Tippek és gyógynövények fogínygyulladás ellen

Tippek és gyógynövények fogínygyulladás ellen

Legjobb fogkrémek, hatóanyagok és vitaminok, amik fogínygyulladás ellen jók! 5 szuper tipp az ínygyulladás otthoni kezelésére!

Érdekelnek a részletek? Olvasd tovább szakértőink írását!

Az ínygyulladás tünetei a duzzadt, érzékeny fogíny, mely tapintásra vagy fogmosáskor vérzik. A tüneteket sosem szabad elbagatellizálni vagy elhanyagolni, hiszen gyorsan rosszabbra fordulhatnak, idővel pedig súlyosabb fogágybetegséggé fajulhatnak. Az ínygyulladás leggyakoribb kiváltója a fogkő és lepedék jelenléte, vagyis a nem megfelelő szájhigiénia, de persze más okokra is visszavezethetők.

Míg a fogszuvasodás néha komoly fájdalmat okoz, addig az ínygyulladás jelenlétével sokan nincsenek tisztában. Szinte természetesnek érezzük, ha fogmosáskor vérzik az íny vagy vöröses színű néhol, pedig mi magunk is könnyedén tehetnénk lépéseket a fogínygyulladás ellen.

Fogínygyulladás ellen fertőtlenítő szájvíz

Az ínygyulladás fajtái és akik veszélyeztetettek

A nem megfelelő szájhigiénián túl egyes életmódbeli jellemzők is felelőssé tehetőek az fogínygyulladás kialakulásáért.

A fogínygyulladás gyakori okai:

 • Vitaminok hiánya ellen a leginkább a megfelelő táplálkozással, és étrend-kiegészítők fogyasztásával tehetünk.
 • A dohányzás szintén hatással van a fogíny állapotára, folyamatos irritációnak tesszük ki általa, könnyebben lép fel gyulladás.
 • Fogínygyulladás gyógyszer mellékhatásaként is megjelenhet!
 • Krónikus betegség vagy alapbetegség esetén hamarabb találkozhatunk az ínygyulladással, jellemzően azért, mert az immunrendszer legyengült állapotban van.

  Időpontot kérek

  A fogak áttörése idején jelentkező ínygyulladás:

  Az íny megduzzad, a hajszálerek megpattanása miatt a duzzanat vörösessé válik. A fog előbújásával azonban az érzékenység és duzzanat is elmúlik.

  Ínygyulladás kezelése:

  • Legkésőbb 8-10 éves korban tanítsuk meg a gyerekeknek a fogselyem önálló használatát, hogy az ínygyulladást és a szuvasodást elkerüljék.

  • Bölcsességfog előbújásakor nem csupán ínyduzzanatot tapasztalhatunk, de a fog környékén fájdalmas tasak is kialakulhat, hiszen a leghátsó fogat nehéz alaposan tisztítani. Ha a fog növekedésekor rossz szájízt és szájszagot is tapasztalunk, keressük fel a fogorvosunkat, hogy a tasakot kezelni tudja és az ne okozhasson foggyulladást.

  Cikkajánló:

  Miért nehéz a bölcsességfog tisztítása és kezelése? Cikkünkből az is kiderül, mikor, miért kell eltávolítani őket!

  Kezdeti ínygyulladás:

  Kezdeti ínygyulladás:

  Nem csak felnőtteknél, de kisgyerekeknél és kamaszoknál is előfordulhat!

  Lassan kezdődik, fájdalmatlanul, az első jel a fogmosáskor, étkezéskor jelentkező vérzés. Az íny duzzadt, a plakk és a baktériumok tovább szaporodnak, ami súlyosbítja a helyzetet.

  Ha az ínygyulladás az íny egészére kiterjed, akkor valamilyen betegségre is gyanakodhatunk, vagy ásványi anyag- és vitaminhiány is állhat a háttérben. Ha azonban csak egyetlen vagy néhány fog mellett van gyulladás, akkor inkább helyi okokat kell keresnünk.

  Fogínygyulladás ellen megoldás:

  • Vitaminok és ásványi anyagok pótlása:

   A vitamin – Az ínyszövet egészségéhez kell, hiányakor gyulladás lép fel.

   Folsav – Biztosítja a sejtműködést, hozzájárul a szájnyálkahártya egészségéhez.

   C vitamin – Antioxidáns hatású, segíti az íny kollagén képződését.

   E vitamin – Antioxidáns hatású és gyulladásgátló.

   K vitamin – Pótlása az ínyvérzés megszüntetésében és megelőzésében segít.

  • Naponta kétszer fogmosás - az érzékenység ellenére is-, minden este fogselyem és fogköztisztító használata fogmosás után.

  • Fogászati ellenőrzés és fogkőeltávolítás legalább 6 havonta.

  • Általános orvosi kivizsgálás.

  Torlódott fogak okozta ínygyulladás:

  A rendezetlen, egymásra boruló, összetorlódott fogak lehetetlenné teszik a rendes fogápolást. Sok esetben se a fogselyemmel, se fogköztisztítóval nem lehet tisztán tartani az egymással érintkező felületeket. Ilyenkor a lepedék és a fogkő felszaporodása nem csupán ínygyulladáshoz, de idővel fogszuvasodáshoz is vezetnek.

  Megoldás:

  • Napi kétszeri alapos fogmosás, fogselyem és fogköztisztító használata.

  • Fogászati ellenőrzés és fogkőeltávolítás legalább 6 havonta.

  • A probléma teljes megszűnése:

   Segíthet a fogszabályozás, vagy felnőtt korban a koronák és héjak is.

  Hormon ingadozás okozta ínygyulladás:

  A hormon ingadozás kiváltotta ínygyulladás jellemzően 3 életszakaszban bukkan fel. Mind a pubertáskor, mind pedig a változókor mindkét nemnél okozhat ínygyulladást, míg a várandós hölgyek akár mindhárom trimeszterben is tapasztalhatják a kellemetlen tüneteket.

  Az „Egy gyerek- egy fog” hiedelem annak a számlájára írható, hogy az ínygyulladás tüneteivel a kismamák nem fordulnak időben fogorvoshoz.

  A megváltozott hormontermelés elváltozást okoz a szájnyálkahártyán is. Az íny lehet duzzadt, könnyen vérző. A tinédzserek olykor hajlamosak megfelejtkezni a fogmosásról, ami külön probléma az egyébként is gyulladásban lévő ínynek, a tünetek gyakran súlyosbodnak.

  Megoldás:

  • Napi kétszeri alapos fogmosás, ne kíméld, ne hagyd ki az érzékeny területet!

  • Fogselyem és fogköztisztító használata.

  • Panasz esetén azonnali, fogorvosi segítség kérése.

  • Rendszeres fogászati ellenőrzés és fogkőeltávolítás, legalább 6 havonta.

  Amit a fogkőről tudni érdemes

  A nagyrészt feloldódott ételmaradékból álló, baktériumoktól hemzsegő plakk réteg, amely megkeményedik, idővel pedig elmeszesedik. A fogkő kezdetben még viszonylag puhább és világosabb, sárgás színű, később egyre keményebbé és barnássá válik.

  A fogkő elsősorban azokat a fogakat veszélyezteti, amelyek a nyálmirigyek kivezető nyílásához közel találhatók: az elülső metsző- és szemfogak nyelv felőli, belső részén, továbbá az őrlőfogak külső felszínén. 

  Így szüntesd meg azonnal a fogínygyulladást!

  Sajnos a fogkő már nem távolítható el fogmosással, csak fogorvos és higiénés szakember tudja leszedni ultrahanggal működő készülékkel, amit teljesen fájdalommentes!

  A fogkő eltávolítása után az íny azonnal gyógyulásnak indul és teljesen tünetmentessé válhat!

  Fogínygyulladás gyógyítása fogkőeltávolítással

  Cikkajánló:

  Tudtad, hogy a fogágybetegség fogászati gócnak számít és tovább betegségeket válthat ki a szervezetben? Cikkünkből kiderül, hogyan zajlik a góckutatás és hogy néz ki röntgenen egy gócos fog.

  Miért fontos az fogínygyulladás gyógyítása?

  A fogkövek eltávolítása és a már kialakult tasakok kitisztítása létfontosságú. Fontos tudni, hogy ha késői stádiumban fordulunk szakemberhez, akkor mindössze a folyamat lassítható le. A kezeletlen, tartós fogínygyulladás idővel tovább terjed a fog tartószerkezetére, és ekkor már fogágybetegségről beszélünk.

  A gennyes ínygyulladás kezelése házilag, házi praktikákkal nem megoldható. Ha hajlamosak vagyunk rá, inkább évente többször szedessük le a fogkövet, mert a hanyagság a fogak elvesztéséhez vezethet.

  5 szuper szájápolási tipp fogínygyulladás ellen

  1. Legjobb fogkrémek ínygyulladás ellen

  • Elérhetőség: Manapság már tengernyi fogkrém típus közül válogathatunk a drogériákban. A legkülönfélébb természetes hatóanyagú és gyógynövényes pasztákat is megvásárolhatjuk, de a fogínygyulladás elleni készítményért sem kell már a patikáig menni.

  • Hatásfok: Az enyhébb fogínygyulladás fogkrém segítségével, alapos fogmosás mellett remekül kontrollálható. Ne felejtsük el, hogy ínygyulladás esetén már kellhet a speciális hatóanyag is, hogy sikeres legyen a terápia.

  Ínygyulladás esetén a következő hatóanyagokat érdemes keresni:

  • Cink és cinksó: plakk ellenes hatás.
  • Pirofoszfát vegyület: megelőzhető vagylassítható a fogkő képződés folyamata.
  • Triclosan, sanguinarin (vérrehulló fecskefű): A plakk képződését gátolja, lassítja.
  • Klórhexidin: Plakk ellenes hatású. Széles spektrumú antiszeptikum, gomba ellenes hatása is van.

  Csak orvossal egyeztetve, kúraszerűen használjuk, mind fogkrém, mind pedig a fertőtlenítő szájvíz formáját, mert a fogak elszíneződését, ízérzékelési zavart, esetleg étvágytalanságot és nyelvgyulladást is okozhat, ha kontrollálatlanul, túl hosszú ideig alkalmazzuk.

  2. Ezzel a fogmosási technikával sikered lesz

  • Elérhetőség: Ha szeretnéd a gyakorlatban is látni, hogyan kell a fogkőbiztos fogmosási technikát használni, a Clinident dentálhigiénikusai segítenek neked elsajátítani.

  • Hatásfok: A legnehezebb fogcsoport és fogfelszín a nyálmirigyek kivezető nyílásánál vannak, ott hamarabb rakódik le a fogkő. Betartva a fogmosás sorrendjét, használva a megfelelő technikát nem csak a szuvasodást, de a rossz leheletet, a gyulladásokat és a fogvesztést is elkerülheted.

  A fogmosás helyes sorrendje:

  A legegyszerűbb és legpraktikusabb:

  • A leghátsó fogtól indulva, balról jobbra haladj, előbb a fogak külső, majd visszafelé a fogak belső felszínén.
  • Ezután a rágófelszíneket is, egyik irányból a másikba haladva sikáld át.
  • Ha ezzel a módszerrel alul is és felül is fogról fogra haladsz, az segít kiküszöbölni, hogy egyes fogak kimaradjanak a tisztításból.

  A legtöbben az „egy kicsit itt, egy kicsit ott” módon sikálják a fogaikat, nem szisztematikusan haladnak a fogkefével. Ilyenkor rengeteg lepedék visszamarad, mely már néhány nap után fogkővé szilárdul.

  A helyes fogmosási technika:

  Az egészséges fogágyra, a fogínygyulladásra és fogágybetegségre egyaránt alkalmazható technika, melynek köszönhetően a fogkefe a maximális hatást fejti ki: behatol a fogközökbe és az ínyszélt is tisztítja.

  1. A fogkefe fejét félig az ínyre, félig a fogra helyezzük.

  2. A sörték végei az ínyszél felé nézzenek, a fogkefe a foggal 45 fokos szöget zárjon be.

  3. Enyhe nyomás mellett a körkörös mozdulattal végezd a fogtisztítást. Ha elektromos fogkeféd van, azt csak a megfelelő szögben kell tartanod, minden mást elvégez helyetted a rotáló-, oszcilláló mozgással.

  Helyes fogmosás ínygyulladás ellen

  A megfelelő fogkefe:

  • Fogínygyulladás esetén javasolt a soft, azaz puha sörtéjűt kefét vásárolni.
  • Elektromos fogkefék esetén is létezik már sensitive fej és kímélő program.
  • Tarts egyszerre legalább 2 fogkefét, hogy a kefe ki tudjon száradni két fogmosás között és a baktériumok ne tudjanak benne elszaporodni.
  • Fogkeféket 1-2 havonta cseréljük le, mert a sörték kopnak, így csökken a hatékonyságuk is.
  • Az elektromos fogkefe pulzáló és masszírozó programjai az érzékeny íny tisztításához kiválóak.

  3. Így használd a fogselymet

  A tökéletes tisztaságot csupán fogkefével lehetetlen elérni, a fogközökben megragad az ételmaradék és a lepedék.  Mindegy milyen márka, a lényeg, hogy naponta használd!

  • Elérhetőség: Minden drogériában, gyógyszertárban, de akár nagyobb szupermarketben is kapható.

  • Hatásfok: A fogak egymással érintkező felületének tisztán tartására nincs jobb eszköz. Ez az egyetlen, ami elég vékony vagy lapos ahhoz, hogy két fog közötti lepedéket eltávolítsuk. Komolyabb ínygyulladás és fogszuvasodás alakul ki, ha nem használjuk rendszeresen.

  • A fogselymezést a legtanácsosabb fogmosás után elvégezni, mert a lepedék nagy részét addigra eltávolítottuk.
  • A fogselyem végeit tekerd fel a középső vagy a mutató ujjaidra úgy, hogy köztük egy 2-4 centiméteres rész maradjon.
  • Vigyázva vezesd be a megfeszített fogselymet a fogaid közé, formálj egy C betűt a fogselyemből a fogad köré, majd óvatosan mozgasd föl-le és előre-hátra, cikk-cakkban.
  • Figyelj arra, hogy minden egyes fogközre tiszta rész jusson.

  Ha túl nagy a kezed és nem boldogulsz a selyemmel, próbáld ki a műanyag villára kifeszített fogselymet!

  4. Fogköztisztító kefével a gyulladt tasakok ellen

  • Elérhetőség: Minden drogériában, gyógyszertárban, de akár nagyobb szupermarketben is kapható.

  • Hatásfok: A fogak közötti ék alakú rések tisztán tartására nincs jobb eszköz. Ez az egyetlen, ami hatékony a lepedék eltávolításában. Komolyabb ínygyulladás és fájdalmas tasakok alakulhatnak ki, ha nem használjuk rendszeresen.

  Ínygyulladás kezelése fogköztisztítóval

  A fogköztisztítók speciális, üvegmosó keféhez hasonló alakúak, melyek különböző méretben elérhetőek, így aztán mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. A drogériában kapható szettet megvásárolva könnyedén kiderítheted magad is, melyek a számodra ideális méretek.

  Nem tudod, hogy melyik fogköztisztító lenne az ideális? Dentálhigiénikusaink szakszerűen bemérik neked a fogközök méretét. A Clinidentnél szájápolási tanácsadással segítjük a fogínygyulladás elleni küzdelmet!

   Időpontot kérek

   5. Gyógynövényes szájöblögetők ínygyulladás ellen

   Számos termék és természetes gyógymód is adott az ínygyulladás korai kezelésére. Gyógynövények forrázatából akár mi magunk is könnyen készíthetünk szájvizet.

   • Elérhetőség: A gyógynövényeket gyógyszertárban, drogériában, vagy bio boltban szerezhetjük be.

   • Hatásfok: A gyógynövények sokat segíthetnek, de inkább csak az ínygyulladás kezdeti szakaszában. Komolyabb gyulladás esetén kevés sikerre számíthatunk.

   Mezei zsurló és orbáncfű

   A zsurlónak vérzéscsillapító hatása van, míg az orbáncfű kiváló gyulladásgátló, fájdalomcsillapító. A két gyógynövény keverékéből készült gyógytea emiatt jól használható gargalizálásra, korai fogínyvérzés- és gyulladás esetén.

   Fogínygyulladás otthoni kezelése gyógynövényekkel

   Elkészítése: 1 csapott teáskanál mezei zsurlót és 1 csapott teáskanál orbáncfüvet leforrázunk 2,5 dl vízzel. 2-3 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és ha lehűlt, egy tiszta üvegbe töltjük.

   Használata: Minden fogmosás után öblögessünk vele, melynek során 5-10 másodpercig a szájüregben tartjuk és járatjuk a folyadékot.

   Ínygyulladásra gyógynövény

   Frissítő szájvíz házilag 

   A szájvíz használata azért ajánlott, mert öblögetéskor olyan helyekre is bejut, ahová a fogkefe nem ér el. Nem kell a drága bolti szájvizeket megvásárolni, egyszerű, otthon is fellelhető hozzávalókból is ki lehet keverni. Ez egy páciensem receptje, leheletfrissítő, fertőtlenítő hatású. 

   Hozzávalók 

   60 ml víz
   ¼ teáskanál szódabikarbóna
   1 csepp menta illóolaj (100 százalékos tisztaságú)
   1 csepp teafa illóolaj (100 százalékos tisztaságú) 

   Elkészítés 

   A vizet egy tiszta edényben forraljuk fel és fedjük le. Ha lehűlt, keverjük hozzá a szódabikarbónát és az illóolajokat, majd öntsük egy tiszta üvegbe, vagy kiürült szájvizes flakonba. Használat előtt rázzuk fel, öblögessünk és gargalizáljunk vele. 

   szájvíz házilag

   Diólevél forrázat

   Fogínygyulladás esetén jó szolgálatot tehet a diólevél is, erős összehúzó hatása miatt.

   Elkészítése: 1 csapott evőkanál diólevelet leforrázunk 2 dl vízzel, majd 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és lehűlés után kis üvegbe töltjük.

   Használata: Minden fogmosás után öblögethetünk vele a fent leírt módon.

   Cserszömörcés szájvíz

   A fogínybetegségekben szenvedőknek érdemes kipróbálni a kakukkfű kivonattal készült cserszömörcés szájvizet. Fertőtlenít, csökkenti a fogíny gyulladását és vérzését, toroköblögetésre is kiválóan alkalmas.

   Használata: A használati utasítása szerint hígítás nélkül nem alkalmazható, 1 kávéskanál cserszömörcés szájvizet 1dl vízzel kell elkevergetni.

   Bármilyen nagyobb illatszerrészleggel rendelkező boltban vagy gyógyszertárban, drogériában beszerezhetjük.

   A fogínygyulladás kezelhető! Mutatjuk, hogyan!

   A modern fogászatban alkalmazott eljárások azt a célt tűzik ki, hogy a saját fogak megőrizhetőek legyenek. Nagyon fontos tehát, hogy a fogmosáskor jelentkező panaszokkal, vagy a szájhigiéniás szokásainktól függetlenül kialakuló rossz lehelettel forduljunk szakemberhez, s így még időben léphetünk a fogínygyulladás ellen.

   A Clinidentben tapasztalt, szájhigiénés szakemberek végzik a fájdalommentes, ultrahangos fogkőeltávolítást. Fogínygyulladással küzdőknél a fogkövet a lehető legkíméletesebben távolítják el, akár helyi érzéstelenítést is kérhetünk.  Az ultrahangos fogkő eltávolításnak köszönhetően pedig még azok a fogak is megerősödnek a professzionális tisztítás hatására, amelyek esetleg már mozogni kezdtek.

   Cikkajánló:

   Mi történik, ha az ínygyulladás miatt a fog is begyullad? Milyen tünetei vannak és mit tehetünk ellene?

   Kezelést végző kollégáink:

   Kérjen időpontot!