Bölcsességfog műtét – Hogyan készülj?

Bölcsességfog műtét – Hogyan készülj?

Mindent a bölcsesség fogakról. Hogyan készülj, mire számíts a bölcsességfog műtét után. Tippek a gyors gyógyuláshoz. Érdekelnek a részletek? Olvasd tovább szakértőink írását!

A bölcsességfogak, az állcsontban leghátul elhelyezkedő fogaink. Egyre többen vannak olyanok, akik enélkül a fog nélkül születnek, vagy akiknek valamilyen fejlődési zavar miatt nem képes rendesen kinőni. A bölcsességfog alapvetően a nyers táplálék feldolgozásában segítette a régmúlt idők emberét, azonban az életmód változásunk elindította azt az evolúciós folyamatot, melynek hatására lassanként akár teljesen el is tűnhet a fog.

A bölcsességfogak manapság több hátránnyal járnak, mint amennyi hasznot hajtanak, hiszen funkcionalitásukat már régen elvesztették, nehéz a tisztításuk és könnyen el is romlanak. A számtalan kellemetlenség, amit okoznak, -végső soron-, az eltávolításukat teszik szükségessé, mely sok esetben egy speciális, bölcsességfog műtét elvégzését jelenti.

Cikkünkből kiderül, hogyan készülhetsz fel a beavatkozásra, hogyan zajlik a műtét, és mire számíthatsz a műtét után.

„Szájsebészeti rendelőnkben gyorsan, fájdalommentesen, steril körülmények között, digitális diagnosztikai támogatás mellett végezzük el a bölcsességfog műtéteket.”

Miért nehéz a bölcsességfog tisztítása és kezelése?

A legtöbbször az is baj, ha nem bújik elő rendesen, de sokszor még ha elő is bújik a fog, akkor is csak a gond van vele, hiszen rendszerint nehezen tisztíthatóak. Sokan minden lehetséges módon megpróbálják a fog élettartamát kitolni, a foghúzást minél későbbre halasztani, ám vannak esetek, mikor fizikai képtelenség a fog egészségének megtartása.

 • Ha a fogkefe öklendezést okoz, a leghátsó fogak mosása elnagyolttá válik.
 • A hátsó fogak hátsó fogfelszínei 90%-ban sosem látnak fogkefét.
 • A szomszéd foggal érintkező fogközök is nehezen tisztíthatók. Sem a fogselyemmel, sem a fogköztisztítóval nem boldogulunk.
 • Túl nagy a kézfej, túl kicsi száj a rendes és alapos fogtisztításhoz.
 • Állkapocsízületi problémák, nehéz szájnyitás miatt nem elérhetőek a leghátsó fogak.

Természetesen felmerülhet a kérdés, hogy miért kell egy egészséges fogat kihúzni.  Általában a foghúzás mellett akkor szoktak dönteni a szakemberek, ha a gyulladásos elváltozás már olyan mértékű, mely jelentős csontpusztulást okoz vagy, ha a szomszédos fogak is érintettek és a folyamat agresszívnek bizonyul.

Egy bölcsességfog esetén jellemzően még egy kisebb szuvasodás is csak nehezen betömhető. A mély szuvasodások, a foggyökér környéki genny és gyulladás pedig egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek és komoly anyagi ráfordítás mellett kezelhető, s ez túl nagy ár egy haszontalan, betegeskedő fogért.

Mivel a bölcsességfogak a rágásban nem vesznek részt, így nem csak fogszabályozás előtt, hanem gyakorlatilag fájdalom esetén, vagy megelőzés okán is célszerű lehet megszabadulni tőlük. Rengeteg egészségügyi problémát okozhatnak, ezért az eltávolítás a hosszú távú egészségmegőrzés érdekében komoly jelentőséggel bír.

bölcsesség fogakról

Milyen esetekben kell eltávolítani a bölcsesség fogakat?

Akadnak olyan fogászati problémák, melyek a szervezetünkben kódoltak, tipikusan ilyen a bölcsességfogak növekedésének üteme és módja. Egyeseknél minden gond nélkül kibújnak a fogsor utolsó darabjai, de ennél sokkal többen vannak, akik folyamatosan jelen levő fájdalomra panaszkodnak. Mivel a bölcsességfogak gyökérstruktúrája jelentősen eltérhet más fogakétól, ezért a növekedés, előbújás során számos probléma adódhat velük kapcsolatban.

Ezekben az esetekben szükséges a bölcsességfogak eltávolítása:

 • Ha az előtöréséhez nincs elegendő hely.

 • Ha a fogszabályozási folyamatok ezt teszik szükségessé.

 • Ha növekedési irányával veszélyezteti a szomszédos fog egészségét.

 • Ha növekedésével a fogak torlódását okozza és feszülést idéz elő a fogsorban.

 • Ha állandó gyulladás és fájdalom áll fenn a fog körül.

 • Ha a fog körül tasak képződik, mely beavatkozás ellenére rendszeresen visszatér.

 • Ha elromlott a fog, a rendes tisztítása nem megoldható.

Mindenképpen érdemes tehát szakemberhez fordulni a bölcsességfogakat érintő gondokkal, hiszen korántsem biztos, hogy problémás lesz az eltávolítás, viszont a vele nyerhető előnyök egyértelmű hatással vannak az életminőségre és az egészségre.

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?

 • Fájdalom, duzzanat, bűzös lehelet:

  A gennyesen begyulladt fog gyulladásos gócként funkcionál.

 • Szájnyitási nehézség, fejfájás:

  Az ízületi panaszok, valamint a fülekbe, tarkóhoz kisugárzó fájdalmak szintén visszavezethetőek a bölcsességfog okozta gyulladásokra.

 • Gyulladás, feszülés a fogsorban, zsibbadás az állkapocsban:

  Visszavezethetők rá tumoros folyamatok elindulása, de a nagyörlő fogak is károsodhatnak akár a gyökereknél kezdődően.

Kérjen konzultációs időpontot és ismerkedjen meg szájsebész specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Mi előzi meg a beavatkozást?

Szájsebészeti konzultáció

Klinikánkon a bölcsességfog műtétet minden esetben megelőzi egy szájsebészeti konzultáció. Ilyenkor készülhet panoráma röntgen, de akár CT felvétel is, mely részletgazdagabb így alaposabb felkészülést ígér a szakembernek.

Sokan félnek attól, hogy esetlegesen idegkárosodás is bekövetkezhet az eltávolítás során fellépő komplikációk miatt. Tény, hogy az alsó bölcsességfogak gyökere akár az alattuk levő csatornát is átölelhetik, ami megnehezíti a kihúzást, ám a CT felvétel nagy előnye, hogy segítségével gyorsabban, eredményesen és az idegek károsodása nélkül, még akár több bölcsességfog is eltávolítható egyidőben.

Klinikánkon mindenféle digitális felvétel készítése helyben megoldott, így szakembereink minden lehetséges helyzetre fel tudnak készülni. Hála a modern eszközöknek, a szájsebészeti műtétek ma már a legnagyobb biztonsággal, minden gond nélkül kivitelezhetők.

Állapotfelmérés, vizsgálat

Az előtörésben akadályozott fogak körül tasakok alakulhatnak ki, amelyek komoly gyulladással járnak együtt. Ilyenkor nagyon fontos a tasakok fertőtlenítése és a gyulladás lehúzása. Csak ez után szabad a bölcsességfog eltávolításán elgondolkodni, hiszen a gyulladásban lévő terület nehezen vagy egyáltalán nem érzésteleníthető el.

Hogyan készülj fel a műtétre?

Amennyiben megszületett benned az elhatározás és a konzultáción időpontot is egyeztettél a műtétre, akkor a következő néhány lépéssel előre felkészülhetsz a nagy napra:

 • Hűtőtasak, vagy aprószemű fagyasztott zöldség bekészítése az arc hűtéséhez.
 • Fájdalomcsillapító készítmények legyen otthon elérhetőek.
 • Tegyük szabaddá magunkat a műtét napjára, a beavatkozás utáni munka kerülendő!
 • Táplálkozzunk rendesen a műtét előtt, hogy a stressz kiváltotta vércukor ingadozást és az ájulást elkerüljük!
 • Ha szükségesnek érezzük, gondoskodjunk egy jóbarátról kisérő gyanánt.

Miből áll az egyszerű bölcsességfog eltávolítás?

Műtétre abban az esetben nem kerül sor, ha a fog koronai része már előtört, hiszen akkor akár fogó segítségével is megoldható a helyzet. Egy előbújt, felső bölcsességfog húzás, az érzéstelenítő beadását követően, -a legtöbb esetben-, csupán néhány percet vesz igénybe, hiszen a csont felül könnyebb, lazább szerkezetű.

Az alsó bölcsességfog valamivel már nagyobb falat lehet, hiszen az alsó állcsont keményebb, a fog kilazítása is több időt, nagyobb gyakorlatot igényel.

Alul azért is kell körültekintően kell eljárni, mert az eltávolítás közben nem csupán a szomszédos fog, de az állcsontban futó idegcsatorna is sérülhet, amennyiben szakszerűtlenül nyúlnak hozzá.

A bölcsességfogakhoz tapasztalt szájsebész kell, aki több száz eltávolításon is túl van már. Az alsó nyolcasok kihúzása időigényesebb folyamat, ezért tovább tart a szájnyitás is, mint a felső esetén.

Így zajlik rendelőnkben a bölcsességfog műtét

Érzéstelenítés

A teljes fájdalommentességet biztosító helyi érzéstelenítés során akár az injekció kellemetlenségeit is minimálisra csökkentjük. A speciális érzéstelenítő zselének köszönhetően kiküszöbölhető a szúrás érzete. Az injekció gyorsan hat és biztonságosan adagolható.

Biztonságos műtét steril körülmények között

1. A rossz irányba helyezkedett foghoz úgy tud hozzáférni az orvos, ha előbb feltárja a területet. Metszést ejt az ínyen, s hogy a terület jól belátható legyen leválasztja az ínyt a csontról.

2. Sok esetben a fognak igen kis része látszik csak ki a csontból, tehát ahhoz, hogy teljesen hozzáférjen és ki tudja emelni egy speciális, csontmaró fúrót használ a szájsebész. A fúrót modern szájsebészeti motor működteti, ennek köszönhetően a rettegett „fog vésés” manapság már korántsem állja meg a helyét.

3. Annak érdekében, hogy a fogat gyorsabban kiemelhesse, -az sem ritka-, hogy még a csontban kisebb részekre darabolják a fogat. Ennek a módszernek köszönhetően csak annyi csontot távolítanak el, ami a fog biztonságos eltávolításához feltétlenül szükséges. A műtét folyamata tehát 100%-ig kontrollált.

4. A fog kiemelése után varratokkal zárják a sebszéleket, melyet 7-10 nap után távolítanak majd el.

Bölcsességfog műtét biztonságosan

Kérjen konzultációs időpontot és ismerkedjen meg szájsebész specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Tippek a gyors gyógyuláshoz

Annak érdekében, hogy az eltávolított fog helye zökkenőmentesen gyógyuljon, érdemes néhány fontos tanácsot betartani.

 • Amennyiben a fogorvos antibiotikumot rendelt, akkor az utasítása szerinti ideig az előírt mennyiséget be kell szedni.
 • A keletkezett csontseb 3-4 hét alatt gyógyul, ezt támogatva, az első néhány napban adj időt magadnak, pihenj te is, hogy ne vond el az energiát a folyamattól.
 • A megfelelő szájhigiéniára fokozottan kell figyelni. Használjunk finom sörtéjű fogkefét, és a seb környékét csak óvatosan tisztítsuk!
 • Tartsd be az étkezésre vonatkozó előírást!

Így kerülheted el a szövődményeket:

 • Ne erőlködj, mellőzd a nehéz fizikai munkát! – 5 napig
 • Kerüld az aktív sportot és a hajolgatós házimunkát! – 5 napig
 • Ne szaunázz és ne most végy forró fürdőt! – 5 napig
 • Ne szívogassuk a sebet, ne piszkáljuk a seb környékét se, ez ugyanis akadályozza a gyógyulás folyamatát.
 • Öblítéskor ne zubogtasd a vizet a seb környékén.
 • Ne fogyassz nyers tej- vagy tojás tartalmú ételt és alkoholt. – 3-4 napig
 • Ne dohányozz! Hátráltatja a gyógyulást, fájdalmat és gyulladást okoz. – 3-5 napig

Milyen tünetekre számíthatsz a műtéti fogeltávolítás után?

 • Vérzés:

  A fogeltávolítás után néhány órán át még tapasztalható vérzés. A húzás helyén tiszta gézlapra harapva, azt összeszorítva a nyomás csökkenti a szivárgást. Erőteljes vérzés esetén azonban a fogászatot értesíteni kell.

 • Fájdalom:

  1-2 nap intenzívebb lehet, majd lecseng, fájdalomcsillapító szedése javasolt.

 • Duzzanat:

  A szájnyitás, az arc eltartása, és érzéstelenítés is okozhatja. 1-2 nap alatt lappad, a bekészített hűtőtasakkal óránként hűtsük.

 • Foltok:

  A lilás foltok, a véraláfutás, a műtét szövődménye. Természetes folyamat, de mégsem jelentkezik mindenkinél. Az elszíneződés felszívódását fekete-nadálytő krémmel segíthetjük.

 • Szájzár, szájnyitási nehézség:

  A hosszabb szájnyitás az állkapocsízület megerőltetését idézi elő. Néhány nap alatt regenerálódik, sportkrémekkel, finom masszírozással segíthetjük a folyamatot.

Mit tehetsz a fájdalom ellen?

 • Szedj fájdalomcsillapítót, szedd be az előírt antibiotikumot!
 • Pihenj magasított párnán!
 • Kerüld az erőlködést, ne hajolgass!
 • Hűtsd az arcod kívülről!

A bölcsességfogak kihúzására sor kerülhet egy fogszabályozás előtt, vagy azért, mert a beékelődött fog, vagy nem tisztítható, vagy a góckutatás során a bölcsességfog gyulladására vezethetők vissza a panaszok.

Akármi is a bölcsességfogak helyzete, ha okoznak tünetet, ha nem, évente mindenképp ellenőriztessük őket a fogorvosunkkal. Eltávolítása lehet egyszerű foghúzásnak számít majd, de az is előfordulhat, a szájsebészeti felkészülést igénylő, bölcsességfog műtétre lesz szükség.

Sokan még mindig rettegnek a szájsebészet szó hallatán, pedig Budapest modern, teljeskörű ellátást is nyújtó rendelőjében -a Clinident Fogászati Centrumban-, korszerű eszközökkel és módszerekkel dolgoznak a szakemberek, s az érzéstelenítésnek hála a műtétek is teljes fájdalommentesség mellett végezhetők el.

Cikkajánló:

Míg a fogászatból néhány évtizede csupán a foghúzást és jobb esetben az amalgám tömést tapasztaltuk meg, mára széles spektrumú szakterületté fejlődött. A fejlődés eredményeképpen markánsan több területe is elkülönült, melyet a fogászat és a technológiák tudományos fejlődésének is köszönhetünk. Így, ha manapság fogorvoshoz megyünk, az a helyzet is előállhat, hogy egy komplett fogorvos csapat tervezi meg fogászati kezelést.

Cikkajánló:

Foghúzás vagy szájsebészeti beavatkozás után szükséged van egy nagyon pontos útmutatásra, hogy elkerüld a szövődményeket. Mikor és mit lehet enni, mikor lehet dohányozni, hogyan kell ápolni a sebet?

Kattints a részletekért!

Kezelést végző orvosok

Kérjen időpontot!