A helyes fogmosás 5 lépése

A helyes fogmosás 5 lépése

Az egészségtudatos életmódunkban jó, ha listára kerül a rendszeres fogászati szűrővizsgálat is. A szűrés gyakorisága több tényezőtől függ. Egy alapvetően rendezett fogazat esetén elegendő az évi egyszeri alkalom, fogkőeltávolítással egybekötve. Két orvosi látogatás között a fogak sorsa viszont csak a gazdájuk gondoskodásán múlik, vagyis azon, milyen rendszerességgel, mely eszközökkel és hogyan mos fogat. Sajnos nem elegendő a fogkefével történő fogmosás. Több páciensünk fordult már fogmosási tanácsért klinikánk dentálhigiénikusaihoz, ezért cikkünkben tisztázzuk a szükséges eszközök listáját és a fogmosás módjait.

1. Válaszd ki a megfelelő fogápolási eszközöket

Ha meguntad, hogy minden évben felbukkan egy lyukas fog, ha végre a kezedbe vennéd az irányítást, mert nem akarsz folyton kellemetlen híreket kapni a fogorvostól, akkor íme néhány támpont az induláshoz.

fogmosás

Milyen az ideális fogkefe, melyik fogkrémet használjuk?

A számunkra megfelelő fogkefe típus kiválasztásakor mérlegeljük a következőket:

sikerül-e mindig alaposan fogat mosnom, mennyire vagyok lusta, kényelmes?

A kézi fogkefével nem fogunk jó eredményt elérni, ha a kézügyességünk nem megfelelő, ott ugyanis 100%ban a saját precizitásunkon múlik minden. Az elektromos fogkefe többezres fordulatszámával nehezen szállhatunk versenybe.

A kézi fogkefe is jó fogkefe, ha eddig is jó eredményt értünk el vele. Ha tökéletesen tudjuk kivitelezni a helyes technikát, minden fogat elérünk vele, a fogaink egészségesek, akkor nem szükséges váltani. A fogak tisztaságában az igazán nagy különbséget akkor érezzük, ha egyszer elektromos kefére váltottunk. Ráadásul ezekhez is számtalan, különböző igényeket kiszolgáló fejet lehet kapni, így van akár polírozós, puha sörtéjű vagy kifejezetten a fogszabályzóhoz való toldalék is.

Bármilyet is használjunk, a lényeg, hogy legalább 3 havonta cseréljük. A fogkefék színes sörtéinek fakulása mindig azt jelzi, hogy a váltás időszerű, a sörték végei már annyira kopottak, hogy nem tudnak megfelelően tisztítani.

Fogkrém esetén arra kell ügyelnünk – ha egyéb fogászati problémánk nincs – hogy 3-4 havonta váltsunk. Mindenkinek egyedi az ízlése, így van, aki imádja a tengeri sós fogkrémet, de van, aki csak a mentolt kedveli, van amelyik paszta kicsit „édesebb” a többinél, de kaphatók gyógynövényes típusok is, tehát ki-ki választhat a saját ízlése szerint.

  Kérjen időpontot!

  Speciális problémára speciális fogápolás

  Ha fogaink speciális törődést igényelnek, -mert extra fogérzékenységünk, vagy ínygyulladás problémánk van, esetleg fogágybetegséggel küzdünk-, akkor a legjobb, ha mindig kikérjük a Clinident szakembereinek véleményét, ők ilyenkor ugyanis személyre szabottan javasolnak fogkefét és fogkrémet, valamint kiegészítő tisztító eszközöket érzékeny fogakra, vagy egyéb gondokra. Fontos tudni, hogy az ínyvérzést -orvosi beavatkozás nélkül- egy fogkrém sem képes hosszú távon megszüntetni, hiába ígérik a reklámok. Ha ilyen gondunk van, azonnal forduljunk fogorvoshoz, hogy a későbbi nagyobb bajt, a fogágybetegséget megelőzhessük.

  Fogápoláshoz szükséges további eszközök

  Sokáig a fogselymet, fogköztisztítót és nyelvkaparót az „egyéb” fogápolási eszközökhöz sorolta a fogászati szakma, melyek használata „javasolt” volt. Klinikánk szakembereinek tapasztalata szerint azonban a legtöbb problémát az okozza, hogy nem alkalmazzuk őket. Amíg csak javasoltak, addig kevesen veszik komolyan a fontosságukat, holott a fogszuvasodás és ínygyulladás is megelőzhető a segítségükkel. Használatuk tehát nemhogy javasolt, de annyira szükségszerű is, mint a fogkeféjé.

  2. Ügyelj a fogmosás technikájára

  A fogászati problémák megelőzéséhez el kell sajátítanunk a fogak felszínén megtapadó lepedék eltávolításának helyes technikáját.

  Egy alapos fogápolás percekig tart, melyet, hogy betartsunk, érdemes mérni az időt. Elektromos fogkefével még erre sem kell figyelnünk, ugyanis az beépített időmérővel rendelkezik és figyelmeztet, ha végeztünk. A fogak csillogásához pedig nem kell sok fogkrém, elég egy borsónyi is hozzá, a többi csupán pazarlás.

  Fogmosás közben a következőkre kell figyelned

  • Pontos fogmosási technika

  A szakemberek egybehangzó véleménye, hogy egészséges fogazat esetén a helyes technika az, ha a fogkefe szálai – amennyire csak tudnak – behatolnak a fogak közötti területre és hatékonyan tisztítják az ínyszélt és a fognyakat is. Ezt egy egyszerű vízszintes vagy függőleges sikálással nem érhetjük el.

  1. Kiindulásképp fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezzük oly módon, hogy a sörték az íny felé nézzenek, a fogkefe feje a fogfelszínnel negyvenöt fokos szöget zárjon be. Ezt a pozíciót kell fenntartanunk lehetőleg végig, a fog belső és felszínének tisztása során.

  2. Sikálás helyett körkörös mozdulatok: Enyhe nyomás mellett, 10-15 körkörös mozgást végezzünk egy fogkefe fejnyi területen.

  3. A fog koronai része felé (ínytől a fog felé) söprő mozdulatot végezzünk, így távolíthatjuk el végleg a fellazult lepedéket. Ha ezekkel megvolnánk, akkor áthelyezhetjük a kefét a következő fogra-fogakra.

  4. A külső és belső felszínek után a rágófelszínt a szokásos módon súroljuk.

  • Helyes sorrend – Így haladj, hogy egy fog se maradjon ki a tisztításból

  1. Alsó fogsor külső felszíne balról jobbra haladva

  2. Felső fogsor külső felszíne jobbról balra haladva

  3. Alsó fogsor belső felszíne balról jobbra

  4. Felső fogsor belső felszíne jobbról balra

  5. Alsó fogsor rágó felszíne balról jobbra

  6. Felső fogsor rágó felszíne jobbról balra

  • Megfelelő fogmosási idő

  Összesen 2-3 percet kell arányosan elosztani ezen a 3 (külső, belső, rágófelület) felszínen haladva, vagy rábízhatjuk magunkat az elektromos fogkefe időmérőjére is.

  • Fogselyem, fogköztisztító, nyelvkaparó

  Amikor végeztünk a fogkefével, következhetnek a kiegészítő eszközök, hiszen ezek segítségével tudjuk a leghatékonyabban megtisztítani azokat a területeket, amelyekhez a fogkefe sörtéje is csak nehezen vagy egyáltalán nem fér hozzá.

  • A fogak egymással szomszédos, érintkező felszíneire fogselymet használjunk, ezzel az egymással érintkező fogakat óvjuk. Felnőtteknél a szuvasodások 80%-a erről a parányi pontról indul, rögtön két fogat tönkre téve.

  • Két fog között, a fognyakaknál lévő résekben a felhalmozódó lepedék fogkővé alakul, tasakokat képez és fájdalmas gyulladást okoz, amit, ha fogköztisztító kefével takarítunk, megelőzhetjük a bajt.

  • A fogmosás után a nyelvünket is tisztítsuk meg. Nyelvkaparóval, hátulról előre történő sepregetéssel távolítsuk el a rá rakódott, baktériumokban szintén gazdag lepedéket.

  Speciális fogtisztítás fogszabályzó vagy implantátum esetén

  Fogszabályozó viselése során a fogak tisztán tartásához az alábbi infografika lesz a segítségedre:

  fogszabi 7 tipp_web

  fogtisztítás fogszabályzó esetén

  Implantátum esetén a rendszeresség szintén elsőrangú kérdés. Igaz, hogy az implantátum egy műgyökér, ami nem tud elromlani, ám az őt tartó fogágy és csont meg tud betegedni. Így, ha nem megfelelően ápoljuk és gondozzuk, sajnos a legdrágább és legprofesszionálisabb implantátum is képes kiesni, ami súlyos gondot jelent. Klinikánkon, az implantátum beültetése után pácienseink minden esetben speciális, személyre szabott tanácsadást kapnak a számukra helyes fogápolást illetően.

   Kérjen időpontot!

   Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

   3. Fontos a rendszeresség

   Egy nap sem múlhat el fogápolás nélkül, de a napi kétszeri tisztításra, reggel és este feltétlen szüksége van a fogainknak.

   A kiegészítő eszközök használatával a 2-3 perces fogmosási idő kitolódik, amíg pedig nem szerzünk kellő rutint, biztos, hogy jó pár percet igénybe vesz majd. Éppen ezért is érdemes ezeket -legalább este-, mindenképpen használni. Az esti fogmosás során már nem rohanunk sehová, ráadásul a fogközben a nap során felhalmozódó ételmaradék sem pang majd egész éjjel a szánkban, ami miatt ismét fogszuvasodás ütheti fel a fejét.

   • A fogselyem, a fogköztisztító kefe és a nyelvkaparó használata naponta legalább egyszer (minimum este) szükségesek

   Ezen felül, nyugodtan tarthatunk magunknál egy higiéniás készletet és akár ebéd után is használhatjuk őket, pláne, ha úgy érezzük, hogy a fogaink közé szorult falat, vagy a mosolyunkat csúfító petrezselyem túlságosan zavaró.

   4. Ezekre figyelj fogmosás közben

   A leggyakrabban elkövetett fogápolási hibák, -melyekkel klinikánk fogorvosai is rendszeresen találkoznak a szűrővizsgálatok során-, feljegyzésre kerültek és összegezve megosztjuk veled:

   1. Ha nem tartasz sorrendet, nem fogról fogra haladsz, biztos, hogy kimarad egyik vagy másik fog, ha pedig nem tisztulnak, elkapják a fogszuvasodás nevű fertőző betegséget.

   2. Ha nem mérjük az időt, jellemzően csak 30-60 másodpercig mossuk a fogainkat, ami rendkívül csekély ráfordítást jelent.

   3. Ha fogmosáskori vérzés miatt néhány napig „kíméled” a területet, vagyis nem mosol fogat a vérző fogak környékén, csak ártasz a fogaidnak. Az ínyvérzés gyulladást jelent, amit baktériumok váltanak ki. Ha tehát nem mosod, a baktérium még inkább elszaporodik.

   4. Ha túl erősen mosol fogat, elsikálhatod a zománcot, ami fogérzékenységet okoz. Ha a fogkeféd sörtéi szétlapulnak, akkor túl nagy erőt fejtesz ki. Az elektromos fogkefét lehetetlen túl erősen rányomni, az ugyanis rögtön jelez, figyelmeztet.

   5. Ha nem cseréled le rendszeresen a fogkefét, az elhasználódott, kopott, szanaszét álló sörték ártanak. Felsérthetik az ínyedet, ráadásul már nem is tisztítanak megfelelően.

   6. Ha nem sikerül a fogselymet befűzni minden fognál, és a sikertelenség hatására feladod a próbálkozást. Ebben az esetben kérj időpontot fogászatunkra, ahol dentálhigiénikusaink segítenek elsajátítani a helyes technikát.

   5. Keresd fel fogorvosod legalább évente kétszer

   Egy kezdődő, pici szuvasodás, vagy egy túl mély, szuvasodásra hajlamos barázda kezelése sokkal kisebb beavatkozás és anyagi ráfordítás, mint egy gyökérkezelés vagy foghúzás utáni foghiány pótlása. A rendszeres fogászati kontroll tehát rengeteg pénzt is spórol neked.

   Fogorvosi ellenőrzésen túl fogkőeltávolításra is szükséged van, érdemes ezért olyan fogászatot választani, ahol kiemelt figyelmet szentelnek ennek a kezelésnek is. Klinikánkon külön dentálhigiénikus szakrendelést tartunk, ahol nem csupán a fogkövet távolítjuk el, de a páciens szokásait felmérve, személyre szabott tanácsot is adunk az otthoni szájápolást illetően.

   A rendszeres szájhigiéniai kezelés a szuvasodáson túl olyan komoly betegséget is megelőz, mint a fogak elvesztését kiváltó fogágybetegség. Cukorbetegség esetén pedig a fogkő egyenesen veszélyes, hiszen nagyon gyorsan a fogak elvesztéséhez vezet.

   Amikor a fogorvosi székben az újabb és újabb lyukas fogainkat sorolja az orvos, értetlenül állunk a helyzet előtt. Előbb kételkedünk, aztán reménykedünk, hátha nem jól látja, de persze a röntgen felvételt nem lehet becsapni, ott áll feketén-fehéren a szuvasodás. A következő, ami a legtöbb páciens fejében megfordul, hogy az a fránya genetika tehet mindenről, ezt örököltük a szülőktől. Sajnos azonban a lyukas fogakra csekély mértékben van hatással a genetika. Az 90%-ban a helytelen és nem megfelelő ápoláson múlik.

   A Clinident csapatában csupa olyan szakember dolgozik, aki azt szeretné, ha a pácienseknek minél ritkábban kellene nagy és komoly fogászati beavatkozáson átesniük, ezért hangsúlyos nálunk a megelőzés és a páciensek támogatása a helyes fogápolás elsajátításában.

   Kezelő orvosaink:

   Dr. Koncz Zsófia

   Dr. Koncz Zsófia

   konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
   Dr. Sas Krisztina

   Dr. Sas Krisztina

   konzerváló fogászat, protetika. A doktornő jelenleg szülési szabadságon van.
   Dr. Mihály Eszter

   Dr. Mihály Eszter

   konzerváló fogászat, protetika. A doktornő jelenleg szülési szabadságon van.

   Dentálhigiénikus szakembereink:

   Kérjen időpontot!