Fognyaki tömés az érzékenység és szuvasodás megszüntetésére

A fognyaki tömés az a fogtömés típus, amely a fognyaki terület érzékenységének és fájdalmának megszüntetését célozza. Ahhoz pedig, hogy a problémáktól tartósan megszabadulhassunk, a kiváltó okokkal is foglalkozni kell.

Körbejártuk a fognyak tömés témáját: fáj-e a fognyaki tömés, mi okozza a fognyaki tömés utáni érzékenységet és miért eshet ki a fognyaki tömés.

Fognyak érzékenység hidegre, melegre

  Időpontot kérek

   

  Milyen tünetek esetén kell időpontot egyeztetni?

  A fogak érzékenysége esetén:

  Jelentkezhet fogérzékenység hidegre és melegre, valamint az édes és savanyú ízekre. Ilyen esetben, hirtelen a fogba nyilalló, villámcsapásszerű érzés tapasztalható, ami a fognyaki kopás gyakori tünete. A fognyaki érzékenység miatt az érintett fog vagy fogak könnyen beazonosíthatók.

  Fogfájás vagy fájdalom esetén:

  A kiváltó ingerek ugyanazok, csak ez estben már nem egy villanásnyi kellemetlenségről van szó. A fájdalom pár másodpercig is kitarthat, lassabban múlik, idővel egyre jobban elhúzódik. A fájdalom már inkább a fogszuvasodás tünete, érdemes mihamarabb időpontot egyeztetni a fogorvoshoz.

  Ha a fogakon megjelent foltok fogmosással nem távolíthatók el:

  A fognyak szuvasodásának tünetei az ínyvonal mentén jelentkeznek. A zománc meggyengülését a korai szakaszban a fehér foltok jelezhetik, ami általában még visszafordítható folyamatot jelent. A sötétebb sárgás-barnás foltok, melyekhez érdesebb felszín vagy üreg is társul, már komolyabb fognyaki szuvasodást jelezhetnek.

  Elhúzódó ínygyulladás vagy ínyvisszahúzódás esetén:

  Az íny gyulladása (vöröses, duzzadt, érzékeny és könnyen vérző íny) hosszabb távon az ínyszövet visszahúzódásához vezethet. Ilyenkor pedig a fognyak felszínének nagyobb része válik szabaddá, és ezzel együtt hajlamosabbá válik az érzékenységre és a szuvasodásra is.

  Mik lehetnek a fognyaki panaszok okai?

  A fognyak a korona és a gyökér közötti, elvékonyodó zománcréteggel fedett terület, tehát már kevésbé ellenálló, mint a koronai rész. Az egészséges fogazat nyaki területét íny borítja, ami védi, óvja a fognyakat a káros hatásoktól és ingerektől.

  A kellemetlen tünetek kiváltó oka pedig nem más, mint a kevésbé ellenálló fognyaki terület szabaddá válása, a fognyaki kopás vagy a fognyaki szuvasodás. Ahhoz, hogy a jövőbeni kellemetlenséget elkerüljük fontos tudnunk, hogy mi volt a kiváltó oka és a fogorvos kezelése mellett érdemes jobban figyelni a szájápolási szokásokra is.

  Agresszív fogmosás: A vízszintes irányú, durva sikáló, dörzsölő mozdulatok, valamint a kemény sörtéjű fogkefék felesleges erőszakot jelentenek az ínynek, ami aztán visszahúzódva szabadon hagyja az védtelenebb fognyaki részeket.

  Felhalmozódott fogkő: Az ínyszél mentén lerakódott, felhalmozódott lepedék és fogkő fogszuvasodást okozó baktériumokat is tartalmaz, a fogkő alatt tehát a fog romlásnak indulhat, fognyaki szuvasodás alakulhat ki.

  • Az otthoni precíz fogápolás mellett fontos eszköz még a rendszeres, ultrahangos fogkőeltávolítás is, mert a kemény fogkő csak rendelői, professzionális körülmények között távolítható el 100%-osan.

  Bruxizmus: Az éjjeli fogcsikorgatás hosszú távon jelentősen gyengíti a fogak szerkezetét és rendkívüli terhelést ró a fognyakakra. A problémát jelezhetik a töredezett fogak, a rágófelszín vízszintes és a fognyakak ék alakú kopása, de társulhat hozzá állkapocs fájdalom is.

  Fájdalmas fognyaki szuvasodás, kopás
  • A fogorvos éjszakai harapásemelő sínt készített, amit személyre szabott paraméterek alapján a fogtechnikai labor gyárt le. A sín éjjel, alvás közben az öntudatlan csikorgatás során képes tehermentesíti és védeni a fogakat és az állkapcsot. A fognyaki tömés kiesik, ha nem kezeljük a csikorgatást.

  Ínygyulladás: A fogkő és lepedék folyamatos irritáció jelent, az íny begyullad, vörösessé érzékennyé válik, elemelkedik a fogakról, így szabaddá válik az érzékenyebb nyaki terület, később pedig a foggyökér felszín.

  • A fogínygyulladás egyik legmodernebb és leghatásosabb ellenszere az Irányított Biofilm Terápia, mellyel már a fogkövet okozó bakteriális biofilm is eltávolítható.

  Neked ajánljuk:

  Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

  Modern, fájdalommentes, kényelmes, 100%-ig hatékony

  Milyen esetekben javasolt, kinek ajánlott?

  Fogerózió: Jellemzően a reflux mellékhatásaként jelenik meg ez a típusú érzékenység. A száj savas közege a fogak legvédtelenebb pontját kikezdve váltja ki a kellemetlen tüneteket.

  • A savak semlegesítésére javasolt a napközbeni szódabikarbónás öblögetés, ami közömbösítheti a maró hatást. A fognyakak védelmére pedig speciális hatóanyagtartalmú fogkrémet és puha sörtéjű fogkefét is be kell szerezni.

  Genetikai hajlam, magasabb életkor, rossz szokások: Az íny visszahúzódása a felsoroltakon túl bekövetkezhet még genetikai hajlamból fakadó gyengébb fogínyszövet miatt, vagy az életkor előrehaladtával, de a dohányzás is a negatív irányú folyamatot stimulálja.

  • A dohányzás csökkentésén túl a nagyobb odafigyelés, a jól karbantartott szájhigiénia és a rendszeres fogászati állapotfelmérés segít a problémák megelőzésében vagy azok szakszerű kezelésében.

  Hogyan lehet kezelni a fognyaki érzékenységet és fájdalmat?

  A fognyaki problémák ellátását célzó kezelés a kopás mértékétől, a probléma és tünetek súlyosságától függ.

  Enyhébb kopás vagy ínyvisszahúzódás: Ha még nincsenek az orvos számára is látható jelei, akkor a fognyak érzékenység kezelése történhet rendelői fluoridos ecseteléssel, de lezárhatják az érzékeny részt egy folyékony, UV fényre kötő védőréteggel is. Otthonra pedig kell egy speciális hatóanyagtartalmú érzékeny fogra való fogkrém és egy puha – soft fogkefe, valamint el kell sajátítani a helyes fogmosási technikát is.

  Látható zománchiány és fognyaki szuvasodás: Az látványosabb zománchiányok, kopások, üregek fognyak tömés segítségével számolhatók fel. Ha szuvasodás mély volt, akkor fognyaki tömés utáni érzékenység léphet fel, ami általában néhány nap alatt elmúlik.

  Komolyabb szerkezeti hiányosság: Ha a fogak hosszabb ideig volt kitéve a káros hatásoknak, akkor a szerkezetük jelentősen legyengülhetett, töredezetté, hiányossá válhattak (pl.: ék alakú kopások a nyaknál). Hosszú távra akár esztétikus porcelán korona is indokolt lehet, hogy a rájuk háruló terhelést viselni tudják.

  Súlyosabb ínyvisszahúzódás: A probléma és a tünetek kezeléséhez nem csak az ínygyulladás felszámolása, fognyaki tömés vagy korona készítése kellhet. A nagyobb ínyvisszahúzódás kezeléséhez ínyplasztika műtétre is szükség lehet.

  A fognyaki tömés menete rendelőnkben

   

  1.  Helyi érzéstelenítés: Mivel tömés készítés során a kezelt felszínt meg kell tisztítani, a szuvasodást el kell távolítani, így mindenképpen érdemes igénybe venni a helyi érzéstelenítést, hogy fájdalommentes legyen a kezelés.

   

  2.  A fog megtisztítása, üreg előkészítése: A szuvas részek alapos eltávolítása után a tömés üregének kialakítása történik, majd bond segítségével előkészítik a kezelt felszínt. Ez az anyag befolyik a dentintubulusokba, így a tömés és a bonddal kezelt felszín között megfelelően erős kötés alakul ki.

   

  3.  Fognyaki tömés: A kompozit tömőanyagot az előkészített üregbe terítik, melyet kézi műszerrel egyengetnek el oly módon, hogy ne legyenek kiálló, elálló szélek, a fog és a tömés között észrevétlen legyen az átmenet, és a fog formája is élethű legyen. A fognyaki tömés UV lámpa hatására szilárdul meg.

   

  4.  Fog polírozás: A tömés felszínét elsimítják, fényesre polírozzák, hogy a nyelvnek kényelmes legyen és ne maradjon vissza érdesebb felszín, ami lepedék csapdaként működhetne.

  Fognyaki tömés árak – Clinident, Budapest, 13. kerület

  Amennyiben a szájápolási szokásokban, fogmosási technikában nem történik változás a fogászati kezelés után sem, úgy könnyebben előfordulhat, hogy az újabb tünetek megelőzése sem sikerül, de az is megtörténhet, hogy a tömés hiába kerül be, nem tud tartós megoldást jelenteni. Pedig a fogtömések, jó szájhigiéniai szokások mellett hosszú évekre szólhatnak.

  Fognyaki tömés ellenőrzése szűrővizsgálaton

  Fontos tudni azonban, hogy idővel a fognyaki tömés is elhasználódik, így ha azt vesszük észre, hogy ugyanaz a fog panaszos, akkor lehet, hogy a tömés kikopott. Ilyen esetekben érdemes mihamarabbi kontroll időpontot egyeztetni a fogorvoshoz.

  A kompozit tömésekre csapatunk 1 év garancia időt biztosít jó szájhigiénia, alapos fogmosás és rendszeres fogkőeltávolítás mellett.

  Rendelőnk aktuális kezelési árlistájában a fognyaki tömés ára, a fogszínű esztétikus tömés menüpont alatt érhető el.

   

  Az oldalt lektorálta: Dr. Czigler Péter

  Kérjen időpontot!