Állkapocsfájdalom gyógyítása, ízületi terápia gnatológussal

Évről-évre egyre több páciens tapasztalja meg az állkapocsfájdalom kiváltotta egészségügyi panaszokat, s a kezdetben enyhe tüneteknek vagy nem is tulajdonítanak nagyobb jelentőséget, vagy fogalmuk sincs, kihez is fordulhatnának panaszainkkal.

Ilyenkor egy modern fogászat, egy gnatológiában jártas szakember és a komplex terápiás szemlélet segíthet. Összegyűjtöttük, hogy pontosan mit is vizsgál egy gnatológus, hogyan történik a vizsgálat és miből áll egy professzionális és szakértő kezelés.

Állkapocsfájdalom és ízületi gyulladás

Miért fontos a gnatológiai szemlélet a fogászaton?

Mivel a gnatológiai szemlélet még nem igazán elterjedt, így ezen a téren a fogorvosok között is sok a laikusnak mondható, akik vagy nem is foglalkoznak a tünetekkel, vagy csupán egy átmeneti enyhülést hozó sínterápiával lezárják ezeket az eseteket.

Fontos tudni, hogy a valódi gnatológiai szemlélet azonban nem merül ki egy sínterápiában! A gnatológia a rágóapparátus rendellenes helyzetével, az állkapocsízület normálistól eltérő működésével foglalkozó szakterület, mely a terápiát úgy állítja fel a páciens számára, hogy lehetőség szerint a problémát kiváltó okokat és a tüneteket, (pl.: állkapocs fájdalom) egyaránt megszüntesse, továbbá életminőségbeli javulást érjen el. 

Léteznek olyan összetett esetek is, melyek során a páciens kezelése valódi csapatmunkát igényel. Számottevő vagy tartós egészségügyi javulás ezekben az esetekben tehát, csak az úgynevezett multidiszciplináris, azaz több szakterületet érintő, komplex kezelés során érhető el.

5 érv a Damon fogszabályozók mellett…

Milyen típusú Damon fogszabályozók léteznek?

A Damon fogszabályozás menete 3 lépésben…

Neked ajánljuk:

Esztétikus Damon Clear – az önligírozó fogszabályozó

Milyen orvosi közreműködés szükséges még egy gnatológiai kezeléshez?

A gnatológiában jártas szakember tanulmányainak köszönhetően specifikus készségekkel rendelkezik a különböző, temporomandibuláris problémák azonosítására és megoldására.

Tehát a gnatológus az a szakember, aki teljes egészében gondoskodik a rágóapparátus rendszeréről, amely nemcsak a rágás, a nyelés vagy a beszéd szempontjából létfontosságú. A temporomandibularis ízületen keresztül kapcsolódik a testtartáshoz, azon keresztül pedig a teljes vázrendszerhez. 

A legfontosabb, hogy a kezelést egy gnatológus, vagyis az állkapocs ízületi terápiákban tapasztalt szakértő felügyelje. Ő lesz az, aki a páciens kezelésében fontos terápiás irányelveket meghatározza és a páciens kezelését, valamint a team-munkát ennek megfelelően irányítja.

További szükséges, fogászati szakterületek:

 • Olyan fogorvos, aki a fogak általános kezelését (fogtömés, gyökérkezelés), a fogazat helyreállítását, a fogpótlások elkészítését is végzi.
 • Fogszabályozó szakorvos, aki a fogak mozgatásával, fogszabályozással a harapási rendellenességeket kezeli.
 • Szájsebész, aki a fogpótláshoz szükséges szájsebészeti beavatkozásokat elvégzi és az ízületi helyreállításhoz szükséges teendőket ellátja.

Összegyűjtöttük, milyen fogproblémát jelez az elviselhetetlen fogfájás?

Ilyen ingerre fájdul meg a fogad, ilyen kezelésre lesz szükséged!

Mi okozhatja a fogfájást és mi ezekre a megoldás?

Jótanácsok akut fogászati ellátás előtt!

Mi jó fogfájásra? Ezt teheted a fogfájás ellen házilag!

Neked ajánljuk:

Brutális fogfájás okai – Mi ilyenkor a teendő?

Miért lehet szükség fül-orr gégész szakorvosra?

A gnatológiai problémák nagyon gyakran okoznak fülzúgást, nyelési zavarokat, szájlégzést. Fülzúgás esetén például, rendkívül fontos, hogy kizárjuk a szervi probléma lehetőségét, így a pontos diagnózis felállítás érdekében fontos a gnatológus és a fül-orr gégész közötti jó együttműködés.

Állkapocsfájdalom gyógyítása neurológus szakorvos bevonásával

Az arcot érintő krónikus fájdalom gyakran idegi eredetű, ilyenkor a helyes terápia kidolgozásához fontos, hogy neurológiai vizsgálaton is átessen a páciens.

Fülzúgás és állkapocs fájdalom

Milyen esetben szükséges egy logopédus hozzáértése?

Egy komplex kezeléskor, vagy egy teljes fogazati helyreállításkor az ízület működése is változik, ami hatással van a beszédre, de egy logopédus bevonása kiemelt fontossággal bír a nyelvlökéses nyelés terápiájában is.

Nyelvlökéses nyelés esetén gyakran a nyelési forma okozza a diszfunkciót, ezért ilyenkor az első lépés a nyelvlökéses nyelés megszűntetése a logopédus által, csak ezután következhet az ízület kezelése.

Miért jó egy fizioterapeuta a csapatban?

A fizioterapeuta a személyre szabott, állkapocsízületi gyógytornával a panaszok csökkentését, -különösképp-, az állkapocsfájdalom csökkentését és a fájdalommentesség elérését célozza meg.

Az állkapocs ízületi panaszok azonban nagyon gyakran a nyak- és a teljes test izomegyensúly felborulásának a következményei. Ilyenkor azonban nem elég csak az állkapocs körüli izmokat kezelni, mert ha a teljes izomrendszert érinti a diszfunkció, akkor csak az állkapocs körüli izmok kezelésével nem lehet tartós javulást elérni.

Miben segíthet egy pszichológus?

A túlfeszített életmód, a stressz, a mentális és pszichés problémák tudatosítása, feldolgozása kiemelten fontos területe a komplex ellátásnak. Hiába a legszuperebb kezelés is, ha a páciens nem tanulja meg kezelni a stresszt, nem alakít ki saját megoldási mechanizmusokat, a panaszok tartósak maradnak, ráadásul tovább is súlyosbodhatnak.

Az állkapocsízületi problémák legfőbb okai

A két fogív, az állkapocs izomzata és az állkapocsízületek közötti szoros kapcsolat van. Fiziológiailag az állkapocs mozgása szabad, vagyis izotóniás anélkül, hogy megerőltetné a hozzá kapcsolódó, vele kapcsolatban álló területeket.

Temporomandibuláris ízületi rendellenességek esetén ez a szabad mozgás azonban már gyakran zavart szenved és a fogakon túl negatív hatást gyakorol a beszédre, hallásra és testtartásra is. 

Ennek az érzékeny rendszernek a megfelelő egyensúlyról, a speciális vizsgálatáról és a benne jelentkező zavarok helyreállításáról tehát a gnatológia gondoskodik. A gnatológus célja az állkapocsízület és a teljes rágószerv helyes pozícionálása.

Állkapocs ízületi problémához vezető legfőbb okok:

• Magas tömés vagy korona miatti izom-, ízületi- és fogtúlterhelés.

• Helytelen testtartás, izomegyensúly felborulása.

• Olyan traumák is kiválthatják, mint egy közlekedési baleset, ütés, esés, foghúzás, mobiltelefon használat miatti rossz testtartás – sms nyak, bruxizmus – fogszorítás, csikorgatás.

A stressz a legtöbb esetben megjelenő háttér ok. Ilyenkor a szervezetet érő inger hatására belső – nem tudatos- stresszlevezetés történik, mely rendellenességhez vezet a szervezetben. Pl.: magas vérnyomás, szívritmuszavar, fej-nyak régió izmainak feszessége, bruxizmus, irritábilis bél szindróma.

• Talán nem is gondoljuk, de számtalan olyan rossz szokásunk lehet, ami bizony a fogaink és az állkapocs normális működését torzíthatják.  Pl.:  ujjszopás, ajkak harapdálása, ajakszopás, szorítás, csikorgatás, szájlégzés, nyelvlökéses nyelés, körömrágás, ceruza rágás, rágózás.

Honnan tudhatjuk, hogy érintettek vagyunk-e? Tünetek, amelyek gnatológusért kiáltanak

 • Fejfájás, migrén esetén - az állkapocsízület környéki izmok túlterhelése és kifáradása, rágóizom gyulladás miatt
 • Rendellenes állkapocsízületi mozgások esetén - állkapocs kattogás, recsegés, ropogás, állkapocsfájdalom
 • Állkapocsízület tájéki fájdalom, állkapocs ízületi gyulladás
 • Nyaki – és vállövi fájdalom
 • Szédülés, fülzúgás
 • Az arc fájdalma, a fül előtti terület fájdalma
 • Rágási nehézség, nyelési zavar
 • Szájzár, állkapocs kiakadása, asszimmetrikus állkapocs mozgás
 • Az egyébként egészséges fogak fájdalma és nyelvfájdalom
 • Éjszakai fogcsikorgatás, szorítás

A jelenség további árulkodó, testi jelei, tünetei: 

 • Rendellenes testtartás, asszimmetria
 • Fej – nyak régió izmainak merevsége, kötöttsége
 • Fogak felszínének, barázdáinak kopása vagy régi, elhasználódott fogpótlás

Az állkapocs ízületi gyulladás okai

Hogyan zajlik a gnatológiai konzultáció?

1. Az első alkalommal a páciensről panoráma röntgen, de akár 3D CBCT felvétel is készülhet a fogak és ízületek vizsgálatához.

 

2. A páciens szubjektív tüneteit térképezi fel az orvos egy specifikus kérdéssor alapján.

 

3. A szakember megfigyeli a rendellenes testtartást, elvégzi a fej-nyak régió vizsgálatát: ízületi funkciót, nyakizom és vállöv izmainak kötöttségét, izomtónusát ellenőrzi.

Miért fáj a tömött fog?

Mitől fájhat az egészséges fog?

Fogmosáskor fáj? Ezek az ínygyulladás jellemzői!

Mi lehet a baj, ha egyszerre az összes fogad fáj, feszül?

3 betegség, ami fogfájást okozhat!

Neked ajánljuk:

Miért fáj a fogam, ha nem lyukas?

4. Manuális szájvizsgálatot végez:

• Vizsgálja a fogazat és fogágy állapotát: van-e mély szuvasodás, van-e roncsolt, törött fog, van-e mozgatható fog, milyen a fogak kopása és a fogágy állapota.

• Vizsgálja a meglévő fogpótlás állapotát: a porcelán koronák leplezésének lepattogzása, kopása a túlterhelés tipikus tünete lehet.

• Megállapítja a harapási rendelleneség típusát.

• Fájdalompontokat keres, ellenőrzi az izom feszülést és remegést.

• Mozgásanalízist végez. Feltérképezi az artikulációs mozgásokat, asszimmetriát.

 

5. Megállapítja a problémát kiváltó tényezőket. Pl.: trauma, túlterhelés, stressz, rossz szokások … stb.

 

6. Megállapítja a problémát fenntartó tényezőket. Pl.: rossz szokások, nyaki merevség … stb.

 

7. Személyre szabott terápia összeállítása, melynek pontosításához akár további MRI vizsgálatra is szüksége lehet a szakembernek.

Miért lehet szükség MRI vizsgálatra egy fogászati terápia során?

A röntgen és a 3D CT csak a csontos képletek megjelenítésére alkalmas, így a porckorong már nem látszik rajta. S mivel az állkapocs ízületben is található porckorong, így annak vizsgálata csak MR felvétel készítésével lehetséges, azon válik láthatóvá.

Az állkapocs ízületi porckorong kopása vagy nem megfelelő pozíciója azonban nagyon gyakran okoz problémát. Így, ha az orvos szükségesnek tartja – az alapos vizsgálathoz és precíz terápia felállításához-, az MRI vizsgálatot is el kell végezni.

Milyen lépésekből áll a személyre szabott gnatológiai terápia

Az állkapocsfájdalom tehát eredhet a rágóizmok vagy az ízületek rendellenességéből, amely lehet olyan, ami kezeléssel visszafordítható, de lehet az akár egy nem visszafordítható állapot is. A probléma lehet gyulladásos eredetű, de származhat egy kezelés során az ízületet ért traumából, sőt a csontok és izmok veleszületett fejlődési zavariból is.

Az orvos a panaszok és a tünetek súlyosságától függően állítja össze a terápiás lépéseket, a probléma specifikus kezeléssorozatot. Összességében pedig igaz az, hogy a kiindulási állapot a meghatározó, és az orvos az egyszerűbb kezeléstől halad a komplexebb beavatkozásokig.  

Állkapocs kattogás fogorvosi vizsgálata

1. Enyhébb panaszok vagy komplex beavatkozást nem igénylő esetekben a fókusz a következőkön van:

 • Rossz szokásokról való leszoktatás
 • Tömés, korona korrekciója
 • Gyulladáscsökkentő készítmények alkalmazása
 • Légzésterápia (PSR gyakorlatok)
 • Sínterápia
 • Gyógytorna
 • A stressz tudatos levezetése sport, relaxáció, meditáció révén vagy légzésterapeuta, esetleg pszichológus bevonása.

2. Komplexebb esetekben a fentieken kívül a következő lépésekre is szükség lehet:

 • Egyéb, érintett szakterületek bevonása: fül-orr gégész, neurológus, logopédus, fogszabályozó fogorvos
 • Az ízületi diszfunkció helyreállításához a régi kopott, vagy a rosszul beállított és torzulást előidőző fogpótlást el kell távolítani, helyette pedig a szakértő által beállított, új viszonyoknak megfelelő, korszerű és precíz fogpótlást kell készíteni.
 • Szükség lehet olyan sebészeti beavatkozásokra is, melyek az állkapocs rendellenességének helyreállítását célozzák vagy az implantátum behelyezését kell különös körültekintéssel megtervezni és elvégezni.

Fog implantátum konzultáció – ezek a beültetés ellenjavallatai

Ezért fontos az implantációt megelőző gondos előkészítés

Számít a kezelés ára? Akkor az orvos – páciens együttműködés is fontos!

Honnan tudhatod, hogy a fog implantátum beültetésed rendelőnkben sikeres lesz?

Neked ajánljuk:

Fog implantátum precízen – A sikeres műtét feltételei

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Egy gnatológiai vizsgálat rávilágíthat temporomandibularis ízület vagy a fej és állcsontok rendellenességeire, blokkjaira. Alapos kórelőzmény és diagnózis után a terápia részeként egy sín készül a fogainkra, amellyel nem csupán a csikorgatást és a fogak túlterhelését okozó szorítást védjük ki, de javítható az állkapocs záródása és fenntartja annak optimális helyzetét is. 

Így történik a helyes harapás beállítása új fogpótlás készítése esetén

Igen ám, de mi történik akkor, ha a tünetek közül legalább egy tucatnyi alkalommal magunkra ismertünk és új fogpótlás is kellene?

 • Ha a harapásunk veleszületetten rendellenes és még fogszabályzót sem hordtunk sosem.
 • Ha van egy régi fogpótlásunk, ami egyáltalán nem a korszerű gnatológiai irányelvek figyelembe vétele szerint készült, nem történt állkapocsízületi vizsgálat sem.
 • Ha több rossz szokásunk is van, stresszelünk, rágjuk a körmünket, csikorgatunk, szorítunk.
 • Ha az állkapocs fáj, vagy ha az állandó fájdalom hol egy ízületi, hol pedig egy tenziós fejfájás formájában kínoz.

Változtass bátran! Új mosoly cirkon koronákkal 10 nap alatt

A cirkon korona 9 legfontosabb előnye

Cirkon koronák garanciája – mit kell tennünk tartós mosolyért?

Cirkon korona árak a Clinident Fogászati Centrumban

Neked ajánljuk:

Cirkon korona árak – Prémium minőség, szakértői garancia

Honnan tudja majd az orvos, hogy melyik az állkapocs helyes állapota, tartása, hova kell a fogakat pozícionálnia? Mit tesz egy gnatológus, hogy egy életre megszabadítson ezektől a tünetektől, és mi a páciensek feladata a kezelés során?

Így zajlik a helyes harapás beállítása a Clinident gnatológia szakértőjével

A gnatológiát a rágás tudományának is nevezik, hiszen a célja az állkapocsízületek, a fogak, az állcsontok és izmok vizsgálatán keresztül azok kezelése és optimális pozícióba állítása. Egy gnatológiai kezelés során a szakértő meghatározza azt a fogsorzáródást, ahol az állkapocsízületek helyes pozícióban vannak, a rágás kiegyensúlyozott, a rágószerv egyik eleme sem túlterhelt.

Az állkapocsfájdalom megszűntetése érdekében, a pácines legfontosabb feladata a szakértővel való szoros együttműködés. Folyamatos visszacsatolás szükséges az állapot változásairól, a tünetek alakulásáról, valamint fontos teendő még a rossz szokások folyamatos tudatosítása, monitorozása és azok elhagyása.

A helyes harapás beállítása 3 lépésben

A száj csukása, összezárása végén a fogaink határozzák meg, hogy a felső állcsonthoz képest hol helyezkedik el az alsó állcsont. Ez az állkapocs helyzet azonban, nagyon gyakran nem esik egybe az ízület számára legkényelmesebb, úgynevezett neutrális pozícióval. Mégis, a legtöbb esetben, ehhez a pozícióhoz kénytelen alkalmazkodni az ízület.

Az új harapás beállításánál a célunk az, hogy megtaláljuk azt, az ízület számára alkalmas és kényelmes pozíciót, amelyben az ízület akár még nagyobb terhelést is elbír. Amikor új harapást állítunk be általában ideiglenes fogpótlást készítünk, hiszen az izomrendszernek meg kell szoknia az új pozíciót, sőt a folyamat közben még az is előfordulhat, hogy kisebb változtatások szükségesek, melyet könnyebb egy ideiglenes pótlással lekövetni.

1. Az első lépés az állkapcsot mozgató rágóizmok ellazítása. Ez történhet gyógytorna, TENS elektroterápia, légzőgyakorlatok által, vagy ezek valamilyen kombinációjával.

2. Ezt követően egy, a fogtechnikus által személyre szabottan készített, kis intraorális rajzoló készülékkel, az egyéni állcsontmozgásokból meghatározzuk az ízület optimális helyzetét.

3. Ezt az optimális helyzetet egy harapás rögzítő anyaggal rögzítjük. A fogtechnikus pedig ezt a harapást fogja beállítani, amikor elkészíti a sínt vagy az új fogpótlást.

A szakember által meghatározott paraméterekhez készült professzionális tömések és fogpótlások tehát biztosítják nekünk az egészséges rágószervi működést, mellyel elkerülhetjük a fogak és rágóizomzat túlterhelését és tehermentesíthetjük az állkapocsízületet.

A tömés, a cirkon korona, a fogpótlás híddal történő precíz kivitelezése, azok magassága, a barázdák és csücskök helyreállítása fontosak ugyan, de nem csupán a természetesség és az élethű külső miatt, hanem a kényelmes rágás és az állkapocsfájdalom elkerülése okán is. Klinikánkon már a fogpótlások tervezésekor odafigyelünk arra, hogy az új hidak, koronák a lehető legtovább szolgálják a pácienseinket.

Új fogpótlás készítése állkapocs fájdalom után

Gnatológiai vizsgálatot végző fogorvosunk

Kérjen időpontot!