Fog implantáció menete – Előkészületek, a műtét fajtái, lépései

Foghúzás után több lehetőségünk is van a foghiány pótlására. Dönthetünk például a fog implantátum beültetése mellett, mellyel élethosszig tartó megoldást nyerünk, de első lépésként jó, ha kiválasztjuk azt a fogászati csapatot és orvost, akik a beavatkozásokat elvégzik.

Teljes körű állapotfelmérés során a rólunk készült panoráma röntgen felvétel kiértékelése után a fogorvostól információkat kapunk a szükséges vizsgálatokról, a lehetséges terápiákról és beavatkozásokról, míg végül összeáll a fog implantáció menete.

A fog implantáció menete

  Időpontot kérek

  A szájsebészeti konzultáció legfontosabb kérdései

  Amennyiben tehát komplex képet szeretnénk a fogpótlásról, akkor a fog implantáció menete nem csupán magát a műtétet jelenti, hanem az összes szükséges előkészületet – a konzultációkat, a megelőző kezeléseket-, valamint a műtét tervezését és kivitelezését is. 

  A kezelési terv attól személyre szabott, hogy nem csupán a foghiányra koncentrálunk az összeállítása során, hanem az egész szájüreg egészségét szem előtt tartva állapítjuk meg az optimális kezelés sorozatot, folyamatot.

  • Természetesen, mint minden műtét, a fogimplantátum beültetés is akkor járhat kockázatokkal és szövődményekkel, ha az egészségi állapotunk nem kielégítő, vagy rossz a szájhigiéniás gyakorlatunk.

  • Ha már tudott alapbetegségeink vannak, akkor érdemes leleteinkkel a kezünkben érkezni a konzultációra, így az orvossal a friss eredmények alapján tudunk mérlegelni és döntést hozni a választható kezelésekről.

  A konzultáció legfontosabb kérdései

  1. Lehetséges kockázatok

  Az első konzultáció során a fogorvos az egészségi állapotunkra vonatkozó kérdésekkel szűkíti a terápiás lehetőségeket, felméri az egyes beavatkozások előnyeit és mérlegeli az esetleges kockázatokat.

  2. A beavatkozás lépései

  Attól függően, hogy mennyire komplex a tervezett fogimplantáció – azaz milyen más szájsebészeti beavatkozások szükségesek az implantálás előtt-, eltérő gyógyulási idővel kell majd számolni. 

  A kezelés folyamatát és a gyógyulási időt is befolyásolja, ha például előzőleg foghúzás vagy csontpótlás is szükséges, de a tervezésnek köszönhetően a kezelési lépései ütemezhetők.

  A kiindulási állapottól függően a fog implantációs műtétek különböző típusai is szóba kerülhetnek. Az egyszerű, foghúzás után néhány héttel történő fogbeültetésen túl az alábbiakat különböztetjük meg:

  • Azonnali implantáció foghúzás után

  • Csontpótlással egybekötött implantáció

  • Irányított implantáció

  Ideiglenes fogpótlás esztétikai tervezéssel – Mi a mosolyminta előnye?

  Ideiglenes fogpótlás foghúzás után – Ezekből válogathatunk az implantációra készülve

  Lehetőség teljes fogatlanság esetén – Ideiglenes fogsor azonnal

  Az ideiglenes fogpótlás meddig tart, meddig kell viselni az ideiglenes fogakat?

  Hogyan kell ápolni az ideiglenes fogakat, mit ne rágjunk egy ideiglenessel

   

  Neked ajánljuk:

  Ideiglenes fogpótlás – Fontos, hogy ne maradj fog nélkül!

  3. A foghiány azonnali megszüntetésének lehetőségei

  Tájékoztatást kapunk az ideiglenes fogpótlás vagy ideiglenes fogsor készítéséről, melyet a műtétet követően használhatunk majd, a gyógyulási idő alatt egészen a végleges pótlás elkészültéig.

  A fog implantáció ellenjavallatai

  Az implantológus szakemberek és a szájsebész szakma megfogalmazták azokat az ellenjavallatokat, melyek megléte mellett nem javasolt a fogbeültetés műtét, mert ezekben az esetekben kockázatokkal és súlyos szövődményekkel kell számolnunk.

  A fogászati implantátum beültetés általános ellenjavallatai, melyek mellett nem vállalható sikeres implantációs műtét:

  • Súlyos immunológiai kórképek (SLE)

  • Sugárkezelés alatt álló daganatos betegségek

  • Szív- és érrendszeri betegségek, vérképzőszervi és véralvadási zavarok

  • Súlyos és/vagy nem kontrollált cukorbetegség

  • Súlyos csontritkulás és ez esetben szedett gyógyszerek

  • Erős dohányzás, alkoholizmus, drog- vagy gyógyszerfüggőség esetén

  • Nagyfokú harapási rendellenesség

  • Nem tisztázott eredetű arcfájdalom esetén

  • A megfelelő szájhigiénia fenntartására képtelen páciensek esetében

  • Az állkapocs fejlődésének ideje alatt

  • Terhesség idején

  • Korlátozott szájnyitás, mely hátsó foghiányokra történő műgyökér beültetést ellehetetleníti

  Implantátum beültetés átmeneti ellenjavallatai

  Vállalható a műgyökér beültetése bizonyos tünetek, állapotok, betegségek megszűnése után, vagy annak megfelelő kontrollja mellett, ha a páciens együttműködő és képes az egészséges szájhigiénia fenntartására:

  A nyálkahártya fertőzései: az állcsontban maradt letört fogak, gyökerek, fogciszták esetén a fókusz ezen gócok megszüntetésén, a fogínygyulladás, a fertőzés felszámolásán van.

  A kontrollálatlan cukorbetegség: negatívan befolyásolja a sebgyógyulást és a csontosodás folyamatát, ezért a vércukorszintet be kell állítani az egészséges szintre és rendszeresen ellenőrizni is kell azt.

  A cukorbetegség velejárója a fogínysorvadás, mely a cukorszint eltolódását is jelezheti, a már beültetett műgyökér pedig veszélyben lehet.

  Jelentős csonthiány: a csontpótló műtét valamely változata megoldást kínálhat, mely után a terület már alkalmassá válhat a műgyökér beültetésére.

  Milyen típusú csontpótló műtétek és -anyagok léteznek?

  A csontpótló műtét előkészületei

  Hogyan zajlik a fogászati csontpóló műtét, mi történik a csontpótlás után?

  Implantáció és csontpótlás – Gyakori kérdések páciensektől

  Hogyan alakulnak a fogászati csontpótlás árak?

   

  Neked ajánljuk:

  Csontpótlás – Ezeket fontos tudni a szájsebészeti műtét előtt

  A fog implantáció menete során fontos előkészületek

  Szájsebészeti műtétek előtt a kockázati tényezők csökkentése érdekében a patogén baktérium flóra minimálisra csökkentése szükséges.

  A személyre szabott kezelési terv része a szanálás, vagyis azon kezelések elvégzése, melyek átmeneti akadályt jelentenek a beültetés előtt:

  • A legelső lépés általában a fogkő-eltávolítás, hiszen a fogkő tömény baktérium, így érdemes minden további szükséges kezelést a tisztítás után elkezdeni. 
  • Az implantátum csavar beültetése előtt minden olyan fogat is kezelni kell, amely fertőzés kockázatával járhat, így akár fogtömés vagy gyulladt fog esetén gyökérkezelés is szükséges lehet.
  • El kell távolítani a gócnak is számító cisztát, az állcsontban maradt foggyökeret, ki kell húzni a menthetetlen fogakat.

  Miért kell a fog implantáció menete során röntgen és 3D CT?

  Digitális diagnosztikai felvételek készítése ma már a szájsebészeti műtétek alapvető részét képezik.

  A sugárterhelés ilyenkor oly minimális, hogy az, a megfelelő védelem mellett semmilyen negatív hatással nincs a páciens egészségére nézve.

  A fog implantátum menete összeállításában tehát elengedhetetlen elem a panoráma röntgen és a 3D CT felvétel. Ezek segítenek a megelőző kezelések összeállításában, a műtét folyamatának és típusának meghatározásában, valamint a műtét után készülő fogpótlás megtervezésében is.

  3D fog CT vagy panoráma röntgen nélkül a műtét közben derülhetnek ki olyan tényezők, melynek kezelése többletköltséggel jár a páciens számára, elnyújtja a kezelést, vagy felkészültség hiányában lehetetlenné teszi a beültetést.

  Fogimplantátum tervezés digitálisan

  Panoráma röntgenfelvétel: olyan elváltozásokról is árulkodik, melyek szabad szemmel nem mindig érzékelhetők.

  • Komplex képet kaphatunk a fogak pontos helyzetéről

  • Láthatóvá válnak a fogakat érintő elváltozások

  • Információt nyújt az egyes betegségek – pl.: a fogágybetegség- kiterjedéséről, a gyökérkezelés szükségességéről, a fog gyulladás súlyosságáról, illetve a fog menthetőségéről.

  A 3D digitális CT felvétel: a siker kulcsát jelentheti az olyan összetett, szájsebészeti műtétek esetén, mint a csontpótlás, a szinusz emelés, az irányított implantáció vagy ciszta eltávolítás.

  Akár az egy fogat érintő elváltozás kiterjedését határozzuk meg, akár a csontállomány mennyiségéről informálódunk, a felvétellel mindenképpen a műtéti beavatkozás sikerét növeljük.

  • A teljes fogazat és állcsont térbeli leképezését adja.

  • Az elkészült felvételen az adott foghiány, vagy kezelendő fog körbejárható, több nézőpont szerint értékelhető.

  • A kép kiértékeléséhez a CT felvételt készítő berendezés egyedi szoftvere adja a segítséget.

  Mi az irányított implantáció?

  Miért így néz ki és hogyan használják az implantációs sablont?

  Hogyan készül a sablon?

  Az irányított implantáció előnyei – ezért érdemes sablont választani

  Így zajlik a fogbeültetés irányított sablonnal

  Irányított implantáció árak – Mennyibe kerül?

   

  Irányított implantáció – fogbeültetés kockázat nélkül

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

  A 3D CT nagyfokú pontosságot biztosít egy anatómiai helyzet áthidalására, de egy, a felvétel alapján tervezett implantációs sablon az egész műtét folyamatát képes irányítani. Így az biztonságos és kényelmes lesz a legelső csontfészek kialakításától az utolsó implantátum betekerésééig. Ezt nevezzük irányított implantációnak.

  A fog implantációs műtét és pótlás menete

  Az implantátum beültetés rutin fogászati eljárásnak számít és egy egészséges szervezet számára nem jelent különösebb megterhelést: 

  1. Az implantáció nyugalomban lévő, gyulladásmentes környezetben történik, a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően pedig tényleg garantált a fájdalommentesség.

  2. A steril beültetés után újabb panoráma röntgenre van szükség, melyhez képest nyomon követhető az implantátum állapota.

  3. A műtét után kb. 10 nappal eltávolítják a varratokat.

  4. A beavatkozás összetettségétől függő gyógyulási idő letelte után kezdődhet el a fogpótlás készítése

  Teendőink, ha implantátumos fogpótlást szeretnénk

  1. Ne halogassuk a megfelelő klinika felkutatását!

  Amikor foghúzás beavatkozáson estünk át és foghiány üti fel a fejét, azt érdemes mihamarabb pótolni, mert azzal a következő járulékos veszteségeket és komplikációkat előzhetjük meg:

  • Csontleépülés

  • A szomszédos fogak bedőlése, elvándorlása

  • Rések megjelenése a fogsorban

  • Ellentétes fogpár kiemelkedése a fogsorból

  A hídpótlás készítése a létező leggyorsabb megoldás egy hiány leküzdésére, míg hosszú távon a legkorszerűbb a fogimplantátum beültetése.

  Ez az egyetlen módszer, amely a csont mennyiségét is képes fenntartani, ráadásul sorvégi foghiány, hátsó fogak hiánya esetén ez a kivehető pótlás egyetlen alternatívája.

  Miért kell a foghíd, milyen szövődményt előzhetünk meg vele?

  Milyen foghíd fajták léteznek?

  A foghíd árak alakulása és kezelések, melyek befolyásolhatják

  A foghíd készítés menete

  Foghíd gyakori kérdések

   

  Neked ajánljuk:

  Foghíd fogra vagy implantátumra – Anyagok, típusok, árak

  2. Egyeztessünk konzultációs időpontot! 

  Az első konzultáción személyre szabott és egyértelmű információkkal szolgálnak a szakemberek a foghiány kezelését illetően.

  Szükség esetén többféle kezelési tervet is felállítanak azért, hogy a legoptimálisabb megoldás valósulhasson meg.

  3. Tudatosan válasszunk fogorvost!

  Fontos, hogy amennyiben megtehetjük, több szempont szerint mérlegeljünk, amikor a foghiány pótlására klinikát és fogorvost választunk. Mondjuk el az igényeinket, tegyük fel a kérdéseinket!

  Döntő tényező a kezelés megfelelő ár-érték aránya.

  • Fontos, hogy elfogadjuk az orvost, bízzunk a döntésében és elfogadjuk a kezelésünkre vonatkozó iránymutatását.

  • Fontos a szimpátia. Ha nincs meg a szükséges kémia, nem lesz bizalom és együttműködés sem, pedig a sikeres gyógyulásunk is múlhat ezen.

  4. Törekedjünk az együttműködésre!

  A beavatkozások és fogpótlások hosszú távú sikerének alapkövei a bizalom és együttműködés fogorvos és páciense között, amely nem ér véget a fogpótlás átadásával.

  Az implantációs fogpótlás akkor szólhat hosszú távra, ha hajlandóak vagyunk teljesen együttműködni és pontosan betartani az orvosi utasításokat.

  Az alábbi szempontok általában a garancia elengedhetetlen feltételei is egyben:

  • Naponta legalább kétszer alapos fogmosás, fogselymezés, fogköztisztítás.

  • Az orvos által előírt kontrollokon való megjelenés, de évente legalább egy állapotfelmérésen való részvétel.

  • Évente 1-2 alkalommal történő professzionális fogkő-leszedés.

  • Alapbetegség esetén, azok rendszeres kontrollja (pl.: cukorbetegség)

  • Dohányzás elhagyása.

  A leggyakoribb páciens kérdések a fog implantáció menete során

  Miért fontos, hogy szájsebész végezze az implantációt?

  Rendelőnk implantációs műtétekre és esztétikus fogpótlások készítésére szakosodott.

  Az implantálásokat és szájsebészeti beavatkozásokat nemzetközi tapasztalattal is rendelkező specialistáink végzik, nem véletlenül.

  Figyelmük ezen a területen való elmélyülésre koncentrálódik, így nem csupán a tudásuk legjobbját adhatják, de így maximális precizitást és biztonságot is kínálnak pácienseinknek.

  A legjobb fogpótlás érdekében, a fog implantáció menete során, rendelőnkben igazi team munka zajlik.

  Amennyiben a mosoly alapjait érintő újratervezési folyamat – smile makeover – szükséges, akkor a páciens kezelésének tervezésébe nem csak az implantológus és a protetikus szakorvos, de szükség esetén a parodontológia és a gnatológia szakértője is beszáll, a kezelés lépéseit együtt állítják össze.

  Így minden fogorvosunk tudásának legjavát adhatja a maga szakterületén.

  Melyik a legjobb implantátum?

  A prémium kategóriás implantációs rendszerek mögött több évtizedes kutatás-fejlesztés áll, ami azt is jelenti, hogy garanciát vállalnak és évek múltán is kaphatók lesznek a hozzájuk szükséges komponensek.

  Pácienseinknek mi is a legbiztonságosabb implantációs folyamatot kínáljuk, így kizárólag kiváló, prémium minőségű implantátumokat alkalmazunk: Straumann, Nobel Biocare, Zimmer-Biomet.

  Szakembereink a fémmentes és biokompatibilis cirkónium implantátum beültetését is vállalják, így azon kevés fogászatok egyike vagyunk, akik felhasználásuk terén komoly tapasztalatra tettek szert.

  Ezek a cirkon kerámia implantátumok legfőbb előnyei

  Milyen esetben ajánljuk a cirkon beültetését és a cirkon fog készítését?

  Komplex tervezés foghiányra – A cirkon fog előkészületei

  A cirkon implantátum beültetése és a cirkon fog készítése

  Mit jelent a biokompatibilis fogpótlás?

   

  Neked ajánljuk:

  Cirkon fog és implantátum – A hipoallergén és esztétikus pótlás

  Melyik a legjobb szájápolási gyakorlat implantátumok esetén?

  Bizony a nem megfelelő szájápolási gyakorlat és a fogkő felhalmozódása az implantátumot is veszélybe sodorhatja. 

  A rossz szájhigiénia és a rendszeres fogkőleszedés hiányában begyullad az implantátum körüli íny és csontszövet is, azaz peri-implantitis lép fel.

  Ezek a tartószövetek a gyulladás mértékétől függően képesek pusztulni, eltűnni, így akár az implantátum kiesése is megtörténhet.

  Az implantátumokhoz szükséges optimális szájhigiéniát a legkönnyebben az Irányított Biofilm Terápiával érhetjük el, mely a hagyományos fogkő eltávolítással ellentétben már a fogkövet okozó bakteriális biofilm rétegtől is megszabadít.

  Miért fontos a biofilm eltávolítása fogkőleszedés során?

  A fogkőleszedés menete Irányított Biofilm Terápia (GBT) segítségével

  Miért javasolt az Irányított Biofilm Terápiás fogkőleszedést implantátumok esetén?

  Milyen gyakran érdemes fogkőleszedés kezelésre jelentkezni?

   

  Neked ajánljuk:

  Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

  Fogimplantátum beültetést végző orvosaink:

  Kérjen időpontot!