Cirkon fog és implantátum – A hipoallergén és esztétikus pótlás

A cirkon – kerámia fogászati felhasználása több, mint 25 éve indult hódító útjára, sikere pedig azóta is töretlen. A koronákhoz és implantátumokhoz is használt cirkónium-dioxid olyan megoldást kínál a fogászatban, mellyel tartós és élethű fogpótlások készülhetnek.

A fogászati implantáció gyors fejlődésének köszönhetően manapság pedig már arra is lehetőségünk van, hogy a hiányzó fogat ne titán műgyökérrel, hanem a legmodernebb cirkon-kerámia implantátummal pótoljuk, melyre végül egy esztétikus cirkon korona készülhet.

A cirkon fog tehát egy olyan, fémmentes fogpótlás, ahol a testünkkel közvetlenül is kapcsolatba kerülő komponensek, tehát a műgyökér és/vagy a korona anyaga is cirkon-kerámia. Velük, amellett, hogy teljesen elkerülhető a fémallergia problémája, még természetes és elegáns hatást is biztosítanak.

Cirkon fog- Budapest

  Kérjen időpontot!

  Ezek a cirkon kerámia implantátumok legfőbb előnyei

  Bár a fogászati hidak és fogsorok is remek fogpótlási lehetőséget jelentenek kisebb-nagyobb foghiány esetén, mégis a modern fogászat az implantátumok beültetésére fókuszál. Míg az implantációs beavatkozásokra évtizedekig a titánt használták, addig mára már azok alternatívája, a cirkónium implantátum is egyre nagyobb sikernek és népszerűségnek örvend.

  A cirkon-kerámia implantátum innovatív, olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, amelyekkel a titán nem, s így elmondható, hogy a biomimetikus és holisztikus fogászat iránti növekvő kereslet helyezte őket a kutatás – fejlesztés középpontjába.

  • Biokompatibilis, vagyis a cirkon – kerámia egy olyan bioanyag, ami képes kölcsönhatásba lépni a szervezettel, mégsem vált ki káros hatást. Ezáltal pedig alkalmassá vált a test kemény szövetének, a fog funkciójának helyettesítésére. 

  • Speciális anyagszerkezetének köszönhetően ellenáll a korróziónak. 

  • Megfelelő csontosodási jellemzőkkel bír: képes stabilan, tartósan rögzülni az állcsontban.

  Anyagszerkezete miatt kevésbé jelent ideális környezetet a gyulladást kiváltó baktériumok számára.

  • Amennyiben súlyosabb fertőzés lép fel, gyulladás alakul ki körülötte, az elveszett csontmennyiség csontpótló műtéttel helyreállítható.

  Jól terhelhető, képes ellenállni a szájüregben fellépő rágóerőknek, akárcsak a titán implantátum.

  • A műgyökér fehér színe egy vékonyabb ínyvastagság mellett is a természetes fogakhoz hasonló megjelenést biztosít, nem jelentkezik szürkés elszíneződés, mint a titán esetén.

  • Fémekre jelentkező fogászati allergia esetén remek alternatívát jelent, mivel hipoallergén anyag.

  Milyen esetben ajánljuk a cirkon beültetését és a cirkon fog készítését?

  A fogászati implantátum tehát egy olyan mesterséges műgyökér, amely tartósan és biztonságosan képes rögzülni az állcsontban, az igazi foggyökérhez hasonló stimuláló hatása miatt pedig még az állcsont tömegének fenntartását is képes támogatni.

  A klinikai kutatások, valamint a gyártás és tervezés gyors fejlődése által az egyrészes cirkon műgyökér (implantátum és felépítmény egy egységet alkot) mellett megjelentek a továbbfejlesztett kétrészes implantátumok is.

  • A cirkónium implantátum mind a front, mind pedig a hátsó fogak pótlására alkalmassá vált. 

  • A cirkon fog tehát az állcsontba beültetett egy vagy kétrészes műgyökérből és a rá épülő cirkon fogpótlásból állhat, ami lehet Pl.: cirkónium korona, foghíd, esetleg a 6 implantátumra épülő all-on-6 cirkon fogsor, másnéven hídprotézis.

  • Ideális alternatívát jelent azok számára, akik nem szeretnének semmilyen fém implantátumot a testükben, vagy a már fennálló fémallergiájuk miatt, elővigyázatosságból nem vállalták a titán beültetését.

  • A fehér implantátum nyújtotta esztétikai többlet fontos szempont lehet azok számára, akiknek a front fogak hiánya miatt szükséges a beavatkozás.

  Mi az a cirkónium, és mit jelent a biokompatibilitása?

  Miből van a cirkónium implantátum?

  A cirkon implantátum 5 legfontosabb előnye

  Milyen esetekben ajánlott a kerámia implantátum beültetése?

  Cirkónium implantátum beültetés – Clinident Szájsebészeti Klinika, Budapest

  Kerámia fogbeültetés és fogpótlás garanciával

   

  Neked ajánljuk:

  Biokompatibilis cirkónium implantátum beültetés – Budapest

  Komplex tervezés foghiányra – A cirkon fog előkészületei

  Első körben egy szakértő konzultációra kell időpontot egyeztetni. Ilyenkor nem csupán a lehetőségeinkről beszélget velünk a fogorvos, de teljes állapotfelmérés is készül. Átvizsgálja a fogakat, összeveti azokat az elkészített panoráma röntgennel és meghallgatja az elképzeléseinket.

  1. Esztétikus fogpótlás konzultáció

  Többször előfordul, hogy a terv részletesebb és alaposabb, mint amire számítottunk eredetileg. Ez azért van, mert egy felelősen gondolkozó és tervező fogorvos nem csupán a páciens támasztotta elvárásokra koncentrál, de a lappangó problémákat, a röntgen mutatta elváltozásokat is kezelni szeretné egy későbbi állapotromlást előzve meg ezzel.

  2. Implantációs konzultáció

  A szájsebész a panoráma röntgen vagy CT felvétel alapján felállítja a kezelési tervet, majd megtervezi a műtétet, melyhez a következő szempontok lényegesek:

  • Van-e olyan alapbetegség, rossz szokás, vagy életmódbeli tényező, mely veszélyeztetné az implantáció sikerességét?

  • Van-e olyan rossz fog, gyökérmaradvány vagy ciszta, mely gyulladást tart fent a szájban?

  • Meglévő foghiány helyére kerül az implantátum vagy a beültetést foghúzás kell, hogy megelőzze?

  • Rendelkezésre áll-e elegendő csont, vagy csontpótló műtétre is szükség lesz?

  • Mennyire kényes a kiindulási helyzet, szükséges-e a sablon vezérelt irányított implantáció elvégzése?

  Mi a csontpótlás, és kinek, mikor szükséges?

  Milyen típusú csontpótló műtétek és -anyagok léteznek?

  A csontpótló műtét előkészületei

  Hogyan zajlik a fogászati csontpóló műtét, mi történik a csontpótlás után?

  Implantáció és csontpótlás – Gyakori kérdések páciensektől

  Hogyan alakulnak a fogászati csontpótlás árak?

   

  Neked ajánljuk:

  Csontpótlás – Ezeket fontos tudni a szájsebészeti műtét előtt

  3. Mosolytervezés és a leendő mosoly felpróbálása

  Klinikánk szakemberei rendkívüli hangsúlyt fektetnek arra, hogy a páciens nyugodtan vágjon bele a foghiány pótlásába, vagy a mosoly teljes átalakításába, ezért a mosoly előzetes megtervezését ajánlják.

  • A mosolytervezés során az aktuális mosolyról készített fotók alapján élő mosolyszimuláció készül, mely segítségével előre láthatóvá teszi az orvos azt, ami egyébként csak hetek vagy hónapok múlva derülhetne ki.

  • Nagyobb átalakítás előtt szakértőink az ideiglenes mosolyminta felpróbálását is javasolják, ami a fogakról vett lenyomat és a kiválasztott mosolyterv alapján készül. Ezt a fogpótlás formájú mosolymintát a páciens fogaira ideiglenesen felragasztva néhány napig tesztelhető a leendő mosoly esztétikai hatása.

  Fogbeültetés előtt felmerülő kezelések

  Amikor a cirkónium fog tervek elfogadásra kerültek, megkezdődhetnek a tényleges előkészületek: a fogbeültetés sikerét és a fogpótlás tartósságát veszélyeztető rossz fogak kezelése, a gyulladást fenntartó baktériumok száműzése.

  Fogkőeltávolítás után a menthetetlennek ítélt fogakat eltávolítja a szájsebész. A foghúzás során a későbbi implantátum beültetéshez szükséges, minél több csont megőrzésére fókuszál. 

  • Ha ínygyulladás áll fenn, akkor azt Irányított Biofilm Terápia segítségével kezeli a parodontológus.

  • A még menthető, de kezelésre szoruló fogak esetében pedig fogtömés vagy akár mikroszkópos gyökérkezelés is szükséges lehet.

  • A foghiány helyére a végleges koronák, hidak elkészültéig ideiglenes fogpótlás készül. 

  Ideiglenes fogpótlás foghúzás után – Ezekből válogathatunk az implantációra készülve

  Lehetőség teljes fogatlanság esetén – Ideiglenes fogsor azonnal

  Az ideiglenes fogpótlás meddig tart, meddig kell viselni az ideiglenes fogakat?

  Hogyan kell ápolni az ideiglenes fogakat, mit ne rágjunk egy ideiglenessel

   

  Neked ajánljuk:

  Ideiglenes fogpótlás – Fontos, hogy ne maradj fog nélkül!

  A cirkon implantátum beültetése és a cirkon fog készítése

  Szájsebészeti kezelés során, steril körülmények között, helyi érzéstelenítés mellett végzi az orvos a beavatkozást. Pótolja a hiányzó csontot, felső állcsontnál – szükség esetén- a szinusz nyálkahártya megemelésével helyet csinál az implantátumnak vagy, ha ideálisak a feltételek, akkor egyszerűen csak beülteti az implantátumokat.

  A műtét után részletes leírást, tájékoztatót ad arról, hogy mire kell ügyelni, amíg a műtéti terület gyógyul.

  • Fontos a száj gondos ápolása, a fogak, a seb környékének, a varratoknak a tisztán tartása.
  • Valószínűleg gyógyszert is felír, amely segít megelőzni a fertőzést, és minimálisra csökkenteni a fájdalmat.
  • Fontos a műtét utáni kíméletes üzemmód, vagyis a fizikai munka elkerülése annak érdekében, hogy a test a gyógyulásra fordíthassa az energiáit.

  A gyógyulás nyomon követése szempontjából kulcsfontosságú a műtét utáni kontroll időpontok betartása.

  Cirkon fogpótlás cirkónium implantátumra

  Gyógyulás után – Így történik a cirkon fogpótlás készítése

  A gyógyulási idő letelte után a fogpótlás készítése következik. Amennyiben saját, eredeti fogak is érintettek, vagyis, ha nem csupán a hiányt pótoljuk, de egy vagy több fog esztétikai javítása is megtörténik, akkor a lenyomatvétel előtt, szintén teljes érzéstelenítés mellett, az orvos előkészíti őket. 

  Az előkészítés csiszolást jelent, amely során kialakítják a tökéletes formát és azokat a vállakat, melyeken a cirkónium koronák ülni fognak. A vállak adják a támasztékot a cirkon koronának, biztosítják a helyet a porcelán leplezéshez és védik a fogágy egészségét.

  Mekkora fájdalommal jár a fogbeültetés és miért kell idő a csontosodásra?

  Csontpótlás és fogbeültetés esetén mennyi idő kell a gyógyulásra?

  Már a konzultáción kiderül! Ezek a jó szakember ismérvei

  Mitől függ az implantátum minősége, ára és mennyi garancia jár vele?

  Személyre szabott gondoskodás a Clinidentben

   

  Neked ajánljuk:

  Gyors gyógyulás a fogimplantátum beültetése után

  Lenyomatvétel – fogszín véglegesítés – ideiglenes korona készítése

  Ennél a lépésnél a gondosan lecsiszolt fogakról és/vagy az implantátumokról az orvos lenyomatot vesz, megállapításra kerül a végleges fogszín, valamint a lecsiszolt fogak egy azonnal rögzíthető ideiglenes pótlást kapnak.

  • A hagyományos lenyomatvételi módszer általában két fázisból áll, egy keményebb és egy folyékonyabb anyag segítségével is elvégzik ezt a lépést.

  • A legmodernebb és legkényelmesebb lenyomatvételi technika azonban ma már a fogak digitális szkennelése, vagyis a digitális lenyomatvétel. Bárki élhet a lehetőséggel, de a garatérzékenységgel küzdők ezzel biztosan elkerülhetik a kellemetlenséget, az orvos pedig gyorsabban, hatékonyabban dolgozhat.

  Bármelyiket is válasszuk, a lenyomat pontossága rendkívül fontos, hiszen a fogtechnika az ebből kiöntött minta alapján fog dolgozni, vagyis megtervezni a fogkorona vázát.

  A cirkon fog készítése CAD CAM tervezéssel

  A CAD számítógép vezérelt tervezést, míg a CAM számítógép vezérelt gyártást jelent. Az orvos által küldött lenyomat alapján számítógéppel tervezik meg és faragják ki az esztétikus cirkon korona vázát.

  Az élethű, cirkon fogkorona készítés menete 5 lépésben:

  A magas minőségben, technológiai garancia mellett gyártott cirkónium implantátum és a fogorvosi, valamint a fogtechnikai precizitás együtt biztosítja a cirkon fog sikerét.

  1. Az elküldött lenyomat alapján készítenek egy mintát, ezt a gép szkennerje letapogatja, az adatokat rögzíti.

  2. Az adatok előhívása után a fogtechnikus előtt megjelenik egy kép, melyen virtuálisan megtervezi a fogkorona vázát.

  3. A tervek alapján a frézgép munkálatai következnek, mely egy cirkon tömbből kifaragja a korona vázát.

  4. Fontos, hogy a váz tökéletesen illeszkedjen az orvos által preparált vállakra és az implantátumra, hiszen az csak így tud megfelelő széli zárást biztosítani a korona a felhelyezése után.

  5. Ha a fogászati vázpróba során a váz rendben illeszkedett, akkor a vázra már felkerülhet a porcelán leplezés is. A porcelánnal nem egyszerűen alaki, de színbeli korrekciót is elvégezhetünk, ezért lényeges a cirkon fogszínek pontos kiválasztása.

  Cirkónium korona felhelyezése vagy cirkon korona ragasztása?

  A fogkorona felhelyezésével végre lejár a műanyag, ideiglenes koronák ideje, az orvos pedig egy speciális fogkorona ragasztóval mindent koronát, vagy éppen hidat a helyére illeszt.

   

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

  Amennyiben az implantátumra csavaros technikával illeszthető korona vagy híd készült, akkor ragasztóra csak a saját fogak esetében lesz szükség. Cserébe az implantációs fogpótlás -szükség esetén, pl.: a cirkónium korona javítása miatt-, levágás nélkül eltávolítható és könnyen újra rögzíthető. Másik Ilyen csavarral rögzülő pótlás például a cirkónium fogsor, vagyis az All-on-6.

  Fogkorona felhelyezése után evés

  • Azonnal, a korona ragasztás után enni nem tanácsos. A teszt étkezés előtt javasolt 2-3 órát várni, ezért jó, ha a beragasztás sem éhgyomorra történik.

  • Ha a beragasztás után először étkezve a rágás kényelmetlennek bizonyul, akkor egy mihamarabbi korrekció alkalmával az orvos tovább finomítja a cirkon koronák érintkezését, rágófelszínét.

  A cirkon fog, mint biokompatibilis fogpótlás

  Az elmúlt évek során az a tendencia vált uralkodóvá, hogy egyre jobban kerüljük a szervezetünkre nézve terhelő anyagok használatát és a természetes, bioanyagok felé fordulunk. Az egészségtudatosság jegyében egyre többekben merül fel az igény a fémek és egyéb allergének mellőzése iránt már a fogászati kezelések során is.

  Az anyagokra való érzékenység, allergia, nem valami, amivel együtt születünk, hanem idővel alakul ki a szervezetünkben, az allergénekkel való újabb és újabb találkozások során. Ebből pedig az következik, hogy a fogászati allergia bizony bármely életkorban, bárkinél kialakulhat. Tehát, amikor fogászati kezelés előtt állunk, akkor a fogpótlások és fogászati ​​implantátumok kiválasztásakor is célszerű a legkevésbé reakcióképes és legkevésbé terhelő anyagok mellett dönteni.

  A cirkon-kerámia éppen ezért kiváló alapanyag mind koronák, mind pedig implantátumok esetén, hiszen megbízható és sikeres kezelési alternatívát kínál azoknak, akik személyes preferenciáik miatt kerülni szeretnék a fémeket, és hipoallergén koronát és implantátumot igényelnek.

  Kérjen időpontot!