Ha egy elveszett fogat a legtermészetesebb módon szeretnénk pótoltatni, akkor manapság már nem az kérdés, hogy ​​implantátummal történjen-e vagy sem, hanem, hogy mi legyen az implantátum anyaga.

A fogászati implantációs piacot hosszú évekig uraló titán implantátumok mellett mára a cirkon-kerámia is új és izgalmas technológiát jelent az elveszett fogak pótlására. Mivel pedig még manapság is folyik a vita arról, hogy a titán vagy a kerámia ​​implantátum jobb-e, ezért mindenképpen olyan szájsebészeti klinikát érdemes keresni, ahol mindkét típus beültetésével foglalkoznak, és mindkettő esetén kellő tapasztalatot is szereztek.  

Cikkünkben a cirkónium implantátum legfontosabb tudnivalóit gyűjtöttünk össze!

Kerámia implantátum beültetése – Budapest

Mi az a cirkónium, és mit jelent a biokompatibilitása?

A hétköznapokban csak cirkon vagy cirkónium néven emlegetett anyagot már több, mint 25 éve használják a fogászatban, ami az anyag kiváló biomechanikai és biokompatibilis tulajdonságainak köszönhető. Az elmúlt években pedig a cirkónium már a titán alternatívájaként tűnt fel a fogászati ​​implantológiában is.

A biokompatibilis implantátumok olyan bioanyagokból készülhetnek, melyeket úgy alakítottak ki, hogy kölcsönhatásba tudjanak lépni a szervezettel, és a test bármely szövetének, szervének vagy funkciójának kezelésére vagy helyettesítésére alkalmas legyen.

Napjainkban a bioanyagok fémekből és ötvözetekből, polimerekből, kerámiákból és kompozitokból állnak. Közülük is sokáig a titánból készült anyagokat tekintették a leghasznosabb orvosi eszköznek.

Miből van a cirkónium implantátum?

Először is fontos tisztázni, mi is az a cirkónium. A cirkónium valójában egy tiszta fém /átmeneti fém, mely a periódusos rendszer 4. csoportjában található, akárcsak a titán, mely utóbbi már évtizedek óta az orvosi implantátum gyártás fő alapanyaga.

A rövidebb néven emlegetett cirkon pedig egy szilikát homok, vagyis cirkónium-szilikát (ZrSiO4). Ezt az anyagot egy speciális eljárás során más anyaggal vegyítik, így cirkónium-dioxid képződik, ami pedig már az a kerámia anyag, melyet a fogászat is fel tud használni.

Tehát amikor cirkónium implantátumról beszélünk említhetjük cirkon – kerámia vagy egyszerűen csak kerámia implantátumként is.

A cirkon implantátum 5 legfontosabb előnye

A fogászati implantátumokkal szemben az egyik legfőbb követelmény a biokompatibilitás, hiszen létfontosságú, hogy a beültetett anyagok az adott élettani környezetben ne váltsanak ki káros reakciókat. A hosszú távú sikerhez pedig nélkülözhetetlen tulajdonság még a kopásállóság és terhelhetőség, valamint a megfelelő csontosodási jellemzők.

1. A cirkon kerámia ellenáll a korróziónak

A fogászati cirkon tehát valójában cirkónium-oxidból, oxigénből és egyéb komponensekből álló anyag. Az anyag kristályrácsában az elemek úgy kapcsolódnak egymáshoz, hogy az oxigén az anyagszerkezet fix alkotóelemeként van jelen és nem csupán egy, az anyag felületén jelenlévő réteget képez, mint a titán implantátumok esetén.

A cirkónium implantátum anyagának előnyei:

• Az oxidkerámiában az egyes elemek nem fémes, hanem úgynevezett ionos kötéssel kapcsolódnak szorosan egymáshoz.

• Csak lokalizált elektronok vannak az anyagban, így az anyag szerkezetéből elektron nem szabadulhat ki, tehát a korrózió elkerülhető.

• Mivel a kerámia implantátum fémmentes, ezért hipoallergén alternatívát jelent azok számára, akik nem szeretnének titán implantátumot beültetni.

Cirkónium implantátum anyaga

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A hagyományos fém implantátumok anyagában nem kötött állapotban van jelen az oxigén, hanem a fém felületén. 

• Az implantátum felszínén képződő vékony, de stabil oxidréteg magas korrózióállóságot biztosít.

Az oxidréteg csökkenti a fémionok felszabadulását a felületről, és gátolja az anyag helyi környezettel (a vérrel és a sejt közötti folyadékokkal) való reakcióját. 

• Mivel az implantátum felszíne szoros kapcsolatban áll az élő szövettel, ezért az titán implantátumon lévő oxid réteg stabilitása döntő tényező az implantációs kezelés sikeressége szempontjából. 

2. A cirkónium implantátum csontosodása

A fogbeültetés akkor mondható sikeresnek, ha a műgyökér „szervülni” képes, vagyis a csont körbenövi, ezáltal pedig képes stabilan rögzülni, osseointegrálódni az állcsontban.

A csontosodáshoz szükséges ideális feltételeket az implantátum oldaláról vagy a felszín kialakítása, vagy a speciális felületkezelés biztosítja, páciens oldalról viszont számos tényező is (gyógyszeres kezelések, anyagcsere betegségek, generalizált gyulladások, elhanyagolt szájhigiénia…stb.) hatással lehet arra, hogy csont befogadja vagy éppen „elutasítja” az implantátumot.

A cirkon implantátumok egyik nagy előnye a már emlegetett anyagszerkezete, mely ideális feltételt kínál a csontosodáshoz, ráadásul a baktériumok is kisebb valószínűséggel tapadnak meg a felszínén. Ennek köszönhetően kisebb az esély a gyulladásra és az implantátum körüli csont felszívódására is.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A rossz szájhigiénia és a rendszeres fogkőleszedés hiányában az ínygyulladást előidéző baktériumok az implantátum körül is képesek gyulladást előidézni, amit peri-implantitisnek nevezünk. Ilyenkor az implantátum körüli lágy és kemény szövet, vagyis a csont is érintett, amelyek a gyulladás mértékétől függően képesek pusztulni, eltűnni, így az implantátumot is veszélybe tudja sodorni.

3. A kerámia tartóssága

Amennyiben fertőzés lép fel, gyulladás alakul ki, akkor a titán implantátum felszínén lévő oxidréteg megsérülhet, elveszhet, és csontpusztulás következik be. A gyulladás lezajlása után azonban a csontot nem lehet visszapótolni a titán köré, ráadásul az oxidréteg sérülése miatt még az implantátum korróziója is felléphet.

Ezzel szemben, amellett, hogy a cirkon-kerámia implantátum ugyanúgy képes csontosodni, mint a régóta használt titán, a speciális anyagszerkezete miatt pedig még tartósabb is lehet:

• A baktériumok alkotta biofilm réteg nem tud olyan mértékben megtelepedni a felületén, mint a titán felszínén.

• Ebből kifolyólag pedig egy gyulladás esetén az implantátum körüli csontvesztés is kisebb lehet, mint a hagyományos implantátumok esetében.

• A cirkon-kerámia korrózióra nem képes.

• A speciális anyagszerkezet még azt is lehetővé teszi, hogy adott esetben a körülötte elveszett csontmennyiséget csontpótló műtéttel helyreállítsuk.

4. A kerámia implantátumok terhelhetősége

Más oxidkerámiákkal (például alumínium-oxiddal) összehasonlítva a cirkónium-oxid lényegesen jobb bio-mechanikai tulajdonságokkal, vagyis nagy hajlítószilárdsággal és törésállósággal rendelkezik. Ezek a tulajdonságok felelősek azért, hogy a cirkónium kerámia implantátumok képesek ellenállni a szájüregben fellépő rágóerőknek, ellenállóképességük így a titán implantátumokéhoz hasonló.

Az olyan gyártási technológiákat, mint amilyet a fémeknél is alkalmaznak, nem lehet és nem is szabad a kerámia esetén alkalmazni, mert helytelen kezeléssel az anyag szerkezete sérülhet.

Tudományos kutatások során bizonyították, hogy az anyag tulajdonságaihoz igazodó gyártási eljárás fontos szempont az implantátum terhelhetőségére és élettartamára nézve.

5. A cirkon implantátum nyújtotta esztétikum

A páciensek elégedettségét tekintve, a rágóképesség funkciójának visszaállítása mellett az esztétikai eredmény is döntő fontosságú. Az esztétikumot pedig a fogkorona külleme mellett az implantátumot környező lágyrészek is befolyásolják. Különösen fontos az irritáció és gyulladásmentes implantátum körüli ínyszél, melyet a mosoly rózsaszín esztétikájaként is emlegetnek a szakemberek.

• Az implantátum körüli ínyszél egészsége lényeges szempont a fogpótlás esztétikumának szempontjából. A kerámia implantátum és az arra készülő cirkon korona, kevésbé jelent ideális környezetet a gyulladást kiváltó baktériumok számára. A cirkon mellett az íny feszes és egészséges maradhat, könnyebben előzhető meg a gyulladás.

• Parodontális szempontból, az implantátum körüli egészséges lágyszövet egyfajta barrier funkcióval is rendelkezik, segíthet megelőzni a baktériumok okozta fertőzéseket, a peri-implantitist.

• Front fogak hiánya esetén a kerámia fehér színe a természetes fogakhoz hasonló megjelenést biztosít, míg a titán implantátum esetén a fém szürke színe a lágyrésznek is szürkés színt kölcsönözhet, ha az íny vékony vagy visszahúzódott.

Természetes fogpótlás cirkon implantátumra

Cirkónium implantátum beültetés előtte-utána

Egy front fog hiányának pótlása a fehér színű, hipoallergén cirkon implantátummal

Mi volt a kiindulási állapot, hogyan zajlott a kezelés?

Mennyi idő után készült el a cirkon fog?

Hogyan néz ki egy cirkon fog élőben?

Neked ajánljuk:

Foghiány esztétikus pótlása cirkon implantátum segítségével

Milyen esetekben ajánlott a cirkónium implantátum beültetése?

A titán implantátumok már évtizedek óta számos problémára megoldást nyújtottak, hiszen nemcsak egy-egy hiányzó fogat pótolhattunk vele. Nagyobb foghiány esetén a részleges, teljes foghiány esetén a kivehető fogpótlást is elkerülhetővé tették.

A kerámia több évnyi kutatás és fejlesztés után mára a titán implantátum méltó alternatívájává vált és számos foghiány típus esetére kínál stabil, esztétikus és hipoallergén megoldást.

Egy – egy hiányzó fog esetén fogászati híd helyett

• A fogbeültetés alkalmazható rövid sorközi foghiányok (egy-egy hiányzó fog) esetén, amelynek előnye a fogászati híd pótlással szemben, hogy nem kell a szomszédos, ép fogakat lecsiszolni.

• A szóló, egy fogat pótló implantátum kiválóan tisztítható, fogselymezhető, akárcsak a természetes fogak.

• Rendkívül esztétikus, a fogsorba tökéletesen illeszkedő, a sorba „beolvadó” fogakat kapunk, melyek a többi fogtól szinte meg sem különböztethetők.

Sorvégi hiány, azaz rágófogak hiánya esetén 

Hátsó fogak pótlása estén implantátum nélkül, csak a részleges kivehető fogsor jöhetne szóba. Az implantátumok nyújtotta hídpótlások azonban a kivehetővel szemben jóval stabilabbak, jobb rágóképességet biztosítanak és sokkal esztétikusabbak is.

• A legmodernebb, kétrészes cirkon implantátumoknak köszönhetően a rágófogak már nem csak titán, hanem kerámia műgyökérrel is gond nélkül pótolhatóak. 

• A sor végére beültetett implantátumoknak köszönhetően olyan hídpótlást is készíthetünk, melynek így a cirkon műgyökerek lesznek a tartópillérei.

• A műgyökereknek hála azonban a szomszédos, egészséges fogak minden ilyen esetben megmenekülnek a csiszolástól, a megfelelő számú kerámia implantátum beültetésével rögzített fogpótlás készíthető.

Miért fontos a hátsó fogak pótlása?

Hátsó fogak pótlása nélkül – ezek a hiány láthatatlan szövődményei

Ezért az implantátum a legjobb a moláris fogak pótlására

A fogbeültetés menete 5 egyszerű lépésben

Neked ajánljuk:

Hátsó fogak pótlása – 11 érv a fog implantátum beültetésére

Rögzített pótlás teljes hiány esetén

Amennyiben a teljes foghiány a probléma, a cirkon implantátumok akkor is megoldást jelentek, mivel többféle módon felhasználhatók a műgyökerek. Az implantátumok lehetnek egy teljesen rögzített körhíd, vagyis az All-on-6 fogpótlás tartópillérei. Ilyen esetben a csavarral rögzülő körhíd 6 beültetett implantátumra készülhet el, eltávolítani pedig csak az orvos tudja.

Cirkónium implantátum beültetés – Clinident Szájsebészeti Klinika, Budapest

Klinikánk és szakembereink számára egyaránt fontos szempont, hogy a kezelések során használt anyagok és a beültetett implantátumok hosszú távon ne jelenthessenek terhelést a páciens egészségére nézve, így szájsebészetünk a cirkónium implantátum elkötelezett felhasználójává vált.

Amennyiben cirkon implantátumot szeretnénk, akkor ennek az egyik legnagyobb akadálya manapság, hogy csak kevés fogorvos szerzett kellő tapasztaltot a felhasználásuk terén, így kevés klinika kínálja.

Ezért a beültetett implantátum hosszú távú sikerének és biztonságának érdekében, fontos értékelni és szem előtt tartani:

  • A cirkónium implantátum gyártójának, forgalmazójának piacon betöltött helyét
  • Az implantátum minőségébe fektetett kutatásokat és fejlesztéseket
  • Az implantátum mögött álló klinikai sikert, valamint
  • A fogászati klinika felkészültségét és tapasztalatát

Kerámia fogbeültetés és fogpótlás garanciával

Rendelőnkben a Clinident pácienseinek csak ellenőrizhető háttérrel rendelkező implantációs rendszert biztosítunk. Klinikánkon Straumann kerámia implantátumokat használunk, melyek esetén a gyártó, a gyártási folyamat végén szabványosított minőségellenőrzést végez: garantálja az implantátum élettartamát, és hogy a gyártási folyamat során az anyagszerkezet nem sérült.

garancia

A kerámia implantátum és -fogak hosszú távú sikeréhez a páciens együttműködésére: az fogorvosi javaslatok, valamint a garancia feltételeinek betartására is szükség van.

Az implantátumok élettartama és a fogpótlások tartóssága szempontjából a szájhigiéniának kulcsfontosságú szerep jut.

Pácienseinknek a precíz szájsebészeti és esztétikai beavatkozásokon túl a legmodernebb támogatást biztosítjuk az ideális szájhigiénia fenntartásához. Az implantációs fogpótlás megőrzéséhez az Irányított Biofilm Terápiát, a csúcstechnológiás fogkőleszedést ajánljuk.

Cirkónium implantátum beültetésére specializálódott szájsebészünk:

Dr. Kovách Sándor cirkon implantátum specialista

Dr. Kovách Sándor - szájsebészet, implantológia

Dr. Kovách Sándor

szájsebészet, implantológia, irányított implantáció

Kérjen időpontot!