Clinident gyermekfogászat – szakértő gondoskodás a kicsiknek is

Baba fogzás vagy szűnni nem akaró fogfájás, amitől nem tud aludni a pici? Átvirrasztott éjszaka és aggódás a másnapi kezelés miatt? Sok szülő küzd hasonló problémával, pedig a gyerekeknek is szükségük van a segítőkész szakemberekre és a gyors kezelésekre.

Amikor viszont, végre megvan a jó gyermekfogászat, akkor búcsút mondhatunk a felesleges aggodalomnak, hiszen nincs több kétség és félelem a fogorvosi széktől.

gyermekfogaszati_gondozas

Gyermekfogászati gondozás

Miért van szükség gyermekfogászati ellenőrzésekre?

A felnőttként szép és egészséges mosolyt a gyermekkori odafigyelésnek is köszönhetjük! Nincs irigylésre méltóan ép, szabályos, fogínygyulladás nélküli felnőtt fogazat az időben elkezdett fogászati szűrővizsgálatok és szájápolás nélkül! Ugyanígy az ép fogaknak köszönhetjük, ha kiegyensúlyozott, magabiztos felnőtté cseperedik gyermekünk.

3 fő érv a gyermekfogorvos által végzek kezelések mellett

A Clinident kiemelt figyelmet fordít a gyermekfogászat fontosságára és olyan rutinos csapattal dolgozik, amelynek tagjai megfelelő tapasztalattal rendelkeznek nem csak a fiatalok kezelését illetően, de a velük való, bizalomépítő kommunikációban is.

 • Az a célunk, hogy a kicsik időben megtanulják a helyes szájápolás fontosságát, így felnőve nem kell a szükségesnél többször fogorvoshoz menniük.
 • Kezelés nélkül, a rossz tejfog a maradó fogak épségét, de akár meglétét is veszélyeztetheti.
 • A korán felfedezett fogászati probléma kisebb törődéssel, akár észrevétlenül is kezelhető, míg az elhanyagolt szuvas fog komoly fájdalmat és kellemetlen élményt okoz a gyermeknek.

Az 5 leggyakoribb gyermekfogászati probléma

Ezekhez már biztosan gyermekfogorvos kell: 

 • Ha baleset, ütés éri a tejfogat:

Egy tejfogat ért komolyabb ütés a maradó fogak csíráját is érintheti. Baleset esetén fontos, hogy gyermekfogorvos is lássa vagy ellássa a fogakat.

 • Ha a tejfog körül az íny duzzadt, vörös, érzékeny: 

Az elnagyolt fogmosás, a fogkefével okozott sérülés is okozhat ilyen tünetet. Súlyosabb esetben viszont, egy beszorult ételmaradék hatására a gennyes fogíny gyerekeknél is megjelenhet. Érdemes fogorvosnak is megmutatni.

 • Ha sárgás-barnás elszíneződés jelentkezik a fogak nyakánál:

A fogakon megjelenő elszíneződés különböző okokra vezethetők vissza, így mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárjuk a szuvasodást és eltávolítsuk a gyulladást okozó fogkövet.

 • Ha a cumizás miatt a tejfogak nem zárnak megfelelően: 

A cumizás, ujjszopás vagy egyéb rossz szokások nem csak a tejfogak fejlődését, de a maradó fogak sorsát is meghatározzák. Hatékony eszközökkel azonban a rossz szokások elhagyhatók és a tejfogak is kezelhetők.

 • Ha egy fekete tejfog van a szájban:

A fogak romlása nem hirtelen következik be, így, ha nem ellenőrizzük a fogmosást rendszeresen, akkor már csak az elszürkült lyukas fog néz velünk szembe, melynek kezelése nem tűr halasztást, kiemelten fontos.

gyermekfogorvosi_vizsgalat

Gyermekfogászati vizsgálat

Mire számíthatunk gyermekfogászati ellenőrzések és kezelés nélkül?

Néhány évtizeddel ezelőtt, még nem volt akkora hangsúly a gyermekfogászati megelőzés fontosságán, mint manapság. Így nagyon sokan már fiatalon, de akár már tinédzser korban is komoly fogászati kezeléseken estek át. Szükségessé vált a kellemetlen fúrás, a gyökérkezelés és fogtömés, de sokszor még akár a foghúzás is.

Szülőként azt szeretnénk, ha gyermekeinket nem sokkolná vagy bénítaná meg a fogorvostól való félelem valahányszor be kell ülni a fogászati székbe, vagyis gyermekeink fogainak jobb sorsot szánunk.

Ma már tudjuk, hogy a rossz fogakat nem, csupán a rossz fogmosási szokásokat örököljük a szüleinktől.

Azt is tudjuk, hogy a helyes fogápolással, a rendszeres ellenőrzéssel és az idejében elkezdett fogszabályozással, a gyermekkori fogváltás után felbukkanó rossz fogak és fogazati problémák megelőzhetők.

Milyen típusú gyermekfogászati kezelések léteznek?

Fontos megemlítenünk, hogy a gyerek fogászat rendelésünkön kerüljük a mindenáron való kezelést! 

• A kisebb vagy félős gyerekeknél, elsőként egy kezeléshez szoktatásra javaslunk időpontot foglalni. Bár ilyenkor, elsősorban az ismerkedésen van a hangsúly, mégis nagyon hasznos lépés a gyermek fogai egészségét illetően.

• Amellett, hogy megengedjük a gyermeknek a saját tempójában bevonódni a fogászati légkörbe, kipróbálhatja az eszközöket is.

• A fájdalommentes vizsgálat keretében – és a bátorság függvényében-, készíthetünk akár röntgen felvételt is, ami már támpontot ad az orvosnak a fogak helyzetéről.

• Beszélgetünk a megelőzhető fogproblémákról és a helyes, otthoni fogápolásról, milyen fogkefét, fogkrémet érdemes használni.

Gyerek fogászat

Fogkőeltávolítás akár tejfogak esetén is

A fogkőleszedés folyamata hasonló a felnőttekéhez és bizony sokszor szükséges még a kicsiknél is. Később aztán, a gyerek fogszabályozás idején, a fogak megtisztítása és polírozása kiemelt szerephez jut, hiszen fontos, hogy a rögzített készülékek alatt se romoljanak el a fogak.

Barázdazárás a maradó fogak védelméhez

A megelőzés egyik legfontosabb eszköze. Azoknál a fogaknál javasolja a gyermekfogászat, amelyeket a mély barázdák miatt alaposan megtisztítani nagyon nehéz. 

A mély árkok kitöltésével, a barázdazárás elvégzésével sekélyebb, könnyen tisztítható rágófelszínt kapunk, mellyel elkerülhető vagy megállítható a korai szuvasodás.

Tejfog tömés

A tejfog szuvasodásának megállítása kiemelt fontosságú, ehhez pedig speciális összetételű tömőanyagot használnak a fogorvosok.

Tejfog gyökérkezelés

Akárcsak a felnőttek esetében, ha a szuvasodás olyan mértékű, hogy a tejfog a tömés után sem nyugszik meg, továbbra is fáj vagy begyullad, akkor speciális menetrend szerint végzett tejfog gyökérkezelésre van szükség.

A gyulladás felszámolása fontos, hiszen nem csak a maradó fogat érheti károsodás, de a kicsi immunrendszerét is megterheli.

Tejfog húzás

Ha későn jön a segítség, vagy a gyökérkezelés sem segít, akkor jobb eltávolítani a fogat és a továbbiakban a megfelelő szájhigiénia fenntartására koncentrálni. A tejfogak húzását szintén a gyermekfogászat keretein belül végezzük el.

Helyfenntartó – foghúzás után

A tejfogak azért is nagyon fontosak, mert ők tartják fent a helyet az utánuk következő maradó fogaknak. Ezért, ha kihúzzuk őket, akkor helyfenntartóval érdemes pótolni ezt a funkciót, hogy ne legyen probléma az új fog előbújásakor.

Gyermek fogszabályozás – mikor kezdjük?

A fogszabályozó kezelést több korcsoportra lehet elkülöníteni, hiszen más típusú kezelés, más gyermek fogszabályzó szükséges egy tejfogazathoz, más egy vegyes fogazathoz és megint más egy kamasz, tinédzser maradó fogainak kezeléséhez.

Sőt, nem csak a harapási rendellenességek és torlódások kezelésében, de akár ovis korban, a rossz szokásokról való leszoktatásban is segíteni tudnak orvosaink.

Fogszabályozás gyerekeknek!

Összegyűjtöttük! Ezekben az esetekben szükséges a gyermek fogszabályzó. Tehetünk ellene? Megelőzhetjük? Amit a gyermek fogszabályozásról tudni kell

Fontos teendők korosztályonként, mikor kezdjük a fogszabályozást?

Neked ajánljuk:

Gyermek fogszabályzó kezelés – mikor jó elkezdeni?

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL:

Ha mégis baj van, akkor sem kell, hogy szenvedjen a kicsi, hiszen gyerekeknek fogfájásra gyógyszer is adagolható annak érdekében, hogy a nagyobb fájdalmat és gyulladást megelőzzük. Ám fontos, hogy az adagolásról előbb konzultáljunk a háziorvossal vagy a fogorvossal és akkor is jelentkezzünk fogorvosi vizsgálatra is, ha közben elmúlna a fájdalom.

A leggyakoribb tévhitek és a legfontosabb kérdések gyerek fogászat kapcsán

A tejfogak épsége létfontosságú, ha egészséges maradó fogat szeretnénk. Összesen húsz tejfogunk van kisgyermek korban, a tejfog szerepe pedig sokkal nagyobb, mint amilyennek elsőre tűnik. 

A tejfogak ápolása nem lényeges, nem is olyan fontosak, mint a maradó fogak

Kiemelten fontos, hogy a kis fogak egészségének megőrzése egészen a fogváltásig biztosítva legyen!

• Ők azok, akik a helyet biztosítják majd az előtörő, maradó fogak számára. A tejfogak épségének megőrzése mindig a szülők felelőssége.

• A gyermekfogászat szakértői már az első fogak előbújásától (kb. 6 hónapos kor) javasolják a baba fogainak rendszeres tisztítását, hiszen az anyatej cukortartalma is kitűnő táptalaja a szuvasodásnak.

• A játékos fogmosást pedig akár már 18 hónapos kortól (tej rágófogak megjelenése) elkezdhetjük borsónyi mennyiségű gyerekfogkrémmel. A helytelen szájhigiénia miatt ugyanis szükségtelenül sok fogászati rendelő látogatásra lehet szükség a nem túl távoli jövőben.

A fluoridok gyermekkorban inkább károsak

A tejfogat bizony gondozni kell, olykor még fluoriddal is.

Ha a fogorvosra bízzuk a fogak fluoridálását, akkor az, káros mellékhatások nélkül, nagyon hatékony módon képes támogatni a fogak megerősödését, ellenállóképességük kialakulását.

Miért jó nekünk a fluorid és miért lehet mégis ártalmas?

Honnan tudhatom, hogy túl sok fluoridot fogyasztok? Kinek van egyáltalán szüksége fluoridra?

Biztos, hogy a fogkrém a mumus? Miben található még fluorid?

Neked ajánljuk:

Fluoridos fogkrém és fluoridos kezelés – Kell ez nekünk?

A szuvas tejfog kezelése felesleges, úgyis kihullik

A tejfog anyaga más, mint a maradó fogé. Kevésbé ellenállók, hiszen sokkal kevesebb ideig maradnak a szájban, ugyanakkor a gyengébb szerkezete miatt könnyen el is romlik, gyorsan be is gyulladhat.

• A tejfogról jó, ha tudjuk, hogy szuvasodás esetén ugyanúgy képesek fájni, mint az őket váltó maradó fogak. Továbbá, a maradó fogak is csak abban az esetben tudnak egészségesen kibújni, ha a gyermek szája mentes a káros baktériumoktól.

Az elromlott és elhanyagolt tejfog sajnos megfertőzi a maradó fog csíráját, ami így már az előtöréskor kezelésre szorul. Rossz tejfog esetén tehát rendkívül fontos, hogy ne halogassuk a gyermekfogászat meglátogatását, várva, hátha majd magától kipottyan a rossz fog.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL:

A fiatalon elhanyagolt szájhigiéniának tehát súlyos következményei vannak: a kicsik nem tanulják meg a helyes szájápolás alapjait, így később sem gondoskodnak fogaikról, ezáltal nő a szuvasodás, a korai fogvesztés és az ínybetegség kialakulásának veszélye is.

Miért vigyem feleslegesen fogorvoshoz a gyereket, ha nem is fáj a foga?

Gyermekeinket kellemetlen élményeknek tesszük ki, ha a megelőzés és ismerkedés helyett, már az első fogászati élmény is a fájdalomról és kezelésekről szól.

Ha csak akkor megyünk orvoshoz, ha baj van, akkor a fogorvosi látogatás rossz emlékként rögzül.

• A rossz élmény pedig alapvetően befolyásolja a felnőttkori hozzáállásukat a fogászathoz, mint ahogyan az velünk, a felnőttek többségével is megtörtént.

Meddig érdemes várni a gyermek fogászat látogatásával?

Készítsd fel gyermeked lelkét a vizsgálatra, előzd meg a fogászattól való félelmét

Fogmosás együtt – ezzel előzheted meg a tejfog gondokat

Legyél tudatos szülő! 5 lépés az első gyermekfogorvosi látogatásig

Neked ajánljuk:

Clinident gyerek fogászat: első látogatás a fogorvosnál

Miért érdemes a Clinident gyermekfogászat szakértőit választani?

 • A gyermekfogászati rendelés alkalmával a rendelőnk és a váró is gyermekbarát környezetté alakul át, plüssmackók és mesekönyvek várják a kicsiket.
 • A gyermek “fogorvos néni”-nk a gyerekek kedvence, bájos, kedves. Nála a fogászati kezelés játékos formában, fájdalommentesen zajlik.
 • Klinikánkon a gyermek fogbetegségek megelőzéséért prevenciós programot alakítottunk ki, hiszen a megelőzés mindig sokkal-sokkal jobb, mint a már kialakult problémát orvosolni.
 • Megszerettetjük a fogászatra járást, hogy a mai gyerekek, egészségtudatos felnőttként már félelem nélkül járjanak fogászati kontrollra.
gyermekfogaszat_budapest

Gyermekfogászat Budapest

Hogyan alakítsuk ki a gyermek helyes szájhigiéniás szokásait?

1. Ne essünk túlzásba, ha a fogorvos vagy a gyerek fogászat kerül szóba

• Soha ne beszéljünk a gyerekek előtt kellemetlen vagy fájdalmas fogászati élményeinkről.

• Ne vesztegessük meg ajándékkal a fogorvosi vizsgálat előtt, alatt vagy után. Ezzel azt erősítjük, hogy valóban van mitől tartania.

 

2. Készüljünk könnyedén a gyermek fogászati ellenőrzésre vagy akár a saját fogászati állapotfelmérés időpontunkra. 

• Beszélgessünk többször arról, hogy miért fontosak az egészséges fogak.

• Soha ne ijesztgessük a gyereket a fogorvossal, ha nem viselkedik jól.

3. Mossunk fogat együtt, egymás mellett 

• Az egyszerre történő fogmosással nem csupán a rendszerességet tanulják meg a kicsik, de segíthetünk a helyes mozdulatok elsajátításában is.

 

4. A fogmosásukat legalább 7-8 éves korukig ellenőriznünk kell

• A gyermekek, bizonyos precíz kézmozdulatokra kisiskolás korig bizony nem képesek. Ilyenkor javítsuk ki magunk, mossuk meg a fogaikat újra. Ezzel is azt erősítjük, mennyire fontos az alaposság.

 

5. A jó példa is „ragadós”! 

• Ha felnőttként, esztétikailag volna mit javítani a fogaink küllemén, ne féljünk belevágni!

• A foghiány megszüntetése implantátummal vagy cirkónium koronákkal, a rendezetlenség felszámolása felnőtt fogszabályozó kezeléssel igen látványos eredménnyel járnak.

Gyermekfogászat

Gyermekfogászati kezeléseinket végző orvosaink:

Kérjen időpontot!