Gyermek fogorvos kezelések – melyik, hogyan zajlik, mit tegyünk utána?

Gyermek fogorvos kezelések – melyik, hogyan zajlik, mit tegyünk utána?

A gyerekeknek 20 db tejfoguk van, melyek felépítésüket tekintve nagyon hasonlóak a maradó fogakhoz. Van zománc-, dentin- és cement rétegük, valamint a belsejükben ugyanúgy ott a fogbél, -ami erekkel, idegekkel átszőtt -, tehát a tejfog is képes érezni, így fájni is.  

A legfőbb különbség az, hogy a zománc réteg kicsit vékonyabb, a fogbél pedig tágabb, mint a maradó fogak esetében, így sajnos a szuvasodás gyorsabban is képes mélyre terjedni. Ennek megfelelően a gyermek fogorvos kezelések jellemzően eltérnek: nem ugyanazokkal az anyagokkal és nem is ugyanúgy történnek.

fogászati ellenőrzés a gyermek fogorvos székében

Amit feltétlenül tudnunk kell a tejfogakról

 • A tejfog gyorsan romlik, a szuvas tejfog pedig komoly fájdalmat képes okozni.
 • A szuvasodás és a korai foghúzás is veszélyeztetheti a maradó fog csíráját.
 • A tejfogaknak ugyanúgy vannak gyökereik, mint a maradó fogaknak, csak ezek, a fogváltás során, az előtörő maradó fogak nyomásának hatására felszívódnak.
 • Előtörésük és elvesztésük nagyon változatos időben zajlik, de kb. 6 hónapos kortól 2,5 éves korig törnek elő a tejfogak, majd 6 és 13 éves kor között leváltódnak.
 • Felnőtteknek is lehet tejfoguk csírahiány vagy előtörési hajlamot nem mutató maradófogak esetén.

Legfontosabb kérdések a tejfogakról

Miért fáj a tejfog?

A tejfog azért fáj, mert ugyanolyan erek, idegek vannak benne, mint a maradófogban, így ugyanúgy reagálnak az ingerekre (hideg, meleg, édes, sós).

 • Mivel kicsit más a szerkezete, ezért gyorsabban elérheti a szuvasodás a fogbelet, amely a fog gyulladásához vezet.
 • Ameddig csak ingerekre fáj, addig visszafordítható a gyulladás a szuvasodás megszüntetésével, azonban, ha már spontán fáj, esetleg éjszaka felébrednek rá, akkor irreverzibilis a gyulladás.
 • Amennyiben a gyulladás átterjed a csontra, akkor már ott is jelentkezhet a fájdalom, nem csak a fogban.

Miért kell kezelni a tejfog problémákat?

 • Fontos, hogy időben kezeljük a tejfogakat, mert így megelőzhető a későbbi fájdalom, a fogváltás során pedig nagyon nem mindegy, hogy a frissen előtörő maradó fogak milyen környezetbe érkeznek.
 • Ha a rossz tejfog tartósan okoz gyulladást, az az egész szervezet számára rossz, lokálisan pedig a maradó fog zománcának érését is megzavarhatja, amely így színbeli, szerkezetbeli eltéréssel bújik majd elő.

Így kezelünk mi! – Ezek a gyermek fogorvos legfőbb szempontjai

 • A gyerekekkel nagyon nagy türelemmel kell foglalkozni, hiszen egy rossz élmény, egy mogorva gesztus, egy feszült légkör képes egy életre szóló mély nyomot hagyni a lelkükben.
 • A precizitás mellett, gyorsnak is kell lenni, mert hamar elfáradnak és nyűgössé válnak a kicsik. A kezelés erőltetése pedig hosszú távon szintén inkább hátráltató tényező.
 • Érdemes az ismerkedést akkorra időzíteni, amikor még nincs panasz, így már nem egy idegen környezetbe lép be, a rendelő és az orvos már nem okoz ijedtséget, riadalmat. Klinikánk gyermekfogorvosa szereti a gyerekeknek előre megmutatni az eszközöket és elmondani, hogy mivel, mit csinál, melyik lépés után mi következik.

Neked ajánljuk!

Mikor kell a gyermeket először fogorvoshoz vinni? Hogyan készítsük fel a kicsiket a vizsgálatra úgy, együttműködjön a fogorvossal? Így dolgoznak a mi gyermekfogorvosaink, ha a kisgyermek fél a kezeléstől.

Clinident gyerek fogászat: első látogatás a fogorvosnál

Hogyan kezeljük mi a nagyon félős, sírós kisgyereket?

 • A nagyon félős gyerekeket egyszerűen be kell szoktatni a rendelőbe.

Ha a szülő tudja, hogy fél a fogorvostól vagy ő maga és a gyermeke is szorongó típus, akkor fontos, hogy többször is eljöjjenek ismerkedni. Így kialakul a bizalom és előbb-utóbb a kicsi is hagyni fogja, hogy bekukkantsanak a szájába és elvégezzék a szükséges kezelést.

 • Klinikánk gyermekfogászati rendelésére bejelentkező szülő külön időpontot kérhet az ismerkedés-beszoktatás periódusára.

A kicsik számára idegen világ elsőre igencsak riasztó lehet, ha azért megyünk, mert fáj a foguk. Ilyenkor szinte borítékolni lehet a félelmet, sírást, rettegést, rossz élményeket.

Gondoljuk csak végig, ha a bölcsibe, oviba van beszoktatási időszak, akkor egy gyermek fogorvosi rendelőbe miért ne lenne fontos?

félős gyermek szuvas tejfog kezelés előtt

Abban az esetben, ha nem volt időnk ismerkedni a beavatkozás előtt, akkor a következőket javasoljuk:

1. Időpont foglaláskor jelezzük, hogy még nem járt a kicsi fogorvosnál, de fájdalmas a foga, ezért valószínűleg hosszabb időre lesz szükség. Kollégáink segítenek!

2. Mossuk meg nagyon alaposan, de kíméletesen a fogait, akkor is, ha ellenkezik. Nem azért fáj, mert mossuk, azért fáj, mert eddig nem mostuk alaposan! Lehet, hogy egy beszorult maghéj okozza a problémát vagy a túl sok lepedék miatt gyulladt fájdalmas az ínye. Akár minden étkezés után is elrendelhetünk fogmosást és kerüljük a fájdalmat kiváltó ételeket, italokat (hideg, meleg, édes, sós).

3. Adagolhatunk kisgyermeknek való fájdalomcsillapítót, de erről előtte mindenképpen egyeztessünk a háziorvossal is.

+1 jó tanács: A fájdalom elmúlása esetén is menjünk el a megbeszélt és lefoglalat időpontra! Lehet a fájdalomcsillapító lehúzta a gyulladást, de szakszerű vizsgálat és tanács nélkül a probléma újra előjöhet.

Nem mindegy, hogy milyen anyagokat használunk a tejfogak kezeléséhez!

Tejfog tömése

Általában üvegionomer töméseket használunk, esetleg kompomereket. A felnőtteknek való kompozit tömések – a fehér tömés, vagy más néven esztétikus tömés-, nem nagyon alkalmasak a tejfogak kezelésére, mert ezek előkészítését nem tolerálják jól a fogacskák és sajnos gyakran elhalnak. A maradófogakat azonban általában már ugyanazokkal a tömőanyagokkal tömjük, mint a felnőttekét.

Érzéstelenítés gyermekeknél

Az érzéstelenítés tulajdonképpen ugyanúgy zajlik, mint a felnőtteknél, de természetesen csak a legszükségesebb esetben alkalmazzuk.

1. lépés: Az íny bekenése finom „zsibi-zselével”. A kellemes gyümölcsízű gél a nyálkahártya helyi zsibbadását idézi elő. Segítségével a szúrás érzete kiiktatható.

2. lépés a pici szuri: ugyanaz a hatóanyagú érzéstelenítő, mint a felnőttek esetében, csak a testtömegüknek megfelelően adagolja a gyermekfogorvos.

Röntgenezés gyermekkorban

A röntgen készítése felelősségteljes mozzanat. Bár a modern, digitális röntgen készülékek sugárterhelése rendkívül csekély, kisgyermekeknél további odafigyelést igényel, hogy még a röntgenezés előtt a készüléket a gyermek méreteire kalibráljuk.

Hány éves kortól van értelme röntgenezni?

 • Röntgent ugyanúgy csinálunk, mint a felnőttekről, nincs kifejezetten olyan életkor, amikortól érdemes csinálni, erről mindig az adott eset szerint határoz az orvos.

Mi kell ahhoz, hogy röntgent csinálhassunk egy gyermekről?

 • Ami fontos, hogy a gyermek a röntgenezés alatt nyugodt legyen és mozdulatlan. Ha hiperaktív, túlmozgásos, nem együttműködő, akkor a röntgent nem készítjük el, mert sajnos értékelhetetlen lesz a felvétel, ha a készítés alatt elmozdul a kis páciens.

Milyen információval szolgál egy gyerekfogazatról készített röntgen?

 • A röntgenen láthatjuk, a tej- és maradófogakat egyaránt,
 • látszanak a rossz gyerek fogak, ha szuvasodás vagy gyulladás van valamelyik fognál,
 • és láthatjuk azt is, ha szám feletti fogakra számíthatunk, de azt is, ha csírahiány van.

Tejfog töméstől a foghúzásig: így zajlanak a kezelések

Barázdazárás:

A maradó fog előtörését követő fél-egy évben érdemes a leginkább elvégezni a rágófogak esetében, tehát a mély, nehezen tisztítható barázdák szuvasodását előzhetjük meg a segítségükkel. Szuri egyáltalán nem szükséges ehhez a kezeléshez!

Barázdazárás lépései:

1. A fog megtisztítása polírkefével és pasztával.

2. Kondicionálás: egy speciális savval a maradó fog felszínét, zománcrétegét készítik elő, aminek köszönhetően a barázdazáró anyag tökéletesen illeszkedik majd.

3. Barázdazáró bevitele: A barázdazáró egy folyékony anyag, melyet fecskendőből juttatnak a fogfelszínre. A rések kitöltése után UV lámpával világítják meg, mely ettől megszilárdul. Végül az orvos ellenőrzi a magasságot, hogy biztosan ne legyen zavaró rágás közben.

Fogkőeltávolítás:

Fogkőeltávolítás folyamata ugyanaz, mint a felnőtteknél, és fontos, hogy el is kell végezni, ha van felrakódás, vagy azt tapasztaljuk, hogy nem megy jól a fogmosás, sokszor lepedékes a fog, piros az íny.

 • A kezeléskor inkább az íny érzékenységére számíthatunk, amire itt is a „zsibi-zselét” alkalmazzuk. Komolyabb érzéstelenítésre, injekció beadására nincs szükség a kezelés során.
 • A fogkőeltávolítás azért is fontos, mert ilyenkor a tejfog mosás első számú szakértője, a dentálhigiénikus, meg is tudja tanítani a helyes fogápolást gyermeknek és szülőnek egyaránt.

Tejfog tömés:

A tejfogak töméséhez tehát speciális, kímélő anyagokat használunk, hiszen a felnőtt fogtömések során használt anyagok a kicsi, kevésbé ellenálló tejfogakat megviselné.

Tejfogtömés lépései:

1. Üregalakítás: fúró segítségével eltávolítják a szuvas részeket és kialakítják a töméshez megfelelő üreget a maradék, ép foganyagból.

2. A tömőanyag bevitele: az előkészített üregbe rétegezik a tömőanyagot, melynek teljes kötési ideje kb. 1,5 óra, ez idő alatt nem szabad rágni rajta.

3. Tömés magasság ellenőrzése: a magasság ellenőrzése nagyon fontos, hiszen egy magas töméssel tovább irritálhatjuk az amúgy is érzékeny fogbelet.

Fontos tanács szülőknek tejfog tömés után:

 • Tömés után (kb. 1,5 óráig) kemény, szilárd ételt nem szabad fogyasztani.
 • Inni nyugodtan lehet, akár azonnal is.
 • Előfordulhat, hogy a kis tömés kiesik, de az könnyen pótolható.
 • Mély üreg esetén előfordulhat, hogy a tömés ellenére is elhal a fog, melynek jele, hogy elkezd fájni vagy egy pattanás szerű képlet lesz az ínyen a fog mellett. Ekkor viszont meg kell nyitni a fogat és gyökérkezelni kell.

Tejfog gyökérkezelés:

Mint az már a tömés készítésénél kiderült, nem biztos, hogy a tömés után megnyugszik a fog és elkerülhető egy komolyabb kezelés. Azért lényeges félévente gyermekfogászati ellenőrzésre menni, mert a tejfog rendkívül gyorsan romlik, így még időben elcsíphető a kóros folyamat. A szuvas gyerek fog gyökérkezelése nem ugyanúgy zajlik, mint a felnőttek esetében, nem ugyanazok a lépések és az eszközök sem.

Tejfog gyökérkezelések fajtái:

Pulpotomia: csak a koronai fogbelet távolítják el, tehát „igazi” gyökérkezelést nem végeznek.

 • Érzéstelenítés után megnyitják a koronát, eltávolítják a szuvas részeket és a fogbelet, csillapítják a vérzést és lezárják a gyökércsatorna bemeneteit, végül pedig töméssel helyreállítják a koronát.

Tejfog trepanálása: elhalt vagy teljesen begyulladt tejfogaknál végezzük.

 • Érzéstelenítőt csak a gyulladt, fájdalmas fognál alkalmaznak, viszont az elhalt fognál már szuri sem kell.
 • Megnyitják a koronát, vagyis eltávolítják a szuvas részeket, alaposan kitisztítják a fogat, de általában nyitva is hagyják, mivel a töméssel való lezárás csak a gyulladást erősítené. Ebben az esetben a szülő feladata lesz a fog otthoni tisztogatása. Ehhez viszont a gyermek fogorvos minden eszközt és segítséget megad.
 • Később, ha lement a gyulladás, meg lehet próbálni lezárni, de ilyenkor is gyakran visszatér a gyulladás. A legjobb, ha a gyermek és a szülő is megtanulja a fogak alapos tisztítását, mert a fog addig marad így, amíg el nem érkezik a fogváltás ideje. A tejfogaknak nagyon fontos a helyfenntartó szerepük, ezért is jobb, ha gondoskodunk róluk és mindent megteszünk, hogy megelőzzük a foghúzást.

Tejfog húzás:

Ha már nagyon mozog a fogacska és se a szülő, se a gyermek nem tudja kibillenteni, akkor a gyermek fogorvosra lehet bízni. Szükség esetén, „zsibi-zselét” alkalmaznak a húzáshoz, utána pedig néhány percig egy gézbucira kell harapni.

Ha nem mozog nagyon a fog vagy nem a fogváltás a húzás oka, akkor már szuri is szükség lesz az eltávolításhoz.

fájdalommentes gyermekfogorvosi kezelések

Tejfog húzás utáni teendők:

 • Kerülni kell a tejtermékeket, az apró magvas ételeket, a nagyon forró vagy hideg ételeket, italokat legalább 2-3 napig,
 • A fogmosás nem maradhat el, de a sebet csak másnaptól kell tisztítani egy puha fogkefével.
 • A sebet piszkálni, szívogatni nem szabad, mert a vérdugó távozása gyulladást okozhat.

Helyfenntartó:

Egy korán jött foghúzás után helyfenntartóra is szükség lehet. Ez biztosítja a majd előtörő maradó fog helyét a sorban. A helyfenntartó lehet rögzített vagy kivehető, melyet fogtechnikus készít egy lenyomat alapján. Mindig az adott eset dönti el, hogy melyik kedvezőbb a kis páciensnek.

Fogszabályozás:

Ameddig tejfogazat vagy vegyes fogazat van, addig jellemzően kivehető készülékeket használunk, melynek egyik jól ismert fajátja a tréner.

A trénerek álltalában gyári készülékek, így nem egyéni méretre készülnek, azonban több félét gyártanak, így gyermekfogorvos választja ki, hogy melyik kezeli a legjobban az adott fogazati eltérést.

A méretet, típustól függően vagy lenyomat alapján választja ki az orvos vagy egy speciális eszközzel a kicsi szájában méri be, hogy melyik a megfelelő méret.

Neked ajánljuk:

Minden, amit a gyermek fogszabályzásról tudni érdemes!

Hány éves kortól kaphat a gyerek fogszabályzót? Mit jelent a megelőző fogszabályozás?

Gyermek fogszabályzó kezelés – mikor jó elkezdeni?

Fluoridos kezelés – Tényleg veszélyes és felesleges?

Külön rendelői fluoridos kezelésre, csak azoknak van szüksége, akiknek a nem megfelelő szájhigiénia miatt rossz állapotban vannak a fogaik. A rendelői fluoridos kezelés egy megfelelően kontrollált folyamat, így az nem veszélyes a gyermek számára.

Otthon viszont, időnként, -a gyermek fogorvos javaslata szerint-, kúraszerűen érdemes fluoridos fogkémeket használni, mert a fluoridtól ellenállóbb lesz a zománc, ráadásul azoknál, akik tartósan fluorid-mentes fogkrémeket használnak és máshonnan sem pótolják, a gyenge zománc és a szuvasodás is gyakrabban alakul ki.

Azt, hogy mennyi fluorid lehet a fogkrémben, életkoronként kerül meghatározásra. Tehát, ha a gyermek az életkorának megfelelő fogkrémet használ és nem a szülőkével mossa a fogát, akkor az egyáltalán nem veszélyes, sőt hasznos!

Neked ajánljuk:

Mi történik a fluoriddal azután, hogy a fogmosással a nyálba kerül?

Honnan tudhatjuk, hogy elegendő fluoridot viszünk be és mikortól lesz túl sok?

Élelmiszerek, amik fluoridot tartalmaznak? Összegyűjtöttük neked!

Fluoridos kezelés és fluoridos fogkrém – Kell ez nekünk?

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Tehát a túlzott fluorid bevitel okozhat tüneteket, (fluorosist) amely az úgynevezett foltos zománc formában jelentkezik a fogak esetében. Régen a szisztémás fluoridkezelés, manapság a kontrollálatlan fluoridbevitel lehet ennek a kiváltója, amikor – akaratunkon kívül – több forrásból is fluoridot juttatunk a szervezetbe.

Azonban fontos tudni, hogy az otthoni fogkrémekkel ilyet nem lehet előidézni, viszont a fogaink ellenállóbakká válnak általa.

Tejfogkezelés után, mire kell figyelni?

 • Tömés után meg kell várni a tömés megszilárdulását, ezért 2 órán át nem lehet rágni vele.
 • Ha érzéstelenítés is volt, akkor addig nem szabad enni, amíg tart a zsibbadás.
 • Tejfog tömése után, ha valamiért mégis begyullad a fog és feldagad az arc, akkor kísérheti láz is. Az íny is megduzzadhat a fog mellett.
 • Antibiotikum csak ritkán kell, de akkor az előírt mennyiséget az gyermekfogorvos utasítása szerint kell szedni. A gyulladás miatt lehet, hogy a szervezet nem reagál kellőképpen az elsődleges kezelésre. Ilyenkor a foggyulladást kísérheti tehát láz, hányás vagy akár hasmenés is.
 • Fájdalomra már bevált fájdalomcsillapítót megfelelő mértékben nyugodtan lehet a gyermeknek adagolni.

A gyermek fogorvos 5 legfőbb tanácsa szülőknek

1. Már az első fogacskák megjelenésétől kezdve tisztítani kell a fogakat, az esti fogmosás ebben az esetben is a legfontosabb, soha ne maradjon el.

2. Lehetőleg minél tovább a szülő mossa a gyermek fogait, mert ők még nem elég ügyesek és alaposak.

3. Lehetőleg használjon a gyermek az életkorának megfelelő, fluoridos fogkrémet is.

4. Gyermekek esetén különösen fontos, hogy félévente lássa egy gyermekfogorvos. Így megelőzhetők a nagyobb problémák és a fogfájás miatti rossz élmény is.

5. Soha ne ijesztegessük a gyermekeket a fogorvossal és ne meséljünk neki a saját rossz tapasztalatainkról.

Plusz egy jó tanács: Ne nyaljuk le a gyermekünk kanalát, cumiját, mert ezzel szuvasodást okozó baktériumokkal fertőzhetjük meg a kicsit.

Neked ajánljuk:

10 pontos útmutató a tejfogak egészségéhez. Tippek a babák és a nagyobb gyerekek fogmosásához. Melyik életkorban, melyik a jó fogkefe?

Tejfogak: összes tudnivaló a gyerekek fogápolásáról

Gyermekek fogászati kezelését végző orvosaink:

Kérjen időpontot!