A teljes életen át tartó szájhigiénia gyermekkorban kezdődik

Clinident gyerek fogászat: első látogatás a fogorvosnál

A Clinident Fogászati Centrum nem csak a felnőtt páciensek számára bizonyul remek választásnak, hanem a kisgyermekek részére is. A gyerek fogászat a kórházak steril és rideg környezetét elfeledtetve olyan helyszínt biztosít a kicsik számára, mely érdeklődésüknek és korosztályuknak is megfelelő.

A plüssmackók és a mesekönyvek azt az érzést keltik, hogy ez egy biztonságos hely, ahol nem történhetnek rossz dolgok. Az elvégezni kívánt beavatkozások rendszerint játékos formában történnek és a gyermek teljes értékű partner a kezelések során. Ha tudja, mi történik vele, és játékosan be is avatja a szakember a folyamatokba, azzal elkerülhető a félelem kialakulása.

Félelem nélkül a gyermekfogászati rendelőben

Mikor kell a gyerekkel először fogorvoshoz menni?

A gyermekekre szakosodott kollégáink jól bánnak a tipegőkkel és egy rakás izgalmas, érdekes dolgot tudnak mutatni, amivel a legelső alkalom egy igazán izgalmas kalanddá válik. Ha többször is kellemes élményekkel távozik, később, – amikor kezelésre lesz szüksége-, kevésbé lesz félelmetes számára a rendelő és a doktor.

1. Nem érdemes megvárni, míg a  gyerkőcnek fájni kezd a foga!

 • Előzzük meg a bajt, hiszen a tejfog nagyon gyorsan romlik és képes komoly fájdalmat
 • Tévhit az, hogy ezek a problémák nem érintik a gyerekeket!
 • Fájdalom és gyulladt tejfog esetén a tejfog tömés vagy a gyökérkezelés sosem kellemes élmény.

2. A gyermek első látogatását a fogorvosnál kétéves kora előtt már be is iktathatjuk.

 • Sőt, egyes gyerek fogorvosok szerint már az első fogacskák megjelenése után aktuális a vizit.
 • A lényeg, hogy minél korábban kezdjük, annál magabiztosabban, könnyedebben jár majd a szűrővizsgálatokra.
 • Az első vizsgálat után viszont már érdemes rendszeresen, évente egy-két alkalommal vissza látogatni a gyermekfogorvoshoz, még akkor is, ha látszólag semmi probléma nincs a kis tejfogakkal.

Cikkajánló:

Amit még nem tudtál a tejfogakról. 3 lépés, amivel megelőzheted a rossz tejfogakat!

Így hatékony és biztonságos: tejfog fájdalom csillapítása otthon

Kattints a részletekért!

3. Gyermek fogszabályozás tudatosan: minél korábban annál jobb?

 • A gyermek fogszabályozás kiemelt jelentőséggel bír a fogsor esztétikus megjelenését illetően.
 • A Clinidentnél arra is odafigyelnek a szakemberek, hogy a fogszabályozásra a megfelelő időben, a korhoz passzoló eszközökkel kerüljön sor.
 • A tényleges fogszabályozás előtt sokat tehetünk még a gyermekkori rossz szokásokról való leszoktatásban vagy a harapási problémák elmélyülésének megelőzésében.
 • Rendelőnkben a gyerek fogorvos segít a célnak megfelelő, legjobb kivehető tréner kiválasztásában, amit már a tejfog mellett is hordhat a gyermek.

  Kérjen időpontot!

  Hasznos és bevált tippek gyerek fogászati vizsgálat előtt!

  Mint az élet számos más területével, így a fogorvossal kapcsolatban is az első benyomások gyermekként érnek bennünket. Elég egyetlen rossz tapasztalat is ahhoz, hogy a későbbiekben messziről elkerüljük a szakembert.

  Félelem, ami gyermekkorban gyökeredzik

  Sajnos ezzel a félelemmel sok esetben együtt jár az is, hogy a fogászati problémák kezelése elmarad, ami aztán a fogak elvesztéséhez vezet.

  A vonzó megjelenés, a magabiztosság és az egészséges emésztés érdekében azonban nagyon fontos, hogy ügyeljünk a fogsor teljességére, amihez azonban kétségkívül szakemberre van szükségünk.

  Elmúlhat a gyermekkori fogászati félelem

  Mi a titok? Hogyan küzdhetőek le a fogászattal kapcsolatos félelmek és gátlások?

  Mit tehetünk annak érdekében, hogy saját gyermekünk ne rettegjen a szakembertől? A titok a megfelelő gyerek fogorvos megtalálásában, az orvosi vizsgálatra való felkészülésben és a szájhigiénia fontosságának tudatosításában rejlik mind a saját, mind a gyermekeink esetében.

  Együtt a gyerekkel: így készüljetek otthon a fogorvosi vizitre

  Lelki felkészülés:

  • Egy sokgyerekes anyuka tanácsa a gyerek fogászati látogatást illetően:

  “Az első találkozás előtt olvashattok témába vágó mesekönyvet. Játszhattok fogorvosost is, csak egy zseblámpa és egy kistükör kell hozzá. Versenyezzetek, hogy ki tudja nagyobbra nyitni a száját. Mutasd meg neki a fogait a tükörben, engedd, hogy belevilágítson a szádba és “megvizsgáljon”.

  • Nézzétek meg közösen a Clinident gyerek fogászat tündérmackójáról és barátjáról szóló mesét, ami egy igaz fogmosós történet!
  • NE sztorizzatok a jelenlétében rettenetes, véres, kibírhatatlan fájdalommal járó beavatkozásokról! Ne mondjuk neki azt, hogy félünk, hogy a mi orvosunk kegyetlen volt velünk. Ezzel csak a félelem magvait ültetjük el a lelkében.

  A szülők félelme és rossz élménye (pl. fájdalmas kezelés, a fogorvos nem megfelelő bánásmódja) csak elbizonytalanítják és elveszik a kedvét a fogorvosi rendelő látogatásától.

  Fogápolás a kicsikkel:

  1. A pici szájüregének higiéniájára már az első napoktól ügyelni kell. Azért, mert még nincs foga a kisbabának, a száját még veszélyeztethetik a kórokozók. Amíg nincsenek fogak, étkezés és fürdetés után tiszta pelenkával töröljük át a pici szájüregét és a nyelvét is.

  • Sterilizáld a pici minden eszközét, amit a szájába vehet.
  • Szoptatás előtt és után is fertőtlenítsd le a melled.
  • Fertőtlenítve mosd a melltartót, használj melltartó betétet.
  • Ügyeljünk továbbá arra, hogy soha ne használjuk ugyanazt a kanalat, ne nyaljuk le a lepottyant cumit.
  • Fogzáskor többféle trükköt is bevethetünk, de a higiénia az érzékenység és nyűgösség közepette is kiemelt fontosságú.

  2. Amint megjelennek a fogak, tisztítsuk meg őket reggel és este is.

  3. A fogmosás összetettebb kézügyességet igényel, melyet a kisgyerekek még sokáig nem tudnak tökéletesen kivitelezni, tehát az „utolsó simításokat”, a fogmosás „befejezését” rendszeresen anyu vagy apu végezze el.

  Cikkajánló:

  Mikor kezdődik a fogzás, mik a jelei?

  Fogzásra való hatékony és kipróbált módszerek!

  Kattints a részletekért!

  Ezért fontos ellenőrizni a gyermek fogmosását!

  A fogakon és a fogak között megtelepedő plakk, azaz a lepedék sokszor még a felnőtteken is kifog. A plakk ugyanis fehéres, a fog színéhez hasonló árnyalatú anyag, amely még a gondos fogápolás mellett is kialakulhat a fogsoron, és gyakran elkerüli a figyelmet.

  A közös fogmosás során a gyermek velünk tanul, s hogy biztosak legyünk a végeredményben, érdemes este bevetni olyan, különböző, mókás fogmosó trükköket, mint a plakkfestő tabletta vagy a tükör. Tablettát a gyerek fogászati rendelésen is kérhettek, vagy patikában is vásárolhattok.

  Cikkajánló:

  10 pontos útmutató a tejfogak egészségéhez. Tippek a babák fogmosásához és a nagyobbakéhoz. Hogyan ápoljátok helyesen a kis tejfogakat? Milyen a jó fogkefe?

  Kattints a részletekért!

  • A plakkfestő anyagok abban segítenek, hogy a rejtőzködő lepedéket teljes mértékben sikerüljön eltávolítani.
  • Nagy előnye, hogy otthon elvégezhető, egyszerű, olcsó, mégis hatékony módszer a fogmosás ellenőrzésére.
  • A plakkfestő lehet elrágható tabletta vagy folyadék. Színe élénk, leggyakrabban piros, esetleg kék, amely néhány perccel alkalmazása után beivódik a lepedékbe és a fogkőbe és megfesti azt.
  • A friss plakk általában világosabb, a régebben a fogon lévő lepedék pedig sötétebb színt kap. Így válik egyértelművé, hol van szükség még a fogak tisztítására.
  • Felnőttek esetében már egy-két alkalom után kiderül, melyek a fogsor kritikus részei, hol érdemes hosszabban, még az átlagosnál is gondosabban megtisztítani a fogakat.

  Használatakor figyelembe kell venni, hogy jódot tartalmaz: jódérzékenység esetén tilos alkalmazni! 

  Tejfogak mosása - gyermekkori szájhigiénia

  Legyél tudatos szülő! 5 lépés az első gyermekfogorvosi látogatásig!

  A gyermekkori szájhigiénia és a fogorvossal való első találkozások döntően befolyásolhatják a későbbi magabiztosságot is! Az egészséges és igényes megjelenéssel bíró fogsor érdekében az otthoni szájápolás mellett azzal tehetsz a legtöbbet a félelem megelőzéséért, ha pozitív képet alakítasz ki a gyermekben a fogápolásról és a fogorvosról is.

  1. Utánajárás: találd meg a fogászatot!

  Keress gyerek fogászati szakrendelőt, ahol gyerek fogorvos rendel, ahol a gyermekre koncentrálnak. Több helyen kérésre, már felnőtt szakrendelésen is ellátják, viszont annak más a hangulata, az olyan felnőttvilág.

  Az internet segítségével ma már beleláthatunk egy-egy rendelő életébe, így könnyedén ki tudjuk választani azt, amelyik a leginkább szimpatikus és bizalomgerjesztő.

  Gyerek fogorvos rendelője Budapest kedvelt fogászatán

  A Clinident Fogászati Centrum gyermekfogásza nap mint nap azon dolgozik, hogy a hozzá kerülő gyerkőcökben kellemes élmények alakuljanak ki a fogászati látogatásokról. A kicsikhez a saját nyelvükön közelít, így vidám hangulatban telik az idő az ismerkedéssel, a kezeléssel vagy éppen a fogmosás tanulásával.

  2. Felkészítés: beszéljetek róla!

  Idősebb gyermekünket már a fogászati időpont előtt készítsük fel arra, hogy milyen kalandban lesz része. A pozitív dolgokra koncentráljunk. Mesélhetünk a liftező székről, a levegőt fújó és vizet spriccelő műszerekről. A vizsgálatért cserébe ne ígérjünk ajándékot, az ne legyen feltétele a vizsgálatnak. A gyerek fogászati szakrendelésünkön kollégáink minden kisgyermeket megjutalmaznak bátorságukért.

  3. Csak lazán: még a te negatív élményed is felülírható!

  Fontos, hogy a gyermek ne a rendelőben szembesüljön a fogászati programmal, mert az a jövőre nézve bizalmatlanságot ébreszt benne a szülő és a rendelő felé is. Ezt a lépést általában azok a szülők hagyják ki, akik maguk is rettegnek a fogászattól, képtelenek pozitívan, őszintén és fenntartások nélkül beszélni róla. Saját kellemetlen tapasztalataink ellenére azonban az legyen a célunk, hogy gyermekünknek már ne kelljen félelemben várnia a fogászati időpontját.

  Akár együtt is járhatunk fogorvoshoz. A Clinident fogászaton a hozzánk forduló családokat és pácienseket is teljes körűen kezelik fogorvosaink, bármilyen korban is legyenek. Az alap beavatkozásokon túl elérhető még a precíz gyökérkezelés, a röntgen, a 3D CT, a professzionális szájsebészet, az esztétikus korona és fogpótlás is.

  4. Végre a rendelőben:

  • Az első benyomások:

  Lehetőleg vegyük természetesen a rendelői környezetet, ezzel is a gyermek biztonság érzetét erősítjük. A legtöbb, gyermekekre is szakosodott rendelő mindent megtesz, hogy a váróban a lehető legbarátságosabb körülmények fogadják a kis pácienseket.

  • Rendelői etikett:

  Szülőként meg kell értenünk, hogy minden csoda és cukiság ellenére a helyszín mégiscsak egy fogászati rendelő és nem játszótér.

  Beavatkozások történnek, emberek jönnek – mennek, tehát a hangos és felhőtlen gyermeki játékra nem a rendelő a legmegfelelőbb helyszín. Ezzel zavarhatjuk az éppen zajló rendelést, az orvos munkáját, a kezelésben részesülő pácienst vagy más gyermekeket, szülőket.

   Kérjen időpontot!

   Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

   5. Először a fogászati székben

   A bizalom és a szimpátia a szülőnek is fontos, ezért, hogy jobban megismerkedhess a fogorvossal, bátran kérdezhetsz. Még otthon írd össze a kérdéseket, mert jellemzően a szék mellett ácsorogva el is felejtjük, miről akartunk kérdezni.

   Kérj felvilágosítást arról, hogyan és mivel ápoljátok a kis tejfogakat, milyen a helyes fogmosás.

   A mi rendelőnk – Clinident gyermekfogászat

   Gyerek fogászat Budapest területén a Clinident Fogászati Centrumban is elérhető. Fontos tudni, hogy a gyermekkori szájhigiénia elhanyagolása akár hosszú távú következményekkel is járhat.

   Az első látogatásnál tényleg semmi ok a félelemre. Ez az alkalom a játékos ismerkedésről szól:

   • a gyerek beül a székbe,
   • kipróbálja a székkel való liftezést,
   • iszik a színes pohárból,
   • szájat öblít, gargalizál,
   • kipróbálják a spriccelő eszközöket,
   • megnézik milyen nagyra tudja nyitni a kicsi a száját…stb.

   Végül pedig következhet az elmaradhatatlan ajándék matrica.

   Épül a bizalom a gyermekfogorvos felé

   Fontos információ, hogy klinikánkon a riadt, sírós, pánikolós gyermeket nem erőltetjük a székbe és nem fogjuk le erővel, csakhogy túllegyen egy beavatkozáson, még akkor sem, ha tünetei vannak.

   • Ebben az esetben fájdalomcsillapítás vagy gyógyszeres kezelést követően kezdünk bele a kezelésbe.
   • Ilyen esetekben van nagy jelentősége a szülői felkészítésnek és az orvossal való együttműködésnek.

   Clinident gyermekfogászat – fájdalommentes kezelések

   A nagyobb és bátrabb gyermekek azonban akár már az első alkalommal is kipróbálhatják a fájdalommentes gyerek fogászat kezeléseit:

   • A szükséges barázdazárás elkészülhet a már kinőtt, maradó fog mély barázdáiba.
   • Biztonságos gyerek fogröntgen is készülhet, ami jó támpontot ad a későbbi kezeléseket illetően. (van-e csírahiány vagy számfeletti fog, vannak-e bölcsesség fogak…stb.)
   • Fogkőeltávolítás és polírozás segítségével megszabadítjuk a fogakat a kemény felrakódástól.

   fogváltás menete

   A megfelelő szakember kulcsfontossággal bír, s ez nem csak az alkalmazott módszerekre, hanem elsősorban az emberi hozzáállásra is igaz. A rendelő gyermekbarát kialakítása, a plüss állatok és a vidám berendezés legalább annyira fontosak, mint az, hogy valóban kedvesen, játékosan, a gyermek nyelvén közelítsen a fogorvos az aprósághoz.

   Gyermekfogorvos kollégánk kiválóan ért a kisgyermekek nyelvén és egy sor izgalmas, érdekes dolgot tud mutatni nekik, akik ha kellemes élményekkel távoznak, később kevésbé lesz félelmetes számukra az orvosi környezet.

   Kezelést végző orvosaink:

   Kérjen időpontot!