Fluoridos fogkrém és fluoridos kezelés – Kell ez nekünk?

Fluoridos fogkrém és fluoridos kezelés – Kell ez nekünk?

A fluorid egy olyan vegyület, ami a vízben, a földben, ezáltal a növényekben, állatokban és így az emberi szervezetben is megtalálható.

Kontrollált mértékben támogatja a csontjaink ellenállóképességét, erősíti a fogakat, tehát egyáltalán nem ördögtől való ez a természetes vegyület.

Cikkünkben arra kerestünk válaszokat, hogy mi történik a fluoridos fogkrém hatására, miért javasolják a fogorvosok rendelői fluoridos kezelést és milyen esetben lehet káros az egészségünkre a fluorid.

A fluorid segít megelőzni a fogszuvasodást

Miért jó a nekünk a fluorid?

Óvja a fogak felszínét, segít a fogszuvasodást megelőzni, akadályozza a szuvasodást okozó baktériumok szaporodását, támogatja a csontokat, csökkenti az infarktus kockázatát és segít egyes rosszindulatú daganatok megelőzésében is.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Fontos tisztázni, hogy a fluor és a fluorid nem ugyanaz! A fluor gáz halmazállapotú és szabad formában valóban káros és mérgező anyag, azonban vegyületként a fluorid már egészen más tulajdonságokkal rendelkezik. A fogkrémekben elsősorban nátrium-fluoridot vagy ón-fluoridot találhatunk.

Mit csinál a fluorid a szájban?

A fogzománc a fog külső burka. Erősebb, mint a csont, kalciumból és foszfátból épül fel, sőt a kálcium és foszfát a nyálban is megtalálható, így ahogyan az bevonja a fogakat, egyfajta természetes védelmi funkciót is ellát.

Ha olyanokat eszünk, mint a cukorka, keksz, szénsavas üdítők…stb, ami sok cukrot tartalmaz, akkor tulajdonképpen a szuvasodást okozó baktériumokat etetjük. A baktériumok a cukrokat lebontják így savak keletkeznek, ami pedig kikezdi zománcot és tovább gyengíti azáltal, hogy kivonja belőle a kalciumot és a foszfátot. A zománc így egyre sebezhetőbbé válik, magyarán még könnyebb préda lesz a baktériumok számára.

A nyál azonban zavart okozhat ebben a támadásban, mivel körbevonja a fogakat így abból a kalcium és foszfát visszajuthat a zománcba, a sérült foganyag pedig helyreáll. Viszont ehhez az kell, hogy étkezés után ne pangjon a szájban a cukor. Mossunk fogat rendszeresen, étkezések között öblögessünk alaposan tiszta vízzel, esetleg rágjunk cukormentes rágógumit, ami fokozza a nyáltermelést.

És itt jön képbe a fluorid, mint titkos szupererő. Amikor a nyálban fluorid van, az a fogakba ugyanúgy képes beépülni, ahogyan a kalcium és a foszfát. Sőt, a zománcba kerülve a fluorid ott összeáll is a kalciummal és foszfáttal, így jön létre a fluorapatit, ami pedig a fogak leghatékonyabb védelmi rendszere a fogszuvasodás kivédésére.

Miért ajánlottak a fluoridos fogkrémek?

Nátrium-fluoridos tartalom:

 • Hatására a fogzománc sokkal erősebb, ellenállóbb.
 • A fluorid a szájban semlegesíti a savak hatását.
 • Megakadályozza a baktériumok szaporodását, a fogszuvasodást.
 • A kis üregek, szuvas elváltozások kialakulását még vissza is lehet fordítani remineralizációval, vagyis a sérült fogterületek koncentrált kezelésével pl.: kúraszerű fluoridos fogkrém használata, rendelői fluoridos kezelés, ecsetelés.

Ón-fluoridos tartalom:

 • Beépül a dentinbe, azonnal lezárja a tubulusokat a fájdalmat és érzékenységet kiváltó ingerek előtt (hideg-meleg, édes-savanyú).
 • A fogra dörzsölve azonnali fájdalomcsillapító hatást fejt ki.
 • Extra fogérzékenységre ajánlott fogkrémekben található leginkább.

Fluoridos fogkrém

Hol itt a probléma? – Miért lehet mégis ártalmas a fluorid?

 „A szervezetbe bevitt minden anyag mérgező lehet, csupán a megfelelő dózis különíti el az orvosságot a méregtől.” – Paracelsus

Ahogyan a vitaminok és ásványi anyagok bevitelét is túlzásba lehet vinni, így kontrollálatlan mennyiségben tulajdonképpen bármi ártalmas lehet a szervezetünkre. Ám, ha a szakértők útmutatása szerint alkalmazzuk, akkor a természetben is fellelhető elemek a segítségünkre lesznek.

Tehát a túlzott fluorid bevitel okozhat tüneteket, (fluorosist) amely az úgynevezett foltos zománc formában jelentkezik a fogak esetében, azonban fontos tudni, hogy a teljes mellőzése és életünkből való száműzése hiányállapotot idézhet elő és fogászati szempontból éppen a fogak és csontok törékenységére számíthatunk.

Honnan tudhatom, hogy túl sok fluoridot fogyasztok?

Túlzott bevitel akkor történik, ha kontrollálatlanul, több forrásból is fluoridot juttatunk a szervezetbe. Ehhez azonban fontos tisztában lennünk azzal is, hogy mi az, ami mindennapi táplálkozásunk során még fluoridot tartalmazhat, mert valójában nem csak a fogkrémben van.

Biztos, hogy a fogkrém a mumus? Miben található még fluorid?

 • Magyarországon a csapvíz minimális mennyiséget tartalmaz, ami természetes eredetű, emellett hozzáadott fluoridot egyáltalán nem tartalmaz.
 • Az ásványvizek különböző mértékben tartalmazhatnak fluoridot, ezért érdemes a tájékozódni, mielőtt fogyasztásukkal túlzásba esnénk. Az ásványi anyag mennyiségek felnőttre vannak kalibrálva, ezért ha gyermeknek adnánk az ásványvizet, akkor érdemes a „babavizek” kategóriát keresni, vagy inkább csapvizet adni. Sok ásványvíz mindennapos, tartós fogyasztásra azért sem alkalmas, mert túlzott ásványianyag bevitelt és felhalmozódást okozhatnak.
 • Bizonyos só félék és tejkészítmények hozzáadott formában, míg zöldségek, gyümölcsök, a tea, a rizs és egyes tengeri halak természetesen tartalmazzák. Továbbá a feldolgozott élelmiszerekben, szénsavas üdítőkben is fellelhető.
 • A magas koncentrációjú fluoridos fogpaszták, ecsetelők kizárólag orvosi utasítás szerint alkalmazhatók azoknál, akiknél hiányállapotot tapasztalnak.
 • Azt, hogy mennyi fluorid lehet a fogkrémben vagy mennyit tartalmazhat a szájvíz, az életkoronként kerül meghatározásra. A kisgyermekek még nem tudják rendesen kiköpni a fogkrémet, ezért fontos, hogy a kicsik ne a szülők fogkrémjével mossanak fogat. Tehát, ha a gyermek az életkorának megfelelő fogkrémet használja, az egyáltalán nem veszélyes, sőt hasznos! A manapság kapható, otthoni fogkrémekkel túlzott bevitelt nem tudunk előidézni.

Hogyan kerülhető el a fluoridos kezelés és fluoridos fogkrém használata?

Tehát a fentiekből is jól látszik, hogy számtalan forrásból tudjuk bevinni a fluoridod, anélkül, hogy tudnánk róla. Normál esetben nincs szükség a plusz pótlásra, de ahhoz a következőkre van szükség:

 • nagyon alaposan tanuljunk meg fogat mosni,
 • kerüljük a cukrokat és feldolgozott élelmiszereket, ami növeli a szuvasodás kockázatát, fenntartja az egészségtelen szájflórát,
 • rendszeresen járjunk fogászati szűrővizsgálatra és fogkőeltávolításra.

Tehát a fluoridos fogkrém kúraszerűen, megelőzésre, míg a fogászati fluoridos kezelés igazából célzottan, a fogak megsegítésére javasolt és helyi kezelésnek számít. A fluorid bevitel ezekben az esetekben nem magas koncentrációjú, így nem számít szisztémás fluorid bevitelnek, mint a fluorid tabletta vagy azok a komplex vitamin készítmények, melyek fluoridot is tartalmaznak vagy egyes ásványvizek rendszeres fogyasztása.

Kinek van szüksége fluoridra?

A kérdésben eltérő álláspontokról tájékozódhatunk még az orvos szakmán belül is. Az biztos, hogy manapság nem tudjuk elkerülni, hogy a szervezetünkbe kerüljön, és az is biztos, hogy számos eseteben kimutatták a jótékony hatását.

Normál esetben tehát a folyadék és táplálék bevitellel pótoljuk a szükséges mennyiséget, de előfordulhat, hogy fogainknak extra támogatásra van szüksége:

 • rendkívül gyenge szájhigiénia esetén vagy
 • olyan családi hajlamnál, ami gyenge zománcot, fogszerkezetet, fogszuvasodásra való hajlamot jelent.

Rendelői fluoridos kezelés

A megoldás valószínűleg abban rejlik, ha reálisan kezeljük a kérdést!

1. Vizsgáljuk meg, melyik élelmiszereink tartalmaznak fluoridot.

2. Amennyiben a család ásványvizet fogyaszt csapvíz helyett, akkor annak összetételét is érdemes figyelembe venni. Az ásványvíz rendszeres fogyasztásával lehet, hogy nagyobb mennyiséget viszünk be, mint azt gondolnánk.

3. Ellenőrizzük még a vitaminkészítményeinket is.

Azt is fontos tisztázni, hogy hiába viszünk be elegendő fluoridot az élelmiszerekkel, ha sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, ha elhanyagoljuk a napi fogmosást, nem járunk rendszeres ellenőrzésre fogorvoshoz és professzionális fogkő eltávolításra a dentálhigiénikushoz. Tehát a fluorid nem mindenható, de nem is mumus, hanem tudatosan és megfontoltan kell hozzá állni.

Mekkora mennyiségre van szükségünk belőle?

A Közegészségügyi Laboratórium állásfoglalása alapján a napi fluoridigény gyermekkorban (csecsemő kortól – 18 éves korig) optimális mennyiségben (0,5 mg/l – 1,5 mg/l tartományban) adagolva hatékonyan véd és megelőzi a szuvasodást.

Így nem árthatsz a fluoridos fogkrémmel!

 • Fontos, hogy 3 éves korig a korosztályának megfelelő fogkrémet használjanak a gyermekek, abból is csak egy rizsszemnyit, 3 éves kortól egy borsónyit, de még mindig a korosztálynak megfelelően.
 • 10 éven felüli gyermekek esetén 1000-1500 ppm, míg a felnőttek esetén 1500- 2000 ppm tartalmú fogkrém ajánlott. A borsónyi mennyiség felnőtt korban is bőven elegendő egy alapos fogmosáshoz. A fogkrémes tubuson, az összetevők felirat alatt találod feltüntetve a termékben található fluorid mennyiséget!

Fluoridos fogkrém mennyiség gyermekek esetén

Tehát, amennyiben az élelmiszereinkkel nem vittünk be túlzott fluorid mennyiséget, akkor időről-időre, kúraszerűen nyugodtan alkalmazhatunk fluoridos fogkrémet, egyébként is javasolt őket váltogatni. Mivel ezeket nem esszük meg, nem nyeljük le, pont annyi szívódik fel, amire a fogaknak szüksége van.  Rendelői, extra fluoridos kezelés, ecsetelés pedig csak akkor indokolt, amikor a fogorvos külön ezt javasolja.

Neked ajánljuk!

Érdemes minél hamarabb megtanítani a gyermekeknek, hogyan kell kiköpni a fogkrémet. Erre és az alapos fogmosásra hasznos tippeket itt találsz:

Tejfogak: összes tudnivaló a gyerekek fogápolásáról

Kérjen időpontot!