Porcelán korona

Fogkoronának vagy fogászati koronának nevezzük azt a fogművet, amely egy fog látható részét teljesen beborítva képes restaurálni azt.

A megoldás ezért elsősorban nem foghiányt pótol, hanem sérüléseket állít helyre, viszont a foghíd szerves részeként kiemelt szerepet kap az elveszített fogak pótlásában is.

De menjünk szépen, sorban.

Mit tud a porcelán korona?

És miért jelent megbízható megoldást a sérült fog helyreállítására?

Egy fog akkor tudja betölteni funkcióját, ha sértetlen: vagyis nemcsak a gyökér, hanem a koronai (látható) rész is ép és egészséges, hiszen ezek együtt gondoskodnak a rágásról és harapásról.

A koronai rész azonban megsérülhet: letörhet, szuvasodás alakulhat ki rajta, ezért hogy funkcióját meg tudja tartani (rágni, harapni tudjunk vele), a fogat a lehető legrövidebb időn belül restaurálni kell.

Kisebb sérülések esetében az esztétikus tömés vagy az annál tartósabb és szebb fogászati betét jöhet szóba, de nagyobb foganyag-veszteségnél olyan megoldás kell, amely hatékonyan vissza tudja állítani a rágáshoz szükséges képleteket.

A fogunk teljes íny feletti részét beborító fogkorona az egyik legrégibb módszer arra, hogy helyrehozzuk a sérült funkciót és megjelenést. A fogkoronát fogtechnikai labor csinálja a páciensről készült lenyomat alapján, és két fontos része van:

 • a stabilitásról gondoskodó váz,
 • és az esztétikus végeredményt elősegítő leplezés.

A leplezés, vagyis a fogkoronát kívülről beborító réteg porcelánból készül, hiszen lényegében csak ez az anyag képes biztosítani azt az áttetsző és esztétikus hatást, amely eredeti fogaink zománcfelületére jellemző.

A váz ugyanakkor többfajta is lehet:

 • kerámia vagy préskerámia,
 • fém (kobalt-króm ötvözet, arany-platina vagy ezüst-palládium),

Mi a különböző megoldások előnyei és hátrányai?

 • A porcelánváz esztétikus, hiszen a leplezésen annak fehér színe tetszik át, egyedülálló és természetes hatást keltve.
  Hátránya viszont, hogy nem elég erős, így csak a frontfogaknál alkalmazható. Hídelemként és az őrlőfogak esetében nem biztosíthat elég tartós megoldást.
 • A kobalt-króm és az ezüst-palládium fémváz erős és tartós, ezáltal nemcsak a frontfogak, hanem az őrlőfogak esetében is kiválóan alkalmazható.
  A leplezésen áttetsző szürke szín miatt viszont közel sem olyan szép, mint a tiszta porcelán megoldás. Sok páciensnél ráadásul allergiás reakciók is kialakulhatnak.
 • Az arany-platina sárgásabb színe sokkal jobban idomul az eredeti fog dentinjének színéhez, ezért a belőle készülő pótlás szép és pontos. Az aranyötvözet speciális tulajdonságának köszönhetően a fogkorona szélének záródása lényegében megbonthatatlan, az arany pedig fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik.
  Az arany ugyanakkor puhább fém, ezért kevésbé erős.
 • A cirkonvázas megoldás legnagyobb előnye, hogy páratlanul szép hatást kelt, miközben elég erős ahhoz, hogy ne csak a frontfogak, hanem az őrlőfogak esetében is használni lehessen. Fogkoronaként és foghídként is tökéletes választás.
  Hátránya, hogy drágább, mint a többi (hagyományos) megoldás.

Fémmentes porcelánkorona

Tudod, hogy miért választja oly sok páciens a fémmentes porcelánkoronát? Azért, mert ez a megoldás nem okoz allergiát, és olyan a hatása, mint eredeti fogaidnak.

A kedvező árú és tartós fémkerámia-koronánál sajnos előfordulhat, hogy egy idő után elszürkül az ínyszél, ezért a páciens kényelmetlenül érzi magát. Zavarja, hogy fogai nem csillognak olyan természetesen, mint fiatal korában.

A bosszúság hátterében a fémváz áll, amely ugyan erős alapot ad a fogműnek, mégis a szürke szín áttetszik az azt borító porcelánleplezésen. Apró kellemetlenség, de sokakat zavar.

Milyen megoldást nyújt neked a Clinident ez ellen?

A porcelánkoronát, amely ugyanabból az anyagból készül, mint a hollywoodi sztárok választása, a héjkerámia. Miután felhelyezzük azt a fogadra, alapos vizsgálat nélkül gyakran még egy másik fogorvos sem tudja megmondani, hogy a fogmű eredeti-e vagy mesterséges.

A korszerű gyártástechnológia miatt pedig nagy törésszilárdságot érhetünk el, vagyis nem kell félned attól, hogy a korona egy erősebb harapástól megtörik.

A fémmentes porcelánkorona előnyei:

 • nem színeződik el
 • tartósan és kockázatok nélkül használható
 • ínyvisszahúzódáskor nem a szürke, hanem a fehér színű koronaszélt látjuk (nincs esztétikai probléma és kényelmetlen érzés)
 • implantátumra építve is használható.

Hátránya, hogy mivel nem olyan erős, mint a fémkerámia-korona, ezért hídelemként és az őrlőfogak esetében nem használható.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.