Porcelán korona – valódi elegancia természetes mosolyokhoz

Egy fog akkor tudja betölteni funkcióját, ha sértetlen: vagyis nemcsak a gyökér, hanem a látható koronai rész is ép és egészséges, hiszen ezek együtt gondoskodnak a rágásról és harapásról.

A koronai rész azonban megsérülhet: letörhet, szuvasodás alakulhat ki rajta, ezért hogy funkcióját meg tudja tartani – rágni, harapni tudjunk vele-, a fogat a lehető legrövidebb időn belül restaurálni kell, vagyis porcelán korona készítése válik szükségessé.

Porcelán fog tervezése és fogszín kiválasztás

Milyen esetben ajánlott a porcelán fogkorona?

Kisebb fogsérülések esetében az esztétikus tömés vagy az annál tartósabb és szebb fogászati inlay jöhet szóba, de nagyobb foganyagveszteségnél olyan megoldás kell, amely hatékonyan vissza tudja állítani a rágáshoz szükséges képleteket.

Érvek a porcelán korona készítése mellett

 • A fog teherbírása és funkcionalitása teljes mértékben helyreállítható.
 • Tartós, szájhigiéniától függően akár 2 évtizedig is ellátja a feladatát.
 • Implantátumra építve is használható.
 • Nem színeződik el, természetes, elegáns hatás érhető el vele.
 • A fogágybeteg páciensek számára is létezik biokompatibilis porcelán korona.
 • A fémallergiával küzdőknek sem kell lemondaniuk az esztétikus mosolyról.

Mennyibe kerül a fogbeültetés, mik az előkészületek, hogyan zajlik az operáció, mikor lesz belőle kész fogpótlás?

Minden információ a műgyökérről!

Neked ajánljuk:

Fogbeültetés – Ez történik, ha belevágsz! Konzultációtól a kész fogpótlásig

3 jellemző eset, amikor porcelán fog pótlásra lehet szükséged

1. A rendszeres fogászati kontroll hanyagolása esetén

Az egyik legjellemzőbb oka a porcelán korona készítésének, még mindig az, ha hosszabb időre hanyagoljuk a fogászati kontrollokat. Emiatt akár súlyos változások is végbe mehetnek a fogainkat illetően, s lehet mindez szép csendben történik, miközben mi gyanútlanul éljük a mindennapokat.

• Egy-egy időben el nem csípett fogszuvasodás hirtelen a mélyre jutva, gyulladást, fog eredetű gócot idéz elő. A gyökérkezelés segít ugyan, de hosszú távon jó, ha a fogat fogkorona segítségével konzerváljuk – tartósítjuk.

• Szintén az előrehaladott szuvasodás miatt egy kemény magra való ráharapás a fog beroppanását okozhatja, s a letört fog egy esztétikus töméssel már nem biztos, hogy helyrehozható.

A bruxizmus, vagy éjjeli csikorgatás miatt komolyan sérülhet a fog koronája, berepedezik, töredezik, a rágófelszín simára kopik. Ebben az esetben, a harapás helyreállításához nem csupán koronára, de akár a gnatológus vizsgálatára és éjszakai harapásemelőre is szükség van.

 2. Ha baleset éri a fogakat

Természetesen egy „elszabadult” szuvasodástól eltérően, más nyomós indokok is léteznek, melyek a porcelán korona, vagy cirkónium korona készítésére sarkallják a pácienst.

Érheti olyan baleset, ütés a fogakat, melynek következtében azok elhalnak és beszürkülnek, letörhet belőle akkora darab, hogy a tökéletes fogfelszínt és formát már csupán egy fogászati korona állíthatja helyre.

 3. Ha fogak esztétikai restaurációját gyorsan szeretnénk megoldani

Amikor az esztétikumról esik szó, elsősorban a „kirakatra” gondolunk, vagyis egy a viselőjével harmonikus, összhangban lévő mosolyra. Beszélgetéseink közel 50%-ban egymás száját figyeljük, így viszonylag hamar szemet szúrnak a „szépséghibák”.

Zavaró szépséghibák melyekre a porcelán korona is megoldás lehet:

• a gyermekkorban fogszabályzó kezeléssel nem rendezett harapási eltérések,

• a kusza, torlódott, esetleg kifelé vagy befelé dőlő fogak,

• a széles fogközök,

• az „agyon tömögetett” fogak,

• a gyökérkezelés miatt elszürkült fogak,

• vagy olyannyira elsárgult fogak, melyekre a fogfehérítés sem biztosít tartós eredményt.

porcelan_korona_budapesti_fogorvossal

Porcelán korona készítése budapesti fogorvossal

Milyen lehetőségeink vannak porcelán korona nélkül?

Az esztétikum fokozására a fogászat és fogtechnika gyors fejlődésének köszönhetően több módszer és lehetőség is adott a páciensek számára.

A páciensek a front fogak formájának és külalakjának tökéletesítésére – a harapási és anatómiai adottságaik figyelembevétele mellett – dönthetnek az porcelán héj vagy a porcelán korona egy-egy fajtája mellett.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Míg az esztétikus kerámia héj minimális foganyag elvétele mellett, csak kisebb szépséghibákat tud rendezni, addig a porcelán korona már markáns esztétikai változtatásokat eredményez olyanoknál is, akiknek harapási adottságuk miatt nem készülhet porcelán héj.

 

Fontos tisztában lenni azzal, ha a fog problémát nem kezeljük megfelelően és nem erősítjük, stabilizáljuk, konzerváljuk a fogat egy fogászati koronával, akkor annak fognak meg vannak számlálva a napjai. Egy erősen töredezett, toldozott-foltozott fog esetén ugyanis a fogtömés csupán egy ideiglenes megoldás, csak egy ragtapasz a bajra.

Melyik fogkorona, milyen anyagból készül, melyiket válaszd?

A fogunk teljes, íny feletti részét beborító fogkorona az egyik legrégibb módszer arra, hogy helyrehozzuk a sérült fogak megjelenését és funkcionalitásbeli hibáit.

Mivel hosszú évtizedek óta tökéletesedik a koronák anyaga, a készítésük módja és a külalakra szánt esztétikai munka, így azokat legmodernebb technológiával vegyítve élethű és természetes hatást tudunk elérni.

Mi a fogkorona?

Fogkoronának vagy fogászati koronának nevezzük azt a fogművet, amely egy fog látható részét teljesen beborítva képes restaurálni azt.

A megoldás ezért elsősorban nem foghiány pótlására szolgál, hanem sérüléseket állít helyre, a fog funkcionalitását biztosítja, viszont a fogászati híd szerves részeként már kiemelt szerepet kap az elveszített fogak pótlásának során is.

A porcelán korona felépítését tekintve áll egy vázból és a ráépített porcelán rétegből, mely a saját foghoz hasonlatos küllemét biztosítja.

A fogkorona fogtechnikai laborban, a páciensről készült lenyomat alapján készül, és két fontos része van:

1. A stabilitásról gondoskodó váz és

2. az esztétikus végeredményt elősegítő porcelán leplezés.

Hányféle fogkorona közül választhatunk?

A porcelán tehát az az anyag, amely a korona vázát leplezi és a fogkorona végső küllemét adja.  Speciális színkombinációk által képes biztosítani azt az áttetszőséget és esztétikai hatást, amely az eredeti fogaink zománcfelületére jellemző.

A fogkoronák között tehát jellemzően a vázuk szerint teszünk különbséget, így egy korona lehet fémvázas vagy fémmentes.

A fémváz kobalt-króm ötvözet, arany-platina vagy ezüst-palládium felhasználásával készül, a fémmentesek anyaga pedig a kerámia – préskerámia és a cirkónium.

Mik a különböző porcelán fogpótlások előnyei és hátrányai?

 

A kobalt-króm és az ezüst-palládium fémváz 

A legtöbben fémkerámia koronaként ismerik. A fémkerámia koronák esetén sajnos előfordulhat, hogy hosszabb idő alatt (néhány év) bizony elszürkül az ínyszél. A bosszúság hátterében a fémváz áll, amely miatt a porcelánnal tökéletesen leplezett korona tömörebb hatású lesz, mint a fémmentes típus. Ezek apró esztétikai kellemetlenségek ugyan, de sokakat zavar, ha a fogaik nem csillognak természetesen.

Előnyök:

• Erős és tartós, remekül terhelhető. Ennek köszönhetően nemcsak a frontfogak, hanem az őrlőfogak esetében is kiválóan alkalmazhatók.

• A fémvázas, kerámia korona árak a legkedvezőbb, pénztárcabarát megoldást nyújtják.

Hátrányok: 

• A porcelán leplezésen áttetsző szürke szín miatt közel sem olyan életteli, mint a fémmentes megoldás, ezért front fogakhoz más megoldást javasolnak az orvosok.

• A fémötvözet miatt sok páciensnél ráadásul allergiás reakciók is kialakulhatnak.

 

Az arany-platina egy biokompatibilis fémváz

Az aranyötvözet speciális tulajdonságának köszönhetően a fogkorona szélének záródása lényegében megbonthatatlan.

Előnyök:

• Az arany egyfajta fertőtlenítő hatással rendelkezik, a fog jobban ellenáll a szuvasodásnak.

• Alkalmazásának káros hatása nincs, vagyis az aranykerámia koronával az allergia és fémérzékenység is kizárható.

• Sárgásabb színe sokkal jobban idomul az eredeti fog dentinjének színéhez, ezért a belőle készülő pótlás szép és pontos.

Hátrányok:

• Az arany puhább fém, ezért komplex fogászati esethez előfordul, hogy más megoldást javasol az orvos.

• Egy arany porcelán fog ára magasan eltér az „egyszerűbb” fémvázas verzióétól. Ilyenkor ugyanis a felhasznált arany mennyiségét szorozzuk be a grammonkénti árával, amit aktuális az aranyárfolyam szerint határoznak meg.

 

A préskerámia váz

Ha a páciensünk a legtökéletesebb élő zománcszövet hatást szeretné elérni az esztétikai beavatkozáskor, akkor a teljes kerámia koronát (préskerámia korona) javasoljuk, mely egy speciális préstechnika által éri el a végső formáját, külön vázzal nem rendelkezik.

Előnyök:

• Maximális esztétikum érhető el általa a mosolyzónában, hiszen a leplezésen annak fehér színe tetszik át, egyedülálló és természetes hatást keltve.

Hátrányok:

• Egy hídra, vagy rágófogra összpontosuló terheléshez nem elég erős, így csak a frontfogaknál, szóló koronaként alkalmazható.

• A nagyobb technológiai felkészültséget igénylő, fémmentes porcelán korona ára magasabb a hagyományos technikával készülő fémvázas pótláshoz képest.

 

A sokoldalú cirkon váz

A cirkónium korona, mely annak ellenére, hogy a fémek csoportjába sorolható cirkónium-dioxidból készül, mégis egy hófehér anyag, melyet színeznek és tömbökbe tömörítenek.

Előnyök:

• Páratlanul szép-, kiemelkedő esztétikai hatást kelt, miközben elég erős ahhoz, hogy ne csak a frontfogak, hanem az őrlőfogak esetében is használni lehessen.

• Fogkoronaként és foghídként is tökéletes választás.

• Fémallergia esetén biztonsággal alkalmazható.

• A cirkon egy biokompatibilis anyag, így fogágybetegség esetén szintén ideális megoldás.

Hátrányok:

• Bár a cirkon korona árát tekintve drágább, mint a hagyományos, fémvázas megoldás, ennek ellenére, ár-érték arányát figyelembe véve a leginkább megtérülő „fogászati befektetés”.

Porcelán korona készítése 5 lépésben

1. Konzultáció és kezelési terv

• Az első és legfontosabb lépés a személyre szabott kezelési terv összeállítása: a megfelelő fogászati kezelések és a fogkorona típusának kiválasztása.

• Ehhez szükség van egy panoráma röntgen felvételre, amelynek köszönhetően pontosítható a kezelések típusa és ütemezhetővé válik a szükséges lépések sorozata.

• Ilyenkor derül ki, ha szükség van parodontológiai beavatkozásra, foghúzásra, implantálásra vagy gyökérkezelésre, melyekhez klinikánkon fogászati 3D CT felvétel készítésére is van lehetőség.

2. Előkészítés és lenyomat

• A porcelán korona előkészítése a fog lecsiszolását jelenti, mely helyi érzéstelenítésben történik, s így abból semmilyen kellemetlenséget nem tapasztalunk, tehát a folyamat teljesen fájdalommentes.

• A fogból annyi foganyagot csiszol el az orvos, hogy az a korona csonkjaként megfelelő támasztékot nyújtson, a kialakított vállakon pedig biztosan üljön az egész korona.

• Csiszolás előtt az ideiglenes koronákhoz, csiszolás után pedig a fogtechnikai munkához vesz lenyomatokat a fogorvos.  

porcelan_korona_kesziteshez_digitalis_lenyomat_budapesti_fogorvossal

Porcelán korona készítéséhez digitális lenyomat

3. Fogszín kiválasztása, ideiglenes korona készítése

• Az ideiglenes korona egyrészt a külső ingerektől védi az érzékeny fog csonkját, másrészt a régi fogakhoz hasonló esztétikai hatást biztosít.

• Mielőtt a lenyomatok a technikára kerülnek az a fogszín is kiválasztásra kerül, mely az új porcelán korona egészséges küllemét adja.

 

4. Fogtechnikai munkálatok 

• A fogorvos által vett lenyomatokból a technika elkezdi a munkálatokat, elkészíti előbb a korona vázát, majd a leplezését.

 

5. Átadás, fogmű rögzítése

• Beragasztás előtt a koronát a helyére próbálja az orvos, ellenőrzi a váz precíz illeszkedését, színét és formáját.

• Fontos lépés még a fogpótlás magasságának ellenőrzése is. Egy kényelmetlen korona miatt ugyanis túlterhelődhetnek a fogak. Végezetül beragasztják, rögzítik az elkészült koronát.

Mi jelenthet nehézséget a korona készítése során?

Porcelán korona előkészítése, lecsiszolása közben előfordulhat, hogy gyökérkezelésre szorul a kezelt fog, ekkor kisebb mértékben ugyan, de módosul a kezelés ütemezése.

A másik problémára jellemzően inkább a fémkerámia korona beragasztása után derülhet fény, hiszen a fémváz tulajdonképpen bárkinél fémallergiát, érzékenységet válthat ki, ami miatt sajnos a koronát le kell bontani és fémmentes verzióban ismét elkészíteni.

Bár a porcelán korona árak rendelőnként eltérnek, mégis, hogy megelőzzük a korona újra készítését és az ezzel járó plusz költséget, javasolt a fogászati allergia tesz elvégzése még a beavatkozás előtt. 

Mi a titka a Clinidentben készült fogkorona természetességének?

Az esztétikára specializálódott szakértőink, a fogászati probléma megoldásán túl jelentős hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a fogak helyreállítása ne csak funkcionális, de elegáns is legyen. 

• A porcelán fog készítésének korszerű gyártástechnológiája miatt magas törésszilárdságot érhetünk el a fogpótlásoknál, vagyis nem kell félni attól, hogy a korona egy erősebb harapástól eltörik.

• A Clinidentben kezelt páciensek olyan fogpótlásokat kapnak kézhez (foghoz) mely mögött több éves, gyakorlott csapatmunka és Budapest egyik legjobb és legmodernebb felszereltséggel bíró fogtechnikája áll.

• Egy fémmentes porcelán korona tökéletes harmóniát alkot a szomszédos, eredeti fogakkal. A kész fogkoronákról, alapos vizsgálat nélkül gyakran még egy másik fogorvos sem tudja megmondani, hogy a fogmű eredeti-e vagy mesterséges.

Hogyan gondoskodj a porcelán koronáról a következő kontrollig?

A korona tartósságához elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati kontroll. Az személyre szabott, otthoni szájápoláshoz szakembereink adnak tanácsot az utógondozás során.

Naponta 2 x 2 percig kell fogat mosni. 

A fogkefét, a sörték kopása miatt 2-3 havonta cserélni kell.

A porcelán koronák nem sárgulnak el, így nem kell fehérítő fogkrémet használni a tisztításukhoz.

Minden este fogselymet és fogköztisztítót kell használni a fogkefével el nem érhető területek tisztításához. A fogköztisztító helyett vagy mellett esetleg szájzuhany is bevethető.

Természetes hatású porcelán korona gondozása

Miért ajánljuk a porcelán koronáinkat?

Azért, mert a mosoly, amit te megálmodsz magadnak, nálunk a következő összetevőkből áll:

 • Kiemelkedő és folyamatosan képzett fogorvosi- és fogtechnikus szaktudás
 • Minőségi alapanyagok
 • Kezelések során felhasznált modern technológia: fogászati CT, mikroszkópos gyökérkezelés, Irányított Biofilm Terápia
 • Művészi, alkotói munka
 • Magasan szervezett és biztosított munkafolyamatok
 • Évekre szóló garancia
 • Személyre szabott utógondozás

Hogyan, milyen garancia vonatkozik a porcelán koronákra?

A porcelán koronákra 3 év garanciát vállal a klinikánk, amihez fontos, hogy bizonyos feltételeknek megfeleljünk, azaz a fogorvos utasításait, javaslatait maradéktalanul betartsuk.

 • A porcelán korona beragasztása után, a harapás magasságának ellenőrzéséhez részt kell venni az INGYENES KORREKCIÓN.

 • Évente legalább egyszer részt kell venni egy hagyományos fogkőeltávolításon vagy az Irányított Biofilm Terápiás fogtisztításon.

 • Fél évente meg kell jelenni a kontrollvizsgálatokon.

 • Amennyiben az orvos éjszakai harapásemelőt adott, azt mindig használni kell.

Porcelán fog árak – melyik, mennyibe kerül a Clinidentben?

Egy tartós és jól terhelhető porcelán korona elengedhetetlen feltétele aprofesszionális laboratórium, a fogtechnika, ahol a porcelán fog pótlás elkészül. A fogtechnikának nem elég elméletben felkészültnek lennie, naprakész gyakorlati tudással kell rendelkezniük a koronák CAD CAM tervezése és számítógép vezérelt megmunkálása terén is.  

Az elkészült porcelán fog ára tehát nagyrészt a fogorvos professzionalizmusától, a felhasznált anyagok minőségétől és a gyártásban részt vevő fogtechnikus mesterek tudásától függ. Ezen múlik, hogy a fogaid ellátása után a fogkorona nem csupán néhány évre lesz a társad, hanem akár évtizedekig sem kell aggódnod miattuk.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A NEM minőségi anyagok felhasználása, az olcsó munka folyamatos fogászati problémát okoznak, több tortúrával, végeredményben magasabb költségekkel járnak. Sőt a kicsit sem természetes megjelenésük miatt már messziről kiszúrható a fogpótlás.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy bár a fémvázas porcelán fog ára jelenleg a legkedvezőbb a porcelán fogak piacán, cserébe azonban le kell mondanunk arról a komfortfokozatról, amit a 100%-ig természetes hatás és a fémmentesség nyújthat számunkra.

Az alábbiakban a különböző vázzal rendelkező porcelán korona elkészítésének főbb elemeit és az árat tüntettük fel. A megközelítő kalkuláció az árlista menüpont alapján elvégezhető, de fontos tudni, hogy a pontos és személyre szabott árajánlat összeállítására az állapotfelmérés alkalmával kerül sor.

A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

A kezelést végző orvosaink:

Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

Konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

Kérjen időpontot!