Mi a fogkorona?

Fogkoronának vagy fogászati koronának nevezzük azt a fogművet, amely egy fog látható részét teljesen beborítva képes restaurálni azt.

A megoldás ezért elsősorban nem foghiányt pótol, hanem sérüléseket állít helyre, viszont a foghíd szerves részeként kiemelt szerepet kap az elveszített fogak pótlásában is.

A fogkorona felépítését tekintve áll egy vázból és a ráépített porcelán rétegből, mely a saját fogakéhoz hasonlatos küllemét biztosítja.

 porcelán korona, fogkorona, fogászati korona

porcelán korona, fogkorona, fogászati korona

3 jellemző eset, amikor porcelán fog pótlásra lehet szükséged…

1. Ha hosszabb időre elfelejted a fogorvosod számát…

Amikor pácienseink néhány, 2-3-5 év kihagyás után újra ellátogatnak hozzánk, annak kétféle oka lehet. Vagy letört egy fog, ami zavaró, de egyébként nem feltételen okoz fájdalmat, vagy eszükbe jutott, hogy időszerű lenne egy fogászati kontroll. A közös jellemző ilyenkor a fogaik állapotán való megdöbbenés. Egy-egy időben el nem csípett szuvasodás hirtelen a mélyre jutva, gyulladást, fog eredetű gócot idéz elő. Lehet mindez szép csendben történik, miközben az áldozat gyanútlanul éli a mindennapjait. Ilyenkor egy kemény magra való ráharapás a fog beroppanását okozhatja, és számos esetben már csak a fog gyökérkezelés segít, melyet hosszú távon jó, ha fogkorona segítségével konzerválunk – tartósítunk.

2. Ha baleset éri a fogaidat…

Természetesen egy „elszabadult” szuvasodástól eltérően, más nyomós indokok léteznek, melyek a porcelán korona, vagy cirkónium korona készítésére sarkallják a pácienst. Érheti olyan baleset, ütés a fogakat, melynek következtében azok elhalnak és beszürkülnek, letörhet belőle akkora darab, hogy a tökéletes fogfelszínt és formát már csupán egy fogkorona állíthatja helyre.

 

3. Ha fogaid esztétikai restaurációját gyorsan szeretnéd megoldani…

Amikor az esztétikumról esik szó, elsősorban a „kirakatra” gondolunk, vagyis egy a viselőjével harmonikus összhangban lévő mosolyra. Beszélgetéseink közel 50%-ban egymás száját figyeljük, így viszonylag hamar szemet szúrnak partnerünk „szépséghibái”. Ilyen zavaró szépséghibák lehetnek a kusza, gyermekkorban fogszabályzó kezeléssel nem rendezett fogazati eltérések; kifelé vagy befelé dőlő fogak; széles fogközök; „agyon tömögetett”, vagy az évek alatt elsárgult front fogak.

Az esztétikum fokozására a fogászat és fogtechnika gyors fejlődésének köszönhetően több módszer és lehetőség is adott a páciensek számára. A páciensek a front fogak formájának és külalakjának tökéletesítésére – a harapási és anatómiai adottságaik figyelembevétele mellett – dönthetnek az porcelán héj vagy a porcelán korona mellett.

Míg az esztétikus kerámia héj készítésekor minimális foganyag elvétele mellett, kisebb szépséghibákat tudunk rendezni, addig a porcelán korona készítése nagyobb mozgásteret biztosít mind a fogorvosnak, mind a fogtechnikának. Segítségével markáns esztétikai változtatásokat vihetünk végbe, mellyel a páciens megjelenése örökre megváltozik.

Miért kell, hogy fogkorona kerüljön a fogadra?

.Egy fog akkor tudja betölteni funkcióját, ha sértetlen: vagyis nemcsak a gyökér, hanem a koronai (látható) rész is ép és egészséges, hiszen ezek együtt gondoskodnak a rágásról és harapásról.

A koronai rész azonban megsérülhet: letörhet, szuvasodás alakulhat ki rajta, ezért hogy funkcióját meg tudja tartani (rágni, harapni tudjunk vele), a fogat a lehető legrövidebb időn belül restaurálni kell.

Kisebb sérülések esetében az esztétikus tömés vagy az annál tartósabb és szebb fogászati betét jöhet szóba, de nagyobb foganyag-veszteségnél olyan megoldás kell, amely hatékonyan vissza tudja állítani a rágáshoz szükséges képleteket.

A fogunk teljes íny feletti részét beborító fogkorona az egyik legrégibb módszer arra, hogy helyrehozzuk a sérült funkciót és megjelenést. A fogkoronát fogtechnikai labor csinálja a páciensről készült lenyomat alapján, és két fontos része van:

 • a stabilitásról gondoskodó váz,
 • és az esztétikus végeredményt elősegítő leplezés.

A leplezés, vagyis a fogkoronát kívülről beborító réteg porcelánból készül, hiszen lényegében csak ez az anyag képes biztosítani azt az áttetsző és esztétikus hatást, amely eredeti fogaink zománcfelületére jellemző.

A váz ugyanakkor többfajta is lehet:

 • kerámia vagy préskerámia,
 • fém (kobalt-króm ötvözet, arany-platina vagy ezüst-palládium).

Hányféle fogkorona közül választhatok?

A fogkoronák között jellemzően a vázuk szerint teszünk különbséget, tehát lehet fémvázas vagy fémmentes egy korona.

A fémváz kobalt-króm ötvözet, arany-platina vagy ezüst-palládium felhasználásával készül, a fémmentesek anyaga pedig a kerámia vagy préskerámia és a cirkónium.

 porcelán korona, fogkorona, fogászati korona

porcelán korona, fogkorona, fogászati korona

Online bejelentkezés

Mik a különböző porcelán fog pótlások előnyei és hátrányai?

 • A kobalt-króm és az ezüst-palládium fémváz erős és tartós:

Terhelhetőségének köszönhetően nemcsak a frontfogak, hanem az őrlőfogak esetében is kiválóan alkalmazható.
A leplezésen áttetsző szürke szín miatt viszont közel sem olyan szép, mint a tiszta porcelán megoldás. Sok páciensnél ráadásul allergiás reakciók is kialakulhatnak. A fémvázas porcelán fog ára a legkedvezőbb a porcelán fogak piacán.

 • Az arany-platina egy biokompatibilis fémváz:

Alkalmazásának káros hatása nincs, vagyis az aranykerámia koronával az allergia és fémérzékenység kizárható. Sárgásabb színe sokkal jobban idomul az eredeti fog dentinjének színéhez, ezért a belőle készülő pótlás szép és pontos. Az aranyötvözet speciális tulajdonságának köszönhetően a fogkorona szélének záródása lényegében megbonthatatlan, az arany pedig fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, a fog jobban ellenáll a szuvasodásnak. Az arany ugyanakkor puhább fém, ezért kevésbé erős.

Egy arany-porcelán fog ára magasan eltér az „egyszerűbb” fémvázas verzióétól. Ilyenkor ugyanis a felhasznált arany mennyiségét szorozzuk be a grammonkénti árával, amit az aranyárfolyam szerint határoznak meg.

 • Kerámia vagy préskerámia váz:

Maximális esztétikum érhető el általa, hiszen a leplezésen annak fehér színe tetszik át, egyedülálló és természetes hatást keltve.
Hátránya viszont, hogy nem elég erős, így csak a frontfogaknál alkalmazható. Hídelemként és az őrlőfogak esetében nem biztosíthat elég tartós megoldást.

A nagyobb technológiai felkészültséget igénylő, fémmentes porcelán korona ára magasabb a hagyományos technikával készülő fémvázas pótláshoz képest.

 • A sokoldalú cirkon váz:

cirkonvázas megoldás legnagyobb előnye, hogy páratlanul szép hatást kelt, miközben elég erős ahhoz, hogy ne csak a frontfogak, hanem az őrlőfogak esetében is használni lehessen. Fogkoronaként és foghídként is tökéletes választás. Hátránya, hogy árát tekintve drágább, mint a többi (hagyományos) megoldás.

 porcelán korona, cirkónium korona, fogkorona, fogászati korona

porcelán korona, cirkónium korona, fogkorona, fogászati korona

Ha fémallergia gondjaid vannak fémmentes porcelán korona készítését kérd a szakembereinktől

Tudod, hogy miért választja oly sok páciens a fémmentes porcelánkoronát? Azért, mert ez a megoldás nem okoz allergiát, és olyan a hatása, mint eredeti fogaidnak.

A kedvező árú és tartós fémkerámia-koronánál sajnos előfordulhat, hogy egy idő után elszürkül az ínyszél, ezért a páciens kényelmetlenül érzi magát. Zavaró, ha fogai nem csillognak olyan természetesen, mint fiatal korában. A bosszúság hátterében a fémváz áll, amely ugyan erős alapot ad a fogműnek, mégis a szürke szín áttetszik az azt borító porcelánleplezésen. Apró kellemetlenség, de sokakat zavar.

Milyen megoldásokat nyújt neked a Clinident ez ellen?

Egyrészt azt a porcelánkoronát, melynek váza ugyanabból az anyagból készül, mint a hollywoodi sztárok választása, a héjkerámia. Ez pedig a préskerámia.

A préskerámia váz elkészülte után porcelán leplezéssel éri a fogtechnikus, hogy tökéletesen élethű megjelenést biztosítson a számodra.

Másik megoldásunk a cirkónium korona, mely annak ellenére, hogy a fémek csoportjába sorolható cirkónium-dioxidból készül, mégis egy olyan hófehér anyag, mely semmilyen allergiás reakciót nem vált ki viselőjéből.

Miután felhelyezzük azt a fogadra, alapos vizsgálat nélkül gyakran még egy másik fogorvos sem tudja

A porcelán fog ára a minőség és a technológia függvényében

A porcelán fog készítésének korszerű gyártástechnológiája miatt pedig magas törésszilárdságot érhetünk el a fogpótlásoknál, vagyis nem kell félned attól, hogy a koronád egy erősebb harapástól megtörik.

Mind ennek azonban elengedhetetlen feltétele egy professzionális laboratórium, a fogtechnika, ahol a porcelán fog pótlásod elkészülhet. A fogtechnikának nem elég elméletben felkészültnek lennie, naprakész gyakorlati tudással kell rendelkezniük a legmodernebb eljárások terén is.  A Clinidentben kezelt páciensek olyan fogpótlásokat kapnak kézhez (foghoz) mely mögött több éves, gyakorlott csapatmunka és Budapest egyik legmodernebb felszereltséggel bíró fogtechnikája, a Bridgedental áll.

Az elkészült porcelán fog ára tehát nagyrészt a fogtechnika professzionalizmusától, a felhasznált anyagok minőségétől, és nem utolsó sorban a gyártásban részt vevő szakemberek tudásától függ. Ezen múlik, hogy a fogaid ellátása után a fogkorona csupán néhány évre lesz a társad, mert a NEM minőségi anyagok felhasználása, az olcsó munka folyamatos fogászati problémát okoznak, vagy akár évtizedekig sem kell aggódnod miattuk, azon túl, hogy nagyítóval látni a különbséget a saját és porcelán fog pótlással ellátott fogaid között.

Az a mosoly, amit te megálmodsz magadnak, nálunk a következő összetevőkből áll:

 • kiemelkedő és folyamatosan képzett orvosi- és fogtechnikus szaktudás

 • minőségi alapanyagok

 • modern technológia

 • művészi, alkotói munka

 • magasan szervezett és biztosított munkafolyamatok

 • évekre szóló garancia

Online bejelentkezés

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

A fémmentes porcelán korona előnyei:

 • nem színeződik el
 • tartósan és kockázatok nélkül használható
 • ínyvisszahúzódáskor nem a szürke, hanem a fehér színű koronaszélt látjuk (nincs esztétikai probléma és kényelmetlen érzés)
 • implantátumra építve is használható.

Hátránya, hogy mivel nem olyan erős, mint a fémkerámia-korona, ezért hídelemként és az őrlőfogak esetében nem használható.

 porcelán korona, fogkorona, fogászati korona

porcelán korona, fogkorona, fogászati korona

Mikor milyen fogkorona pótlás szükséges? A korona fajták előnyei.

Elvesztél a fogpótlások rengetegében, az alapanyagok és technológiák sokaságából nem tudod, számodra melyik fogkorona jelentené az igazi megoldást? Fémkerámia korona, porcelán korona, teljes kerámia korona, jacket, cirkónium, ideiglenes korona, műanyag? Az internetet bújva egyre másra újabb és újabb kifejezések bukkannak elő, melyektől nem lettél okosabb. Egyáltalán hogyan jutottál odáig, hogy korona fog készítésére van szükséged?

Mindent a foghíd árakról

Attól függően, hogy a foghíd pótlás miből készül, lehetnek különbségek a készülő pótlás árai között. Választhatunk az egyszerűbb és olcsóbb fémkerámia porcelán korona vagy a drágább, viszont számos előnnyel rendelkező cirkónium között, amely biokompatibilis, esztétikus és allergiamentes pótlás forma.

Fogkorona típusok és anyagok: melyik a legjobb Önnek?

Porcelán korona egy olyan gyűjtőnév, melynél jellemzően a borítás, leplezés anyaga a névadó. Tehát minden korona, melyre porcelán leplezés kerül, porcelán korona néven fut.A különbséget a váz anyaga, vagy a korona anyaga adja. Ez alapján különböztetjük meg a fémkerámia koronát, az aranykerámia koronát, a cirkónium koronát és a teljes kerámia koronát.

Kiknek javasolt a korona felhelyezése fogra?

A korszerű fogászat ma már minden korábbinál színvonalasabb alapanyagokkal és megoldásokkal áll rendelkezésre. A saját fogak színével, formájával való elégedetlenség esetében éppen úgy megtalálhatóak az ideális beavatkozások, mint akkor, ha például a szuvasodást szeretnénk a leginkább esztétikusan orvosolni.

Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

Porcelán korona áraink az árlista menüpont alapján

Porcelán leplezésű korona/hídtag (fém vázas)::

52 900 Ft

• helyi érzéstelenítés

• fog előkészítése koronához

• lenyomatvétel

• fogtechnikus által elkészített korona rögzítése

Fémmentes porcelán korona (cirkónium vagy préskerámia váz)::

75 900 Ft

• helyi érzéstelenítés

• fog előkészítése koronához

• lenyomatvétel

• fogtechnikus által elkészített porcelán korona rögzítése

Időtartam: A teljes munka 14 nap alatt készül el.

A kezelést végző orvosaink:

Dr. Sas Krisztina

Dr. Sas Krisztina

konzerváló fogászat, protetika
Akkor köteleződött el végleg az esztétikus fogpótlások készítése iránt és választotta hivatásaként, amikor meglátta benne a precíz munkával kivitelezhető egyediséget és szépséget és megtapasztalta a páciensek erre irányuló igényét. Így nem csupán esztétikus, de egészséges mosolyt is alkothat egy művészi vénával megáldott fogorvos.
Dr. Kőnig János

Dr. Kőnig János

konzerváló fogászat, protetika
Harmadik generációs fogorvosként a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján kezdte pályafutását. Az esztétikai fogászat, valamint a hagyományos és implantációs fogpótlások készítése jelentik számára azt a területet, melyben igazán ki tud teljesedni és képességei legjavát vetheti latba a hozzá forduló páciensek kezelésében.
Dr. Mihály Eszter

Dr. Mihály Eszter

konzerváló fogászat, protetika
Munkája során végül is az esztétikai fogászat választotta ki magának. Az arc karakterének újra alkotása, a koronák, héjak, mosolyok ejtették rabul a szívét.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.