Fémes íz a szájban – Mi okozza, mi a megoldás a tünetekre?

Évente több százezer ember keresi fel az orvosát olyan ízleléssel vagy szaglással kapcsolatos problémák miatt, mint például a fémes íz a szájban. A kellemetlen tünet számos, különféle rendellenesség miatt alakulhat ki. Előidézhetik egyes hiányállapotok, de akár betegségek is.

A probléma anélkül is megszűnhet, hogy beavatkoznánk, olykor azonban alapbetegséget jelez, amely bizony orvosi ellátást igényel. Ha tehát a tünet nem múlik, s már egy ideje kénytelenek vagyunk eltűrni, akkor alapos kivizsgálásra és talán életmódváltásra is szükség lesz.

Fémes íz a szájban

  Kérjen időpontot!

  Mi az a fémes szájíz és hogyan alakul ki?

  Az ízlelés az öt érzékünk egyike. A nyelvben több ezer íz érzékszerv található, amelyeket ízlelőbimbóknak neveznek. Az íz érzékelését és beazonosítását azonban nem egyedül az ízlelő bimbók végzik, ugyanis az ízhez, mint információhoz az illat, az állag és a hőmérséklet is hozzátevődik. Az ízérzékelést tehát az ízlelőbimbók és a szaglásért felelős szagló szenzoros neuronok együtt szabályozzák.

  Az idegvégződéseink az ízlelőbimbóktól és a szagló neuronoktól az agyba továbbítják az információkat, ahol megtörténik az ízek beazonosítása. Erre a komplex rendszerre azonban sok minden hatással lehet. Ha változás áll be az egészségi állapotunkban, az étrendünkben vagy a gyógyszeres kezelésünkben, akkor bizony előfordulhat, hogy megjelenik a fém íz a szájban.

  A fémes íz a szájban orvosi néven a dysgeusia vagy parageusia, ami torz ízérzékelést jelent. Ilyenkor a kellemetlenség akár annyira felerősödhet, amely már az ételek ízének normális érzékelését is befolyásolja, sőt étkezés nélkül is folyamatosan, ugyanazt az ízt tapasztalhatjuk. S mivel a fém, vagy vas íz a szájban sok esetben nem is egyedüli tünet, éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk a testünk egyéb jelzéseire.

  Milyen esetekben ajánlott a foghúzás?

  Hogyan gondoskodj a szájhigiéniáról közvetlenül a foghúzás után?

  Mire számíthatunk foghúzás nélkül?

  Mi a 7 leggyakoribb páciens kérdés foghúzás kapcsán?

  Neked ajánljuk:

  Foghúzás fájdalommentesen, kényelmetlen pillanatok nélkül

  Fémes íz a szájban – Ezek okozhatják

  Az ízérzékelési zavar egy elhúzódó, kellemetlen érzés a szájban. Ha valami megváltoztatja az ízlelőbimbók normál működését és a hozzájuk kapcsolódó idegpályákat, az ízérzési zavarokhoz vezethet.

  Rossz szájhigiénia miatti vas íz a szájban

  Akik nem mosnak fogat rendszeresen vagy nem használnak fogselymet, azok az ízérzékelés változását tapasztalhatják meg, beleértve ebbe a fémes szájíz megjelenését is. A fertőzések kezelése és a jó szájhigiénia fenntartása segíthet megelőzni vagy megszüntetni a kellemetlen tüneteket, érdemes tehát mihamarabb fogorvoshoz fordulni.

  Az okok a következők lehetnek:

  • bakteriális gyulladás kiváltotta fogínygyulladás vagy fogínysorvadás

  • gombás fertőzések

  • szájsebészeti műtét vagy foghúzás utáni seb a szájban

  • rosszul illeszkedő fogsor vagy fogszabályozó miatti fekélyek, sebek

  • daganatok a szájban

  5 érv a Damon fogszabályozók mellett

  Mit tud az önligírozó fogszabályozó készülék?

  Milyen típusú Damon fogszabályozók léteznek?

  Hogyan gondoskodj a fogaidról a fogszabályozás ideje alatt?

  Neked ajánljuk:

  Esztétikus Damon Clear – az önligírozó fogszabályozó

  Fémallergia, fémvázas fogpótlások vagy amalgám tömések okozta rossz szájíz

  Régi fémkerámia pótlások, részleges fogsorok és amalgám tömések esetén is jelentkezhetnek a keserű szájíz tünetei. Ha több fémből készült tömés, korona, betét van a szájban, akkor ezek között úgynevezett potenciálkülönbség alakulhat ki, ami kellemetlen fémes érzést okoz. Természetesen minél több amalgám tömés van a szájban, annál nagyobbak a fent sorolt kockázatok.

  Fémallergia esetén is érdemes a fém alapú pótlásoknak búcsút mondani, mert a fémes szájíz mellett állandó irritációt is jelenthetnek, ami pedig herpeszek, afták, nyálkahártya-fekélyek formájában kínozhat.

  Fémes szájíz fogászati kezelése

  Sjögren-szindróma

  A Sjögren-szindróma -több más tünet mellett-, a száj- és orrnyálkahártya, valamint a szemek rendkívüli kiszáradását, szárazságát okozza. A nyáltermelés hiánya miatt a fogak gyorsabb ütemű romlását tapasztalhatják a betegek. A jelenséget autoimmun betegségként tartják számon. Ennél a betegségnél a páciensek fémes ízt tapasztalnak a szájukban, az ételekben, sőt akár a víz ízében is.

  Fémes ízt előidéző egyéb betegségek, hiányállapotok

  Fémes íz és COVID-19 

  A néhány év alatt, amióta a COVID-19 az életünk részévé vált, bizony nem csak a betegség közvetlen hatását, de az úgynevezett post covid tüneteket is sokan megtapasztalják. Egyik lehetséges mellékhatása, az ízérzékelés és szaglás elvesztése, de egyre többen számolnak be a fémes szájízről is.

  Míg egyéb esetekben a tünet magától megszűnik, ha a kiváltó okot kezelték, addig a COVID-19 okozta fémes íz a szájban maradhat hetekkel, de akár hónapokkal azután is, hogy lezajlott a fertőzés.

   

  Felső légúti fertőzések, arcüreg- és fülfertőzések 

  Az orrmelléküregek, a fülek és a felső légutak fertőzései gyulladást okoznak, amely megzavarhatja a szaglás- és ízérzékelést. További kísérő tünetek közé tartozik a fejfájás, a láz, az orrdugulás, a köhögés, az orrmelléküregi nyomás, az arcüregfájdalom és a fülfájás.

  Ételallergiák

  A fémes ízt bizonyos ételallergiák tüneteként is azonosították már. Ha egy bizonyos típusú étel, például kagyló vagy dió elfogyasztása után fura ízt tapasztalunk, az akár ételallergiára is utalhat. A keserű, fémes szájíz az anafilaxia korai tünete is lehet, mely egy súlyos allergiás reakció. Ha viszketés, csalánkiütés, duzzanat és légzési nehézség jelentkezik egy lehetséges allergénnel való érintkezést követően, azonnali orvosi ellátásra van szükség. Az anafilaxia életveszélyes lehet.

  Étkezés közbeni fém íz a szájban

  Szénanátha

  A szénanátha gyakori tünetei közé tartozik a tüsszögés, a viszkető és könnyező szem, valamint orrfolyás. A pollenek miatti folyamatos irritáció az orrjáratok gyulladását, az ízlelés és szaglás torzulását is okozhatják. Ennél a különös ízérzékelési zavarnál akkor is érzékelhetjük a fém ízét, ha éppen semmi sincs a szájban.

   

  Fémes íz, mint a gyógyszeres kezelések mellékhatása 

  A cukorbetegségre szedett gyógyszerek esetén is gyakran számolnak be tartós, fémes szájízről. Tüneteiket pedig már kutatások is alátámasztják, melyekkel azt igazolták vissza, hogy az íz addig marad, amíg az adott gyógyszer ki nem ürül.

  A torzult ízérzékelés gyakori mellékhatás lehet más gyógyszerek, gyógyhatású készítmények esetén is:

  • antibiotikumok
  • vérnyomáscsökkentő gyógyszerek
  • glaukóma elleni gyógyszerek
  • csontritkulás elleni gyógyszerek
  • vaskiegészítők a vashiányos vérszegénység kezelésére

   

  Vitaminok hiánya

  A B-12-vitamin hiánya sok egyéb tünet mellett fáradtságot, kimerültséget is okozhat. A hiány miatt nem termelődik elegendő, oxigént szállító vörösvértest a szervezetben. A súlyos hiány az idegeket érintheti, ami miatt megjelenhet a fémes íz a szájban.

  Egyéb betegségek kezelése során arra is fény derült már, hogy a D-vitamin hiánya miatt is megjelenhet a fém íz a szájban.

   

  Terhesség, menopauza

  A hormonok a szervezetben a terhesség alatt ingadoznak, ami miatt a fémes íz a szájban igen gyakori panasz a terhesség első trimeszterében, de a menopauzával járó hormonális változás is előidézheti a kellemetlenséget.

   

  Veseelégtelenség

  Ha a vesék nem működnek megfelelően, salakanyagok halmozódhatnak fel a vérben. Ez a felhalmozódás fáradtságot, kimerültséget és fémes ízt okozhat a szájban, mely mellett gyakori tünet még a testfájdalom, a duzzanatok és a légzési nehézség is.

   

  Mérgezés

  Bizonyos anyagok nagy mennyiségének belélegzése vagy szervezetbe való bejutása is a fémes szájíz okozója lehet. Így a fémes íz a szájban bizonyos típusú növényvédőszer általi mérgezés jele is lehet, de utalhat ólom mérgezésre, vagy akár higany felhalmozódására is.

  A higany olyan mérgező fém, amelyet akaratunkon kívül halak és más tenger gyümölcsei fogyasztásával juttathatunk a szervezetbe. A rendszeres fogyasztásuk általi nehézfém terheltség az ízérzékelés zavarát okozhatja, de a táplálkozáson túl a régi amalgám fogtömések is tartalmaztak higanyt, így a biztonság kedvéért érdemes ezektől is megszabadulni.

   

  Központi idegrendszeri rendellenességek

  Az ízlelőbimbók az idegeken keresztül jeleket küldenek az agynak. A központi idegrendszeren belüli sérülés, a szélütés, fejsérülés, de akár a demencia vagy az epilepszia is ízérzékelési zavarokat okozhat.

   

  Kemoterápia és sugárzás

  Az American Cancer Society (ACS) szerint bizonyos típusú kemoterápia és sugárzás együtt járhat a fémes szájíz megjelenésével. A fej- és a nyaki régiót érintő kemoterápiás vagy sugárterápiás kezelésben részesülők több, mint háromnegyede az ízérzékelés megváltozásáról számol be. Ez a változás átmeneti, a kezelést követően a normális ízérzékelés visszatér.

  Vas íz a szájban – Hogyan kezeljük?

  A fémes íz vagy az ízérzékelés tompulásának kezelése a tüneteket kiváltó okoktól függnek. Vannak olyan esetek, melyek idővel maguktól megszűnnek, mint például a terhesség vagy daganatkezelés miatt kialakult fémes íz és íztorzulás. Más kiváltó okok miatt azonban már szükség lehet az étrend megváltoztatására, gyógyszerek szedésére vagy a meglévő gyógyszerezés megváltoztatására.

  Ez utóbbi esetben, mindig konzultálni kell az orvossal, mielőtt bármilyen változtatást eszközölnénk a vényköteles gyógyszerek szedését illetően. Orvosi konzultáció és felügyelet nélkül súlyos szövődménnyel járhat az egyes gyógyszerek elhagyása vagy az adagolásuk módosítása.

  Vas íz a szájban megelőzése fogászati kivizsgálással

  Kivizsgálás és diagnózis felállítása

  Amennyiben valamely alapbetegségre már gyógyszeres kezelés zajlik, akkor a kezelőorvosnál szükséges jelentkezni az újabb kellemetlen tünettel.

  Bárki, aki egyébként fémes ízt vagy az ízérzékelés torzulását tapasztalja, szintén forduljon orvoshoz a pontos diagnózis és terápia érdekében.

  Az orvos kérdéseket tesz fel a tünetekkel és korábbi kórtörténettel kapcsolatban. A válaszoktól függően szóba jöhet a teljes fizikai állapotfelmérés, vérvizsgálatokkal, de akár célzottan, csak fej – nyak fókuszú vizsgálatot is elrendelhetnek. Szükség lehet fül-orr gégész bevonására, de bizony fogorvosi ellenőrzésre is, még akkor is, ha 1 évnél korábban jártunk szűrővizsgálaton.

  Milyen esetekben számíts röntgen vizsgálatra a fogászaton?

  Milyen fog eredetű betegségek számítanak gócpontoknak és hogyan néz ki egyáltalán egy góc?

  Milyen esetekben segítség a fogászati CT?

  Neked ajánljuk:

  Panoráma röntgen – így néz ki egy fogászati góc

  Lehetséges terápiák a fémes szájíz kezelésére

  Valamely betegség gyanúja esetén mindenképpen szakorvosi konzultációra lesz szükség, mely alapján egyéni kezelési tervet, gyógyszeres kezelést vagy vitamin kúrát állítanak össze. Ehhez társulhat még étrend változtatás, de akár életmódváltás is.

  A szaglás javításához érdemes a tengervizes – sós orrspray-t is alkalmazni az orvos által felírt gyógyszereken túl. A tengervíz a fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatásán túl hidratálja az orrnyálkahártyát, támogatja az irritáció csökkentését.

  A tanulmányok azt támasztják alá, hogy a daganatkezelés alatt tapasztalt fémes íz bizonyos vitamin kiegészítők szedésére -mint például a D-vitamin vagy a cink-, jól reagál. Tehát a sugárterápiában vagy kemoterápiában részesülő betegeknél a célzott vitaminpótlás segíthet megelőzni az ízlelés torzulását.

  Fogászati eredetű fémes szájíz kezelése

  1. A fogorvos panoráma röntgen segítségével fogászati állapotfelmérést végez, majd kezelési tervet állít össze.

  2. Fogkőeltávolítással megszabadulhatunk a gyulladást okozó fogkőtől, Irányított Biofilm Terápia segítségével pedig akár a fogkő kialakulásáért felelős baktériumokat is eltávolítják, hogy tartósan is jó szájhigiéniát alakíthassunk ki. A tiszta száj pedig már kedvezőbb feltételeket teremt a nehezen múló szájüregi tünetek megszűnéséhez.

  3. Kicserélik az amalgám töméseket, a régi, elálló fém alapú pótlások helyett pedig lehetőség szerint fémmentes, hipoallergén kerámia vagy cirkónium koronákat, hidakat készíthetnek nekünk.

  Milyen esetben ajánlott a cirkónium korona és milyen érvek szólnak mellette?

  Így történik rendelőnkben a cirkónium korona tervezése és készítése.

  Mi a titka a Clinidentben készült cirkon korona tartósságának?

  Hogyan gondoskodj a cirkónium koronáról a következő kontrollig?

  Neked ajánljuk:

  Cirkónium korona – élethű fogkorona fémmentesen

  4. Foghiány esetén konzultálhatunk az implantátum beültetéséről, melyhez ma már nem csak a hagyományos titán-, hanem a biokompatibilis cirkónium műgyökerek is a rendelkezésünkre állnak.

  5. A kezelések végére, a fogpótlások elkészülésével segítenek nekünk a megfelelő szájápolási szokások elsajátításában. A helyes fogmosás technikán túl szükségünk lesz még a fogazathoz illő fogápolási eszközökre, fél évenkénti ellenőrzésre és fogkőleszedésre.

  Fém íz a szájban – 12 tipp a megelőzésére

  Az ízérzés elvesztése sajnos az alap kiváltó betegség mellett egyéb problémákat is okozhat. Ez az érzékszervünk fontos szerepet játszik a romlott élelmiszerek azonosításában is, de segít abban is, hogy étkezés után jóllakottak legyünk. A torz ízlelés alultápláltsághoz, fogyáshoz, de akár súlygyarapodáshoz vagy depresszióhoz is vezethet. 

  A károsodott ízlelés miatt tehát a szükségesnél több vagy kevesebb ételt fogyasztunk, az ízek fokozásához pedig szükségesnél több cukrot vagy sót használhatunk. Ezek az étrendi változások más egészségügyi problémák megjelenését vagy a meglévők romlását is kiválthatják. Kedvezőtlenül hatnak a szív- vagy cukorbetegek állapotára.

  Miért fontos a biofilm eltávolítása fogkőleszedés során?

  A fogkőleszedés menete Irányított Biofilm Terápia (GBT) segítségével

  Működik a fogkőleszedés otthon? Melyik a biztonságos módszer?

  Irányított Biofilm Terápiás fogkőleszedés – Kinek ajánlott?

  Neked ajánljuk:

  Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

  A következő praktikák segíthetnek enyhíteni a fémes ízt:

  1. Étkezés előtt javasolt meleg szódabikarbóna oldattal való öblögetés. Szabályozhatja a száj pH-egyensúlyát, semlegesíti a durva fémes ízt is.

  2. Étkezések között egy-egy citromos cukorka elszopogatása segíthet a szájíz megváltoztatásában.

  3. Érdemes kerülni a fém evőeszközök és edények használatát.

  4. Napközben fogyasszunk gyógyteákat és sok vizet, ügyeljünk a megfelelő hidratációra, mert a szájszárazság fémes ízt okoz.

  5. Fontos a rendszeres fogmosás és a nyelvmosás is, valamint a fogselyem és fogköztisztító használata.

  6. Az étkezések közötti rossz ízt segíthet elfedni a citrusfélék fogyasztása is, vagy gyümölcslevek, narancs- és citromlé kortyolgatása.

  7. Válasszunk friss vagy fagyasztott élelmiszereket a konzerv helyett.

  8. A megszokott ízesítésen túl adhatunk az ételeinkhez citromot, szárított- vagy zöldfűszereket.

  9. A vörös húsok és tengeri halak helyett inkább csirkét, tofut vagy tejtermékeket fogyasszunk.

  10. Enyhülést hozhatnak a savanyúbb ételek, a savanyúságok és ecetes termékek.

  11. A dohányzás elhagyása szintén javasolt, mert a cigaretta az egyéb negatív hatások mellett az ízérzékelésen is sokat ront.

  12. A szájhigiénia fenntartására kipróbálhatjuk az Irányított Biofilm Terápiát.

  Az biofilm terápiás tisztítással nem csak a fogakról, de a nyelvről is eltávolítható a rossz ízt is okozó baktérium kolónia. A biofilm terápiát rendszeresen végezve elkerülhetjük, hogy megjelenjen a fémes íz a szájban, ráadásul alkalomról alkalomra kevesebb fogkő is keletkezik az alapos tisztításnak köszönhetően.

  Kérjen időpontot!