Esztétikus Damon Clear – az önligírozó fogszabályozó

Szabályos fogsort szeretnél a lehető legkevesebb kellemetlenség árán?

A felnőttkori fogszabályozás rendszerint legalább másfél évig eltart a fogsor állapotától és az elérni kívánt céloktól függően

Korántsem mindegy azonban, hogy ez az időszak hogyan telik, mennyire valósítható meg a szájhigiénia, vagy például hányszor kell megjelenni a szakembernél.

Összegyűjtöttünk minden információt a Damon önligírozó fogszabályozó kapcsán, mely a rögzített készülékek között az a típus, ami a legnagyobb szabadságot és kényelmet nyújtja a pácienseknek a kezelés teljes ideje alatt.

Önligírozó fogszabályozó porcelánból

Mit kell tudni a Damon fogszabályozó rendszerről?

A fogszabályozás legújabb és legdinamikusabban fejlődő területe a Damon technika, amelynek lényege, hogy a fogszabályozó készülék a felépítésének köszönhetően sokkal lágyabb, fog- és csontbarát biológiai erőkkel dolgozik. 

A Dr. Dwight Damon amerikai orvos által kifejlesztett készülék a hagyományos társához képest „a sokkal kisebb súrlódás elvén” működik. A kötőelemek és az ívek közötti súrlódás lecsökkentésével sokkal kisebb erőkkel mozgathatók a fogak, még akár felnőtt korban is.

Milyen esetekben van szükség fogszabályozásra?

Nyitott harapás: zárt állapotban rés van az alsó és a felső fogsor között, az alsó nincs takarásban.

Mélyharapás: zárt állapotban a felső fogak túlságosan, szinte teljesen kitakarják az alsókat.

Keresztharapás: az alsó és felső rágófog párok csücskei nem jó helyen érintkeznek, találkoznak.

Túlharapás: a felső fogsor jóval az alsó elé zár, ami az ajakak összezárását is nehezíti.

Bulldog harapás: záráskor az alsó fogsor a felső elé zár.

Fogtorlódás vagy éppen túl nagy fogközök: a torlódás miatt nehéz lehet a tisztítás, jellemzően nagy a fogszuvasodás veszélye, míg a széles fogközök esetén hiányoznak a fogak közötti, rágóerőt, terhelést egyenletesen elosztó kontaktpontok.

Középvonal eltolódás: alsó és felső fogsor nem szimmetrikus, a középvonal nem egy vonalban van, a fogak nem a megfelelő módon és helyen zárnak és érintkeznek egymással.

5 érv a Damon fogszabályozók mellett

 • A Damon önligírozó készülékeknél beépített zárak rögzítik az ívet, a hagyományos típusoknál megszokott gumikarikák helyett.

 • A terhelő erő jóval kisebb, mint a hagyományos rendszereknél, ami komfortos a pácienseknek, kedvező a fogaknak, a fogágynak és a csontnak.

 • Mivel nincs szükség a szájpadlásra rögzített tágító és összekötő elemekre, a fogszabályozási folyamat könnyebben elviselhető.

 • Az önzáras brackettek biztosítják a folyamatos, lágy erőleadást, ezért ritkábban van szükség az aktiválásokra, átlagosan 6-8 hetente.

 • Mivel az alkalmazott High-Tech ívek gyorsabban mozgatják a fogakat, a kezelési idő akár le is rövidülhet a hagyományos rendszerekhez képest.

Damon clear fogszabályozó kezelés felnőtteknek

Mire számíthatunk fogszabályozás nélkül?

A rendezetlen fogsor nem csak a fogak egészségére, de tulajdonosának megjelenésére, általános egészségi állapotára és mentális jóllétére is rányomja a bélyegét. 

• Az egymásra dőlt, ferdén álló fogak nehezen tisztíthatóak, sőt, egyes részeknél ez teljességgel lehetetlen. Ennek szinte biztos, hogy előbb vagy utóbb fogszuvasodás lesz a vége.

• A torlódott fogak tisztítása felér egy szélmalom harccal, még az optimális szájhigiénia is nehezen tartható. Ennek jellemző kísérő tünete lehet a fogkő állandó jelenléte, a fogínygyulladás és a kellemetlen lehelet.

• A széles fogközök vagy torlódások a rágásra és az emésztésre is hatással vannak. A nem megfelelően megrágott étel feldolgozása nehézséget okozhat az emésztő rendszernek, ami kellemetlen tünetekkel jár.

• A kifelé, előre álló fogak jellemzően nagyobb eséllyel szenvednek el traumás sérülést úgy a mindennapi tevékenységek során, mint sportolás közben.

• A szabályozatlan fogak a hangképzésre, ezáltal pedig a beszéd érthetőségére is hatást gyakorolnak. S ha ez nem működik megfelelően, akkor önértékelési problémák jelentkeznek.

• A rendezetlen fogsor további hátránya, hogy zárkózottá válunk, nem merünk mosolyogni, és így egészen más jellem benyomását kelthetjük, mint amilyenek igazából vagyunk.

Alternatív megoldások a fogszabályozásra

A rendezett fogsor napjainkban a magabiztosság kulcsát is jelenti. Miért mondanánk le az emberek között leggyorsabban kapcsolatot kialakító, hidat építő mosolyról csak azért, mert a természet e tekintetben nem volt kegyes hozzánk?

 

1. Érdemes tudni, hogy ma már többféle fogszabályozó eszköz közül is választhatunk. Amennyiben kisebb korrekcióra van csupán szükség, ugyanakkor a munkánk megköveteli, hogy olykor fogszabályozó nélkül jelenjünk meg, akkor a kivehető eszközök közül szakértőink a víztiszta Clear Aligner fogszabályozó síneket javasolják a pácienseknek.

2. Rendelőnkben a fogszabályozás alternatívájaként az esztétikus héjak és a teljes kerámia– vagy a cirkónium koronák általi mosolyrendezés is elérhető. Míg a porcelán héj csekély mértékű rendezetlenséget és inkább csak külalaki, fogszínbeli hibákat képes korrigálni, addig a komplex átalakítást is lehetővé tevő koronákkal, rövid időn belül teljesen megújíthatjuk a legkuszább fogsort is.

A mosoly átalakításának várható eredményéről pedig az esztétikus fogpótlások szakértője a mosolytervezés során készíti el a látványterveket.

A korona készítés előnye a gyorsasága, hátránya pedig, hogy a gyorsaság érdekében egészséges fogakat kell „beáldoznunk”. A koronák készítéséhez a fogakat ugyanis elő kell készíteni, vagyis le kell csiszolni, a korona készítést pedig 10-15 évente meg kell ismételni.

Legkorszerűbb. Legélethűbb. Biokompatibilis.

99%-os népszerűség. Fémmentes cirkon korona fogra és implantátumra.

Neked ajánljuk:

Cirkónium korona – élethű fogkorona fémmentesen

Mit tud az önligírozó fogszabályozó készülék?

Azért, mert gyermekkorban nem történt meg a fogszabályozás -de nem is akarjuk lecsiszoltatni a fogainkat-, attól még felnőttként semmi sincs veszve.

A Clinident magánrendelőjében, a felnőtt fogszabályozás terén is nagy tapasztalattal rendelkező szakemberei állnak a páciensek rendelkezésére.

A modern fogszabályozás olyan korszerű eszközökkel áll rendelkezésre, mint az önligírozó fogszabályozó, amely a lehető legnagyobb kényelmet biztosítja viselőjének.

Az önligírozó, vagy más néven alacsony súrlódású bracket rendszerek használatával is tökéletes végeredmény érhető el, kiküszöbölve a hagyományos fogszabályozó készülékek hátulütőit.

Milyen típusú Damon fogszabályozók léteznek?

A Clinidentnél elérhető a Damon Q fogszabályzó fém – valamint, a Damon Clear fogszabályozó készülék esztétikus változatban, ami alumínium-oxid kristályból készül. A Damon Clear bracket átlátszóságának köszönhetően kiemelkedően esztétikus, szinte észrevehetetlen fogszabályozó, ellenáll az elszíneződésnek is. A zárak kicsik, alig láthatók, könnyen tisztíthatók, illetve nyithatók-zárhatók.

Hogyan működik az önligírozó fogszabályozó?

 • Kényelmesen

  A hagyományos fogszabályozóval szemben a kezelés első szakaszában lazán helyezkednek el az ívek.

 • Kíméletesen

  A kifejtett kisebb erőnek hála hosszabb távon mozgathatóak a fogak, és így kevesebbszer kell megjelenni a fogorvosi rendelőben állításra.

 • Ritkább rendelői látogatással

  A tapasztalatok azt mutatják, hogy a ritkább állítások gyorsabb eredményt hozhatnak. Az általában szokványos négy hetes bracket állítás így kitolható akár 6-8 hétre is, amivel időt és pénzt is meg lehet spórolni.

 • Jobb szájhigiénia mellett

  Az önligírozó fogszabályozó kevesebb kiegészítő alkatrésszel rendelkezik, így a szájhigiénia könnyebben megvalósítható.

 • Komfortos viseletként

  Az eszköz hordása kényelmesebb a páciens számára, és egyúttal lehetőséget kínál arra, hogy a front fogak pozícióját igen precíz módon beállíthassa a szakember, ami az esztétikus végeredmény érdekében korántsem elhanyagolható.

Damon fogszabályozó az önligírozó készülék

A Damon fogszabályozás menete 3 lépésben

1. Konzultáció és tervezés: 

Míg a konzultációhoz digitális panoráma röntgent készítenek, addig a tervezéshez már teleröntgen készítésére lesz szükség. A konzultáción a fogorvos felméri a szájüreg és a fogak általános állapotát, megállapítja a rendezésre váró harapási rendellenességet és javaslatot tesz még olyan kezelésekre is, amit még a fogszabályozás előtt el kell végezni, például: fogkő eltávolítás, fogtömés vagy foghúzás.

Az orvos tájékoztat a lehetséges fogszabályozási módszerekről és eszközökről is, hogy teljes képet kapjuk az egyik vagy másik készülékről, azok előnyeiről és hátrányairól, majd fotókat készít és lenyomatot vesz a teljes fogazatról, és a választott fogszabályozó készüléknek megfelelően megtervezi a kezelést. 

Hogyan lehet egy fogeltávolítás félelemmentes és fájdalommentes egyszerre?

Neked ajánljuk:

Foghúzás fájdalommentesen, kényelmetlen pillanatok nélkül

2. Fogszabályozó rögzítése:

Amennyiben előzetesen csak kisebb kezelések –fogtömés és fogkőeltávolítás- voltak, akkor a kezelések után akár azonnal is felhelyezhető a rögzített készülék. Ha azonban foghúzásra is szükség volt, akkor a beavatkozást követően, az érzékenység miatt érdemes egy hetet várni a fogszabályozó rögzítése előtt.

A fogszabályozó rögzítése kb. 1-1,5 órát vesz igénybe és a következő lépésekből áll:

fogak felszínének előkészítése

brackettek felragasztása

ív behúzása, rögzítése

szájápolási és fogszabályozó gondozási tanácsok, következő időpont egyeztetése

 

3. Fogszabályozó aktiválása:

Az aktiválásra 4-6 hetente kerül sor és a következőképpen zajlik: 

amennyiben szükséges, úgy ívet cserél az orvos, 

megtisztítja a zárakat, 

beállítja az optimális erőleadást, a megkívánt irányba mozgatja a fogakat, 

ellenőrzi a szájhigiénét.

Hogyan gondoskodj a fogaidról a fogszabályozás ideje alatt?

A rögzített fogszabályozók viselése során, jellemzően azokon a területeken nő meg a plakk kialakulásának lehetősége, amelyek nehezen tisztíthatók a páciens számára. Mivel ilyenkor általában érzékenyebbek lehetnek a fogak, a páciensek nem is szívesen látogatják a fogkőeltávolítást, pedig a felrakódás eltávolítása, a gyulladt íny és a szuvasodás megelőzése rendkívül fontos ahhoz, hogy a kezelés végén ne egy újabb fogproblémával szembesüljünk.

A kíméletes kezeléseink sorát tovább bővítve már a fogszabályozót viselőknek is az Irányított Biofilm Terápiát ajánlják szakembereink.

A hagyományos fogkőeltávolításhoz képest:

• az Irányított Biofilm Terápia gyorsabb, így rövidebb a kezelési idő,

• az egyedi No Pain® technológiájának köszönhetően kíméletesebb, végre valóban fájdalommentes a kezelés,

• a speciális tisztítási folyamatának köszönhetően időről-időre egyre kevesebb fogkő keletkezik, tehát jobb szájhigiéniára tehetünk szert.

Így zajlik a speciális fogtisztítás fogszabályozás idején:

 • Az Irányított Biofilm Terápiás fogtisztítás során dentálhigiénikusaink eltávolítják a brackettek környékéről a felrakódást, megtisztítják a fogszabályzó miatt nehezen elérhető felszíneket a fogkőtől.

 • Kíméletesen eltávolítják a lepedéket az ínyről és a nyelvről is, melytől egészségesebb színű és tisztább lesz a nyálkahártya.

 • Ezután a speciális fogkőeltávolítás után tiszta, friss leheletet, fehérebb fogakat és egészségesebb szájflórát kapunk, melyet az otthoni precíz ápolással kiegészítve a fogszuvasodást is megelőzhetjük.

Otthoni fogápolás lépései

 • Naponta 2 x 2 percig moss fogat.
 • Gyakorold a dentálhigiénikus vagy az orvos által javasolt speciális, fogszabályzóhoz való fogmosási technikát.
 • A fogselyem napi használata mellett a fogköztiszító is elmaradhatatlan eszköz, fontos beiktatni.
 • 3 havonta cseréld le a fogkefédet.
 • A fogszabályozós kontroll időpontokon túl fogkőeltávolításon vagy Irányított Biofilm Terápiás fogtisztításon is fontos, rendszeresen megjelenni.

Megfelelő fogápolás fogszabályozás idején

Önligírozó fogszabályzó – Clinident: fókuszban a kényelem

A főváros népszerű fogászati klinikája professzionális alapanyagokkal, korszerű megoldásokkal, kíméletes és fájdalommentes kezeléssel várja azokat, akik tökéletes, rendezett fogsorra vágynak.

Önligírozó fogszabályozó ár

Amikor az önligírozó kerámia fogszabályozó és a hagyományos fogszabályozó közötti ár különbségeket számba vesszük, az érvek oldalán egyértelműen szembetűnik a Damon technika nyújtotta kényelem és szabadság. Ez a komfortfokozat pedig a páciensek szerint az egész kezelés során meghatározó.

Az önligírozó fogszabályozó vélemények azt támasztják alá, hogy nem csupán kíméletesebb a kezelés, de a könnyű tisztíthatóságuk miatt a szájhigiéniát is könnyebb fenntartani, nem utolsó sorban pedig még a kontrollokon is elegendő ritkábban megjelenni. Mindezek szerint pedig a fogszabályozó kezelésünkhöz megéri a modern, komfortosabb módszer mellett dönteni.

Önligírozó fogszabályozó kezelést végző orvosunk:

A fogszabályozás terén alkalmazott korszerű megoldásoknak köszönhetően felnőttként is megvalósítható a tökéletes mosoly, és ezzel együtt természetesen az egészséges fogsor is. A Clinident Fogászat fogszabályozó szakorvosai nem csupán a szakértelmüket, de a saját, emberközpontú hozzáállásukat és empátiájukat is a páciensek szolgálatába állítják.

damon grafika eredeti címmel