Porcelán fogszabályzó a szabályos fogsor szolgálatában

Porcelán fogszabályzó a szabályos fogsor szolgálatában

A mindennapi magabiztosság témája kapcsán akarva-akaratlanul is előkerül a fogainkkal való elégedettség. Ugyan kétségtelen, hogy azok egészsége elsődleges, de egyúttal az esztétikus megjelenés érdekében is sokan szeretnénk tenni. Ez már csak azért is figyelmet érdemel, mert az egymásra dőlt, torlódott fogak gyakran a szájhigiéniára is rányomják bélyegüket, s innentől még a legnagyobb odafigyelés ellenére is egyenes út vezethet a fogszuvasodáshoz.

Porcelán fogszabályzó

Fogszabályozás akár felnőttként is

Ideális esetben már gyermekkorban megtörténik a fogszabályozás. Előfordulhat azonban, hogy ennek ellenére a később kinövő bölcsességfogak újabb problémákat okoznak, vagy egészen egyszerűen elmarad a gyermekkori szabályozás. Ilyenkor sincs azonban semmi veszve, és nem kell életünket torlódott, megdőlt fogakkal és a fogak közötti hézagokkal leélni. Igaz, felnőttként hosszadalmasabb, körülbelül másfél-két évig is eltarthat az eljárás, de tökéletes végeredmények érhetők el. Ebben az olyan korszerű készülékeknek is fontos szerep jut, mint amilyen az önligírozó porcelán fogszabályzó. Az alacsony súrlódású bracketek számos előnnyel bírnak, s megfontolandó, hogy erre a megoldásra essen a választás. A hagyományos készülékkel szemben e fajtának fogszabályzó ívei lazábban helyezkednek el, így az ívek kisebb erőt fejtenek ki, mely alkalmas a fogak hosszabb távon történő mozgatására, vagyis kevesebbszer kell megjelenni a szakembernél igazításra.

Porcelán fogszabályzó az egészséges fogakért

A porcelán fogszabályzó nem csak abban nyújthat segítséget, hogy fogaink végre rendezetten álljanak, hanem az ezzel összefüggésben levő területeken is. A korábbi beszédzavar fokozatosan eltűnhet, ami rengeteg előnnyel jár a mindennapi életben. A fogakat ideális irányból éri majd a rágóerő, ami az emésztés teljességére is hatással lehet. S ami mindezeknél sokkal fontosabb, az nem más, mint a szájápolási nehézségek leküzdése. Míg korábban az egymásra dőlt fogak között szinte lehetetlen volt tisztítani a réseket, addig a szabályozás után megvalósítható a tökéletes szájhigiénia és ezzel együtt fogászati megbetegedések megelőzése. A porcelán fogszabályozó felnőttkorban is nagy segítséget nyújthat abban, hogy az akár egész addig életünket megnehezítő problémának végre sikerüljön pontot tenni a végére.

  Online bejelentkezés

  Mi a különbség az egyes fogszabályzók között?

  A fogszabályzók palettáján érdemi különbséget jelent, hogy a készülék rögzített, azaz a fogakhoz ragasztott vagy kivehető típusú. A kezelési időt egyik esetben sem jósolhatjuk meg pontosan, ez teljes mértékben a páciens fogazatán múlik.

  Fogszabályzás

  Rögzített fogszabályozók:

  A nem kivehető szabályzók a fogak külső felszínén rögzülnek. Itt választható a hagyományos fém készülék vagy az esztétikusabb porcelán, amely esetben a porcelán bracketbe rögzítik a szintén esztétikus íveket. A felragasztást követően 4-6 hetente kontroll vizsgálat és aktiválás történik. Ezeket a készülékeket fiatalok és felnőttek is egyaránt használják, bármely életkorban a komolyabb harapási eltéréseket és fogtorlódást is egyszerre kezelik.

  Kivehető készülékek:

  Ezek elsősorban azon felnőtt páciensek számára jelent megoldást, akiknek rendkívül fontos a megjelenés a munkájuk miatt. Normál beszéd közben nem zavaró, de egy-egy fontos tárgyalás, előadás vagy szereplés idejére kivehetik a szinte láthatatlan szabályozót.  Ezen időn és az étkezésen kívül viszont mindig viselni kell, mert hatását csak tartós hordás esetén fejti ki.

  Ez a készülék a fogunkról vett lenyomat alapján, digitális tervezéssel készül el. Hátránya, hogy a láthatatlan sínek egy összetett esetet, -harapási probléma kezelését – nem képesek elvégezni, inkább csak az enyhébb kócosságot kezelik.

  Kivehető készülékek – trénerek:

  A kivehető szabályzók (melyet tévesen éjszakai fogszabályzónak is csúfolnak) másik nagy területe az ún. ajak- és fogtrénerek, melyek gyermekkorban nyújtanak hathatós segítséget egy-egy rossz szokás elhagyásában vagy harapási eltérések korai kezelésében. A gyermekfogásszal együttműködve lehet elkezdeni ezen készülékek viselését, melyek nagy előnyt jelentenek a későbbi fogszabályozás hatékonyságában és gyorsaságában. A kivehető készülékek egyetlen hátránya, hogy kivehető, ezáltal rendre el is felejti a gyermek visszatenni, pedig a lényege éppen a napi 12-16 órányi viselésben rejlik. A tréner idővel elhasználódik, illetve a fogazat formálódása okán másik típus lehet szükséges, így az orvos javaslata szerint cserélni kell.

  Retenciós készülék:

  A retenciós készülék a fogszabályozási eredmény fenntartására szolgáló készülék, mely a fogak visszarendeződését akadályozza meg a rögzített készülék eltávolítását követően. Ez lehet egy kivethető sín, vagy lehet egy, a nyelv felől a fogakhoz rögzített vékony ív, mely szintén a fogak stabilizálódását segíti. A végeredmény fenntartása szempontjából a nyelv felőli hatékonyabb, a kivehető készülék már ismert hátránya miatt.

  Porcelán fogszabályzó felhelyezése

  Megelőzés fogszabályozással

  Sokakban felmerül a kérdés, hogy mégis mennyibe kerül a fogszabályozás. Nos, a porcelán fogszabályzó ár ívenként akár több százezer forintot is kitehet, és a rendszeres orvosi ellenőrzésekkel is mindenképpen számolni kell. Érdemes azonban minderre inkább úgy tekinteni, mint egy jövőre szóló befektetésre. A szuvasodás, és az esetlegesen szükségessé váló foghúzás a későbbi fogpótlást vetítik előre, annak minden költségével. Egyszerűbb tehát, ha inkább a megfelelő szájhigiéniát is lehetővé tevő, rendezett fogsor megvalósítása a cél, mint a felmerülő egészségügyi problémák orvoslása.

  Profi segítség fogszabályzásban is a Clinidenttől

  A fogszabályzó porcelán alapanyagból is készülhet, mely esztétikus megjelenése miatt nagy népszerűségnek örvend. Akár nagyobb fokú szabálytalanság is kezelhető segítségével, és felnőtteknél is gond nélkül alkalmazható. A jó tisztíthatóság és kiváló hatékonyság mellett a porcelán fogszabályzó hátránya talán csak abban merül ki, hogy a porcelán bracketek kissé költségesebbek, mintha más alapanyag mellett tennénk le a voksot. A Clinident Fogászati Centrum szakemberei minden érdeklődőnek segítenek megtalálni azt a készüléket, mely igényeinek és korosztályának leginkább megfelel.

  Kezelést végző orvosaink:

  A fogászati kezelésekről szóló régi rossz emlékek és városi lengedák sokakat távol tartanak attól, hogy egészséges mosollyal éljék mindennapjaikat. Klinikánkon igényes környezettel és maximális odafigyeléssel igyekszünk megszüntetni azokat a tévhiteket, melyek még ma is sokakat eltántorítanak a szükségessé váló fogászati beavatkozásoktól.

  A fogszabályozó viselése manapság már inkább divatos szépészeti kezelésnek számít, mintsem szégyellni valónak. A láthatatlan vagy esztétikus fogszabályzónk biztosan nem okoz kellemetlen perceket, vagy vállalhatatlan megjelentést. Orvosaink pedig minden segítséget és támogatást meg is adnak ahhoz, hogy a páciensek bátran belevágjanak a szükséges kezelésekbe. Fontos tudni, hogy -a vágyott mosoly eléréséhez- mint a legtöbb kezelés esetében, úgy a fogszabályozó kezelés alatt is elengedhetetlen az orvos-páciens együttműködés és kölcsönös bizalom.

  Online bejelentkezés