Clear Aligner: láthatatlan, kivehető fogszabályozó – Budapest

Ha elzárkózol attól, hogy ragasztott fogszabályzó készüléket viselj, ám mégis szeretnél szabályos fogsort és szép mosolyt, akkor a megoldás a Clear Aligner fogszabályzó készülék lehet. A fogszabályozás ezen trendjét bár ritkább esetben alkalmazzák, Magyarországon azonban mégis hódít.

Ennek, a szinte észrevehetetlen technikának köszönhetően nem kell ragasztott fogszabályozót hordani, mégis elérhető a szép mosoly és szabályos fogsor is. 

A Clear Aligner egy láthatatlan, sínes fogszabályozó rendszer, melynek viselése gyakorlatilag észrevehetetlen.

Fogszabályozás konzultáció a Clinident szakemberével

  Kérjen időpontot!

  Mi az a Clear Aligner fogszabályozó?

  A Clear Aligner számítógéppel modellezett, és egy speciális 3D nyomtatási technológia segítségével előre elkészített átlátszó műanyag sínek sorozata, amelyek pontosan illeszkednek a fogsorra.

  • Minden egyes darabon apró módosítások vannak az előzőhöz képest. Ezek a módosítások mozgatják a fogakat a megfelelő helyre és irányba.

  • A páciens a síneket a nap 20-22 órájában hordja, kivéve az étkezés és fogmosás idejét.

  • Mivel a módosítások igen aprók, ezért a kezelés során jellemzően nincs fájdalom.

  • A készülék azonnal megszokható, és rendkívül esztétikus, hiszen az átlátszó műanyag gyakorlatilag láthatatlanná teszi a néző számára.

  A Clear Aligner fogszabályozás menete

  A fogszabályozás gondolata sokak számára kellemetlen képzetet kelt: fájdalmas kezelést, zavaró érzetet a szájban, kényelmetlenséget a mindennapokban, nehézkes fogtisztítást.

  Persze mindenki jobban szeretné, ha ezektől a kellemetlenségektől mentesen lenne szép a fogsora, a Clear Aligner pedig éppen ennek a lehetőségét nyújtja a pácienseknek, hiszen ez:

  • Gyors
  • Kényelmes
  • Diszkrét

  Láthatatlan fogszabályozó kezelés

  Fogszabályozás konzultáció

  A kezelés legelső lépése egy konzultáció a fogszabályozó szakorvossal, aki véleményt tud mondani arról, hogy esetünkben alkalmazható-e a Clear Aligner fogszabályozási technológia, vagyis a kezelés megfelelő megoldást kínál-e és elérhető lesz-e általa a kívánt végeredmény.

  • Amennyiben a válasz igen, akkor a konzultáció során a szakorvos elmondja, hogyan működik ez a fajta fogszabályozás, mi lesz a teendőnk, milyen gyakran kell felkeresnünk a rendelőt és egy pontos kezelési tervet állít össze.

  A kezelés során a fogszabályozó szakorvos időről időre ellenőrzi a folyamatot. Az előírt viselés mellett 1-2 hetente kell a sorozatot váltani, amíg azok a fogakat a kívánt pozícióba mozgatják.

   

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

  A kezelési terv és lenyomatok alapján a fogtechnikai labor 3D nyomtató technológiával elkészíti az egyedi Clear Aligner -t, a láthatatlan fogszabályozó sín sorozatot, amely a fogakat a terv szerint fokozatosan, a kívánt helyre mozgatja. 

  Digitális diagnosztika és tervezés

  Ha a fogazat helyreállítására alkalmas a Clear Aligner, akkor az orvos tervezni kezd. A következő lépés tehát a hagyományos diagnosztikai eljárás keretében a különböző röntgen felvételek és fotók elkészítése, valamint egy lenyomatvétel.

  • A fogtechnikai laboratóriumnak a tervezéshez már precíziós lenyomatra van szüksége, amely alapján elkészül egy minta, amelyet 3D szkennerrel számítógépre visznek.

  • Egy speciális szoftver segítségével megtervezésre kerül a páciens tökéletes fogsora. Számítógépes modellezés után, az orvos elkészítteti az első mintát, valamint a fogmozgatási tervet.

  Clear Aligner fogszabályozás tervezése fotózással

  Így zajlik a fogszabályozás egy átlátszó fogszabályozóval

  • Bizonyos esetekben a fogak között helyet teremtenek a készüléknek és kis kapaszkodókat helyeznek fel a fogakra, amelyek biztosítják a megfelelő tartást.

  • A kezelés időtartama alatt az orvos időről időre ellenőrzi a folyamatot. Amennyiben a páciens az előírt módon viseli a fogszabályozót, akkor a tervek szerint 1-2 hetente kell a sorozatot váltani, mely sorozatok 3 sínből állnak (puha, közepes, kemény).

  • A kezelési idő átlagosan 3 és 9 hónap közé esik attól függően, hogy milyen a kiinduló állapot, és mi az elérendő cél.

  • A készüléket naponta 20-22 órán keresztül kell hordani.

   

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

  Klinikánkon egy másik típusú aligner fogszabályzó, a BioAligner is elérhető. A kezelés folyamata a páciens számára nagyrészt azonos a Clear Aligner kezeléssel, a különbséget inkább csak a tervezés folyamata és a készüléksorozatok jelentenek. 

  Rendszeres fogászati ellenőrzés fogszabályozás alatt

  Kinek és miért ajánljuk a Clear Aligner fogszabályozót?

  A láthatatlan típusú fogszabályozás az úgynevezett minimál-invazív fogászati kezelések közé tartozik. A kivehető fogszabályozó sín sorozat segítségével a felnőtt páciensek egyszerűbb fogazati eltérései kezelhetők, megőrizhetők a fog, fogak eredeti külalakja.

  • A kezelés az elülső fogakat rendezi szabályossá, így a gyönyörű mosoly kialakításában a porcelán héj és a cirkon korona alternatívája lehet.
  • Könnyű fogszabályzó sín, mely a digitális tervezésnek köszönhető tökéletesen személyre szabottan készül, pontosan illeszkedik a fogsorra.
  • A kezelés előrehaladtával időközönként cserélni kell a fogszabályzó készülék sorozatot: minden újabb sorozat egy apró módosítással készül, amelynek segítségével kíméletesen a megfelelő irányba mozgatjuk a fogakat.

  Teljes kerámia korona vagy cirkon korona – Kinek, melyiket ajánljuk?

  Cirkon fogpótlás – Az 5 legfontosabb, amit tudnod kell róla

  A cirkon korona és a fémmentes préskerámia korona összehasonlítása

  Így zajlik az esztétikus és elegáns cirkon korona készítése a Clinidentben

   

  Neked ajánljuk:

  Cirkon korona vagy teljes kerámia korona? Melyik lehet a jobb?

  Ezek a Clear Aligner legfőbb jellemzői és előnyei

  • Digitálisan megtervezett

  3D technológiával, számítógépes modellezéssel előre látható a végeredmény.

  • Fémmentes

  Ellentétben a hagyományos készülékekkel nincsenek fém elemei.

  A fém készülékekkel szemben kíméletesebben mozgat, mert ez puhább műanyag.

  • Diszkrét 

  Esztétikus fogszabályozó készülék, amely viselés közben gyakorlatilag láthatatlan.

  • Komfortos viselet

  Speciális víztisztán áttetsző, puhább műanyagból készül, fém elemeket egyáltalán nem tartalmaz.

  • Rendkívüli szabadságot ad

  Étkezéskor és különleges események alkalmával könnyen eltávolítható, fogmosáskor egyszerűen tisztítható.

  A kivehető sínnek köszönhetően a fogak esztétikuma tehát könnyen és kényelmesen alakítható. A kezelési idő alatt azonban érdemes minél tartósabban viselni a Clear Aligner fogszabályozót, hogy elérjük a vágyott eredményt. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy sűrűn kikapkodják vagy elfelejtik hordani, amitől azonban, sikertelen lesz fogászati kezelés.

  Az átlátszó Clear Aligner fogszabályozó

  Mitől függ a Clear Aligner fogszabályozás ára?

  • Fogszabályozási terveidről, az elképzeléseidről érdemes mihamarabb konzultálnod a fogszabályozó szakorvosunkkal. Ilyenkor – hogy megtaláljátok a neked megfelelő módszert és készüléket-, sorra veszitek a kérdéseidet, beszélgettek az életstílusodról és a fogazatod állapotáról.
  • Elsőre lehet, hogy idegenkedsz a rögzített fogszabályozótól, mégis lehet, hogy az hozza el számodra a kívánt eredményt, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy nagyobb beavatkozásra készülsz, mint amire valójában szükséged van és egy áttetsző sínnel gyorsan és könnyedén szabályozhatod a mosolyod.
  • A Clear Aligner fogszabályozás tehát enyhébb fokú rendezetlenséget képes diszkréten rendezni, így ha a fogak formájával és színével elégedett vagy, akkor ezzel a módszerrel megúszhatod az esetenként nagyobb beavatkozással járó csiszolást, a héj vagy korona készítését.
  • A Clear Aligner fogszabályozás ára klinikánkon havidíjakban került meghatározásra, így a végösszeg azon is múlik milyen mértékű rendezésre van szükséged, ez pedig a Clinident fogászat szakértőjével való konzultációból derül majd ki számodra.

  Leggyakoribb páciens kérdések a Clear Aligner láthatatlan, kivehető sín kapcsán

  Mi a különbség a szinte láthatatlan porcelán fogszabályzó és a Clear Aligner között?

  A megjelenésen túl a legfőbb különséget a felhasználás területe jelenti.

  A rögzített porcelán fogszabályzó nem csak a torlódást, de a súlyosabb harapási rendellenességet is képes kezelni.

  A láthatatlan sín csak a fogak enyhébb torlódását, a front fogak rotációját, néhány milliméternyi diasztéma zárását és bizonyos típusú, enyhébb harapási eltéréseket tud csak kezelni. Ha tehát ilyen kisebb esztétikai problémáink vannak csupán, akkor érdemes lehet a műanyag sínek adta kényelmet választani.

  A műanyag készülék további előnye, hogy nem irritálja az ínyt és a nyelvet, nem okoz fájdalmas sebeket a szájban. Valószínűleg a fogak rendeződéséből eredő fájdalmat, kellemetlenséget valamelyest itt is megtapasztaljuk, de jóval kényelmesebben, mint a rögzített fogszabályozók esetén.

  Honnan tudhatjuk, hogy fogszabályzóra van szükségünk?

  Fogszabályozó típusok a modern fogszabályozásban

  Porcelán fogszabályozó kínálat a Clinidentben

  Mennyibe kerül az esztétikus porcelán fogszabályzó?

  Az 5 leggyakoribb páciens kérdés porcelán fogszabályzó előtt

   

  Neked ajánljuk:

  Porcelán fogszabályzó – Milyen esetben, melyiket, mennyiért?

  Milyen hamar kaphatom meg az Aligner sín készülékemet?

  A fogszabályozós kezelésünk a kezelési terv elfogadásával indul. Ezután az orvos megtervezi és legyárttatja a készülék sorozat elemeit, ami néhány nap alatt el is készülhet.

  A kezelés elkezdése előtt mindenképpen szükséges egy alapos fogkőleszedésen részt venni, illetve a fogszabályozó kezeléssel párhuzamosan a szuvas fogak kezelését is el kell végezni, de a fogtömés már nem befolyásolja a kezelés elkezdését.

  Mi az a biofilm és miért fontos az eltávolítása?

  Miért javasolt ezt a korszerű fogtisztítás a fogszabályzás idején és mi a kezelés 5 legfontosabb előnye?

  Hogyan történik a biofilm terápiás fogtisztítás?

  A 7 leggyakoribb páciens kérdés a kezelésről

   

  Neked ajánljuk:

  Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

  Meddig tarthat a láthatatlan sín kezelés?

  A kezelés hossza a fogak kiindulási helyzetétől függ, de minimum néhány hónapnyi sínhordásra mindenképpen készülni kell. Az alaphelyzeten túl a kezelés gyorsasága attól is függ, hogy a javasolt napi 20-22 órán át valóban viseljük-e a készüléket.

  Tehát, amennyiben kizárólag az étkezés és fogmosás idejére vesszük ki, akkor gyorsabban érjük el a vágyott eredményt.

  A kezelés befejezése után, itt is szükséges a retainer használata?

  Igen, a láthatatlan kezelés végén, amikor elértük a kívánt eredményt, ugyanúgy szükségünk lesz retainer általi utókezelésre. A fix verziót a fogak belső felszínére rögzítik, míg éjszakára egy kivehető sínt kapunk.

  A retainer segít, hogy rögzülni tudjon az elért eredmény és megelőzzük a fogak visszarendeződését.

  Hogyan kell tisztítani az Aligner készüléket?

  1. A sínt minden étkezés előtt el kell távolítani a szájból.

  2. Étkezés után, mielőtt visszahelyeznénk a sínt, alapos és helyes fogmosás szükséges.

  3. Az esti fogmosáskor alkalmával mindenképpen meg kell tisztítani a készülék külső és belső felületeit is. Ezt fogkefével és fogkrémmel végezzük. Amennyiben szükségét érezzük, úgy naponta többször is megtisztítható a sín.

  4. A kivehető készülék alkalmanként fertőtlenítést is igényel. Heti 1-2 alkalommal 1-1 fogsortisztító tablettát 1 pohár vízben feloldunk, majd a sínt az előírt ideig az oldatban áztatjuk.

  Aligner fogszabályozó kezelést végző orvosaink:

  Clear aligner fogszabályozás jellemzői

  Kérjen időpontot!