Bölcsességfog húzás fájdalommentesen

A felnőttek akár 75-80 százaléka is szenvedhet a bölcsességfog miatt, ezért ne érezd úgy, hogy egyedül vagy a problémáddal. Az evolúciónak köszönhetően ugyanis ennek a négy rágófognak lassanként nem maradt hely az egyre kisebb állkapocsban, így egyre több gondot is okoznak a pácienseknek.

Az általában 18-30 éves kor között előtörő bölcsességfogak javarészt nem nőnek ki rendesen, ami gyulladásokat is okozhat az érintett területen, így ha a bölcsességfog fáj, akkor szükségessé válik a bölcsességfog húzás, el kell távolítani azt.

A bölcsességfog nem megfelelő helyzete azt jelenti, hogy:

• vízszintesen, fekvő helyzetben van,

• ferdén az előtte állónak dőlve, azt megfeszítve áll,

• esetleg kifelé, vagy befelé dőlve próbál előtörni a helyéről.

Vizsgálat foghúzás előtt

Milyen esetben kell eltávolítani a bölcsességfogakat?

1. Az eltávolítás akkor ajánlott, ha folyamatosan visszatérő gondot okoz: fáj, begyullad, ínygyulladást idéz elő.

A bölcsességfogak a legnehezebben tisztíthatóak a sorban. Ha bölcsességfog mosása nehezen megy, könnyen elromlik, szuvasodik.

 • Egy fog alapos mosásához nem csak a rágófelszín mosása tartozik, hanem a fogközöké is.
 • Bölcsességfog esetén a fog hátsó felszíne a legproblémásabb, mert jellemzően íny fedi.
 • A legtöbb esetben itt tasak képződik, amelyben a baktériumok a fog, az íny és csont pusztításába fognak. Romlik a száj általános higiéniája, fájdalmat, rossz leheletet okoz.

 

 2. A bölcsességfog tisztításán túl a másik nehézség a kezelésük.

Fogászati műszerekkel nehezen elérhetőek még a fogorvos számára is. Nehéz a fogtömés vagy gyökérkezelés elvégzése.

 • A túl nagy eszközök, a páciens szájnyitási nehézségei esetleg garatérzékenység miatt csak korlátozottak a fogmentési lehetőségek, így, ha nincs elegendő hely és a fog elromlik, akkor többnyire kihúzásra is ítéltetik.

bölcsességfog

3. Amikor a fog előtörése esélytelen, szabálytalanul nő, teljes mértékben akadályozva van, nekifeszül az előtte álló fognak, tolja azt, torlódást okoz, az egész fogsor feszül.

Az állcsontban maradt fogak eltávolítását minden esetben szájsebész szakértelmére kell bízni. 

 • Ezek a foghúzások műtéti beavatkozások. Kellő előkészületet, valamint utógondozást igényelnek.
 • A beavatkozás steril körülmények között zajlik, a műtéti területet varratokkal látja el az orvos, majd gyógyszeres utógondozás mellett gyógyul a páciens.

 4. Fogszabályozás előtt

Bár a bölcsességfog előbújása nem tud jelentős torlódást előidézni, mégis a szakemberek a még ki nem nőtt fogak eltávolítását szokták javasolni a fogszabályzó kezelés előtt. 

 • Később, a fogszabályozás után előtört nyolcas a már rendezett fogsorban látványos vagy kellemetlen feszülést, elmozdulást indíthat.
 • Az évek múlásával a csontjaink keményebbé válnak, így a fiatalabb korban eltávolított bölcsességfogak után gyorsabb, könnyebb lehet a gyógyulás.

Mire számíthatunk foghúzás nélkül?

A bölcsességfog húzás nem kötelező jellegű, azonban érdemes fontolóra venni, ha időről időre visszatérő problémát okoznak. 

 • Tasakképződés a fog körül: rossz leheletet és a szomszédos fogak romlását okozza.
 • Akadályoztatott nyolcasok: amelyek nem tudnak kinőni, cisztát növeszthetnek maguk köré, mely az állkapocs csont pusztulását okozhatja.
 • Nehéz tisztíthatóság és kezelés: ezek a fogak újra és újra elromlanak, s mivel kapcsolatban állnak más szervekkel, így ott gócbetegséget idézhetnek elő.

A bölcsességfog húzás típusai és az eltávolítás menete

A bölcsesség fogak eltávolítására kétféle módszer létezik. Az egyik az egyszerű bölcsességfog eltávolítás, amely a már előbújt fogakra vonatkozik. A szájsebész ilyenkor az anatómiai adottságok figyelembe vétele mellett végzi el a foghúzást.

A másik lehetőség a műtéti eltávolítás, amelyet az elő nem bújt, vagy előbújásában akadályozott fogak esetén alkalmaz a szakorvos. A hagyományos foghúzó eszközökön túl speciális sebészi készülék segítségével szabadítják ki a bölcsességfogat a csontból.

Bölcsességfog húzás menete

Hogyan zajlik a bölcsességfog húzás?

1. Digitális diagnosztika 

Bölcsességfog eltávolítás előtt mindenképpen szükség van panoráma röntgen felvételre vagy 3D CT-re. Fontos ugyanis tisztában lenni azzal, hogy milyenek az egyéni anatómiai adottságok, azaz alsó állcsont esetén hol húzódik az idegcsatorna, felső állcsontnál pedig az arcüreg érintett lehet-e a beavatkozáskor.

2. Helyi érzéstelenítés 

Az egyszerű bölcsességfog húzás és a műtéti eltávolítás is helyi érzéstelenítésben zajlik, mely bőven elegendő ahhoz, hogy a beavatkozás teljesen fájdalommentes legyen. A beadott modern érzéstelenítőnek köszönhetően ugyanis az érző idegek teljes mértékben kiiktathatók a kezelés idejére.

3. Fogeltávolítás 

A kibújt nyolcas eltávolításkor hagyományos eszközökkel, tehát fogóval távolítják el fogat, míg műtét esetén steril körülményeket teremtenek a fog kihúzásához. Az ínyen bemetszést ejtenek, hogy jobb rálátásuk legyen a területre, majd speciális sebészeti eszközöket használva kiszabadítják a fogat az állcsontból. 

4. Sebzárás és receptírás

A sebet varratokkal látják el, és fájdalomcsillapítót valamint szükség esetén antibiotikumot is adnak a gyógyulás idejére.

5. Kontroll időpont egyeztetése

A kontroll időpontra 7-10 nap után a varratok eltávolítása, a seb ellenőrzése miatt van szükség. Az orvosok a beavatkozás napját javasolják pihenéssel tölteni, de hosszabb betegszabadságra általában nincs szükség.

Miért éppen hozzánk gyere bölcsességfog eltávolításra?

 • Nálunk minden esetben elismert szájsebész specialisták végzik a műtéteket.

 • Szájsebész kollégáink több évtizedes tapasztalattal és sok száz sikeres műtéttel rendelkeznek.

 • A műtét után szájápolási csomagot adunk ajándékba: speciális fogkefe és fogkrém, az érintett területet kíméletes tisztításához, valamint jégzselé, a duzzanat mielőbbi mérséklésére.

 • Pontos tájékoztatást adunk a műtét utáni tennivalókról, illetve azokról dolgokról is, amiket pár napig feltétlenül kerülni kell a gyógyulás érdekében.

 • Nálunk kiemelten fontos az utógondozás, ezért a műtét után 10 nappal kontrollon kell megjelenni, hogy eltávolítsuk a varratokat és leellenőrizzük a sebgyógyulást.

Miért olyan fontos szájsebész szakértelme?

Melyik az a 7 leggyakoribb eset, amikor szájsebészhez kell fordulni?

Mire figyeljünk az antibiotikum szedése során?

Szabad-e dohányozni szájsebészeti beavatkozás után?

Neked ajánljuk:

7 eset, amikor szájsebészeti kezelésre van szükség

Leggyakoribb páciens kérdések a bölcsességfog húzás kapcsán

Muszáj a bölcsességfogat kihúzni?

A bölcsességfog eltávolítása nem kötelező jellegű. Ha nem okoz megoldhatatlan problémát, akkor bátran vállalhatjuk az együttélést. Egy kisebb szuvasodás általában még sikerrel kezelhető, a mögötte kialakuló ínygyulladás apró lemetszéssel gyorsan és fájdalommentesen orvosolható.

A helytelenül kinőtt vagy elő nem tört bölcsességfog eltávolítását azért javasoljuk, hogy az később ne okozzon problémát, ne rontsa el a szomszédos fogat, illetve, hogy az érintett területet könnyebben lehessen tisztítani.

Miért nem jelent problémát a bölcsességfogak hiánya?

A bölcsességfogakra a mai kor emberének már egyáltalán nincsen szüksége. A rágásban már nincs olyan szerepük, mint akkor, amikor az ember még nyersen fogyasztott mindent. A táplálkozásunk nagy mértékben módosult. Az ételeinket feldolgozva, főzve, puhítva fogyasztjuk, így nincs szükségünk igazából ezekre a plusz rágófogakra.

Sokaknál pedig nemhogy ki sem nőnek, de a csírájuk is hiányzik. Az orvosok jellemzően „evolúciós csökevénynek” tartják őket, ráadásul számos problémát okozhatnak, így egészségmegőrzés céljából is érdemes az eltávolításukon elgondolkodni.

Ki fogja a bölcsesség fogat eltávolítani?

A foghúzást mindenképpen jobb, ha szájsebészre bízzuk, hiszen ő kellő gyakorlattal és tapasztalattal bír a fogeltávolítás területén. Szakértő kezekben mindenképpen megúszhatod a komplikált foghúzást vagy betört fogakat, foggyökeret.

A bölcsességfog eltávolítása egy alaposságot és precizitást igénylő folyamat, amihez nagy rutinra és tudásra van szükség. Csak a kíméletes húzással kerülhetjük el a későbbi szövődményeket.

Tapasztalt szájsebészeinkkel a beavatkozás teljesen fájdalommentes és a lehető legkisebb kényelmetlenséget okozza.

Fontos teendők a bölcsességfog műtét előtt, tippek a gyors gyógyuláshoz és a fájdalom ellen.

Műtéti fogeltávolítás után tünetek és megoldásuk.

Neked ajánljuk:

Bölcsességfog műtét – Hogyan készülj?

Mennyire fáj a bölcsességfog húzás?

Bármilyen brutális fogfájás is kínozzon, a Clinident fogorvosai által nyújtott kezelések kíméletesek és fájdalommentesek. Nincs okod a félelemre és az aggodalomra, hiszen nálunk jó kezekben vagy.

Bölcsességfog húzás

Fájdalmas bölcsességfog húzása

Amennyiben bölcsességfog fájdalom kínoz, fontos tisztázni, hogy a fog gyulladásban van-e. Az elsőrendű szempont a gyulladás csökkentése, mert a bölcsességfog húzás fáj, ha anélkül tesszük. Ezzel hatékonyabb az érzéstelenítés, illetve megakadályozzuk, hogy a baktériumok a véráramon keresztül általánosan is leterheljék az immunrendszert. Ebben az esetben antibiotikum szedését írja elő egy alapos magán fogorvos, majd csak ezután távolítja el a fogat.

Az alsó bölcsességfog húzása tényleg fájdalmasabb, mint a felsőé?

Az érzéstelenítőnek köszönhetően a páciens sem egy alsó, sem pedig egy felső nyolcas esetén nem tapasztal fájdalmat az eltávolítás során. Különbség azonban mégiscsak van, ami pedig a két állcsont közötti, eltérő minőségű csontban rejlik.

Míg az alsó tömörebb, keményebb lehet, addig a felső állcsont „puhább”, lazább szerkezetű. Ennek megfelelően az alsó eltávolításánál valamivel több időre és nagyobb tapasztalatra lehet szükség az eltávolításhoz, ezért nem mindegy, hogy szájsebészre bízzuk-e a fog eltávolítását.

Mennyi fájdalomra kell számítani a húzás után?

A bölcsességfog kihúzása erőltetett szájnyitást igényel, mivel a kihúzandó fog a legutolsó a sorban így nehéz a rálátás és hozzáférés.

A beavatkozás ezért igénybe veheti az állkapcsokat és az ízületeket, mely olyan mellékhatásokkal jár, mint a szájnyitási nehézség és állkapocs ízületi érzékenység.

 • Az ízület gyengéd masszírozása segíti a terület regenerálódását.

A beavatkozás további mellékhatásai, mint a sebgyulladás, a tartós foghúzást követő fájdalom, lüktetés, vérzés, abban az esetben merülhetnek fel csupán, ha nem követjük pontosan az orvosi utasításokat.

 • A fájdalomcsillapítók szedésével és a fog- és szájápolási szabályok betartásával – melyről pontos leírást adunk a kezelést követően, – a nehezebb első napok is zökkenőmentesen átvészelhetők, sőt ezen időszak alatt sokat segítenek fogorvosaink és fogászati asszisztenseink is.

Miért fontos, hogy rutinos szájsebészre bízzuk a foghúzást?

Meddig fájhat és vérezhet a seb foghúzás után?

Mi okozza a lázat és a sebgyulladást?

Mikor lehet újra dohányozni a fog kihúzását követően?

Hogyan kell fogat mosni és a sebet ápolni?

A 10 legfontosabb tünet, amire figyelni kell!

Neked ajánljuk:

Foghúzás után egy héttel is fáj – 5 tipp a gyulladás ellen

Hogyan gondoskodj a szájhigiéniáról közvetlenül a foghúzás után?

A gyors gyógyulás titka az utógondozás betartása. Klinikánkon, a bölcsességfog eltávolításakor is részletes otthoni szájápolásra vonatkozó útmutatót adunk.

Bölcsességfog húzás utáni legfontosabb teendők:

• Ne egyél addig, amíg a zsibbadás tart! A helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás utáni érzéskiesés még órákig tarthat, így rágáskor sérülést okozhatsz magadnak!

• Kerüld az alkohol és szénsavas italok fogyasztását, valamint a kávét és tejet is tedd félre néhány napig. Más folyadékot bátran fogyaszthatsz.

• Ne öblögess 2-3 napig, sőt, a köpködést is kerüld, mert az ennek során keletkező vákuum eltávolítja a sebből a gyógyulást elősegítő véralvadékot!

• Nyugodtan vegyél be fájdalomcsillapítót, így például Cataflamból napi 3-at bátran szedhetsz a gyógyulási időszak elején!

• Bölcsességfog eltávolítása után általában elég az 1-2 napos betegszabadság, de könnyebb eseteknél még erre sincs szükség.

A gyógyulás idején (kb. 5 nap) kerülendő a sport, uszoda, szauna, megerőltető fizikai munka, vagy éppen az erőkifejtéssel járó házimunka. Ezek fájdalmat, lüktetést és a seb újbóli vérzését idézhetik elő.

Mire figyelj közvetlenül a foghúzás után és mik a tiltott dolgok?

Mit ehetünk és mit nem?

Hogyan tisztítsuk a sebet és hogyan gyorsítható fel a sebgyógyulás?

Milyen mellékhatásokra számíthatunk?

Mikor kell mindenképp visszamenni az orvoshoz?

Neked ajánljuk:

Foghúzás után mit lehet enni és mit kell kerülni?

Mennyibe kerül rendelőnkben a bölcsességfog húzás?

Bölcsességfog miatt fogorvosi, kontroll időpontot gyakran olyan esetekben kér a páciens, ha tudja, hogy van bölcsességfoga és ellenőriztetné szeretné, hogy ép és erős -e. De hiába van a fognak elég helye, a tisztás legtöbbször ilyenkor is problémás. A fogat puha fogkő és lepedék fedi, ami attól függően, hogy mennyi ideig borítja, bizony végül elronthatja a fogat.

Ilyenkor az egyéni adottságoktól függően esélyt adhatunk a fognak, megpróbálhatjuk kezelni, de a fogászat hosszútávú tapasztalata szerint jellemzően, újra ugyanaz történik. A körülményeken, a nehéz tisztíthatóságon nem tudunk változtatni, így végül a fogat ki kell húzni, az előzetes kezelések pedig csupán felesleges anyagi ráfordítást jelentettek.

Az alábbiakban az egyszerű bölcsességfog húzás-, valamint a műtéti eltávolítás árakat és a beavatkozás főbb elemeit tüntettük fel. Megközelítő kalkuláció könnyedén elvégezhető, ha tudjuk, hogy hány bölcsességfogunk vár az eltávolításra.

A ránk váró kezelés az első konzultáció után válik személyre szabott tervvé, ugyanis az állapotfelméréssel pontosan megállapítható, hogy hány fog érintett vagy valóban szükség lesz-e a bölcsességfog húzásra, ezáltal pedig tiszta képet kaphatunk a ránk váró költségekről is.

clinident-guarantee-badge

garancia

A kezelést végző orvosaink:

Kérjen időpontot!