Brutális fogfájás okai – Mi ilyenkor a teendő?

Főoldal / Brutális fogfájás okai – Mi ilyenkor a teendő?

Nagyon sok oka lehet a fogfájásnak, amit egy szakszerű orvosi vizsgálattal gyorsan ki lehet deríteni. Amennyiben szeretnél minél előbb megszabadulni a kínzó fájdalomtól mielőbb fordulj egy hozzáértő orvoshoz. A brutális fogfájás mindig komoly problémát jelez, még akkor is, ha a fájdalomcsillapító képes enyhíteni a problémán.

Mielőbbi sürgősségi beavatkozásra van szükséged? Akut fogászati kezelés előtt állva, segítségedre lesz cikkünk az elviselhetetlen fájdalom okairól, a fájdalom csillapítására vonatkozó módszerekről és a lehetséges kezelésekről!

 

Brutális fogfájás csillapítása fogorvosi módszerekkel

Mielőbbi sürgősségi beavatkozásra van szükséged? Akut fogászati kezelés előtt állva, segítségedre lesz cikkünk az elviselhetetlen fájdalom okairól, a fájdalom csillapítására vonatkozó módszerekről és a lehetséges kezelésekről!

Cikkünkből a következőket tudhatod meg:

Ha úgy érzed, azonnali segítségre szorulsz, hívd most a 06 1 801 2250-es telefonszámon a Clinident Fogászati Centrumot, ahol akár soron kívüli időpontot is kaphatsz. Gyorsan megszüntetjük a fájdalmat, feltárjuk az erős fogfájás okát, majd fogbarát, tartós, esztétikus megoldást kínálunk rá.

Fájdalomanalízis fogfájásra

A fájdalom érzet mindenkinél más és más, hiszen van, akinek magasabban van a fájdalomküszöbe, jobban bírja a fájdalmat és van olyan is, aki egyáltalán nem tudja azt elviselni. Ráadásul a legtöbben hajlamosak vagyunk a fog fájdalmát azonnal az elviselhetetlen fogfájás kategóriába sorolni.

Azzal azonban, hogy megpróbáljuk a fájdalom érzet jellegét, intenzitását, vagy a kiváltó ingert beazonosítani, a fogorvos munkáját is segíteni tudjuk, akinek az első dolga a beteg fog felkutatása.

  Időpontot kérek

  Mennyire fáj a fogad?

  • Hirtelen jelentkező éles, rövid ideig tartó fájdalom, amely főként hideg vagy édes étel és ital hatására jelentkezik, a fájdalomérzettel a problémás fog jól beazonosítható.

   A probléma:

   • Vélhetően fogszuvasodás vagy a visszahúzódó fogíny miatt szabaddá vált fognyaki érzékenység áll fent.

    

   A megoldás:

  • Lüktető, fokozódó fájdalom, ami sokáig elhúzódik, gennyes gyulladásokra enged következtetni. A fogfájás éjszaka, fekvő helyzetben - a fejben megnövekedett vérnyomás hatására-, még jobban fokozódhat.

   A probléma:

   • Valószínűleg súlyosabb szuvasodás miatti foggyulladás állhat a hátterében, de fogíny eredetű problémát is jelezhet a fájdalom. Ilyenkor a fogmosás fájdalmas, ínyvérzés kíséri, továbbá a fogak felszínén fogkő és elszíneződés látható.

    

   A megoldás:

   • A fájdalomcsillapításon túl otthon, már nem sokat lehet tenni. Sürgősen fogorvoshoz kell fordulni, ugyanis minél mélyebbre hatol a szuvasodás, annál erőteljesebb lesz a fájdalom és annál kisebb az esélye, hogy a fog megmenthető. Fogtömésre, de akár gyökérkezelésre is szükség lehet.
   • Ínygyulladás esetén az orvosi beavatkozásig nagyon alapos fogmosás szükséges, de összességében ezen is csak a fogorvos segíthet a fogkő eltávolításával vagy tasakkezeléssel.
  • Állandó tompa fogfájás, feszítő érzés, feldagadt arc. A fájdalom általában folyamatos, és inger hatására fokozódik, így rágásnál, vagy a fogak összekoccanásakor, mozgatásnál, illetve forró ital/étel fogyasztásánál jelentkezik.

   A probléma:

   • A fog tünetei krónikus gyulladás jelenlétére utalnak.

    

   A megoldás:

   • Ilyenkor a problémás fognak gyökérkezelésre van szüksége, mégpedig sürgősen.
   • Ha az erős fájdalom például leghátul, a rágófogak mögött jelentkezik, vélhetően a bölcsességfog okozza a problémát, a fog körül gennyes tasak van. A gyulladás és a kellemetlen fogfájás antibiotikum szedésével elmúlik, így pedig az íny egy részének eltávolítása is segíthet, de az sem kizárt, hogy magától a bölcsességfogtól is kell búcsút venni.

  Mire fájdul meg a fogad?

  A fogfájás hátterében sok minden állhat, leggyakrabban fogszuvasodás, bölcsességfoggal kapcsolatos probléma, gyulladás, fogínysorvadás, fizikai sérülés, a fog kopása, éjszakai fogcsikorgatás, vagy például a fogak túlterhelődése.

  A fájdalmat legtöbbször ingerek hatására tapasztaljuk, a kiváltó ingerből pedig szintén következtetni tudunk a probléma okaira.

  A legjobb gyógyszer fogfájásra – Vény nélküli fájdalomcsillapítók
  Gyulladás csökkentő módszerek
  Természetes fogfájás csillapítás illóolajokkal
  Éjszakai, erős fogfájás csillapítása

  Neked ajánljuk:
  Fogfájás gyógyszer – Az erős fogfájás csillapítása otthon

  • Hidegre jelentkező éles, „másodperces”, rövid fájdalom: Rosszul záródó tömés, szuvasodás, szabaddá vált fognyak.
  • Ha az éles fájdalom percekig sem múlik: A pulpitisz azon fajtája kínoz, amit gyökérkezelni kell.
  • Melegre jelentkező fokozódó fájdalom: Pulpitisz, gyökérkezelni kell a fogad.
  • Cukorra, édességre „húzó” fájdalom: Rosszul záró tömés vagy érzékeny fognyak.
  • Ráharapásra, kopogtatásra, érintésre fájdalommal reagál a fogad: A fájdalmat kísérheti olyan érzés, mintha a fog meghosszabbodott volna, vagy a fog mozogni kezd. Súlyos gyökércsúcsi gyulladás vagy parodontitisz okozhatja.
  • Elengedési fájdalom: Azt az érzést nevezzük így, ami erősebb a rágónyomás megszűnésekor, mint a ráharapáskor. Ez a tünet törött, repedt fogat jelez.
  • Tömés utáni fájdalom rágáskor: Magas a tömés.
  • Tömés utáni fájdalom hőmérséklet-változásra, rágásra: A szuvasodás túl mély volt, a pulpa érzékenységét tapasztalod. Az orvos speciális alábélelő anyagot alkalmazott a tömés előtt, hogy védje a pulpát, tehát minden esély megvan arra, hogy a fogad megnyugodjon, a tünetek elmúljanak és elkerüld a gyökérkezelést.
  • Tömés utáni fájdalom napokkal, hetekkel később: Sajnos a korábbi szuvasodás nem kímélte a pulpát, gyökérkezelés lesz szükség.

  Ezek lehetnek a fogfájás okai:

  Az alábbiakban a fogfájást kiváltó legfőbb okokat soroltuk fel. Azokat, melyeknek nyilvánvaló tünetei vannak. Van azonban olyan is, amikor a fogfájás eredete ismeretlen, a fogak és a fogágy pedig egészségesek. Ebben az esetben gnatológussal kell konzultálni, mert a panasz hátterében éjszakai csikorgatás, szorítás, de akár a fogak kiegyenlítetlen terhelése is állhat.

  Amikor a foggal vannak problémák, aligha oldható meg a helyzet otthon, legyen szó akár fogszuvasodásról, akár mélyebben fekvő gócpontról. Nem érdemes tehát túl sokáig várni a szakember felkeresésével, hiszen napról napra csak rosszabb lehet a helyzet.

  Kiesett tömés

  Ha a tömés már régi, nem zár rendesen, akkor előfordulhat, hogy a fog alászuvasodik vagy egy idő után kiesik.

  Fájdalom jellege:

  • Hirtelen fellépő, rövid ideig érezhető fájdalom.
  • Halogatás esetén a fájdalom percekig is eltarthat, de csillapításra egy ideig még reagál.

  A megoldás:

  • A fog további károsodásának megelőzése érdekében a megoldás egy új, esztétikus fogtömés, vagy inlay betét.

  Cikkajánló:

  Ne várd meg, hogy kiessen a tömésed! Honnan tudhatod, hogy ideje tömést cserélni? Mire kell figyelned, ha mégis kiesett? Mivel lehet pótolni a kiesett tömésedet?

  Fogszuvasodás

  A megfelelő szájhigiénia hiánya miatt a fogak felszínén plakk alakul ki, mely egyrészt fogkővé alakul, másrészt fogszuvasodást okoz. A fogzománc ellenállóképessége azonban a genetikán is múlik, de életmódbeli tényezők is befolyásolják a fogak épségét.

  Fájdalom jellege:

  • A kisebb szuvasodások gyakran nem is járnak fájdalommal.
  • A méretesek esetén viszont már visszatérő, hirtelen fellépő, éles fájdalommal lehet számolni.

  A megoldás:

  • Az esetek többségében az egy alkalommal is elvégezhető tömésmegoldja a helyzetet.

  Kellemetlen fogfájás fogszuvasodás miatt

  Leesett korona

  Az évekkel, vagy akár a hónapokkal korábban felhelyezett korona leeshet, aminek több oka is lehet: fogszuvasodás, pontatlan fogtechnikai kivitelezés, a fogat túlságosan lecsiszolták vagy, ha a felrakásnál használatos ragasztócement lassan kioldódik.

  Fájdalom jellege:

  • Abban az esetben, ha gyökérkezelt fogról beszélünk, fájdalomra nem igen kell számolni.
  • Azoknál a fogaknál azonban, amelyeknél gyökérkezelésre nem került sor, azoknál bizony komoly érzékenységet tapasztalhatunk hidegre, melegre, rágás közben, beszéd közben, levegővételkor…stb., szinte akármikor.

  A megoldás:

  • Amennyiben megtörtént a baj, fontos, hogy a visszaragasztás mielőbb megtörténjen, ám általában ez is csak átmeneti megoldás, az esetek többségében újra kell készíteni a koronát. Rendelőkben tartós, élethű, természetes hatású koronákkal és fogpótlásokkal segíthetünka problémán.

  Letört fog

  A fog valamilyen trauma, sérülés, fogszorítás, csikorgatás vagy olyan helytelen rágási szokások miatt törik el, mint a mogyoró vagy pisztácia foggal való feltörése.

  Fájdalom jellege:

  • Általában nincs kopogtatásra jelentkező fájdalom.
  • Inkább ráharapásra jelentkezik, de még jobban fokozódik, ha a rágóerő enyhül.

  A megoldás:

  • Ha a pulpa nem érintett, akkor a fogat rágófelszíni védelem mellett porcelán töméssel – overlay-jel-, vagy koronával védjük.
  • Károsodott pulpa esetén viszont előbb gyökérkezelés kell, s majd csak utána készül el a korona.

  Ínyvérzés

  Az ínygyulladás ugyan visszavezethető a fogágybetegségre, de egyszerűen a szájhigiénia elhanyagolása, a túl erős vagy nem megfelelő fogmosás is gyulladáshoz vezethetnek.

  Fájdalom jellege:

  • Tapintásra érzékeny íny, melynél a fogkefe használata kifejezetten rosszul esik. Sérült íny esetén a probléma könnyen lokalizálható.
  • A fogkő kiváltotta gyulladás azonban inkább tompa és nehezen lokalizálható fájdalommal jár.

  A megoldás:

  • Ha a probléma nem annyira súlyos és a fogíny még nem károsodott, akkor szájhigiéniai kezeléssel orvosolható a probléma.
  • Érdemes kivizsgáltatni, hogy nem fogínysorvadás áll–e a tartós gyulladás hátterében, mert az már fogvesztéssel is járhat.

  ínygyulladás

  Bölcsességfog

  A fogfájások másik tipikus esete az, amikor a bölcsességfog nem megfelelően növekszik.  Ilyenkor nem csak a szomszédos fog fájdulhat meg, de az egész fogsor, sőt az állkapocs is megszenvedheti a helyzetet.

  Fájdalom jellege:

  • A felnőttkorban kinövő fog alapesetben is okozhat fájdalmat. Amíg az ínyt áttöri, feszítő érzést
  • Ha a fog körül gennyes tasak alakul ki, akkor tompa fájdalmat érzünk a környékén.
  • Krónikus gyulladás is előfordulhat a bölcsességfog körüli tasak miatt, amit intenzív, lüktető fájdalom kísérhet.

  A megoldás:

  • A szakemberek sok esetben a bölcsességfog eltávolítását szokták javasolni, hiszen ezzel szó szerint gyökerénél kezelhető a probléma.
  • Ha viszont csak a fog körüli tasak okoz gondot, azt egy pár perces, fájdalommentes beavatkozással meg lehet szüntetni, ami megkönnyíti majd a bölcsességfog tisztítását.

  Cikkajánló:

  Milyen esetben javasolt a bölcsességfogat eltávolítani és mikor kell azonnal szájsebészhez fordulni? Mi előzi meg a beavatkozást és hogyan kell készülhetsz fel a bölcsességfog műtétre?

  Mozgó fog

  A fogágybetegség miatti tartós gyulladás hatására nem csak az ínyszövet, a fogágy és a csont károsodik, de emiatt még a fog is mozgathatóvá válik.

  A fog mozgathatóságát azonban egy, a fogat ért trauma is kiválthatja, tehát baleset következménye is lehet, hogy billegni kezd.

  Fájdalom jellege:

  • A fog kimozdulását vagy elmozdulását sokszor a fogak közötti megnövekedett résből következtetik ki a fogágybeteg páciensek.

  Amikor mozgóssá válik a fog, az inkább érzékenységgel és rágási diszkomfort érzéssel szokott járni.

  • Ha a fog mozgathatósága egy mélyebb tasaknál lévő parodontális tályog miatt alakul ki, az komolyabb lüktető, feszítő fájdalommal járhat.

  Megoldás:

  • Gyulladás esetén parodontológiai kezelés a megoldás, de akár még csontpótlásra is szükség lehet. A mozgó fogat végül parodontológiai sínezéssel stabilizálják.
  • Balesetes fog esetén a billegő tagot szintén sínezéssel rögzítik a szomszédos stabil fogakhoz, ami a segíti a fog rögzülését.

  Fájdalmas, mozgó fog kezelése fogorvossal

  Akut fájdalom. Fog- vagy ínyprobléma okozza?

  Mivel a fogakban nagyon sok idegvégződés van, így azok már a legkisebb probléma esetén is igencsak érzékenyek lehetnek. Először is azt kell eldönteni, hogy a fog vagy az íny az, ami fáj. Sokan összekeverik, pedig a kezelés módját illetően komoly különbségek vannak.

  Az akut fogászati ellátás sok esetben sürgősségi ellátás néven is ismert. Ilyenkor a legfőbb cél a brutális fogfájás megszüntetése, tehát a fogat, a fog betegségét kiváltó okot azonnal kezelni kell.

  Így készülj az akut fogászati ellátásra:

  1. Bár talán banálisnak tűnhet, de kezelés előtt érdemes azért leellenőrizni, hogy nem ételmaradék szorult-e be két fog közé, hiszen ez is feszítő érzéssel járhat.

  Ennek legjobb módja egy alapos fogmosás, mely során a fogköztisztító és a fogselyem használatát se hagyjuk el.

  2. Ha a fájdalom továbbra is megmarad, akkor tükörben is célszerű ellenőrizni, hogy nincs-e kivörösödve valahol az íny, mert a fájdalmat okozhatja a fogkefével, fogpiszkálóval esetleg villával okozott sérülés vagy egy rendkívül alattomos probléma az afta is.

  3. Próbáld meg a fájdalom mértékéből és a fájdalmat kiváltó ingerből beazonosítani, mi lehet a fájdalom oka és ha szükséges azonnal kérj időpontot akut fogászati ellátásra.

  Ha úgy érzed tanácstalan vagy a beazonosítást illetően, akkor se halogasd, minél hamarabb vizsgál meg a doktor, annál koraibb szakaszban csíphető el a probléma.

  4. A fogászati beavatkozásig nyugodtan szedj fájdalomcsillapítót. Fogselymezz, használj fogköztisztítót a fogak közötti rések tisztítására és rendesen mosd a fogad, akkor is, ha az íny érzékeny vagy vérzik. Ez éppen azért fordulhat elő, mert nincs rendesen megtisztítva és a vérzést is kiváltó baktériumok gyulladást idéznek elő.

  5. A kezelés előtt bőségesen étkezz, mert a zsibbadás miatt órákig nem fogsz tudni enni. Éhgyomorra semmi esetre se próbálj akut kezelésre érkezni, mert a stressz és az érzéstelenítő éhgyomorra akár ájulást is előidézhet. A vércukorszinted leesik még akkor is, ha nem vagy az az ájulós típus.

  Mit tehetsz otthon a fogfájás ellen?

  Erős fogfájás kíséri végig napod? Minden fogmosásnál vérzik az ínyed és már a legkisebb fogkefemozdulatnál is sajgó fájdalmat érzel?

  A rossz fog és a vele kapcsolatos gyulladások további egészségügyi kockázattal, gócbetegséggel is járnak, így korántsem mindegy, mennyire figyelünk oda fogaink állapotára, valamint milyen házi praktikákkal élünk a fogfájás enyhítése során.

  Cikkajánló:

  Hogyan mutatható ki a fogászati góc egy panoráma felvételen? Mi a fogászati góckutatás menete?

  Fájdalomcsillapító gyógyszerek:

  Bár egy napközbeni fájdalomcsillapító ideig-óráig gyógyírt hozhat a bajra, végleges megoldásnak gyakran csak a fogászat felkeresése bizonyul. Akut fájdalom esetén a legtöbb vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszer hatásosan enyhíti még a brutális fogfájást is, attól függően persze, hogy mióta halogatjuk a kezelést. Minél tovább kerüljük a fogorvos rendelőjét, annál nagyobb az esély, hogy nem sikerül az erős fogfájás csillapítása.

  Fogfájás csillapítása 2 perc alatt? A gyógyszer neve mellett szereplő rapid, ultra vagy a forte jelzővel ellátott készítmények gyors enyhülést ígérnek, több közülük lágy zselatin kapszula formában is bevehető, ami még gyorsabb felszívódást és hatékonyságot ígér.

  Fájdalomcsillapító módszerek:

  Ha nem szeretnél fájdalomcsillapítót szedni, akkor fogfájásra házilag próbálkozhatsz:

  • gyógynövény teákkal való öblögetéssel,
  • sós vizes öblögetéssel vagy
  • óvatos jeges borogatással is.

  Kaphatóak már olyan szájvizek és ecsetelők is, amelyekkel néhány nap alatt enyhíthető a sérülés kiváltotta gyulladás és ezzel együtt a fájdalom is.

  Összességében elmondható, hogy -a fogkefe kiváltotta ínysérülés ecsetelését leszámítva-, ezek a házi praktikák kevésbé hatékonyak fogfájásra. Ugyan szükséghelyzetben jól jöhet a fokhagyma vagy a sokak által favorizált szegfűszeg rágcsálása módszer, viszont, ha komoly a baj, akkor fájdalomcsillapítóra, valamint gyors és szakszerű orvosi beavatkozásra van szükség.

  Cikkajánló:

  Leghatékonyabb házi praktikák gyulladásra, fogfájásra. Milyen gyógyszert szabad és mit tilos otthon, orvosi javallat nélkül beszedni.

  A fogfájásra- legyen az bármilyen mértékű is- mindig intő jelként kell tekinteni, hiszen komolyabb problémát jelezhet.

  A legjobb tehát szakemberhez fordulni:

  • ha elviselhető a fájdalom ugyan, de folyamatos,
  • ha időről-időre rendszeresen visszatér vagy,
  • ha brutális fogfájás kínoz.

  Megelőzés gyanánt pedig nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a napi többszöri, alapos és megfelelő ideig tartó fogmosásra.

  Az S.O.S kezelés manapság már nem jelenti automatikusan a fog kihúzását, vagy borzasztó fájdalmak megtapasztalását.

  Klinikánkon gyorsan és szakszerűen tudjuk orvosolni az akut fájdalmakat egy speciális, a fájdalom okának megszüntetésére fókuszáló, sürgősségi kezelés során.

  feszítő_fogfájás2_420_820

  Elvislehetetlen fogfájás csillapítása házilag

  Kérjen időpontot!