Brutális fogfájás okai – Mi ilyenkor a teendő?

Nagyon sok oka lehet a fogfájásnak, amit egy szakszerű orvosi vizsgálattal gyorsan ki lehet deríteni. Amennyiben szeretnél minél előbb megszabadulni a kínzó fájdalomtól mielőbb fordulj egy hozzáértő orvoshoz. A brutális fogfájás mindig komoly problémát jelez, még akkor is, ha a fájdalomcsillapító képes enyhíteni a problémán.

Mielőbbi sürgősségi beavatkozásra van szükséged? Akut fogászati kezelés előtt állva, segítségedre lesz cikkünk az elviselhetetlen fájdalom okairól, a fájdalom csillapítására vonatkozó módszerekről és a lehetséges kezelésekről!

 

 Brutális fogfájás csillapítása fogorvosi módszerekkel

Brutális fogfájás csillapítása fogorvosi módszerekkel

Mielőbbi sürgősségi beavatkozásra van szükséged? Akut fogászati kezelés előtt állva, segítségedre lesz cikkünk az elviselhetetlen fájdalom okairól, a fájdalom csillapítására vonatkozó módszerekről és a lehetséges kezelésekről!

Cikkünkből a következőket tudhatod meg:

Ha úgy érzed, azonnali segítségre szorulsz, hívd most a 06 20 264 5840-es telefonszámon a Clinident Fogászati Centrumot, ahol akár soron kívüli időpontot is kaphatsz. Gyorsan megszüntetjük a fájdalmat, feltárjuk az erős fogfájás okát, majd fogbarát, tartós, esztétikus megoldást kínálunk rá.

Fájdalomanalízis fogfájásra

A fájdalom érzet mindenkinél más és más, hiszen van, akinek magasabban van a fájdalomküszöbe, jobban bírja a fájdalmat és van olyan is, aki egyáltalán nem tudja azt elviselni. Ráadásul a legtöbben hajlamosak vagyunk a fog fájdalmát azonnal az elviselhetetlen fogfájás kategóriába sorolni.

Azzal azonban, hogy megpróbáljuk a fájdalom érzet jellegét, intenzitását, vagy a kiváltó ingert beazonosítani, a fogorvos munkáját is segíteni tudjuk, akinek az első dolga a beteg fog felkutatása.

Kérjen visszahívást

Mennyire fáj a fogad?

 • Hirtelen jelentkező éles, rövid ideig tartó fájdalom, amely főként hideg vagy édes étel és ital hatására jelentkezik, a fájdalomérzettel a problémás fog jól beazonosítható.

  A probléma:

  • Vélhetően fogszuvasodás vagy a visszahúzódó fogíny miatt szabaddá vált fognyaki érzékenység áll fent.

   

  A megoldás:

 • Lüktető, fokozódó fájdalom, ami sokáig elhúzódik, gennyes gyulladásokra enged következtetni. A fogfájás éjszaka, fekvő helyzetben - a fejben megnövekedett vérnyomás hatására-, még jobban fokozódhat.

  A probléma:

  • Valószínűleg súlyosabb szuvasodás miatti foggyulladás állhat a hátterében, de fogíny eredetű problémát is jelezhet a fájdalom. Ilyenkor a fogmosás fájdalmas, ínyvérzés kíséri, továbbá a fogak felszínén fogkő és elszíneződés látható.

   

  A megoldás:

  • A fájdalomcsillapításon túl otthon, már nem sokat lehet tenni. Sürgősen fogorvoshoz kell fordulni, ugyanis minél mélyebbre hatol a szuvasodás, annál erőteljesebb lesz a fájdalom és annál kisebb az esélye, hogy a fog megmenthető. Fogtömésre, de akár gyökérkezelésre is szükség lehet.
  • Ínygyulladás esetén az orvosi beavatkozásig nagyon alapos fogmosás szükséges, de összességében ezen is csak a fogorvos segíthet a fogkő eltávolításával vagy tasakkezeléssel.
 • Állandó tompa fogfájás, feszítő érzés, feldagadt arc. A fájdalom általában folyamatos, és inger hatására fokozódik, így rágásnál, vagy a fogak összekoccanásakor, mozgatásnál, illetve forró ital/étel fogyasztásánál jelentkezik.

  A probléma:

  • A fog tünetei krónikus gyulladás jelenlétére utalnak.

   

  A megoldás:

  • Ilyenkor a problémás fognak gyökérkezelésre van szüksége, mégpedig sürgősen.
  • Ha az erős fájdalom például leghátul, a rágófogak mögött jelentkezik, vélhetően a bölcsességfog okozza a problémát, a fog körül gennyes tasak van. A gyulladás és a kellemetlen fogfájás antibiotikum szedésével elmúlik, így pedig az íny egy részének eltávolítása is segíthet, de az sem kizárt, hogy magától a bölcsességfogtól is kell búcsút venni.

Mire fájdul meg a fogad?

A fogfájás hátterében sok minden állhat, leggyakrabban fogszuvasodás, bölcsességfoggal kapcsolatos probléma, gyulladás, fogínysorvadás, fizikai sérülés, a fog kopása, éjszakai fogcsikorgatás, vagy például a fogak túlterhelődése.

A fájdalmat legtöbbször ingerek hatására tapasztaljuk, a kiváltó ingerből pedig szintén következtetni tudunk a probléma okaira.

 • Hidegre jelentkező éles, „másodperces”, rövid fájdalom: Rosszul záródó tömés, szuvasodás, szabaddá vált fognyak.
 • Ha az éles fájdalom percekig sem múlik: A pulpitisz azon fajtája kínoz, amit gyökérkezelni kell.
 • Melegre jelentkező fokozódó fájdalom: Pulpitisz, gyökérkezelni kell a fogad.
 • Cukorra, édességre „húzó” fájdalom: Rosszul záró tömés vagy érzékeny fognyak.
 • Ráharapásra, kopogtatásra, érintésre fájdalommal reagál a fogad: A fájdalmat kísérheti olyan érzés, mintha a fog meghosszabbodott volna, vagy a fog mozogni kezd. Súlyos gyökércsúcsi gyulladás vagy parodontitisz okozhatja.
 • Elengedési fájdalom: Azt az érzést nevezzük így, ami erősebb a rágónyomás megszűnésekor, mint a ráharapáskor. Ez a tünet törött, repedt fogat jelez.
 • Tömés utáni fájdalom rágáskor: Magas a tömés.
 • Tömés utáni fájdalom hőmérséklet-változásra, rágásra: A szuvasodás túl mély volt, a pulpa érzékenységét tapasztalod. Az orvos speciális alábélelő anyagot alkalmazott a tömés előtt, hogy védje a pulpát, tehát minden esély megvan arra, hogy a fogad megnyugodjon, a tünetek elmúljanak és elkerüld a gyökérkezelést.
 • Tömés utáni fájdalom napokkal, hetekkel később: Sajnos a korábbi szuvasodás nem kímélte a pulpát, gyökérkezelés lesz szükség.

Ezek lehetnek a fogfájás okai:

Az alábbiakban a fogfájást kiváltó legfőbb okokat soroltuk fel. Azokat, melyeknek nyilvánvaló tünetei vannak. Van azonban olyan is, amikor a fogfájás eredete ismeretlen, a fogak és a fogágy pedig egészségesek. Ebben az esetben gnatológussal kell konzultálni, mert a panasz hátterében éjszakai csikorgatás, szorítás, de akár a fogak kiegyenlítetlen terhelése is állhat.

Amikor a foggal vannak problémák, aligha oldható meg a helyzet otthon, legyen szó akár fogszuvasodásról, akár mélyebben fekvő gócpontról. Nem érdemes tehát túl sokáig várni a szakember felkeresésével, hiszen napról napra csak rosszabb lehet a helyzet.

Online bejelentkezés

Kiesett tömés

Ha a tömés már régi, nem zár rendesen, akkor előfordulhat, hogy a fog alászuvasodik vagy egy idő után kiesik.

Fájdalom jellege:

 • Hirtelen fellépő, rövid ideig érezhető fájdalom.
 • Halogatás esetén a fájdalom percekig is eltarthat, de csillapításra egy ideig még reagál.

A megoldás:

 • A fog további károsodásának megelőzése érdekében a megoldás egy új, esztétikus fogtömés, vagy inlay betét.

Cikkajánló:

Ne várd meg, hogy kiessen a tömésed! Honnan tudhatod, hogy ideje tömést cserélni? Mire kell figyelned, ha mégis kiesett? Mivel lehet pótolni a kiesett tömésedet?

Fogszuvasodás

A megfelelő szájhigiénia hiánya miatt a fogak felszínén plakk alakul ki, mely egyrészt fogkővé alakul, másrészt fogszuvasodást okoz. A fogzománc ellenállóképessége azonban a genetikán is múlik, de életmódbeli tényezők is befolyásolják a fogak épségét.

Fájdalom jellege:

 • A kisebb szuvasodások gyakran nem is járnak fájdalommal.
 • A méretesek esetén viszont már visszatérő, hirtelen fellépő, éles fájdalommal lehet számolni.

A megoldás:

 • Az esetek többségében az egy alkalommal is elvégezhető tömésmegoldja a helyzetet.
 Kellemetlen fogfájás fogszuvasodás miatt

Kellemetlen fogfájás fogszuvasodás miatt

Leesett korona

Az évekkel, vagy akár a hónapokkal korábban felhelyezett korona leeshet, aminek több oka is lehet: fogszuvasodás, pontatlan fogtechnikai kivitelezés, a fogat túlságosan lecsiszolták vagy, ha a felrakásnál használatos ragasztócement lassan kioldódik.

Fájdalom jellege:

 • Abban az esetben, ha gyökérkezelt fogról beszélünk, fájdalomra nem igen kell számolni.
 • Azoknál a fogaknál azonban, amelyeknél gyökérkezelésre nem került sor, azoknál bizony komoly érzékenységet tapasztalhatunk hidegre, melegre, rágás közben, beszéd közben, levegővételkor…stb., szinte akármikor.

A megoldás:

 • Amennyiben megtörtént a baj, fontos, hogy a visszaragasztás mielőbb megtörténjen, ám általában ez is csak átmeneti megoldás, az esetek többségében újra kell készíteni a koronát. Rendelőkben tartós, élethű, természetes hatású koronákkal és fogpótlásokkal segíthetünka problémán.

Letört fog

A fog valamilyen trauma, sérülés, fogszorítás, csikorgatás vagy olyan helytelen rágási szokások miatt törik el, mint a mogyoró vagy pisztácia foggal való feltörése.

Fájdalom jellege:

 • Általában nincs kopogtatásra jelentkező fájdalom.
 • Inkább ráharapásra jelentkezik, de még jobban fokozódik, ha a rágóerő enyhül.

A megoldás:

 • Ha a pulpa nem érintett, akkor a fogat rágófelszíni védelem mellett porcelán töméssel – overlay-jel-, vagy koronával védjük.
 • Károsodott pulpa esetén viszont előbb gyökérkezelés kell, s majd csak utána készül el a korona.

Online bejelentkezés

Bejelentkezés telefonon: 06 20 264 5840

Ínyvérzés

Az ínygyulladás ugyan visszavezethető a fogágybetegségre, de egyszerűen a szájhigiénia elhanyagolása, a túl erős vagy nem megfelelő fogmosás is gyulladáshoz vezethetnek.

Fájdalom jellege:

 • Tapintásra érzékeny íny, melynél a fogkefe használata kifejezetten rosszul esik. Sérült íny esetén a probléma könnyen lokalizálható.
 • A fogkő kiváltotta gyulladás azonban inkább tompa és nehezen lokalizálható fájdalommal jár.

A megoldás:

 • Ha a probléma nem annyira súlyos és a fogíny még nem károsodott, akkor szájhigiéniai kezeléssel orvosolható a probléma.
 • Érdemes kivizsgáltatni, hogy nem fogínysorvadás áll–e a tartós gyulladás hátterében, mert az már fogvesztéssel is járhat.
 ínygyulladás

ínygyulladás

Bölcsességfog

A fogfájások másik tipikus esete az, amikor a bölcsességfog nem megfelelően növekszik.  Ilyenkor nem csak a szomszédos fog fájdulhat meg, de az egész fogsor, sőt az állkapocs is megszenvedheti a helyzetet.

Fájdalom jellege:

 • A felnőttkorban kinövő fog alapesetben is okozhat fájdalmat. Amíg az ínyt áttöri, feszítő érzést
 • Ha a fog körül gennyes tasak alakul ki, akkor tompa fájdalmat érzünk a környékén.
 • Krónikus gyulladás is előfordulhat a bölcsességfog körüli tasak miatt, amit intenzív, lüktető fájdalom kísérhet.

A megoldás:

 • A szakemberek sok esetben a bölcsességfog eltávolítását szokták javasolni, hiszen ezzel szó szerint gyökerénél kezelhető a probléma.
 • Ha viszont csak a fog körüli tasak okoz gondot, azt egy pár perces, fájdalommentes beavatkozással meg lehet szüntetni, ami megkönnyíti majd a bölcsességfog tisztítását.

Cikkajánló:

Milyen esetben javasolt a bölcsességfogat eltávolítani és mikor kell azonnal szájsebészhez fordulni? Mi előzi meg a beavatkozást és hogyan kell készülhetsz fel a bölcsességfog műtétre?

Mozgó fog

A fogágybetegség miatti tartós gyulladás hatására nem csak az ínyszövet, a fogágy és a csont károsodik, de emiatt még a fog is mozgathatóvá válik.

A fog mozgathatóságát azonban egy, a fogat ért trauma is kiválthatja, tehát baleset következménye is lehet, hogy billegni kezd.

Fájdalom jellege:

 • A fog kimozdulását vagy elmozdulását sokszor a fogak közötti megnövekedett résből következtetik ki a fogágybeteg páciensek.

Amikor mozgóssá válik a fog, az inkább érzékenységgel és rágási diszkomfort érzéssel szokott járni.

 • Ha a fog mozgathatósága egy mélyebb tasaknál lévő parodontális tályog miatt alakul ki, az komolyabb lüktető, feszítő fájdalommal járhat.

Megoldás:

 • Gyulladás esetén parodontológiai kezelés a megoldás, de akár még csontpótlásra is szükség lehet. A mozgó fogat végül parodontológiai sínezéssel stabilizálják.
 • Balesetes fog esetén a billegő tagot szintén sínezéssel rögzítik a szomszédos stabil fogakhoz, ami a segíti a fog rögzülését.
 Fájdalmas, mozgó fog kezelése fogorvossal

Fájdalmas, mozgó fog kezelése fogorvossal

Akut fájdalom. Fog- vagy ínyprobléma okozza?

Mivel a fogakban nagyon sok idegvégződés van, így azok már a legkisebb probléma esetén is igencsak érzékenyek lehetnek. Először is azt kell eldönteni, hogy a fog vagy az íny az, ami fáj. Sokan összekeverik, pedig a kezelés módját illetően komoly különbségek vannak.

Az akut fogászati ellátás sok esetben sürgősségi ellátás néven is ismert. Ilyenkor a legfőbb cél a brutális fogfájás megszüntetése, tehát a fogat, a fog betegségét kiváltó okot azonnal kezelni kell.

Így készülj az akut fogászati ellátásra:

1. Bár talán banálisnak tűnhet, de kezelés előtt érdemes azért leellenőrizni, hogy nem ételmaradék szorult-e be két fog közé, hiszen ez is feszítő érzéssel járhat.

Ennek legjobb módja egy alapos fogmosás, mely során a fogköztisztító és a fogselyem használatát se hagyjuk el.

2. Ha a fájdalom továbbra is megmarad, akkor tükörben is célszerű ellenőrizni, hogy nincs-e kivörösödve valahol az íny, mert a fájdalmat okozhatja a fogkefével, fogpiszkálóval esetleg villával okozott sérülés vagy egy rendkívül alattomos probléma az afta is.

3. Próbáld meg a fájdalom mértékéből és a fájdalmat kiváltó ingerből beazonosítani, mi lehet a fájdalom oka és ha szükséges azonnal kérj időpontot akut fogászati ellátásra.

Ha úgy érzed tanácstalan vagy a beazonosítást illetően, akkor se halogasd, minél hamarabb vizsgál meg a doktor, annál koraibb szakaszban csíphető el a probléma.

4. A fogászati beavatkozásig nyugodtan szedj fájdalomcsillapítót. Fogselymezz, használj fogköztisztítót a fogak közötti rések tisztítására és rendesen mosd a fogad, akkor is, ha az íny érzékeny vagy vérzik. Ez éppen azért fordulhat elő, mert nincs rendesen megtisztítva és a vérzést is kiváltó baktériumok gyulladást idéznek elő.

5. A kezelés előtt bőségesen étkezz, mert a zsibbadás miatt órákig nem fogsz tudni enni. Éhgyomorra semmi esetre se próbálj akut kezelésre érkezni, mert a stressz és az érzéstelenítő éhgyomorra akár ájulást is előidézhet. A vércukorszinted leesik még akkor is, ha nem vagy az az ájulós típus.

Mit tehetsz otthon a fogfájás ellen?

Erős fogfájás kíséri végig napod? Minden fogmosásnál vérzik az ínyed és már a legkisebb fogkefemozdulatnál is sajgó fájdalmat érzel?

A rossz fog és a vele kapcsolatos gyulladások további egészségügyi kockázattal, gócbetegséggel is járnak, így korántsem mindegy, mennyire figyelünk oda fogaink állapotára, valamint milyen házi praktikákkal élünk a fogfájás enyhítése során.

Cikkajánló:

Hogyan mutatható ki a fogászati góc egy panoráma felvételen? Mi a fogászati góckutatás menete?

Fájdalomcsillapító gyógyszerek:

Bár egy napközbeni fájdalomcsillapító ideig-óráig gyógyírt hozhat a bajra, végleges megoldásnak gyakran csak a fogászat felkeresése bizonyul. Akut fájdalom esetén a legtöbb vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszer hatásosan enyhíti még a brutális fogfájást is, attól függően persze, hogy mióta halogatjuk a kezelést. Minél tovább kerüljük a fogorvos rendelőjét, annál nagyobb az esély, hogy nem sikerül az erős fogfájás csillapítása.

Fogfájás csillapítása 2 perc alatt? A gyógyszer neve mellett szereplő rapid, ultra vagy a forte jelzővel ellátott készítmények gyors enyhülést ígérnek, több közülük lágy zselatin kapszula formában is bevehető, ami még gyorsabb felszívódást és hatékonyságot ígér.

Online bejelentkezés

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Fájdalomcsillapító módszerek:

Ha nem szeretnél fájdalomcsillapítót szedni, akkor fogfájásra házilag próbálkozhatsz:

 • gyógynövény teákkal való öblögetéssel,
 • sós vizes öblögetéssel vagy
 • óvatos jeges borogatással is.

Kaphatóak már olyan szájvizek és ecsetelők is, amelyekkel néhány nap alatt enyhíthető a sérülés kiváltotta gyulladás és ezzel együtt a fájdalom is.

Összességében elmondható, hogy -a fogkefe kiváltotta ínysérülés ecsetelését leszámítva-, ezek a házi praktikák kevésbé hatékonyak fogfájásra. Ugyan szükséghelyzetben jól jöhet a fokhagyma vagy a sokak által favorizált szegfűszeg rágcsálása módszer, viszont, ha komoly a baj, akkor fájdalomcsillapítóra, valamint gyors és szakszerű orvosi beavatkozásra van szükség.

Cikkajánló:

Leghatékonyabb házi praktikák gyulladásra, fogfájásra. Milyen gyógyszert szabad és mit tilos otthon, orvosi javallat nélkül beszedni.

A fogfájásra- legyen az bármilyen mértékű is- mindig intő jelként kell tekinteni, hiszen komolyabb problémát jelezhet.

A legjobb tehát szakemberhez fordulni:

 • ha elviselhető a fájdalom ugyan, de folyamatos,
 • ha időről-időre rendszeresen visszatér vagy,
 • ha brutális fogfájás kínoz.

Megelőzés gyanánt pedig nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a napi többszöri, alapos és megfelelő ideig tartó fogmosásra.

Az S.O.S kezelés manapság már nem jelenti automatikusan a fog kihúzását, vagy borzasztó fájdalmak megtapasztalását.

Klinikánkon gyorsan és szakszerűen tudjuk orvosolni az akut fájdalmakat egy speciális, a fájdalom okának megszüntetésére fókuszáló, sürgősségi kezelés során.

 Elvislehetetlen fogfájás csillapítása házilag

Elvislehetetlen fogfájás csillapítása házilag

Online bejelentkezés