Kiesett fogtömés – mi a teendő?

Kiesett fogtömés – mi a teendő?

Elkopott, meglazult, lenyelted? Mik a kiesett fogtömés utáni teendők, mit ehetsz, mit kerülj? Minden info az új tömésedhez, egy helyen! Érdekelnek a részletek? Olvasd tovább szakértőink írását!

A régi fogtömés idővel meglazulhat, ami azt is jelenti, hogy gyors fogorvosi kezelésre, új fogtömésre van szükségünk, hiszen a meglévő már zár rendesen, nem védi a fogat kellőképpen. A félévente javasolt fogászati ellenőrzés éppen ezért is teremt remek alkalmat arra, hogy a szakember ellenőrizze a tömések állapotát, és amennyiben úgy ítéli meg, akkor gondoskodhat is a cseréről.

A tömés azonban nem csak meglazulthat, de el is törhet a fogban, ki is eshet, ha lepattan a fogunkból egy darab vagy éppen alá is szuvasodhat.

Régi fogtömés cseréje, mikor jött el az ideje?

A fogtömések cseréje általában 5-8 év után, a következő okok miatt válik aktuálissá:

 

 • Mert meglazul:

  Ez inkább a régebbi tömésekre jellemző. Az amalgámok esetén például sokan nem tudják, hogy az nem ragasztóval kötött a foghoz, hanem speciális üreget alakítottak ki számára, ahol a kialakított fogperemek tartották a tömést a fogban. Ha valamely perem sérült, letört, elszuvasodott, akkor a tömés meglazult.

 • Mert alászuvasodik:

  Ez a jelenség jellemzően a fog és a tömés találkozásánál található mikro-résekből tud elindulni és a tömés alá átterjedni.

 • Mert kopik, elszíneződik:

  Bár a kompozit tömőanyagok egyre inkább a zománc keménységével vetekednek, azért a mindennapos használat, a rágás, az esetleges csikorgatás hatására idővel kopnak, az ételek miatt pedig el is színeződnek, ami kevésbé esztétikus.

 • Mert eláll a tömésszél:

  A fogorvostól sokszor hallhatjuk ezt a diagnózist, ami azért fordulhat elő, mert a tömésből vagy a zománcból lepattant darabka, – legyen az akármilyen aprócska-, már éppen elég nagy ahhoz, hogy a tömés széle ne illeszkedjen, ne zárjon megfelelően, ami aztán szuvasodáshoz vezet.

 • Mert amalgámból készült:

  Pácienseink körében sokszor találkozunk akár több tíz éves amalgám tömésekkel is. Ezekről fontos tudni, hogy a fogászat és az orvostudomány jelenlegi állása szerint jobb megszabadulni tőlük, hiszen higanytartalmának több egészségre káros hatását is igazolták már.

Miért esik ki a fogtömés?

Miért van az, hogy egyesek fogtömése 1-2 éven belül kiesik, másoknak viszont hosszú évekig sincs problémájuk vele. Egyáltalán miért eshet ki, mi okozza azt?

A Frontiers in Medicine fogászati kutatásai végre feltárták a furcsa anomáliák mögötti okokat. Ezek szerint, ha idejekorán esik ki a fogtömés, akkor a fogászati szűrések hiányán és a rossz szájhigiénián túl egyes életmódbeli szokások és betegségek is okozhatják a problémát.

A dohányzás, a rendszeres alkohol fogyasztás, a cukorbetegség és a parodontális problémák a fogban egy olyan enzim (matrix metalloproteinases) aktiválódását idézik elő, amely a tömés és fog közötti kötést biztosító anyagok gyorsabb lebomlását okozza. Ha pedig a tömés és a fog közötti kötés meggyengül, akkor a fogtömés meglazul, de akár ki is eshet a helyéről.

A felfedezés a Pittsburghi Egyetem közreműködésének köszönhető, mely minden bizonnyal közelebb is visz a fogászati anyagok fejlesztéséhez és a még professzionálisabb fogtömés anyagokhoz, de ahhoz biztosan, hogy nagyobb megértéssel állhatunk a hasonló helyzetekhez, sőt célzott odafigyeléssel, rendszeres fogászati kontrollal, a fogkő eltávolításával még inkább megelőzhetjük őket.

 

Mikor esik ki az inlay?

Az inlay betétek kapcsán fontos megemlíteni, hogy kétféle anyagból készülhetnek, így ennek megfelelően különböző tartósságra is számíthatunk.

A kompozit betét – akárcsak a saját fogunk vagy egy tömés-, kophat, sérülhet, elszíneződhet és alászuvasodhat, mégis tartósabb, mint az esztétikus tömés, hiszen speciális technikával készül.

A porcelán inlay szintén sérülhet, ha például kemény magra harapunk, a rágás során kophat is, viszont a színe nem változik.

 • 1.

  Ha egy inlay kiesik, de a fognak alapvetően semmi baja, akkor a ragasztóanyag sérülésére gyanakodhatunk, melyek idővel mechanikai hatásra kioldódhatnak.

 • 2.

  Kieshet azonban akkor is, ha a betét alászuvasodik. A betét és a fog illeszkedésénél durva sikálással elkoptathatjuk a ragasztó anyagot, s az így keletkezett mikro-rést könnyen támadják a szuvasodást okozó baktériumok.

Cikkajánló:

A legbiztosabb fogmosási technika! Így készíts magadnak szájvizet gyógynövényből.

5 tipp fogínygyulladás ellen!

Kiesett a tömés a fogamból. Mi a teendő?

A meglazult fogtömések, betétek általában étkezés során szoktak kiesni, lássuk mi ilyenkor a fontos, mire kell figyelni:

1. Étkezéskor kiesik a tömés:

Amennyiben észreveszed, lehetőleg ne harapj rá és ne nyeld le, de természetesen akkor sincs gond, ha tömés az emésztőrendszerbe kerül, hiszen onnan rendszerint gond nélkül távozik.

Lehetőleg vigyázz a kiesett inlay-re:

A kiesett arany- és porcelán inlay esetében jobb, ha vigyázunk rá. Az arany még jó eséllyel hasznosítható, míg a hagyományos porcelán inlayt is vissza tudja ragasztani az orvos, ha a fog egészséges és csupán a ragasztás engedett el.

2.  Gyökérkezelt fog kiesett tömés:

Ebben a helyzetben fájdalomra nem kell számítani, viszont nagyobb az esély a fog sérülésére, törésére, tehát feltétlenül kíméld a fogad.

3. Egyeztess időpontot:

Fogtömés kiesése esetén érdemes a gond azonnali megoldására koncentrálni és minél hamarabb fogorvosi vizsgálatra jelentkezni. Kiesett tömés esetén gyakori probléma a halogatás, az idő múlásával viszont egyre több veszélynek tesszük ki a fogat.

Evés közben kiesett fogtömés

Előfordulhat, hogy utazás, vagy hétvége miatt nem tudsz azonnal fogorvoshoz fordulni, ám fontos, hogy ilyenkor még jobban figyelj a védtelenné vált fogadra:

4. Rágás, étkezés:

Legjobb, ha az új tömés elkészültéig a másik oldalon rágsz, ezzel is megelőzve, hogy rágás közben sérüljön, letörjön a fog, vagy hirtelen érzékenységet tapasztalj.

Ha a fogtömés kiesik ezeket az ételeket kerüld:

 • Könnyen beletörhet a tömés nélkül maradt fogad a kemény ételekbe, magokba, magos gyümölcsökbe, pattogatott kukoricába.
 • Kerüld a túl hideg és túl meleg ételek és italok fogyasztását is, hiszen nincs tömés, ami védene a külső hatásoktól.
 • Mellőzd az édességet, a savas gyümölcsöket és üdítőket, mert szintén érzékenységet, fájdalmat válthat ki a fogyasztásuk.

5. Alapos fogmosás és a megfelelő szájhigiénia:

A napi minimum két fogmosás alapvetőnek számít ilyenkor is, de a szájvíz se maradjon el. A tömés nélkül maradt fogadat pedig minden étkezés után, rendszeresen tisztítsd meg, hiszen a szabaddá vált üreg kiváló búvóhelyet teremt a baktériumoknak. Valamint soha, de soha ne tömködj az üregbe semmit, se rágógumit, se vattagombócot!

Miért fájdul meg a fog, ha kiesett a tömés?

Nem ritka, hogy a tömés kiesése után megfájdul a fog. A tömés lezárta a dentincsatornákat, annak kiesését követően pedig a hideg, a meleg, az édes mind hatással vannak a fogidegekre. Ha fájdalom lép fel, akkor annak enyhítésére érdemes fájdalomcsillapítót bevenni, ám a fogorvos felkeresését semmiképp ne halogassuk!

Ha a fogüreg szabadon marad, ott nem csak elszaporodnak a baktériumok, de komolyabb, további gyulladást is okozhatnak és gyökérkezelésre lesz szükség. Emellett az sem ritka, hogy egy óvatlan harapás miatt olyan szerencsétlenül törik el a fog, hogy ki kell azt húzni. Rendkívül fontos tehát, hogy kiesett fogtömés esetén mihamarabb forduljunk fogorvoshoz, aki helyreállítja a tömést, s ezzel megmenti a fogat a további romlástól.

  Időpontot kérek

  Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

  Mikor van szükség ideiglenes tömésre?

  A házilagos, ideiglenes fogtömés megoldások már csak azért sem érik meg, mert csak a fogorvos tudja úgy kitisztítani az üreget, hogy ott a későbbiekben ne jelenjen meg gyulladás. Kiesett tömés esetén az egyetlen jó megoldás, ha nem próbálunk semmit sem beletömködni az üregbe.

  Szakszerű, orvos által készített ideiglenes tömésre a következő esetekben lehet szükségünk:

  • Gyökérkezelés idején, amíg a fog nem kap végleges gyökértömést. Erre az időre egy sokkal porózusabb, könnyebben eltávolítható tömőanyaggal látják el az üreget. Ebben az esetben legalább 2 órán át nem szabad rágni, hogy az ideiglenes tömés megkössön.
  • Inlay, porcelán betét készítésénél a kialakított üregről vett lenyomat alapján készül a betét, ezért olyan, speciális, ideiglenes tömőanyagot kap a fog, amely egy darabban eltávolítható a fogból, így eltávolításkor sem törjük meg az előkészített üreg formáját. Ez az ideiglenes fogtömés anyag fényre köt, azonnal rághatunk vele.
  • Érzékeny fog esetén is bevált módszer, hogy „időt adunk” a fognak, s amíg az érzékenység elmúlik, hosszú távú ideiglenes fogtömés készül, hátha mégis gyökérkezelésre lesz szükség. Ezzel szintén azonnal rághatunk, de a teljes kötési ideje 24 óra, így a kemény rágnivalókat kerülni kell egy ideig.
  • A gyógyszeres tömés könnyen összetéveszthető az ideiglenes töméssel, hiszen szintén ideiglenes megoldás, ám ez a gyökércsatornákba kerül mindaddig, amíg a fog meggyógyul annyira, hogy gyökértöméssel végleg lezárhatóak lesznek a csatornák.

  Az esztétikus, fehér fogtömés anyaga

  Ha korábban is elégedettek voltunk a fogtömés típusával, akkor természetesen kérhetünk ugyanolyat. Ha viszont az egykori amalgámtömés helyett valami korszerűbbre vágynánk, akkor a kiesett tömés pótlása megfelelő alkalmat kínál a változtatásra.

  Milyen típusú fogtömések léteznek

  Az esztétikus tömés összetétele

  A kompozit fogtömés műgyanta alapú, melyet üveg- és porcelánszemcsékkel erősítve kevernek ki.

  Milyen színű a fehér tömés

  A tömőanyag színe a fehér különböző árnyalatait képes rekonstruálni, így bármilyen fogszínhez találhatunk árnyalatban, tónusban passzoló tömőanyagot. A fogak alapszíne mindenkinél más, így a sárgás fehér alapszíntől kezdve a szürkés fehéren át egészen a hófehérig bármilyen árnyalatot és tónust láthatatlanul lehet javítani.

  Kiesett tömés pótlása esztétikus tömőanyaggal

  Így lesz szilárd a kompozit tömés:

  A kompozit anyag az UV lámpa fényére köt meg, keménysége szilárd állapotában pedig a fog zománc keménységéhez közelít.

  Fogfelszín formázása:

  A fogat az esztétikus tömőanyaggal rétegenként építi fel az orvos, így nem csupán a színe, de igény szerint az eredeti alakja, a rágófelszín speciális barázdája is visszaállítható, hogy a fog funkcionálisan is betöltse a szerepét.

  Cikkajánló:

  fogtomes_utan

  Fogtömés előtt állsz? Tudd meg, mit tehetsz kezelés után a gyorsabb gyógyulásért.

  Milyen típusú fogtömések léteznek, van jobb lehetőség, mint a tömés?

  A fogszuvasodás észlelésekor elsőkét a fogtömés kínálta lehetőségekben gondolkodik a szakember. Ez a legegyszerűbb és leggyorsabban megvalósítható megoldás, hiszen egy alkalommal elkészül.

  A Clinident Fogászati Centrum azonban az egyszerű fogtömésnél professzionálisabb megoldást is kínál.

  Abban az esetben, ha a fog jelentős része hiányzik, akkor a fogtechnikus által készített inlay jelenthet megfelelő megoldást. Készülhet kompozitból vagy porcelánból, de a végeredmény teljesen úgy néz ki, mint az eredeti fog. Az inlay kínálta lehetőséget a rágófogaknál lehet kihasználni, front fogak javítására fehér színű kompozit tömés, direkt héj, porcelán héj vagy cirkon korona ajánlható.

  Ahogyan arany korona, úgy arany inlay is készülhet, ami nyilván nem láthatatlan, viszont amíg a porcelán betét esztétikai okoknál fogva népszerű, addig az arany inkább tartósságának apropóján.

  Ideiglenes fogtömés után inlay

  Inlay vagy onlay, melyikre van szükséged?

  Fogtechnikai betét kapcsán nem csak az inlay ismeretes, hanem az onlay vagy overlay névre hallgató betétek is. A különbség közöttük méretben és kiterjedésben van. Míg az inlay csak a rágófelszín egy részét fedi le, addig az onlay már a rágófelszín mellett a fogcsücsökre is kiterjed, az overlay pedig a teljes rágófelszínt és az összes csücsköt is pótolni képes. Természetesen a fogszuvasodás mértéke szabja meg, melyik típusra lesz szükség.

  Gyökérkezelt fogból kiesett a tömés onlay a megoldás

  Mikor érdemes a szilárd fogtömés, az inlay mellett dönteni?

  • Ha a fogszuvasodás a fog nagy részét érinti.
  • Ha szeretnéd, hogy a fogakon ejtett javítás láthatatlan legyen.
  • Ha tartós megoldás keresel.
  • Ha rágás terén nem kielégítően működnek a fogaid.
  • Ha a harapási magasságot kell helyreállítani, javítani.
  • Ha szabadulnál a régi amalgám tömésektől.
  • Ha baleset miatt letörik a fog csücske, vagy egyszerűen lekopik.
  • Ha a fogadat gyökérkezelték.

  Cikkajánló:

  Minden, amit az amalgám tömésről tudnod kell. Miért jobb kicseréltetni? Igaz-e, hogy károsan hat a szervezetünkre? Mik a higanymérgezés tünetei?

  Inlay készítés 5 lépésben

  1. A fogorvos helyi érzéstelenítést alkalmazva távolítja el a szuvas részt, majd az így keletkezett üreget előkészíti a betét számára.

  2. A fogról lenyomat készül, mely alapján szakemberek, fogtechnikai laboratóriumban készítik el a porcelán betétet.

  3. A fog kímélésére és megóvására egy speciális ideiglenes tömőanyagot helyeznek az üregbe a végleges tömés elkészültéig.

  4. A kész, strapabíró és esztétikailag is kifogástalan felszínnel rendelkező betétet az orvos ragasztja be az üregbe, 3-5 nappal később. Ezzel pedig egy, a saját foghoz tökéletesen passzoló végeredmény születik.

  5. Utolsó simítás a magasság ellenőrzése és beállítása, hogy ne csak esztétikus, de kényelmes is legyen az újonnan helyreállított fog.

  Miért a Clinident csapatára bízd a kiesett fogtömés pótlását?

  A kiesett fogtömés pótlására az esztétikus fehér tömés mellett a porcelánból készített, rendkívül tartós betéteket választják a leggyakrabban pácienseink.

  5 érv a Clinident mellett, ha kiesett a tömés:

  • 100%-ig elhivatottak vagyunk a fogak megmentésében, természetességük helyreállításában.

  • Modern érzéstelenítést alkalmazunk, a kíméletes kezelések teljesen fájdalommentesek.

  • A természetes hatású fogtöméseket esztétikában jártas szakemberek készítik.

  • Prémium minőségű svájci és japán tömőanyagokkal dolgozunk.

  • A nálunk készült fogtömésekre és inlay betétekre garanciát vállalunk.

  A fogszuvasodás a leggyakoribb fogászati megbetegedés, ami nem csak az elégtelen szájhigiéniára és fogkő jelenlétére vezethető vissza, hanem genetikai okokra vagy az elfogyasztott ételekre és italokra is. Tehát minél hamarabb szakemberhez fordulunk a szuvas foggal, annál nagyobb az esélye annak, hogy gördülékenyen, gyorsan, fogászati góc kialakulása nélkül sikerül orvosolni a problémát.

  Kezelést végző orvosaink:

  Dr. Koncz Zsófia

  Dr. Koncz Zsófia

  Konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

  Kérjen időpontot!