Mit tehetsz fogtömés után a gyorsabb gyógyulásért?

Mit tehetsz fogtömés után a gyorsabb gyógyulásért?

Ha a fogorvos évenkénti látogatását felveszed a rendszeres programok sorába, -és nem csak baj esetén keresed-, akkor már sokat tettél a fogaid egészségéért. Ahhoz, hogy egy fogászati kontroll eseménytelenül teljen az is kell, hogy te magad is gondosan törődj a fogaiddal.

Ha kihagyod az ellenőrzéseket, elnagyoltan ápolod a fogaidat és a fogkőeltávolítást is elmulasztod, biztos lehetsz benne, hogy hamar kezelésre lesz szükséged.  Egy fogtömés készítéssel az orvos megszünteti ugyan a fog állapotának romlását, ám a helytelen fogápolás miatt felszaporodó baktériumok ismét fogproblémát: fogfájást, szuvasodást, ínygyulladást vagy fogbél gyulladást okoznak majd neked.

Mi történik a kezelés során?

A lyukas fog, – még, ha nem jelez érzékenységgel -, az orvos számára akkor is egyértelmű jeleket mutat. Sőt a ma használatos diagnosztikai eszközök a szabad szemmel nem látható problémát is segítenek felkutatni, így nagy magabiztossággal azonosíthatók be a kezelendő fogak. Amikor egy fogon még csak a röntgen mutatja az elváltozást az sokszor azt is jelentheti, hogy kisebb foganyag veszteséggel járó szuvasodást csíptünk el. Minél később fedezzük fel, vagy kezeljük a szuvasságot, annál valószínűbb, hogy a fog mélyebb rétegei is érintettek lesznek, mely további kezeléseket és kiadásokat jelent a páciens számára.

 Fogtömés

Fogtömés

A fogtömés a fogmegmentő kezelések egyik fajtája és minden olyan esetben szükségszerű, amikor a szuvasodást okozó baktérium kárt tett a zománcban vagy dentinben. A tömés előkészítése során eltávolításra kerülnek a fog fertőzött (szuvas) részei, míg a fogszínű tömőanyaggal vagy egy a fogtechnika által készített indirekt töméssel (inlay) az orvos kipótolja a szuvasodásban elveszett foganyagot, helyreállítva ezzel a fog eredeti fogmáját és funkcióját.

Bejelentkezés telefonon: 06 20 264 5840

Kérjen visszahívást

Ezek a leggyakrabban használt tömésfajták

Hagyományos (direkt) fogtömés:

A szuvasodás eltávolítása és az üreg előkészítése után az orvos, fogszínű, fényre kötő kompozit tömőanyagból pótolja a hiányzó foganyagot és állítja helyre a fog formáját és funkcióját.

 • gyors
 • olcsó
 • könnyen javítható
 • kevésbé tartós megoldás

Inlay tömés – indirekt tömés:

A szuvas részek eltávolítása után a fogról vett lenyomat alapján, fogtechnikus készíti. A betéttel különböző nagyságú hiányokat tudunk pótolni (inlay, onlay, overlay).

Anyaga lehet porcelán vagy kompozit. Az kompozit inlay anyaga keményebb, mint a hagyományos tömőanyag, ezt pedig az orvos a finom tömőműszereivel már nem tudja megmunkálni, ezért készíti a fogtechnika. A kész kompozit inlay „puhább”, rugalmasabb, mint a porcelán inlay, ezért a gyengébb gyökérkezelt fogakhoz előnyös. Sérülés esetén könnyebben javítható, és olcsóbb is.

Az inlay töméshez legalább kétszer kell a fogorvos székébe beülni, hiszen a technika által elkészített betétet be is kell ragasztani.

 • Eredetivel megegyező fogfelszínt készít a technikus.
 • Tartós és kopásálló.
 • Színe passzol a saját fog színéhez.
 • Drágább, mint a hagyományos tömés, de rendes szájápolás mellett a többszörösét bírja.

Várható e fájdalom a fogtömés után?

Kezelés utáni fájdalom jellemzően 3 okból jelentkezhet és viszonylag könnyű is beazonosítani a probléma okát. Az első esetében csupán kellő körültekintés szükséges, hogy megelőzzük. A töméskészítés helyi érzéstelenítésben történik, ha pedig inlay fogtömés készül, akkor az első találkozó, az előkészítés és lenyomatvétel idejére kapsz érzéstelenítőt. A kezelés után javasolt megvárni a zsibbadás elmúltát az étkezéssel, valamint kerülni kell a forró ételeket és italokat, hiszen az érzéketlenség miatt komoly és fájdalmas sebeket tudsz magadnak okozni.

A következő lehetséges fájdalom fog eredetű és akkor érzed, ha a tömést magasnak érzed. Ezt étkezés közben tapasztalhatod, amikor a fogak rágáskor összezárnak. Ha magas, akkor a rágás is kényelmetlenné válik, sőt fájdalmas is lehet. Ez a fájdalom a rágás hatására hirtelen áll be, lehet éles vagy nyilalló, de ez a fájdalom el is múlik, ha nem rágunk ott tovább. Ha ezt tapasztalod, azonnal egy korrekcióra kell jelentkezni, mert a tartós igénybevétel miatt túlterheled a fogad, ami még több fájdalommal és kezeléssel jár majd. A tömésed akkor lesz funkcionálisan jó és tartós, ha a rágóerők is kiegyenlítettek.

 Fogtömés után

Fogtömés után

A másik, tömés után jelentkező fájdalom oka, hogy túl nagy vagy túl mély tömés készült, azaz nagy szuvasodást kellett helyre állítania az orvosnak. Ebben az esetben az orvos a tömés előtt az üregbe úgynevezett alábélelő anyagot applikál, hogy szigetelje a fog belsejét, és ne váljon a fog érzékennyé, ám van amikor ennek ellenére is tapasztalható fájdalom. Ez lehet hirtelen fellépő, nyilalló érzés hideg – meleg italra vagy ételre. De érezhetsz a zsibbadás elmúltával vagy étkezés után tompa fájdalmat is. Gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító hatására ez rendszerint el is múlik, a fog megnyugszik, csak kell egy kis türelem hozzá és kíméletes, nem túl hideg, nem túl forró és nem túl kemény harapnivaló. Ha azonban ez a fájdalom tartós és folyamatos gyógyszerszedésre kényszerít, akkor vissza kell térni a fogorvoshoz. Ez azt jelzi, hogy a fogbél „haldoklik”, azaz gyökérkezelésre lesz szükséged.

Mit ehetsz és mit nem?

Ha a töméskészítéskor nem kaptál érzéstelenítőt, akkor akár azonnal is ehetsz a kezelés után.

A ma használatos professzionális tömőanyagok fényre kötnek, tehát amint kiszállsz a székből a fogad készen áll arra, hogy ellássa a feladatát, nem úgy, mint a régebbi fehér tömések, vagy amalgám tömések esetén, ahol órákat kellett várni, hogy a tömés elérje a kellő szilárdságát.

Online bejelentkezés

Bejelentkezés telefonon: 06 20 264 5840

Íme a további információ, használati útmutató az egyes tömésfajtákhoz:

Kompozit tömés (direkt tömés):

 • fényre köt és már a rendelőben befejeződik a kötés
 • bármilyen szilárdságú étel fogyasztható vele
 • csak a zsibbadás elmúlása után szabad enni
 • cukros italok kerülése javasolt a szuvasodás esélyeinek csökkentése miatt

Porcelán- vagy kompozit inlay (indirekt tömés):

 • nagy mechanikai stabilitással bír
 • speciális ragasztóval rögzül, melynek kötése még a rendelőben befejeződik
 • bármilyen szilárdságú étel fogyasztható
 • ha történt érzéstelenítés, akkor a zsibbadás elmúlása után lehet enni
 • cukros italok kerülése javasolt a szuvasodás esélyeinek csökkentése miatt

Ideiglenes tömés:

 • átmeneti megoldás, két kezelés között (pl.: gyökérkezelés, inlay készítés) védi a fogat a sérüléstől és a túlzott érzékenységtől
 • könnyen eltávolítható
 • tömés után 2-3 órát érdemes várni az étkezéssel
 • könnyebb, puhább ételek fogyasztása javasolt, kerüljük a meleg ételeket, italokat
 • kerüljük a direkt ráharapást, rágást

Fogápolás a kezelés után

A fogtöméssel ugyan megállítottunk egy kóros folyamatot, ám ez nem jelenti azt, hogy a szuvasodás nem ütheti fel ismét a fejét. A tömött fog pedig már nem olyan ellenálló, mint a saját, ép fog. A tömés széle és a fog találkozásának mikro rései kiemelt figyelmet igényelnek, hogy a másodlagos, azaz a szekunder szuvasodást elkerüljük. A fogtömés után, a következő ellenőrzésig a munka java a páciensre vár. Ez pedig nem más, mint a helyes fog- és szájápolás. A kompozit tömőanyagból készült tömés -akárcsak a porcelán inlay- azonnal használható, tehát rághatunk vele és moshatjuk is.

A szuvasodás megelőzése érdekében naponta 2x mossunk fogat, melyhez használjunk még fogselymet és interdentális kefét is. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a fogselymet befűzzük két fog közé mellyel a fogak oldal felszínét és az egymással érintkező felületét is megtisztítjuk. Ez a pont az, ahol a baktériumok rögtön két fogunkat is képesek kikezdeni. Fogköztisztítóval viszont a két fog nyakánál lévő fogközben megbújó lepedéket távolítjuk el. Enélkül szuvasodás, fogkő és ínygyulladás lép fel.

Étkezések után öblögessünk tiszta vízzel, majd rághatunk cukormentes rágógumit, ami ugyan nem helyettesíti a fogmosást, de beindítja a nyáltermelést. A nyáltermelés pedig közömbösíti a szájüregi baktériumokat és segít a káros savak eltávolításában.

Figyelem!

Tömés utáni zsibbadás idején ne rágózz, ha kellemetlennek érzed a leheleted, öblögess inkább mentolos szájvízzel!

A fogtömés kezelést végző orvosaink:

A Clinident orvosai nem engedik el a páciens kezét egy fogtömés elkészítését követően, hiszen ahhoz, hogy az elkészült kompozit vagy inlay tömés hosszú távon szolgálja a pácienst az is kell, hogy az orvos is kontrollálni tudja a szájban zajló folyamatokat és szükség esetén – egy nagyobb kárt elkerülendő -, mihamarabb beavatkozzon. Ezért nagyon fontos még rendszeres fogápolás és panaszmentesség mellett is, hogy évente vegyünk részt a fogászati szűrő vizsgálaton és fogkő eltávolításon.

Ha pedig egy nap hirtelen nyilallás jelentkezik vagy múlni nem akaró fájdalom hasogat, fájdalomcsillapítás mellett is jelentkezzünk ellenőrzésre, hiszen a korai beavatkozással mindig a nagyobb bajt előzzük meg.

Online bejelentkezés