Fogtömés után fájdalom – Mi okozza, mit tehetünk ellene?

Egy fogászati kezelés után a legutolsó dolog, amire lelkileg fel vagyunk készülve, hogy az érzéstelenítés elmúlta után újabb kellemetlenséget tapasztaljunk. Valójában azonban fogtömés után fájdalom és érzékenység gyakorta jelentkezik a kezelt fogakban. Elvégre a kezelés is azért történt, mert a fog beteg volt.

A szuvasodást okozó baktériumok egyre mélyebbre hatoltak a fogban, amellyel akár a fog pulpája vagy idegei is érintettek lehetnek. Az orvos kifúrta, a beteg részeket a lehető legnagyobb alapossággal eltávolította, de, hogy a fertőzés valójában hol tart a kezelés pillanatában és a fog hogyan tud gyógyulni, az csak a kezelés után derül ki.

Fájdalom fogtömés után

Fogtömés utáni fájdalom és érzékenység 3 lehetséges oka

Amikor egy fogon még csak a röntgen mutatja az elváltozást az akár azt is jelentheti, hogy kisebb foganyag veszteséggel járó szuvasodást csíptünk el. Azonban minél később fedezzük fel, vagy kezeljük a fogszuvasodást, annál valószínűbb, hogy a fog mélyebb rétegei is érintettek lesznek, mely további kellemetlenséget vagy kezelést jelent majd a páciens számára.

Fogtömés után érzékeny fog vagy fogfájás jellemzően 3 okból jelentkezhet és viszonylag könnyű is beazonosítani a probléma okát.

1. Fogtömés után enni

A töméskészítés általában helyi érzéstelenítésben történik a kezelés közbeni kellemetlenségek elkerülése érdekében. A kezelés után viszont javasolt megvárni a zsibbadás elmúltát az étkezéssel, valamint kerülni kell a forró ételeket és italokat, hiszen az érzéstelenítő miatt komoly és fájdalmas sebeket lehet saját magunknak okozni. Tehát ebben az esetben csupán kellő körültekintés szükséges, hogy megelőzzük az utólag jelentkező fájdalmat.

2. Magas fogtömés  

A magas fogtömés jelei étkezés közben tapasztalhatók, amikor a fogak rágáskor összezárnak. Ha magas, akkor a rágás is kényelmetlenné válik, sőt fájdalmas is lehet.

Ez a fájdalom a rágás hatására hirtelen áll be, lehet éles vagy nyilalló, de ez a típusú fájdalom el is múlik, ha nem rágunk ott tovább.

Ilyenkor nincs más teendő, mint azonnali korrekcióra jelentkezni a fogorvoshoz. Az igazítás teljesen fájdalommentes és csak 2-3 percig tart, ellenben a tartósan túlterhelődő fog még több fájdalommal és kezeléssel járhat. A tömés akkor lesz funkcionálisan jó és tartós, ha a rágóerők is kiegyenlítettek.

3. Túl nagy vagy túl mély tömés készült 

A harmadik lehetséges oka a fájdalomnak, hogy a töméssel kiterjedt és mély szuvasodást kellett helyre állítania az orvosnak. Ilyenkor a fog napokig érzékenységgel reagálhat. Akár már a zsibbadás elmúlta után jelentkezhet egy tompa fájdalom, de lehet hirtelen fellépő, nyilalló érzés is a rágás során vagy hideg – meleg hatásra.

Gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító hatására az érzékenység általában elmúlik, a fog megnyugszik. Csak kell egy kis türelem hozzá és kíméletes, nem túl hideg, nem túl forró és nem túl kemény harapnivaló.

• Ha azonban ez a fájdalom tartós és folyamatos gyógyszerszedésre kényszerít, akkor vissza kell térni a fogorvoshoz. A nem múló fájdalom ugyanis azt jelzi, hogy a fertőzés elérte a pulpát, azaz gyökérkezelésre lesz szükség.

Ideiglenes tömés vagy végleges, mikor melyiket? – Fogtömés készítés 7 lépésben

A lyukas fog – még, ha nem jelez érzékenységgel -, az orvos számára akkor is egyértelmű jeleket mutathat. Sőt a ma használatos diagnosztikai eszközök, röntgen felvételek a szabad szemmel nem látható problémát is segítenek felkutatni, így nagy magabiztossággal azonosíthatók be a kezelendő fogak.

A fogtömés a fogmegmentő kezelések egyik fajtája és minden olyan esetben szükségszerű, amikor a szuvasodást okozó baktérium kárt tett a zománcban vagy dentinben.

Inlay tömés készítése, Budapest

1. A tömés előkészítése során eltávolításra kerülnek a fertőzött, szuvas fogrészek, és kialakításra kerül az üreg. A fogtömés üregét a fog belső felszínét speciális anyagokkal előkezelik (pl.: Bond), hogy a fogtömés képes legyen megfelelően rögzülni.

2. Komolyabb szuvasodás esetén az orvos a tömés alá egyfajta alábélelő anyagot applikál, hogy védje a pulpát, szigetelje a fog belsejét, és az ne váljon érzékennyé. Ám van, amikor ennek ellenére is tapasztalható a fogfájás tömés után.

3. Az előkészített üregbe általában rétegezve kerül a fogszínű tömőanyag. Az anyagot minden réteg után egy fotopolimerizációs lámpa 450-490 nm hullámhosszú fényével világítják meg, mely ennek hatására szilárdul meg és alakít ki kötést a fogban.

4. Amennyiben a fogtechnikus által készített indirekt pótlást, azaz inlay fogtömést kértünk, akkor a kialakított üregről lenyomatot vesznek, majd az inlay elkészültéig ideiglenes tömés kerül a fogba.

5. Hagyományos fogtömés előtt is alkalmaznak olykor ideiglenes fogtömést, méghozzá akkor, ha fennáll a gyanúja, hogy a fog pulpája is érintett lehet. Ilyenkor a fogat ideiglenes töméssel próbaidőre bocsájtják. Ha fájdalom és probléma nem merül fel ez idő alatt, akkor néhány nap után véglegesen fedik az üreget.

6. Ha fájdalom jelentkezik, akkor gyökérkezeléssel szüntetik meg a fog fájdalmát okozó, akut, gyulladt állapotot. A gyökérkezelés több alkalmat vesz igénybe, s a végleges lezárásig továbbra is ideiglenes tömés kerül a fogba.

7. A kezelés legvégén az orvos beállítja a fogtömés magasságát, hiszen fontos, hogy az ne akadályozza a fogsor rendes és kényelmes összezárását. Ha mégis ez a helyzet, akkor ez azért fordulhat elő, mert a beigazítás során, a zsibbadás miatt nem mindig érezhető a tömés kényelmetlensége. 

Ezek a leggyakrabban használt tömésfajták

Hagyományos esztétikus tömés – direkt fogtömés

A szuvasodás eltávolítása és az üreg előkészítése után az orvos, fogszínű, fényre kötő kompozit tömőanyagból pótolja a hiányzó foganyagot és állítja helyre a fog formáját és funkcióját.

• Az anyag fényre köt, így már a rendelőben befejeződik a kötési folyamat.

• Gyorsan, azonnal elkészülő, kevésbé költséges megoldás, mint az indirekt fogtömés.

• Könnyen javítható.

Inlay tömés – indirekt tömés, betét

Az inlay tömést a fogról vett lenyomat alapján, fogtechnikus készíti el porcelánból, kompozitból, ritkább esetben aranyból.

A betéttel különböző nagyságú hiányokat lehet pótolni, így megkülönböztetjük az inlay, az onlay és az overlay betéteket.

A kompozit betét anyaga keményebb, mint a hagyományos tömőanyag, ezt pedig az orvos a finom tömőműszereivel már nem tudja megmunkálni, ezért készíti a fogtechnika. A kész kompozit inlay viszont „puhább”, rugalmasabb, mint a porcelán inlay, ezért a gyengébb gyökérkezelt fogakhoz előnyös. Sérülés esetén könnyebben javítható, és kevésbé költséges.

• Az inlay töméshez legalább kétszer kell a fogorvos székébe beülni, hiszen a fogtechnika által elkészített betétet be is kell ragasztani.

• Az eredetivel megegyező fogfelszínt a saját fog színéhez passzolva készíti el a technikus.

Tartós és kopásálló, nagy mechanikai stabilitással bír, így drágább is, mint a hagyományos tömés, de rendes szájápolás mellett többszörös is lehet az élettartama.

Mitől függnek a fogtömések árak?

A kompozit tömés előnyei és hátrányai

Az inlay készítés előnyei és hátrányai

Vajon neked való megoldás az inlay fogtömés?

Fogtömés Budapest – A fehér fogtömés ára és az inlay tömés ár

 

Neked ajánljuk:

Fogtömés árak és amik befolyásolják esztétikus tömés esetén

Ideiglenes tömés

Ez a tömésfajta egy olyan átmeneti megoldásként szolgál, ami két kezelés között (pl.: gyökérkezelés, inlay készítés) védi a fogat a sérüléstől és a túlzott érzékenységtől. Különböző típusait különböző munkafolyamatok során használják a fogorvosok:

Rövid távú ideiglenes: általában a gyökérkezelés két lépése közötti időre helyezik a fogba, vagy a végleges tömés előtt, ha valami akadályozza a tömés azonnali elkészítését. Néhány óra alatt köt meg, sérülékenyebb. Néhány napig, esetleg egy – két hétig szolgálhat.

Hosszú távú ideiglenes: hosszabb időtartamra, néhány hétre, esetleg hónapra készítik, általában a próbaidőre bocsájtott fogak esetében alkalmazzák. Néhány óra a teljes kötési ideje.

Fényre kötő ideiglenes anyag: Az üregbe applikálva UV lámpa hatására szilárdul meg. Az inlay és onlay technikánál alkalmazzák, mert egy darabban eltávolítható, így eltávolításkor biztosan nem sérül a már kialakított üreg, a betét pedig pontosan tud illeszkedni.

Fogtömés után ezek a leggyakoribb páciens kérdések fájdalomról, étkezésről, dohányzásról

Mit tegyek, ha tömés után fáj a fogam?

Az, hogy fogtömés után meddig fáj a fog, egyénenként eltérő lehet. Enyhébb érzékenység és fájdalom néhány napig a normális tünetek közé tartozik, de az erős lüktetéssel járó brutális fogfájás, vagy az enyhébb, de a nem múló, folyamatos gyógyszerszedést igénylő fájdalom már kezelésre szorul.

• A legjobb, amit tehetünk az intenzív vagy tartós fájdalom esetén, ha az idő húzása helyett azonnal fogorvosi időpontot egyeztetünk.

• A jó hír viszont az, hogy a hagyományos gyökérkezelés mellett a nagyobb precizitást nyújtó mikroszkópos gyökérkezelés is elérhető, ami még gyorsabb és biztosabb segítséget jelent az fájdalmas fogak számára.

Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Mikor szükséges a mikroszkópos kezelés?

Mi a mikroszkópos gyökérkezelés menete?

A mikroszkóppal végzett gyökérkezelés előnyei

Mitől függ a mikroszkópos gyökérkezelés ára a Clinidentben?

 

Neked ajánljuk:

Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

Mitől lehet fogtömés után ínygyulladás?

Az íny irritációja, gyulladása, az afta megjelenése általában az érzéstelenítő szúrás helyén, illetve a kezelt fog körül fordulhatnak elő a trauma hatására. Ez általában a szervezet válaszreakciója a helyi stresszhelyzetre, tehát egyéni érzékenység függvénye, de kialakulásuk valószínűségét növelik a szájüregi baktériumok jelenléte, vagyis a szájüreg aktuális, higiénés állapota is fontos tényező.

Fogtömés után érzékeny fog

Miért lehet, hogy fogtömés után fáj az állkapcsom?

Az állkapocs fájdalma fogtömés után több okból is előfordulhat:

• Van, hogy a hátsó fogak kezelése során hosszabb ideig és nagyobbra kell nyitni a szájat, mint az kényelmes lenne. Ilyenkor az állkapocs ízület megerőltetése miatt fordulhat elő állkapocsfájdalom.

Kialakulhat még szájzár is, melyet olykor az érzéstelenítést biztosító injekciók válthatnak ki, de a tünet néhány nap alatt magától elmúlik.

• Egyes fogak fájdalma nem mindig és nem pontosan a fog helyén jelentkeznek, hanem kisugározhatnak akár az állkapocsba is.

• Ha egy hátsó fog vagy bölcsességfog már a kezelés előtt is gyulladt állapotban volt, akkor a gyulladás kihathat az állkapocsra is, fájdalmat és kényelmetlenséget előidézve.

Az állkapocs ízületi problémák tünetei:

 • Fejfájás, migrén
 • Állkapocs kattogás, recsegés, ropogás, állkapocsfájdalom
 • Nyaki – és vállövi fájdalom
 • Szédülés, fülzúgás
 • Az arc fájdalma, a fül előtti terület fájdalma
 • Rágási nehézség, nyelési zavar
 • Szájzár, állkapocs kiakadása
 • Az egyébként egészséges fogak fájdalma és nyelvfájdalom
 • Éjszakai fogcsikorgatás, szorítás
 • A fogak rágófelszínének, barázdáinak eltűnése és kagylóhéj-szerű fognyaki kopások

 

Neked ajánljuk:

Állkapocsfájdalom gyógyítása, ízületi terápia gnatológussal

Tömés után mikor lehet enni?

A kezelés utáni étkezés időzítése két szempontból fontos: az egyik az érzéstelenítő kiváltotta zsibbadás, a másik a tömőanyag megszilárdulásának ideje. A különböző típusú tömések, különböző odafigyelést igényelhetnek.

• A zsibbadás elmúlta után azonnal lehet étkezni, de egy könnyű, rágást nem igénylő ételt (leves, joghurt…stb.) óvatosan bármikor bekanalazhatunk. Ha érzéstelenítő nélkül történt a kezelés, akkor akár azonnal is lehet étkezni a fogtömés után, függően attól, hogy milyen tömés készült.

A ma használatos professzionális tömőanyagok fényre kötnek, tehát amint befejezik a kezelést a fog készen áll arra, hogy ellássa a feladatát, nem úgy az ideiglenes tömések vagy az amalgám tömés, melyek esetén órákat kellhet várni, hogy a tömőanyag elérje a kellő szilárdságot.

Az ideiglenes fogtömés után mikor lehet enni?

• Behelyezése után 2-3 órát kell várni az étkezéssel

• Kerüljük a kezelt fogra való direkt ráharapást, rágást

• Kerüljük a túl hideg és túl meleg ételek, italok fogyasztását

Fogyasztható-e fogtömés után tejtermék?

Igen, gond nélkül. A nyers tejtermék kerülését foghúzás, műtétek és parodontológiai terápiát követően kell csak mellőzni.

Fogtömés után dohányzás mikortól engedélyezett?

Bár mi a dohányzásmentes életmódot javasoljuk, különösképp, ha a fogágy és a szájüreg egészségéről van szó, de valójában a dohányzás a fogtömés szempontjából nem okoz problémát.

A dohányzásról való leszokással azonban a következő problémákat előzhetjük meg:

 • Rossz lehelet
 • Sárga fogak, elsárgult fogtömések
 • Fogínygyulladás
 • Fogínysorvadás
 • Nehezen gyógyuló szájüregi sebek, afták.
 • Szájnyálkahártya daganatok, gégerák.

Mi a fogínysorvadás, mik lehetnek az ínysorvadás szövődményei?

Az ínysorvadás okai és rizikófaktorai

Érintett vagy? Ezek a fogínysorvadás tünetei

Ínysorvadás kezelés nélkül – ezek az stádiumai

Fogínysorvadás kezelés Irányított Biofilm Terápiával

Fogínysorvadás kezelése házilag és a megelőzése

 

Neked ajánljuk:

Fogínysorvadás okai és kezelése a legmodernebb módszerekkel

Fogtömés utáni fogmosás és szájhigiénia – Mire kell figyelni?

A fogtöméssel ugyan megállítottunk egy kóros folyamatot, ám ez nem jelenti azt, hogy a szuvasodás nem ütheti fel ismét a fejét. A tömött fog pedig már nem olyan ellenálló, mint a saját, ép fog.

• A tömés széle és a fog találkozásának mikro rései kiemelt figyelmet igényelnek, hogy a másodlagos, azaz a szekunder szuvasodást elkerüljük. 

• A kompozit tömőanyagból készült tömés és a porcelán inlay a szokásos módon mosható.

• A néhány napra szóló ideiglenes tömést ne sikáljuk erőteljesen, durva fogkefével, inkább csak óvatosan sepregessük át.

Fogtömés után fogmosás, a fogszuvasodás megelőzése

A szuvasodás megelőzése érdekében naponta legalább 2x mossunk fogat, melyhez használjunk még fogselymet és interdentális kefét is.

• A fogselymet be kell fűznünk két fog közé, mellyel a fogak oldalsó, egymással érintkező felületét is megtisztítjuk. Ez a pont az, ahol a baktériumok rögtön két fogunkat is képesek kikezdeni.

Fogköztisztítóval viszont a két fog nyakánál lévő fogközben megbújó lepedéket távolítjuk el. Enélkül szuvasodás, fogkő és ínygyulladás lép fel.

• Étkezések után, ha nincs lehetőségünk fogat mosni, öblögessünk tiszta vízzel, majd rághatunk cukormentes rágógumit, ami ugyan nem helyettesíti a fogmosást, de beindítja a nyáltermelést, amely közömbösítheti a káros savak hatását.

Tömés utáni zsibbadás idején ne rágózz, ha kellemetlennek érzed a leheleted, öblögess inkább mentolos szájvízzel!

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Félévente érdemes Irányított Biofilm Terápiás fogkőleszedésen részt venni, mert ezzel a modern fogtisztítási módszerrel már a fogkövet okozó baktérium is eltávolítható. Segítségével, évről-évre kevesebb fogkő és kevesebb kezelendő probléma keletkezhet. 

A fogtömés kezelést végző orvosaink:

Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

Konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

Kérjen időpontot!