Mit tehetsz fogtömés után a gyorsabb gyógyulásért?

Mit tehetsz fogtömés után a gyorsabb gyógyulásért?

Ha a fogorvos évenkénti látogatását felveszed a rendszeres programok sorába, -és nem csak baj esetén keresed-, akkor már sokat tettél a fogaid egészségéért. Ahhoz, hogy egy fogászati kontroll eseménytelenül teljen az is kell, hogy te magad is gondosan törődj a fogaiddal.

Ha kihagyod az ellenőrzéseket, elnagyoltan ápolod a fogaidat és a fogkőeltávolítást is elmulasztod, biztos lehetsz benne, hogy hamar kezelésre lesz szükséged.  Egy fogtömés készítéssel az orvos megszünteti ugyan a fog állapotának romlását, ám a helytelen fogápolás miatt felszaporodó baktériumok ismét fogproblémát: fogfájást, szuvasodást, ínygyulladást vagy fogbél gyulladást okoznak majd neked.

Mi történik a kezelés során?

A lyukas fog, – még, ha nem jelez érzékenységgel -, az orvos számára akkor is egyértelmű jeleket mutat. Sőt a ma használatos diagnosztikai eszközök a szabad szemmel nem látható problémát is segítenek felkutatni, így nagy magabiztossággal azonosíthatók be a kezelendő fogak. Amikor egy fogon még csak a röntgen mutatja az elváltozást az sokszor azt is jelentheti, hogy kisebb foganyag veszteséggel járó szuvasodást csíptünk el. Minél később fedezzük fel, vagy kezeljük a szuvasságot, annál valószínűbb, hogy a fog mélyebb rétegei is érintettek lesznek, mely további kezeléseket és kiadásokat jelent a páciens számára.

 Fogtömés

Fogtömés

A fogtömés a fogmegmentő kezelések egyik fajtája és minden olyan esetben szükségszerű, amikor a szuvasodást okozó baktérium kárt tett a zománcban vagy dentinben. A tömés előkészítése során eltávolításra kerülnek a fog fertőzött (szuvas) részei, míg a fogszínű tömőanyaggal vagy egy a fogtechnika által készített indirekt töméssel (inlay) az orvos kipótolja a szuvasodásban elveszett foganyagot, helyreállítva ezzel a fog eredeti fogmáját és funkcióját.

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

Ezek a leggyakrabban használt tömésfajták

Hagyományos (direkt) fogtömés:

A szuvasodás eltávolítása és az üreg előkészítése után az orvos, fogszínű, fényre kötő kompozit tömőanyagból pótolja a hiányzó foganyagot és állítja helyre a fog formáját és funkcióját.

 • gyors
 • olcsó
 • könnyen javítható
 • kevésbé tartós megoldás

Inlay tömés – indirekt tömés:

A szuvas részek eltávolítása után a fogról vett lenyomat alapján, fogtechnikus készíti. A betéttel különböző nagyságú hiányokat tudunk pótolni (inlay, onlay, overlay).

Anyaga lehet porcelán vagy kompozit. Az kompozit inlay anyaga keményebb, mint a hagyományos tömőanyag, ezt pedig az orvos a finom tömőműszereivel már nem tudja megmunkálni, ezért készíti a fogtechnika. A kész kompozit inlay „puhább”, rugalmasabb, mint a porcelán inlay, ezért a gyengébb gyökérkezelt fogakhoz előnyös. Sérülés esetén könnyebben javítható, és olcsóbb is.

Az inlay töméshez legalább kétszer kell a fogorvos székébe beülni, hiszen a technika által elkészített betétet be is kell ragasztani.

 • Eredetivel megegyező fogfelszínt készít a technikus.
 • Tartós és kopásálló.
 • Színe passzol a saját fog színéhez.
 • Drágább, mint a hagyományos tömés, de rendes szájápolás mellett a többszörösét bírja.

Várható e fájdalom a fogtömés után?

Kezelés utáni fájdalom jellemzően 3 okból jelentkezhet és viszonylag könnyű is beazonosítani a probléma okát. Az első esetében csupán kellő körültekintés szükséges, hogy megelőzzük. A töméskészítés helyi érzéstelenítésben történik, ha pedig inlay fogtömés készül, akkor az első találkozó, az előkészítés és lenyomatvétel idejére kapsz érzéstelenítőt. A kezelés után javasolt megvárni a zsibbadás elmúltát az étkezéssel, valamint kerülni kell a forró ételeket és italokat, hiszen az érzéketlenség miatt komoly és fájdalmas sebeket tudsz magadnak okozni.

A következő lehetséges fájdalom fog eredetű és akkor érzed, ha a tömést magasnak érzed. Ezt étkezés közben tapasztalhatod, amikor a fogak rágáskor összezárnak. Ha magas, akkor a rágás is kényelmetlenné válik, sőt fájdalmas is lehet. Ez a fájdalom a rágás hatására hirtelen áll be, lehet éles vagy nyilalló, de ez a fájdalom el is múlik, ha nem rágunk ott tovább. Ha ezt tapasztalod, azonnal egy korrekcióra kell jelentkezni, mert a tartós igénybevétel miatt túlterheled a fogad, ami még több fájdalommal és kezeléssel jár majd. A tömésed akkor lesz funkcionálisan jó és tartós, ha a rágóerők is kiegyenlítettek.

 Fogtömés után

Fogtömés után

A másik, tömés után jelentkező fájdalom oka, hogy túl nagy vagy túl mély tömés készült, azaz nagy szuvasodást kellett helyre állítania az orvosnak. Ebben az esetben az orvos a tömés előtt az üregbe úgynevezett alábélelő anyagot applikál, hogy szigetelje a fog belsejét, és ne váljon a fog érzékennyé, ám van amikor ennek ellenére is tapasztalható fájdalom. Ez lehet hirtelen fellépő, nyilalló érzés hideg – meleg italra vagy ételre. De érezhetsz a zsibbadás elmúltával vagy étkezés után tompa fájdalmat is. Gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító hatására ez rendszerint el is múlik, a fog megnyugszik, csak kell egy kis türelem hozzá és kíméletes, nem túl hideg, nem túl forró és nem túl kemény harapnivaló. Ha azonban ez a fájdalom tartós és folyamatos gyógyszerszedésre kényszerít, akkor vissza kell térni a fogorvoshoz. Ez azt jelzi, hogy a fogbél „haldoklik”, azaz gyökérkezelésre lesz szükséged.

Mit ehetsz és mit nem?

Ha a töméskészítéskor nem kaptál érzéstelenítőt, akkor akár azonnal is ehetsz a kezelés után.

A ma használatos professzionális tömőanyagok fényre kötnek, tehát amint kiszállsz a székből a fogad készen áll arra, hogy ellássa a feladatát, nem úgy, mint a régebbi fehér tömések, vagy amalgám tömések esetén, ahol órákat kellett várni, hogy a tömés elérje a kellő szilárdságát.

Online bejelentkezés

 

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Íme a további információ, használati útmutató az egyes tömésfajtákhoz:

Kompozit tömés (direkt tömés):

 • fényre köt és már a rendelőben befejeződik a kötés
 • bármilyen szilárdságú étel fogyasztható vele
 • csak a zsibbadás elmúlása után szabad enni
 • cukros italok kerülése javasolt a szuvasodás esélyeinek csökkentése miatt

Porcelán- vagy kompozit inlay (indirekt tömés):

 • nagy mechanikai stabilitással bír
 • speciális ragasztóval rögzül, melynek kötése még a rendelőben befejeződik
 • bármilyen szilárdságú étel fogyasztható
 • ha történt érzéstelenítés, akkor a zsibbadás elmúlása után lehet enni
 • cukros italok kerülése javasolt a szuvasodás esélyeinek csökkentése miatt

Ideiglenes tömés:

 • átmeneti megoldás, két kezelés között (pl.: gyökérkezelés, inlay készítés) védi a fogat a sérüléstől és a túlzott érzékenységtől
 • könnyen eltávolítható
 • tömés után 2-3 órát érdemes várni az étkezéssel
 • könnyebb, puhább ételek fogyasztása javasolt, kerüljük a meleg ételeket, italokat
 • kerüljük a direkt ráharapást, rágást

Fogápolás a kezelés után

A fogtöméssel ugyan megállítottunk egy kóros folyamatot, ám ez nem jelenti azt, hogy a szuvasodás nem ütheti fel ismét a fejét. A tömött fog pedig már nem olyan ellenálló, mint a saját, ép fog. A tömés széle és a fog találkozásának mikro rései kiemelt figyelmet igényelnek, hogy a másodlagos, azaz a szekunder szuvasodást elkerüljük. A fogtömés után, a következő ellenőrzésig a munka java a páciensre vár. Ez pedig nem más, mint a helyes fog- és szájápolás. A kompozit tömőanyagból készült tömés -akárcsak a porcelán inlay- azonnal használható, tehát rághatunk vele és moshatjuk is.

A szuvasodás megelőzése érdekében naponta 2x mossunk fogat, melyhez használjunk még fogselymet és interdentális kefét is. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a fogselymet befűzzük két fog közé mellyel a fogak oldal felszínét és az egymással érintkező felületét is megtisztítjuk. Ez a pont az, ahol a baktériumok rögtön két fogunkat is képesek kikezdeni. Fogköztisztítóval viszont a két fog nyakánál lévő fogközben megbújó lepedéket távolítjuk el. Enélkül szuvasodás, fogkő és ínygyulladás lép fel.

Étkezések után öblögessünk tiszta vízzel, majd rághatunk cukormentes rágógumit, ami ugyan nem helyettesíti a fogmosást, de beindítja a nyáltermelést. A nyáltermelés pedig közömbösíti a szájüregi baktériumokat és segít a káros savak eltávolításában.

Figyelem!

Tömés utáni zsibbadás idején ne rágózz, ha kellemetlennek érzed a leheleted, öblögess inkább mentolos szájvízzel!

A fogtömés kezelést végző orvosaink:

Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

konzerváló fogászat, protetika
Szívéhez közel álló terület a gyökérkezelés és az esztétikai fogászat. Szeret olyan munkát kiadni a kezéből, mely a legközelebb áll természeteshez. Az esztétika tárgykörében az aranymetszés jelentősége érdekli újabban, melynek a fogászatban betöltött szerepéről kutató munkát is végzett.
Dr. Daubner Roland

Dr. Daubner Roland

konzerváló fogászat, protetika
Egykori páciensként pontosan tudja, hogy a betegek olyan orvos székébe ülnek be szívesen, akiben megbíznak, aki törekszik a maximális fájdalommentesség elérésére és akihez szívesen, félelem nélkül térhetnek vissza. Munkájában a minőség nem opció, hanem egy önmagával szembeni alapelvárás.
Dr. Borbély Judit

Dr. Borbély Judit

konzerváló fogászat, protetika
Diplomám 2001-ben történt megszerzése óta a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján dolgozom, 2011-ben egyetemi adjunktusi majd 2013-ban egyetemi docensi kinevezést szereztem. Szakterületem az esztétikai fogászat és a CAD/CAM technológia, azaz a fogpótlások tervezésének és készítésének számítógépes lehetőségei.
Dr. Sas Krisztina

Dr. Sas Krisztina

konzerváló fogászat, protetika
Akkor köteleződött el végleg az esztétikus fogpótlások készítése iránt és választotta hivatásaként, amikor meglátta benne a precíz munkával kivitelezhető egyediséget és szépséget és megtapasztalta a páciensek erre irányuló igényét. Így nem csupán esztétikus, de egészséges mosolyt is alkothat egy művészi vénával megáldott fogorvos.
Dr. Kőnig János

Dr. Kőnig János

konzerváló fogászat, protetika
Harmadik generációs fogorvosként a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján kezdte pályafutását. Az esztétikai fogászat, valamint a hagyományos és implantációs fogpótlások készítése jelentik számára azt a területet, melyben igazán ki tud teljesedni és képességei legjavát vetheti latba a hozzá forduló páciensek kezelésében.
Dr. Schekk Anna

Dr. Schekk Anna

konzerváló fogászat, protetika
Anna gyermekkori álma vált valóra, amikor orvosként lediplomázott. Azon szerencsések közé tartozik, akik számára a munkája a hivatása. A természetesség és szépség iránti ösztönös vonzódása vezette az esztétikai fogászat irányába. Magával ragadta a mosoly és az arc harmóniája, annak finomítása vagy éppen megalkotása.
Dr. Mihály Eszter

Dr. Mihály Eszter

konzerváló fogászat, protetika
Munkája során végül is az esztétikai fogászat választotta ki magának. Az arc karakterének újra alkotása, a koronák, héjak, mosolyok ejtették rabul a szívét.
Dr. Kelemen Anikó

Dr. Kelemen Anikó

konzerváló fogászat, protetika
A törékenynek tűnő, ám mindig mosolygós doktornő munkájában igazi maximalista, melyhez a színvonalat szakmai továbbképzésekkel és a legmodernebb technológiák megismerésével és alkalmazásával tartja fent.

A Clinident orvosai nem engedik el a páciens kezét egy fogtömés elkészítését követően, hiszen ahhoz, hogy az elkészült kompozit vagy inlay tömés hosszú távon szolgálja a pácienst az is kell, hogy az orvos is kontrollálni tudja a szájban zajló folyamatokat és szükség esetén – egy nagyobb kárt elkerülendő -, mihamarabb beavatkozzon. Ezért nagyon fontos még rendszeres fogápolás és panaszmentesség mellett is, hogy évente vegyünk részt a fogászati szűrő vizsgálaton és fogkő eltávolításon.

Ha pedig egy nap hirtelen nyilallás jelentkezik vagy múlni nem akaró fájdalom hasogat, fájdalomcsillapítás mellett is jelentkezzünk ellenőrzésre, hiszen a korai beavatkozással mindig a nagyobb bajt előzzük meg.

Online bejelentkezés