Gyakori problémák a gyökérkezelés után

A fájdalom egy szubjektív érzés, mely a saját érzésvilágunkból indul ki. Van, aki jól tűri a fájdalmat, azaz magas a fájdalomküszöbe és van, akit pedig jobban megvisel. A fogászati kezelést azért címkézzük kellemetlennek, mert sok esetben már fájdalom jelzi, ha a fogainknak beavatkozásra van szükségük.

Hála a modern fájdalomcsillapításnak ma már nem kell végig szenvednünk a kezeléseket. A fájdalom csak addig tart, míg “beülünk” a fogorvos székébe.

Milyen tünet esetén kell gyökérkezelésre számítani?

 • Rágási vagy ráharapási fájdalomnál;
 • hidegre /melegre lassan múló fájdalomnál;
 • éjszaka jelentkező fogfájdalom esetén;
 • íny- és/ vagy arcduzzanatnál;
 • ha genny ürül a beteg fog környékén.
fogröntgen

gyökérkezelés után

A gyökérkezelés folyamata

Ha a fájdalom újra és újra visszatér, és csak lassan múlik, vagy állandósul, ha az éjszakai pihenésben is zavar, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a jelenség egy gyulladás tünete. A gyógyszerekkel néhány napig ugyan el lehet nyomni a fájdalmat, de a gyulladást házilag nem tudjuk megszüntetni.

Az első tünetek észlelésekor forduljunk fogorvoshoz, aki ekkor még fájdalommentesen tudja a fogat megmenteni. A gyökérkezelés célja a gyulladás megszüntetése, mellyel a fog még évtizedekig is szolgálhat bennünket.

Az orvos a helyi érzéstelenítés beadását követően fog hozzá a gyökérkezeléshez:

1. a szuvas részek eltávolításával megnyitja a fogat,

2. eltávolítja a beteg pulpát (“kiidegeli a fogat”),

3. kitisztítja a gyökércsatornákat, majd speciális gyógyszerrel tömi be azokat.

4. ideiglenes töméssel zárja a fogat a következő kezelésig.

Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Mik a mikroszkópos kezelés előnyei, milyen esetekben javasolt, mi a menete?

Melyik éri meg jobban hosszú távon, a mikroszkópos gyökérkezelés vagy a fogbeültetés?

Neked ajánljuk!

Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

A gyökércsatornák tisztítását annyi alkalommal ismétlik meg, míg a fog teljesen tünetmentessé nem válik. Ha a panaszok elmúltak, a csatornák végleges gyökértömést kapnak. A gyökértömés után várnak pár napot, és a fogat is lezárják egy porcelán töméssel, vagy egy esztétikus koronával.

A gyökérkezelés során klinikánkon, a legmodernebb diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre. Az egy fogról készített CT felvétel 3 dimenziós képet ad a gyökér anatómiájáról, mely segít a csatornák feltérképezésében. A gyökérkezelést speciális műszerekkel, géppel végzik a szakemberek, melyek a korábbiakhoz képest jóval precízebb kezelést jelentenek.

A gyökérkezelés után ezekre figyelj

Ennyi fájdalomra számíthatsz a kezelés után

A kezelés után a fájdalom, valamint az íny és arc duzzanata – ha voltak-, pár nap alatt, fokozatosan múlnak el. Gyulladt fog kezelése mellé a fogorvos általában gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítót javasol, súlyosabb gyulladás esetén antibiotikumot is előírhat, amely teljesen normális ilyen esetben. Ha a gyógyszerek szedése mellett jelentkezik duzzanat és erősödő fájdalom, akkor azonnal jelentkezzünk az orvosnál, akár soron kívüli kontroll vizsgálatra.

A nehezebb gyógyulás hátterében jellemzően a fog anatómiája és a nehéz hozzáférhetőség áll. Az orvosi műszerek akármilyen aprók, sokszor mégis óriásinak tűnnek egy korlátozott szájnyitás mellett. A fog anatómiája tehát, a görbe gyökércsúcs, a feltáratlan gyökércsatorna is lehet a gyökérkezelés utáni fájdalom oka.

  Kérjen időpontot!

  Ezt tapasztalhatod, ha érzékeny vagy a gyógyszerre

  A gyógyszerek szedésekor szigorúan az orvos utasításait kell követnünk: rendszeresen kell étkezni, és időben, a megfelelő mennyiségű gyógyszert kell bevenni. Ilyen esetben, az antibiotikus kezelés mellé a probiotikumos támogatás kifejezetten jót tesz az emésztőrendszerünknek, segít, hogy ne boruljon fel a kényes egyensúly. Ha ez megtörténik, azt hasfájás, puffadás, enyhébb hasmenés kísérheti. Ennek megelőzése érdekében szükséges a probiotikum szedése.

  Vannak azonban tünetek, melyek probiotikum szedése ellenére fordulnak elő. Ezekből a tünetekből gyógyszerallergiára gyanakodhatunk, megjelenésükkor a gyógyszer szedését azonnal függesszük fel.

  Keressük fel a fogorvosunkat, ha a következőket tapasztaljuk: erős hányás, hasmenés, szédülés, duzzanatok a bőrön, az ajkakon, a torokban, légzési nehézségek, viszketés, vérnyomásesés, vagy más, korábban még sosem észlelt tünet.

  Így moss fogat a fogászati beavatkozás után

  A szájhigiénia gyökérkezelés idején is fontos, csak úgy, mint bármikor máskor. Ha mást nem javasolt orvosunk, akkor használjuk bátran a szokásos eszközeinket: fogselyem, fogköztisztító, nyelvtisztító.

  Ha eddig nem tettük, akkor mostantól a nyelv tisztítását is vegyük fel a napi rutin listára, hiszen a nyelv felületén rengeteg baktérium tapad meg, melyek egészségtelen közeget tartanak fenn a szájüregben, ráadásul rossz szájszagot is okoznak.

  A szájápolás rutin végére pedig jöhet a sokak által kedvelt szájvíz, melynek szintén létezik speciális formája, mely a komolyabb gyulladások kezelésében nyújt hatékony segítséget. Használatukat mindig egyeztessük a fogorvossal, ezeket a készítményeket ugyanis csak kúraszerűen alkalmazhatjuk. Rendszeres használatra inkább a hagyományos öblögetőket, vagy a természetes gyulladáscsökkentő tartalommal bíró gyógynövényes vizeket javasoljuk.

  Így kerülheted el a gyökérkezelést

  A fog gyulladásának kiváltója a fogszuvasodás. Ilyenkor a baktériumok a zománc elpusztítása után a fog belsejében, a pulpát megtámadva okoznak problémát. Tehát a helyes fogápolással sokat tehetünk a többi fogunk egészsége érdekében.

  A fogszuvasodás jellemzően két ponton üti fel a fejét. Az egyik ilyen a rágófelszín mély barázdája. A probléma megelőzésére tökéletes módszer a barázdazárás, akár felnőtt korban is. Ez viszont csak ép zománcfelszínen végezhető, amíg az orvos nem tapasztalja a szuvasodás jeleit.

  A másik kényes, fogszuvasodásra hajlamos pont a szomszédos fogak egymással érintkező felülete. Bár ez rendkívül kicsi felület, amit az orvos is csak kontakt pontnak nevez, mégis rendkívül veszélyes, hiszen rögtön két fog is veszélybe kerül, ha nem használjuk rendszeresen a fogselymet.

  A nem megfelelően végzett gyökérkezelés jelei

  A gyökérkezelés sikerét több tényező is befolyásolja, amelyek külön-külön is kihívás elé állítják a fogorvost, de vannak olyan esetek, amikor az erőfeszítések ellenére sem sikerül tökéletesre a kezelés.

  Gyökérkezelést nehezítő körülmények:

  • görbe gyökerek,

  • feltáratlan gyökércsatornák, csatorna elágazások

  • nehéz szájnyitás,

  • nehezen elérhető hátsó rágófogak,

  • régebben gyökérkezelt fog, mely még mindig a gyulladás jeleit mutatja,

  • erősen lepusztult fog, kiterjedt gyulladás.

  Ezért ne halogasd a fogorvost

  Fontos tudnunk, hogy a fájdalomcsillapítók a gyulladást nem tudják megszüntetni vagy visszafordítani. A fájdalom azt jelzi, hogy -félelem ide vagy oda-, cselekednünk kell.

  Ha a fájdalom idővel el is múlik, az csupán a fog beidegződésének, vagyis a pulpának az elhalását jelzi, viszont a gyulladás gócként tovább betegíti a testünket. A nem kezelt foggyulladás pedig további szövődményeket okozhat, a baktériumok ugyanis a véráramon keresztül a test bármely részére eljuthatnak.

  Ezekre a tünetekre figyelj, hogy elkerüld a gócbetegséget

  Krónikus fogászati gyulladásokra jellemző tünetek:

  • hajhullás

  • bőrkiütések, ekcéma,

  • ízületi fájdalmak,

  • allergiás tünetek,

  • nőgyógyászati problémák, vetélés, koraszülés,

  • bélgyulladások.

  Ha a tünetek bármelyikét tapasztaljuk érdemes részt venni egy fogászati kivizsgáláson, hogy elejét vegyük a gócbetegségek talaján kialakuló komolyabb szervi problémáknak:

  • szív- és érrendszeri betegségek

  • krónikus szervi gyulladások

  • légzőszervi betegségek

  • emésztőrendszeri betegségek

  • női és férfi meddőség.

  A Clinident Fogászati Centrum elkötelezett csapata mindig a fog megmentésére fókuszál, és minden rendelkezésre álló eszközt és technikát be is vet ennek érdekében. Egy beteg fog eltávolítása mindig a legvégső megoldást jelenti csupán, hiszen a fog pótlása hosszabb és költségesebb folyamat, mint a gyökérkezelés.

  Az alábbi cikkünk is érdekelhet:

  A gyökérkezelés lépései

  A fogászati kezelések kapcsán a páciensek legnagyobb félelme a fájdalom átélése. A beteg fog miatt való rettegés annyira erőssé válik, hogy az ellenőrzést, sőt a kezelését is halogatják, amivel viszont éppen a nem kívánt fájdalom fokozódását tapasztalják meg. A fájdalom viszont 100%-ban elkerülhető az idejében, helyi érzéstelenítés mellett végzett kezelésekkel.

  Mikor érdemes a gyökérkezelés mellett dönteni?

  Ha sorra vennénk azokat a szempontokat, amelyeket a szakemberek fontosnak tartanak a fogászati beavatkozás megválasztásakor, akkor a saját fogak megőrzése valószínűleg vezető helyet foglalna el. Az orvostudomány fejlődése lehetővé tette mára, hogy akkor is elkerülhető legyen a foghúzás, ha a fog jelentős része károsodott. Gyökérkezelés specialista Budapest neves klinikáján, a Clinident Fogászati Centrumban is elérhető, s segítségével még a fájdalmat okozó fog is megmenthetővé válik.

  Kérjen időpontot!