Barázdazárás – Miért fontos az időzítés, kinek, mikor végezzük

A fogváltás után a rágófogak mély barázdái kritikus területnek számítanak. Kevésbé védettek és ellenállóak a baktériumokkal szemben, ami fogszuvasodáshoz és akár a saját fogak korai elvesztéséhez is vezethet.

Létezik azonban egy módszer, amivel csökkenthető a fogászati megbetegedések kockázata. A barázda zárás sok más, fogmegmentésre irányuló beavatkozáshoz képest egy egyszerűbb, problémát megelőző, fájdalommentes kezelésnek számít, ráadásul felnőttkorban is elvégezhető.

Barázdazárás felnőttkorban

  Időpontot kérek

  Mi az a barázdazárás, milyen típusai léteznek?

  A barázdazárás a maradó fogak rágófelszínének ellátását jelenti. Egy speciális anyaggal a kis- és nagyőrlő fogak rágófelszínén lévő barázdák, gödrök és mélyedések védelmét látják el, azokat töltik fel.

  • Ezeken a területeken az egyik legmagasabb a szuvasodás kockázata. A barázdák az egyedi anatómiai formájukból adódóan sajnos hajlamosak az ételmaradékok és baktériumok csapdájaként működni.

  • A barázdazáró olyan fizikai akadályt képez az élelmiszerek, baktériumok és lepedék számára, amivel meggátolja azok beleragadását, megtapadását és felhalmozódását a fog mély réseiben, így csökkenthető a szuvas fogak kockázata is.

  • Amennyiben a fog áttörése utáni 6 hónapon belül végzik el a zárást, akkor egyszerű barázdazárásról beszélünk. Ez időn jóval túllépve már általában sérült a zománc a mély barázdák alján, így a fog előkészítése során minimális, precíz fúrás is szükséges. Ezt nevezzük kiterjesztett barázdazárásnak.

  Kinek készülhet és miért fontos a barázdazárás időzítése?

  Barázdazárás gyerekeknél általában a fogváltás során – jellemzően 6 és 16 éves kor között-, történik. A maradó rágófogak esetén alkalmazzák, lehetőség szerint mihamarabb, amint ezek a fogak kibújtak.

  Ezért fontos az időzítés!

  • A gyermekek hiányos fogápolási szokásai és a sok szénhidrátot tartalmazó étrendjük miatt a rágófogak nagyon gyorsan, akár néhány hónap alatt elromolhatnak.
  • A zománc ebben a korban még nem olyan kemény és ellenálló, könnyebben szuvasodik.
  • Ha nem csak egy felszíni, kezdődő szuvasodással van dolgunk, akkor sajnos már csak tömés készülhet, ami több foganyag veszteséggel is jár.

  Fontos tudni, hogy a mély gödröcskék a fogváltás után, a felnőtteknél is veszélyben vannak, így a barázdazárás felnőtt korban is hasznos lehet. A kezelést azonban akkor lehet elvégezni, ha a fogak még épek, vagy csupán kezdődő zománcsérüléssel állunk szemben. Érdemes tehát odafigyelni erre a területre, és a gyerekekéhez képest kicsit módosított, kiterjesztett formában elvégezni.

  Mik a barázdazárás előnyei és hátrányai?

  A barázdazárás fontos eszköz a fogszuvasodás megelőzésében. Több évre szólnak, ugyanakkor egyszerű és fájdalommentes az eljárás. A rendszeres fogászati ellenőrzés azonban még így is elengedhetetlen, a barázdazárók állapotát időről-időre ellenőrizni kell.

  A barázdazárás előnyei

  Megelőzhető a fog szuvasodása: A mélyen barázdált fogaknál fizikai akadályt képez és megakadályozza, hogy az ételmaradék és az ezeket bontó baktériumok felszaporodjanak.

  Hatékony védelmet jelent: Kutatások bizonyítják, hogy akár 80%-kal is csökkenthetik a fogszuvasodás kockázatát.

  Fájdalommentes és nem invazív: A fog barázda zárás nem igényel érzéstelenítést és fúrást, nem kell a fogból elvenni, üreget képezni, mint egy fogtömésnél. Ezért könnyed kezelés gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

  Neked ajánljuk:

  Fogtömés: lyukas fog kezelése gyorsan, fájdalommentesen

  Melyik fogtömés, milyen anyagból készül, melyiket válaszd?

  Miért ajánljuk a Clinidentben készült fogtömést?

  Költséghatékony: A barázdazárás megelőző kezelést jelent, hosszú távra fektetünk be a fogak egészségébe, vagyis pénzt takaríthatunk meg. Csökkenti a komolyabb és drágább fogászati kezelések valószínűségét. Pl.: fogtömés, gyökérkezelés, vagy a fogak helyreállítását célzó inlay vagy porcelán korona készítése.

  Gyors: A barázdazárás könnyen elvégezhető, egyszerre több is, vagy akár az összes is elkészülhet ugyanazon időpont alkalmával. Ettől igazán kényelmes az elfoglalt páciensek és családok számára.

  Biztonságot nyújt a fiataloknak: A kezelést érdemes mihamarabb, már a maradandó őrlőfogak előbújása után elvégezni. Ez a korai beavatkozás segíthet megóvni a fogakat gyermek- és tinédzser korban.

  Hosszan tartó védelem: A barázdazárók több évig is védelmet nyújthatnak. Jellemzően 3-5 évig hibátlanok, de akár még tovább is kitarthatnak attól is függően, hogy mennyire gondosan ápolják a fogakat.

  Jobb szájhigiénia: A mély barázdák, azaz a lepedék felhalmozódására fokozottan hajlamos fogfelszínek ellátásával könnyebbé válik a fogak megtisztítása, javul a szájhigiénia, csökken a fogszuvasodás kockázata.

  Maradó fogak barázdazárása

  Mik lehetnek a barázdazárás hátrányai?

  A barázdazárást általában a fogszuvasodás elleni, egyik leghatékonyabb megelőző intézkedésnek tekintik, így nincsenek is igazán hátrányai, inkább csak korlátai:

  Nem készülhet minden felnőttnek: A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a frissen előtört, maradandó őrlőfogaknál végzik. S mivel többnyire csak az ép fogakat lehet ily módon kezelni, így előfordulhat, hogy a felnőttek számára későn jött segítség, mert a fog elromlott vagy már töméssel kezelt.

  • Megoldás: gyermekeinknél már élvezzen prioritást a kezelés időben történő elvégzése.

  Nem jelent komplex védelmet: A barázdazárók csak a kis- és nagyörlő fogak rágófelszínét védik, így nem jelentenek védelmet például a fogak egymással érintkező, oldalsó felszínén, azaz a kontaktpontoknál. Ezek a felületek a lepedék felhalmozódása szempontjából szintén kiemelt területnek számítanak, rendkívül magas a szuvasodás kockázata.

  • Megoldás: a fogmosási gyakorlat kiegészítése a fogselyem használatával, amivel szinte már tökéletes lehet a szájápolási rutin.

  Hamis biztonságérzetet adhat: Fontos tudni, hogy a barázdazáró, a fogtömés nem egy szuperpajzs. Attól, hogy elkészültek, még fontos a rendes fog- és szájápolás. Ha nem megfelelő a fogmosási technikánk, nem mossuk elégszer a fogakat és még sok cukros – savas ételt is fogyasztunk, akkor gyorsabban amortizálódhatnak, idő előtt tönkre mehetnek ezek a tömések.

  Alászuvasodhat: Ha nem zár jól a barázdazáró, akkor a szuvasodás a tömőanyag alatt is kialakulhat.

  • Megoldás: A rendszeres fogászati szűrésekkel megelőzhetjük a problémát. A fogorvos a barázdazárók állapotát is felméri, ellenőrzi az épségüket, záróképességüket.

  Rendszeres karbantartás és cserét igényel: A barázdazárás tehát nem örök életre szól. Bár általában több évig tartanak, a dolgos mindennapok során ugyanúgy elhasználódhatnak és elkopnak, mint a hagyományos fogtömések, így ki kell cserélni őket.

  • Megoldás: Nem jelent sem extra költséget, sem extra fogorvos látogatást, ha rendszeresen nyomon követjük az állapotukat. Az orvos ugyanis jelzi, mikor időszerű a csere, így anyagilag is ütemezhetők és az éves állapotfelmérés alkalmával a szükséges cserék elvégezhetők.

  Mi a barázdazárás menete, mennyi idő, mennyibe kerül?

  A kezelésről fontos tudni, hogy nem jár semmilyen fájdalommal. Ennek köszönhetően nem kell attól tartanunk, hogy gyermekünk egy életre megutálja majd a fogorvost. Gyermekek esetében fontos korán megbarátkoztatni azzal, hogy a jó fogakhoz és szép mosolyhoz nélkülözhetetlen a rendszeres fogorvos látogatás.

  Mik a barázdazárás a lépései?

  1.     Tisztítás: A fogorvos először a fog felületének megtisztításával és szárításával gondoskodik arról, hogy ne legyen benne ételmaradék vagy lepedék.

  2.     Előkészítés: A teljesen fájdalommentes, egyszerű barázdazárás során, a tömésekhez hasonló módon, de fúrás nélkül készítik elő a fogat. A fogak felszínét egy enyhén savas oldattal készítik elő, ami segít olyan textúrát létrehozni a zománcon, ami lehetővé teszi a tömítőanyag hatékonyabb tapadását.

  Felnőtt fogak esetén a mély barázdák alján többnyire már sérült a zománc. Ezért, hogy megfelelően tiszta üregbe jusson be a barázdazáró anyag és ne zárjanak oda be semmilyen fertőzést, a fog előkészítése során minimális, precíz fúrás is szükséges.

  3.     Barázdazáró felhordása: A fog előkészítése után a barázdák mélyére juttatják a fogszínű, speciális összetételű gyanta-szerű anyagot, az pedig elterülve kitölti a barázdákat és réseket.
  Egyes feltöltő anyagok fluoridot is tartalmaznak. Ennek nagy előnye, hogy a feltöltés után folyamatosan adja le a fog számára szükséges fluoridot, ezzel is megtámogatva annak épségét és egészségét.

  4.     Megszilárdulás: A speciális gyanta megszilárdításához UV fényt használnak, ami csak néhány másodpercet vesz igénybe. Ahogyan az anyag megköt, egyfajta védőpajzsot képezve le is zárja a sérülékeny területeket.

  5.     Ellenőrzés: Azt követően, hogy a tömítőanyag megszilárdult, a fogorvos ellenőrzi, hogy mindenhol megfelelően fedi-e a felszínt és, hogy a barázdába juttatott anyag rágáskor okoz-e bármilyen kényelmetlenséget. Ebben az esetben – hasonlóan a tömések magasságának beállításához- elvékonyítják és felpolírozzák a felszínét.

  Mennyi időt igényel a kezelés?

  Ha a rendszeres kontroll alkalmával szeretnénk barázdazárást, akkor az állapotfelmérés elvégzésén túl foganként 10 percet vesz igénybe a kezelés, de esettől függően ebbe az időbe nem biztos, hogy az összes rágófog ellátása belefér.

  • A fogászati barázdazárás egy rendkívül egyszerű és gyors eljárás, amely nem igényel hosszadalmas székben ücsörgést, vagy sok alkalmas kezelést.
  • A páciensek az időpont után a szokásos módon folytathatják napjukat. Azonnal ehetnek és ihatnak, nem kell várni az anyag megkötésére vagy a zsibbadás elmúlására.
  • Ha a gyermek első fogorvosi látogatása alkalmával barázdazárást is szeretnénk, akkor érdemes picivel hosszabb időt rászánni a fogászatra.
  Gyermekfogászat barázdazáró kezelés

  Barázdazárás árak

  Ha fogászati kezelésekről van szó, akkor az árak korántsem elhanyagolhatók. Sokan vannak, akik inkább magán fogorvost választanak, hiszen jobban bíznak a személyre szabott szolgáltatásban.

  Mégis mennyibe fog kerülni a barázdazárás? Milyen költségekkel számolhatunk?

  A barázdazárás sok más fogászati beavatkozáshoz képest jóval olcsóbbnak számít, ugyanakkor egy sor olyan költséget is megspórolhatunk vele, ami idővel szinte mindenkit érinthet.

  • Az esztétikai fogászat ezen egyszerű kezelése rendkívül kifizetődő, ha rendszeresen járunk szűrésre és fogkő eltávolításra és megfelelő módon, naponta legalább kétszer alaposan fogat mosunk.

  • Barázdazárás nélkül a rágófelszín egy időzített bomba. Egy apró szuvasodás is mélyre terjedhet, ami a fogbelet elérve nem csupán egy fogtömés árát húzza ki a zsebünkből, de számolnunk kell a gyökérkezelés, a helyreállító tömés vagy akár egy inlay tömés árával is.

  • A barázdazárással biztosan nem lőhetünk mellé, jó befektetésnek számít, s akár felnőttkorban is érdemes mellette dönteni. Ilyenkor nem az egyszerű fajtáját, hanem a kiterjesztett barázdazárást végzik. A barázdazárás ára tehát a kezelés típusától is függhet.

  Otthoni teendők barázdazárás után

  Fontos észben tartani, hogy barázdazárás egy megelőző kezelés, és nem helyettesíti a rendszeres és helyes fog- és szájápolást. A megfelelő szájhigiénia fenntartásával, különösen az alábbi lépések betartásával azonban, biztosítható a barázdazáró hosszú élettartama és hatékonysága.

  1.     Rendszeres fogmosás: Naponta legalább kétszer, puha sörtéjű fogkefével mossunk fogat, ügyelve arra, a fogak minden felszínét megtisztítsuk, beleértve a töméseket vagy a pótlásokat is.

  2.     Fogselyem használata: A fogselyem használata elengedhetetlen a fogak közötti felszín tisztításhoz, ahova a fogkefe nem ér el.

  3.     Nyelvkaparó és szájvíz használata: A lepedékes nyelv amellett, hogy sok baktériumnak ad otthont, a rossz leheletet is fokozza. A nyelvkaparóval és szájvízzel csökken a szuvasodás kockázata.

  Neked ajánljuk:

  Fogcsikorgatás ellen: azonnali kezelés harapásemelő sínnel

  Fogcsikorgatás gyermekeknél – mire figyeljünk, hogyan segítsünk?

  A felnőtt fogcsikorgatás szövődményei és kezelésük

  4.     Rendszeres fogászati ellenőrzés: Tartsuk be a rendszeres fogászati ellenőrzési ütemtervet.

  5.     Rossz szokásokról való leszokás: Rossz szokásnak számít pl.: a jég, a kemény cukorkák vagy tollak, ceruzák rágcsálása. Ezek roncsolják és károsítják a zománcot és a töméseket is.

  6.     Kiegyensúlyozott étrend követése: Alakítsunk ki egy, a fogainknak megfelelőbb étrendet, ahol csökkentjük a cukros és savas ételek és italok arányát.

  7.     Fogvédők használata: Az akár már gyermekkorban is jelentkező éjjeli fogcsikorgatás és fogsor szorítás tönkre teszik, koptatják a fogakat, a töméseket, fogpótlásokat.

  A Clinident Fogászat korszerű alapanyagokkal várja azokat, akiket a barázdazárás vagy éppen a fogproblémák- és fogkő megelőzését célzó biofilm terápia érdekel. A szokásos felnőtt rendelés mellett pedig a kisebbeket a gyermekfogászat specialistája várja, hogy garantáltan jó élményekkel távoznak majd a rendelőből és ne félelemmel gondoljanak a fogászat egyik legegyszerűbb kezelésére.

  Kezelést végző orvosunk:

  Kérjen időpontot!