Miért fontos a barázdazárás?

Miért fontos a barázdazárás?

A barázdazárás sok más fogászati beavatkozáshoz képest meglehetősen olcsónak számít. Hatékonyan előzi meg a szuvasodást és fájdalommentes. Érdekelnek a részletek? Olvasd tovább szakértőink írását!

A fogak egészségének megőrzése és a szájhigiéniára való odafigyelés nem valósíthatók meg egyik pillanatról a másikra. A folyamat tanulást követel meg, és a fogsor épsége nagyrészt attól is függ, hogy gyermekkorban ezt miként sajátítottuk el. Sajnos tény, hogy sok szülő teljes mértékben az óvodára bízza a szájhigiéniára nevelést, és reggel és este sem ügyelnek arra, mennyi ideig és milyen alapossággal történik a fogak megtisztítása.

A gyermekek körében sem ismeretlen a szuvasodás, s a fogak felszínét támadó fertőzésért gyakran a nem megfelelő táplálkozás és a rengeteg édesség is felelőssé tehető. A fogváltás időszaka után a fogak mély barázdái nehezen tisztíthatóak, így pedig kevésbé védettek és ellenállóak a baktériumokkal szemben. Mindez fogszuvasodáshoz és akár a saját fogak korai elvesztéséhez is vezethet. Létezik azonban egy módszer, amivel csökkenthető a fogak barázdáltsága és így a fogászati megbetegedések kockázata.

A barázdazárást a maradó fogak rágófelszínén érdemes elvégezni és akár felnőttek esetében is megéri odafigyelni erre a területre, a gyerekekéhez képest kicsit módosított, kiterjesztett formában. Ugyan a módszerrel védelmet biztosíthatunk a szuvasodás ellen, de ez csak akkor valósul meg, ha közben a szájhigiéniáról sem feledkezünk meg mindennapjainkban.

Barázdazárás

Barázdazárás

  Kérjen visszahívást

  Milyen költségei vannak a barázdazárásnak?

  Ha fogászati kezelésekről van szó, akkor az árak korántsem elhanyagolhatók. Sokan vannak, akik inkább magánklinikát választanak, hiszen jobban bíznak a személyre szabott szolgáltatásban. De mégis mennyibe fog kerülni a barázdazárás? Milyen költségekkel számolhatunk? A barázdazárás sok más fogászati beavatkozáshoz képest meglehetősen olcsónak számít, így már 15 ezer forint alatt elérhető a kezelés.

  Ha a fog áttörése utáni 6 hónapon belül végezzük el a zárást, akkor egyszerű barázdazárásról beszélünk. Ilyenkor a fog tisztítása és szárítása után előkezeljük – felületkezeljük a fogat egy speciális anyaggal, majd folyékony „tömőanyaggal”, azaz barázdazáróval töltjük ki a rágófelszín réseit. Ha túl vagyunk a 6 hónapon, akkor feltételezhető, hogy a mély barázdák alján máris elindult a fog szuvasodása. Ezért, hogy megfelelően tiszta üregbe jusson be a barázdazáró anyag és ne zárjunk oda be semmilyen fertőzést, a fog előkészítése során minimális, precíz fúrás is szükséges. A végösszeg tehát a barázdazárás mértékétől függ.

  gyermekfogaszat_tomes

  Barázdazárás kezelés

  Az esztétikai fogászat ezen egyszerű kezelése rendkívül kifizetődő, ha rendszeresen járunk kontrollokra, fogkőeltávolításra és megfelelő eszközökkel naponta legalább kétszer, alaposan fogat mosunk. Barázdazárás nélkül ugyanis a rágófelszín egy időzített bomba. Egy kívülről rendkívül apró szuvasodás mélyre terjedhet, ami rögtön a fogbelet is veszélyezteti. Ez pedig nem csupán egy fogtömés árát húzza ki a zsebünkből, de számolnunk kell a gyökérkezeléssel és egy speciális fogbetét vagy korona árával is.

  Mi történik a barázdazárás során?

  Fontos tudni, hogy nem jár semmilyen fájdalommal. Ennek köszönhetően nem kell attól tartanunk, hogy gyermekünk egy életre megutálja majd a fogorvost és lehetetlenség lesz legközelebb a rendelőbe vinni. Gyermekek esetében erre különösen fontos odafigyelni, és már korán megbarátkoztatni a helyzettel, hogy bizony az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen a rendszeres fogorvos látogatás.

  Az egyszerű barázdazárás első lépéseként a szakember alaposan letisztítja a fogakat, majd a tömésekhez hasonló módon, de fúrás nélkül készíti elő a fogat, majd a barázdák mélyére juttatja a záró anyagot. Egyes feltöltő anyagok fluoridot is tartalmaznak. Ennek nagy előnye, hogy a feltöltés után folyamatosan adja a fog számára a fluoridot, ezzel is megtámogatva annak épségét, egészségét.  Ha korábban nem került sor még fogászati kezelésre, és a gyermek barázdazárás alkalmával találkozik először a fogorvossal, úgy jó eséllyel nem fog kialakulni benne félelem. A beavatkozás teljesen fájdalommentes és biztonságos.

  Ha a rendszeres kontroll alkalmával szeretnénk barázdazárást, akkor az állapotfelmérés elvégzésén túl még kb. 15-20 percet vesz igénybe a kezelés. Ilyenkor természetesen a fogorvos azt is ellenőrzi, hogy a barázdába juttatott anyag rágáskor okoz-e bármilyen kényelmetlenséget, azaz hátráltat-e a fogsor összezárásakor. Ebben az esetben – hasonlóan a tömések magasságának beállításához- elvékonyítják a záróanyagot és felpolírozzák a felszínét. Ezek után, minden soron következő kontroll alkalmával az orvos ellenőrzi a barázdazárókat, szükség estén pedig pótolja vagy cseréli.

  A barázdazárás hátrányai?

  A korábbiakban említett, a fog felületét megmaró anyag használatát biztosan nem sorolhatjuk a barázdazárás hátrányai közé. Maga az eljárás semmilyen fájdalommal nem jár, és maximális biztonsággal alkalmazható. Vannak olyan tömőanyagok, melyek fluoridot is tartalmaznak, ezzel növelve az érintett fog ellenállását. Alapvetően elmondható tehát, hogy a barázdazárással biztosan nem lőhetünk mellé, s felnőttkorban is érdemes mellette dönteni, még akkor is, ha ekkor már úgynevezett kiterjesztett barázdazárásra van szükség.

  A barázdazárás felnőttkorban annyiban különbözik, hogy egy nagyon kisfejű fúróval történik a feltárás, de annak mélysége nem haladja meg a fogzománcét. Ide kerül majd a tömőanyag és a lezáráshoz használatos anyag. Ez a megoldás remek választás kezdődő fogszuvasodás esetén, valamint megelőzés gyanánt.

  5a36544d5ea745.4315751315135099653877

  Barázdazárás gyermekeknél

   Kérjen időpontot!

   Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

   Fájdalommentes eljárás a Clinidentnél

   Sokan vannak, akik az iránt érdeklődnek, hogy mi a barázdazárás, valamint arról szeretnének többet megtudni, hogy fájdalmas-e. A tapasztalatok azt mutatják, hogy semmiféle fájdalommal nem jár, és még minimális kellemetlenség sem kíséri a beavatkozást. Előnyei azonban igencsak jól mérhetők, ugyanis a fogszuvasodás esélye minimalizálható ilyen módon. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy kizárólag akkor kerülhető el a szuvasodás, ha odafigyelünk a kifogástalan szájhigiéniára. Ez gyermekként és felnőttkorban is kiemelt jelentőséggel bír.

   A Clinident Fogászati Centrum kiváló szakemberekkel és korszerű alapanyagokkal várja azokat, akik a legjobb kezekben tudnák magukat barázdazárás kapcsán is. A klinikán gyermek fogászati specialista várja a gyerkőcöket, akik garantáltan jó élményekkel távoznak majd a fogászati rendelőből. Ez pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyermekek ne félelemmel gondoljanak a rendszeres fogászati kontrollra és az esetleges további beavatkozásokra.

   Miért kiemelten fontos a fogaink helyes ápolása?

   Az ép fogsor egyértelmű hatással van a közérzetünkre, magabiztosságunkra. A gyermekkorban elsajátított szájápolási minták befolyásolhatják a fogak állapotát egy egész életre. Természetesen a minőségi fogmosás nem maradhat el, s erre gyermekünk figyelmét is mindenképpen fel kell hívnunk.

   A fogkőeltávolítás, az orvosi kontroll és a barázdazárás csupán félévente – évente egyszer történik, de az otthoni helyes fogápolást naponta kétszer kell elvégezni. A kezelésnek köszönhetően barázdáink védve vannak ugyan, de a baktérium megtalálja a következő gyenge pontot, amiről általában a felnőttek is megfeledkeznek. A fogközöket és a szomszédos fogak egymással érintkező felszínét fogkefével nem érjük el, s ha ott szuvasodás üti fel a fejét, az rögtön két fog kezelését teszi majd szükségessé. A fogmosás mellett tehát nem maradhat el a fogselymezés és a fogköztisztító használata sem, melyek használatát már gyermekeinknek is el kell sajátítaniuk.

   A barázdazárás egy jó lépés lehet annak érdekében, hogy évekre megfelelő védelmet biztosítsunk a fogszuvasodás szempontjából kritikus fogak számára. Felnőttként is dönthetünk a kiterjesztett barázdazárás mellett, hiszen előfordulhat, hogy olyan adottságokkal rendelkezünk, melyek az ilyen jellegű kezelést indokolják. Az árak elfogadhatók, a kezelés pedig maximális biztonsággal alkalmazható. Megéri élni a lehetőséggel, hiszen előnyeit évekig érezhetjük.  

   Kezelést végző orvosunk:

   Kérjen időpontot!