A rossz lehelet okai. Hogyan kezeljük, mit tegyünk ellene?

A vonzó megjelenés nélkülözhetetlen eleme az ép és egészséges fogsor. Azonban hiába egészségesek fogaink, ha kellemetlen szájszag kíséri a mindennapjainkat.

Sajnos tény, hogy még akkor is előfordulhat rossz lehelet (halitosis), ha egyébként komoly fogszuvasodástól nem szenvedünk. Gyakran az sem mindegy, milyen ételeket fogyasztunk, mennyire élünk egészségesen és törődünk a szájhigiéniával.

A rossz lehelet tünetéért számos dolog felelőssé tehető, így az sem ritka, hogy több szakorvos közreműködésével, vizsgálatával és kezelésével tudunk csak végleg megszabadulni a kellemetlen tünettől.

Halitosis tünetei – mi való szájszag ellen

  Időpontot kérek

  Mi az a halitózis?

  A halitózis a rossz lehelet orvosi kifejezése. Időnként mindenkivel előfordul, hogy szájszagot tapasztal, különösképp erős illatú, fűszeres ételek fogyasztása után pl.: fokhagyma, hagyma, curry…stb. De a tartósan rossz lehelet, amely nem múlik el és a rendszeres és helyes fogmosás és szájápolás ellenére is jelen van, azt jelentheti, hogy krónikus halitózissal van dolgunk. A tartósan rossz szájszag a lakosság akár 30%-át is érintheti, ami vagy szájhigiéniés problémát vagy olyan egészségügyi gondot jelez, amely más szervhez köthető.

  A szájszag okai

  Kevés kellemetlenebb dolgot lehet elképzelni, mint amikor folyamatosan a rossz lehelettől szenvedünk. Befolyásolja a társas kapcsolatainkat, a lelki állapotunkat és hatással van a magabiztosságunkra is.

  Szakemberek, klinikai kutatások során vizsgálták a rossz leheletet kiváltó lehetséges okokat. Az eredmények azt támasztották alá, hogy a probléma gyökere olyan szerteágazó lehet, hogy javulást csak a kiváltó ok felkutatása és kezelése hozhat.

  A rossz lehelet száj eredetű okai

  A rossz lehelet kiküszöbölése nem lehetetlen feladat, ám sokszor nem elég a megszokott, rutinszerű fogmosás. A helyes fogmosás lépéseit kell elsajátítani és rendszeresen alkalmazni ahhoz, hogy változást tapasztaljunk.

  A megfelelő szájhigiéniás szokások nélkül a fogkövet és gyulladást kiváltó, a fogszuvasodást előidéző baktériumok ellenőrizetlenül képesek szaporodni, ami számos szájhigiéniás problémához vezethet.

  Rossz lehelet okai a szájban:

  • Lepedékes nyelv: Fontos, hogy ne csak a fogunkat, hanem a nyelvünket is megmossuk minden alkalommal, a nyelv lepedéke ugyanis baktériumokban gazdag felrakódás.
  • Fogszuvasodás: A fogselyem használatával a fogak egymással érintkező felszínét tudjuk megtisztítani, azt a részt, amit fogkefével nem tudunk elérni. A felnőttkorban keletkező lyukas fog jellemzően ezeken a területeken jelenik meg.
  • Bölcsességfog: az előbújt bölcsességfog körül, a nehéz tisztíthatóság miatt gennyes tasak képződhet, mely amellett, hogy fájdalmas és a fogakat tartó csontot is pusztítja még erős szájszagot is okoz.
  • Fogkő felrakódás: nem csak az elszíneződések miatt probléma a fogkő jelenléte, hanem mert szájszagot és fogínygyulladást is okoz, tehát rendszeres fogkő eltávolításra mindenkinek szüksége van.

  Mi lehet a bölcsességfog gyulladás oka, mik a tünetei és szövődményei?

  Hogyan, mikor kezelik a gyulladt bölcsességfogat?

  Mi való bölcsességfog fájdalomra, hogyan kezeljük házilag?

  Pácienseink ajánlásával: bölcsességfog gyulladás ellátását végző orvosaink

  Neked ajánljuk:

  Bölcsességfog gyulladás – tünetek, otthoni teendők, kezelés

  • Ínygyulladás: A fogkő hatással van az íny állapotára. A fogínygyulladás egyik biztos jele, ha fogmosás alkalmával rendszeresen vérzést, érzékenységet tapasztalunk. A gyulladás sajnos mélyebbre is terjedhet, ami már a fogágybetegség előszobája.
  • Tasakképződés: a fogköztisztító használata legalább olyan fontos, mint maga a fogmosás. A fogközöket a fogkefe képtelen rendesen kitisztítani, így az ott maradt ételmaradékok miatt a baktériumok komoly gyulladást tudnak kiváltani.
  • Fogágybetegség: a fogínysorvadás az a szájszaggal is járó betegség, mely során az íny krónikus gyulladása mellett a fogak is veszélybe kerülnek. A legtöbbször a rossz szájhigiénia és a felhalmozódott fogkő miatt jelentkezik, de kísérője lehet a cukorbetegségnek is.

  Mi a fogínysorvadás, mik lehetnek az ínysorvadás szövődményei?

  Érintett vagy? Ezek a fogínysorvadás tünetei

  Ínysorvadás kezelés nélkül – ezek az stádiumai

  Fogínysorvadás kezelés Irányított Biofilm Terápiával

  Neked ajánljuk:

  Fogínysorvadás okai és kezelése a legmodernebb módszerekkel

  • ANUG – Akut nekrotizáló ulceratív gingivitis: Az ínybetegség előrehaladott és agresszív formája, amely intenzív fájdalommal, vérzéssel, lázzal és fáradtsággal is járhat, pár nap alatt elpusztíthatja az ínypapillát. Akár fiatalokat is érinthet, de első sorban dohányosoknál fordul elő az őszi-tavaszi időszakban.
  • Sebek a szájban: A rossz leheletet okozhatják afták és fekélyek, de akár a fogeltávolítás vagy szájsebészeti beavatkozás utáni sebek is.
  • Szájszárazság: Kevesen tudják, de ha ki van száradva a szájnyálkahártya, az is vezethet kellemetlen lehelethez. A bőséges nyál a száj öblítését segíti, így ha a szervezet nem termel elég nyálat vagy anatómiai okok miatt szájlégzésre kényszerülünk, akkor az szájszaghoz vezethet.

  A nyálkahártya kiszáradását és rossz leheletet tapasztalhatnak:

  • Orrsövényferdülés miatti szájlégzők

  • Nyitott harapás miatti szájlégzők

  • Horkolók, tátott szájjal alvók

  • A dohányzók

  • A rendszeresen gyógyszert szedők

  • Idősebb korúak: a kor előrehaladtával a szervezet egyre kevesebb nyálat termel, így nő az esélye a szájszagnak is.

   

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

  A fogkőtől fogmosással és otthoni praktikákkal lehetetlen megszabadulni, mindenképpen szükség van a fogorvos vagy dentálhigiénikus segítségére. A végeredmény nem csak ragyogóan tiszta, fogkőmentes fogsor lesz, de a fogszuvasodás ellen is sokat tehetünk.  

  Rossz leheletet okozó betegségek

  Bár az elhanyagolt szájhigiénia a rossz szájszag leggyakoribb oka, mégsem ez az egyetlen, ami okozhatja. Számos egyéb körülmény, egészségügyi probléma is eredményezhet rossz leheletet.

   

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

  A kellemetlen szájszag egy figyelmeztető jelzés a testünktől, mondván, valami nem működik megfelelően odabent. A kiváltó ok felkutatása pedig az első fontos lépés a kellemetlenség kezeléséhez és a gyógyuláshoz.

  Milyen súlyos az aftád? Az alakja és mérete árulkodik

  Afta vagy herpesz? Ezek a legfőbb különbségek

  Az afta oka – lehet komolyabb is, mint gondolnánk?

  Meddig biztonságos az afta kezelése otthon, milyen háttérbetegségek okoznak aftát?

  Hatékony készítmények afta ellen

  Neked ajánljuk:

  Afta a szájban! Hogyan lehet eredményes az afta kezelése?

  Sjögren-szindróma: Ez az autoimmun betegség ízületi fájdalmakhoz, szemszárazsághoz, bőrszárazsághoz és szájszárazsághoz vezethet, ami pedig gyakran összefüggésbe hozható a halitózissal.

  Fej- és nyakrák: A szájüregi vagy garatrák tünetei közé tartoznak a nem gyógyuló sebek, melyek miatt kellemetlen szájszagot tapasztalhatunk.

  Gyomorpanaszok: Olykor csak átmeneti gyomor-bélrendszeri fertőzések okozzák a kellemetlenséget, ám krónikus jelenség is kiválthatja, s ilyenkor mindenképp ajánlott belgyógyász és gasztroenterológus felkeresése is.

  • Nyitott gyomorszáj esetén lazább vagy gyengébb a gyomorszáj izomzata, s a nem megfelelő zárás miatt tapasztalható a rossz szag. 

  • A reflux pedig lehet az ezzel együtt járó vagy ettől függetlenül is jelentkező probléma, amely során a nyelőcsőbe visszaszivárgó gyomorsav okozza a tüneteket.

  Szájszagot okoz a reflux

  Felső légúti betegségek: tüdőgyulladás, bronchitis és asthma esetén is kialakulhat kellemetlen lehelet, melyet vagy a betegség miatti váladéktermelődés vagy egyes hörgőtágító gyógyszerek, spray-k okoznak.

  Fül-orr gégszeti betegségek: az orrban, a torokban vagy a melléküregekben fellépő fertőzések vagy gyulladások is szájszagot okozhatnak.

  • Krónikus arcüreggyulladás

  • Krónikus tüszős mandulagyulladás

  • Mandulakövek: élelmiszermaradékokból, baktériumokkal borított kövek képződhetnek a torok hátsó részén lévő mandulákon, melyek szájszagot okoznak.

  Cukorbetegség: Ennél az anyagcsere betegségnél megnövekszik az ínybetegség kockázata, ugyanakkor az ínybetegségek meg is nehezíthetik a cukorbetegség kontrollálását, mivel növelhetik a vércukorszintet. Az íny- és fogágybetegség rossz leheletet okoz.

  Ketoacidózis: Ha a cukorbetegek inzulinszintje nagyon alacsony, akkor a sejtek nem tudják felvenni és felhasználni a cukrot, ami fontos energiaforrás számukra. Ilyenkor, üzemanyagként a zsíranyagok bontása történik, mely során ketonok keletkeznek és jellegzetes és kellemetlen acetonos leheletet okoznak. Súlyos és potenciálisan életveszélyes állapot jelzője lehet. 

  Májbetegség vagy vesebetegség: Amikor a máj és a vese megfelelően működik, kiszűrik a méreganyagokat a szervezetből. De a máj- vagy vesebetegségben szenvedőknél ezek a mérgező anyagok nem ürülnek ki, ami pedig halitózishoz vezethet.

  Alacsony szénhidráttartalmú diéta: Egyes böjtök és alacsony szénhidráttartalmú speciális diéták követésekor a lehelet rossz szagúvá válhat. Ennek oka a zsírok lebomlása, aminek következtében erős szagú ketonok keletkeznek a szervezetben. Ilyen diétát mindenképpen szakember felügyelete mellett végezzünk, a kellemetlen tünetek megjelenésekor az étrend felügyelt módosítása vagy elhagyása lehet a megoldás.

  Gyógyszerszedés: egyes gyógyszerek lebomlása során keletkezett anyagok is hatással vannak a leheletre. Ilyenek például az angina kezelésére használt nitrátok, a kemoterápiás gyógyszerek és egyes nyugtatók is. De azok is számíthatnak szájszagra, akik nagy dózisban szednek vitamin kiegészítőket.

  Hogyan függ össze az íz érzékelés és a szaglás?

  Mi az a fémes szájíz és hogyan alakul ki?

  Mik okozhatják?

  Hogyan kezeljük a tüneteket?

  A fogászati eredetű fémes szájíz kezelése

  12 tipp a megelőzésére

  Neked ajánljuk:

  Fémes íz a szájban – Mi okozza, mi a megoldás a tünetekre?

  Honnan tudhatom, hogy büdös a leheletem?

  Bizonyos ételek, például a hagyma, a hal, a kávé, az alkohol tartalmú italok, a paradicsomlé és a citrusfélékből készült gyümölcslevek rossz szájízt és szájszagot okoznak, ilyenkor étkezés után érdemes öblögetni, fogat mosni, de átmenetileg a cukormentes mentolos rágógumi is segíthet.

  Sajnos sokan nem is tudják, hogy a krónikus szájszag problémában érintettek, s ilyenkor kevés fájóbb dolog létezik, mint amikor más hívja fel figyelmüket erre. Pedig a rossz lehelet megelőzhető, s erre megéri odafigyelni.

  A baktériumok kellemetlen szájszagot okozhatnak

  A leheletünk ellenőrzésére mást felkérni igen kellemetlen, de szerencsére van néhány trükk, amivel magunk is felmérhetjük a szájszag mértékét.

  1. Ha rossz ízt, tapasztalunk a szájban, akkor valószínűleg a leheletünknek olyan szaga van, amelyet mások is érezhetnek.

  2. Nyaljuk meg a csuklót, hagyjuk egy pillanatra megszáradni, majd szagoljuk meg. Ez a módszer elég biztos visszajelzést ad a leheletünkről.

  3. Egy másik lehetőség az, hogy miután a fogselymet a hátsó fogaknál használtuk, megszagoljuk a fogselymet.

  4. De a nyelven felhalmozódott lepedék szaga is jól jelzi a problémánk erősségét. Nyelvkaparóval vagy fogkefével kaparjuk le a nyelvet, majd szagoljuk meg a kaparót.

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL A HALITOFÓBIÁRÓL 

  Vannak olyanok, akik folyamatosan aggódnak a leheletük miatt, még akkor is, ha egyáltalán nem érezhető rendellenes szájszag. Ezt az állapotot halitofóbiának nevezik, ami a rossz lehelet tévképzetét jelenti és akár rögeszmés szájtisztító magatartáshoz is vezethet.

  A rossz lehelet fogorvosi, orvosi kezelése

  Az egyetlen gyógymód a rossz szájszag megszüntetésére az alapbetegség kezelése. A menta csak részben fedi el a problémát. Ha az alaposabb fogmosás után röviddel visszatér a rossz lehelet, mihamarabb időpontot kell foglalnunk a fogászatra.

  Fontos, hogy kezdésként a fogorvos segítségével zárjuk ki azokat a szájat érintő megbetegedéseket, melyekre a leggyakrabban visszavezethető a szájszag. 

  Miután az állapotfelmérés során a fogorvos megtalálta a rossz lehelet okát, speciálisan a mi igényeinkre szabva készíti el a fogaink kezelési tervét.

  Szájszag fogkő miatt is kialakulhat

  Hogyan kezelik a rossz leheletet a fogászaton?

  Ha a halitózist a rossz szájhigiénia okozza, akkor a fogorvos a következőket teheti:

  • Alapos fogtisztítás - fogkőleszedés
  • Menthetetlen fog esetén foghúzás
  • Szuvasodás, lyukas fog megszüntetése fogtöméssel
  • Gyulladt fog megmentése gyökérkezeléssel
  • Az ínygyulladást, tasakokat, fogínysorvadást parodontológiai kezeléssel kezeli

  Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

  Milyen esetekben szükséges a mikroszkópos kezelés?

  Mi a mikroszkópos gyökérkezelés menete?

  Ezek a mikroszkóppal végzett gyökérkezelés előnyei

  Neked ajánljuk:

  Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

  Amennyiben a szűrésen az derül ki, hogy a fogak és az íny is egészségesek, akkor ezt követően érdemes csak az emésztőrendszer rendellenességei vagy más területek problémái után kutatni, mert akkor a szájszag egy másik testrész problémáját jelzi.

  A probléma további kivizsgálásához az alábbi szakértők segítségét is kérhetjük:

  • fül-orr gégész

  • belgyógyász

  • gasztroenterológus

  Előfordulhat, hogy az orvos javaslatára különböző gyógyszereket kell kipróbálni, vagy a megszokottakon módosítani kell, de akár további tesztek is kellhetnek a pontos ok meghatározásához.

  Mit tegyünk a szájszag ellen?

  A megfelelő szájhigiénia a legjobb módja annak, hogy lehelet tiszta, friss és kellemes legyen. Mivel a fogmosás a fog felületének csak körülbelül 60 százalékát tisztítja meg, így fogselyem és fogköztisztító használatára is szükség van a szájápolás során. Ezek az eszközök biztosítják a kis élelmiszer maradványok eltávolítását, amelyek a fogak között halmozódnak fel.

  Amennyiben nem rendszeres vagy nem helyes a fogmosás, akkor plakk, vagyis bakteriális biofilm réteg képződik a fogakon, melyek bontják az élelmiszer maradványokat, bomlástermékeik pedig kellemetlen szájszagot okoznak. Ez a biofilm az, ami kiváltja a fogínygyulladást, de ebből képződik a fogkő is.

  Válassz magadnak egy jó fogkefét! Ezek a szempontok!

  Mi, ezért ajánljuk az elektromos fogkefét!

  A legbiztosabb fogmosási technika, tanuld meg velünk!

  Ezt ne tedd! Fogkő eltávolítása házilag

  Ezt tehetjük otthon a fogkő ellen

  Neked ajánljuk:

  Szakemberek 5 tippje fogkő ellen

  Otthoni szájápolás rossz lehelet ellen

  Fogmosás naponta legalább kétszer, két percig.

  Fogselyem, fogköztisztító és nyelvkaparó használata minden esete.

  • Alkoholmentes antibakteriális szájvíz igény és szükség szerint.

  • A fogszabályozók, fogvédők, a harapásemelő- és fogfehérítő sínek is alapos tisztítást igényelnek. Fogkrémmel és speciális tisztító tablettákkal eltávolíthatjuk róluk a kórokozókat, majd tiszta, jól szellőző helyen hagyjuk két használat között megszáradni őket.

  • A kivehető fogsorokon és ideiglenes fogpótlásokon is megtapadnak a baktériumok. Tisztításuk szintén fontos. Fogsor esetén akár fogkőleszedésre is szükség lehet.

  A fogkefék cseréje 2-3 havonta szükséges. Egyrészt a rajtuk szaporodó baktériumok miatt, másrészt pedig mert a sörték elkopnak és nem tisztítanak hatékonyan.

  Szájszag ellen helyes fogmosás

  Rendszeres fogászati szűrés

  Ha a tartósan is baktérium-, fogkő és szájszag-mentes száj a cél, akkor az Irányított Biofilm Terápia a legjobb fogtisztítási eljárás. Segítségével nem csupán a fogkövet, de az azt előállító bakteriális biofilm réteget is eltávolítják a fogakról.

  • Fogorvosi ellenőrzés 6-12 havonta
  • Fogtisztítás – fogkőleszedés 6 havonta
  • Fogágybetegség esetén parodontológiai gondozás.

  Életmóddal a rossz lehelet ellen

  A napi megfelelő folyadékbevitelre számos ok miatt is érdemes odafigyelnünk. A bőr és haj hidratáltságán túl, szükség van rá az egészséges emésztéshez, de a nyálkahártyák kiszáradását a szájszárazságot is megelőzhetjük, ha elegendő tiszta vizet fogyasztunk.

  A nyáltermelést növelhetjük cukormentes rágógumival vagy cukormentes cukorkákkal de az egészséges, sok rágást igénylő ételek, nyers zöldségek is segítenek. Ez utóbbiak a fogak tisztítását is segítik két fogmosás között.

  Miért veszélyes a fogínygyulladás és egyáltalán mi okozza?

  Hogyan lehet azonnal megszüntetni az ínygyulladást és mi az, amitől súlyosbodhat?

  Vitaminok ínygyulladásra

  Hogyan mosd fájdalom nélkül a gyulladt ínyed?

  Házi szájöblögető készítése

  Neked ajánljuk:

  Tippek és gyógynövények fogínygyulladás ellen

  Kerülni kell az alkoholt, a koffeint és a dohánytermékeket, mert szárító hatásuk mellett, sajátos szájszagot is okoznak.

  Amennyiben pedig az alábbi tünetek valamelyikét tapasztaljuk, az otthoni szájápolás mellett azonnal érdemes fogorvosi időpontot is egyeztetni:

  • rossz lehelet, amely néhány hétig tartó kezelés után sem múlik el

  • fájdalmas, vérző vagy duzzadt fogíny

  • fogfájás

  • mozgó fogak

  • arc duzzanat

  • problémák a fogsorral

  • 3 hét után sem múló sebek a szájban

  Kérjen időpontot!