Szeretnéd megtudni, hogy miképp őrizheted meg sokáig a fogaid épségét és egészségét?

Súlyos költségek, bizonytalan és veszélyes otthoni praktikák nélkül, csak biztonságosan és hatékonyan?

Mi tudjuk, hogy nem akarsz minden hónapban fogorvoshoz járni, ezért olyan válaszunk van a kérdésedre, amely megoldja a problémádat.

A Clinident szakorvosainak az a legfontosabb, hogy sokáig mosolyoghass boldogan, ezért mindig ügyelünk arra, hogy elmondjuk: fogaid egészsége néhány egyszerű szabály betartásával könnyedén megőrizhető, és ehhez nincs szükséged felesleges, fájdalmas kiadásokra sem!

 szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

 szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

Tartsd szem előtt a következő 4 dolgot:

 • Megfelelő szájhigiénia. Ennek alapja a napi minimum kétszeri fogmosás, de nem szabad kifelejtened a fogselyem használatát sem!

 • Rendszeres fogorvosi kontroll 6 vagy 12 havonta, fogorvosi utasításnak megfelelően.

 • Egészséges étrend és a cukros ételek/italok fogyasztásának visszaszorítása.

 • Fogkő-eltávolítás évente legalább egyszer.

Egyik feladatot sem lehetetlen betartani, de mindegyik fontos abban, hogy fogazatod szép és egészséges legyen!

Az első három ponttal kapcsolatban valószínűleg nincs is kérdésed: fogat kell mosni, fogorvoshoz kell járni, egészségesen kell étkezni. Mindig jobb a bajt megelőzni vagy időben észrevenni, mint utólag rohanni a néha kellemetlen és költséges megoldások után.

De mi a helyzet a fogkő-eltávolítással? Miért olyan veszélyes a fogkő, és miért nem tudsz egyedül megszabadulni tőle?

 szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

A lepedék, és ami mögötte van!

Fogaidra az étkezések során lepedékek rakódnak le.

A fogászati plakknak is nevezett lepedékek vékony réteget képeznek a fogaid felszínén. Tulajdonságuk szerint többfélék lehetnek, kezdve a puhától a szilárdig, a jól láthatótól az átlátszóig.

Kialakulásuk természetes és folyamatos dolog, ami ellen nem tudsz tenni, de amíg egy részük a rágáskor magától ledörzsölődik, addig néhány „ragadósabb darab” a fogaidon marad.

Különösen veszélyeztetett:

 • a fogak belső felszíne,
 • a fogközök,
 • a fogak egymással érintkező részei (kontaktpont),
 • valamint az őrlő- és kisőrlő fogak barázdái.

Ezekről a területekről csak nagyon alapos fogmosással távolíthatod el a lepedékeket, és mivel vannak olyan helyek, ahová fogkeféd már nem ér el, ezért létfontosságú a fogselyem használata is.

Ha lefekvés előtt kihagyod a fogselymezést, akkor fogaid felszínének 33 százalékát nem tisztítod meg, és egész éjszaka hagyod a baktériumokat dolgozni. Ez hosszú távon megnöveli a fogszuvasodás és fogkő kialakulásának kockázatát.

Zéró cukor?

Az egészséges étrend kiemelt szerepet kap a megfelelő szájhigiénia fenntartásában, és a cukorban gazdag ételek fogyasztása sok más mellett fogaid egészségét is veszélyeztetik:

 • A lepedék gyorsan ragacsossá válik a magas curkortartalom miatt, és a plakk emiatt jobban tapad a fogak felszínéhez.
 • A szájüregben található baktériumok imádják a cukrot, de azok elfogyasztásával olyan savat termelnek, ami marni kezdi a fogzománcot.

A nem megfelelő szájhigiénia és a gyakori cukorfogyasztás miatt olyan savas közeg jön létre, amely kioldja az ásványi anyagokat a fogaidból, így csökkenti azok regenerálódó képességét. Ebből lesz idővel a fogszuvasodás.

A fogszuvasodás csak az eredeti fogaidat támadja meg, vagyis a probléma nem érinti a fogpótlásokat (legyen szó kivehető fogsorról vagy koronáról, hídról).

A fogkővel viszont már más a helyzet.

 szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

 szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő nem más, mint a fogaidon megtelepedő lepedék megkövült, elmeszesedett változata. Amíg a fogszuvasodás a zománcot és a dentint (majd később a fogbelet) támadja meg, addig a fogaidhoz tapadó, sárgás-barnás fogkő a tartószöveteket veszi célba.

A fogszuvasodással ellentétben a fogkő pedig már nemcsak az eredeti fogakon, hanem a különböző fogpótlásokon is kialakulhat.

Sőt, ki is alakul:

A fogkő úgy jön létre, hogy a lepedékben lévő baktériumok kioldják a nyálban található ásványi anyagokat (foszfát, kalcium). A folyamat során a lepedék teljesen megkeményedik, létrehozva ezzel a kemény és makacsul ragaszkodó fogkövet, ami minden felnőtt szájában megtalálható, legfeljebb eltérő mértékben.

A meszes plakk szorosan hozzátapad a fogaidhoz vagy a fogpótlásodhoz, így azt fogkefével, fogselyemmel vagy más otthoni módszerrel nem is tudod eltávolítani.

A rossz szájhigiénia mellett a genetikai adottságok is felgyorsíthatják kialakulását, és a leggyakrabban fogaid belső, nyelv felőli felszínén vagy a nyálmirigyhez közel alakul ki. A legtöbbször ezeknél a fogaknál találkozhatunk velük:

 • kis- és nagyőrlők
 • felső-oldalsó fogak
 • alsó-elülső frontfogak
 • metszőfogak és szemfogak.

A fogkő rendkívül látványos, ezért könnyen fel tudod ismerni, hiszen sárgás-barnás réteget képez fogaidon és a fogközökben. Bár esztétikai szempontból is zavaró, még ennél is fontosabb, hogy az el nem távolított fogkő idővel ínygyulladást okoz.

Az ínygyulladás csupán a kezdet

Az el nem távolított fogkő egyik legalattomosabb tulajdonsága az, hogy idővel irritálni kezdi a fogaidat és a fogágyadat védő ínyréteget.

A fogkőben elszaporodó baktériumok olyan méreganyagokat termelnek, aminek hatására az ínyed begyullad, bíbor- vagy kékes vörös színű lesz, és fogmosáskor be is vérezhet.

Bár fájdalmat is érezhetsz, a páciensek gyakran arról számolnak be, hogy az ínygyulladást nem kísérte látványos tünet, ezért sem fordultak időben fogorvoshoz.

Állj hát a tükör elé, és nézz bele! Mit látsz? Milyen színű az ínyed? Tapasztaltál vérzést korábban? A jeleket nem mindig egyszerű észrevenni, ezért nem árt, ha mindig odafigyelünk magunkra.

Nem véletlenül hangsúlyozzuk ki a rendszeres fogászati kontroll jelentőségét sem, hiszen az időben felfedezett ínygyulladás még egyszerűen kezelhető, és ehhez mindössze a lerakódott fogkő eltávolítására és a megfelelő szájhigiénia fenntartására van szükség.

Ellenkező esetben az ínyedet irritáló, folyamatosan növekvő fogkőréteg megtámadja a fogaid tartószöveteit, és a fogágyba hatolva súlyos, visszafordíthatatlan pusztítást végez.

Ezt hívjuk fogágybetegségnek, amely a fogszuvasodás mellett a felnőttkori fogvesztés egyik leggyakoribb oka.

Az ínygyulladás egyes számítások szerint a magyar lakosság ¾-ét is érintheti.

 szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

 szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

A fogkövet kiváltó okok

A meszes plakk kialakulását a helytelen szájápolás mellett a következő tényezők segíthetik:

 • a dohányzás,
 • a nyáltermelés csökkenése,
 • a rosszul záró tömések, koronák vagy hidak
 • vagy az összetorlódott fogak.

Az utolsó kettő esetében nehézkessé válhat a fogak tisztítása, ezért ott könnyebben megmarad a lepedék, és az gyorsabban válik fogkővé.

Az esztétikai szempontból is kellemetlen fogkövet már csak azért is érdemes eltávolítani, mert az ínygyulladás mellett kellemetlen szájszagot is okozhat.

 szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

szájhigiéniai kezelés, dentálhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás

Hogyan távolítjuk el a fogkövet?

A fogaidon lerakódott fogkőtől professzionális szájhigiéniás kezelés segítségével szabadulhatsz meg. Ez tartalmazza:

 • a fogkő-eltávolítást (depurálás)
 • és a polírozást.

A depuráláshoz modern ultrahangos eszközt használunk, amely kíméletesen, mégis hatékonyan tisztítja meg fogaid felszínét. Az ultrahangos depurátor nem sérti fel az ínyt, de a benne lévő kristályok rezgései gyors és eredményes munkát végeznek, és teljesen eltávolítják a fogaidon megtapadó plakkot.

Az íny alatti területek megtisztításához viszont már kézi műszert használunk, hogy eredményesebb munkát végezhessünk.

Fogkő-eltávolítással jelentős esztétikai javulás érhető el, és akár több árnyalatnyival is fehérebb lehetnek fogaid az eltávolított sárgás-barnás plakk miatt.

Szájhigiéniás tanácsok

Sajátítsd el a helyes szájápolási technikát, valamint gondoskodj a napi kétszeri fogmosásról és egyszeri fogselymezésről. Ne hagyd ki se a reggeli, se a lefekvés előtti szájápolást!

 1. Ne dohányozz, és étkezz egészségesen!
 2. Járj rendszeres fogászati kontrollra, és kérj fogkő-eltávolítást.
 3. Fogyassz kevesebbet az olyan italokból, amik elszínezhetik fogaidat (kávé, szénsavas üdítő, vörösbor)! Igyál viszont több élő kultúrás tejterméket!

A megfelelő szájhigiéniára való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, ezért gondoskodj időben gyermekeid fogászati ellenőrzéséről is

A megfelelő fogtisztítási technikát a Clinident fogorvosai és dentálhigiénikusai örömmel megtanítják neked, hogy a mosoly ne csak szép, de egészséges is legyen.

Látogass el hozzánk, és engedd, hogy újjá, még egészségesebbé varázsoljuk fogaidat.

Klinikánkon az ultrahangos fogkőleszedés ára egy komplett kezelés takar amely az alábbi lépésekből áll

 • Ultrahangos fogkőeltávolítás
 • Sós fogpolírozás
 • Tisztítás polírozó pasztával
 • Fogközök áttisztítása polírozó csíkkal
 • Fogközök ellenőrzése fogselyemmel

Miért válaszd a Clinident Fogászati Centrumot az éves dentálhigiénés kezelésedhez?

 • Az ultrahangos fogkő eltávolítást Klinikánkon helyi érzéstelenítő zselé mellett végezzük, azért hogy neked minél kisebb kényelmetlenséggel járjon a kezelés
 • hagyományos eljárással szemben nálunk a kíméletesebb és hatékonyabb ultrahanggal történő fogkőeltávolítást végezzük, mely gyors és kiemelkedően alapos
 • A fogkőeltávolítást sok éves tapasztalattal rendelkező, kedves és alapos dentálhigiénikusaink végzik
 • Klinikánkon a kezelés részét képezi a szájhigiéniai tanácsadás is

Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

Szájhigiéniai kezelés áraink az árlista menüpont alapján

Ultrahangos szájnigiéniai kezelés polírozással:

18 900 Ft

• professzionális fogkőeltávolítás ultrahangos készülékkel

• sós polírozás az elszíneződések eltüntetésére

Időtartam: 60 perc

A kezelést végző dentálhigiénikusaink:

Makrai Viktória

Makrai Viktória

dentálhigiéniai tanácsadás, fogkőeltávolítás
Immáron 20 éve dolgozik dentálhigiénikusként, 2002 óta pedig a Clinident csapatát erősíti. Az azóta eltelt évek alatt ezrek fordultak meg nála, majd váltak visszatérő páciensé a professzionálisan végzett munkájának és empatikus személyiségének köszönhetően.
Ábrahám Eszter

Ábrahám Eszter

dentálhigiéniai tanácsadás, fogkőeltávolítás
Eszter közel 20 éve választotta hivatásának a fogászati szakmát. Nyugodt és barátságos légkört teremtve várja mind a bátrabb, mind a szorongóbb pácienseket.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.