Szeretnéd megtudni, hogy miképp őrizheted meg sokáig a fogaid épségét és egészségét?

Súlyos költségek, bizonytalan és veszélyes otthoni praktikák nélkül, csak biztonságosan és hatékonyan?

Mi tudjuk, hogy nem akarsz minden hónapban fogorvoshoz járni, ezért olyan válaszunk van a kérdésedre, amely megoldja a problémádat.

A Clinident szakorvosainak az a legfontosabb, hogy sokáig mosolyoghass boldogan, ezért mindig ügyelünk arra, hogy elmondjuk: fogaid egészsége néhány egyszerű szabály betartásával könnyedén megőrizhető, és ehhez nincs szükséged felesleges, fájdalmas kiadásokra sem!

fogkő kezelés

egészséges fog

4 tipp, hogy ne legyen probléma a fogaiddal

 • Megfelelő szájhigiénia. Ennek alapja a napi minimum kétszeri fogmosás, de nem szabad kifelejtened a fogselyem használatát sem!

 • Rendszeres fogorvosi kontroll 6 vagy 12 havonta, fogorvosi utasításnak megfelelően.

 • Egészséges étrend és a cukros ételek/italok fogyasztásának visszaszorítása.

 • Fogkő-eltávolítás évente legalább egyszer.

Egyik feladatot sem lehetetlen betartani, de mindegyik fontos abban, hogy a fogazatod szép és egészséges legyen!

Az első három ponttal kapcsolatban valószínűleg nincs is kérdésed: fogat kell mosni, fogorvoshoz kell járni, egészségesen kell étkezni. Mindig jobb a bajt megelőzni vagy időben észrevenni, mint utólag rohanni a néha kellemetlen és költséges megoldások után.

De mi a helyzet a fogkő-eltávolítással? Miért olyan veszélyes a fogkő, és miért nem tudsz egyedül megszabadulni tőle?

fogkő eltávolítás eredménye

A fogkő-eltávolítás eredménye

A lepedék, és ami mögötte van!

Fogaidra az étkezések során lepedékek rakódnak le.

A fogászati plakknak is nevezett lepedékek vékony réteget képeznek a fogaid felszínén. Tulajdonságuk szerint többfélék lehetnek, kezdve a puhától a szilárdig, a jól láthatótól az átlátszóig.

Kialakulásuk természetes és folyamatos dolog, ami ellen nem tudsz tenni, de amíg egy részük a rágáskor magától ledörzsölődik, addig néhány „ragadósabb darab” a fogaidon marad.

Különösen veszélyeztetett:

 • a fogak belső felszíne,
 • a fogközök,
 • a fogak egymással érintkező részei (kontaktpont),
 • valamint az őrlő- és kisőrlő fogak barázdái.

Ezekről a területekről csak nagyon alapos fogmosással távolíthatod el a lepedékeket, és mivel vannak olyan helyek, ahová fogkeféd már nem ér el, ezért létfontosságú a fogselyem használata is.

Ha lefekvés előtt kihagyod a fogselymezést, akkor fogaid felszínének 33 százalékát nem tisztítod meg, és egész éjszaka hagyod a baktériumokat dolgozni. Ez hosszú távon megnöveli a fogszuvasodás és fogkő kialakulásának kockázatát.

Zéró cukor?

Az egészséges étrend kiemelt szerepet kap a megfelelő szájhigiénia fenntartásában, és a cukorban gazdag ételek fogyasztása sok más mellett fogaid egészségét is veszélyeztetik:

 • A lepedék gyorsan ragacsossá válik a magas curkortartalom miatt, és a plakk emiatt jobban megtapad a fogak felszínén.
 • A szájüregben található baktériumok is imádják a cukrot, de azok elfogyasztásával olyan savat termelnek, ami marni kezdi a fogzománcot.

A nem megfelelő szájhigiénia és a gyakori cukorfogyasztás miatt olyan savas közeg jön létre, amely kioldja az ásványi anyagokat a fogaidból, így csökkenti azok regenerálódó képességét. Ebből lesz idővel a fogszuvasodás

A fogszuvasodás csak az eredeti fogaidat támadja meg, vagyis a probléma nem érinti a fogpótlásokat (legyen szó kivehető fogsorról vagy koronáról, hídról).

A fogkővel viszont már más a helyzet.

  Online bejelentkezés

  Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

  Fogkő eltávolítása

  Miért veszélyes a fogkő?

  A fogkő nem más, mint a fogaidon megtelepedő lepedék megkövült, elmeszesedett változata. Amíg a fogszuvasodás a zománcot és a dentint (majd később a fogbelet) támadja meg, addig a fogaidhoz tapadó, sárgás-barnás fogkő a tartószöveteket veszi célba.

  A fogszuvasodással ellentétben a fogkő pedig már nemcsak az eredeti fogakon, hanem a különböző fogpótlásokon is kialakulhat.

  Sőt, ki is alakul:

  A fogkő úgy jön létre, hogy a lepedékben lévő baktériumok kioldják a nyálban található ásványi anyagokat (foszfát, kalcium). A folyamat során a lepedék teljesen megkeményedik, létrehozva ezzel a kemény és makacsul ragaszkodó fogkövet, ami minden felnőtt szájában megtalálható, legfeljebb eltérő mértékben.

  A meszes plakk szorosan hozzátapad a fogaidhoz vagy a fogpótlásodhoz, így azt fogkefével, fogselyemmel vagy más otthoni módszerrel nem is tudod eltávolítani. Fogkő eltávolításon éppen ezért 6-12 havonta érdemes részt venni, mert ott a szakember egy ultrahangos eszközzel gyorsan és hatékonyan szabadít meg a hónapok során elszaporodott felrakódástól.

   

  A rossz szájhigiénia mellett a genetikai adottságok is felgyorsíthatják kialakulását, és a leggyakrabban fogaid belső, nyelv felőli felszínén vagy a nyálmirigyhez közel alakul ki. A legtöbbször ezeknél a fogaknál találkozhatunk velük:

  • kis- és nagyőrlők
  • felső-oldalsó fogak
  • alsó-elülső frontfogak
  • metszőfogak és szemfogak.

  A fogkő rendkívül látványos, ezért könnyen fel tudod ismerni, hiszen sárgás-barnás réteget képez fogaidon és a fogközökben. Bár zavaró lehet az esztétikai probléma, azonban még ennél is fontosabb, hogy az el nem távolított fogkő idővel ínygyulladást okoz.

  Az ínygyulladás csupán a kezdet

  Az el nem távolított fogkő egyik legalattomosabb tulajdonsága az, hogy idővel irritálni kezdi a fogaidat és a fogágyadat védő ínyréteget.

   

  Az íny gyulladása a fogkőben elszaporodó baktériumok által termelt méreganyagok hatására történik: bíbor- vagy kékes vörös színű lesz az íny, fogmosásra pedig vérzéssel reagál.

  Bár fájdalmat is érezhetsz, a páciensek gyakran arról számolnak be, hogy az ínygyulladást nem kísérte látványos tünet, ezért sem fordultak időben fogorvoshoz.

  Állj hát a tükör elé, és nézz bele! Mit látsz? Milyen színű az ínyed? Tapasztaltál vérzést korábban? A jeleket nem mindig egyszerű észrevenni, ezért nem árt, ha mindig odafigyelünk magunkra.

  Nem véletlenül hangsúlyozzuk ki a rendszeres fogászati kontroll jelentőségét sem, hiszen az időben felfedezett ínygyulladás még egyszerűen kezelhető. Az ultrahangos fogkő eltávolítást rutinszerűen és professzionálisan végzik szakembereink, akik tudják, hogy a fogászati panaszok megelőzéséhez mindössze a lerakódott fogkő eltávolítására és a megfelelő szájhigiénia fenntartására van szükség. Éppen ezért, az eltávolítás után nemcsak elméleti, de gyakorlati segítséget is nyújtanak a különféle eszközök használatához.

  Ellenkező esetben az ínyedet irritáló, folyamatosan növekvő fogkőréteg megtámadja a fogaid tartószöveteit, és a fogágyba hatolva súlyos betegséget, visszafordíthatatlan pusztítást végez.

  Ezt hívjuk fogágybetegségnek, amely a fogszuvasodás mellett a felnőttkori fogvesztés egyik leggyakoribb oka. Ebben az esetben már orvosi segítségre, parodontológus szakértelmére is szükség lesz, hogy a fogak menthetők legyenek.

  Az ínygyulladás egyes számítások szerint a magyar lakosság ¾-ét is érintheti.

  Rendszeres fogászati kontroll szükséges

  Professzionális fogkő-eltávolító kezelés

  A fogkövet kiváltó okok

  A meszes plakk kialakulását a helytelen szájápolás mellett a következő tényezők segíthetik:

  • a dohányzás,
  • a nyáltermelés csökkenése,
  • a rosszul záró tömések, koronák vagy hidak
  • vagy az összetorlódott fogak.

  Az utolsó kettő esetében nehézkessé válhat a fogak tisztítása, ezért ott könnyebben megmarad a lepedék, és az gyorsabban válik fogkővé.

  Az esztétikai összképet lerontó fogkő nemcsak a fájdalmas ínygyulladás miatt válik kellemetlenné, de ráadásul még erőteljes szájszagot is okoz.

   Online bejelentkezés

   Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

   Hogyan távolítjuk el a fogkövet?

   A fogkövet a szakember, csak professzionális körülmények között, speciális eszközökkel tudja eltávolítani. Tehát a dentálhigiéniás kezelés alapvetően két részből áll:

   • a fogkő-eltávolításból (depurálás) és
   • polírozásból.

   A depuráláshoz modern ultrahangos eszközt használunk, amely kíméletesen, mégis hatékonyan tisztítja meg fogaid felszínét. Az ultrahangos depurátor nem sérti fel az ínyt, de a benne lévő kristályok rezgései gyors és eredményes munkát végeznek, és teljesen eltávolítják a fogaidon megtapadó plakkot.

   Az íny alatti területek megtisztításához viszont már kézi műszert használunk, hogy eredményesebb munkát végezhessünk.

   Fogkő-eltávolítással jelentős esztétikai javulás érhető el, és akár több árnyalatnyival is fehérebbek lehetnek fogaid az eltávolított sárgás-barnás plakk miatt.

   Szájhigiéniás tanácsok: az egészséges mosoly megőrzése a Clinidentnél

   A fogkő kialakulását te magad is megelőzheted! Sajátítsd el a helyes szájápolási technikát, valamint gondoskodj a napi kétszeri fogmosásról és egyszeri fogselymezésről. Ne hagyd ki se a reggeli, se a lefekvés előtti szájápolást!

   1. Ne dohányozz, és étkezz egészségesen!

   2. Járj rendszeres fogászati kontrollra, és kérj fogkő-eltávolítást.

   3. Fogyassz kevesebbet az olyan italokból, amik elszínezhetik fogaidat (kávé, szénsavas üdítő, vörösbor)! Igyál viszont több élő kultúrás tejterméket!

   Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

    Kérjen visszahívást

    A megfelelő szájhigiéniára való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, ezért gondoskodj időben gyermekeid fogászati ellenőrzéséről is.

    A fogkő ellen irányuló megfelelő fogtisztítási technikát a Clinident fogorvosai és dentálhigiénikusai örömmel megtanítják neked, hogy a mosolyod ne csak szép, de egészséges is legyen.

    Látogass el hozzánk, és engedd, hogy újjá, még egészségesebbé varázsoljuk fogaidat.

    Klinikánkon az ultrahangos fogkőleszedés ára egy komplett kezelést takar, amely az alábbi lépésekből áll:

    • Ultrahangos fogkő-eltávolítás
    • Sós fogpolírozás
    • Tisztítás polírozó pasztával
    • Fogközök áttisztítása polírozó csíkkal
    • Fogközök ellenőrzése fogselyemmel

    Miért válaszd a Clinident Fogászati Centrumot az éves dentálhigiénés kezelésedhez?

    • Az ultrahangos fogkőeltávolítást Klinikánkon helyi érzéstelenítő zselé mellett végezzük azért, hogy neked minél kisebb kényelmetlenséggel járjon a kezelés.
    • A hagyományos eljárással szemben nálunk a kíméletesebb és hatékonyabb ultrahanggal történő fogkőeltávolítást végezzük, mely gyors és kiemelkedően alapos.
    • A fogkőeltávolítást sok éves tapasztalattal rendelkező, kedves és alapos dentálhigiénikusaink végzik.
    • Klinikánkon a kezelés részét képezi a szájhigiéniai tanácsadás is.

    Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

    Szájhigiéniai kezelés áraink az árlista menüpont alapján

    Ultrahangos szájnigiéniai kezelés polírozással:

    23 900 Ft

    • általános felmérés a fogak és a fogíny állapotáról, fogkő mennyiségéről

    • professzionális ultrahangos fogkő eltávolítás

    • sófúvás, a szennyeződés maradéktalan eltávolítása érdekében

    • az élelmiszerek és a dohányzás okozta elszíneződések eltüntetése

    • fogpolírozás speciális rendelői polírozó pasztával, a tökéletesen sima felületért

    • fogmosási és szájápolási tanácsadás

    Időtartam: 60 perc

    Ultrahangos szájnigiéniai kezelés – arcfelenként érzéstelenítéssel:

    16 000 Ft

    Sós polírozás:

    18 900 Ft

    A fogkő-eltávolítást végző dentálhigiénikusaink:

    Online bejelentkezés

     A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.