Fogkő-eltávolítás és szájhigéniai kezelés

Milyen tünetek estén kell azonnali fogkő eltávolítás? Mi a fogkő leszedés menete, mennyire fáj, mire számítsunk utána?

Érdekelnek a részletek? Olvasd tovább szakértőink írását!

Hogyan őrizheted meg sokáig a fogaid épségét és egészségét súlyos költségek, bizonytalan és veszélyes otthoni praktikák nélkül, biztonságosan és hatékonyan?

A Clinident szakorvosainak az a legfontosabb, hogy sokáig, boldogan mosolyoghass. Tudd, hogy fogaid egészsége néhány egyszerű szabály betartásával könnyedén megőrizhető, és ehhez nincs szükséged felesleges, fájdalmas kiadásokra sem, csak a szűrővizsgálat és a fogkő eltávolítás legyen rendszeres!

Rendszeres fogászati kontroll és fogkőeltávolítás

Mi a fogkő, kire és miért veszélyes?

Fogaidra az étkezések során lepedék rakódik le. Kialakulása természetes és folyamatos dolog, éppen ezért csak a rendszeres és nagyon alapos fogmosással távolítható el.

Lepedékből fogkő. Így történik:

1. A lepedékben lévő baktériumok kioldják a nyálban található ásványi anyagokat (foszfát, kalcium).

2. A folyamat során a lepedék teljesen megkeményedik.

3. A megkövesedett, elmeszesedett plakk szorosan tapad a fogak vagy a korona felszínén, így azt fogkefe, fogselyem vagy más otthoni módszer bevetésével már nem is tudod eltávolítani.

A fogkő-eltávolítás eredménye

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Amíg a fogszuvasodás a zománcot és a dentint (majd később a fogbelet) támadja meg, addig a fogaidhoz tapadó, sárgás-barnás fogkő első sorban a tartószöveteket veszi célba.

 

A fogszuvasodással ellentétben a fogkő már nem csupán a saját fogakon, hanem a különböző fogpótlásokon is kialakulhat, sőt, ki is alakul.

Tehát, bárkire nézve veszélyes lehet az el nem távolított fogkő, különösen, ha fogágybetegségre való hajlamot is örököltünk.

Melyik szakorvosi konzultációt válaszd?

A legfontosabb tudnivalók a bejelentkezéstől az érkezésig.

Ismerkedj velünk és válassz magadnak fogorvost.

Neked ajánljuk:

Első konzultáció a Clinident fogászatán

A hajlamon kívül azonban bizonyos eseteket mégis érdemes külön is kiemelni, mert fokozott odafigyelést igényelnek:

 • Kismamák: a terhességre jellemző ínygyulladás gyorsan súlyosbodhat, ha nem megfelelő a szájhigiénia, nincs fogászati szűrés és nem történik fogkőleszedés. Ebből az elhanyagolt állapotból is adódhat az „Egy gyerek – egy fog” hiedelem.
 • Cukorbetegek: sajnos kevesen tudják, hogy a cukorbetegség kísérő jelensége a fogágybetegség, s ha nincs rendszeres fogorvosi ellenőrzés, akkor a cukorbetegség bizony fogvesztéshez vezet.
 • Dohányosok: a cigaretta káros anyagai kiszárítják a nyálkahártyát és folyamatos gyulladásban tartják, így csökken a baktériumokkal szembeni ellenálló képessége. A cigaretta tehát nem csupán a rossz szájszagért, de a fogágybetegségért is felelőssé tehető.

Kérjen időpontot szájhigiéniai kezelésre és ismerkedjen meg higiénikus specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Mi okozza a fogkövet? A lepedék, és ami mögötte van!

A rossz szájhigiénia mellett a genetikai adottságok is felgyorsíthatják a fogkő kialakulását. A leggyakrabban fogaid belső, nyelv felőli felszínén vagy a nyálmirigyhez közel a külső felszínén alakul ki.

A legtöbbször ezeknél a fogaknál találkozhatunk vele:

• kis- és nagyőrlők

• felső-oldalsó fogak

• alsó-elülső frontfogak

• metszőfogak és szemfogak.

A fogkő rendkívül látványos, ezért könnyen fel tudod ismerni, hiszen sárgás-barnás réteget képez fogaidon és a fogközökben.

Bár zavaró lehet az esztétikai probléma, azonban még ennél is fontosabb, hogy az el nem távolított fogkő idővel fogínygyulladást okoz.

Fontos tudni, hogy a meszes plakk kialakulását a helytelen szájápolás mellett a következő tényezők is segíthetik:

• dohányzás,

• a nyáltermelés csökkenése,

• a rosszul záró tömések, koronák vagy hidak

• vagy az összetorlódott fogak.

Az utolsó kettő esetében nehézkessé válhat a fogak tisztítása, ezért ott könnyebben megmarad a lepedék és az, gyorsabban válik fogkővé.

Az esztétikai összképet lerontó fogkő nemcsak a fájdalmas ínygyulladás miatt válik kellemetlenné, de ráadásul még erőteljes szájszagot is okoz.

Milyen vitaminokkal előzheted meg az ínygyulladást?

Hogyan készül a legjobb házi szájöblögető?

Mivel szüntetheted meg azonnal az íny gyulladását?

Neked ajánljuk:

Tippek és gyógynövények fogínygyulladás ellen

Milyen tünetek esetén kell azonnal fogkő eltávolításra jelentkezni?

Az el nem távolított fogkő egyik legalattomosabb tulajdonsága az, hogy idővel irritálni kezdi a fogaidat és a fogágyadat védő ínyréteget.

Állj hát a tükör elé, és nézz bele! Mit látsz?

1. Milyen színű az ínyed?

• Az íny gyulladása a fogkőben elszaporodó baktériumok által termelt méreganyagok hatására történik, így bíbor- vagy kékes vörös színű lesz az íny.

2. Vérzik az ínyed fogmosás közben? Tapasztaltál vérzést korábban is?

• Ínygyulladás esetén, fogmosáskor vérzéssel reagál az irritált íny.

3. Kellemetlen érzés a fogmosás, érzékeny, esetleg fájdalmas az ínyed?

• A legfontosabb, hogy a kellemetlenség ellenére sem szabad hanyagolni a fogmosást. Fontos tudni, hogy nem azért fáj, mert mosod, hanem azért fáj, mert nem mosod elég alaposan.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Bár fájdalmat is érezhetsz, a páciensek gyakran arról számolnak be, hogy az ínygyulladást nem kísérte látványos tünet, ezért sem fordultak időben fogorvoshoz. A jeleket tehát nem mindig egyszerű észrevenni otthon, ezért nem árt, ha mindig odafigyelünk magunkra. A rendszeres fogászati kontrollal, az időben felfedezett ínygyulladás még egyszerűen kezelhető.

Mire számítsunk, ha nem járunk fogkő eltávolításra?

Az ultrahangos fogkő eltávolítást rutinszerűen és professzionálisan végzik szakembereink, akik tudják, hogy a fogászati panaszok megelőzéséhez mindössze a lerakódott fogkő eltávolítására és a megfelelő szájhigiénia fenntartására van szükség.

Ebből pedig az következik, hogy a fogkő leszedés elmaradásának komoly kockázatai lehetnek:

• Az ínyedet irritáló, folyamatosan növekvő fogkőréteg megtámadja a fogaid tartószöveteit, és a fogágyba hatolva súlyos betegséget, visszafordíthatatlan pusztítást végez.

• Ezt hívjuk fogágybetegségnek, amely a fogszuvasodás mellett a felnőttkori fogvesztés egyik leggyakoribb oka.

• Ebben az esetben már orvosi segítségre, parodontológus szakértelmére is szükség lesz, hogy a fogak menthetők legyenek.

• Az ínygyulladás egyes számítások szerint a magyar lakosság ¾-ét is érintheti.

Fogkő eltávolítása

Mi a fogkő eltávolítás menete?

A fogakon felhalmozódott és a fogágyat irritáló fogkövet a szakember, csak professzionális körülmények között, speciális eszközökkel tudja eltávolítani. Tehát a dentálhigiéniás kezelés alapvetően két részből áll:

• a fogkő-eltávolításból (depurálás) és

• polírozásból.

1. A depuráláshoz modern, ultrahangos eszközt használunk, amely kíméletesen, mégis hatékonyan tisztítja meg a fogak felszínét. Az ultrahangos depurátor nem sérti fel az ínyt, de az általa keltett rezgés gyorsan és eredményesen bontja le a fogkövet, és távolítja el a fogakon megtapadó plakkot, felrakódást.

2. Az íny alatti területek megtisztításához viszont már kézi műszert használunk, hogy eredményesebb munkát végezhessünk.

3. Fogkő-eltávolítással és az utána következő sós polírozással jelentős esztétikai javulás érhető el, és akár több árnyalatnyival is fehérebbek lehetnek a fogaid az eltávolított sárgás-barnás plakk után.

Az összes otthon használható fehérítő eszköz a fogfehérítő portól az UV lámpáig.

Hogyan kell használni őket, melyiknek mi az előnye, a hátránya és mennyire hatékonyak? Mik a fogfehérítő házi praktikák veszélyei?

Neked ajánljuk:

Fogfehérítő módszerek bemutatása A-tól Z-ig

Mennyire fáj a fogkőeltávolítás?

A kezelések általában teljesen fájdalmatlanok, a legtöbb páciens semmi kellemetlenséget nem tapasztal.

 • Akiknek a fogaik alapvetően is érzékenyebbek, vagy akiknek nagy mennyiségű fogkő halmozódott fel a fogain, azok érzékenyebben reagálhatnak az eltávolításra.
 • Jó hír azonban, hogy még nekik sem kell várni a kellemetlenséget, hiszen érzéstelenítővel (zselé, spray, szuri) gyorsan orvosolható az érzékenység bármilyen fokozata.

Kérjen időpontot szájhigiéniai kezelésre és ismerkedjen meg higiénikus specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Ezek miatt érdemes a Clinident fogászat dentálhigiéniás kezelését választani

 • Az ultrahangos fogkő–eltávolítást klinikánkon helyi érzéstelenítő zselé mellett végezzük azért, hogy neked minél kisebb kényelmetlenséggel járjon a kezelés.
 • A hagyományos eljárással szemben nálunk a kíméletesebb és hatékonyabb ultrahanggal történő fogkő–eltávolítást végezzük, mely gyors és kiemelkedően alapos.
 • A fogkő eltávolítást sok éves tapasztalattal rendelkező, kedves és alapos dentálhigiénikusaink végzik.
 • Klinikánkon választhatsz komplex kezelést is, melynek részét képezi a szájhigiéniai tanácsadás is, tehát nemcsak elméleti, de gyakorlati segítséget is kérhetsz az alapos fogmosáshoz és a különféle eszközök használatához.
 • Nálunk biztonságban vagy! Az ínygyulladás vagy fogágybetegség legkisebb jelére helyben, személyre szabott, parodontológiai gondozást biztosítunk.

Szájhigiéniás tanácsok: az egészséges mosoly megőrzése a Clinidentnél

A fogkő kialakulását többé-kevésbé te magad is megelőzheted, sokat javíthat szájhigiéniádon az odafigyelés fogkő eltávolítás után, amihez mi minden hatékony segítséget megadunk neked.

5 tipp a fogkő ellen – legyél profi a megelőzésben

1. Helyes fogmosás

Sajátítsd el a fogaidnak megfelelő fogtisztítási technikát. A lepedék miatt különösen veszélyeztetett fogfelszínek:

• a fogak belső felszíne,

• a fogközök,

• a fogak egymással érintkező részei (kontaktpont),

• valamint az őrlő- és kisőrlő fogak barázdái.

2. Megfelelő szájhigiénia fenntartása

Ennek alapja a napi, minimum kétszeri fogmosás mellett a fogselyem és a fogköztisztító használata is.

• Ha lefekvés előtt kihagyod a fogselymezést, akkor fogaid felszínének 33 százalékát nem is tisztítod meg. Ez fogszuvasodáshoz és fogkő kialakulásához vezet.

3. Egészséges életmód – zéró cukor

Az egészséges étrend kiemelt szerepet kap a megfelelő szájhigiénia fenntartásában, tehát ne dohányozz, és étkezz egészségesen! Fogyassz kevesebbet azokból, amik elszínezhetik fogaidat (kávé, szénsavas üdítő, vörösbor) vagy cukrosak! Igyál viszont több élő kultúrás tejterméket!

Professzionális fogkő-eltávolító kezelés

4. Rendszeres fogorvosi kontroll 6 vagy 12 havonta

A kontroll vizsgálatokra a fogorvosi utasításnak megfelelően kell jelentkezni. Amennyiben a szájhigiéniánk nem megfelelő vagy egyes fogaink szorosabb kontrollt igényelnek, az orvos sűrűbb látogatást fog javasolni.

5. Fogkő-eltávolítás évente legalább egyszer

A rendszeres fogkő leszedés mellett az is fontos, hogy a nekünk megfelelő fogkrémet és szájvizet-, valamint az egyéni kézügyességünkhöz mérten kézi- vagy elektromos fogkefét használjunk az otthoni szájápolás során. Mindezekhez rendelőnkben, a dentálhigiénikus adhat praktikus tanácsokat.

Kérjen időpontot szájhigiéniai kezelésre és ismerkedjen meg higiénikus specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Milyen kellemetlenségek adódhatnak egy fogkő eltávolítás során vagy azután?

Ennél a beavatkozásnál semmilyen komolyabb nehézségre nem kell számítani. A dentálhigiénikusok gyorsan, rutinosan mégis precízen és finoman végzik a kezelést.

A dentálhigiénikusnak azonban fokozott figyelemmel kell eljárni, tehát jelezzük:

 • ha szívritmus-szabályozónk van, mert ebben az esetben csak kézi eszközökkel lehetséges a fogkő eltávolítása,
 • ha fog implantátumunk van, mert azoknál a fogaknál szintén csak egy speciális, kézi műszerrel lehet a fogkövet eltávolítani, nehogy az implantátum sérüljön.

Az eltávolítás során és után tapasztalható tünetekkel jellemzően akkor találkozhatunk, ha korábban alapos fogkő eltávolításban még nem volt részünk, vagy régóta hanyagoltuk a kezelést.

A fogkőeltávolítás alatt, az érzékenység mellett a következő is előfordulhat:

 • ha a sok fogkő miatt az íny gyulladásban van, akkor annak eltávolításakor erősen vérezhet az íny, de nem kell megijedni, mire a kezelés véget ér, a vérzés is elmúlik.

Fogkő eltávolítás után előfordulhat:

 • Régi, rosszul záródó, alászuvasodott fogtömés kiesése, letörése.
 • Idejétmúlt fogpótlás, repedezett porcelán esetén lepattanó koronaszél.
 • Sérült fogzománc vagy gyökérkezelt fog esetén lepattant zománc.
 • Nagy mennyiségű fogkő eltávolítása után a fogak érzékenyek lehetnek.
 • Nem kezelt fogágybetegség esetén, fogkőeltávolítás után a fogak mozgathatóvá válhatnak, hiszen a gyulladást kiváltó fogkő a tartó apparátus, a csont sorvadását okozta. Kollégáink ilyenkor parodontológiai vizsgálatot és -kezelést javasolnak.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Fontos tudni, hogy egy egészséges fogban, egy jó minőségű, jól záródó tömésben és megfelelő fogpótlásban az ultrahangos depurátorral kárt tenni nem lehet. A fentebb említett tünetek akkor fordulnak elő, ha a fog meggyengült, a tömés vagy pótlás egyébként is javításra, cserére szorulna.

Kérjen időpontot!