Az ínygyulladás megszüntethető: vérző ínyeddel fordulj orvoshoz!

Az ínygyulladás megszüntethető: vérző ínyeddel fordulj orvoshoz!

Látod a tévében a fogkrémhirdetésekben, és esetenként te is tapasztalod: ez a fogínyvérzés. Eleinte nem is tulajdonítasz neki nagy jelentőséget, és meggyőzöd magad, hogy csak túl erősen súroltad az ínyed, vagy új a fogkeféd, és ha majd bejáratod, akkor idővel elmúlik.

De a tünetek csak nem enyhülnek, sőt, a vérzés egyre erősebb, később pedig az ínyed bedagad, vörös lesz, és érzékeny a legkisebb behatásra is. Vagyis hiába halogattad a fogorvos felkeresését, ezen a ponton már nincs más választásod, mint szembenézni a fogínygyulladással.

Ínygyulladás kezelése után

Az ínygyulladást a fogakon felszaporodó fogkő váltja ki. A fogkő tulajdonképpen egy baktérium telep, mely előbb csak folyamatosan irritálja, később pedig már eltávolítja az ínyszélt a fogtól, így gyulladt tasakok jönnek létre, mely immáron szabad utat enged a baktériumoknak a fogat tartó csont felé.

A helyzet drámaiságát fokozza, hogy szinte bármely életkorban jelentkezhet az ínygyulladás, melyet elsősorban a nem megfelelő fogmosási technika okoz. A gyerekek fogait azért fenyegeti, mert ők még elnagyolják, elbliccelik a fogmosást, kismamáknál a hormonális változások idején ütheti fel a fejét, de egy bölcsességfog előtörése idején, a fog körüli tasak is gondot okozhat, ha figyelmen kívül hagyjuk.

De mitől is vérzik az ínyed? Bemutatjuk az ínygyulladást!

Mi okozza az ínygyulladást?

Most biztosan azt gondolod, hogy mivel te naponta kétszer mosol fogat, sőt, ha nem felejted el, még fogselymet is használsz, az íny gyulladása téged soha nem érint majd. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnél! Csak egy érdekes adat: az ínyvérzés a felnőtt lakosság közel 90%-ánál okoz kisebb-nagyobb problémát, és ha csak nem tartozol abba a szerencsés 10%-ba, akiket elkerül, akkor jobb, ha nem veszed félvállról.

Az ínygyulladás leggyakoribb oka a fogkő, vagyis az a lepedék, amit fogápoláskor nem távolítasz el a fognyak fölötti részről. Ez az anyag ugyanis kiváló táptalajt biztosít a baktériumok számára, amik toxinokat termelnek, végül pedig az íny gyulladásához vezetnek. De bizonyos betegségek, valamint gyógyszerek mellékhatása is okozhat ínygyulladást – ilyenkor a kezelés alapvetően a kiváltó megbetegedésre koncentrál.

A gyulladt íny pedig vérezni fog – eleinte csak alkalmanként és csekély mértékben, később azonban, ahogy a betegség súlyosbodik, egyre rosszabbak lesznek ezek a tünetek.

Gyulladt íny

Mikor fordulj fogorvoshoz a vérző ínnyel?

Ha azt tapasztalod, hogy vérzik az ínyed, akkor valószínűleg nem az lesz az első reakciód, hogy időpontot kérsz a fogorvosodhoz. Néha ráadásul a probléma magától meg is oldódik – egy alapos fogmosás, vagy a különféle, drogériákban is kapható szájöblögetők, vagy gyógynövényes készítmények segíthetnek megszüntetni az enyhe panaszokat.

Ha azonban az ínyvérzés makacs, és néhány nap után sem múlik el, akkor érdemes rászánnod magad egy szakember felkeresésére. Ekkor valószínűleg komolyabb baj lehet, amit érdemes megmutatnod egy orvosnak, hogy eldöntse, mi legyen a további teendő. Akkor is a fogorvos a megoldás, ha az ínyed megdagad, bevörösödik, vagy fájni kezd.

Érdemes otthon kísérletezgetned az ínyvérzés megszüntetésével?

Sokan próbálják meg saját maguk otthon kezelni a betegségeiket. Ha például beírod egy internetes keresőbe, hogy fogínyvérzés gyógyítása házilag, számtalan találatot dob ki a rendszer.

Ezek között vannak olyanok, amikkel érdemes megpróbálkoznod, ha a tüneteid nem erősek, mert ártani biztosan nem fognak. Ilyenek lehetnek a zsályakivonat, E-vitamin kapszula, a Q-10 koenzim vagy a C-vitamin szedése. Ha viszont az íny már hosszabb ideje nem gyógyul, akkor kísérletezgetés helyett mindenképpen forduljunk fogorvoshoz, hiszen ez komolyabb problémára is utalhat.

Visszafordítható az ínygyulladás?

A rövid és velős válasz a kérdésre: igen. Hogy ehhez milyen kezelés szükséges, azt a fogíny állapota dönti el. Bizonyos esetekben elég lehet egy dentálhigiéniai tanácsadás, ahol tippeket kapsz azzal kapcsolatban, milyen a helyes szájápolás. Megmutatják neked a fogkefe és a fogselyem helyes használatát, rámutatnak, hogy eddig mit csinálhattál rosszul a folyamat során. Segítenek a fogak közötti területek helyes tisztántartásában. Máskor azonban ennél komolyabb személyre szabott beavatkozásra lehet szükség, például fogkő-eltávolításra, amivel megszüntethető a probléma gyökere, vagyis a gyulladást okozó baktériumok „élőhelye”.

  Online bejelentkezés

  Ínygyulladás kezelés professzionális körültekintéssel

  Ahogy azonban a betegség egyre előrehaladottabb, a vérző íny és szájszag mellett fájdalmas és gennyes tasakok is megjelennek, melyből akár genny is ürülhet. Az újabb tünetek megjelenésével a szükséges kezelések is mind összetettebbekké válnak. A depurálást ilyenkor a mélytisztítás követi, mely során speciális műszerekkel távolítják el az íny alatt és a tasakokban felszaporodott fogkövet és a gyulladt szöveteket. Az íny alatti területeken a baktériumoktól hemzsegő fogkő eltávolítása nélkül nem lehetséges a tökéletes gyógyulás és az íny egészségének helyreállítása. Ezek az agresszív baktériumok pusztítják a fogágyat, azaz a fogat tartó szöveteket: az ínyt és csontot. Ha pedig nem kezeljük a betegséget az a fogak elvesztéséhez vezet. Ennek az egyértelmű – de későn tapasztalható- tünete a fog mozgása.

  Ínygyulladás, ami nem csak a fogaidat veszélyezteti

  A tartós, krónikus gyulladás nem csupán a fogakra van kedvezőtlen hatással. A baktériumok a véráramon keresztül a test bármely pontjára gond nélkül eljutnak, ami további szervi problémákat okoz és akár egy korábban beültetett csípő protézist, vagy szívbillentyűt is veszélyeztet. Cukorbetegség esetén a vércukor szint kilengése negatív hatással van a fogágy állapotára is. A szív- és érrendszeri vagy ízületi problémán túl betegséget okozhat a bőrben, májban, szemekben, a légző- ideg- és emésztő rendszerben. A kismamák egészségi állapotára is káros hatással van: koraszülést vagy vetélést is előidézhet. A betegség megelőzése és kontrollálása tehát sokkal egyszerűbb, mint a tűzoltás, amikor az egész szervezetet kell kezelni.

  Mi az, ami még fogágyproblémát okozhat?

  A fogkövön kívül egyéb fogászati panaszok is előidézhetik a fogágy pusztulását. Egy elhanyagolt szuvas fog és a benne felszaporodott baktériumok a fogbél elhalását okozzák. Innentől pedig szabad az út a baktériumoknak a gyökér csúcsa felé, ahol granulómát, tályogot növeszthetünk. Ezek szép csöndben belülről pusztítják és emésztik fel a csontot, sőt akár a szomszéd fog gyökerére is átterjedhetnek. Ez a fajta fogbetegség azért rendkívül alattomos, mert a fogbél elhalása után nem feltétlenül okoz tünetet, így ellenőrzés és panoráma röntgen hiányában akár évekig is gócként fertőzhetik a szervezetet.

  Hogy neked melyik kezelés lesz a megfelelő, azt a vizsgálat után a fogorvos dönti el annak ismeretében, hogy milyen stádiumban van a fogínygyulladásod és mi okozhatja azt. Azonban azt ne felejtsd el, hogy minél előbb fordulsz szakemberhez, annál előbb gyógyulsz meg. Így elég lesz egy egyszerűbb beavatkozás és a helyes fogmosási technika elsajátítása is.

  A fogínyvérzés tehát nem a világ vége, de ne hanyagold el, mert lehet, hogy neked semmiségnek tűnik, viszont, ha ép fogakra, és egészséges ínyre vágysz, akkor lépni kell időben! Klinikánk szakorvosa minden segítséget megad pácienseinek ahhoz, hogy leküzdjék a fogakat veszélyeztető betegséget. Szoros együttműködést alakít ki a betegekkel, hiszen a sikeres gyógyulás a maximális bizalmon alapul. Egészségünk megőrzéséhez hosszú távra választunk orvost, a Clinident Fogászati Centrum rendelőjébe pedig szinte hazajárunk, ám a klinika kellemes hangulatával és gondoskodó személyzetével családias közegben érezhetjük magunkat.

  Kezelést végző orvosunk:

  Dr. Koncz Andrea

  Dr. Koncz Andrea

  parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek

  Fogkő eltávolítást végző kollégáink:

  Online bejelentkezés

  Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  Parodontológia

  Érzékeny és gyulladt az ínyed? Hiába mosol fogat naponta többször, mégis kellemetlen szagú a leheleted?

  Az egészséges fog nemcsak szép és ápolt, de erős és stabil is.

  A stabilitásról fogágyad (vagyis a parodontium) gondoskodik, amely biztosítja a rögzülést, és felel azért, hogy fogaid kitartsanak még a legnehezebb pillanatokban is.

  Fogkő eltávolítás

  Szeretnéd megtudni, hogy miképp őrizheted meg sokáig a fogaid épségét és egészségét?

  Súlyos költségek, bizonytalan és veszélyes otthoni praktikák nélkül, csak biztonságosan és hatékonyan?

  Mi tudjuk, hogy nem akarsz minden hónapban fogorvoshoz járni, ezért olyan válaszunk van a kérdésedre, amely megoldja a problémádat.