Fogínyvérzés: mit jelez, mik a szövődmények, hogyan kezeljük?

A hazai lakosság közel kétharmada szenved ínyproblémáktól, melynek egyik jellemző tünete a fogínyvérzés. A rendszeres ínyvérzés azonban nem csak a fogmosáskor jelent kellemetlenséget, ugyanis a visszatérő vérzés és érzékenység már fogínygyulladást takar, így emellé a legtöbbször más tünetek is társulhatnak.

A helyzet tehát nem csak a vérzés miatt érdemel odafigyelést, hanem az ínygyulladás jelentette egészségügyi kockázatok apropóján is.

A fogínyvérzés okai

  Időpontot kérek

  Mit jelent a fogínyvérzés, mi válthatja ki?

  Az íny vérzését gyakran csak akkor tapasztalhatjuk, ha pl.: felsértjük a nyálkahártyát, ha túl erősen sikáljuk a fogainkat, vagy ügyetlenül használjuk a fogselymet. A fogínyvérzés azonban fogíny típusú betegségek kapcsán is jelentkezhet, sőt az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy bizony más egészségügyi problémák is kiválthatják.

  A fogak és az íny erőteljes dörzsölése mellett időnként vérzést okozhat még egy új fogkefe használata is, de a gyakori fogínyvérzés már odafigyelésre ad okot, súlyosabb állapotokra, alapbetegségekre utalhat, de akár gyógyszer szedése miatti mellékhatásként is megjelenhet. 

  A fogínyvérzés önmagában nem veszélyes, de fontos tudni, hogy gyakrabban fordul elő bizonyos egészségügyi problémákkal, alapbetegségekkel küzdő betegeknél, ezért érdemes odafigyelni a tünetekre.

  Alapbetegségek, melyek fogínyvérzés okai lehetnek

  • cukorbetegség

  • májbetegség

  • leukémia

  • vérszegénység

  • véralvadási zavarok (például az alacsony vérlemezkeszám miatt)

  • hemofília

  • skorbut (C-vitamin súlyos hiánya okozza az íny vérzését)

  A fogínyvérzés 7 legjellemzőbb oka

  Az ínyvérzést előidéző alapbetegségeken túl érdemes képben lenni a leggyakoribb okokkal is, mert ezek kezelésével gyors javulást érhetünk el.

  1. Ínygyulladás:

  A legtöbb esetben akkor alakul ki fogínygyulladás, ha a lepedéket nem távolítjuk el maradéktalanul, az pedig felhalmozódik fogakon, az ínyszélen, a fogpótláson, a barázdákban vagy éppen a fogszabályozón. A lepedék olyan ételmaradékokból és baktériumokból álló dentális plakk, melyet otthon csak a helyes fogmosással, fogselyemmel és fogköztisztítóval tudunk eltávolítani.

  A baktériumok olyan toxinokat termelnek, melyek irritálják az ínyt, így az érzékennyé válik majd begyullad. A fogínyvérzés oka ez esetben a fogínygyulladás.

  Ha pedig a lepedéket nem távolítják el, fogkővé keményedik, ami fokozza a panaszok súlyosságát és fogágybetegséghez vezethet. A fogágybetegség, a parodontózis vagy ismertebb nevén fogínysorvadás a felnőttek fogvesztésének egyik fő oka.

  A fogínygyulladás jellemző tünetei a következők:

  • rossz lehelet

  • duzzadt, vörös íny

  • érzékenység, fájdalom

  • fogínyvérzés fogmosás közben

  fémes íz a szájban

  Mi az a halitózis?

  A rossz lehelet száj eredetű okai

  Rossz leheletet okozó betegségek

  Honnan tudhatom, hogy büdös a leheletem?

  Mit tegyünk a szájszag ellen?

  Neked ajánljuk:

  A rossz lehelet okai. Hogyan kezeljük, mit tegyünk ellene?

  2. Fogínyvérzés oka lehet a hormonális változás:

  Nők esetében a várandósság, valamint a menopauza időszaka is befolyásoló lehet, de serdülőkor idején, nemtől függetlenül bárki megtapasztalhatja a fogínyvérzést.

  A hormonális kilengések megváltoztatják a szervezet válaszát az ínybetegséget okozó baktériumokra. Az érintettek fele duzzadt, vörös, érzékeny fogínyt tapasztalhat ezekben az életszakaszokban, a fogínyvérzés pedig fogmosás vagy fogselyem használat közben jelentkezik a leggyakrabban.

  A fogínyvérzés kezelése-, a rendszeres fogkő-eltávolításés a megfelelő táplálkozás mellett a napi kétszeri, helyes fogmosás gyakorlatával a jó szájhigiénia fenntartható bármilyen hormonális változás idején.

  Miből lesz a fogkő? Milyen jelek utalnak fogkő jelenlétére?

  Miért fontos a biofilm eltávolítása fogkőleszedés során?

  A fogkőleszedés menete Irányított Biofilm Terápia (GBT) segítségével

  Kinek javasolt a speciális fogkőleszedés?

  Neked ajánljuk:

  Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

  3. Parodontitis – fogágybetegség:

  A fogínysorvadás néven is ismert betegség akkor fordulhat elő, amikor a fogínygyulladás előrehaladottá válik, vagyis a fogínyvérzés kezelése nem történt meg időben, tehát egyfajta szövődménynek tekinthetjük. 

  A betegség az íny, az állcsont, valamint az őket és a fogakat összekötő támasztószövetek fertőzése. Az ínysorvadás így a fogak meglazulását, súlyos esetben, szakszerű kezelés hiányában pedig a fogak elvesztését okozza.

  Az ínysorvadás okai és rizikófaktorai

  Érintett vagy? Ezek a fogínysorvadás tünetei és stádiumai

  Fogínysorvadás kezelése Irányított Biofilm Terápiával

  Neked ajánljuk:

  Fogínysorvadás okai és kezelése a legmodernebb módszerekkel

  4. Túl erős fogmosás:

  Az erőteljes fogmosás nem hatékonyabb, nem tisztítja jobban a fogakat. A durva tisztítás fogínyvérzést és ínyrecessziót, vagyis az íny visszahúzódását okozza, mellyel az érzékeny fog is együtt járhat. Dentálhigiénikus vagy fogorvos segítségével érdemes elsajátítani a hatékony és helyes fogmosási technikát, hogy megelőzzük a durvaság következményeit.

  5. Nem megfelelően illeszkedő fogpótlás és fogszabályozók:

  A kiálló fogszabályozó alkatrész, egy régi, rossz, elálló fogpótlás, vagy egy nem megfelelően illeszkedő fogsor is fogínyvérzést és sebeket okozhat. Ha folyamatosan karcolja, irritálja, töri, dörzsöli az ínyt, afta is megjelenhet. A vérző fogíny kezelése ilyenkor az irritáció fogorvosi megszüntetésével és a jó szájhigiénia beállításával kezdődik.

  A jó szájhigiénia és a helyes fogmosás nem csak a fogszabályozás idején vagy fogkorona és híd pótlás viselésekor fontos. A kivehető fogsor vagy az implantátumon rögzülő fix fogsor megfelelő és rendszeres tisztítása is fontos, hogy megelőzzük a lepedék felhalmozódását, az ínygyulladást, vagy az implantátumok elvesztését. 

  Legfontosabb tudnivalók a cirkon koronákról

  Új mosoly cirkon koronákkal 10 nap alatt

  Mikor válaszd a cirkon fogpótlást?

  Garancia – mit kell tennünk tartós mosolyért?

  Cirkon korona árak a Clinident Fogászati Centrumban

  Neked ajánljuk:

  Cirkon korona árak – Prémium minőség, szakértői garancia

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

  Azok, akik nem gondozzák, tisztítják megfelelően a kivehető pótlást és még éjszakára sem veszik ki fogsorukat, különösen hajlamosak a fogínyvérzésre és nyálkahártya irritációra. 

  6. Életmód, helytelen étrend, vitaminhiány:

  Életmód: A dohányzás alapvetően befolyásolja azt, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségben van-e jelen a C- és a D-vitamin. A D-vitamin hiánya egyrészt csontritkuláshoz vezethet, mely pedig a fogágybetegség progresszióját okozza, másrészt a vitamin megfelelő szintje csökkentheti a fogínygyulladás és a fogágybetegség kockázatát.

  Étrend: A feldolgozott élelmiszerekben lévő egyes összetevők irritálhatják a fogínyt, segítik a káros baktériumok elszaporodását, melyek fogszuvasodást és fogínygyulladást okoznak.

  Leggyakoribb páciens kérdések az ínygyulladásról és fogágybetegségről

  Mi az a parodontitisz, mik azok a tasakok?

  Mennyire fájdalmas az ínygyulladás- és a fogágy kezelése?

  Mi jelenthet nehézséget a fogágybetegség kezelése során?

  Milyen hatása lehet a fogágybetegségnek az egészségre nézve?

  Neked ajánljuk:

  Ezért fontos időben kezeltetni a fogínygyulladást

  Vitaminszükséglet: Bölcsebb tehát elkerülni a feldolgozott, cukrozott élelmiszereket és helyettük inkább kiegyensúlyozott étrendet tartani, amely több zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, továbbá kalciumban, magnéziumban gazdag. A fogínyvérzés vitaminhiány esetén hamarabb jelentkezhet, ezért érdemes a legismertebb vitaminok pótlása mellett a K-vitamin szintre is odafigyelni, mert ez segíti a véralvadást, a csontképzést és a kalcium beépülését is.

  Bár komplex klinikai vizsgálatokkal még nem támasztották alá, mégis több kutatás eredménye is azt igazolja, hogy egyes vitaminok bizony támogatják a fogak és az íny egészségét, amiből az következik, hogy a hiányuk fogínygyulladást és ínyvérzést is okozhat.

  Fogszuvasodás megelőzésében fontos vitaminok: A, D, B, C

  Fogínygyulladás, fogínyvérzés megelőzésében fontos vitaminok: A, D, B1, B2, B7, B9, C

  Fogínysorvadás megelőzésében fontos vitaminok: A, D, E, B7, B9, B12, C

  Fogvesztés megelőzésében fontos vitaminok: A, D, E, B6, B9, B12

  7. Vérhígító gyógyszerek:

  Az olyan vérhígító gyógyszerek, mint például a warfarin, az aszpirin vagy a heparin, csökkentik a vér alvadási képességét, emiatt pedig akár fogmosáskor is könnyebben és hamarabb tapasztalhatunk fogínyvérzést. A vérhígító szedése ugyanakkor rendkívül fontos információ a fogorvosnak minden olyan fogászati beavatkozás előtt, amely vérzéssel járhat. Pl.:  Fogkő-eltávolítás, parodontális mélytisztítás, foghúzás, fogászati implantátum beültetése és egyéb szájsebészeti eljárások.

   

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

  Az ínyvérzés okait feltáró kivizsgálás és fogászati beavatkozás előtt feltétlenül tájékoztatnunk kell a fogorvosunkat, amennyiben vérhígító gyógyszert szedünk!

  A fogínyvérzés kezelése fogorvossal

  A tapasztalatok azt mutatják, hogy a páciensek gyakran nincsenek is tisztában azzal, hogy a fogínyvérzésük súlyosabb állapotot jelez, s akár már a fogágybetegség kezdeti tüneteitől szenvednek. Komoly bajra utalnak a meglazult fogak, valamint az ezt a stádiumot megelőző gyulladt tasakok megjelenése.

  A fogágybetegség a kezdeti időszakban még visszafordítható, éppen ezért az ínyvérzésre rendkívül fontos odafigyelni. A fogkő eltávolításával és a tasakok kezelésével helyreállítható a szájhigiénia, melyhez ma már Irányított Biofilm Terápiát használ a Clinident fogászat parodontológusa.

  A speciális fogkőleszedésnek és parodontális mélytisztításnak köszönhetően akár a fogak stabilitása is visszanyerhető, a fogvesztés pedig megelőzhető. Ha azonban túl későn fordulunk orvoshoz, akkor a kialakult állapot már nem biztos, hogy visszafordítható.

  Fogínyvérzés kezelése fogorvossal

  A vérző fogíny kezelése házilag 5 lépésben

   

  1. Helyes fogmosás: 

  Nem lehet elégszer hangsúlyozni az alapos szájápolási technika fontosságát, melynek a napi kétszeri fogmosás mellett a fogselyem, a fogköztisztító és nyelvkaparó használata is szerves részét képezi.

  • A fogselyem és fogköztisztító eltávolíthatja a lepedéket azokról a felszínekről, ahová a fogkefe nem ér el, tehát jó a fogínygyulladás ellen. Megakadályozhatják a fogszuvasodást és csökkenthetik a fogágybetegség kialakulásának kockázatát is.

  • A nyelvkaparóval a nyelv felszínén halmozódó lepedéktől és a benne megtelepedő gyulladást, fertőzést és rossz leheletet is okozó baktériumoktól szabadulhatunk meg.

   

  2. Rendszeres szájöblögetés: 

  • Egy antiszeptikus szájvíz használatával minimalizálhatjuk a plakk képződését a szájában, míg a meleg sós vízzel történő öblögetés segíthet megnyugtatni az irritált ínyt.

  • Kisebb külföldi kutatások az olajos öblögetés hatását is vizsgálták, mely szintén hatékony eszköz lehet az ínyvérzés megelőzésében. Ez az ősi, ayurvédikus módszer abból áll, hogy egy antiszeptikus hatású, hidegen sajtolt olajat kell a szájban, a fogak körül és a fogak közötti réseken újra és újra átzubogtatni, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól.

  Antibakteriális hatású olaj a kókuszolaj vagy a szezámmagolaj is, de ahhoz hogy hatásos legyen, legalább 5 percig kell zubogtatni mielőtt kiköpnénk, utána pedig alapos szájöblítés szükséges.

   

  3. Fogkefe választás: 

  • Javasolt puha fogkefét használni a vérző fogíny kezeléséhez, mert az kíméletes a gyulladt ínyhez. A közepes és kemény sörték túl durvák az érzékeny fogíny számára.

  • Érdemes megfontolni az elektromos fogkefe használatát is. Ezeknek a fogkeféknek a speciális kialakítású keféi könnyebben megtisztítják az ínyvonalat, gyorsabban, hatékonyabban dolgoznak, így segítenek megelőzni a lepedék felhalmozódását és az ínyvérzés kialakulását.

  • Fontos szempont még a fogkefék 2-3 havonta történő cseréje is. A sörték általában ennyi idő alatt kopnak el annyira, hogy már nem képesek a lepedéket megfelelően eltávolítani és a fogakat megtisztítani.


  4. Az egészséges életmód kialakítása:

  Az életmódunk alapvetően határozza meg azt, hogy milyen állapotban vannak fogaink. Törekedjünk a teljes értékű, változatos, A-, B-, C-, E- és K- vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra.

  A-vitamin pótlására alkalmas élelmiszerek: édesburgonya, sárgarépa, sütőtök, brokkoli, spenót, saláták, sárgadinnye, papaya, grapefruit

  E-vitamin pótlására alkalmas élelmiszerek: olajos magvak, növényi olajok, lazac, máj, tojás, brokkoli, spenót, avokádó

  K-vitamin pótlására alkalmas élelmiszerek: vízitorma, kelkáposzta, spenót, svájci mángold, saláta, mustár zöldje, szójabab, repceolaj, olívaolaj

  B-vitamin pótlására alkalmas élelmiszerek: halak, szárnyas húsok, tojás, tejtermékek, élesztő

  C-vitamin pótlására alkalmas élelmiszerek: citrusfélék, brokkoli, eper, paradicsom, krumpli, paprika

   

  5. Rendszeres fogászati állapotfelmérés: 

  Az évente elvégzett fogorvosi kontroll olyan, az egészségünkért tett okos befektetés, amivel súlyosabb fogászati problémákat, költségesebb beavatkozásokat előzhetünk meg.

  Mikor kell feltétlenül fogorvosi időpontot foglalni?

  Sokan ráfogják a fogkefére, vagy az erősebb dörzsölésre, hogy vérzést tapasztalnak nap mint nap. Persze ezek is hatással lehetnek az ínyre, mégis elmondható, hogy az egészséges fogíny nem vérzik rendszeresen. 

  Ráadásul a vérzés is csak egy tünet, ami gyakran társul gyulladással, vöröses színnel, rossz lehelettel, sőt idővel gennyes tasakok is megjelenhetnek, amelyek már mindenképpen orvosi segítséget igényelnek.

  Gyulladt, vérző fogíny kezelése

  Az alábbi esetekben mihamarabb fogorvosi időpontot kell egyeztetnünk:

  Az íny fájdalma, vörössége vagy vérzése nem fordulhat elő minden nap, így ha gyakran jelentkezik vagy néhány napon belül nem szűnik meg a megfelelő szájápolással sem, akkor kezelését a fogorvosra kell bízni.

  • Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a fertőzés jeleit: lázat, duzzanatot, fájdalmat is tapasztalunk.

  Egyes vitaminok hiányai-, a serdülőkori hormonális változások-, a menopauza-, a terhesség-, bizonyos alapbetegségek-, de akár egyes gyógyszerek is kiválthatnak ínyvérzést. Éppen ezért az ilyen esetekben, a rendszeres kontrollon túl is orvoshoz vagy fogorvoshoz kell fordulni, ha a helyes otthoni ápolás ellenére sem múlnak a tünetek.

  • Szintén fogorvosi segítségre lesz szükség, ha a fogak körül visszahúzódik az íny, vagy a fognyaktól elemelkedik, esetleg még genny is ürül a környékről.

  A nyelési nehézség és fájdalom a bölcsességfog gyulladását is jelezheti, míg az ínysorvadás miatt meglazult, rosszul terhelt fogak az állkapocsban vagy az arcban is fájdalmat válthatnak ki.

  A leggyakoribb, fogfájást kiváltó okok

  A legjobb gyógyszer fogfájásra

  Fogfájás ellen házilag – Gyulladáscsökkentő fogra

  Fogfájás csillapítás illóolajokkal

  Éjszakai, erős fogfájás csillapítása

  Melyik fogászati kezelés segíthet a brutális fogfájáson?

  Neked ajánljuk:

  Fogfájás gyógyszer – Az erős fogfájás csillapítása otthon

  Visszatérő fogínyvérzés és fogínysorvadás kezelését végző orvosunk

  Dr. Láng Orsolya

  Dr. Láng Orsolya

  Parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek
  Dr. Ujj Krisztina

  Dr. Ujj Krisztina

  Parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek
  Dr. Koncz Andrea

  Dr. Koncz Andrea

  Parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek

  Kérjen időpontot!