Az egészséges fogak alapja a stabilitás

Az egészséges fog nemcsak szép és ápolt, de erős és stabil is.

A stabilitásról fogágyad (vagyis a parodontium) biztosítja a rögzülést, és felel azért, hogy fogaid kitartsanak még a legnehezebb pillanatokban is. Fogágyad, és ezáltal fogaid, azonban súlyos veszélynek vannak kitéve, ha nem gondoskodsz a megfelelő szájhigiéniáról.

A felnőttkori fogvesztés két leggyakoribb oka ugyanis a fogszuvasodás és a fogágybetegség.

Az esetek többségében mindkettőt a szájápolási szokások be nem tartása váltja ki, és 99 százalékban mindkettő megelőzhető a tökéletes szájhigiéniával. Te mindent megteszel, hogy fogaid erősek maradjanak?

Paradontológia, fogínygyulladás

Parodontológia: egy fiatal tudományág

A parodontológia a fogágy megbetegedésével és a lehetséges kezelésekkel foglalkozik. Egy fiatal tudományágról beszélünk, amely az utóbbi két évtizedben alakult ki, és forradalmasította a fogászatot. Korszerű megoldásainak köszönhetően képes arra, hogy azokat a fogaidat is megmentse, amelyeket régen ki kellett volna húzni.

A parodontológia feladata, hogy a tökéletes szájhigiénia elérésével és a célzott kezelésekkel végül megtarthasd eredeti fogaidat, így azok stabilan maradva akár egy életen át kiszolgálhassanak téged.

Ehhez szükség van arra, hogy a fogágybetegséget időben észrevegyük, és hogy a kezeléseket minden esetben komolyan vegyük. Te és mi, fogorvosok együtt, hiszen közös érdekünk az, hogy a mosolyod ne csak szép és szabályos, de irigylésre méltóan egészséges is legyen.

A parodontológia ehhez harcba hívja a rendszeres fogászati kontrollt és a szájhigiéniás kezeléseket (fogkő-eltávolítás, szükség esetén tasakkezelés), valamint minden esetben megköveteli a szájápolási szokások szigorú betartását.

Csak így menthetjük meg eredeti fogaidat

Fogínygyulladás kezelése

Hogy ez miért baj?

Azért, mert az esetek többségében a kezeletlen ínygyulladás okozza azt a fogágybetegséget, amely megtámadja fogaid tartószöveteit, és veszélybe sodorja azok stabilitását. A kezdetben még csupán az ínyedet irritáló és ott gyulladást kiváltó betegség idővel behatol a fogágyadba, ahol pusztító folyamatokat indít el.

Fogkő-eltávolítás és szájhigiéniás kezelés nélkül az ínygyulladás idővel mindig fogágybetegséget okoz, ezért érdemes odafigyelned a problémára utaló jelekre.

Az ínygyulladás tünetei:

 • begyulladt, vöröses íny,
 • vérzés (fogmosás után például),
 • tapintáskor fájdalom (ínynél),
 • gennyes tasakok
 • kellemetlen lehelet.

A kezeletlen ínygyulladás mellett a fogágybetegséget kiválthatja még:

 • a dohányzás (a nem megfelelő szájhigiénia részeként),
 • a C- és D-vitamin hiánya,
 • bizonyos ásványi anyagok hiánya,
 • nőknél a terhesség és a menopauza, azaz hormonális változások,
 • bizonyos genetikai problémák,
 • bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet,
 • valamint egyéb tényezők mellett a bölcsességfoggal kapcsolatos problémák is okozhatják.

  Online bejelentkezés

  Bejelentkezés telefonon: 06 20 264 5840

  A fogágybetegség

  Avagy a csendes pusztító, amely gyakran látványos tünetek nélkül okoz komoly problémákat. A páciensek sokszor csak a fogorvosi székben szembesülnek azzal, hogy a korábban tapasztalt apró jelek hátterében komoly betegség áll.

  A kóros elváltozás a fogágyra összpontosul, ahol az ínyről továbbterjedt gyulladás tasakokat hoz létre a fogágyban. A fogkefével elérhetetlen tasakokban baktériumok burjánzanak, és ezek a kórokozók felelnek azért a pusztító folyamatért, amelynek végén a fogak kilazulnak, majd ki is esnek helyükről.

  Fogaidat meg lehet menteni, ha idővel észleljük a bajt

  A fogágybetegség kezdeti stádiumban még visszafordítható: ehhez először megtisztítjuk a területet a fogkövektől, valamint gondoskodunk a tasakok alapos felszámolásáról. Létfontosságú, hogy a területen ne maradjanak kórokozók, amelyek később újra bajt okozhatnak. A leghatékonyabb munkát ezen a téren a fogászati lézer végzi, amely vérzés- és fájdalommentesen pusztítja el a baktériumokat az érintett területen.

  Ha szükséges, speciális készítményeket (így például Emdogain gélt) is használunk a tasakok feltöltése érdekében, hiszen a regeneratív készítmény segít a tartószövetek megerősítésében, így a fog ideális esetben visszanyerheti stabilitását.

  Késői stádiumban ugyanakkor a fogágybetegség már nem kezelhető, legfeljebb a folyamatát lassíthatjuk le. A Clinident szakorvosai ezért már kezdődő ínybetegségnél hangsúlyozzák, hogy a rendszeres kontroll és a megfelelő szájhigiénia kiemelten fontos, valamint gondoskodnak arról, hogy elsajátítsd a helyes szájápolás alapjait.

  Rendszeres ellenőrzés fontossága

  Ne hanyagold el a probléma kezelését! A fogágybetegségről azóta több kutatás is kiderítette, hogy nem csak fogaid elvesztéséhez vezet, de akár súlyos hatásai is lehetnek szervezetedre nézve szívbetegségeket, cukorbetegséget, demenciát, ízületi gyulladást is okozhat.

  Szájhigiéniás tanácsok

  1. Sajátítsd el a helyes szájápolási technikát, valamint gondoskodj a napi kétszeri fogmosásról és egyszeri fogselymezésről. Ne hagyd ki se a reggeli, se a lefekvés előtti szájápolást!

  2. Ne dohányozz és étkezz egészségesen!

  3. Járj rendszeres fogászati kontrollra, és kérj fogkő-eltávolítást!

  4. Fogyassz kevesebbet az olyan italokból, amik elszínezhetik fogaidat (kávé, szénsavas üdítő, vörösbor)! Igyál viszont több élő kultúrás tejterméket!

  5. A megfelelő szájhigiéniára való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, ezért gondoskodj időben gyermekeid fogászati ellenőrzéséről is! A megfelelő fogtisztítási technikát a Clinident fogorvosai és dentálhigiénikusai örömmel tanítják meg neked, hogy a mosoly ne csak szép, de egészséges is legyen.

  6. Ne engedd, hogy a fogágybetegség kialakuljon! Látogass el hozzánk, és engedd, hogy újjá, még egészségesebbé varázsoljuk fogaidat!

  7. Rendelőnkben a kezeléseket gyakorlott specialisták végzik!

  8. A hagyományos eljárással szemben nálunk a kíméletesebb és hatékonyabb ultrahanggal történő fogkőeltávolítást végezzük, mely gyors és kiemelkedően alapos.

  9. A fogkő eltávolítása Klinikánkon ultrahangos készülékkel történik, helyi érzéstelenítő zselé alkalmazása mellett, azért, hogy minél kisebb kényelmetlenséggel járjon a kezelés.

  10. Az esetlegesen mozgó fogak a kezelés hatására megerősödnek, hosszú évekkel meghosszabbodik az élettartamuk.

  11. Klinikánkon speciális lézerkezelést alkalmazunk az európai trendeknek megfelelően a hatékonyabb gyógyulás, gyors regeneráció érdekében.

  12. Rendelőnkben a pácienseket 3-6 havonta kontrollvizsgálatra hívjuk be.

  13. Klinikánkon a kezelés részét képezi a szájhigiénés tanácsadás is: szájápolási tanácsok, speciális fogtisztító eszközök ajánlása a hatékonyabb otthoni fogtisztítás érdekében.

  Szájhigiéniai tanácsok

  Bejelentkezés telefonon: 06 20 264 5840

   Kérjen visszahívást

   Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

   Parodontologiai áraink az árlista menüpont alapján

   • Parodontológiai konzultáció, diagnózis, kezelési terv készítés

   11 000 Ft

   • Professzionális dentálhigiénia kezelés

   34 500 Ft

   • Subgingivalis depurálás állcsontonként

   18 000 Ft

   • Subgingivális küret foganként

   14 000 Ft

   • Subgingivális küret quadránsonként

   49 000 Ft

   • Lebenyes tasakmûtét foganként

   35 000 Ft

   • Lebenyes tasakmûtét sextánsonként

   85 000 Ft

   • Ínyrecesszió fedése 1 fog

   55 000 Ft

   • Fix sinezés foganként (szálerősítéssel)

   18 000 Ft

   A kezelést végző orvosunk:

   Dr. Koncz Andrea

   Dr. Koncz Andrea

   parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek

   Dentálhigiénikusaink:

   A fogínygyulladás kezelése

   A fogágybetegség és ínygyulladás kezelésében sikert, azaz hosszú távon is tünetmentes vagy jól kontrollált szájhigiéniát akkor érhetünk el, ha megfelelő gondozást biztosítunk a pácienseinknek. Ebben kulcsfontosságú a klinikánk szakorvosa által nyújtott rendszeres és személyre szabott kontroll vizsgálat (3, 6 majd 12 havonként), melyek alkalmával professzionális gondozást is biztosítunk. A siker másik kulcsa a páciens és az orvos között kialakult bizalom. Ez segít abban, hogy a beteg jól motivált és együttműködő legyen az egészségét és szájhigiéniáját érintő kezelések során.

   Online bejelentkezés