Ezért fontos időben kezeltetni a fogínygyulladást

Az egészséges fog nem csak szép és ápolt, de erős és stabil is. A stabilitásról a fogágyad (vagyis a parodontium) gondoskodik, biztosítja a rögzülést és felel azért, hogy fogaid kitartsanak még a legnehezebb pillanatokban is.

Azonban, ha nem gondoskodsz a megfelelő szájhigiéniáról, akkor előbb fogínygyulladás lép fel, mellyel a fogágy és ezáltal a fogak is komoly veszélynek vannak kitéve.

A felnőttkori fogvesztés két leggyakoribb oka ugyanis a fogszuvasodás és a fogágybetegség. Az esetek többségében mindkettőt a szájápolási szokások be nem tartása váltja ki.

Te mit teszel azért, hogy fogaid erősek maradjanak?

parodontológiai állapotfelmérés és konzultáció

Mi a fogínygyulladás?

Orvosi nevén gingivitis. A fogíny gyulladása a fogakon megtapadó baktériumokból álló plakk hatására alakul ki, mely folyamatosan irritálja az íny szövetét, amely gyulladásba lép, megduzzad, vérzékennyé és fájdalmassá válik.

A lepedék idővel elmeszesedik és fogkővé keményedik. A lepedék felhalmozódásának oka elsősorban a nem megfelelő szájápolási szokások és az – évi 1-2 alkalommal szükséges, tehát rendszeres-, fogkőeltávolítás hiánya.

Fogkőeltávolítás és szájhigiéniás kezelés nélkül a kezeletlen, súlyos ínygyulladás idővel gyakran fogágybetegséget is okoz, ezért érdemes odafigyelni a problémára utaló jelekre.

Érvek a precíz szájápolás és fogkőeltávolítás mellett

Helyes szájápolással és a rendszeres fogkőeltávolítással az ínygyulladás folyamatát sikeresen megelőzhetjük, ezzel pedig számos kényelmetlen pillanatot is elkerülhetünk. Ennyi odafigyelést pedig igazán megéri a saját fogaink egészségébe fektetni!

Naponta csupán 2×2 perc fogmosással és néhány percnyi fogselymezéssel sokat tehetünk azért, hogy megússzunk egy rakás kellemetlenséget.

• Az általános szájhigiéniától függően, évi 1-2 alkalommal végzett fogkőeltávolítás vagy a legmodernebb, Irányított Biofilm Terápia is elegendő a fogászati problémák megelőzéséhez.

• Megfelelő gondoskodással elkerülhető a rossz lehelet, a fogfájás miatti kényelmetlen fogászati kezelések, a fogvesztés és a foghiány miatti költségesebb beavatkozások.

5 jellemző probléma, amit a fogínygyulladás okoz

Az ínygyulladás tünetei:

• Begyulladt, duzzadt, vöröses íny.

• Vérzés fogmosás után és közben.

• Tapintáskor fájdalom az ínynél, de fájdalmas lehet a fogmosás is.

• Az íny a fognyaktól elemelkedik, gennyes tasak keletkezhet a fog körül, a fogközökben.

• Nem szűnő kellemetlen lehelet.

Ezek az ínygyulladás legfőbb kiváltó okai: 

• Rossz szájhigiénia, nem megfelelő szájápolási szokások, hibás fogmosási technika.

• Cukorbetegség.

• A dohányzás (a nem megfelelő szájhigiénia részeként).

• Nőknél a terhesség és a menopauza, azaz hormonális változások.

Kamaszoknál a hormonális változások hatására is kialakulhat.

• Bizonyos genetikai problémák.

• Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.

• A bölcsességfoggal kapcsolatos problémák is okozhatják.

• Kusza, szabálytalan fogsor, nehezen tisztítható torlódott fogak.

• A C- és D-vitamin hiánya, és egyes ásványi anyagok hiánya.

Mire számíthatunk a fogínygyulladás kezelése nélkül?

Az ínybetegség leggyakoribb kiváltó oka a szájápolási szokások be nem tartása és a fogkő, ráadásul sokan nem is tudják, hogy érintettek lennének.

Magyarországon a felnőtt lakosság több, mint kétharmada (egyes számítások szerint 80-90 százaléka) ínybetegségben, vagyis ínygyulladásban szenved.

• Az esetek többségében a kezeletlen ínygyulladás okozza azt a fogágybetegséget, amely megtámadja fogak tartószöveteit, és veszélybe sodorja azok stabilitását.

• A kezdetben még csupán az ínyt irritáló és ott gyulladást kiváltó betegség idővel behatol a fogágyba, ahol olyan pusztító folyamatokat indít el, mely a fogak idő előtti elvesztéséhez vezet.

Parodontológia: a súlyos fogínygyulladás és fogágybetegség kezelése

A parodontológia a fogágy megbetegedésével és a lehetséges kezelésekkel foglalkozik. Egy fiatal tudományágról beszélünk, amely csupán az utóbbi két évtizedben alakult ki, mégis forradalmasította a fogászatot. Korszerű megoldásainak köszönhetően képes arra, hogy azokat a fogakat is megmentse, amelyeket régen, még ki kellett volna húzni.

Ínygyulladás kezelése a Clinidentben

Ezért ajánljuk a legmodernebb fogtisztítást az ínygyulladás kezeléséhez

A fogágybetegség előszobája tehát a fogínygyulladás, melynek bárki által felismerhető jelei vannak, de a megfelelő szájápolás és rendszeres fogkőeltávolítás mellett, 99%-ban meg is előzhető.

Az évente csupán egy-két alkalommal elvégzett fogkőeltávolítás elegendő lenne az ínygyulladás és számos más fogászati probléma megelőzésére. Sokan azonban nem kedvelik, sőt kerülik is a beavatkozást, hiszen a gyulladt íny érzékeny, s az ultrahangos eszközzel való tisztítás csak tovább fokozhatja a kellemetlen érzést.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Fontos tudni, hogy létezik az a professzionális fogtisztítás, amely egyszerre gyors, kényelmes és szinte wellness élmény jellegű professzionális kezelést tesz lehetővé, a fogérzékenység mértékétől függetlenül. 

Az Irányított Biofilm Terápiás fogtisztítás klinikánkon bárki számára elérhető, aki a létező legkorszerűbb szájhigiénés kezelésre váltana:

 • Jóval rövidebb a kezelési idő, mint a hagyományos fogkőeltávolítás során.

 • Az egyedi, No pain technológiájának köszönhetően végre valóban fájdalommentes a fogkő eltávolítása.

 • Abrázió, durva dörzshatás nélkül dolgozik.

 • Míg a hagyományos, ultrahangos fogkőeltávolítás 85%-os hatékonysággal bír, addig az Irányított Biofilm Terápia elérte a 100%-os hatékonyságot.

 • A kezeléssel nem csupán búcsút intesz a fogkőnek, de még annak kialakulását és az ínygyulladást is megelőzheted.

 • Speciális eszközeinek köszönhetően a fogágybetegséggel élők terápiájának a legmodernebb ugyanakkor legkíméletesebb módozata.

 • Aki kipróbálta ezt a valóban kényelmes, fájdalommentes és gyors kezelést, többé nem akarja már a régit.

Mi az irányított biofilm terápia és miben más a hagyományos fogkőeltávolításhoz képest?

Hogyan történik a biofilm terápiás fogtisztítás?

A 7 leggyakoribb kérdés a kezelésről

Kinek javasolt a korszerű fogtisztítást és mi a kezelés 5 legfontosabb előnye?

Neked ajánljuk:

Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

Így zajlik a súlyos ínygyulladás és fogágybetegség kezelése

Azon pácienseknek, akik szinte állandóan ínyproblémákkal küzdenek vagy akár 2-3 hónap után visszatér a fogkő, érdemes parodontológus fogorvossal konzultálniuk.

A speciális állapotfelmérés során a fogorvos megállapítja a fogak, az íny, a nyálkahártya, a fogpótlások aktuális állapotát, valamint a jelenlevő fogkő mennyiségét, melyeket parodontológiai státuszként rögzít, ezután következhet a célzott terápia.

Clinident fogászat parodontológus Budapesten

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

A fogaidat meg lehet menteni, ha időben észleljük a bajt és azonnal cselekszünk! A fogágybetegség a kezdeti, csak az ínyt érintő stádiumában még visszafordítható. Klinikánkon, az ínybetegségek szakértő fogorvosa, a nem múló, időről időre visszatérő, súlyosabb ínygyulladás esetén is azonnal a legprofesszionálisabb kezeléssel kezdi a terápiát.

 

Az Irányított Biofilm Terápia (Guided Biofilm Therapy) klinikánkon rutinkezelésnek számít a súlyos fogínygyulladás és fogágybetegség elleni küzdelemben.

 • a kezelés kiválthatja a hagyományos kürettálást,
 • a gyulladt tasakokat azonnal, együlésben el is látja a szakember,
 • az ínysorvadással élő páciensek terápiájának ez, egy sokkal kíméletesebb, kényelmesebb része.

A fogínygyulladás megszüntetéséhez fontos, hogy mielőbb megszabaduljunk a fogakon megtelepedő, gyulladást kiváltó baktériumoktól vagyis a szabad szemmel nem látható biofilm rétegtől.

1. A kezelés legelső lépése a biofilm láthatóvá tétele a gyors és hatékony terápia érdekében.

2. Airflow ® por segítségével az orvos eltávolítja a biofilmet.

3. A Perioflow ® eszköz segítségével kezeli a mélyebb tasakokat, valamint letisztítja az implantátumok felületét is.

4. Ultrahangos fogkőeltávolítás történik a fájdalommentességet biztosító „NO-PAIN” technológia mellett.

5. Elvégzi a mélyebb tasakok hialuronsavas feltöltését, mellyel gyorsítható a szövetek regenerációja és csökken a kezelés utáni érzékenység.

6. Személyre szabott fogmosási és szájápolási tanácsadás történik. Létfontosságú, hogy a megtisztított területet megfelelően gondozzuk, megelőzve, hogy a kórokozók újra komolyabb bajt okozzanak.

Leggyakoribb páciens kérdések az ínygyulladásról és fogágybetegségről

Mi az a parodontitisz?

A parodontitis a fogágybetegség orvosi kifejezése. Gyakran látványos tünetek nélkül okoz komoly problémákat. A páciensek sokszor csak a fogorvosi székben szembesülnek azzal, hogy a kellemetlen lehelet hátterében komoly, krónikus betegség áll, ami a fogakat tartó szövetek, a csont pusztulását okozva a fogak elvesztéséhez vezet.

Fontos tudni, hogy késői stádiumban a fogágybetegség már nem visszafordítható, az elpusztult szövetek nem fognak maguktól visszaépülni, de orvosi beavatkozással és kellő odafigyeléssel a betegség folyamatát lelassíthatjuk, sőt a fogágy állapotát is szinten tarthatjuk.

Ehhez azonban rendszeres fogászati kontrollra, fogkő-eltávolításra, illetve szükség esetén tasakkezelésre is szükség van.

A speciális kezelési folyamat és parodontológiai gondozás ezentúl minden esetben a szájápolási szokások szigorú betartását is igényli.

Mikor szükséges a parodontológiai műtét, milyen fajtái vannak és hogyan zajlik?

Érdekel, hogy milyen professzionális technikát alkalmaz parodontológusunk?

Neked ajánljuk:

Fogágybetegség után ínyplasztika – helyreállítás parodontológiai műtéttel

Mik azok a tasakok?

A tasakok jellemzően a fogak körül, a fogközökben jönnek létre, ahol elhanyagoljuk a tisztítást. A fogközbe a fogkefe már nem ér el, ezért innen csak fogköztisztító kefével tudjuk az ételmaradékot és a lepedéket eltávolítani.

Gyakori probléma, hogy nem használunk rendszeresen fogköztisztítót, ezzel pedig a baktériumoknak teremtünk kitűnő táptalajt, akik zavartalanul szaporodhatnak. Ez oda vezethet, hogy az íny begyullad és elemelkedik a fognyakról, ami pedig szabad utat enged a kórokozók mélyebb megtelepedéséhez.

Így jönnek létre a tasakok, melyek idővel gennyel telnek és a fogat tartó szöveteket pusztítják. A fogkő mellett, ez a gennyes tasak okozza a rossz szájszagot, a tasakok mélyülése, növekedése pedig a fogak mozgathatóságát és elvesztését.

Mennyire fájdalmas az ínygyulladás- és a fogágy kezelése?

Klinikánkon jelenleg kétféle fogtisztítás érhető el és bármelyikük bevethető a fogkő és az ínygyulladás ellen, ugyanakkor a fogágybetegség kezeléséhez csak a GBT módszert alkalmazzuk.

Hagyományos fogkőeltávolítás: klinikánkon ultrahangos készülékkel történik, helyi érzéstelenítő zselé alkalmazása mellett, azért, hogy minél kisebb kényelmetlenséggel járjon a kezelés. Jelentősebb érzékenység esetén helyi érzéstelenítést is alkalmazunk.

Irányított Biofilm Terápia (GBT): ez a létező legmodernebb fogtisztítási és fogágykezelési módszer, mely a No pain technológiának köszönhetően már nem jár nagyobb érzékenységgel vagy fájdalommal.

 • A kényesebb és érzékenyebb fogágyat érintő területek kezelését ugyanezen készülék speciális eszközeivel már a szakorvos végzi, melyhez szükség esetén helyi érzéstelenítést is alkalmaz.
 • Amennyiben helyi érzéstelenítésre is sor kerül, akkor a kezelés több ülésben történik, ám ez főként a fogágybetegség súlyosságától, a fogágy állapotától függ.

Mi jelenthet nehézséget a fogágybetegség kezelése során?

Az eredeti fogak csak úgy menthetők meg, ha a páciens és orvos szorosan együttműködnek. A fogorvos erőfeszítései ugyanis önmagában véve sajnos kevésnek bizonyulnak, ha a páciens nem tartja be a javaslatait.

A fogágybetegség akkor kezelhető sikeresen, ha a problémát időben felfedezik, valamint a páciens a kezeléseket minden esetben komolyan veszi és a célzott terápia során együttműködik a parodontológussal.

A parodontológiai gondozás sikerét veszélytető körülmények:

• Elhanyagolt szájhigiénia

• Dohányzás

• Az orvosi utasítás be nem tartása

• Kontrollálatlan cukorbetegség, vércukorszint ingadozás

• Az előírt kontrollok és a fogkőeltávolítás elhanyagolása

Legmodernebb fogtisztítás fogínygyulladás ellen

Milyen hatása lehet a fogágybetegségnek az egészségre nézve?

A fogágybetegségről sajnos már több kutatás is kiderítette, hogy nem csak fogak elvesztéséhez vezet, de fogászati gócként akár súlyos hatásai is lehetnek a szervezetünkre nézve: szívbetegségeket, cukorbetegséget, demenciát és krónikus ízületi gyulladást is okozhat.

A Clinident szakorvosai ezért már kezdődő ínybetegségnél hangsúlyozzák, hogy a rendszeres kontroll és a megfelelő szájhigiénia nem csupán a fogak egészsége miatt kiemelten fontos, de a fizikai és mentális egészség szempontjából is.

Miért ajánljuk a Clinidentet fogínygyulladás elleni terápiához?

 • Rendelőnkben a kezeléseket gyakorlott specialisták végzik!
 • A fogágy– és ínybetegséggel élő pácienseket parodontológus szakorvos kezeli.
 • A hagyományos fogtisztítási eljárás alternatívájaként nálunk a kíméletesebb, ugyanakkor hatékonyabb Irányított Biofilm Terápia is elérhető, mely gyors és kiemelkedően alapos.
 • Az esetlegesen mozgó fogak a célzott, parodontológiai terápia hatására megerősödnek, hosszú évekkel meghosszabbodik az élettartamuk.
 • Rendelőnkben a pácienseket 3-6 havonta kontrollvizsgálatra hívjuk be.
 • Klinikánkon a kezelés részét képezi a szájhigiénés tanácsadás is: szájápolási tanácsok, speciális fogtisztító eszközök ajánlása a hatékonyabb otthoni fogtisztítás érdekében.

Hogyan gondoskodj a fogaidról a következő kontrollig?

Az 5 legfontosabb szájhigiéniás tanács fogínygyulladásra:

1. Fogkő ellen sajátítsd el a helyes szájápolási technikát, gondoskodj a napi kétszeri fogmosásról, esténként pedig a fogselyem és a fogköztisztító se maradjon el.

2. Soha ne hagyd ki se a reggeli, se a lefekvés előtti szájápolást!

3. Ne dohányozz és étkezz egészségesen!

4. Járj rendszeresen fogászati kontrollra, és kérj professzionális fogkő-eltávolítást vagy Irányított Biofilm Terápiás fogtisztítást!

5. Ne engedd, hogy a fogágybetegség kialakuljon! Ha nem sikerül az ínygyulladástól megszabadulni, akkor ne egy újabb fogkrémtől reméld a megoldást! Mindenképpen konzultálj parodontológussal, mielőtt komolyabbra fordul a betegség.

Milyen vitaminokkal előzheted meg az ínygyulladást házilag?

Hogyan készül a legjobb házi szájöblögető?

Mivel szüntetheted meg azonnal az íny gyulladását?

Érdekelnek a részletek?

Neked ajánljuk:

Tippek és gyógynövények fogínygyulladás ellen

A megfelelő szájhigiéniára való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, ezért gondoskodj időben gyermekeid fogászati ellenőrzéséről is! A számukra megfelelő fogtisztítási technikát a Clinident fogorvosai és dentálhigiénikusai örömmel tanítják meg neked, hogy már a kicsik mosolya is szép és egészséges legyen, ráadásul a tejfogakon is biztonsággal és fájdalom nélkül alkalmazható az Irányított Biofilm Terápiás fogtisztítás.

A parodontológiai kezelést végző orvosunk:

Dr. Láng Orsolya

Dr. Láng Orsolya

Parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek
Dr. Ujj Krisztina

Dr. Ujj Krisztina

Parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek
Dr. Koncz Andrea

Dr. Koncz Andrea

Parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek

Dentálhigiénikusaink:

Kérjen időpontot!