Gyulladt fog gyökérkezelése fájdalommentesen? Lehetséges!

Gyulladt fog gyökérkezelése fájdalommentesen? Lehetséges!

Az első lépés a fogorvos felé mindig nehéz ügy. A legtöbbször az ismeretlentől való félelem miatt halogatjuk, pedig a gyorsaság, a fog kezelése és megmentése szempontjából kulcsfontosságú, nem beszélve az idővel jelentkező foggyulladás szövődményeiről. A fog eredetű fájdalmakat sok esetben jól be lehet azonosítani, ami segítségünkre lehet abban, milyen beavatkozásra készüljünk. Szakértőink összegyűjtötték azokat a nagyon fontos tudnivalókat, amelyek – foggyulladás gyanúja esetén – segítségünkre lehetnek.

Mitől gyulladhat be egy fog?

A fogszuvasodás, mely idővel a fog gyulladását okozza, indulhat a rágófelszín barázdáiból, a fognyakat borító lepedék alól, vagy két szomszédos fog egymással érintkező parányi felszínéről. A szuvasodás a fog belsejébe terjed, s ha eléri a fogbelet, akkor az begyullad. Ezt akár rendkívül heves fájdalom is jelezheti. A foggyulladás igen gyakori, -hiszen akár az ínygyulladás-, jellemzően ez is a nem megfelelő fogápolás számlájára írható.

Egy baleset során a fogat ért trauma, vagy egy nem megfelelően beállított korona vagy tömésmagasság is kiválthatja a fog begyulladását és elhalását. Az új tömés vagy korona magasságának beállítása azért szükséges, mert a fog túlterhelése felelőssé tehető egy újabb kezelésért.

Az alapos fogmosáson kívül a szuvasodást és az abból eredő gyulladást fogselyemmel, az ínygyulladást pedig fogköztisztító kefe rendszeres használatával tudjuk megelőzni, míg a tömés vagy korona korrekciójára bármikor kérhetünk időpontot a fogorvosunkhoz.

fogfájás

gyulladt fog kezelése

Hogyan ismerhető fel egy gyulladt fog?

Ahhoz, hogy beazonosítható legyen a szükséges fogászati kezelés, tudni kell a gyulladás eredetét. Az egyik, a jellemzően sokakat érintő gyulladás fajta az ínygyulladás, amikor a fogkőben élő baktériumok az íny és a fog közé „vernek éket”.

Jellemző tünetei:

 • a fog környéke fájdalmas,
 • érzékeny, vöröses, duzzadt az íny,
 • az íny vérzik,
 • kellemetlen a lehelet,
 • tasakok vannak a fogközökben.

 

A másik gyulladás fog eredetű. Ilyenkor az íny nem feltétlenül érintett, mert a fog megbetegedése az azt pusztító szuvasodásból, magából a fogból ered.

Jellemző tünetei:

 • hidegre-melegre vagy rágáskor jelentkezik a fájdalom,
 • a fájdalom lassan múlik, több percig kitart,
 • fájdalomcsillapító kell, vagy már azzal együtt sem enyhül a fájdalom,
 • a fájdalom tompa vagy éles, pulzáló, lüktető is lehet, ami sajnos este fekvő helyzetben még tovább fokozódik.

Milyen tünetek jelentkezhetnek súlyos gyulladás esetén?

Súlyosabb esetben a gyökércsúcson tályog képződik, mely az elhalt baktériumokból és szövetmaradványokból áll.

Jellemző tünetei:

 • ha a genny nem tud ürülni, az arc is érintett lehet, feldagadhat,
 • intenzív fájdalommal jár, melyen kevésbé segít a fájdalomcsillapító,
 • sipoly járat keletkezhet valahol az ínyen, amelyből a gyökércsúcsán felhalmozódott genny ürülni kezd,
 • a genny ürülését a rendkívül rossz szájíz kíséri,
 • láz is felléphet;

Ezen a ponton azonnali orvosi beavatkozás szükséges, hogy a kezelés mellett célzott antibiotikummal is támogassuk a szervezet gyulladás elleni küzdelmét. A gyulladás nem tréfa dolog, ugyanis a halogatás vagy a kezelés teljes hiánya komoly szövődményekkel jár: rosszabb esetben a gyulladás olyan mértékű lehet, hogy az átterjedhet az állkapocsra, a baktériumok a véráramon keresztül szétszóródnak, szepszist is okozhatnak.

Ha a fog nem kap szakszerű ellátást, a gyökércsúcson képződött tályog betokozódik. A fogbél teljes elhalása után a fájdalom idővel megszűnhet, ám a kezeletlen gyulladt szövet gócként tovább fertőzi a szervezetünket, a fog megtartása ezután kérdésessé válik, sőt további fogak is áldozatává válhatnak.  A fogászati góc olyan problémákat okozhat, mint például a női – férfi meddőség, ízületi-, nőgyógyászati-, szív- és érrendszeri betegségek, hajhullás, ekcéma.

gyulladt fog gyökérkezelése

Gyulladt fog gyökérkezelése fájdalommentesen? Lehetséges!

Napjaink leggyakrabban végzett kezelése, -mely a fog megtartására fókuszál-, tulajdonképpen a fog belsejében zajlik, ezzel lehetővé téve, hogy a saját fog megőrizhető legyen. A modern fogászatban ez nagyon fontos alapelv lett, ezért amikor csak lehetőség van rá, a húzás helyett a gyökérkezelést javasolják a szakemberek.

A gyökérkezelés lényege, hogy eltávolítsuk a gyulladt vagy elhalt fogbelet, áttisztítsuk a gyökér csúcsához vezető csatornákat, majd, ha a folyamat sikeres és a páciens is tünetmentes, akkor gyökértöméssel le is zárjuk az utat fog koronája és a gyökér csúcsa között. Ezzel akadályozhatjuk meg, hogy egy újabb szuvasodás baktériumai akadálytalanul haladjanak át rajta, ami azért rendkívül veszélyes még egy gyökérkezelt fog esetén is, mert az már nem reagál fájdalommal, tehát egy egész testre kiható gyulladás képes szép csendben kulminálódni.

Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Mik a mikroszkópos kezelés előnyei, milyen esetekben javasolt, mi a menete?

Melyik éri meg jobban hosszú távon, a mikroszkópos gyökérkezelés vagy a fogbeültetés?

Neked ajánljuk!

Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

Gyulladás esetén az idő és a gyorsaság nagyon fontos. Az első fájdalom észlelése után kérjünk időpontot a fogorvoshoz, mert az időhúzással csak annyit érünk el, hogy fokozódik a fájdalom, és a tüneteket kiváltó okok tovább terhelik a fogat, ami végül menthetetlenné válik.

Ha egy új fogtömés után érzünk fájdalmat, azonnal jelentkezzünk kontrollra. Lehet, hogy csak a tömés magassága nem megfelelő. Egy nagy szuvasodás helyreállítása után, ha a tömés magas, akkor a túlzott terhelés irritálhatja a fogbelet, ami így begyullad és gyökérkezelést igényel.

A gyökérkezelés egyik óriási előnye, hogy a pulpa nélkül is képes a csontszövet stabilan tartani a fogat, ezért -a nagyobb baj megelőzése érdekében- eltávolítható. A fog hosszú időre megmenekülhet a kihúzástól, ergo kapunk egy újabb esélyt arra, hogy jobban figyeljünk a fog tisztítására és jó néhány évig ne kelljen a foghiány pótlásán gondolkoznunk. Másik fontos érv, ami a gyökérkezelés mellett szól, az a számos gócbetegség, melyet a szakszerű kezeléssel el lehet kerülni.

  Kérjen időpontot!

  Gyökérkezelés precízen, fájdalmak nélkül

  A gyökérkezeléssel kapcsolatban sokakban élnek tévhitek akár az alkalmazott módszerrel, akár a fájdalommal összefüggésben. A modern orvostudomány vívmányainak köszönhetően ma már teljesen fájdalommentesen történik a beavatkozás.

  A digitális műszerrel bemért gyökércsatorna hossz teljes egészében kitisztításra kerül, de előtte még a szuvas részt és a fertőzött szöveteket is eltávolítja a szakember. Amint a gyökértöméshez elegendő nagyságúra tágította a gyökércsatornát, azt elsőként gyógyszerrel kezeli: ideiglenes tömést tesz bele. A következő találkozóig eltelt idő azon múlik, mennyire aktív a gyulladás.

  A gyógyszeres kezelést addig ismétlik, míg tünetmentessé nem válik a páciens. Két kezelés között pedig jó esetben teljesen megszűnik a fájdalom. Ha mégsem, vagy még erősebbé válik, akkor újabb diagnosztikus vizsgálattal (röntgen, vagy nagy felbontású CT felvétel a beteg fogról) kutatnak az okok után. Ezeket a tüneteket az okozhatja, ha feltáratlan gyökércsatornája van a fognak, vagy kezelés közben álút képződött, amely megakadályozza az orvost abban, hogy műszereivel elérjen a gyökér csúcsáig.

  Ezek függvényében eltelhet 3-4 nap, de akár 1 hét is két kezelés között. Ha a panaszok megszűntek, akkor a gyógyszert és a hatására elpusztult kórokozókat eltávolítja az orvos és végleges tömés kerül a gyökércsatornába.

  Ugyan a fog keringése megszűnik a kezelés hatására, de az tartósan és stabilan a helyén marad, tehát gond nélkül használható a későbbiekben. Éppen ezért javasolt olyan módon lezárni a fog koronai részét, amely kellően strapabíró lesz és elbírja a rágóerőt. Egy kiterjedt szuvasodás jellemzően a korona nagy részét felemészti, ezért a hagyományos tömés már kevés lehet. Fogorvosaink a kompozit inlayt vagy a porcelán koronát javasolják ilyen esetekben.

  Profizmus a gyökérkezelésben

  A gyökérkezelés gyulladt fognál különösen fontos, hiszen a baktériumok és a genny folyamatos jelenléte csak még inkább ront a helyzeten. Mivel az eljárás az utolsó mentsvár arra vonatkozóan, hogy a saját fog megőrizhető legyen, ezért mindenképpen megér egy próbát. Nagyon fontos, hogy megfelelő szakemberekre bízzuk a feladatot, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek a területen.

  A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy az a gyökérkezelt fog, amelyik évekig nem mutat semmiféle gyulladást, jó eséllyel hosszú távon is megőrizhető és gond nélkül használható lesz. Ehhez azonban szükség van a legmagasabb szintű profizmusra és a gyökércsatornák teljes egészének feltöltésére. Ugyan a kezelés után némi érzékenység tapasztalható, de az idővel el fog múlni.

  gyokerkezeles_gyulladt_fognal

  professzionális gyökérkezelés

  A Clinident csapata nap mint nap azon munkálkodik, hogy a páciensek saját foga megőrizhető legyen és az eljárás fájdalommentesen történjen meg.

  A gyökérkezelésnek köszönhetően nincs szükség húzásra, fogpótlásra, és 2-3 orvoslátogatással letudhatja a problémát. A Clinidentnél a gyullad fog gyökérkezelése is rutin beavatkozásnak számít, hiszen a klinika szakemberei évente közel ezer eredményes gyökérkezelést hajtanak végre.

  Az olyan rendszeres szűrővizsgálat, ahol fogak ellenőrzését az orvos alátámasztja és kiegészíti egy panoráma röntgen vizsgálattal is, a legpontosabb állapotfelmérés. Ezzel gond nélkül felismerhető egy kóros folyamat és az idejében történő kezelésével súlyosabb szövődményeket és gócbetegségeket előzhetünk meg.

  Ha pedig két fogorvosi ellenőrzés között tör ránk a fogfájás, akkor gyulladásra gyanakodhatunk a következő tünetek alapján:

  • ha egy új tömés után, rágáskor olyan fájdalmat tapasztalunk, amely csak nehezen múlik,
  • ha a fog érintésre fáj,
  • ha a fogfájás éjjel, fekvő helyzetben fokozódik,
  • ha a fájdalom már gyógyszer szedése mellett napok óta fennáll;

  Kezelést végző orvosaink:

  Dr. Sas Krisztina

  Dr. Sas Krisztina

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
  Dr. Koncz Zsófia

  Dr. Koncz Zsófia

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
  Dr. Albeck Anna

  Dr. Albeck Anna

  endodoncia, hagyományos- és mikroszkópos gyökérkezelés

  Kérjen időpontot!

  Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  Így alakul a gyökérkezelés ára

  Egy hirtelen fellépő fogfájdalom esetében a legtöbben arra törekednek, hogy mihamarabb megszabaduljanak a kínzó érzéstől. Sok pácienst azonban nem csupán a fájdalom gyötör, hanem a félelem is, amit egy lehetséges fogkezelés gondolata vált ki. Pedig a fogfájás csak addig kellemetlen, amíg el nem kezdődik a fog kezelése, hiszen klinikánkon a fogmegmentő kezeléseket teljes, helyi érzéstelenítésben végezzük.

  A gyökérkezelés lépései

  A fogászati kezelések kapcsán a páciensek legnagyobb félelme a fájdalom átélése. A beteg fog miatt való rettegés annyira erőssé válik, hogy az ellenőrzést, sőt a kezelését is halogatják, amivel viszont éppen a nem kívánt fájdalom fokozódását tapasztalják meg. A fájdalom viszont 100%-ban elkerülhető az idejében, helyi érzéstelenítés mellett végzett kezelésekkel.