Letört fog vagy törött fog? Mi a különbség, melyik menthető?

Kevés dolog ijesztőbb, mint amikor az arcot ért hirtelen ütés vagy egy étkezési baleset miatt a fog kisebb-nagyobb darabja kiesik, a fog megreped, vagy teljesen kitörik a helyéről. Az első sokk után, az ijedségen túl pedig még fájdalom és a mosolyra gyakorolt pusztító hatás lehet az, ami ilyenkor a pánik hangulatot növeli.

Sokan tapasztalnak meg hasonló fogászati ​​baleseteket, s akár azt is gondolhatnánk, hogy a letört fog és a repedt, eltört fog ugyanaz. Valójában azonban van néhány különbség a fogakra gyakorolt hatásuk között, így pedig abban is, hogy az ellátásukhoz milyen kezelés szükséges.

Összegyűjtöttük, hogy mi a különbség a letört és a megrepedt fogak között, hogyan kezeli őket a fogorvos és mit tehetünk, amíg eljutunk a fogorvosi rendelőbe.

Letört fog pótlása

  Időpontot kérek

  Mitől törhet, repedhet el egy fog?

  Fogszuvasodás: míg a fog külseje ránézésre épnek tűnik, s csak egy apró fekete pont van a felszínen, addig a fog belsejében komoly fogszuvasodás alakulhat ki, s a fog nem elbírva a normál terhelést beroppan vagy letörik.

  Sokszor tömött fog: egy toldozott-foltozott fog, a nagy kiterjedésű, régi, elhasználódott tömésekkel kevésbé terhelhető, sérülékenyebb, törékenyebb.

  Gyökérkezelt fog: a kezeléssel a fogat tápláló pulpa, vagyis az ideg kerül eltávolításra, ezzel pedig a fog is hajlamosabb a kiszáradásra, törékenységre.

  Étkezési baleset: A kemény magra, dióhéjra, cukorkára való ráharapás általában a legyengült fogak ellensége, de a fogra ható erőtől függően egy egészséges fog is képes megsérülni. 

  Bruxizmus: az éjszakai fogcsikorgatás és nappali fogszorítás a fogak rágófelszínének vagy éli részének töredezését, erős kopását, a fognyakak kagylóhéj-szerű kopását, a fog szerkezetének meggyengülését okozzák.

  Baleset, arcot ért ütés: Jellemzően a közlekedési balesetek és a sportbalesetek, vagyis az arcot ért ütések a fogakra is hatással lehetnek. S mivel a sportbaleset javarészt kivédhető, érdemes fogvédőt használni azokhoz a tevékenységekhez, melyeknél a fogak sérülése várható.

  Mi a fogcsikorgatás, mik az okai?

  Mik jelei, tünetei?

  Fogcsikorgatás gyermekeknél – mire figyeljünk, hogyan segítsünk?

  A felnőtt fogcsikorgatás szövődményei és kezelésük

  Hogyan szoktassuk le a gyereket a fogcsikorgatásról?

  Fogcsikorgatás ellen házilag – mit tehetünk otthon?

  Neked ajánljuk:

  Fogcsikorgatás ellen: azonnali kezelés harapásemelő sínnel

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

  A fogászat ritkább látogatása, az ellenőrzések, állapotfelmérések kihagyása a szuvas fogak és a fogkő elszaporodását okozzák. Megfelelő otthoni ápolás és fogorvosi kezelés hiányában gyakori jelenség a fogászati problémák gyors romlása, pedig azok könnyen megelőzhetők lennének.

  Mennyi fájdalommal járhat egy letört fog?

  A fogakkal kapcsolatos problémákról, így az őket ért balesetekről, traumákról is általában azt gondoljuk, hogy biztosan brutális fogfájással járnak, ám ez általában nem így van. Akár még az is előfordulhat, hogy kitörik, kiesik a fog, mi pedig egyáltalán nem, vagy alig érzünk fájdalmat.

  Az emberi fogazat felépítését tekintve, a fog belsejében van a legérzékenyebb, erekkel, idegekkel átszőtt pulpa, e fölött helyezkedik el a dentin, legkívül pedig a zománcréteg. Ilyen erős és kínzó, brutális fájdalom pedig általában akkor lép fel, ha a töréssel a fog belsejében lévő pulpát is trauma éri, sérül, megfertőződik vagy szabaddá válik.

  • Amíg azonban a törés – repedés a metszőfogak élét, a rágófelszínek csücskeit vagy csak a legkülső zománcréteget érinti, kevesebb kellemetlenségre kell számítanunk.

  • Minél nagyobb darab válik le a fogból vagy minél beljebb húzódik a repedés és közelíti meg a pulpát, annál valószínűbb a komolyabb érzékenység és a fájdalom is.

  Milyen fogproblémát jelez az elviselhetetlen fogfájás?

  Ilyen ingerre fájdul meg a fogad, ilyen kezelésre lesz szükséged!

  Mi okozhatja a fogfájást és mi ezekre a megoldás?

  Jótanácsok akut fogászati ellátás előtt!

  Mi jó fogfájásra? Ezt teheted a fogfájás ellen házilag!

  Neked ajánljuk:

  Brutális fogfájás okai – Mi ilyenkor a teendő?

  Ha a behatás, ráharapás vagy trauma után a fog látszólag ép, ugyanakkor fájdalmas is, akkor a fog megrepedhetett és a pulpa, s ezzel együtt az erek és idegek is érintetté váltak:

  • Egy eltört, súlyosabban megrepedt fog esetén elengedési fájdalmat tapasztalhatunk. Ilyenkor, a rágónyomás megszűnése, nagyobb fájdalmat vált ki, mint maga a ráharapás.

  • Egy ilyen, komolyabban sérült fog esetén, hideg és meleg étel hatására, vagy a levegővel való érintkezésre is fájdalmat tapasztalhatunk.

  Mit érdemes tudni a megrepedt fogakról?

  A megrepedt fog és a letört fog közötti különbség az, hogy míg törés esetén leválik a fogból egy darab, addig a repedés sokszor alig észrevehető és nem is mindig okoz azonnali problémát.

  • Akár hosszabb ideig is tünetmentesen szunnyadhat a fogban egy repedés, mielőtt tovább vagy mélyebbre húzódna.

  Az őrlő fogak kifejezetten érzékenyek a repedésekre, mert funkciójuknál fogva a legnagyobb terhelés éri őket, elnyelik a rágással járó erő nagy részét.

  • A fogak repedései érinthetik csak a fogzománcot, de károsíthatják akár az egész fogat is, beleértve a fog gyökerét is. Ilyenkor viszont már a törött fog a probléma.

  Hogyan kezelik az elrepedt fogat?

  A megrepedt fog javítása nem könnyű, viszont gyorsan tovább húzódhat, ezért nagyon fontos, hogy a baleset után vagy a repedés felfedezése után azonnal fogorvoshoz forduljunk. 

  Amennyiben a repedés súlyos és a gyökérrel együtt az egész fogat érinti, akkor az menthetetlenné is teheti a fogat.

  Ha a zománcon keletkezett repedés látványosan rontja a mosoly összképét, akkor a szépséghiba – egy speciális gyantával kitöltve-, javítható. Mivel ez a beavatkozás inkább esztétikai célokat szolgál, így az nem garantálható, hogy a repedés idővel nem lesz nagyobb vagy mélyebb.

  • Ha repedéssel a fog pulpája is érintett, akkor a fog gyökérkezelésére lesz szükség, méghozzá a fertőzés elkerülése érdekében. A gyökérkezelést követően pedig, a fogról vett lenyomat alapján porcelán fogkorona készül.

  A gyökérbe hatoló repedés sajnos nem orvosolható, viszont emiatt a fog folyamatos fertőződése, gyulladása sem kivédhető. Szájsebész általi foghúzásra lesz szükség, hogy minél több csontot megőrizzünk, amennyiben a húzást követően fogbeültetést tervezünk.

  Megrepedt és törött fog kezelése

  Hogyan kezelhető, menthető meg a letört fog?

  A töredezett fog kezelésének módja nagyban függ a kiváltó októl, a sérülés súlyosságától és a keletkezett hiány mértékétől. Sérült fog esetén a fogorvos először röntgen felvételt kér.

  • Amennyiben arcot érte a baleset, nagyobb volt a trauma, úgy panoráma röntgen felvételen ellenőrzi az érintett fogat, a fog gyökerének állapotát, illetve további sérült fogakat keres.

  • Amennyiben kisebb baleset történt, s a fog jól beazonosítható, akkor intraorális röntgenen, vagy kis fogröntgen felvételen ellenőrzi a sérülés mértékét.

  Kompozit fogtömés:

  Az az ideális forgatókönyv, ha a töréssel keletkezett sérülés, hiány kisebb, mert akkor a fogorvos egy fogtöméssel gyorsan ki tudja javítani a sérülést. Tömőanyaggal pótolja a hiányzó részt, majd felpolírozza a felszínt, mi pedig rövid idő alatt visszanyerhetjük az ép és egészséges fog látszatát.

  • Amennyiben a sérülés miatt csak egy kisebb tömésnyi foganyag hiányzik és a fog csücskei nem érintettek, akkor akár inlay is készülhet a fogba.

  A metszőfog kisebb sérülésénél élpótlás, nagyobb hiányánál akár direkt héj is készülhet.

  Miről ismered fel a régi vagy meglazult fogtömést?

  Miért esik ki a fogtömés?

  Kiesett fogtömés esetén mi a teendő?

  Mikor kell ideiglenes tömés a fogba?

  Mikor érdemes az inlay mellett dönteni?

  Neked ajánljuk:

  Kiesett fogtömés – mi a teendő?

  Onlay fogtömés:

  Rágófog esetén előfordulhat, hogy a hiány már túl nagy ahhoz, hogy fogtöméssel fedve tartós, jól terhelhető és stabil fogat kapjunk. Ilyen esetben lehet, hogy a fogorvos -a fog védelme érdekében-, inkább onlay vagy overlay fogtöméshez készül elő.

  Onlay készülhet, ha a rágófog legalább 1 csücske érintett, míg overlay akkor javasolt, ha a teljes rágófelszín, tehát az összes csücsök sérült.

  Első alkalom: A fog előkészítése után az orvos lenyomatot vesz, a fog pedig ideiglenes tömést kap, amíg a fogtechnikán elkészül a porcelán onlay vagy overlay.

  Második alkalom: Beragasztják az onlay-t. Az ideiglenes tömést a tökéletes rágófelszínt biztosító tartós fogtömésre cserélik. Ezzel nemcsak a fog funkcióját állítják helyre, de javítják az anatómiai formáját, megjelenését és terhelhetőségét is.

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

  Fontos tudni, hogy a nagy és mély hiányok miatt gyökérkezelésre is sor kerülhet. Ha a törés miatt sérül a pulpa, vagy a törés túl közel húzódik hozzá, és a kezelés során nem lehet elkerülni a pulpa sérülését, akkor a fogat gyökérkezelni kell.  

  Milyen esetekben javasoljuk és mikor lenne feltétlenül szükséges a mikroszkópos kezelés?

  Mi a mikroszkópos gyökérkezelés előnyei és mi a menete?

  Mikroszkópos gyökérkezelést végző specialista a Clinidentben

  Neked ajánljuk:

  Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

  Porcelán korona:

  Amennyiben a sérülés olyan mértékű, hogy már a fog oldalsó felszínei is érintettek, akkor csak korona készítésével állítható helyre a fog épsége. Előfordulhat olyan is, hogy a fog szinte az ínyig letörik, amely helyzet pedig csak akkor menthető, ha a fogba egy speciális csapot rögzítenek a gyökérkezelés után, mely a porcelán korona megtartásához szükséges támasztékot biztosítja. Ezt nevezzük a fog csapos felépítésének. 

  A gyökérkezelésen túl ilyenkor legalább 2 – 3 alakomra lesz szükség. Egyszer az ínyig letört fog felépítése előkészítése történik, majd lenyomatot vesznek, míg a második vagy harmadik alkalomra el is készülhet a fogkorona.

  A fog sérülése a korona típusát szerencsére nem határozza meg, különböző fogkorona típusok közül választhatunk, s így a fémkerámia korona helyett bátran dönthetünk a fémmentes, cirkónium korona mellett is az esztétikum helyreállítása érdekében.

  Letört fog felépítése fogkorona előtt

  Foghúzás:

  A legrosszabb lehetőség az, ha szerencsétlen baleset miatt a fog menthetetlenné válik és foghúzás szükséges.

  • Ilyen például, ha a fog az ínyszél alatt törik el, vagyis felépíteni már nem lehet.

  • Az ínyig letört fog kihúzása akkor lehet szükséges, ha a röntgen szerint a fog súlyosan fertőzött, a gyógyulása gyökérkezelés mellett sem biztos.

  • Amikor a fogból csak a gyökér maradt, akkor annak eltávolítását jobb szájsebészre bízni, aki gyorsan és rutinosan tudja a visszamaradt foggyökér darabot eltávolítani.

  • A letört fog kihúzása így kisebb traumát és csontveszteséget jelent a páciensnek, s a letört fog pótlása esetén, az implantátum beültetésekor, kisebb eséllyel lesz szükség csontpótlásra.

  Mit tehetünk otthon egy sérült, letört fog esetén?

  Annak ellenére, hogy a fogzománc a legerősebb szövet a szervezetben, erősségének mégis vannak korlátai, ami miatt pedig számos dolog eredményezhet törött fogakat.

  A letört- és törött fog kezelését, helyreállítását illetően, mihamarabbi fogászati időpontot szükséges egyeztetni. Íme egy egyszerű leírás arról, hogy mit kell tenni, ha kitörik, megreped vagy letörik a fog.

  A fogászati időpont elérkezéséig a következőket tehetjük:

  • Fájdalom esetén vény nélküli fájdalomcsillapító szedhető.
  • Gondoskodjunk az alapos fogmosásról, az érintett fogat óvatosan ugyan, de szintén mosni kell.
  • A sós vízzel való öblögetés segít csökkenteni a gyulladást és a fertőzés valószínűségét.
  • Amennyiben a letört fog vágja a nyelvet, szúr, a nyelvnek kényelmetlenek az éles fogszélek, akkor átmenetileg a fogszabályzókhoz való viasszal lehet befedni őket.
  • A letört fog veszélyei közé tartoznak még, a nyelvre vagy az arc belső oldalaira való ráharapás, mely súlyos sérülést okozhat, ezért a fog helyreállításáig érdemes óvatosabban rágni.
  • Puha, lágy, kevesebb rágást igénylő ételeket fogyasszunk. Semmiképpen se rágózzunk.
  • Kíméljük az érintett oldalt, ne ott rágjunk.

  Sajnos a halogatás ilyenkor sem megoldás, hiszen mi magunk nem tudjuk biztonsággal felmérni a sérülés mértékét, illetve a lehetséges szövődményeket.

  Ha például egy gyökérkezelt fog letört, azt is mihamarabb érdemes helyreállítani, akkor is, ha nem fájdalmas. A fog tovább repedhet, törhet, s egy ínyig letört fog esetén súlyosabb problémával és akár a fog elvesztésével is szembe kell néznünk.

  Minél hamarabb fordulunk tehát fogorvoshoz, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a sérült fog még menthető lesz. Ez az egyik legfontosabb, amit a sérült fog megmentése érdekében tehetünk.

  Kérjen időpontot!