Direkt héj – gyors és látványos esztétikai megoldás

Direkt héj – gyors és látványos esztétikai megoldás

Ha szeretnél gyorsan, foganyag veszteség nélkül drámai változást elérni a mosolyodon, a direkt héj tökéletes választás lesz számodra. Amikor direkt héjat szeretnénk, akkor a fogászati rendelőn belül egy olyan fogorvosra lesz szükségünk, aki kifejezetten direkt héjak készítésére és esztétikára specializálódott. Az orvos közreműködésével és a héj segítségével a rendelőből kilépve akár azonnal is élvezhetjük az új, szabályos fogformákat vagy a sosem tapasztalt fehérséget. Az elmúlt évek innovációs fejlesztésének köszönhetően végre igazán professzionális anyagokkal alkothatnak a művészi vénával rendelkező fogorvosok és hogy miért is olyan nagyszerű választás a direkt héj, azt cikkünkben bemutatjuk neked.

Variációk esztétikai kihívásokra – kerámia héj kontra direkt héj

Amikor megszületik a döntés, hogy a metsző fogaink régen elszíneződött töméseit kicseréltetnénk, vagy megszabadulnánk fogaink sárgás elszíneződéseitől, többféle kezelés mellett dönthetünk. Ami a metsző fogakat, azaz a kirakatot illeti, mindenki szeretne jól kinézni, magabiztos fellépéssel a maximumot kihozni magából és nem azon aggódni, mit szólnak mások a fogaihoz.

Ennek a fontos és kényes szempontnak a porcelán héj, a direkt héj, a fogfehérítés és a porcelán korona készítése felelnek meg. Attól függően, hogy fogaink milyen állapotban vannak, -a régi tömések eltávolítása után marad-e elég foganyag-, dől el, hogy mely esetben, mely kezelés a megfelelő a számunkra. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy nem elég a számítógép előtt ülve diagnosztizálni magunkat, ezt minden esetben egy konzultáció során a profikra kell bízni.

Amikor a hiányzó foganyag mennyisége túlságosan markáns és a pótlást héj segítségével nem lehet már kivitelezni, vagy anatómiai akadálya van (harapási diszfunkció), vagy fogcsikorgatással, bruxizmussal küzdünk, akkor jön az esztétikus porcelán korona vagy cirkónium korona lehetősége. Minden más esetben irány az esztétikai pótlások fellegvára: a porcelán héj vagy direkt héj elkészítése.

A konzultáció remek alkalom a saját elképzelések és a lehetőségek összehangolására és a Dent’ART Solutions komplex és esztétika fókuszú kezeléseinek megismerésére. Ha szeretnéd, a személyre szabott kezelésednek akár a mosolytervezés, a folyamat finomhangolása is a része lehet. Ezt azt jelenti, hogy az arcodról, a mosolyodról és fogaidról készült képekből egy applikáció segítségével többféle, lehetséges és „hordható” mosolyvariációt mutat be a szakember. Ha elképzelni sem tudod, hogy a képen látható mosoly hogyan mutatna igazából, élőben, akkor pedig egy, a végleges pótlásra hasonlító ún. mock-up minta elkészítését is kérheted. Ezt a mintát, akár egy ideiglenes koronát helyezzük fel a fogaidra, így még azelőtt tesztelheted a hatást, hogy bármi beavatkozás történt volna. Szoktathatod magad a változáshoz, az igazi esztétikus héjkerámia vagy direkt héj nyújtotta leendő mosolyod külalakjához.

  Online bejelentkezés

  Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

  Különbség az esztétikus porcelán héj és a direkt héj között

  Igazi művészi vénával megáldott szakemberek által készített munkák, mind az esztétikus porcelán héj, mind pedig a direkt héj tekintetében tökéletesen élethű, természetes megjelenésű eredményt biztosítanak. Itt valójában arról van szó, hogy a héjat a fogorvosi rendelőben orvos készíti, vagy előzetes preparálás és lenyomat alapján fogtechnikus alkotja meg. Míg a porcelán héj készítése több alkalmas, rendelői látogatást igényel, addig a direkt héj akár 1 alkalommal is kivitelezhető, hiszen az orvos esztétikai érzékén kívül nincs szükség lenyomatvételre és fogtechnikus bevonására.

  Direkt héj készítése

  Direkt héj készítésekor nem áldozunk be több foganyagot, nincs preparálás, mint a porcelán héj esetében, hiszen a meglévő foganyaghoz építjük hozzá a fog tökéletes formáját biztosító, szükséges mennyiségű kompozitot. Az orvos a régi, olykor alászuvasodott tömések eltávolítása után a megtisztított felületre építgeti aprólékos munkával a különböző árnyalatú, speciális kompozit tömőanyagot. Itt rendkívül fontos a művészi véna, hiszen ez az, ami az orvost segíti a rétegek és színek tökéletes harmóniájának megalkotásához, mely a direkt héj nyújtotta végleges küllemet adja majd. Az utómunkálatot itt a felszínek felpolírozása adja.

  Esztétikus porcelán héj készítése

  A porcelán héj precíz és aprólékos előkészítést, ún. preparálást igényel. Ekkor az orvos a fogfelszín kívánt korrekciójához igazítja hozzá a csiszolt felületet, optimális felszínt alakítva ki ezzel. Valamivel több foganyag kerül beáldozásra, mint a direkt héj esetében, de még így is kevesebb ez, mint 1 mm. Ha jobban belegondolunk tehát, a mennyiség nem számottevő egy korona előkészítéséhez képest, amikor a fog teljes felszíne – körben – lecsiszolásra kerül.

  Az előkészítés után lenyomatot veszünk a felszínről, a fogorvos ideiglenes pótlással látja el a fogakat az érzékenység kivédésére, a technika pedig a lenyomat alapján elkezdi a munkálatokat. Szükség van egy próbára, amikor az orvos ellenőrzi a finom szélek egyezését és végül a beragasztásra kerül sor, amikor a páciens megkapja a porcelán héj alkotta új mosolyt.

  Dental-Veneers

  dikert héj

  Direkt héj – porcelán héj pro és kontra

  Idő

  A direkt héj elkészítése (mennyiségtől függően) akár már egy alkalommal kivitelezhető, míg a fogtechnikus által elkészített porcelán héj minimum három alkalmat igényel, mely 10-12 munkanapot is jelenthet.

  Előkészítés

  Direkt héjak elkészítésének egyik nagy előnye, hogy az esetleges szuvas részeken túl nincs szükség foganyag eltávolításra, így a “minimál-invazív” esztétikai beavatkozások közé sorolható az eljárás. A speciális ragasztási és rétegzesi technikával készülő direkt héjakkal látványos esztétikai eredmények érhetők el, legyen szó akár egy “természetesen” szép fehér mosoly vagy egy “Hollywood smile” megalkotasáról.

  A porcelán héj esetén a helyi érzéstelenítést követően, a preparálás szabályait követve olyan felszínt kell kialakítani, melyre tökéletesen tud illeszkedni a fogtechnikán elkészült kerámia lapocska, tehát valamivel több csiszolást igényel, de még ez is kevesebbet jelent 1 milliméternél.

  héj_1mm

  Direkt héj készítése

  Precizitás

  A direkt héj tökéletesen élethű színeit – a szomszéd fogak színét figyelembe véve -, helyben és azonnal megalkotja az orvos, nincs köztes információ vesztés a rendelő és a fogtechnika között.

  A kerámia héj készítésekor a technika és az orvos színkódok szerint kommunikál, amikor a pótlás fogszínét meghatározzák. A technika és a rendelő közti információ vesztés kiküszöbölésére remek megoldás a mosolytervezés, mellyel konkrét adatokat biztosítunk a technikai munkához. Az eredmény a fogorvos és a fogtechnika technológiai felkészültségén és csapatmunkáján: az összeszokottságon, tapasztalaton és művészi érzéken múlik.

  Tartósság

  A direkt héj tartósságát és egyben esztétikailag tökéletes végeredményét az a többlépcsős polírozás adja meg, mellyel tükörsima és fényesen csillogó felületek hozhatók létre. Az innovatív anyagnak köszönhetően pedig meg is tartja a polírozottságát, akár még évek múltán is.

  Ezzel szemben, kerámia héj esetén a kerámia alapanyagát magas nyomáson egy gép préseli össze a lenyomat alapján meghatározott formára. Az eljárás kemény, tartós és kopásálló felszínt eredményez. A nyers héjformára felaplikált porcelán színeknek és fénynek köszönhetően pedig a saját fog anyagához megtévesztésig hasonló felszínt kapunk. A végeredmény tartóssága a páciens közreműködésén és szájhigiéniáján múlik. Körülbelül 8-12 évig, de nemritkán a fölött is szolgálhatja viselőjét.

  héj_időtartam

  héjpótlás tartóssága

  Formák és korrekció

  A direkt héj egy exkluzív, kiemelkedő tulajdonságokkal bíró, erős nano részecskéket tartalmazó anyag. A kompozit anyagokat ma már úgy alkotják meg, hogy fizikai tulajdonságai hasonlóak legyenek a fog saját dentin és zománc rétegének tulajdonságaihoz. Ennek köszönhetően lesznek képesek egy egységet képezni vele és drámai változást eszközölni a fogak külalakján.

  A porcelán héj „vázát” a préselt kerámia biztosítja, mely szilárdsága teszi lehetővé a komolyabb külalaki – méret- és hossz béli változtatásokat.

  Ár

  A direkt héj komplex megoldás, mely ugyan minimális emberi erőforrást vesz igénybe, ugyanakkor komoly szakmai felkészültséget, képzettséget és kiemelkedő szépérzéket igényel.  Nem igényli külső szakértő (fogtechnikus) bevonását, azonban az anyagfelhasználást tekintve olyan speciálisan egyedi kritériumoknak kell megfelelni, mely magasabb költséget is jelent. A minőségi anyag viszont nem csak szép, de tartós végeredményt is jelent.

  A porcelán héj több alkalmas rendelői „székidőt”, orvosi időráfordítást, és fogtechnikai munkát igényel. A folyamat során a felhasznált technológia, anyagok, több ember szaktudása és művészi munkája adja a héj árát, mely általában a direkt héj árának dupláját jelenti.

  Online bejelentkezés

  Edina fogainak kezelése és porcelán héj pótlással való tökéletesítése dr. Czigler Péter mosolyszakértő és esztétikai kezelések specialistája által.

  Fogorvosok10627OK 2

  dr. Czigler Péter mosolyszakértő

  „Személyi edző és fittnesz – modell vagyok. Nekem fontos, hogy a sportos külsőmmel az arcom és a mosolyom is harmóniában legyen.”

  „Edina a hálás és évek óta szorgalmasan visszatérő pácienseink egyike. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiatal, húszas éveiben járó lány, aki komoly tervekkel a fejében érkezett először klinikánkra, fogszabályzó kezelésre. A lány lételeme volt a sport, minden szabad idejét ennek rendelte alá. Ez az energikus, fiatal végig menetelt azon az úton, amit elképzelt magának: diplomás sportedzővé vált és versenyezni kezdett, mindeközben szorgalmasan járt a fogszabályozó kezelésekre is. Amikor a szabályzó lekerült, egy professzionális fogtisztításon, dentálhigiéniás kezelésen vett részt, majd belevágott a fogfehérítésbe is. Ezután a rendes évenkénti kontrollon és fogkőeltávolító kezelésen kívül – jó ideig- a színét sem láttuk, hiszen fogai immáron rendezettek és egészségesek voltak. 2 év után következett egy újabb fogfehérítés, mivel az eredmény még mindig elmaradt a várttól és az, tartósságát tekintve se váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Edina végső megoldást akart, egyszer és mindenkorra megszabadulni a fogai okozta frusztrációtól. Ekkor gondolt egy merészet és időpontot egyeztetett dr. Czigler Péter mosolyspecialistához.

   

  „Az a baj, hogy még mindig nem szeretem a mosolyomat, hiába állnak egyenesen a fogaim. Nem tudok egy jóízűt nevetni, mert zavar a fogaim sárgasága. A versenyeken a színpadon is magabiztosan kell mosolyognom. Ez most komoly erőfeszítésembe telik, nehéz úgy meggyőzőnek lennem, ha valójában nem érzem jól magam a bőrömben. Úgy érzem, már csak egy ici-pici hiányzik ahhoz, hogy a tökéletes formámat nyújthassam”- panaszolta.

  Valóban csak egy pici hiányzott, ezért az esztétikai kezelések legminimálisabb beavatkozással járó porcelán héj készítését javasolta neki szakemberünk. Az alapos, a kezelésre vonatkozó konzultációt és a gondos tervezést követően megállapodtak 8 – 8 darab esztétikus kerámia héj készítésében az alsó, valamint a felső fogsorra egyaránt. A konzultáció már csak azért is hasznos volt, mert a doktor úr eloszlathatta Edina kétségeit afelől, hogy a korábbi fogszabályzó kezelése teljesen felesleges, ablakon kidobott pénz volt. Valójában Edina komoly mélyharapással küzdött a kezelés előtt, mely lehetetlenné teszi a héjak elkészítését. A rossz harapás miatt a porcelán héj nem lenne tartós: lepattogzik, törik. Abban az esetben csak a komoly, egészséges foganyag veszteséggel járó porcelán vagy cirkónium korona jelenthetett volna megoldást.

  Az orvos egy ilyen volumenű átalakítás előtt igyekszik időt adni a páciensnek, hogy nyugodtan és higgadtan átgondolhassa a döntését, hiszen jelen esetben Edina tökéletesen egészséges fogainak – minimális zománcrétegét ugyan -, de beáldozni készültek az esztétikum oltárán. Edina kitartott az elképzelése mellett és nem bánta meg. Még 2 évvel a kezelés után is, szinte állandóan mosolyog és végre a sport sikerek is megérkeztek hozzá. Őrá valóban igaz az a mondás, hogy le sem lehet törölni a vigyort az arcáról.”

  A direkt héj egy remek esztétikai megoldás és egyúttal minimál invazív-egészség megőrző eljárás, ahol a fogfehérítés már nem segít, fogszabályozásba pedig még nem fognánk bele.

  héj_esetelőtte

  Direkt héj páciens visszajelzés

  héj_esetutána

  Direkt héj előtte-utána

  Direkt héj készítését az alábbi esetekben kérheted:

  • Elszíneződött fogak, melyek fehérítéssel már nem lehet jobban kivilágosítani
  • Torlódott fogak (instant fogszabályozás)
  • Szélesebb fogközök, un. réses fogak
  • Több felszínen tömött fogak tökéletes esztétikai elfedéséhez és megerősítéséhez
  • Fognyaki kopások
  • Saverózió okozta fogkopások helyreállításához

  Online bejelentkezés