A fogászat egy olyan, folytonos kihívást magába foglaló egészségügyi terület, melynek a különböző technológiai innovációk jelentik az újabb és újabb lendületet. A folyamatos fejlődésének köszönhetően, a biokompatibilis és allergén-mentes fogkorona pótlásokat illetően kétféle megoldás közül is választhatunk. 

A cirkon korona és a fémmentes, teljes kerámia korona (préskerámia) esetén a különbség sokszor nem is látványos, így laikusként azt eldönteni, hogy melyik mellett tegyük le a voksunkat, nem is mindig olyan egyszerű.

Fémmentes kerámia korona készítése

Miből készül a cirkon korona?

A cirkon nevű cirkónium-szilikát (ZrSiO4) ásvány apró szemcséi számos kőzetben megtalálhatók. Ez azonban nem összekeverendő a benne felfedezett cirkónium elemmel (Zr) és a cirkónium-dioxiddal (ZrO2), mely egy szervetlen vegyület. Ezt a felfedezést még 1798-ban Klaproth nevű német vegyész tette, aki a cirkonban (ZrSiO4) megtalálta, felfedezte a cirkóniumot.

A cirkónium-dioxid nevű anyagot a cirkon homokból és a cirkonföldből nyerik. A cirkónium-dioxid a cirkon (ZrSiO4) oxidja, vagyis egy égési folyamat terméke. A fogászati ipar alapanyagként kezeli a fehér por, vagy apró kristályos formájú anyagot: yttrium-oxiddal (YO2) keverve olyan rácsszerkezetet alkot, mely már alkalmas az egészségügyi területen való felhasználásra, például egy fogkorona készítésére.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A cirkont (cirkónium-szilikát – ZrSiO4) ékszerkőként is ismerhetjük, ezért sokak számára megtévesztő lehet az elnevezés. A cirkon szép, átlátszó változatai a nemes cirkonok közé tartoznak, ezért drágakőként ismeretesek, korábban éretlen gyémántoknak is nevezték őket. 

Cirkon fogpótlás – Az 5 legfontosabb, amit tudnod kell róla

1. Allergénmentes – fémmentes 

Fémallergia vagy annak gyanúja esetén – a hagyományos fémkerámia koronákkal szemben-, nem okoz fogászati problémát és nem jelent egészségügyi kockázatot sem. 

Amennyiben egyszerre többféle fém van a szájban, mint például egy amalgám tömés és egy fémkerámia korona, akkor ezek között úgynevezett potenciálkülönbség alakulhat ki, ami kellemetlen fémes, csipkedő, elektromos érzést okozhat. Mindez a fémmentes koronával nem fordul elő.

• A fémes íz a szájban a fémkerámia koronák viselésének egyik, idővel jelentkező tünete, ami a cirkon korona segítségével elkerülhető.

Rosszul vezeti a hőt, s ez nagyobb komfortot jelent a pácienseknek. A szövetek irányába nem jutnak el a hideg vagy meleg ételek és italok keltette kellemetlen hőérzetek, ami egy fémvázas porcelán korona esetén előfordulhat.

A fogászati allergia fajtái és tünetei

Milyen fémallergia vizsgálatok léteznek?

Műgyökértől a koronáig – Allergia esetén ilyen a 100%-ig fémmentes fogpótlás foghiányra

Mi a leghatékonyabb módszer a fém allergia megszüntetésére?

Neked ajánljuk:

A fémallergia tünetei és a fémmentes fogpótlás lehetőségei

2. Fehér színű váz – esztétikus megjelenés 

• A cirkon az élethű fogkoronák elsőrangú alapanyaga, az ínyt nem színezi el.

Egyedi megjelenésű, természetes, az igazi fogaktól megkülönböztethetetlen fogkorona készülhet belőle.

• A cirkon korona tökéletes megoldást jelent a front fogak pótlásánál, a mosoly helyreállításánál.

Esztétikus préskerámia korona fogpótlás

3. Pontos és precíz tervezés

• A fogtechnikus mester a legmodernebb, számítógépes rendszerben, ezredmiliméternyi pontossággal képes megtervezni a fogkorona vázat.

• Tervezés után a váz kifaragása és gyártása is robottechnológia által történik. Az elkészült korona így tökéletesen illeszkedik.

• Ebben a folyamatban az emberi hibalehetőség 100%-ig kizárva. (CAD/CAM)

4. Biokompatibilis – Az emberi szervezetre káros hatása nincs

• Felületén nem tapad meg a lepedék.

Szövetbarát, nem kell tartani az íny gyulladásától és visszahúzódásától, éppen ezért a fogágybetegség utáni helyreállítás során sikeresen alkalmazható.

• Nem lép reakcióba más anyagokkal, fémekkel, nem oldódik a szervezetben és nem is termel ellenanyagot a szervezet.

Az ínysorvadás okai és rizikófaktorai

Érintett vagy? Ezek a fogínysorvadás tünetei és a betegség stádiumai

Hogyan segíthet a Clinident parodontológia?

Neked ajánljuk:

Fogínysorvadás okai és kezelése a legmodernebb módszerekkel

5. Tartós, biztonsággal terhelhető fogpótlás

• A cirkon rendkívül kemény és kopásálló, így rágófogak helyreállítására is kiválóan bevált, megbízható alapanyag.

• Több foghiányt áthidaló híd fogpótlás is készülhet belőle.

Cirkon kerámia korona készülhet titán implantátumra, de akár már kerámia implantátumot is választhatunk erre a célra. 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Fogászati klinikánk szájsebészeti részlege élen jár a cirkónium implantátumok beültetése terén szerzett tapasztalatokban, melynek köszönhetően a pácienseink számára – a műgyökértől a koronáig kompletten-, teljes cirkónium fog készülhet. Ezek már biztosan nem okoznak allergiás reakciókat, a koronával együtt pedig maximálisan természetes és élethű hatást keltenek.

A cirkon korona és a fémmentes préskerámia korona összehasonlítása

A teljes kerámia korona egy préstechnológiával előállított korona, mely líthium-disilikát alapú kerámia anyagból készül. A préskerámia korona készítése más technikával történik, mint a cirkónium koronáé. A kerámia anyagot – a fog végső formájának megfelelően-, egy géppel préselik egybe. Ez azt jelenti, hogy nincs külön váza a préskerámia fogkorona pótlásnak, egyben készül el.

 

Biokompatibilitás:

Mindkettő fémmentes, ismert allergia nincs egyik fogkorona pótlás esetén sem.

 

Szilárdság:

A cirkónium korona ellenállóbb az erős váznak köszönhetően.

Váz híján a teljes kerámia korona érzékenyebb, sérülékenyebb, indikációs területeit tekintve szűkebb a felhasználhatósága. Hiányt nem tud pótolni, híd nem készülhet belőle. A mosolyzóna esztétikai célú, szóló koronákkal történő felújítására alkalmas.

 

Esztétikum:

A teljes kerámia korona és a cirkon korona is elsősorban az esztétikai szempontok miatt népszerűek. A legyártott cirkónium fog egy cirkónium vázra készült esztétikus, porcelánnal leplezett, élethű, fogzománc imitáció. A váz azonban nem teszi lehetővé, hogy a fény akadály nélkül haladjon át a fogon, így valamivel tömörebb hatást kelt.

A teljes kerámia korona a fényt elnyelő váz híján- valódibb hatású, mint a cirkon. A zománcot imitáló kerámia rétegek egy teljesen valóságos külsőt, élethű fogzománcot alkotnak, ahogyan a fény áthatol a felületén.

 

Gyártás – precizitás:

Rendelői előkészületeit tekintve mindkettő vállas csonkelőkészítő technika alkalmazásával indul. A koronák az előkészített vállakon ülve támogatják a szájhigiénét az egészséges íny megtartása mellett.

Mindkét fémmentes pótlás hasonlóan precíz tervező folyamatokon megy keresztül, újabban pedig már a teljes kerámia tervezésénél is bevetik a számítógépes tervezést, akárcsak a cirkon esetében.

A cirkon korona vázát a cirkónium tömbökből faragják ki, a vázra felvitt porcelán leplezés pedig a fogkorona végső, élethű fog formáját adja.

A teljes kerámia préstechnikával, egyben kerül kialakításra, nincs külön váza a pótlásnak, a végső finomhangolást pedig, – a szín és forma tökéletesítését- porcelánnal fogtechnikus mester végzi el.

 

Viselet:

Fémmentességüknek köszönhetően egyik esetén sincs fémes szájíz.

A hőt rosszul vezetik, így egyik esetén sem kell kellemetlenségekre számítani.

Teljes kerámia korona vagy cirkon korona – Kinek, melyiket ajánljuk?

Mindkét koronafajta anyagát és gyártási technológiáját tekintve prémium minőséget képvisel, s az eredetire megtévesztésig hasonlító, élethű küllem is mindkettő által elérhető.

Amennyiben az új fogpótlás készítése előtt a fő szempontunk a fémmentesség és az esztétikum, úgy a saját preferenciák és a fogak kiindulási állapota dönti el, hogy melyik fémmentes korona lesz a számunkra megfelelő. 

Neked való a cirkon korona:

 • Ha elégedetlen vagy a fogaid színével, és a fogaid fogfehérítéssel tovább nem világosíthatók;
 • Ha elégedetlen vagy a fogaid külalakjával, szabályos formájú fogakat szeretnél;
 • Ha nem akarsz hosszas fogszabályzó kezelést, gyors megoldást szeretnél;
 • Ha a kisebb foganyagvesztéssel járó porcelán héj készítésére a fogaid nem alkalmasak, mert a letört fog a gond, vagy a fogak közötti rés túl nagy, vagy harapási diszfunkciók is vannak…stb.;
 • Ha az elszíneződött, gyökérkezelt fogak állapotmegőrzése a cél;
 • Ha foghiány pótlása a cél;
 • Ha az implantátumra esztétikus pótlást szeretnél;
 • Ha számodra a hátsó fogak pótlása, javítása fontos;
 • Ha fémallergiától szenvedsz, bizonyos ékszerektől kiütéses leszel, viszket a bőröd;
 • Ha fogínysorvadás a problémád, fogágybetegséggel küzdesz;

Miért fontos a hátsó fogak pótlása?

A rágófogak hiányának láthatatlan szövődményei

Ezért az implantátum a legjobb a moláris fogak pótlására

A fogbeültetés menete 5 egyszerű lépésben

Neked ajánljuk:

Hátsó fogak pótlása – 11 érv a fog implantátum beültetésére

Neked való a teljes kerámia korona, vagyis a préskerámia korona:

 • Ha teljesen új mosolyt terveztetnél, fogaid esztétikai felújítását tervezed;
 • Ha a mosolyzónában lévő fogak összehangolását, egységesítését szeretnéd;
 • Ha a létező legtermészetesebb hatású fogkorona pótlást szeretnéd;
 • Ha a sorban csupán egy-egy fog szépészeti „tuningja” a cél, de az olyan legyen, hogy ne lehessen a sajátoktól megkülönböztetni;
 • Ha gyors megoldást szeretnél és a kusza fogaidat nem akarod szabályoztatni;
 • Ha porcelán héj készítésére a fogaid nem alkalmasak;
 • Ha fémallergiával küzdesz, vagy csak nem akarsz semmilyen fémet a szervezetedben;
 • Ha nincs olyan foghiányod, melynek pótlása lenne a cél.

Így zajlik az esztétikus és elegáns cirkon korona készítése a Clinidentben

Ha az eredeti fogakhoz hasonló mosolyt szeretnénk, akkor jobb időpontot egyeztetni egy esztétikára szakosodott fogorvoshoz, aki minden esetben személyre szabott kezelési tervet állít össze. Figyelembe veszi a saját preferenciáinkat és a lehető legjobb megoldást vázolja számunkra. A digitális technológia mellett készült fémmentes koronák és hidak pedig az anyag tekintetében is rendkívül magas minőségi elvárásoknak felelnek meg.

A cirkónium korona gyártásához a fogtechnikai szakemberek a fogorvosainkkal együtt az alkalmazható legmodernebb technikákat használják. A fogászati iparágban bevetett technológiák a folyamatos innovációknak köszönhetően naprakészen szolgálják a cirkon fogkorona előállításának teljes folyamatát.

Miért ajánljuk a biofilm terápiás fogtisztítást cirkónium korona esetén?

Miben más az irányított biofilm terápia a hagyományos fogkőeltávolításhoz képest?

Hogyan történik a speciális fogtisztítás?

A 7 leggyakoribb kérdés a kezelésről

Kinek javasolt ez a fogtisztítás és mi a kezelés 5 legfontosabb előnye?

Neked ajánljuk:

Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

A cirkon korona abszolút előnyei

 • Készülhet saját fogra vagy implantátumra
 • Alkalmazható front vagy rágó fog esetén is
 • Többtagú hídpótlás készítésére is alkalmas
 • Fogágybetegség esetén is kiváló megoldást jelent
 • Antiallergén és biokompatibilis
 • Kiválóbb esztétikai eredmény érhető el általa
 • Cirkon korona esetén a pótlás váza is fehér színű, így nincs többé szégyellni való szürkés ínyszél, mint egy hagyományos, fémvázas porcelán korona esetén.
 • Tökéletesen alkalmas a legprecízebb restaurációra, vagy akár egy teljes „arculatváltásra” is

Foghiány pótlása fémmentes korona segítségével

Klinikánkon, az esztétikus fogpótlások tervezéséhez a professzionális, előkészítő mosolytervezés is elérhető:

 • Az élő mosolyszimuláció segítségével szakemberünk különböző mosoly variációkat tervez és mutat be a páciensnek.
 • Ennek a víziós módszernek köszönhetően a páciens kiválaszthatja a számára leginkább tetsző fogformát és mosolyt.
 • Klinikánkon a kiválasztott mosoly felpróbálására is lehetőség van. A fogorvos egy lenyomatot vesz a fogakról.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A Clinident fogászatán már a legmodernebb digitális lenyomatvételi lehetőség is elérhető, amennyiben problémát jelent a garatérzékenység, és a hagyományos lenyomatvétel valódi tortúrát jelent. A digitális szkenner segítségével elkerülhető az érzékenység és hányinger, ami nagyobb kényelmet jelent a páciensnek, ezáltal könnyebb, gyorsabb munkát biztosít az orvosnak.

 • A lenyomat és a kiválasztott mosolyterv alapján a fogra egy ideiglenesen rögzíthető mosolyminta készül, melyet 1-2 napig hordva tesztelhetjük a leendő mosolyunk hatását.
 • A mosolytervezésnek köszönhetően a fogkorona készítése egyszerűbb, gördülékenyebb lesz, mivel a fogtechnikus mester egyértelmű képet kap a cirkon koronák vágyott külalakjáról.

Az esztétikum terén a cirkon korona nyújtotta lehetőségek nem ismernek határokat. Tökéletesen alkalmas a legprecízebb restaurációra, de akár egy teljes „arculatváltásra” is. S mivel manapság már a cirkon kerámia implantátum beültetése sem elérhetetlen, így a fémmentes fogpótlások minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Hogyan alakulnak a kerámia korona árak? – Clinident Fogászat, Budapest

Az egészségtudatosságra, a felhasznált anyagok minőségére tekintettel a cirkon korona ár és a fémmentes porcelán fog ár klinikánkon összehangolásra került.

A fémmentes porcelán korona árak szinkronizálásával nem titkolt célunk, hogy egészségügyi okok, fémallergia miatt szükséges döntés meghozatalában ne az ár legyen a döntő érv, sokkal inkább az elérni kívánt eredmény.

Kérjen időpontot!