Hátsó fogak pótlása – 11 érv a fog implantátum beültetésére

A fogvesztés problémája gyakori jelenség hazánkban, sok felnőttet érintő megkerülhetetlen kérdés, ráadásul az életkor előrehaladtával az egy vagy több fog elvesztésének valószínűsége drámaian megnő. A fogak elvesztése pedig gyakran az őrlőfogakkal kezdődik.

A fogak életünk során számos okból elveszhetnek, beleértve a fogszuvasodást, az ínybetegségeket és a baleseteket. Bár egyetlen moláris fog elvesztése jelentéktelennek tűnhet, azonban akár egyetlen fog elvesztése is komoly láncreakciót indíthat el a szájban.

Ha a hátsó fogak közül akár egy is elveszik, az számos problémához vezethet. Befolyásolhatja az étel megfelelő rágását, veszélyeztetheti a megmaradt fogak egészségét is, éppen ezért érdemes a hiányzó fogat mihamarabb implantátummal pótolni.

Fogak pótlása – zavaró foghiány megszüntetése

Miért fontos a hátsó fogak pótlása?

A szuvasodás miatt megsérült fogzománc pótlása, a letört fog pótlása, a fogtömés és gyökérkezelés fogmegtartó kezelésnek számít, mellyel számos problémát előzhetünk meg, ha időben végzi el a fogorvos.

A fogszuvasodás és a fogkő miatti fogínygyulladás és fogínysorvadás a leggyakoribbnak számító fogászati betegségek. Kezelés hiányában azonban olyan súlyossá is válhatnak a hátsó fogak esetében, hogy egyik-másik menthetetlenné válik.

Ilyenkor sajnos nem marad más hátra, mint a foghúzás. A foghiányt azonban nem szabad megszokni, hiszen az első fogat lassan követi a többi és ez életminőségbeli romlást okozhat bárki életében.

Miért fontosak a rágófogak?

Egy felnőttnek 8 hasznos nagyőrlő foga van: kettő-kettő a felső és az alsó állkapocs jobb, illetve bal oldalán is.

Sokan úgy gondolják, hogy az a rosszabb, ha a mosolyuk elülső, látható részén jelentkezik foghiány, tehát nem olyan nagy gond, ha először egy-két rágófogat veszítünk el.

Mivel a rágófogak nem látszanak mosolygás közben és van még néhány belőlük, ezért bőven ráér a rágófogak pótlása később is.

Ez az elképzelés azonban borzasztóan messze van a rágófogak valódi jelentőségétől és szerepétől!

• A mosoly frontvonalában lévő kisebb és élesebb metsző fogak csak az ételek elharapására és tépésére szolgálnak a kellemes, első benyomáson túl. Velük ellentétben azonban az őrlőfogak szélesek, nagyok és megfelelően barázdáltak is, így ez a tökéletes forma az ételek rágásához, pépesítéséhez. 

• Az őrlő fogakat úgy tervezték, hogy a rágásból, őrlésből és összeszorításból származó nagyobb terhelést elviseljék. A hiánytalan fogazat tehát segít abban is, hogy a terhelés, a rágóerő egyenletesen oszoljék el a fogak között.

A rágófogak támogatják az arc csontjait, az arcszerkezet fenntartását is.

Milyen problémákra számíthatunk a rágó fogak pótlása nélkül?

A rágófogak pótlása és kezelése tehát ugyanolyan fontos és lényeges, mint az első fog pótlása és esztétikai javítása. A szakemberek azt javasolják, hogy foghúzás után érdemes mihamarabb gondoskodni a pótlásról, ezzel elkerülve a hiány okozta dominóeffektust. 

Hátsó fogak pótlása nélkül – ezek a hiány láthatatlan szövődményei

Egy moláris fog elvesztése a rágóképesség 25 százalékos csökkenését jelenti. Egyetlen rágófog hiánya miatt, az előtte vagy utána lévő fog már nem képes az étel tökéletes megrágására, illetve a terhelés viselésére.

Hiányzó fogak pótlása nélkül – A szomszédos fogak romlása:

• A foghiány miatt kialakult kényelmetlen rágás miatt gyakran a másik oldalt kezdjük terhelni, inkább ott rágunk, ami miatt ezek a fogak intenzívebben dolgoznak, idővel túlterheljük őket, több stresszt és károsodást szenvednek el.

• A megmaradt szomszédos fogaknak hiányzik az eltávolított fog nyújtotta stabilitás, amely a rágó erők egyenletes eloszlását, az egyenletes terhelést biztosította. A hiány melletti fogak idővel elmozdulnak, elvándorolhatnak, ami kellemetlen, instabil érzést okoz.

• A hiányzó fog párja, amellyel összezártak, elkezd kiemelkedni a sorból, keresi a párját, így a foghiány a másik állkapocsra és az ott lévő fogakra is negatív hatással van.

Hátsó fogak pótlása nélkül

A foghiány állcsontra gyakorolt hatása:

Minél több kezeletlen foghiány van, annál valószínűbb, hogy a jövőben még több lesz, ami károsan hat az állcsont szerkezetére és egészségére.

Az állcsont attól erős, hogy a fogak gyökere ép és az olyan mindennapi tevékenységek, mint például a rágás, stimulálják őt.

• Az őrlőfogak fenntartják és serkentik az állcsont vérkeringését, ezáltal pedig a csont megfelelő vastagságát és minőségét.

• Ha nincsenek rágófogak, szükségtelenné válik a komoly terhelést is elbíró állcsont, így az zsugorodni kezd.

Állkapocsízületi problémák:

A fogak elmozdulása és az állkapocscsont változása, a kiegyensúlyozatlan terhelés a rágóízületekre is hatással vannak. Gyakoribb fejfájás, migrén, akár állkapocsfájdalom is jelentkezik, ha nem történik meg a fogak pótlása.

Az állkapocsízületi problémák legfőbb okai.

Honnan tudhatjuk, hogy érintettek vagyunk-e?

Milyen lépésekből áll a személyre szabott gnatológiai terápia?

Így történik a helyes harapás beállítása új fogpótlás készítése esetén

Neked ajánljuk:

Állkapocsfájdalom gyógyítása, ízületi terápia gnatológussal

Önbizalom és mentális egészség:

A foghiány dominóeffektusa sajnos nem áll meg a rágófogaknál. Idővel az elülső, front fogak is elveszhetnek, aminek már komoly esztétikai és pszichológiai hatásai is vannak, ráadásul műfogsor viselését teszi szükségessé.

• Az állkapocscsont eltűnése miatt az arccsontok is megváltoznak: az arc vonásai besüppednek és elöregednek.

• A száj befelé dől, ráncosodik, zsugorodik, így az ember sokkal idősebbnek tűnik, mint amilyen valójában.

• Amikor pedig nyilvánvaló esztétikai okokból elfojtjuk a mosolygást, akkor valójában bezárkózunk, ami a társas kapcsolatainkra lesz hatással. Összeségében boldogtalanná, barátságtalanná válunk, romlik az önértékelésünk. 

5 jellemző probléma, amire az implantátumon rögzülő fogsor a megoldás

Fogpótlási lehetőségek: műfogsor fajták, mikor, melyik a célszerű?

Leggyakoribb kérdések a teljes foghiánnyal élő páciensektől

Neked ajánljuk:

Műfogsor készítés: protézis, stéges fogsor, fogsor implantátumra

Milyen lehetőségeink vannak a rágó fogak pótlására?

Összességében tehát elmondható, hogy egyetlen fog hiánya még több foghiányt, a rágófogak funkcionalitásának elvesztését, állkapocsízületi gondokat, de akár olyan súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhat, mint a demencia.

A foghiány megszüntetése tehát kiemelt fontosságú, akár egy fog pótlása is sorozatos problémákat előzhet meg, így aztán az is lényeges, hogy mihamarabb felkeressük a szakértő fogászati rendelőt. 

Kivehető fogsor sorvégi foghiányra

Egy fog hiánya esetén természetesen még nem kell azonnal kivehető pótlásra készülni, ám az a gyakori jelenség is előfordulhat, hogy egyszerre akár több moláris fog is elviszik. Ezek jellemzően szomszédos fogak, melyek egymást fertőzték meg.

Két vagy több rágófog elvesztésével pedig akár, már fiatalon is felborul a fogsor egyensúlya. Ráadásul mindig az a legrosszabb, ha legutolsó fogak vesznek el először, sorvégi foghiány esetén ugyanis nincs elegendő pillérfog, amire foghíd készülhetne. Jelentős sorvégi foghiány esetén tehát az egyik alternatív megoldás a részleges kivehető fogsorok.

Sorvégi foghiány- rágófogak pótlása

Fogászati híd

A hátsó fogak pótlására a leggyorsabb megoldás a fogászati híd készítése. Ezzel a fogpótlással, a foghúzás után néhány héttel már el is felejthetjük a korábbi problémákat.

Egyetlen hátránya, hogy egyetlen fog pótlása is a saját, szomszédos fogak lecsiszolásával jár. Ez egyben azt is jelenti, ha bármikor probléma adódna a híddal, vagy a pillérfogakkal, akkor az egész híd érintett lesz, tehát a költségeink is magasabbak lehetnek.

Rágó fogak pótlása fogbeültetéssel

Évente több százezren döntenek az elvesztett fog implantátum beültetéssel való pótlása mellett, ami akkor is kitűnő választás, ha a hátsó fogak pótlása a cél. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hátsó régióban, a rágóterületen a fogbeültetés bizonyul a leghatékonyabb megoldásnak, mellyel visszanyerhető a rágás szabadsága.

A modern módszernek köszönhetően akár egy életre is megszűnhet a fogászati probléma, és természetes hatást keltő, az eredeti fogakhoz megtévesztően hasonló elemmel gazdagítható a fogsor.

Ezért az implantátum a legjobb, a moláris fogak pótlására

Az implantátum a legjobb módja annak, hogy megelőzzünk számos, a foghiány okozta egészségügyi problémát és egy fog pótlása további fogak veszélyezetetése nélkül megtörténjen. Hatékonyan helyettesíti a természetes fog funkcionalitását, stabilitását és megjelenését. Lehetővé teszi a hagyományos fogsorok vagy részleges fogpótlások kellemetlenségének és bosszúságának elkerülését.

Miből áll az implantációs fogpótlás?

A teljes implantációs fogpótlás három részből áll. Az állcsontba beültetett stabil implantátumból, azaz műgyökérből, egy felépítményből, azaz műcsonkból és egy koronából.

A felépítmény az az összekötő rész, amely a fogkorona implantátumhoz való rögzítését biztosítja.

A fogkorona pedig közvetlenül erre, az implantátumban rögzített felépítményre kerül. Például, egy elegáns és esztétikus, cirkónium korona már az implantációs fogpótlás látható eleme, mely úgy is néz ki, mint a saját természetes fog.

Egy fog pótlása implantátummal

  • Az implantációs fogpótlás elemei egymástól függetlenek, azaz, ha a korona valaha is cserére szorul, az nem jár az implantátum elvesztésével. Az új korona a műgyökér megbontása nélkül cserélhető.
  • Implantátumokkal egyszerre több fog hiányát is pótolhatjuk. A fogak pótlása úgy is elvégezhető tehát, hogy egyszerre több műgyökeret ültetnek be, melyek a foghíd tartó pillérei lesznek.
  • Akkor sincs gond, ha idővel újabb fogat veszítünk, hiszen egy-egy új implantálással és a már beültetett implantátumok felhasználásával újra tervezhető a fogpótlás, így teljes foghiány esetén akár körhíd is készülhet.

A fogbeültetés menete 5 egyszerű lépésben

A hátsó foghiány természetes pótlására tehát az egyetlen megoldás az implantátum beültetése. Rágófogak pótlása esetén titán műgyökeret használnak a szakemberek, amely speciális kialakítású felszínének köszönhetően stabilan rögzül a csontban, a csont pedig képes körbenőni azt. Ennek azonban fontos feltétele, hogy elegendő csont álljon rendelkezésre. 

Ha az elvesztett fog helyén a csont elvékonyodik, akkor előbb csontpótlással kell ideális körülményeket biztosítanunk a műgyökér beültetéséhez.

Mennyibe kerül egy fogbeültetés és milyen előkészületek szükségesek?

Mennyi idő a gyógyulás, mit jelent a csontosodás?

Fogpótlás készítése: mennyi idő és hány alkalom kell hozzá?

Fontos szempont a tartósság? Ezt kell tenned a garanciáért.

Neked ajánljuk:

Fogbeültetés – Ez történik, ha belevágsz! Konzultációtól a kész fogpótlásig

Hátsó fogak pótlása – az implantáció menete

1. Ha a hátsó fogak pótlása miatt állapotfelmérésre érkezünk, akkor röntgen segítségével személyre szabott kezelési tervet állítanak fel, hiszen fontos a műtét sikerét befolyásoló egyéb problémák felszámolása is.

2. Amennyiben az előzetes vizsgálatok és a 3D CT felvétel alapján az érintett területen a csontállomány elegendőnek bizonyul, akkor nincs más hátra, mint a műgyökér rögzítése.

3. Csontpótlás esetén a szájsebész vagy egy speciális csontpótló anyagot vagy a páciens saját csontanyagát használja a hiány pótlására. Ezzel a műtéttel helyreállítható a beültetéshez szükséges csontnívó és biztonságosan rögzíthető a fogászati implantátum.

4. Ha nem történt csontpótlás, akkor az implantátum csontosodása, gyógyulása (4-6 hónap) idején az implantátum körüli ínyformázás is megtörténik, de legkésőbb a gyógyulási idő letelte után.

5. A koronához vagy hídhoz lenyomatot vesznek az implantátum komponenseiről, a fogtechnika pedig elkészíti az új és kényelmes koronákat és hidakat.

A hátsó fogak pótlása implantátummal tehát ennyire egyszerű. A műtéti megoldástól sokan tartanak, pedig a korszerű érzéstelenítésnek köszönhetően a gyökér rögzítése, majd a későbbi felépítmény ráhelyezése is probléma nélkül, fájdalommentesen történik.

11 érv a fog implantátum beültetése mellett, rágófogak pótlása esetén

Ha akár egyetlen rágófog is elveszett, lehetőleg pótoljuk mihamarabb, hiszen azzal a többi fog számára is megfelelő helyzetet biztosítunk és megakadályozhatjuk az alábbi problémák előfordulását:

1. Hiányzó fogak pótlása esetén a műgyökér a foggyökér helyettesítőjeként funkcionál. Stimulálja az állcsontot, fenntartja a csontok erősségét megakadályozza a csontleépülést, azaz a foghiánnyal járó nagyobb csontveszteséget.

2. Segít elkerülni a hiány miatti kiegyensúlyozatlan terhelést és a rosszul záródó fogsor kialakulását.

3. Megelőzhető a megmaradt fogak egyenetlen, idő előtti kopása.

4.Megelőzhető a fogak elvándorlása miatti tempormandibularis ízületi rendellenesség.

5. Elkerülhető a további fogak elvesztése is.

6. A csiszolás elkerülhető, a saját fogak épek maradnak.

Rágófog pótlás műgyökér beültetésre

A legkiemelkedőbb esztétikai megoldást és életminőséget kínálja:

7. Az implantációs eljárás ma már rutin beavatkozásnak számít, és így a kivehető fogsorok vagy a részleges kivehető pótlások megbízható alternatívájaként ismert.

8. Tökéletes esztétikumot és kimagasló stabilitást biztosítanak a műgyökéren rögzített koronák és hidak.

9. Páratlan eleganciát, kiegyensúlyozott, magabiztos megjelenést kölcsönöz.

10. A tapasztalatok azt mutatják, hogy bármely más fogpótlásnál kényelmesebb az implantátum viselése.

11. A műgyökér -jó szájhigiénia mellett -, egy életre szóló befektetés lehet, mely gondoskodik a teljes és ép fogsor nyújtotta kényelemről, a rágás és az ételek élvezetéről.

Fog implantátum konzultáció – ezek a beültetés ellenjavallatai

Miért kell 3D CT felvétel alapján tervezni a fogbeültetést?

Honnan tudhatod, hogy a fog implantátum beültetésed rendelőnkben sikeres lesz?

Neked ajánljuk:

Fog implantátum precízen – A sikeres műtét feltételei

Hiányzó fogak pótlása – Clinident Fogászat, Budapest

Évről-évre, egyre többen teszik le a voksot a magán fogászati rendelőnk mellett. A döntések mellett nem csupán a gyors és gördülékeny ellátás szól, hanem az emberközpontú hozzáállás és a korszerű technológiák alkalmazása is, mindezt pedig a pácienseink által közzétett vélemények is alátámasztják.

• Rendelőnkben professzionális alapanyagok, korszerű megoldások és emberközpontú, segítőkész hozzáállás várja a teljes, ép fogsorra vágyókat.

• A szakembereink a szájsebészet és az implantológia területén is prémium színvonalú szolgáltatással várják a pácienseket.

• A hátsó fogak pótlása is kiemelkedő színvonalú fogászati ellátást igényel. Pácienseinket komplexen kezeljük, hogy elkerüljük a kiegyensúlyozatlan terhelést az új fogpótlás készítésekor. Az állkapocs ízületi problémák speciális területe a gnatológia, melyhez szakértő fogorvosunk a páciensek rendelkezésére áll.

• A fogpótlások tartósságához és a saját fogak épségének és egészségének megőrzéséhez a legmodernebb fogkőleszedés, az Irányított Biofilm Terápiás fogtisztítás is elérhető a rendelőnkben.

Miért fontos a biofilm eltávolítása fogkőleszedés során?

A fogkőleszedés menete Irányított Biofilm Terápia (GBT) segítségével

Működik a fogkőleszedés otthon?

Melyik a biztonságos módszer?

Kinek javasolt az Irányított Biofilm Terápiás fogkőleszedés?

Neked ajánljuk:

Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

Kérjen időpontot!