Fogászati CT vizsgálat – miért van rá szükség?

Fogászati CT vizsgálat – miért van rá szükség?

A fogászati CT – másnéven 3D fogröntgen- elterjedt képalkotó eljárás, melyet manapság már nem csak CT vizsgálati magánrendelésen, speciális laborokban tudunk elkészíttetni. A 3 dimenziós fog CT a magánfogászat professzionális diagnosztikai szolgáltatása.

Többnyire azokban rendelőkben érhető el, ahol szájsebészet szakrendelés is működik. A páciensnek nem kell külső helyszínre mennie, időpontot egyeztetnie egy CT vizsgálatra, mert egy helyen elérhető a professzionális diagnosztika és a beavatkozás is, tehát felgyorsítható az első konzultáció és kezelési terv összeállításának a folyamata.

Fogászati CT készítésének menete

Szuper biztonságos fogászati kezelés, ahol minimálisra csökkentjük a váratlan és kellemetlen meglepetések számát? Fogászatunkon nem csak a gyökérkezelés komplikációit csökkentő kis CT érhető el, hanem a komplex kivizsgálásra, műtéti tervezésre is alkalmas teljes fogászati CT vizsgálat is.

Mi a fogászati CT?

A fog CT egy 3 dimenziós felvétel, mely pontos, térbeli képet mutat többek között a fogakról, az alsó és felső állkapocs csontállományáról, az arcüregről és több egyéb képletről. A mai cone beam CT speciálisan a fogászatok és a fej-nyak sebészek precíziós diagnosztikai eszköze, mely közel 30 éves múltra tekint vissza.

Mi a különbség a CT és a panoráma röntgen között?

Akárcsak a CT esetében, azzal, hogy körbejár a fejünk körül a panoráma röntgen készülék, el is készíti rólunk a képet, mely bár rendkívül hasznos és nélkülözhetetlen, mégis kevésbé részletgazdag, mint a CT vizsgálat.

Ezt tudja a panoráma röntgen:

 • A panoráma röntgen felvétel 2 Dimenziós „kiterített” képet ad a vizsgált tárgyról, tehát a koponya görbületét nem képes lekövetni, illetve mélységben sem képes a területet leképezni.
 • A röntgenen több réteg egymásra vetült képét látjuk viszont, amiből az anatómiai képletek egymáshoz való viszonyát nehezebb kikövetkeztetni.
 • A röntgen felvételeket már hosszú évtizedek óta használjuk, esetükben a legfőbb modernizálást – ami már a pácienseknek is szembetűnő – a digitalizálás jelentette. Már nem előhívják a röntgen filmeket, hanem egy számítógéppel összekötve a rendelő képernyőjén jelenítik meg.
 • A digitális panoráma röntgen kép egyes paraméterei állíthatók, a felvétel könnyebben kiértékelhető, mint a régi előhívott kép és minőségromlás nélkül, elektronikusan is tárolható és továbbítható.

Ebben más a CBCT felvétel:

 • A panoráma röntgennel szemben a CBCT készülék jellemzően 3 síkban jelenít meg metszeteket.
 • A készülék körbejár a fej körül az elkészített felvételeket rögzíti, majd a szoftver szeletek sorozatát jeleníti meg, mely tulajdonképpen a páciens pontos térbeli leképezése. Ezek a szeletek jellemzően inkább a többiekkel együtt értelmezhetők, mintsem külön-külön.
 • A 3 dimenziós felvételeken egy-egy fog vagy vizsgált terület körbejárható, feltérképezhetőek a „takarásban lévő” részek is, míg a röntgen egy nézőpontból nyújt betekintést, azt is kiterítve, a rétegek egymásra vetítésével némileg eltorzítva adja.

Bejelentkezés telefonon:

06 1 801 2250

Cikkajánló:

Műtét előtti fontos teendők, tippek a bölcsességfog műtét utáni gyors gyógyuláshoz.

Érdekelnek a részletek? Ezt a cikket látnod kell:

Bölcsességfog műtét – hogyan készülj?

 • A digitalizálással a modern fog CT gépek egy új szeletet is képesek már megjeleníteni, ami jelentős információ többletet hordoz, hiszen képes követni a koponya görbületét. Ez a 4. szelet úgy jön létre, hogy a 3 sík valamelyikére merőleges szeletet készít a gép. Az orvos választja ki a 3 sík valamelyikét, a gép pedig megjeleníti a látni kívánt részletet.
 • Az elkészült felvétel korlátlan ideig megőrizhető, de bizonyos idő után – főként állapotjavító vagy -megőrző beavatkozás nélkül- már nem célszerű elemezni, hiszen egy korábbi állapotot tükröz, az orvosnak pedig mindig az aktuális státusszal kell terveznie.

CBCT felvétel a 3dimenziós fogröntgen

A fog CT mit mutat meg az orvosnak?

A fogászati CT a biztonságos és precíz fogorvosi kezelések és szájsebészeti beavatkozások záloga, tehát már nem csupán műtéti beavatkozásokhoz használható egy-egy elkészített felvétel. Bár manapság már a sokadik generációs készülékeket alkalmazzák a fogászatban, a CT berendezések fejlesztései folyamatosan zajlanak, aminek köszönhetően a felhasználásuk is egyre professzionálisabb és sokrétűbb.

Cikkajánló:

Hogyan szedik ki professzionálisan a betört gyökeret, mire készülj a szájsebészeti foggyökér eltávolítás után? Tippek, amikkel elkerülhető a kellemetlen foghúzás.

Érdekelnek a részletek? Ezt a cikket látnod kell:

Foggyökér eltávolítása szájsebésszel! –Ez az előnye!

A digitális cone beam CT a következőről nyújt részletgazdag információt az egyes területek szakértőinek:

 • Szájsebészet:
  • A felvételen vizsgálhatjuk a bölcsességfogak elhelyezkedését és idegcsatornához való viszonyát.
  • Rezekció – ciszta eltávolítás során a ciszta kiterjedéséről és egyéb képletekhez való viszonyáról ad rendkívül pontos képet.
  • Összetettebb foghúzás: állcsontban maradt fogak, betört foggyökerek eltávolításához
  • Segít a csontban zajló patológiás folyamatok megállapításában.

Cikkajánló:

Minden, amit a rezekcióról tudni érdemes! Hogyan derülhet ki, hogy érintett vagy-e, hogyan kezelik a cisztás fogat, mit kell tenni a gyógyuláshoz?

Érdekelnek a részletek? Ezt a cikket látnod kell:

Fogciszta eltávolítás fájdalommentesen – gyökércsúcs rezekció

 • Implantáció:
  • Információval szolgál az adott terület csontkínálatáról.
  • Csontpótló műtétek tervezésénél, az arcüreg, vagyis sinus emelése előtt fontos eszköz a szájsebész kezében.
  • Irányított implantáció alap eszköze. A felvétel alapján műtéti sablon készül, ami egy precíz navigációs eszköz a beavatkozás során.
 • Gnatológia:
  • Informál az állkapocs ízület felépítéséről, az azt alkotó csontok kapcsolatáról, valamint a környező képletekhez való viszonyáról.
 • Fogszabályozás:
  • A felvétel torzításmentessége miatt kedvelt, de még a harapási diszfunkciók is jól kivehetők.

Cikkajánló:

Mennyibe kerül a fogbeültetés, mik az előkészületek, hogyan zajlik az operáció, mikor lesz belőle kész fogpótlás? Ezt mind és még sok más fontosat is megtudhatsz a műgyökérrel kapcsolatban!

Érdekelnek a részletek? Ezt a cikket látnod kell: Fogbeültetés – Ez történik, ha belevágsz! Konzultációtól a kész fogpótlásig

 • Endodoncia – gyökérkezelés:
  • Segít a gyökérgörbület, a feltáratlan gyökércsatorna, a takarásban lévő ciszta diagnosztizálásában, kiterjedésének megállapításában, amire a 2D-s kis röntgen csak korlátozottan alkalmas.
  • Megmutatja a felső fogak arcüreghez való viszonyát: van-e a fogak csúcsát a szinusznyálkahártyától elválasztó csontréteg vagy a gyökér felszíne az arcüregbe lóg fenntartva az oda-vissza fertőződés lehetőségét.
 • Parodontológia:
  • A csontállomány vizsgálatánál használható, parodontológiai helyreállító műtét vagy a fogpótlás tervezése során.
 • Góckutatás:
  • A ciszták kiterjedésén túl képet adhat az arc- és homloküreg krónikus folyamatairól is.

Cikkajánló:

Rossz emlékeid vannak a gyökérkezelésről? Megmutatjuk, miért nem kell félni és nálunk mitől teljesen fájdalommentes a modern gyökérkezelés…

Érdekelnek a részletek? Ezt a cikket látnod kell: Fájdalommentes gyökérkezelés – Van rá lehetőség

Fontos tudni, hogy az egyes fogászatok különböző kapacitású CT készülékeket használhatnak attól függően, hogy szolgáltatásaik mennyire szerteágazóak. Minél több szakterület érhető el egy klinikán az általános fogászaton túl annál komplexebb vizsgálat elvégzésére képes készülékkel dolgoznak a szakemberek.

Készülék típusok, mit tudnak az egyes fogászati CT gépek?

 • Egy állcsont egy szegmensének megjelenítését végző CT.
 • Teljes állcsontot bemutatni képes készülék.
 • Mindkét állcsont vizsgálatára alkalmas berendezés.
 • Komplex vizsgálatot is támogató, akár teljes koponya vagy fej-nyak felvétel elkészítésére képes.

Fogászati CT vizsgálat menete

A fogászati CT elkészítése nem igényel nagyobb előkészületet, mint a panoráma röntgené. A legfontosabb, hogy a terhességet mindenképpen jelezzük a vizsgálatot végző szakembernek vagy az orvosnak még a CT vizsgálat előtt.

Fog CT készítése 5 lépésben:

1. A szemüveget, fémékszereket a vizsgálat idejére le kell venni.

2. A CT vizsgálathoz is ólomköpenyt kell viselni, mely a szerveinket védi a sugárzástól.

3. A felvétel elkészítése csupán néhány másodperccel tart tovább, mint egy panoráma röntgen esetén. Fontos, hogy közben nyugodtan lehet lélegezni, csupán a szakember által beállított pozícióban kell mozdulatlanul maradni: a fejünk ne mozduljon el és ne nyeljünk az exponálás alatt.

4. A készítés során a sugárforrás a vizsgált felszínt körbejárja, s az így elkészült felvételsorozatból a készülék egy 3 dimenziós képet alkot, mintegy rekonstruálja a vizsgált területet.

5. A felvétel alatt a szakember nem tartózkodik a vizsgálóban, de ez idő alatt is figyelemmel kíséri a pácienst és a folyamatot is.

  Időpontot kérek

  A kép felbontásának elemi egységeit tekintve jobb, részletgazdagabb felbontású, mint a röntgen, de erre szükségük is van a fogászati szakembereknek. A felvétel pontossága az alkalmazott sugár erősségén is múlik, tehát nem mindegy, hogy a páciensünk egy kisebb termetű vékony, átlagos testalkatú vagy erősebb testfelépítésű. Azonban a szakember, még a készítés előtt személyre szabja, pontosan be is állítja ezeket a paramétereket, a készüléket a pácienshez kalibrálja.

  Mekkora a fogászati CT sugárterhelése?

  A CBCT – ahogyan a nevéből is adódik-, a hagyományos, legyezőszerű sugárnyalábot kibocsájtó készülékekkel szemben kúp alakúval dolgozik, ami a kulcsa az alacsonyabb sugárterhelésnek, a még biztonságosabb sugárdózisnak.

  Milyen gyakran lehet CT vizsgálatot végezni a fogászaton?

  Amikor egy komplex kezelés tervezése előtt állunk, a CBCT felvétel nem jár jelentősebb többletterheléssel, mint az egyébként szükséges különböző típusú röntgenfelvételek összeadódó terhelése.

  Tehát adott esetben egy CT felvételt számos terület szakértője –mint a szájsebész, parodontológus, fogszabályozó orvos vagy gnatológus- is eredményesen vizsgálhat, mely kiválthatja a több különböző felvétel készítését. A fog CT a többi, fogászatban használatos röntgen felvételekhez képest jelentős többletértékkel, részletgazdag információval bír.

  Fogaszati CT készülék

  A modern gépek sugárterhelése messze áll attól, aminek káros következménye lehetne a szervezetre nézve. Egy megismételt fog CT felvétel sem jelent még kockázatot, ugyanakkor a szakemberek körültekintők és nem végzik minden alkalommal, rutinszerűen vagy feleslegesen, különösen, ha egy 2D-s röntgenkép is elegendő a kezeléshez.

  Fog CT készítését kérheti a fogorvos:

  • ha az szakmailag indokolt, például egy problémás gyökérkezelés esetén,
  • ha komplex kezelés tervezése előtt állunk és több szakterület pl.: parodontológus, szájsebész, gnatológus…stb. bevonását is igényli az eset,
  • ha szájsebészeti beavatkozás megtervezése előtt állunk.

  A CT felvétel 3 legfőbb előnye

  • Gyors

  Fogászatunk páciensei abszolút előnyét élvezik annak, hogy nem kell külön laborban elvégeztetni a vizsgálatot. Akár az első konzultáció alkalmával elvégezzük és értékeljük a CBCT felvételt.

  • Részletgazdag

  A 3 dimenziós felvételnek köszönhetően a vizsgált területről mélységében nyerünk információt az egyes szeleteket vizsgálva.

  • Komplex

  Egyetlen egy, teljes felvétel elkészítésével több szakorvos is képes a területének megfelelő kezelést megtervezni, a többi orvossal a szükséges kezeléseket összehangolni.

  Cikkajánló:

  Fogpanaszok, amihez biztosan szakértő szájsebész kell. Teendők a gyors gyógyuláshoz a szájsebészeti műtét után. Érdekelnek a részletek?

  Ezt a cikket látnod kell: 7 eset, amikor szájsebészeti kezelésre van szükség

  Fogászati CT Budapest – Clinident Fogászat

  A Clinident Fogászati Centrumban már több éve elérhető a fogászati CT vizsgálat. Készülékünk egy modern, digitális CBCT, mely több típusú felvétel elkészítésére alkalmas, melynek köszönhetően helyben, minden páciensünknek el tudjuk végezni a következő diagnosztikai vizsgálatokat:

  • Panoráma röntgen
  • Teleröntgen
  • Kis térfogatú, nagy felbontású CT, mely kisebb területet, egy kiválasztott szegmenst képes leképezni
  • Nagy térfogatú, nagy felbontású, teljes fogászati CT, a komplex vizsgálatokhoz, műtétek tervezéséhez, góckutatás kiegészítéséhez

  Komplex fogorvosi tervezes -Teljes fogászati CT

  Fog CT ár

  Klinikánkon a 3D fogászati CT ára követi a magánlaborok által megszabott árat, minőségében pedig ugyanazt az elvárhatóan professzionális, jól kielemezhető eredményt nyújtja. A saját rendelésünkkel párhuzamosan külsős páciensek vizsgálatát is folyamatosan végezzük, tehát az elkészült CBCT felvétel bármely külső egészségügyi intézményben is értékelhető azáltal, hogy a vizsgálat eredményét egy DVD-re mentve adja át a szakember.

  Kérjen időpontot!