Műfogsor készítés: protézis, stéges fogsor, fogsor implantátumra

Tény, hogy a mindennapos és precíz szájápolásnak köszönhetően a fogaink egészsége megőrizhető. Azonban, a nem megfelelő táplálkozás, a kevésszer és nem megfelelően végzett fogmosás és bizonyos genetikai tényezők is egyértelműen hatással vannak arra, hogy mennyi ideig örülhetünk a saját fogak jelentette kényelemnek.

A szakemberek manapság már mindig arra törekednek, hogy a modern fogtömés és gyökérkezelés által a saját fog megőrizhető legyen. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a nagyfokú romlás következtében, évről évre egyiktől-másiktól búcsút kell venni, foghúzás foghúzást követ, s a rágóképességünk pótlásához végül műfogsor készítésre, részleges fogsorra vagy implantátum beültetésre lesz szükség.

All on 4 fogpótlás teljes foghiányra

Összegyűjtöttük az összes megoldást arra az esetre, ha

• bosszantó, hogy a fogsor nem elég stabil,

• hogy lehetetlen egy jóízűt ebédelni, mert a protézis elmozdul,

• ha jó lenne egy fiatalosabb, magabiztosabb mosoly,

• ha még vannak saját fogak, ugyanakkor a nagyobb foghiányra korszerű és esztétikus megoldást szeretnénk!

Mi a műfogsor és kinek készülhet kivehető fogpótlás?

Műfogsornak vagy kivehető fogpótlásnak hívjuk azt az eszközt, amelyet magától (orvosi segítség vagy egyéb eszközök nélkül) is el lehet távolítani.

 • A protézis az egyik legrégebbi fogpótlás, amelyet ma is alkalmazunk, mivel ez az univerzális megoldás lényegében bárkinél megvalósítható.

 • A protézis az elvesztett vagy hiányzó fogakat pótolja.

 • Kivehető fogsort akkor kell készíteni, amikor a maradék fogak száma nem elegendő ahhoz, hogy rögzített fogpótlást (hidat) viseljünk.

 • A teljes fogsor pótolja a hiányzó fogakat, megtámasztja az arc izmait és az ajkat.

 • Könnyedén tisztítható, visszaadja a rágás és harapás lehetőségét, biztosítja a megfelelő esztétikumot.

Műfogsor fajták készítése

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Annak ellenére, hogy a műfogsort akár egy fogsorragasztóval is a helyén lehet tartani, mégis egyre többen döntenek a nagyobb komfortfokozatot jelentő implantátumon rögzülő fogsor mellett, mely oly mértékű stabil hatást nyújt, amely megközelíti a saját fogaink nyújtotta biztonságérzetet.

5 jellemző probléma, amire az implantátumon rögzülő fogsor a megoldás

 • Nincs szükség többé fogsorragasztó használatára.

 • Beszéd és étkezés közben nem esik ki, nem mozdul el a fogsor.

 • A szájpadlási rész minimálisra redukált, nem okoz hányingert.

 • Könnyű megszokni, egyszerű kezelni és tisztán tartani.

 • Természetes hatású megjelenést kölcsönöz, melyhez könnyed beszéd és hangképzés társul.

Mire számíthatunk a fogak pótlása nélkül?

A hiányzó fogak nem pusztán esztétikai gondot jelentenek a pácienseknek. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy az időben elkészített fogpótlás valóban jelentős hatással van az életminőségre.

 

Amit feltétlenül tudni kell a foghiányról:

 • Mind a táplálkozásra, mind az emésztés hatékonyságára rányomja bélyegét az, ha nem rendelkezünk elegendő foggal.
 • A hiányzó fogak helyén a csontállomány elkezd leépülni. A szomszédos fogak a bedőlnek a hiányzó fog helyére, elvándorolnak, kimozgósodnak.
 • Támasz nélkül az arc beesetté válik, az arcizmok megereszkednek, ami évtizedekkel öregebb külsőt kölcsönöz.
 • Nem csak rágni, de beszélni is csak nehézségek árán lehet, a beszéd érthetősége megváltozik.
 • A kivehető pótlás, a hagyományos műfogsor a legváratlanabb helyzetekben hagyhat cserben.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Egy kivehető protézis persze nem tud olyan stabil lenni és olyan természetes hatást biztosítani, mint a saját fogak, -érhető tehát, hogy sokan tartanak tőle-, ám, ha a teljes fogsort implantátumokkal támasztjuk alá, akkor már komoly életminőségbeli javulás érhető el.

Fogpótlási lehetőségek: műfogsor fajták, mikor, melyik a célszerű?

Teljes foghiány, vagy jelentős foghiány esetén alapvetően négyféle fogpótlás típust különböztetünk meg:

1. Nagyobb foghiány mellett a megmaradt fogakhoz készülhet: részleges kivehető fogsor.

2. Teljes foghiányra készülhet: hagyományos, kivehető műfogsor.

3. Teljes foghiány esetén, implantátumra készülő, nem kivehető hídprotézis: a speciális hídprotézis csavarokkal, fixen rögzül, csak az orvos tudja eltávolítani. A beültetés all on 4 vagy all on 6 technikával történik.

4. Teljes foghiány esetén, implantátumra készülhet kivehető fogpótlás: szájpadlás nélküli fogsor, stéges fogsor.

Részleges kivehető fogsor

Ugyan kétségtelen, hogy a manapság nagy népszerűségnek örvendő fogászati híd remek megoldást kínál a foghiány ellensúlyozására, azonban fontos tudni, hogy a foghídhoz legalább két tartófogra van szükség. Tehát egy jelentős, sorvégi foghiány esetén, amikor nincs mihez kapcsolni a hidat, vagyis nincs elegendő pillérfog, akkor a részleges fogpótlás szokott szóba kerülni.

Akkor is ez a pótlás merül fel, ha jelentős a foghiány ugyan, de nem csupán a rágófogak hiányáról van szó. Ebben az esetben olyan részleges kivehető protézist kell készíteni, ami kitölti a foghiányok okozta hézagokat.

 • Ezekben az esetekben a maradék fogakat használjuk fel a fogsor helyben tartásához, a megmaradt fogakra pedig, -különösképp azokra, amelyekhez a pótlást kapcsoljuk-, porcelán korona is készül.
 • A kivehető protézis rész akril vagy fém alaplemezből és akril műfogakból készül.
 • A részleges fogsor megfelelő hatásfokát, vagyis a stabilitását, speciális eszközök segítségével érjük el. A fogpótlást a hiánnyal szomszédos fogakhoz fém kapcsokkal vagy rejtett, fém rögzítőelemekkel, csúsztatókkal rögzítjük.

Részleges protézis hiányzó fogakhoz

Hagyományos műfogsor

A teljes fogsor pótlás rendszerint akkor válik aktuálissá, ha a páciens már nem rendelkezik annyi foggal, ami a részleges fogsort rögzíteni képes.

Egy teljes, kivehető protézis az összes hiányzó fogat pótolja az alsó, illetve a felső fogsorban, ugyanakkor a jól elkészített fogsor egységessé varázsolja a mosolyt és nem engedi, hogy beesettnek tűnjön a páciens arca.

 • A fogsorokat a fogtechnikus hasonló formájúra és színűre tudja készíteni, mint a természetes fogak és a fogíny, ezért nagyon kicsi különbség vehető csak észre.
 • A kivehető protézis alapját lemeznek nevezzük, ennek anyaga lehet akrilát (műanyag) vagy fém.
 • A fogak akrilátból készülnek, és teljes egészében visszatükrözik a természetes fogak jellemzőit.

All on 4 fogpótlás – egyedi hídprotézis csonthiány esetén

Amennyiben a teljes foghiányra eredeti hatású, porcelán fogakat szeretnénk, akkor az alsó állcsonton hat, a felső esetében pedig nyolc implantátum beültetése szükséges. Így a beültetett műgyökerekre porcelán körhíd készülhet. 

A körhíd készítésének és a nagyobb számú implantátum behelyezésének egyik alapfeltétele azonban az, hogy megfelelő mennyiségű csonttal rendelkezzünk, ami, ha nincs, akkor csontpótlás nélkül, a körhíd nem kivitelezhető.

Teljes porcelán körhíd implantátum beültetésre

Így néz ki az All on 4 fix fogpótlás

Az All on 4 egy komplex és speciális fogbeültetési- és fogpótlás készítési technológia, amelyet kifejezetten azon csonthiányos páciensek életminőség javítása ihletett, akik csontpótlás nélkül szeretnének fix, nem kivehető hídprotézist.

• A speciális fogbeültetési technológiának köszönhetően nincs szükség költségesebb csontpótlásra.

• Az All on 4 és All on 6 technikának köszönhetően a megfelelő helyekre beültetett implantátumokból 4-6 darab is elegendő lehet a kívánt cél eléréséhez.

• Az elkészült hídprotézis az implantátumokhoz speciális, implantátum – protetikai komponensekkel csatlakozik, ami a rendkívül stabil rögzülését is biztosítja.

• A Clinident szakértői szerint, a hosszútávon leginkább sikeres, tartós és biztonságosan terhelhető fix hídprotézishez 6 implantátum beültetése az előnyösebb.

All on 4 teljes fogsor, fix fogpótlás

Elegáns, szájpadlás nélküli kivehető fogsor és stéges fogsor implantátumra

Csonthiány esetére szolgálnak azok az implantátum típusok és rögzítő komponensek is, melyekkel a kivehető fogsor nem csupán stabilizálható, de a szájpadlási kiterjesztése is minimálisra redukálható. A kevésbé költséges eljárást kereső páciensek kivehető fogsorát végeredményben nem a fogsorragasztó és a jószerencse, hanem implantátumok tartják helyben. Így egy stéges fogsor vagy egy felpattintható fogsor nem csak nagyobb kényelmet, de jobb életminőséget is jelent.

Melyik szakorvosi konzultációt válaszd?

A legfontosabb tudnivalók a bejelentkezéstől az érkezésig.

Ismerkedj velünk és válassz magadnak fogorvost.

Neked ajánljuk:

Első konzultáció a Clinident fogászatán

Az implantátum beültetése manapság a leginkább korszerű választásnak bizonyul akkor, ha foghiány pótlásáról van szó:

 • Az implantátumon ülő fogsor teljesen természetes megjelenéssel bír, senki számára nem fog feltűnni, hogy tulajdonképpen nem saját fogakról van szó.

 • Az implantátum elhorgonyzású fogsor ugyanúgy használható és terhelhető, mint az eredeti fogak, tehát az életminőség javítása érdekében kiemelt jelentőséggel bír az eljárás.

 • A foghiány miatt korábban beesett arctól búcsút vehetünk, ami fiatalítja a megjelenést.

 • Teljesen elhagyható a fogsorragasztó, a stéges fogsor éjszakára is bent tartható.

 • A korábban tapasztalható feltörések és érzékenység is a múlté lesznek, ráadásul a tisztítás is egyszerűen megoldható, akár levétel nélkül is.

Stéges fogsor fogbeültetésre

Műfogsor és az implantátumon rögzülő fogsor készítés menete

Az implantációra vagy a fogsor készítésére vonatkozó konzultációt – és a személyre szabott kezelési terv felállítását-, követően akár már néhány napon belül teljes fogsorunk lehet.

Amennyiben az implantátum beültetést választjuk, akkor a hagyományos kivehető fogsor csupán átmeneti megoldásként szolgál, míg az implantátumok csontosodnak.

A gyógyulást követően, a műgyökerekhez kapcsolt speciális rögzítőelemekre a fogtechnika néhány lenyomatvétel és próba után elkészíti az új stabil fogsort. 

Kivehető fogsor készítése és az implantátumon rögzülő fogsor 3 egyszerű lépésben:

1. Lenyomatvétel

2. Fogpróba

3. Kész, teljes fogpótlás átadása

Kivehető fogsor készítése konzultáció

Leggyakoribb kérdések a teljes foghiánnyal élő páciensektől

Mennyire kényelmetlen vagy fájdalmas a műfogsor viselése?

Élet a műfogsorral. Egy új, kivehető, hagyományos műfogsor kellemetlen és kényelmetlen lehet az első néhány hétben, egészen addig, amíg meg nem tanulunk vele együtt élni.

• A protézis illeszkedése lazának tűnhet, amíg az arcizmok és a nyelv meg nem tanulják a helyén tartani azt.

• Fontos szempont, hogy gyakoroljuk vele a hangos beszédet, a szavak formázását a hangok kiejtését.

• A fogsorviselés megszokásának ideje alatt sokszor tapasztalható irritáció vagy érzékenység az ínyen, nyálkahártyán.

• Előfordulhat, hogy a nyál mennyisége időszakosan megnő.

• A műfogsor viselése jelentősen eltér az addig megszokott saját fogaktól. Nem ritka, hogy türelmet igényel a tanulási folyamat, de amint a szájüreg megszokja a fogsort, a panaszok is megszűnnek.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

 Az implantátumon rögzülő fogsort – a tapasztalatok szerint-, a hagyományossal ellentétben könnyebb megszokni, könnyebb viselni, ráadásul felső fogpótlás esetén, a szájpadlási rész minimálisra redukált, ami sokkal természetesebb érzést jelent.

Mi lehet a stabil fogpótlás akadálya?

A szakemberek a saját fogak elvesztése után azt javasolják, hogy minél hamarabb történjen meg a fogpótlás, ezzel ugyanis az állkapocscsont mennyisége nagyobb mértékben megőrizhető, ami pedig az egyik legfőbb feltétele a stabil fogpótlásnak. 

 • Ha a foghiányt fogászati implantátum beültetésével pótoltatnák, akkor az egyetlen probléma, ami a műtét újtában állhat, az a megfelelő csontmennyiség hiánya.
 • Az pedig, hogy egy hagyományos műfogsor megfelelően rögzül-e a helyén olyan tényezőktől is függ, mint az arcizomzat, a rágónyomás, a gravitáció, a fogsor speciális kialakítása és a csont mennyisége.
 • A leépülő csont tehát nem csupán az implantátumhoz kell. A folyamatosan sorvadó csont még a műfogsort viselőknek is gondot okoz: a fogsor instabillá válik, újabb és újabb javításra, úgynevezett alábélelésre lesz szükség amellett, hogy rengeteg műfogsorragasztót kell használni.

Instabil fogsor és kevés csont esetén a következő lehetőségeink vannak:  

1. Csontpótló műtét segítségével gondoskodhatunk a 6-8 műgyökér rögzüléséhez és terhelhetőségéhez szükséges feltételekről.

2. Csontpótlás nélkül, kevesebb implantátumra, kivehető, de rendkívül stabil fogsort kérhetünk.

 • Az implantátumokat az állcsont azon részére ültetik be, ahol még jóval a fogvesztés után is nagyobb mennyiségű csont áll rendelkezésre.
 • A műfogsorragasztó elhagyható, hiszen az implantátumok és a fogsor közötti kapcsolatot és stabilitást, speciális rögzítő elemekkel biztosítják.

Felpattintható fogsor implantátumra

Mi a műfogsor tisztításának menete, lehet-e fogkő a műfogsoron?

Még teljes fogsor viselésekor is fontos a kifogástalan szájhigiénia. Minden reggel és este, egy puha sörtéjű fogkefével meg kell mosni az ínyt, a nyelvet és a szájpadlást is. Ez eltávolítja a lepedéket és serkenti a vérkeringést.

A hagyományos műfogsor tisztítása 4 lépésben:

1. Előzzük meg a fogsor leesését, törését: egy tál víz, vagy törölköző felett tisztítsuk a fogsort.

2. Tablettás áztatás előtt kell lesúrolni a fogsort, eltávolítani az ételmaradékot.

3. A pezsgő fogsortisztító tabletta használata segít megelőzni a fogsor ételektől való elszíneződését és frissebb érzést kölcsönöz.

4. A fogkő még a műfogsoron is megjelenik, rendszeres fogorvosi ellenőrzésre tehát – még az alapos, otthoni fogsor ápolás ellenére is-, szükség lesz.

Szájhigiénia a részleges műfogsorok viselésekor

Rendkívül fontos, hogy a részleges fogsort viselők a még megmaradt fogakat is naponta kétszer, alaposan mossák meg, megelőzve ezzel a fogszuvasodást, a fogínygyulladást és ínybetegségeket, ami további saját fogak elvesztését okozza.

Implantátumon rögzülő fogsor ápolása

Hosszú távon akkor lesz tartós megoldás egy implantátumon rögzülő körhíd vagy stéges protézis, ha betartjuk a garancia feltételeit:

1. Az otthoni szájhigiéniára továbbra is figyelmet fordítunk.

Naponta 2×2 perc fogmosás és a szájhigiénés szakember által javasolt eszközök használata.

2. Rendszeres fogászati ellenőrzésen továbbra is részt kell venni. 

Az orvos röntgenen ellenőrzi a beültetett műgyökerek állapotát, hiszen a rossz szájhigiénia miatt nem csak a fogakat veszíthetjük el, de veszélybe kerülhetnek az implantátumok is.

3. Rendszeres fogkőeltávolításon kell megjelenni.

A fogkő, a fogpótlás rögzítő elemeire, a fogsorra és az implantátumokra ugyanúgy képes felrakódni, mint a saját fogakra.

Szájpadlás nélküli kivehető fogsor tisztítása

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Az implantátumok élethosszig való megőrzéséhez fontos, hogy a fogorvos rendszeres ellenőrzése mellett egy hagyományos fogkőeltávolításon, vagy egy Irányított Biofilm Terápiás fogtisztításon is vegyünk részt. Ez utóbbinál a dentálhigiénikus a legmodernebb- és az implantátumokhoz legkíméletesebb, legbiztonságosabb eszközökkel tisztítja meg a fogpótlást és az implantátumok környékét a lepedéktől.

Mennyibe kerül egy teljes fogsor?

Teljes kivehető műfogsor esetén a legegyszerűbb elvégezni az előzetes kalkulációt, ám, ha még vannak saját fogaink, vagy a műfogsort implantátum beültetésre szeretnénk rögzíteni, akkor már fontos egy konzultáción is részt venni. A pontos és személyre szabott árajánlat összeállítására ugyanis, az állapotfelmérés alkalmával kerülhet csak sor.

Az új műfogsor árát befolyásoló tényezők:

• Teljes fogatlanságot szeretnénk orvosoltatni, vagy csak részleges a probléma?

• Vannak-e még megmenthető és az új pótlásba beépíthető saját fogaink?

• Kivehető vagy implantátumon rögzített fogsort szeretnénk?

• Implantátum beültetéséhez rendelkezésünkre áll-e az elegendő csontmennyiség vagy csontpótlásra is szükség van?

• Melyik implantációs rendszert választjuk?

Az alábbiakban a teljes fogsor és a részleges fogsor készítésének főbb lépéseit és az árakat tüntettük fel az árlista menüpont alapján. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként és fogpótlás típusonként nagyobb eltérések is lehetnek.

Hogyan pótolhatod gyorsan és professzionálisan a hiányzó fogad?

Amit a műtét előtt mindenképpen tudnod kell az implantátumról és a beültetésről!

Fontos szempont a természetesség? Így érjük el, hogy végül élethű legyen a mosolyod!

Neked ajánljuk:

Fogászati implantátum: stabil mosoly teljes foghiányra

A kezelést végző orvosaink

Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

Konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

Kérjen időpontot!