műfogsor, all on for, kivehető fogsor

műfogsor, all on for, kivehető fogsor

Műfogsor

Bosszantja, hogy a fogsora nem elég stabil? Nem tud jóízűen ebédelni, mert tart a fogsora elmozdulásától? Vágyik egy fiatalosabb, magabiztosabb mosolyra?

A mai kivehető fogsorok sokkal természetesebb hatásúak, mint elődjeik.

A teljes fogsor pótolja a hiányzó fogakat és megtámasztja az arc izmait és az ajkat. Enélkül a támasz nélkül a megereszkedett arcizmok öregítenék Önt, rágni és beszélni is csak nehézségek árán tudna.

Mi is az a műfogsor pontosan?

Műfogsornak, protézisnek vagy kivehető fogpótlásnak hívjuk azt az eszközt, amelyet magától (orvosi segítség vagy egyéb eszközök nélkül) is el tud távolítani.

Sajnos a műfogsort az utóbbi időkben sokan jogtalanul háttérbe szorítottak, pedig mi egy rendkívül hasznos megoldásnak tartjuk, amely

 • képes stabilan rögzülni a helyén,
 • könnyedén tisztítható,
 • visszaadja a rágás és harapás lehetőségét,
 • valamint biztosítja a megfelelő esztétikumot.

A protézis az egyik legrégebbi fogpótlás, amelyet ma is alkalmazunk, mivel ez az univerzális megoldás lényegében bárkinél megvalósítható.

Ennek oka rendkívül egyszerű:

A foghídhoz legalább két tartófogra van szükség, az implantátum beültetéséhez pedig megfelelő csontállományra. A kivehető fogsor ezzel szemben mindenkinek ideális megoldás lehet, akinek se elég eredeti foga, se megfelelő minőségű csontja nincs az érintett területen.

Egyfajta Jolly Joker, amelyet bár hajlamosak vagyunk “lenézni”, az mégis rendületlenül dolgozik a fogatlan páciensekért.

 műfogsor

műfogsor

Kétfajta műfogsort különböztetünk meg, hiszen beszélhetünk:

 • teljes
 • vagy részleges protézisről.

A teljes fogsor a teljes foghiányt, a részleges fogsor pedig a kisebb foghiányokat szünteti meg az adott állcsonton, legyen szó akár a felsőről vagy az alsóról.

A protézis képes az elveszített (elsorvadt) ínyt is pótolni, és bár kivehető megoldásról van szó, az stabilan áll a fogínyen.

A modern műfogsorok előnyei

A fogsorokat a fogtechnikus hasonló formájúra és színűre tudja készíteni, mint a természetes fogak és a fogíny, ezért nagyon kicsi különbség vehető csak észre. Sőt, a jól elkészített fogsor egységessé varázsolja a mosolyt, és nem engedi, hogy beesettnek tűnjön a páciens arca.

A protézis az elvesztett vagy hiányzó fogakat pótolja. Kivehető fogsort akkor kell készíteni, amikor a maradék fogak száma nem elegendő ahhoz, hogy rögzített fogpótlást (hidat) viseljünk. A kivehető protézis alapját lemeznek nevezzük, ennek anyaga lehet akrilát (műanyag) vagy fém. A fogak akrilátból készülnek, és teljes egészében tükrözik a természetes fogak jellemzőit.

A teljes protézis az összes hiányzó fogat pótolja az alsó, illetve a felső fogsorban.

Amennyiben még vannak megmaradt fogak, akkor a kivehető fogpótlást részleges fogsornak hívjuk, ami kitölti a foghiányok okozta hézagokat. A részleges protézist a meglévő fogakhoz rögzítjük kapcsokkal, vagy rejtett rögzítőelemekkel. Ez esetben a maradék fogakat fel kell használni a fogsor helyben tartásához, ehhez gyakran koronát kell készíteni a megmaradt fogakra.

 műfogsor megelőzése

műfogsor megelőzése

Minek köszönhető, hogy a fogsor megfelelően rögzül a helyén?

 • Az arcizomzatnak,
 • a rágónyomásnak,
 • a gravitációnak,
 • és többek között a speciális kialakításnak.

A protézis ugyanakkor nem tud olyan stabil lenni, mint egy fix pótlás, de megfelelő eszközök segítségével javíthatunk hatásfokán:

 • részleges fogsor esetében csúsztatókkal és kapcsokkal lehet rögzíteni a fogpótlást a hiánnyal szomszédos fogakhoz,
 • a teljes fogsor pedig implantátumokkal támasztható alá.

Új protézis viselése

Egy új műfogsor kellemetlen és kényelmetlen lehet azalatt a néhány hét alatt, amíg hozzá nem szokik. A protézis illeszkedése lazának tűnhet, amíg az arcizmok és a nyelv meg nem tanulják a helyén tartani azt. A megszokás ideje alatt sokszor tapasztalható irritáció vagy érzékenység. Az is előfordulhat, hogy a nyál mennyisége időszakosan megnő. Amint a szájüreg megszokja a fogsort, megszűnnek a panaszok.

Éppen ezért az első időszakban az idő nagy részében tanácsos viselni a fogprotézist, beleértve az alvás idejét is. Ezen időszak után, ha már megszoktuk a fogsort, éjszakánként el lehet távolítani. Ez lehetővé teszi a fogíny pihenését és segíti a szájüreg regenerálódását.

Szájhigiénia a műfogsorok viselésekor

Még teljes fogsor viselésekor is fontos a kifogástalan szájhigiénia. Minden reggel és este mossa meg az ínyét, a nyelvét és a szájpadlását egy puha sörtéjű fogkefével. Ez eltávolítja a lepedéket és serkenti a vérkeringést. Rendkívül fontos, hogy a részleges fogsort viselők is naponta többször megtisztítsák a megmaradt fogakat, megelőzve ezzel a fogszuvasodást és az ínybetegségeket, ami a fogak elvesztéséhez vezethet.

 műfogsor, kivehető fogsor, fogpótlás

műfogsor, kivehető fogsor, fogpótlás

Protézisek tisztítása, ápolása

Fogsor viselésekor szükséges a fogsor különleges ápolása. Az általános szabály: súrolás, áztatás, súrolás. Áztatás előtt súrolja le a fogsort, hogy elősegítse az ételmaradék eltávolítását.

Mindig egy tál víz, vagy egy összehajtott törölköző felett tisztítsa, hogy ha leesik, ne sérüljön meg a fogsor. A pezsgő fogsortisztító tabletta használata segíti a makacs szennyeződések eltávolítását, megelőzi a fogsor ételektől való elszíneződését és frissebb érzést kölcsönöz.

Ha ezek ellenére mégis fogkövet észlel a fogsoron, látogasson el rendelőnkbe és kérje fogorvos, dentálhigiénikus kollégáink segítségét.

Egy szépen elkészített műfogsor új üdeséget nyújt arcának, fiatalít és egy csapásra megoldja az eddig fennálló rágással kapcsolatos problémáit! Miért jó megoldás Önnek, hogy a Clinident Fogászati Centrumot válassza a fogpótlása elkészítéséhez?

 • Vezető fogorvosunknak több mint 20 év tapasztalata van fogsorkészítés terén, tíz éven keresztül oktató előadó volt a témában a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján
 • páciensenként egyedi tervezésű, élethű, nem “mű” kinézetű fogsorokat készítünk
 • nem kell többé fogsorrögzítő pasztát használnia
 • Rendelőnkben jellemző, hogy implantátum rögzítésű fogsorokat készítünk, aminek sokkal nagyobb a stabilitása, mint a hagyományosnak

Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

Műfogsor ára az árlista menüpont alapján

Teljes kivehető fogsor (fogívenként):

169 000 Ft

• lenyomatok készítése

• egyéni kanál – precíz lenyomatvétel, harapásrögzítés

• fogpróba

• fogsor véglegesítése, átadás

• fogsor beigazítása, korrekció

Részleges kivehető fogsor (fogívenként):

149 000 Ft-tól

• helyi érzéstelenítés

• fogak előkészítése koronához

• lenyomatok készítése

• vázpróba

• mattpróba

• egyéni kanál – precíz lenyomatvétel, harapásrögzítés

• fogpróba

• rögzített elemek véglegesítése, beragasztás

• fogsor beigazítása, korrekció

Időtartam: A teljes munka 14 nap alatt készül el.

A kezelést végző orvosaink:

Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

konzerváló fogászat, protetika
Szívéhez közel álló terület a gyökérkezelés és az esztétikai fogászat. Szeret olyan munkát kiadni a kezéből, mely a legközelebb áll természeteshez. Az esztétika tárgykörében az aranymetszés jelentősége érdekli újabban, melynek a fogászatban betöltött szerepéről kutató munkát is végzett.
Dr. Daubner Roland

Dr. Daubner Roland

konzerváló fogászat, protetika
Egykori páciensként pontosan tudja, hogy a betegek olyan orvos székébe ülnek be szívesen, akiben megbíznak, aki törekszik a maximális fájdalommentesség elérésére és akihez szívesen, félelem nélkül térhetnek vissza. Munkájában a minőség nem opció, hanem egy önmagával szembeni alapelvárás.
Dr. Borbély Judit

Dr. Borbély Judit

konzerváló fogászat, protetika
Diplomám 2001-ben történt megszerzése óta a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján dolgozom, 2011-ben egyetemi adjunktusi majd 2013-ban egyetemi docensi kinevezést szereztem. Szakterületem az esztétikai fogászat és a CAD/CAM technológia, azaz a fogpótlások tervezésének és készítésének számítógépes lehetőségei.
Dr. Sas Krisztina

Dr. Sas Krisztina

konzerváló fogászat, protetika
Akkor köteleződött el végleg az esztétikus fogpótlások készítése iránt és választotta hivatásaként, amikor meglátta benne a precíz munkával kivitelezhető egyediséget és szépséget és megtapasztalta a páciensek erre irányuló igényét. Így nem csupán esztétikus, de egészséges mosolyt is alkothat egy művészi vénával megáldott fogorvos.
Dr. Kőnig János

Dr. Kőnig János

konzerváló fogászat, protetika
Harmadik generációs fogorvosként a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján kezdte pályafutását. Az esztétikai fogászat, valamint a hagyományos és implantációs fogpótlások készítése jelentik számára azt a területet, melyben igazán ki tud teljesedni és képességei legjavát vetheti latba a hozzá forduló páciensek kezelésében.
Dr. Schekk Anna

Dr. Schekk Anna

konzerváló fogászat, protetika
Anna gyermekkori álma vált valóra, amikor orvosként lediplomázott. Azon szerencsések közé tartozik, akik számára a munkája a hivatása. A természetesség és szépség iránti ösztönös vonzódása vezette az esztétikai fogászat irányába. Magával ragadta a mosoly és az arc harmóniája, annak finomítása vagy éppen megalkotása.
Dr. Mihály Eszter

Dr. Mihály Eszter

konzerváló fogászat, protetika
Munkája során végül is az esztétikai fogászat választotta ki magának. Az arc karakterének újra alkotása, a koronák, héjak, mosolyok ejtették rabul a szívét.
Dr. Kelemen Anikó

Dr. Kelemen Anikó

konzerváló fogászat, protetika
A törékenynek tűnő, ám mindig mosolygós doktornő munkájában igazi maximalista, melyhez a színvonalat szakmai továbbképzésekkel és a legmodernebb technológiák megismerésével és alkalmazásával tartja fent.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.