Csontpótlás – Ezeket fontos tudni a szájsebészeti műtét előtt

A csontpótlás, mint szájsebészeti beavatkozás elsőre ijesztőnek tűnhet, ám a megfelelő előkészületekkel és tervezéssel valójában egy rutinbeavatkozásnak számító műtétről van szó.

Ha tudod, mikor, mi következik, tisztában vagy a beavatkozás lépéseivel, megszűnhet a félelem az ismeretlen szájsebészeti beavatkozás iránt.

Csontpótlás tervezés fogbeültetés előtt

Mi a csontpótlás és miért szükséges?

Fogászati csontpótlásra vagy csontátültetésre akkor van szükség, ha az állkapocsban csontvesztés történt, s a csontmennyiség növelésével helyreállítható a torzulás.

Az állkapocscsont hiányát, sorvadását előidézhetik:

• balesetek,

• betegségek,

jóindulatú cisztás elváltozások, 

• rosszindulatú daganatok műtéti eltávolítása,

• veleszületett rendellenességek,

parodontális gyulladás – fogínysorvadás, 

• fogtályog

foghúzás, 

• előrehaladott életkor.

A csont hiányosságának megszüntetése, az állkapocs rehabilitációja mellett különféle érvek szólhatnak:

 • Fontos a normál anatómiai körvonal megtartása
 • Fontos a meglévő fogak, szomszédos fogak támogatása
 • Fontos az arc esztétikai helyreállítása, az öregedés látható jeleinek megállítása
 • Fontos és időszerű a fogászati ​​implantátumok beültetése

Kinek, mikor szükséges a csontpótlás?

Az eljárást a következő esetekben javasolják:

• Amennyiben a foghiányt implantátummal pótoltatnánk, de ehhez nem áll rendelkezésre elegendő csont.

Foghúzás után, ha a fogeltávolítás vagy a fog rossz állapota komolyabb csontveszteséggel járt.

• Amennyiben a teljes foghiányhoz jelentős csonthiány is társul, akkor előbb az állkapocs felépítése szükséges, hogy a későbbi fogbeültetésre stabil fogpótlást készíthessen az orvos.

Parodontológiai helyreállító műtéttel a parodontózis, vagyis az ínysorvadás miatt elveszett csontot pótolja a doktor.

Honnan tudhatod, hogy a fog implantátum beültetésed rendelőnkben sikeres lesz?

Milyen egy precíz fogorvosi konzultáció?

Miért kell 3D CT felvétel alapján tervezni a fogbeültetést? Miért fontos az implantáció gondos előkészítése?

Mik a fogbeültetés ellenjavallatai?

Neked ajánljuk:

Fog implantátum precízen – A sikeres műtét feltételei

Milyen típusú csontpótló műtétek léteznek?

Az állcsontgerinc növelése 

Ha a fogak már jó ideje hiányoznak, akkor az állcsont elvékonyodik, így a beültetéshez nincs elég csontállomány. A csontpótlás azonban növeli az állcsont szélességét, vastagságát, így megfelelő alapot biztosíthat az implantációhoz és egy stabil fogpótláshoz.

Fogászati csontpótlás menete

Sinus lift műtét – arcüregemelés

Az arcüreg és a felső fogak között – jó esetben-, kellő mennyiségű csont áll rendelkezésre egy műgyökér beültetéséhez. Sokszor azonban hiányzik a szükséges mennyiségű csontállomány, melynek lehetnek egyéni, anatómiai okai, de előfordulhat azért is, mert a régebbi foghúzást követően leépült a csont, ami pedig egy természetes folyamat.

Ilyen esetekben azonban, a stabilitást adó csontpótlás nélkül az implantátum átszakítja a szinusz nyálkahártyát és az arcüregben, tulajdonképpen a „levegőbe lóg”, melynek akár egészségügyi kockázatai is lehetnek. 

Az arcüregemelés jelenti tehát a megoldást, mellyel felemelik az arcüreg nyálkahártyáját a megfelelő helyzetébe, alá pedig csontpótlót helyeznek, amely már megfelelő alapot jelent majd a későbbi fogbeültetésekhez.

Csontpótlás és arcüregemelés szájsebészeti rendelőben

Parodontológiai helyreállító műtét 

Az ínybetegség okozta fertőzés erodálhatja a fogakat tartó csontot, mely a fogak kilazulását okozhatja. Ilyenkor csontpótlót és zománc mátrix proteint (olyan fehérje, amely összeköttetést hoz létre a meglévő fog gyökere és a környező csontállomány között – Emdogain®) helyeznek a meglévő fog köré, hogy csökkentsék a mobilitást, további támogatást nyújtsanak és ezáltal regenerálódni tudjanak az elpusztult szövetek.

A fogászati csontpótló anyagok típusai

Azoknál a pácienseknél, akik nem rendelkeznek elegendő csontszövettel az implantátum rögzüléséhez, csontpótló anyagokkal teremtik meg az ideális körülményeket. A szintetikus csontpótló anyagok pedig éppen úgy jó választásnak bizonyulhatnak, mint a saját csont átültetése.

Autograft: Ezek a saját testből származó csontot jelentik, melyet legtöbbször a csípőcsontból, sípcsontból vagy állkapocsból nyernek ki.

Az autograftok általában a legjobb csontpótló anyagok, hiszen a szervezet saját anyagaként növelik az állkapocs csontos tartását, ugyanakkor a legjobb eredmény érdekében alloplasztikus anyagokkal keverik. Együtt elősegítik a gyorsabb csontregenerációt és a legjobb minőségű és mennyiségű új csont képződését.

Xenograft: Állati eredetű csontpótló anyagok, melyek származhatnak szarvasmarhából, sertésből, de akár korallokból is.

Alloplaszt: Ez a meghatározás olyan szintetikus anyagokra vonatkozik, mint a trikalcium-foszfát vagy a hidroxilapatit, melyek egyrészt a csonthoz hasonló összetétellel bírnak, másrészt jelenleg ezek a kategória legfontosabb, megkerülhetetlen szereplői.

Csontpótló anyagok beültetése a fogászaton

Az elmúlt évtizedekben széleskörű kutatások folytak a csontregeneráló anyagok területén. A tartós és jó eredmény érdekében fontos, hogy a beültetésre kerülő anyagok a természetes csont jellemzőivel rendelkezzenek, megfelelő mechanikai szilárdsággal, molekuláris összetétellel bírjanak és biokompatibilisek legyenek.

A jelenleg használatban lévő csontpótlók mellett persze újabbak fejlesztése is folyik, mely folyamatba biokémiai, mérnöki és nanotechnológiai tudományterületek is bevonásra kerültek. A gyors fejlődésnek köszönhetően pedig új távlatok nyílhatnak nem csupán a csontregeneráció, de ezzel összefüggésben az implantáció területén is.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

A csontpótló szervüléséhez, beépüléséhez éppen úgy időre van szükség, mint az állkapocscsontba beültetett implantátum gyógyulásához, rögzüléshez. Tehát, amennyiben az implantációt csontpótlás kell, hogy megelőzze, mindenképpen számolnunk kell azzal, hogy a végső eredményig többször fel kell majd felkeresni a szájsebészet orvosát.

A csontpótló műtét előkészületei

3D CT: A műtét tervezéséhez a panoráma röntgen kevés. A személyre szabott kezelési tervhez CT felvétel kell, ami olyan 3D képet ad az egyéni anatómiai viszonyokról, csontminőségről, mellyel minden járulékos beavatkozás szükségessége kiderülhet. Ezáltal nem csak a kellemetlen meglepetések kerülhetők el, de pontos árajánlatot is készíthetünk.

Fogkőeltávolítás: A legelső fogászati kezelés nem a szájsebészeti műtét, hanem a fogkő eltávolítás. A fogak tisztítása és polírozása ahhoz kell, hogy a baktériumszámot minimálisra csökkentsük, ezáltal elkerüljük a felesleges kockázatokat. A fogkőleszedés modern változata az Irányított Biofilm Terápia, mellyel már azt a baktériumokból álló biofilm réteget is eltávolítjuk, melyek a fogkő kialakulásáért felelősek.

Miért fontos a biofilm eltávolítása fogkőleszedés során?

A fogkőleszedés menete Irányított Biofilm Terápia (GBT) segítségével

Milyen gyakran érdemes fogkőleszedés kezelésre jelentkezni?

Irányított Biofilm Terápiás fogkőleszedés – Kinek ajánlott?

Neked ajánljuk:

Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

Kiegészítő vizsgálatok: Amennyiben a páciens olyan alapbetegséggel küzd, amire vérhígítót szed, vagy cukorbeteg, akkor a beavatkozás előtt laborvizsgálat szükséges.

 • A vérhígító beállítása, vagy más készítményre való átállás a kezelőorvossal együttműködésben kell, hogy történjen, melyet igazolni kell a műtétet végző szájsebész felé.
 • Cukorbetegség esetén a vércukorszint megállapítása azért fontos, mert magas vércukorszint esetén, nehezebb a gyógyulás és a csontosodás.

Hogyan zajlik a fogászati csontpóló műtét?

Csontpótlásra tehát a leggyakrabban akkor kerül sor, ha a CT felvétel arról árulkodott, hogy nincs elegendő csontunk ahhoz, hogy az implantátumot beültessék és ezzel a műgyökerek egy stabil fogpótlás alapjaiként szolgáljanak.

A fogászati csontpótlás menete

1. A műtéti beavatkozásokat helyi érzéstelenítésben végzik szájsebészeink, mely tökéletesen elzsibbasztja a kezelt területet, így garantált a fájdalommentes szájsebészeti beavatkozás.

2. A megfelelő steril körülmények biztosítása mellett az orvos bemetszést ejt az ínyen, hogy hozzáférjen a műtéti területhez.

3. Felső állcsont esetén, ha a szinusz nyálkahártya (arcüreg nyálkahártya) megemelése nélkül még a csontpótlónak sincs elég hely, akkor összetettebb beavatkozásnak nézünk elébe, melyet nyitott sinus-lift műtétnek neveznek.

4. Ilyenkor előbb az arcüreg nyálkahártyájához szükséges hozzáférnie a szájsebésznek. Amint a nyálkahártyát a vékony csontról elemelte, csontpótlóval tölti ki a keletkezett teret.

5. A behelyezett csontpótló anyag befedése, védelme egy speciális membránnal történik mielőtt az ínyszövet széleit varratokkal egyesítik.

Általában ahhoz, hogy az implantátumot beültethessük és az a megfelelő stabilitással rögzüljön, előbb a behelyezett csontpótló anyagnak szervülnie kell, vagyis a területnek meg kell gyógyulnia. Mivel minden ember egyedi, így tehát a csontpótlás gyógyulási idejében is eltérések lesznek.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Előfordulhat, hogy a szájsebész nem csak a csontpótlót, de az implantátumot is be tudja helyezni ugyanazon alkalommal, de erről minden esetben egyedileg döntenek a szakemberek. A szükséges gyógyulási idő tehát a beavatkozás típusától és a kiindulási helyzettől függ.

Csontpótlás és fogbeültetés? Ennyi idő kell a gyógyulásra!

Mekkora fájdalommal jár a fogbeültetés és miért kell idő a csontosodásra?

Mitől függ az implantátum minősége, ára és mennyi garancia jár vele?

Válassz fogászatot okosan és kerüld el a problémákat! Ezek a legfőbb szempontok!

Neked ajánljuk:

Gyors gyógyulás a fogimplantátum beültetése után

Mi történik a csontpótlás után?

A csontpótlás utáni étkezés, gyógyszerszedés, az otthoni szájhigiénia fenntartása és a fogmosás kérdésében fontos, hogy mindig az orvosunk által adott, Műtét utáni tájékoztatóban leírtakat kövessük, mely részletes, írásos mankóként szolgál a gyógyulási időszakra.

Csontpótlás utáni fájdalom és általános közérzet

A beavatkozás nagyságától függően lehet kissé kótyagos a páciens, ám a legtöbben ugyanúgy szállnak ki a székből, mint bármilyen más kezelés után.

Az orvos antibiotikumot és fájdalomcsillapítót ír fel annak érdekében, hogy se fájdalommal, se szövődménnyel ne kelljen számolnunk a lábadozás idején.

Minél nagyobb, összetettebb beavatkozásnak nézünk elébe, annál inkább javasolt, hogy kísérővel induljunk haza a klinikáról, hiszen a beadott érzéstelenítő mennyiségétől függően lelassultak lehetünk és fáradtságot is tapasztalhatunk.

Mint ahogy minden eset és páciens egyedi, úgy minden műtéttel és műtét utáni lábadozással kapcsolatos tapasztalat is egyedi lesz.

Mennyi ideig kell pihenni a műtét után?

A legtöbben nem tapasztalnak semmilyen nehézséget a műtét utáni napokban, s akár már másnap dolgozni indulnak, persze ez nagyban függ a beavatkozás nagyságától is.

A munkát illetően az a fontos, hogy ne erőltessük meg magunkat, legalább a varratszedésig kíméljük magunkat. A hajolgatás, a fizikai munka (a háztartási is ide tartozik), a kerti munka egy időre pihenhet, hagyjuk, hogy szervezetünk a gyógyulásra fordítsa az energiáit.

Antibiotikum a csontpótlás után

Az előírt gyógyszerek esetén fontos, hogy soha ne írjuk felül annak adagolását és szedését a kezelőorvossal való egyeztetés nélkül.

Ha antibiotikumot írnak elő, akkor a dobozban található összes szemet az előírt ütemben kell beszedni. Ha hamarabb leállunk, árthatunk is vele, akár a beültetett csont és az implantátum is veszélybe kerülhet.

Ha egyéb túlérzékenységi tünet jelentkezik a gyógyszer szedése kapcsán, azt mihamarabb jelezzük a kezelőorvosnak, hogy alternatív megoldást tudjon javasolni.

Csontpótlás utáni duzzanat

A kezdeti fájdalmak tehát fájdalomcsillapítóval enyhíthetőek, de jellemző tünet még az arc duzzanata is, melyet óvatos, jeges borogatással otthon kezelhetünk.

Amennyiben a fogbeültetés után nagyobb figyelmet fordítanunk a fogmosásra és jó szájhigiéniára, akkor a szövődményektől és így egy esetleges, gyulladás miatti duzzanattól sem kell tartanunk.  Ha azonban csontpótlás utáni duzzanat jelentkezik több nappal a beavatkozás után, akkor azt azonnal jelezni kell a fogorvosunknak.

Implantáció és csontpótlás – Gyakori kérdések páciensektől

Foghiány esetén többféle pótlási lehetőség közül választhatunk, így a korona, a híd vagy a részleges és teljes fogpótlás is szükséges lehet, ugyanakkor a fogászati implantátumok beültetése a szomszédos fogak feláldozása nélkül kínálja a fogpótlás lehetőségét. 

A fogbeültetés iránt egyre többen érdeklődnek, s mind az eljárás menetét, mind az esetleges kizáró tényezőket illetően hasonló kérdések szoktak felmerülni a páciensekben. S mivel a leggyakoribb kizáró tényező a csonthiány, így annak kezelése hatással van az implantációra is.

Mennyire tartós az implantátum, megéri az előzetes csontpótlásba belevágni?

 • Ha valaki vállalkozik a beavatkozásra, akkor természetes, hogy időtálló minőséget vár el. A titánból vagy kerámiából készült implantátumok szövetbarátok, így tartós, akár élethosszra szóló megoldást jelenthetnek.
 • Mint minden beavatkozásnak, így a fogbeültetésnek is megvan a maga kockázata. A nem megfelelő csontállomány szokta a legtöbb problémát okozni, de a fogászati csontpótlás ideális feltételeket biztosít az implantátum rögzüléséhez és a stabil fogpótláshoz.
 • A stabilan rögzült fogbeültetés évtizedekig szolgálhat, ám cserébe folyamatos gondot kell fordítani a jó szájhigiéniára.
 • A tapasztalatok azt mutatják, hogy a beavatkozások 98 %-os arányban sikeresen végződnek, amihez fontos még a szoros, orvos - páciens együttműködés is.

Mik az implantátum beültetés előnyei?

A hiányzó fogak nem csak a fogsor megjelenésére, de a rágóképességre és a beszédre is rányomhatják bélyegüket.

 • Az implantáció után jelentősen javul az életminőség, és megakadályozható az érintett területen a fogíny elsorvadása, valamint a fogsor deformálódása.
 • A fogak pótlásával visszanyerhető az önbizalom és a társas kapcsolatok is teljesebben megélhetőek.
 • Sokaknál kifejezetten a fogsor hiányosságai miatt jelentkeznek gyomorpanaszok, ugyanis a rágás elégtelensége rányomja bélyegét az emésztésre. Amint a rágás helyreáll, a gyomorbántalmak is meg szoktak szűnni az érintetteknél.
 • Az implantáció előnyeit nem csak egyetlen fog pótlásakor lehet kihasználni, hanem akkor is, ha egy híd rögzítésének körülményeit szeretnénk megkönnyíteni.

Melyek a csontpótlást és implantációt kizáró tényezők?

 • Alapvetően elmondható, hogy a szájhigiéniára mindkét esetben fokozottan kell figyelni. Amennyiben szuvas fogak, gyulladt fogíny jellemző a páciensre, úgy előbb ezeket a problémákat kell orvosolni, vagyis a műtéthez ideális és megfelelő körülményeket kell teremteni.
 • A szakembereknek fontos ismerniük a páciens általános egészségi állapotát, bizonyos esetekben ugyanis nem javasolt a műtét elvégzése. Például egy nehezen kontrollált cukorbetegség, vérzékenységi zavarok, erős dohányzás vagy csontritkulás esetén érdemes más megoldást keresni a fogpótlásra.

Hogyan alakulnak a fogászati csontpótlás árak?

A szájsebészeti árak, vagyis a csontpótlás ára és a műtéti díj minden esetben a személyes, szájsebészeti konzultáció alkalmával kerül véglegesítésre. A műtéti díjon túl a felhasznált membrán és a csontpótló anyag mennyisége is fontos, mely akkor kalkulálható, ha CT felvételen is láthatóvá válik a kezelendő terület.

Miért sürgető probléma a foghiány?

A fogpótlás halogatásának legfőbb hátrányai

A fog implantátum előkészületei

Miből állnak a fogászati implantátum árak?

Fog implantátum árak garanciája a Clinidentben

Neked ajánljuk:

Fog implantátum árak – mitől függ a műtéti költség?

Amikor letesszük voksunkat egy jó magán fogorvos csapat mellett, megkezdődik az az együttműködés, mely szerencsés esetben hosszú távra, akár évtizedekre szól. Jó esetben olyan orvosra találunk rá, akire rábízhatjuk magunkat, így pedig a csontpótlás ára sokszoroson megtérülő befektetéssé válik.

Bár legtöbbünk nem szeret fogászatra járni, és egy – egy kezelés után azzal a reménnyel lépünk ki, hogy soha többet nem lesz hasonlóra szükségünk. Azért, hogy a műtéti beavatkozásokba fektetett pénzünk és energiánk ne vesszen kárba az egészségtudatos életvitelünkbe be kell, hogy illesszük a rendszeres fogászati kontrollokat is.

Kérjen időpontot!