foghúzás

foghúzás

Tüneteket okozó fogad eltávolítására akkor kerülhet sor, ha azt a fogorvos már nem tudja megmenteni. Bizonyos esetben a téged kínzó tünetek csak így szüntethetők meg, de aggodalomra ilyenkor sincs okod.

A foghúzás éppen ezért ma már rutineljárásnak számít, amit biztonságos technikával és korszerű eszközökkel végeznek el a Clinident szakemberei, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren.

Esetek, amikor a fog eltávolítását nem kerülhetjük el

A fogorvosok manapság a végsőkig küzdenek egy-egy fog megmentéséért, melyben segítségükre vannak a professzionális tömőanyagok és a precíz gyökérkezelő eszközök is. Ám egy kiterjedt szuvasodás, vagy egy alászuvasodott tömés a gyökérkezeléssel együtt olyan mértékű foganyag veszteséggel járhat, hogy a fog koronájából nem marad semmi, amit megmenthetnénk. Ebben az esetben a fog megtartása nem lehetséges.

A szuvasodáson túl léteznek egyéb okok is egy fog eltávolításra:

 • szám feletti fogak, melyek zavarják a helyes fogrendet,
 • rossz helyen, állcsontban maradt, elő nem tört fog, mely akadályozza az implantálást,
 • tejfogak, melyek a fogváltáskor sem pottyannak ki, akadályozzák a maradó fog előtörését,
 • fogszabályozó kezeléshez szükséges lehet egy-egy fog eltávolítására, hogy rendezett fogazatot kapjunk végeredményként,
 • gócos fogak eltávolítása kellhet, ha pl. protézis beültetés előtt állunk, vagy gócbetegséggel küzdünk.

Az összes meglévő fogunk közül a bölcsességfog eltávolítása az, amelyik talán több előnnyel jár, mint amennyi haszna van a fognak. A húzást számos indok támaszhatja alá:

 • ha a fog előtörése akadályozva van, a szomszédjának feszül, fájdalmat okoz,
 • legutolsó fogként nagyon nehéz a tisztán tartása, könnyen és gyorsan elromlik,
 • egy korlátozott szájnyitás mellett, lehetetlenné válik a tömése, gyökérkezelése, a fogászati kezelések elvégzése,
 • ha a rágópárja nem nőtt ki, akkor a rágásban sem játszik szerepet,
 • a bölcsesség fogak körül gyakran alakul ki tasak a ráboruló íny vagy a hátsó felszínének elérhetetlensége miatt, ez pedig súlyos és fájdalmas gyulladást idéz elő.
 foghúzás után

foghúzás után

Fogeltávolítás kényelmetlen pillanatok nélkül

Ahhoz, hogy egy foghúzás a legkevesebb kellemetlenséggel járjon, egy alapos vizsgálat kell, hogy megelőzze. Ilyenkor a szájüregi vizsgálaton kívül kiegészítő diagnosztika, azaz röntgenfelvétel is szükséges, továbbá az orvosod alaposan kikérdez az egészségi állapotodról.

A következők feltétlenül szükségesek a foghúzás előtt.

 • A beavatkozás előtt mindenképpen szükséges egy panoráma röntgen a beavatkozás tervezéséhez. Fontos, hogy lássuk az eltávolítandó fog és a szomszédos fogak viszonyát, felső fog esetén az arcüreg érintettségét, alsó fog estén pedig az idegcsatorna elhelyezkedését. Az elő nem tört bölcsességfogakról még pontosabb képet adhat egy CT felvétel.
 • Az egészségi állapotod is nagyon pontos leírást igényel. Van-e krónikus betegséged, milyen gyógyszereket szedsz rendszeresen, különös tekintettel a véralvadásgátló készítményekre, sugár-, vagy kemoterápiás kezelésre. Egy legyengült immunrendszer esetén nehezebb gyógyulással kell számolni.

Így zajlik nálunk a foghúzás

A helyi érzéstelenítő injekció beadását egy érzékenységet csökkentő gél bemasszírozásával tesszük elviselhetőbbé, a beavatkozásokat pedig olyan kíméletesen végezzük el, hogy az a gyógyulási időszakban se okozzon neked kellemetlenségeket.

A kezelések közben folyamatosan figyeljük az állapotodat. Szükség esetén kézjelekkel kommunikálhatsz velünk, így néhány egyszerű mozdulattal azonnal jelezheted, ha egy kis szünetre vágysz.

A cél nem az, hogy kapkodjunk, hanem hogy a lehető legkevesebb kényelmetlenségnek tegyünk ki téged.

 A fogeltávolító műtét eszközei

A fogeltávolító műtét eszközei

A foghúzás fajtái:

 • egyszerű,
 • komplikált,
 • műtéti.

Általában a frontfogakkal gyűlik meg a legkevesebb baja fogorvosainknak. A legnagyobb nehézséget – amelyek eltávolítása akár komplikációval is járhat – az őrlőfogak és a leghosszabb gyökérrel rendelkező szemfogak jelentik.

Feltárásra, vagyis műtétre általában a rosszul kinőtt vagy elő nem tört fogaknál és bölcsességfogaknál van szükség: ilyenkor szájsebészünk kíméletes módon, de komolyabb eszközöket használva emeli ki a helyéről a problémát okozó fogat.

Műtéti eltávolításkor az orvos az ínyen egy lebenyt készít, hogy nagyobb rálátása legyen a fogra és/vagy az állcsontra. Ma már professzionális sebészi készüléket és speciális fúróeszközt használunk a fog állcsontból való „kiszabadítására”, azaz a feltárásra, hogy minél kíméletesebb legyen a beavatkozás. Ez nemcsak gyorsabb, de sokkal kisebb traumát is jelent a csontnak. A feltárt fog kiemeléséhez pedig már ugyanazokat az eszközöket használják, mint normál húzás esetén, tehát előkerülhet a fogó, vagy emelő is.

A lényeg, hogy műtéti foghúzáshoz steril körülményeket teremtünk és steril eszközöket használunk. A sebszéleket -a vérzés elállítása után- szakszerűen egyesítik, azaz néhány öltést kap a terület, hogy a nyílt csontseb gyorsabban és komplikáció mentesen gyógyuljon. A varratszedésre ezután 10-12 nappal kerülhet sor.

A megfelelő szájhigiénia a foghúzás után is fontos

Fogorvosaink minden húzás után felhívják a figyelmedet az utógondozás fontosságára, aminek segítségével csökkenthetők a későbbi kellemetlenségek.

 • Ne egyél addig, amíg a zsibbadás tart, nehogy sérülést okozz magadnak egy-egy harapással!

 • Kerüld az alkohol fogyasztását a foghúzást követő néhány napban, mert annak hatására a seb vérezni kezdhet! A kávét és tejet is tedd félre egy ideig, de más folyadékot bátran fogyaszthatsz.

 • Ne öblögess 1-2 hétig, sőt, a köpködést is kerüld, mert az ennek során keletkező vákuum eltávolítja a foghúzás helyén a sebből, a gyógyulást elősegítő véralvadékot!

 • Ha szükségét érzed, nyugodtan szedj fájdalomcsillapítót pár napig!

 • A szokásosnál is jobban figyelj a szájhigiéniára, és a sebet se felejtsd el megtisztítani (óvatosan, lágy sörtéjű fogkefével, finoman érintve a területet)!

Fogászati kezelések – fájdalommentesen

Bármi is kínozzon – tompa, éles, hasító vagy épp lüktető kín -, a Clinident fogorvosai által nyújtott kezelések kíméletesek és fájdalommentesek. Nincs okod a félelemre és az aggodalomra, hiszen nálunk jó kezekben vagy.

A protokoll a hagyományos beavatkozásoknál is minden esetben megköveteli, hogy a fogat helyi érzéstelenítésben lássuk el, mely gyorsan hat és biztonságos.

Ne halogass, és hagyd otthon a pánikot: problémáidat empatikus fogorvosok kezelik, mégpedig megbízható és eredményes módszerekkel.

 Foghúzás utáni eredmény

Foghúzás utáni eredmény

Több mint 15 éves tapasztalattal a hátunk mögött mi megtanultuk, hogy mi az, amivel átsegíthetünk téged a nehezén.

 • A kezelés minden lépését elmagyarázunk, sőt, nem felejtjük ki azt sem, hogy azok miért szükségesek! Szeretnénk, ha mindent megértenél, hiszen így elmúlhatnak majd a félelmeid és az aggodalmaid.
 • Meghallgatjuk a kéréseidet, és pontosan feltérképezzük a problémáidat! Átérezzük, hogy milyen frusztráló, amikor az ember nem kap választ a felvetéseire.

Míg a foghúzás néhány évtizede bevett eljárás volt egy olyan fájós fog esetén, ami „csupán” lyukas volt, ma már számos eszközt és módszert bevethetünk a fogmentés során. Klinikánkon a legkiválóbb minőséget képviselő tömőanyagokat használjuk, melyek amellett, hogy egyre inkább a foghoz hasonlatos tulajdonságokkal bírnak, az egészségünkre semmilyen káros hatást nem gyakorolnak. Foggyulladás esetén a gyökérkezelés is bevethető, és sikeresen meghosszabbítható a fog élettartama.

A legjobb módszer azonban még mindig a megelőzés, ami nemcsak a helyes fogápolást jelenti, de ide tartozik a fogászati kontroll és a fogkő eltávolítás is. Azonban, ha a fogorvos szerint mégis elkerülhetetlenné válik a foghúzás, akkor ez a 3 legfontosabb tudnivaló a fog eltávolítását illetően:

  • a modern érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes,
  • gyakorlott szájsebészeinknek köszönhetően a nehezebb foghúzás is ,
  • az orvosi tanácsok betartásával gyors és szövődménymentes gyógyulásra számíthatsz a foghúzás utáni

Foghúzás után mit lehet enni és mit kell kerülni?

A foghúzás még a fogorvosoknak sem a kedvenc tevékenysége, de a nem egészséges fogakat, amiket már nem lehet megmenteni kár aszalgatni, jobb idejében megszabadulni tőlük. Így kevesebb ideig stresszelsz: nem kell együtt élned sem félelemmel, sem a fájdalommal.

Vannak bizonyos dolgok, amit kerülni kell a foghúzást követő napokban, hogy megússzunk olyan kellemetlenségeket, melyek miatt elhúzódik a felépülés és tovább tart a gyógyulás.

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

Fogeltávolítás ára a Clinidentnél

Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

Foghúzás áraink az árlista menüpont alapján

Fogeltávolítás:

21 000 Ft

 • helyi érzéstelenítés
 • szájüreg higiénés előkészítése
 • fogeltávolítás
 • szükség esetén varratok elhelyezése
 • utókezelés: vérzéscsillapítás, tanácsadás, receptírás

Műtéti fogeltávolítás:

39 000 Ft

 • helyi érzéstelenítés
 • szájüreg higiénés, műtéti előkészítése
 • rendelői steril előkészület
 • fogeltávolítás
 • sebkezelés – varrat elhelyezés
 • utógondozás: tanácsadás, receptírás
 • varratszedés

Időtartam: 30 perc

A foghúzást végző orvosaink:

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.