Foghúzás fájdalommentesen, kényelmetlen pillanatok nélkül

A fogorvosok manapság a végsőkig küzdenek egy-egy fog megmentéséért, melyben segítségükre vannak a professzionális tömőanyagok és a precíz gyökérkezelő eszközök is. Ám egy kiterjedt szuvasodás, vagy egy alászuvasodott tömés a gyökérkezeléssel együtt olyan mértékű foganyag veszteséggel járhat, hogy a fog koronájából nem marad semmi, amit megmenthetnénk. Ebben az esetben a fog megtartása nem lehetséges és elkerülhetetlenné válik a foghúzás.

Varratszedés foghúzás után

Milyen esetekben ajánlott a foghúzás?

Tüneteket okozó fog eltávolítására akkor kerülhet sor, ha azt a fogorvos már nem tudja megmenteni. Bizonyos esetben a kínzó tünetek is csak így szüntethetők meg, de aggodalomra ilyenkor sincs ok, hiszen a modern fájdalomcsillapításnak és a profi szájsebésznek köszönhetően gyors és fájdalommentes a kezelés.

3 fő érv az foghúzás mellett

  • A foghúzás teljesen fájdalommentes!

  • Tapasztalt szájsebészeink olyan módszereket alkalmaznak, amivel foghúzás után gyors a gyógyulás, valamint kicsi a szövődmények kialakulásának esélye.

  • Hatékony és esztétikus fogpótlásokkal helyettesítjük az eltávolított fogakat.

 

Bár a foghúzás Budapest számos rendelőjében rutinszerűen végzett kezelés, mégis sok esetben komplikációval és ügyeleti ellátással végződik. Nagyon fontos lenne ugyanis, hogy a foghúzást biztonságos technikával, korszerű eszközökkel és nagy tapasztalattal végezzék el, akárcsak a Clinident szakemberei.

Esetek, amikor a fog eltávolítását nem kerülhetjük el

A súlyos szuvasodáson túl, – amely olyan mértékben pusztítja le a fogat, hogy az már nem menthető-, léteznek egyéb okok is egy-egy fog eltávolításra, például, ha a mosoly esztétikuma érdekében történik a beavatkozás. 

Ilyenek lehetnek például:

• A szám feletti fogak eltávolítása, melyek zavarják a helyes fogrendet.

• Rossz helyen nőtt vagy állcsontban maradt, elő nem tört fog pl.: bölcsesség fog.

• Olyan tejfogak, melyek a fogváltáskor sem pottyannak ki és akadályozzák a maradó fog előtörését.

• Fogszabályozó kezeléshez szükség lehet egy-egy fog eltávolítására, hogy rendezett fogazatot kapjunk végeredményként.

A fentieken kívül, olyan fogak eltávolítására is szükség lehet, melyek gócként terhelik a szervezetet. Góckutatásra és foghúzásra lehet szükség például, ha protézis beültetés előtt állunk, vagy egy gócbetegség súlyos tüneteit tapasztaljuk.

Az összes meglévő fogunk közül a bölcsességfog eltávolítása az, amelyik talán több előnnyel jár, mint amennyi haszna van a fognak.

A bölcsességfog műtétet számos indok támaszhatja alá:

• Ha a fog előtörése akadályozva van, a szomszédjának feszül, fájdalmat okoz.

• Legutolsó fogként nagyon nehéz a tisztán tartása, így gyorsan elromlik.

• Korlátozott szájnyitás mellett, lehetetlenné válik a fogászati kezelések elvégzése.

• Ha a rágópárja nem nőtt ki, akkor a rágásban sem játszik szerepet.

• A bölcsesség fogak körül gyakran alakul ki tasak a ráboruló íny vagy a hátsó felszínének elérhetetlensége miatt, ez pedig súlyos és fájdalmas gyulladást idéz elő.

Mire számíthatunk foghúzás nélkül?

A foghúzás jelentősége manapság már nem csak abban áll, hogy megszabaduljunk a fogfájástól, vagy egy elromlott fogtól. Egy foghúzás kapcsán azt kell mérlegelni, hogy hosszú távon milyen fogazatot szeretnénk, vagyis a vágyott esztétikai és szájhigiéniai cél érdekében hajlandóak vagyunk-e a beavatkozáson átesni.

• A menthetetlen fogak könnyen elronthatják, megfertőzhetik a szomszédokat, ami miatt feleslegesen is több fogtól kell majd elbúcsúznunk.

• Azok a fogak, amelyek akadályozzák a torlódás felszámolását, a sikeres fogszabályozó kezelést, még az otthoni fogtisztítást is megnehezítik. Ínygyulladásra és gyors fogszuvasodásra számíthatunk, ráadásul az esztétikai problémák is velünk maradnak.

Egy nehezen tisztítható bölcsesség fog folyamatos gondot okoz a gazdájának, ráadásul könnyen góccá alakulhat. A góc pedig test szerte kellemetlen tünetekkel jár, pl.: bőrproblémák, hajhullás, ízületi gondok, szervi panaszok…stb.

Foghúzás nélkül tehát maradnak a nehézségek, az állandó fogproblémák, marad a mosoly takargatása és az önbizalomhiány.

Milyen típusú foghúzások léteznek?

Általában a frontfogakkal gyűlik meg a legkevesebb baja fogorvosainknak. A legnagyobb nehézséget – amelyek eltávolítása akár komplikációval is járhat – az őrlőfogak és a leghosszabb gyökérrel rendelkező szemfogak jelentik.

A foghúzás fajtái:

• egyszerű,

• komplikált,

• és műtéti.

A legjellemzőbb komplikáció az, ha foghúzást műtéti feltárás nélkül mégsem tudják befejezni. Például, ha húzás közben be-, vagy eltörik a fog.

Feltárásra, vagyis műtétre általában a rosszul kinőtt vagy elő nem tört fogaknál és bölcsességfogaknál van szükség: ilyenkor szájsebészünk kíméletes módon, de komolyabb eszközöket használva emeli ki a helyéről a problémát okozó fogat.

A foghúzás előkészületei

Ahhoz, hogy egy foghúzás a legkevesebb kellemetlenséggel járjon, egy alapos vizsgálat kell, hogy azt megelőzze.

A következők feltétlenül szükségesek a foghúzás előtt:

A beavatkozás előtt mindenképpen szükséges egy panoráma röntgenfelvétel a beavatkozás tervezéséhez. Fontos, hogy lássuk az eltávolítandó fog és a szomszédos fogak viszonyát, felső fog esetén az arcüreg érintettségét, alsó fog estén pedig az idegcsatorna elhelyezkedését. Az elő nem tört bölcsességfogakról még pontosabb képet adhat egy 3D CT felvétel.

Az egészségi állapot is nagyon pontos leírást igényel, különös tekintettel a krónikus betegségekre, a rendszeresen szedett gyógyszerekre, a véralvadásgátló készítményekre, sugár-, vagy kemoterápiás kezelésre. Egy legyengült immunrendszer esetén pedig nehezebb gyógyulással kell számolni.

Az egyszerű fogeltávolítás menete

A helyi érzéstelenítő injekció beadását egy érzékenységet csökkentő gél bemasszírozásával tesszük elviselhetőbbé, a beavatkozásokat pedig olyan kíméletesen végezzük el, hogy az a gyógyulási időszakban se okozzon kellemetlenségeket.

  • A kezelések közben folyamatosan figyeljük az állapotodat.

  • Szükség esetén kézjelekkel kommunikálhatsz velünk, így néhány egyszerű mozdulattal azonnal jelezheted, ha egy kis szünetre van szükséged.

  • A cél nem az, hogy kapkodjunk, hanem hogy a lehető legkevesebb kényelmetlenségnek tegyünk ki téged.

A műtéti foghúzások menete:

A műtéti foghúzáshoz steril körülményeket teremtünk és steril eszközöket használunk.

• Műtéti eltávolításkor az orvos az ínyen egy lebenyt készít, hogy nagyobb rálátása legyen a fogra és/vagy az állcsontra.

• Ma már professzionális sebészi készüléket és speciális fúróeszközt használunk a fog állcsontból való „kiszabadítására”, azaz a feltárásra, hogy minél kíméletesebb legyen a beavatkozás. Ez nemcsak gyorsabb, de sokkal kisebb traumát is jelent a csontnak. 

• A feltárt fog kiemeléséhez pedig már ugyanazokat az eszközöket használják, mint normál húzás esetén, tehát előkerülhet a fogó, vagy az emelő is.

• A sebszéleket – a vérzés elállítása után – szakszerűen egyesítik, azaz néhány öltést kap a terület, hogy a nyílt csontseb gyorsabban és komplikáció mentesen gyógyuljon.

A varratszedésre ezután 10-12 nap után kerülhet sor.

Fájdalommentes, műtéti foghúzás

A leggyakoribb páciens kérdések foghúzás kapcsán

Biztos, hogy ki kell húzni a fájós fogat?

Míg régen, fogfájás esetén a foghúzás azonnal megtörtént, és sokszor bevett eljárás volt egy olyan fájós fog esetén is, ami „csupán” lyukas volt, addig ma már számos eszközzel és módszerrel megpróbálkozhatunk a fogmentés során.

• Klinikánkon a legkiválóbb minőséget képviselő tömőanyagokat használjuk az esztétikus fogtömések készítéshez, melyek amellett, hogy egyre inkább a foghoz hasonlatos tulajdonságokkal bírnak, az egészségünkre semmilyen káros hatást nem gyakorolnak.

• Foggyulladás esetén a gyökérkezelés is bevethető, és sikeresen meghosszabbítható a fog élettartama.

• A legjobb módszer azonban még mindig a megelőzés, ami nemcsak a helyes fogápolást jelenti, de ide tartozik a rendszeres fogászati állapotfelmérés és a fogkő eltávolítás is.

Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Mik a mikroszkópos kezelés előnyei, milyen esetekben javasolt, mi a menete?

Melyik éri meg jobban hosszú távon, a mikroszkópos gyökérkezelés vagy a fogbeültetés?

Neked ajánljuk!

Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

Mennyi fájdalomra készüljek? Létezik egyáltalán olyan, hogy fájdalommentes foghúzás?

Bármi is kínozzon – tompa, éles, hasító vagy épp lüktető kín -, a Clinident fogorvosai által nyújtott kezelések kíméletesek és fájdalommentesek.

• Amennyiben nagyon fáj a gyulladt fog, duzzanat és erős diszkomfortérzet jelentkezik, úgy kiemelt figyelmet érdemel a beteg fog. A baktériumok véráramon keresztüli szétterjedését megelőzendő a legtöbbször, előbb antibiotikummal kezelik a gyulladást, s csak annak enyhülésével húzzák ki a fogat.

• Nincs okod tehát a félelemre és az aggodalomra, hiszen nálunk jó kezekben vagy. A fogat helyi érzéstelenítésben látjuk el, mely gyorsan hat és biztonságos. 

• Ugyanez azonban nem mondható el az otthoni praktikákról. A fájdalommentes foghúzás otthon még akkor is számos rizikótényezőt tartogat és komoly szövődményekkel járhat, ha egyébként már nagyon mozog a fog és alig tartja valami.

A fájdalommentes fogászat lényege pont az, hogy körültekintően járjunk el: a kockázatok lecsökkentése és a fájdalom kiküszöbölése mellett, professzionális beavatkozást és utógondozást biztosítunk.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A tanácsunk annyi, hogy fogfájás esetén ne halogassuk a fogorvost, mert idővel a fog egyre jobban fájhat és egyre kisebb az esély arra, hogy foghúzás nélkül ússzuk meg a kalandot. A gyulladás pedig csak terjed, ami még több kellemetlenséggel jár és még antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

Mit tegyek, ha pánikolós vagyok és félek a fogorvostól?

Több mint 15 éves tapasztalattal a hátunk mögött mi megtanultuk, hogy mi az, amivel átsegíthetjük pácienseinket a nehéz pillanatokon. Problémáikat empatikus fogorvosaink kezelik, mégpedig megbízható és eredményes módszerekkel.

• A kezelés minden lépését elmagyarázzuk, sőt, nem felejtjük ki azt sem, hogy azok miért szükségesek! Szeretnénk, ha mindent lépést megértenél, hiszen így elmúlhatnak majd a félelmeid és az aggodalmaid.

Meghallgatjuk a kéréseidet, és pontosan feltérképezzük a problémáidat! Átérezzük, hogy milyen frusztráló, amikor az ember nem kap választ a felvetéseire vagy elbagatellizálják a félelmét.

• Fontos tudni, hogy egy idejében elvégzett foghúzással nem csupán a fájdalom lesz kevesebb, de az átélt stressz is. Nem kell együtt élned sem félelemmel, sem a fájdalommal, ami befolyásolja a teljesítőképességedet és a közérzetedet.

Félsz a fogorvostól, rettegsz a kezeléstől? Régi rossz emlékeid miatt kerülöd a fogászatot?

Készítsd fel magad a kezelésre fogorvosoktól származó tanácsokkal.

Tudd meg, másoknak milyen bevált tippjeik vannak a fogászati stressz leküzdésére!

Próbáld ki a könnyű, gyors, szorongás oldó technikákat!

Neked ajánljuk:

Mit tegyek, ha félek a fogorvostól? Tippek a stresszmentes kezeléshez! 

Mi jelenthet nehézséget a foghúzás során?

Foghúzás során az igazi nehézséget az jelenti, ha a fogorvos vagy a rendelő nem kellően felkészült és felszerelt arra az esetre, ha szájsebészeti kezelésre lenne szükség. Minden más egy tapasztalt és felkészült szakemberrel professzionálisan kezelhető.

• Picivel hosszabb beavatkozást jelenthet, ha húzás közben a fog törik, mállik. Éppen ezért az a legjobb, ha a fog vagy foggyökér eltávolítása szájsebésszel történik.

• Felső fog húzása során érintett lehet az arcüreg, így annak sérülése, megnyílása előfordulhat. Ilyenkor a szájsebész, a foghúzást követően, arcüreg zárást is végez.

• Ritka esetben, az egyedi anatómiai adottságok, korlátozott hozzáférés miatt előfordulhat a szomszédos fogak kisebb sérülése. Ezeket minden esetben ellátjuk a soron következő kezelések alkalmával.

• Tapasztalhatunk némi érzékkiesést az arcon, az ajkak környékén, melyet az alsó állcsont idegcsatornájának érintettsége válthat ki. Ezek átmeneti tünetek, ám éppen azért, hogy a komolyabb idegsérülést megelőzzük, minden esetben panoráma röntgent vagy 3D CT-t készítünk a foghúzás előtt.

Foghúzás utáni fájdalom megelőzése

Mikor ültethető be a fogászati implantátum foghúzás után?

Ha az eltávolított fogat implantátummal szeretnénk pótoltatni, akkor mindenképpen számolnunk kell néhány hét gyógyulási idővel a fogbeültetés előtt. Erre általában azért van szükség, mert a kihúzásra szánt fog és annak környéke csak ritkább esetekben nem mutatja a gyulladás tüneteit.

Ilyenkor a fog eltávolításával egyidőben, egy antibiotikumos kezeléssel és a helyes szájápolási szokások beállításával tudjuk az implantátum beültetéshez szükséges egészséges szájhigiéniát megteremteni.

Melyek a legmegbízhatóbb implantátum márkák, mik a cirkon implantátum előnyei és milyen az implantátumokhoz javasolt csúcstechnológiás fogtisztítás?

Melyek a leggyakoribb páciens kérdések a fogbeültetés kapcsán?

Neked ajánljuk:

Fogbeültetés: mindent a fogászati implantátumokról

Mennyi idő után lesz újra fogam foghúzás után?

Klinikánkon még a foghúzás előtt felkészülünk, lenyomatot veszünk és ideiglenes fogpótlást készítünk, hogy egy percig se kelljen fog nélkül maradni.

A leggyakrabban a maryland hidat és a helyfenntartó klipszet alkalmazzuk, mely azon túl, hogy kitölti a hiányt, megakadályozza a szomszédos fogak foghiány helyére történő bedőlését.

Foghúzást követő ideiglenes maryland híd

Mitől lesz komplikációmentes a foghúzás?

Ha a fogorvos szerint elkerülhetetlenné válik a foghúzás, akkor a sikeres foghúzáshoz ez a 3 legfontosabb hozzávaló:

  • Modern érzéstelenítés, melynek köszönhetően fájdalommentes a beavatkozás.

  • Klinikánk gyakorlott szájsebészei, akiknek köszönhetően a nehezebb foghúzás is trauma és komplikáció nélkül zajlik.

  • Az orvosi tanácsok betartása, melynek köszönhetően gyors és szövődménymentes gyógyulásra számíthatunk a foghúzás utáni időszakban.

Hogyan gondoskodj a szájhigiéniáról közvetlenül a foghúzás után?

Mivel a megfelelő szájhigiénia a húzás után is fontos, ezért fogorvosaink minden beavatkozás után felhívják a figyelmet az utógondozás fontosságára. Segítségével sokat tehetünk a foghúzás utáni gyulladás ellen, megelőzhetjük a kellemetlen szövődményeket és a tovább fájdalmakat is.

Ne egyél addig, amíg a zsibbadás tart, nehogy sérülést okozz magadnak egy-egy harapással!

Kerüld a dohányzást a foghúzást követő néhány napban, mert annak hatására a seb vérezni kezdhet! A szénsavas italokat, az alkoholt, a kávét és a tejet is tedd félre egy ideig, de más folyadékot bátran fogyaszthatsz.

Ne öblögess 3 napig. Kerüld a köpködést is, mert ilyenkor, a foghúzás helyén keletkező vákuum eltávolítja a sebből a gyógyulást elősegítő véralvadékot!

Ha szükségét érzed, nyugodtan szedj fájdalomcsillapítót pár napig!

A szokásosnál is jobban figyelj a szájhigiéniára, és a sebet se felejtsd el megtisztítani (óvatosan, lágy sörtéjű fogkefével, finoman érintve a területet)!

Hogyan lehet szövődménymentes egy foghúzás?

Mit szabad és mit nem, a foghúzást követő napokban, hogy megússzuk a kellemetlenségeket és az elhúzódó, nehéz gyógyulást.

Neked ajánljuk:

Foghúzás után mit lehet enni és mit kell kerülni?

Csúcstechnológiás fogtisztítás a foghúzás és a fogproblémák kivédésére

Sajnos sokan kerülik az évente szükséges, ám olykor kellemetlen fogkőeltávolítást, ami miatt viszont számos problémával kell szembesülniük. Szakértőink, ma már a létező legmodernebb Irányított Biofilm Terápiás fogtisztítást ajánlják a pácienseknek a hagyományos fogkőeltávolítás helyett, hiszen ez végre valóban fájdalommentes, gyors és hatékony is egyben:

Segítségével olyan professzionális szájhigiéniát alakíthatunk ki, amellyel nemcsak a fogkőnek, de az ínygyulladásnak és az újra és újra felbukkanó szuvasodásnak is búcsút inthetünk.

Ezután a speciális fogkőeltávolítás után tiszta, friss leheletet, fehérebb fogakat és egészségesebb szájflórát kapunk, rendszeresen végezve pedig egyre kevesebb fogkő képződésre számíthatunk. 

Megelőzhetjük, hogy gyulladás alakuljon ki az implantátum körül, de a már kialakult tasakok kezelésében is hatékony: a műgyökér sérülése, veszélyeztetése nélkül tisztítható a terület.

Durva dörzshatás nélkül tisztítja a fogpótlásokat, sőt még a legapróbb tejfogakkal is kíméletes.

A kezelés gyorsabb, célzottabb és hatékonyabb. Az egyedi, No pain technológiájának köszönhetően valóban fájdalommentes a fogkő eltávolítása.

A foghúzást végző orvosaink:

Kérjen időpontot!