Foggyökér eltávolítása szájsebésszel? Ez az előnye!

Foggyökér eltávolítása szájsebésszel? Ez az előnye!

A modern fogászat egyik alapelve a fogak megmentése és konzerválása, amiért már a legmodernebb eszközöket és digitális technológiát is segítségül hívják az orvosok. A fogászati kezelések és felhasznált anyagok is sokat változtak az elmúlt évtizedek alatt, tehát minden adott ahhoz, hogy akár idős korunkig is kitartsanak a fogaink.

Foggyökér eltávolítás konzultáció szájsebésszel

A fogak megmentésének legnagyobb ellensége valójában nem az eszközök hiánya, hanem a páciensek félelme és a miatta hanyagolt fogászati szűrővizsgálatok és kezelések. Lehet ugyanis bármilyen modern a fogászat, lehetnek a legkorszerűbb eszközök és anyagok az orvos kezében, csodát tenni nem lehet velük, ha későn érkezünk a rendelőbe. A fog nagyfokú romlása mellett már nem lehetséges a fogmentés.

  Időpontot kérek

  Milyen esetben kell fogat húzni?

  Kellemetlen élmény, ha az orvos közli, hogy a fogunk menthetetlen és ki kell azt húzni. Végül is pont ettől tartva kerültük a fogászatot és erre tessék! Ha azonban a foghúzás szükségessége kerül szóba, akkor rendszerint olyan fog a beteg, amelyet nem lehet már megmenteni.

  A foghúzás okai:

  • Foggyökér gyulladás esetén: mély szuvasodás, erősen destruált fog.
  • A gyökér kezelése ellenére sem szűnő fájdalom, gyulladás.
  • Gyökérkezelt fog, mely továbbra is a gyulladás tüneteit mutatja.
  • Parodontális gyulladás miatt menthetetlen, mozgó fog.
  • Foghúzás során betört foggyökér.
  • Erősen szuvasodott, letört fog.

  De fogszabályozási céllal egy-egy egészséges fogat is el kell olykor távolítani, vagy az állcsontban maradt, elő nem tört bölcsességfogak vagy szám feletti fogak esetén is szükséges a szájsebészeti fogeltávolítás.

  Visszamaradt foggyökér – Ezért fontos eltávolítani

  A beteg, húzásra ítélt fogak rendszerint nagyon rossz állapotban vannak és gócnak számítanak, ami azt is jelenti, hogy a baktériumok a véráramon keresztül más szerveinkhez eljutva további kellemetlenséget és furcsa tüneteket képesek okozni.

  Ha megtörtént a baj és az orvos nem tudta maradéktalanul kihúzni a fogat, szájsebészetre küld. Akármilyen nagy a kísértés, hogy elmeneküljünk a fog gyökér kiszedés elől, érdemes gyorsan túl esni rajta. A betört foggyökér eltávolítása fontos, mert fenntartja azt a gyulladásos közeget, ami a gyökércsúcs körül fennáll és továbbra is duzzanatot, fájdalmat generál és gócbetegség forrása lehet.

  Foggyökér eltávolítás műtét menete

  Foggyökér eltávolítás menete

  foghúzás kapcsán az emberek legnagyobb féleleme, hogy a beavatkozás fájdalmas, ráadásul közben a foggyökér beletörik, amit már csak szájsebészeti műtét segítségével lehet eltávolítani. A félelem tulajdonképpen érthető, ki ne szeretne könnyen, gyorsan, megpróbáltatások nélkül szabadulni a fogászati székből.

  A hagyományos fogászati ellátás során vagy egy felkészületlen rendelőben történt komplikáció esetén:

  • Vagy sokat kell várni a szükséges szakemberre és beavatkozásra,

  • vagy átirányítanak egy másik rendelő szájsebészeti rendelésére.

  A páciens ilyenkor egyébként is igencsak megviselt, a betört foggyökér pedig további fájdalmakat és duzzanatot okozhat. Mindehhez hozzájön még a félelem, hogy vajon lehetséges-e elérzésteleníteni a területet, és szükség lesz-e a rettegett vésésre.

  Cikkajánló:

  Nem tudod milyen egy professzionális műtéti fogeltávolítás? Legyél felkészült már a beavatkozás előtt! Szakembereink összes hasznos információja egy cikkben.

  Milyen fogászatot érdemes hát választani, ha foghúzásról van szó? A lényeg, hogy egy helyen minden segítség elérhető legyen a gyors foghúzáshoz, utána pedig a fogsor és a rágóképesség esztétikus helyreállításához. A kezelés legyen személyre szabott, gyors, kényelmes és fájdalommentes.

  Visszamaradt foggyökér eltávolítása miatt is sokan fordulnak klinikánk szakértő szájsebészeihez, hiszen nálunk azonnal rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök a beavatkozás gyors és fájdalommentes elvégzéséhez.

  Hogy szedik ki a foggyökeret?

  A fogtörés veszélye még a legnagyobb szakértelem mellett is fennállhat, hiszen ahogy egy elhanyagolt fog, úgy egy gyökérkezelt fog is könnyen törhet. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy a rendelőben milyen gyorsan tudják a professzionális ellátást biztosítani számunkra, mert a betört gyökér csak szájsebész segítségével távolítható el biztonságosan.

  Beletört foggyökér eltávolítása professzionális körülmények között:

  1. Gyors és célzott szájsebészeti konzultáció, panoráma röntgennel

  2. Görbe gyökerek, kiterjedt gyulladások feltérképezésére rendelőnkben CT felvétel készítésére is lehetőség van. A CT az alsó állkapocs idegcsatornája vagy felső fogakkal kapcsolatban, az arcüreg védelme miatt fontos diagnosztikai eszköz.

  3. A kihúzásra szánt fog és környezetének helyi érzéstelenítése.

  4. A fog vagy a maradékának feltárása, a terület megnyitása.

  5. A gyökér maradékok eltávolítása speciális szájsebészeti eszközökkel. Vésőt és kalapácsot már nem használunk. A szájsebész szükség esetén sebészi motorral szabadítja fel a gyökereket, így kerüljük el professzionálisan a pácienseknek oly kellemetlen tortúrát.

  6. Gyulladt foggyökér eltávolítása után a seb kitisztítása, a gyulladásos szövetek eltávolítása.

  7. A sebszéleket varratokkal egyesítik.

  8. Receptírás: szükség lehet antibiotikum kúrára is, de fájdalomcsillapító is jól jöhet még 1-2 napig.

  Szájsebészeti foghúzás és foggyökér eltávolítás előnyei

  • Gyors

  • Fájdalommentes

  • Szakszerű és precíz

  • Komplikációmentes

  Foggyökér eltávolítása után

  Fájdalom: A foggyökér húzás helye jellemzően érzékeny. Amennyiben műtéti eltávolítás történt, csontfájdalomra is számíthatunk, melyet azonban a vény nélküli fájdalomcsillapítók is 100%-ban csillapítani tudnak. Elhúzódó fájdalom azonban már gyulladást jelez, mellyel vissza kell menni az orvoshoz.

  Duzzanat: Néhány napig előfordulhat a húzás helyének enyhe-, műtéti eltávolítás esetén az arcnak duzzanata.

  Foghúzás utáni fájdalom okai

  Étkezés: Az érzéstelenítő hatásának múlásával lehet étkezni, azonban figyelembe kell venni azt, hogy milyen ételeket vagy italokat engedélyezett a szakember. Fogeltávolítás után, vagy műtéti beavatkozás esetén vannak olyan ételek, melyek fogyasztása néhány napig tilos.

  Cikkajánló:

  Szeretnél felkészülni a foghúzás utáni gyógyulásra? Mit lehet enni és mit nem a foghúzás után? Az összes info egy helyen!

  Komplikációk: A szájsebész utasításait maradéktalanul be kell tartani, a felírt gyógyszert be kell szedni, hogy a láz, utóvérzés vagy gyulladás, mint komplikáció elkerülhetők legyenek.

  Varrat: Általában 10 nap után történik meg a varratszedés, mely kb. 2 perc. Ehhez az időpontot általában még a foghúzáskor egyeztetik.

  Fájdalom és fogmosás foghúzás után

  Ne maradj fog nélkül a foghúzás után

  Ha körültekintően választunk fogorvost és fogászatot, akkor a legjobb kezekben lehetnek a fogaink és az új fogpótlásunk sorsa. Minél felkészültebb a klinika mind szakemberben, mind pedig a rendelkezésre álló technológiában, annál nyugodtabbak lehetünk, hiszen azzal a fogászattal hosszú távra tervezhetünk.

  Mindegy, hogy letört fog vagy beletört fog, nem kell fog nélkül maradnunk, míg elkészül a pótlásunk. Az átmeneti időszakra egy kivehető klipszet készítenek a fogorvosaink, ami diszkréten fedi el a foghiányt.

  Ideiglenes fogpótlás

  A fogakról és foghiányról vett lenyomat alapján akár előre is elkészíthető az ideiglenes pótlás. Mire a fogad vagy a visszamaradt foggyökér eltávolításra kerül, a kezedben lehet ez az ideiglenes kivehető pótlás. Ha implantátummal pótolják a foghiányod, ez a kivehető pótlás -a beültetés után-, az implantátum gyógyulása idején is biztonságosan takarja a hiányt.

  • Diszkrét kapcsokkal rögzül a szomszédos fogakhoz.
  • Könnyedén használható és tisztítható.
  • Tökéletesen elfedi a foghiányt.
  • A foghúzástól kezdve az implantátum gyógyulásáig használható.
  • Nem kell takargatni a szádat mosolygás vagy beszéd közben.

  A foghúzással ma már nem ér véget a kezelés, pótolni is kell a kihúzott fogakat, ráadásul esztétikusan, amibe más szakterületek fogorvosai is jobb, ha bekapcsolódnak, hogy a fogakat hosszú távon megőrizhessük, az elkészült fogpótlás pedig igazán tartós legyen.

  • A gyakorlott szájsebész nem csak fogat húz, de műgyökér beültetéssel pótolja is az elveszett gyökeret.
  • A parodontológus segíthet a fogágy egészségének helyreállításában, a további fogak elvesztésének megelőzésében.
  • A dentálhigiénia a többi fog egészséges és fogkőmentes környezetét teremti meg.
  • A fogpótlás szakértője pedig megtervezi azt az esztétikus fogpótlást, amely a gyógyulási időszak után elkészülhet. Akár még a mosolytervezés is szóba jöhet, ha nagyobb átalakítás előtt áll valaki.

  3 tipp, hogy elkerüld a kellemetlen foghúzást

  A kellemetlenségeknek könnyedén elejét lehet venni, ha a fogorvost is tudatosan választjuk ki magunknak és ehhez a megfelelő információk birtokában vagyunk.

  Foghúzás előtt állva a következő szempontok fontosak:

  1. A legjobb, ha a foghúzást gyakorlott szájsebész végzi.

  2. Legyen a fogászaton digitális panoráma röntgen vagy CT készülék elérhető.

  3. Foghúzás és szájsebészeti műtét előtt fontos tudni, hogy a beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzik, tehát fájdalomra nem kell számítani. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne éhgyomorra érkezzünk a beavatkozásra. Étkezzünk bőségesen, mert a zsibbadás elmúlásáig nem fogunk tudni és az izgalom és a vércukorszint csökkenése akár ájulást is előidézhet.

  Mindegy, hogy fogmegtartó kezelések, foghúzás vagy esztétikai beavatkozások szükségesek az egészséges és fehér fogsor megteremtéséhez, a Clinident Fogászati Centrum felkészült a komplex esetek ellátására is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magánrendelés keretein belül nyújtott szolgáltatás messze meghaladja a hagyományos, állami rendszerben kapottakat. Ott ugyanis a hosszú várakozási idő, az empatikus hozzáállás hiánya és az egy páciensre fordított idő sem számítanak az ellátás pozitívumainak.

   Időpontot kérek

   A foggyökér eltávolítás ára – Mire készülj?

   foggyökér eltávolítás ára esetén azzal érdemes tisztában lenni, hogy azt, az egészségmegőrzés érdekében mindenképpen el kell végeztetni, ám nem feltétlenül kerül sor műtéti beavatkozásra.

   Gyakorlott szájsebészeink mindig arra törekednek, hogy minél gyorsabban, minél kisebb beavatkozással távolítsák el a fogakat. A páciensnek is kisebb törődést jelent, ha nem terhelik őket feleslegesen. A több ezer foghúzásnyi tapasztalatuknak köszönhetően precíz technikával, professzionális eszközök mellett, gyorsan távolítják el a betört gyökereket.

   A visszamaradt foggyökér eltávolítása esetén a következő kezelésekre lehet szükség:

   • Panoráma röntgen
   • Fogkőeltávolítás: régen betört fog gyökér vagy elő nem bújt fog esetén (nem sürgősségi foghúzás) fontos a fogak alapos letisztítása, hogy a szájsebészeti műtét előtt minimálisra csökkentsük a szájban a baktériumok számát.
   • Fogeltávolítás vagy Műtéti fogeltávolítás

   Műtéti fogeltávolítás esetén a foggyökér eltávolítás ár a következő lépéseket foglalja magába:

   • helyi érzéstelenítés
   • szájüreg higiénés, műtéti előkészítése
   • rendelői steril előkészület
   • fogeltávolítás
   • sebkezelés – varrat elhelyezés
   • utógondozás: tanácsadás, receptírás
   • varratszedés

   Beletört foggyökér eltávolítása professzionálisan

   A fogászati megbetegedések sokakat érintenek, és közöttük szinte minden második ember retteg a fogorvostól. Gyermekkori rossz emlékek, vagy egyszerűen a fájdalomtól való félelem is állhat a háttérben, ám ez mit sem segít akkor, ha fáj a fog, és mihamarabbi szakorvosi segítség szükséges a csillapításhoz. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nagyon sok múlik azon, hogy melyik fogászat vagy milyen szakember mellett tesszük le a voksot. A korszerű technológia, a modern alapanyagok, módszerek és készülékek nélkülözhetetlenek a fájdalommentesség érdekében, de a dolog emberi oldala is mindenképpen figyelmet érdemel.

   Nem véletlen, hogy a páciensek egyre gyakrabban teszik le a voksot a Clinident prémium kategóriás ellátása mellett. A visszamaradt foggyökér eltávolítása is gyorsan, fájdalommentesen történik profi szájsebészek közreműködésével, így, ha a fog állapotából adódóan a gyökér beletörik, mihamarabb sikerülhet a dolog végére járni várakozás és szenvedés nélkül.

   Kezelést végző orvosaink:

   Kérjen időpontot!