Fogpótlás fogászati híddal: a leggyorsabb megoldás foghiányra

A foghúzás óta kerülöd a fogászat látogatását? Ne tedd, mert még a foghiány is visszafordíthatatlan következményekkel járhat!

Amikor foghiánnyal küzdesz, fontos, mielőbb orvosolni a helyzetet, mihamarabb pótoltatni az elvesztett fogaidat. A hiányzó fog ugyanis komolyabb egészségügyi problémákat is okozhat. Halogatás helyett inkább tájékozódj és válassz magadnak fogorvost!

Csokorba szedtük a legfontosabb információkat a lehetséges megoldásokról! Összegyűjtöttük a fogpótlás fajtáit, bemutatjuk a legegyszerűbb és a legprofesszionálisabb módokat is a fogpótlásra.

Esztétikus fogpótlás híddal

Milyen esetben ajánlott fogpótlás készítése?

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy már egy fog hiánya is negatív hatással van a teljes fogazatra, azon keresztül pedig az általános fizikai- és mentális állapotunkra is. Sokan úgy gondolják, hogy egy-egy fog hiánya még nem a világvége, gond nélkül lehet nélkülük élni, pedig a negatív hatásához kétség sem fér.

 • Fogpótlást minden olyan esetben ajánlják a fogorvosok, ahol a hiányzó foggal csökken a rágófunkció, a fogsor esztétikuma vagy megváltozik a beszéd.

 • Hídpótlásban gondolkozhatunk akkor is, ha fogágybetegség mellett szeretnénk a fogainkat helyreállítani és megerősíteni. Ilyenkor a foghíd elsődleges funkciója a mozgó fogak rögzítése, stabilizálása.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A mozgó fogak összekötésével a híd merevítő funkcióját használjuk ki, csökkentve a fogak mozgathatóságát, mellyel az idő előtti elvesztésük előzhető meg. Fogágybetegséggel élők számára a szakértők a cirkónium fogpótlást javasolják elsősorban, annak biokompatibilis tulajdonsága miatt.

Legkorszerűbb. Legélethűbb. Biokompatibilis.

99%-os népszerűség. Fémmentes cirkon korona és híd saját fogra és implantátumra.

Neked ajánljuk!

Cirkónium korona – élethű fogkorona fémmentesen

Érvek a fogpótlás készítése mellett

Akár egyetlen fog hiánya is elindíthat egy olyan folyamatot, amely újabb és újabb fog elveszítésével jár. Így okoz egyetlen rossz döntés – a foghiány pótlásának elmulasztása – fájdalmas következményeket.

A hiány azonnal hatást gyakorol a szomszédos fogakra és a hiányzó fog párjára, ez pedig idővel a többi fogra is kihat. A fogsor hiánytalan helyreállítása évekkel később pedig már jóval komplexebb és költségesebb folyamat lesz.

A mosolyunkon esett csorba miatt kevesebbet mosolygunk, többet takargatjuk a szánkat, csökken az önbizalmunk, hanyagolni kezdjük a társasági életet, tehát a foghiány szép lassan még a közösségtől is elszeparál.

• Ha ez nem volna elég indok, kutatások már arra is rávilágítottak, hogy a jelentős foghiány idővel demenciát (időskori elbutulást) okozhat, hiszen a rágásra képtelen pácienseknél romlani kezd az agyi véráramlás is.

Jellemző esetek, amikor a híd fogpótlás a megoldás

• Foghúzás után, a szomszédos fogak lecsiszolásával foghíd készülhet.

• Több fog hiányának pótlása, – saját fogak lecsiszolása nélkül-, implantátum beültetésre készülő foghíd pótlással lehetséges.

• Veleszületett csírahiány miatti funkcionális- vagy a túl nagy fogközök miatti esztétikai problémák megoldására szintén remek alternatíva a fogpótlás, ha nem szeretnénk fogszabályozásba kezdeni.

• Fogágybetegség miatt mozgó fogak stabilizálására cirkon foghíd javasolt.

Mire számíthatunk fogpótlás nélkül, miért van szükségünk rá?

A foghiánynak akár súlyos szövődményei is lehetnek, hiszen felborul a szájüregben lévő egyensúly. Ijesztően hangzik, de a kontaktpontrendszer megbomlása miatt a harapáskor létrejövő erők nem vezetődnek el egyenletesen, és ez a fogakra nézve komoly következményekhez vezet.

Vegyünk ki egy fogat a fogaskerékből, és látható, hogy hirtelen milyen döcögőssé válik a rendszer működése. A fogazattal sincs ez másképp, hiszen a hiány esetén számolni kell a következőkkel:

• A hiányt határoló szomszédos fogak bedőlnek a résbe, elmozdulnak, ami idő előtti meglazulásukhoz vezethet.

• A hiánnyal szemközti fogak kijjebb emelkednek a helyükről, keresik a párjukat.

• A csontleépülés fokozódhat az elvesztett fogak helyén, ami később megnehezíti a fogpótlás készítését.

• A megmaradt fogak túlterhelődése miatt fogágy-károsodás léphet fel,

• A rágóképesség csökken és ennek következtében romlik az emésztés.

• A hiányzó fogak látványa elhanyagolt fogazat benyomását kelti, mely önértékelési zavarokhoz, önbizalomhiányhoz vezet.

• A hangképzés és a beszéd érthetősége romlik, főleg az elülső fogak hiánya esetén.

Kérjen időpontot konzultációra, és ismerkedjen meg specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Mi az a fogpótlás, milyen típusai léteznek, melyiket válaszd?

A fogpótlás valamilyen fokú foghiány áthidalására, pótlására szolgáló, mesterséges fogmű. Mesterséges, azaz fogtechnikai laborban készül, mégis a modern technológiának köszönhetően képes 100%-ig élethű, természetes hatást kelteni.

Az elveszített, kihúzott fogak pótlására többféle megoldás is létezik:

• részleges kivehető- vagy teljes kivehető fogsor,

• fogászati híd

• fogászati implantátumra készülő hídpótlás,

• fogászati implantátumra készülő rögzített vagy kivehető fogsor.

Fogpótlás híddal: tulajdonságok és előnyök

Mit nevezünk fogászati hídnak?

Fogászati hídnak vagy foghídnak nevezzük azt a fogpótlást, amely egy vagy több, hiányzó fog pótlására készül annak érdekében, hogy eltüntessük a hiányból adódó esztétikai problémákat és helyreállítsuk a rágás- és beszédfunkciót.

A foghíd a hídpillérre ragasztott koronából és a hiányt pótló műfogakból, úgynevezett hídtestből áll. Ezek a műfogak is porcelánból készülnek és teljesen úgy is néznek ki, mint az igazi, természetes fogak. A híd pillérje lehet természetes fog, implantátum vagy a kettő kombinációja.

Ezeket a hídtípusokat alkalmazzuk a Clinidentnél

Hagyományos híd fogpótlás

Egy hagyományos, több mint 100 éves megoldásról beszélünk, amely hatékonyan képes pótolni az elveszített vagy kihúzott fogakat. Költséghatékony és gyors, ezért -bár korszerűbb megoldásként a fogászati implantátum is rendelkezésre áll-, még mindig sokan választják a hagyományos foghidat.

A hiányt határoló pillérfogakon nyugszik a híd, ezeken a fogakon lévő porcelán koronák fogják közre a hídtestet, ami pótolja az elvesztett fogakat.

• Amennyiben csak néhány fog hiányzik egymás mellett, akkor elegendő a szomszédos fogakat igénybe venni, ha azonban kiterjedt a foghiány, akkor szükség lehet további tartófogakat is lecsiszolni, bevonni a fogpótlásba.

Hagyományos fogászati híd

Implantátumokon nyugvó híd

Amennyiben a feltételek adottak, létezik egy korszerűbb megoldás az elvesztett fogak pótlására, mint a fogászati híd, mégpedig a fogászati implantátum. Az implantátumon megtámasztott híd a hagyományos hídhoz hasonló megoldást kínál, de eredeti fog helyett a pillérkoronák ezúttal az implantátumokra kerülnek.

Az implantátumok a hiányzó fogak pótlásának modern eszközei: 

• Az implantátumot az állcsont azon részébe helyezik, ahol a foggyökér eredetileg elhelyezkedett.

• Amint a csontba tökéletesen beépült az implantátum, korona helyezhető rá vagy ha több fog is hiányzott, akkor egy egész híd.

• Ezzel a foghiány tisztán implantátumok segítségével pótolható, nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolására, vagy arra, hogy kivehető fogpótlást készítsünk.

• Még abban az esetben is alkalmazható implantátumokon nyugvó rögzített fogpótlás, azaz híd, ha valamennyi fog hiányzik már az egyik, vagy esetleg mindkét állcsontból.

• Az implantátum tartós, hiszen akár egész életre is megszüntetheti a foghiány problémát, páratlanul szép, természetes hatású, valamint szövetbarát megoldás.

Implantátum beültetésre fogpótlás híd

Kérjen időpontot konzultációra, és ismerkedjen meg specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Maryland híd

A legfőbb előnye ennek a hídtípusnak, hogy az egészséges tartófogakat egyik oldalon sem kell csiszolni, ezért az foganyag-veszteség nélkül képes pótolni az elvesztett fogakat.

• Ez a hídtípus szinte kizárólag csak a metszőfogak területén használatos, és manapság inkább csak átmeneti megoldásként szolgál.

• A hiányt pótló fog megerősített kerámiából készül és kis “szárnyakkal” rögzül a szomszédos fogak belső felszínéhez, erős fogászati ragasztóanyag segítségével.

• A “szárnyak” láthatatlanok maradnak, csak a porcelán látszik kívülről, ami a természetes fog esztétikáját adja vissza.

Maryland híd

Szabad végű fogászati híd

A szabad végű híd lényege az, hogy a hiányt pótló műfog csak a híd egyik oldalán van megtámasztva.

• Főleg a legutolsó fogak hiánya esetén alkalmazzuk, ha implantátummal vagy fogsorral nem tudjuk megoldani a fogak pótlását.

A végeredmény inkább esztétikai funkciót lát el, az előnye pedig az, hogy kevesebb fog kezelésére, lecsiszolására van szükség.

Hiányzó őrlőfogak esetében alkalmazzák, amikor csak ezzel a megoldással lehet biztosítani a zárt harapást, vagyis, hogy lent és fent is ugyanannyi fog legyen egymással szemben.

Így zajlik a fog híd készítése

Diagnosztika és kezelési terv

Mielőtt letennénk a voksot egy adott fogpótlás kezelés mellett, mindenképp javasoljuk a személyes konzultációt a fogorvossal, így pontos képet lehet kapni arról, melyik kezelés a legmegfelelőbb megoldás.

A fogászati probléma felismerését a diagnosztika segíti: a fizikális vizsgálatnak és a röntgen vizsgálatnak köszönhetően átfogó képet kapunk szájüregi képleteidről, így összeállíthatunk egy precíz, megvalósítható kezelési tervet.

 

A hagyományos híd fogpótlás készítésének lépései

 • Előkészítés

Helyi érzéstelenítés mellett eltávolítjuk a fog sérült részeit, lecsiszoljuk (preparáljuk) 1 mm mélységben, így kialakítjuk azt a formát, ami a fogkorona alapját képezheti.

 • Lenyomat és fogszín kiválasztása

Lenyomatokat készít az orvos, mely alapján a fogtechnika fog dolgozni, valamint az orvos és a páciens együtt meghatározza a kívánt fogszínt.

 • Ideiglenes korona készítése

A fogra mindig kerül ideiglenes híd vagy korona, hogy megvédje a lecsiszolt fogakat és az ínyt, valamint megfelelő esztétikai megoldást biztosítson a végleges fogpótlás elkészültéig.

 • A híd elkészítése a fogtechnikai laborban

A lenyomat alapján minta készül és erre a mintára készíti el a fogtechnikus a hidat. A végleges híd kb. 10-14 nap alatt készül el.

 • Híd beragasztása a rendelőben

A végleges hidat az ideiglenes fogpótlás helyére bepróbálja a fogorvos, és ha mindent rendben talál, az megfelelően illeszkedik, színe és formája tökéletes, akkor a fogpótlás véglegesen rögzítésre kerül.

 • Végeredmény a gyönyörű és természetes mosoly!

A fog megjelenésében és funkciójában is megtévesztésig hasonló lesz a természetes fogakhoz. A megfelelő gondozás hosszú évekre biztosíthatja a gyönyörű mosolyt és az egészséges harapást.

Leggyakoribb páciens kérdések a fogpótlás készítéséről

Mennyire fájdalmas a fogpótlás készítésének folyamata?

A fogpótláshoz, – amennyiben hagyományos hídról van szó-, bizony szükséges a saját fogak lecsiszolása, míg implantálás esetén műtéti beavatkozásra kerül sor. Bármelyiket is választjuk, teljes, helyi érzéstelenítésben történik a beavatkozás, tehát a zsibbadáson túl semmilyen kellemetlenségre nem kell készülni.

Mi jelenthet nehézséget a fogpótlás készítése során?

Foghíd előkészítésénél előfordulhat néhány nem várt, azonban valószínűsíthető probléma, melyek miatt szükséges lehet a kezelési terv módosítása:

Egy-egy fog gyökérkezelése: a gyökérkezelés szükségessége attól is függ, mekkora foganyagot kell a csiszoláskor a fogból elvenni ahhoz, hogy a pillérfogra a korona funkcionálisan is megfelelő legyen.

• Fémallergia: a páciensek számára elsőként mindig a fémmentes koronákat javasoljuk, a fémérzékenység ugyanis bármely korban kialakulhat. Ha azonban mégis fémvázas, porcelán híd készül, javasoljuk az előzetes allergiateszt elvégzését. A beragasztás után fellépő fémallergia esetén ugyanis már nem tudunk módosítani, a hidat újra el kell készíteni egy allergén mentes anyagból, ez pedig többletköltséget ró a páciensre.

• Fogágybetegség: fogínysorvadás esetén szintén nem mindegy, milyen anyagú híd készül. Ezekben az esetekben is az a legjobb, ha a cirkóniumot választjuk.

Hány fogat lehet híddal pótolni?

Hagyományos híd esetén a legfőbb szempont, hogy mindkét oldalon legyenek pillér fogak, amelyek a megfelelő támasztékot és a rágóerők eloszlását biztosítják. Általában 2-3 foghiány áthidalása még kényelmesen megoldható, efölött már teljes mértékben egyedi, szakértői vizsgálat és tervezés szükséges, melybe akár a gnatológust is bevonja a fogorvos.

Kérjen időpontot konzultációra, és ismerkedjen meg specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Hány fog kell egy körhídhoz?

A körhíd azt jelenti, hogy egy teljes állcsonton, a több fog hiányának áthidalására egy, egybefüggő, kb. 14 fogból álló híd készül. Az, hogy hány saját fog kell egy körhídhoz, vagyis készülhet-e körhíd a megmaradt fogainkra, az legfőképpen attól függ, hogy hány fogunk hiányzik és melyek azok a fogak.

A fogpótlás tervezése rendkívül komoly feladat, mert egy rosszul tervezett és kivitelezett hídnak bizony kellemetlen következményei lehetnek, akár a meglévő fogak is veszélybe kerülhetnek, azok előnytelen terhelése miatt.

Miért ajánljuk a Clinidentben készült fogpótlásokat?

 • Clinidentben olyan fogorvosok dolgoznak, akik a legújabb eszközöket, technikákat és anyagokat alkalmazzák a fogpótlások készítése során.

 • Klinikánkon helyben rendelkezésre állnak a legmodernebb, digitális diagnosztikai eszközök: a panoráma röntgen és a 3D CT.

 • A fogpótlásokhoz, a fogazat helyreállításához, olyan korszerű technológiákat alkalmazunk, mint a mosolytervezés, a mikroszkópos gyökérkezelés, a digitális lenyomatvétel és az EMS Airflow Prophylaxis Master készülék.

 • Fogorvosaink mindig a fogak hosszú távú érdekeit, azok egészségét tartják szem előtt, amellett, hogy maximális természetes hatást igyekeznek elérni a fogpótlások elkészítésével.

 • Partnerünk egy olyan fogtechnikai laboratórium, amely évente több ezer, páratlanul egyedi és természetes fogpótlást készít kiváló minőségű anyagok felhasználása mellett.

 • A fogaid egészségét és az elkészült fogpótlás tartós ragyogását két kontroll között, az EMS Irányított Biofilm Terápiával, a leggyengédebb szájhigiéniás tisztítással biztosítja a fogászati rendelő.

Hogyan, milyen garancia vonatkozik a fogpótlásra?

A Clinident Fogászati Centrum a fémkerámia híd és fémmentes fogászati híd esetében is 3 év garanciát vállal az elkészült fogpótlásra.

Cserébe 3 évig személyre szabott fogászati gondozásban részesülsz: rendszeres fogorvosi kontrollt biztosítunk és lehetőséget -a legmodernebb- Irányított Biofilm Terápiás fogtisztításra, mellyel még a fogkő kialakulása is megelőzhető.

Hogyan gondoskodj a fogpótlásodról a következő kontrollig?

A garancia megőrzéséhez szükséges teendőid:

 • A végleges rögzítést követően a harapás magasságának ellenőrzéséhez részt kell venni az INGYENES KORREKCIÓN.
 • Fél évente meg kell jelenni a kontrollvizsgálatokon.
 • Évente legalább egyszer részt kell venni egy hagyományos FOGKŐELTÁVOLÍTÁSON vagy az Irányított Biofilm Terápiás fogtisztításon.
 • A profi tisztításon túl a fogak HELYES, OTTHONI ÁPOLÁSA is elengedhetetlen, melynek kialakításában dentálhigiénikusaink támogatnak téged.
 • Amennyiben az orvos ÉJSZAKAI HARAPÁSEMELŐT adott, azt mindig használnod kell.

Mennyibe kerül rendelőnkben a híd fogpótlás

Egy fog pótlása esetében fogorvosaink általában a legjobb megoldást, a legminimálisabb beavatkozással járó implantátum beültetést javasolják, melyre sok esetben, már a konzultációt követő napokban lehetőség nyílik.

Az implantálás gyors és korszerű, s mivel rendkívül tartós megoldás a műgyökérre készülő fogpótlás, így sokszorosan is megtérülő befektetésnek számít, ráadásul nem jár egyetlen egészséges fog „beáldozásával” sem.

A teljes fogpótlás kezelés azonban attól és akkor válik személyre szabottá, ha részt veszel a konzultációnkon. Az állapotfelméréssel pontosan megállapítható, hogy a hiányzó fogak pótlása mekkora beavatkozást tesz majd szükségessé, így tiszta képet kaphatsz a várható költségekről is.

A kezelést végző orvosaink:

Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

Konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

Kérjen időpontot!