Foghiánnyal küzd? Szeretné pótoltatni az elvesztett fogait? A híd megoldást jelent. Fontos mielőbb orvosolni a helyzetet a komolyabb egészségügyi problémák elkerülése érdekében:

 • A rágóképesség csökken és ennek következtében romlik az emésztés

 • A szomszédos fogak elmozdulnak, ami idő előtti meglazulásukhoz vezethet.

 • A hiányzó fogak látványa elhanyagolt fogazat benyomását kelti.

 • A hangképzés és a beszéd érthetősége romlik, főleg az elülső fogak hiánya esetén.

 • A csontleépülés fokozódhat az elvesztett fogak helyén, ami később megnehezíti a fogpótlás készítését.

Egy vagy több fog pótlására ajánlott hidat alkalmazni annak érdekében, hogy eltüntessük a hiányból adódó esztétikai problémákat és helyreállítsuk a rágás- és beszédfunkciót. A híd hídpillérre ragasztott koronából, és a hiányt pótló műfogakból, úgynevezett hídtestből áll. Ezek a műfogak is porcelánból készülnek, és teljesen úgy néznek ki, mint az igazi, természetes fogak. A pillér lehet természetes fog, implantátum vagy a kettő kombinációja.

Hidakat alkalmazhatunk fogínysorvadás miatt meglazult fogak megerősítésre is. A mozgó fogak összekötésével a híd merevítő funkcióját használjuk ki, így csökkentve a fogak mozgathatóságát, ezzel megelőzhető az idő előtti elvesztésük.

Fogpótlás híddal, fogászati híd

Fogpótlás híddal, fogászati híd

Miért van szükség a fogpótlásra?

Azért, mert a foghiánynak akár súlyos szövődményei is lehetnek, hiszen felborul a szájüregben lévő egyensúly. Ijesztően hangzik, de a kontaktpontrendszer megbomlása miatt a harapáskor létrejövő erők nem vezetődnek el egyenletesen, és ez komoly következményekhez vezethet.

Vegyünk ki egy fogat a fogaskerékből, és látható, hogy hirtelen milyen döcögőssé válik a rendszer működése. A fogazattal sincs ez másképp, hiszen a hiány esetén számolni kell a következőkkel:

 • a fogak túlterhelődése miatt fogágy-károsodás léphet fel,

 • az érintett területen leépül a csontállomány,

 • a hiányt határoló fogak bedőlnek a résbe,

 • a hiánnyal szemközti fogak kijjebb emelkednek a helyükről,

 • károsodik a fog tartószerkezete.

Akár egyetlen fog hiánya is elindíthat egy olyan folyamatot, amely újabb és újabb fog elveszítésével jár. Így okoz egyetlen rossz döntés – a foghiány pótlásának elmulasztása – fájdalmas következményeket.

Ha ez nem volna elég indok, kutatások már arra is rávilágítottak, hogy a jelentős foghiány idővel demenciát (időskori elbutulást) okozhat, hiszen a rágásra képtelen pácienseknél romlani kezd az agyi véráramlás.

Az elveszített, kihúzott fogak pótlására szerencsére ma már számtalan megoldás létezik.

 • részleges kivehető- vagy teljes kivehető fogsor,

 • fogászati híd (és annak tartópillére, a fogászati korona)

 • fogászati implantátum.

Mit nevezünk fogászati hídnak?

Fogászati hídnak vagy foghídnak nevezzük azt a fogpótlást, amikor egy foghiányos területet több korona egymáshoz ragasztásával pótolunk. Egy hagyományos, több mint 100 éves megoldásról beszélünk, amely hatékonyan képes pótolni az elveszített vagy kihúzott fogakat. Költséghatékony és gyors, ezért bár ma már létezik nála jobb megoldás (fogászati implantátum), még mindig sokan választják.

Amennyiben a feltételek adottak, létezik egy korszerűbb megoldás az elvesztett fogak pótlására, mint a fogászati híd, mégpedig a fogászati implantátum.

Az implantátum tartós, hiszen akár egész életre is megszüntetheti a foghiány problémát, páratlanul szép, természetes hatású, valamint szövetbarát megoldás.

Mielőtt letennénk a voksot egy adott fogpótlás kezelés mellett, mindenképp javasoljuk a személyes konzultációt a ​fogorvossal, így pontos képet lehet kapni arról, melyik kezelés a legmegfelelőbb megoldás.

Ezeket a hídtípusokat alkalmazzuk a Clinidentnél

Hagyományos híd

A hiányt határoló pillérfogakon nyugszik a híd, a fogakon lévő porcelán koronák fogják közre a hídtestet, ami pótolja az elvesztett fogakat. Amennyiben csak néhány fog hiányzik egymás mellett, akkor elegendő a szomszédos fogakat igénybe venni, ha azonban kiterjedt a foghiány, akkor szükség lehet további tartófogakat is bevonni a fogpótlásba.

Szabad végű fogászati híd

A szabad végű híd lényege az, hogy a hiányt pótló műfog csak a híd egyik oldalán van megtámasztva, a másik oldala a levegőben (az íny felett) „lóg“. Főleg a legutolsó fogak hiánya esetén alkalmazzuk, ha implantátummal vagy fogsorral nem tudjuk megoldani a fogak pótlását. A végeredmény inkább esztétikai funkciót lát el, az előnye pedig az, hogy kevesebb fog kezelésére, lecsiszolására van szükség. Hiányzó őrlőfogak esetében alkalmazzák, amikor csak ezzel a megoldással lehet biztosítani a zárt harapást, vagyis, hogy lent és fent is ugyanannyi fog legyen egymással szemben.

Ragasztott híd (Maryland híd)

Ez a hídtípus szinte kizárólag csak a metszőfogak területén használatos. A legfőbb előnye ennek a hídtípusnak, hogy az egészséges tartófogakat egyik oldalon sem kell csiszolni, ezért az foganyag-veszteség nélkül képes pótolni az elvesztett fogakat. A hiányt pótló fog megerősített kerámiából készül és kis “szárnyakkal” rögzül a szomszédos fogak belső felszínéhez, erős fogászati ragasztóanyag segítségével. A “szárnyak” így láthatatlanok maradnak, csak a porcelán látszik kívülről, ami a természetes fog esztétikáját adja vissza.

Implantátumon nyugvó híd

Az implantátumon megtámasztott híd a hagyományos hídhoz hasonló megoldást kínál, de eredeti fog helyett a pillérkoronák ezúttal az implantátumokra kerülnek.

Az implantátumok a hiányzó fogak pótlásának modern eszközei. Az implantátumot az állcsont azon részébe helyezik, ahol a foggyökér eredetileg elhelyezkedett. Amint a csontba tökéletesen beépült az implantátum, korona helyezhető rá, vagy ha több fog is hiányzott, akkor egy egész híd. Ezzel a foghiány tisztán implantátumok segítségével pótolható, nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolására, vagy arra, hogy kivehető fogpótlást készítsünk.

Még abban az esetben is alkalmazható implantátumokon nyugvó rögzített fogpótlás, azaz híd, ha valamennyi fog hiányzik már egyik vagy mindkét állcsontból.

Fogpótlás folyamata

Fogpótlás folyamata

  Online bejelentkezés

  Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

  foghíd

  Ezek a fogászati híd elkészítésének lépései

  Koronák, hidak előkészítésénél előfordulhat néhány nem várt, azonban valószínűsíthető probléma, melyek miatt szükséges lehet a kezelési terv módosítása:

  • Egy-egy fog gyökérkezelése: a kezelés szükségessége attól függ, mekkora foganyagot kell a csiszoláskor a fogból elvenni ahhoz, hogy a korona funkcionálisan is megfelelő legyen.
  • Fémallergia: a páciensek számára elsőként mindig a fémmentes koronákat javasoljuk, a fémérzékenység ugyanis bármely korban kialakulhat. Ha azonban mégis fémkerámia híd készül, javasoljuk az előzetes allergiateszt elvégzését. A beragasztás után fellépő fémallergia esetén ugyanis már nem tudunk módosítani, a hidat újra el kell készíteni egy allergén mentes anyagból.
  • Egy cukorbetegség miatt kialakult fogágybetegség esetén, szintén nem mindegy, milyen anyagú híd készül. Ezekben az esetekben is a legjobb megoldást, a cirkóniumot javasoljuk.

  Diagnosztika

  A fogászati probléma felismerését a diagnosztika segíti: a fizikális vizsgálat és a képalkotó-eljárás miatt átfogó képet kapunk szájüregi képleteidről, így összeállíthatunk egy precíz, megvalósítható kezelési tervet.

  Előkészítés

  Eltávolítjuk a fog sérült részeit, lecsiszoljuk (preparáljuk) 1 mm mélységben, így kialakítjuk azt a formát, ami a korona alapját képezheti.

  Lenyomat és fogszín kiválasztása

  Lenyomatot készítünk és lemintázzuk a lecsiszolt fog formáját. Közben a pácienssel együtt meghatározzuk a kívánt fogszínt.

  Ideiglenes korona készítése

  A fogra mindig kerül ideiglenes fogpótlás, hogy megvédje a lecsiszolt fogakat és az ínyt, valamint megfelelő esztétikai megoldást biztosítson a végleges fogpótlás elkészültéig.

  A híd elkészítése a fogtechnikai laborban

  A lenyomat alapján minta készül és erre a mintára készíti el a fogtechnikus a hidat. A végleges híd 1 hét alatt készül el.

  Híd beragasztása a rendelőben

  A végleges híd elkészültekor az ideiglenes korona helyére bepróbáljuk, és ha mindent rendben találunk, az megfelelően illeszkedik, színe és formája tökéletes, a korona a fogra ragasztóval rögzítésre kerül.

  Végeredmény a gyönyörű és természetes mosoly!

  A fog megjelenésében is funkciójában is megtévesztésig hasonló lesz a természetes fogakhoz. A megfelelő gondozás hosszú évekre biztosíthatja a gyönyörű mosolyt és az egészséges harapást.

  Így alakulhat a folyamat költsége

  Fogászati híd áraink az árlista menüpont alapján

  Porcelán leplezésű korona/hídtag:

  59 900 Ft

  • helyi érzéstelenítés
  • fog előkészítése koronához
  • lenyomatvétel
  • fogtechnikus által elkészített korona rögzítése

  Cirkónium kerámia korona/hídtag:

  89 900 Ft

  • helyi érzéstelenítés
  • fog előkészítése koronához
  • lenyomatvétel
  • CAD/CAM rendszerrel történő korona tervezés és elkészítés
  • elkészített cirkónium korona rögzítése

  Időtartam: A teljes munka 14 nap alatt készül el.

  A teljes fogpótlás kezelés attól és akkor válik személyre szabottá, ha a páciens részt vesz a konzultáción. Az állapotfelméréssel pontosan megállapítható, hogy a hiányzó fogak pótlása mekkora beavatkozást tesz majd szükségessé. Egy hiányzó fog esetében a legminimálisabb beavatkozással járó implantátum beültetést javasoljuk, melyre sok esetben, már a konzultációt követő napokban lehetőség nyílik. Ha pedig a készülő fogpótlás anyagát illetően hezitálunk, akkor mindenképpen számoljunk a fogászati allergia teszt elvégzésével is mielőtt meghozzuk a végső döntést.

  A kezelést végző orvosaink:

  Dr. Koncz Zsófia

  Dr. Koncz Zsófia

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
  Dr. Sas Krisztina

  Dr. Sas Krisztina

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

  Az alábbi írásaink is érdekelhetnek:

  Fogpótlás beültetéssel vagy beültetés nélkül

  Pácienseink gyakran összetettebb problémákkal keresnek fel bennünket, mint egy-egy fog esztétikai restaurációja porcelán fogkorona vagy esztétikus porcelán héj által. A száj egészének egészségét, a fogazat funkcionális hibáit, a rágóízületek egészségét és működését is szem előtt kell tartanunk, amikor fogpótlást tervezünk, hiszen ez alapjaiban határozza meg, milyen foghíd vagy porcelán fog korona pótlás készülhet.

  Esetbemutatás: Fogpótlás variációk híddal, implantátummal, fémmentesen

  Bemutatunk 3 különböző esetet, melyeknél fémmentes fogpótlás variációk készültek a foghiány megszüntetéséért és az esztétikus, egészséges mosolyért.

  Mindent a foghíd árakról

  Attól függően, hogy a foghíd pótlás miből készül, lehetnek különbségek a készülő pótlás árai között. Választhatunk az egyszerűbb és olcsóbb fémkerámia porcelán korona vagy a drágább, viszont számos előnnyel rendelkező cirkónium között, amely biokompatibilis, esztétikus és allergiamentes pótlás forma.

  Online bejelentkezés