Foghíd fogra vagy implantátumra – Anyagok, típusok, árak

Amikor a foghiány pótlására keressük a megoldást először is azt kell eldöntenünk, hogy a hagyományos foghíd pótlást vagy az implantátum beültetést választjuk.

Másodszor pedig azt érdemes majd fontolóra venni, hogy milyen anyagból készüljön az új fog. Az alapanyagtól függően ugyanis különbségek lesznek a készülő fogpótlás árai között.

Foghíd pótláshoz választhatjuk a fémkerámiát vagy a számos előnnyel rendelkező fémmentes cirkóniumot is. Ez utóbbinak, már több, mint 25 éve biztos helye van a fogászatban, hiszen biokompatibilis, esztétikus, allergiamentes, ráadásul a Clinident pácienseinek már cirkónium implantátumra is elkészítik.

Foghíd Budapest – konzultáció foghíd készítése előtt

  Kérjen időpontot!

  Miért kell a foghíd, milyen szövődményt előzhetünk meg vele?

  Foghúzás után a foghiány megszüntetését nem érdemes halogatni. A mosolyvonalban keletkezett hiány rendezése valahogy azonban mindig sürgetőbb. A látványos esztétikai probléma orvoslása sokak számára motiválóbb, mint a rágó fogak hiánya.

  Bárhol is legyen azonban a foghiány, pótlás nélkül végérvényesen is megváltozik majd a fogsor képe.  A nyilvánvaló egészségügyi kockázatok mellett ilyenkor egy dominóeffektus indul el: a fogsor kényes egyensúlyának felborulásával akár újabb és újabb fogak is veszélybe kerülhetnek.

  Egy újonnan kialakult foghiány biztosan és folyamatosan változó fogsor képet eredményez majd: 

  • A hiányhoz legközelebb álló, szomszédos fogak a hiány felé mozdulhatnak, az elvándorlással nagyobb rések jelennek meg a fogsorban, ami miatt pedig több fog is túlterhelődhet.

  • A szemközti állkapocsban lévő fogak felfelé vagy lefelé is elmozdulhatnak, miközben a már hiányzó rágópárjukat keresik.

  • A gyökér stimuláló hatásának hiányában a foghiány helyén lévő csont elkezd fogyni, az állcsont tömege csökken, ami megint csak a szomszéd fogak stabilitására és elmozdulására lesz hatással.

  Egy foghíd segítségével azonban helyreállíthatjuk az eredeti állapotot, és megelőzhetünk az egészségünkre, megjelenésünkre hosszú távon ható problémákat.

  Foghíd nélkül – Ezek a foghiány következményei

  A foghiány lehetséges egészségügyi szövődményei:

  • Harapási problémák, egyes fogak túlterhelődése.
  • Rágási nehézségek, romló emésztés.
  • Gnatológiai problémák: állkapocsfájdalom a fogak és az állkapocs extra igénybevétele miatt.
  • A beszéd és a kiejtés romlása.
  • Az arc formájának elvesztése, látványos öregedés.
  • Önértékelési gondok a mosoly és a megjelenés miatt.

  Milyen foghíd fajták léteznek?

  Ha egy vagy több fog hiányzik a fogsorból, akkor az számos módon érinthet bennünket, és számos kellemetlenség árán tapasztalhatjuk meg a hátrányát. Mivel minden egyes fog fontos szerepet tölt be a sorban és szoros együttműködésben is állnak egymással, így akár már egy fog hiánya is komoly változásokat képes előidézni. A fogászati híd tehát a hiányzó fogak pótlását célzó fogpótlás fajta, mely saját fogakra és műgyökérre is készülhet.

  Foghíd saját fogakra készítve

  Hagyományos formájában a hiány melletti saját fogak a híd tartópillérei lesznek, melyeket ilyenkor szintén kezelésnek vetnek alá, előkészítik, lecsiszolják őket.

  • Egy foghiány pótlására általában egy olyan háromtagú híd készülhet, ahol a hiánnyal szomszédos fogak a pillérfogak.
  • Több hiányzó fog esetén a szükséges stabilitáshoz már több tartópillérre vagyis több saját fog lecsiszolására lesz szükség.
  • Amennyiben a pillérként funkcionáló saját fogak is erősen elhasználódtak és meggyengültek, úgy esetükben gyökérkezelésre, csapos megerősítésre és csonkfelépítésre is szükség lesz.

  Allergiamentes fogpótlás fémmentes cirkóniumból

  A foghiány pótlásának kíméletes, modern és tartós alternatívája a fogbeültetés. Ezzel megkímélhetjük a saját fogakat a lecsiszolástól, mivel ebben az esetben pótlás csak a hiány helyére beültetett műgyökérre készül.

  Ha a fogsorban elszórtan több fog is hiányzik, akkor a réseket több műgyökér beültetéssel és a rájuk készülő koronákkal is kitölthetjük. A beültetett műgyökerek mindenképpen jó befektetésnek számítanak, hiszen később, újabb foghiány esetén akár egy foghíd pótlás alapjául is szolgálhatnak.

  Foghíd implantátumra készítve

  Fogászati implantátum beültetéssel nem csak egyetlen fog pótolható.

  • Ha egymás mellett több fog is hiányzik, akkor a rést több implantátummal úgy is kitölthetjük, hogy az implantátumok lesznek majd a híd tartópillérei, így a saját fogak továbbra sem érintettek a kezelésben.
  • Ráadásul sor végi hiány, hátsó fogak elvesztése esetén a kivehető pótlással szemben ez az egyetlen rögzített fogpótlási lehetőségünk.
  • Több fog hiánya esetén a beültetett implantátumra tehát foghíd, teljes foghiánynál pedig all-on-6 rögzített, foghíd protézis is készülhet. Ez utóbbi kifejezetten nagy segítség lehet azok számára, akik szeretnének valamiféle kényelmesebb és megbízhatóbb megoldást találni a kivehető fogsor helyett.

  Foghíd ár implantátum beültetéssel

  A foghíd árak alakulása és kezelések, melyek befolyásolhatják

  Az, hogy mennyibe kerül egy foghíd, számos tényező függvénye lehet. A fogászati állapotfelmérés így fontos és kihagyhatatlan lépés a kezelési terv és költségek kalkulálása szempontjából. A konzultáció során nem csupán a páciens kívánságait veszi figyelembe a fogorvos, hanem azt is, hogy a fogazat aktuális állapota milyen egyéb beavatkozásokat igényel még.

  A fogászati híd árak befolyásoló tényezői:

  • Mennyi fogat kell pótolni?
  • Saját fogra vagy implantátumra készül a foghíd?
  • Titán- vagy fémmentes cirkónium implantátumot szeretnénk és kell-e csontot pótolni a beültetés előtt?
  • A foghíd pótlás fémvázas porcelán híd, vagy fémmentes és allergiamentes cirkónium foghíd lesz?
  • Szükséges-e kiegészítő kezelés, mint például a pillér fogak gyökérkezelése, csapos megerősítése, csonkfelépítése?
  • Kell-e a fogíny betegséget, fogínysorvadást kezelni?

  A foghíd típusának kiválasztása

  Foghiány esetén tehát az implantátumra készülő pótlás vagy a hagyományos fog hidak tengelyén gondolkozhatunk. Ár-érték arányban az implantátum beültetése a legjobb befektetés, ráadásul a titán implantátum mellett már fémmentes cirkónium implantátumot is kérhetünk, ha teljesen allergiamentes cirkon fog pótlást szeretnénk.

  • Az implantátummal hosszú távon oldhatjuk meg a hiányzó fogak problémáját, egészséges szájhigiénia mellett élethosszig számíthatunk rájuk.

  • A porcelán fogkorona időnkénti cseréjén és a gondos szájápoláson túl egyéb teendőnk nem lesz az implantátumokkal.

  A hagyományos hídpótlás minden egyes cseréje (kb. 10-15 évenként) azonban újra és újra igénybe veszi a saját fogakat is. A hiányok helyén a csont leépül, ami pedig megnehezítheti, ha később mégis az implantátum beültetést lehetőségét választanánk.

  Mi az a cirkónium, és mit jelent a biokompatibilitása?

  Miből van a cirkónium implantátum?

  A cirkon implantátum 5 legfontosabb előnye

  Milyen esetekben ajánlott a kerámia implantátum beültetése?

  Kerámia fogbeültetés és fogpótlás garanciával

   

  Neked ajánljuk:

  Biokompatibilis cirkónium implantátum beültetés – Budapest

  A foghíd alapanyagának kiválasztása

  Amikor egy-egy fog esztétikai finomítására, rendbehozatalára van szükség, akkor többnyire a fémmentes korona készítését javasolják az orvosok. Front területen, esztétikai szempontból ez a legtökéletesebb megoldás.

  Inkább már csak a rágófogak helyreállításánál, vagy foghiány áthidalásánál kerül szóba a fémkerámia pótlás, így ebben az esetben bizony már számolnunk kell az allergia lehetőségével is.

   

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

  Pácienseink figyelmét mindig felhívjuk arra, hogy nagyobb beavatkozás előtt érdemes a fémallergia kérdését körbejárni és tesztet csináltatni. Az allergia ugyanis nem velünk született állapot, hanem bárkinél, bármikor előfordulhat. Minél többször találkozunk az adott allergénnel, annál valószínűbb a kialakulása. 

   

  Fémet tartalmazó fog híd váz: 

  • A fémváz adja a fémkerámia fogászati híd és korona alapját, melyre porcelán leplezés kerül.
  • Rugalmas és tartós, jól bírja a terhelést, ám szürke színe idővel ínyszéli elszíneződést okoz, ami nem túl esztétikus.
  • Tartós viselése nyomán megjelenhet fémes íz a szájban.
  • Jó hővezető képességgel rendelkezik, így hidegre-melegre érzékenyen reagálhatnak a fogak.
  • Az arra érzékenyek a fémallergia tüneteit is tapasztalhatják, ami a pótlás teljes cseréjét teszi szükségessé.

  Fémmentes váz: 

  • A cirkónium-oxid anyagból készülő pótlással tökéletesen esztétikus eredményt érhetünk el a mosolyzónában.

  • 100%ig allergén-mentes.

  • Esztétikus, nincs szürke, ínyszéli elszíneződés, a fehér színű váznak köszönhetően a pótlás tökéletesen élethű.

  • Rosszul vezeti a hőt: hidegre-melegre fogaink nem reagálnak érzékenységgel.

  Biokompatibilis, nem oldódik a nyálban, így nincs se ellenanyag termelés, se fémes szájíz.

  • Cirkónium implantátumra készítve teljesen fémmentes cirkon fog pótlás készülhet.

  Ezek a cirkon kerámia implantátumok legfőbb előnyei

  Milyen esetben ajánljuk a cirkon beültetését és a cirkon fog készítését?

  Komplex tervezés foghiányra – A cirkon fog előkészületei

  A cirkon implantátum beültetése és a cirkon fogpótlás készítése

  A cirkon fog, mint biokompatibilis fogpótlás

   

  Neked ajánljuk:

  Cirkon fog és implantátum – A hipoallergén és esztétikus pótlás

  A foghíd készítés menete

  A hagyományos foghidak a konzultációtól számítva néhány héten belül el is készülhetnek, ezzel szemben az implantátum beültetése után várnunk kell, míg a műgyökér csontosodása lezajlik és kellő stabilitást nyer a fogpótlással való terhelhetőséghez.

  Ez általában 2-6 hónap gyógyulási időt jelent, míg csontpótlás esetén ez valamivel akár tovább is eltarthat, több gyógyulásra is szükség lehet a fogpótlás elkezdése előtt. Ez az idő azonban arra is használható, hogy egy mosolytervezés során új, egyedi és esztétikus fogakat tervezzen a fogorvos, minden szükséges formai finomítás és igény figyelembevétele mellett.

  1. Amikor a hagyományos foghidak készülnek, akkor abban néhány saját fog pillér funkciót lát majd el, ehhez pedig előkészítés szükséges. Az előkészítés során a kellő mennyiségű foganyag elcsiszolása biztosítja majd a váz kellő vastagságát és a porcelán leplezést.

  Az előkészítés során komolyabb mértékű csiszolás esetén előfordulhat az is, hogy a pillér fogakat gyökérkezelni is kell.

  Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

  Mikor lenne feltétlenül szükséges a mikroszkópos kezelés?

  Mi a mikroszkópos gyökérkezelés menete?

  Ezek a mikroszkóppal végzett gyökérkezelés előnyei

  Mitől függ a mikroszkópos gyökérkezelés ára a Clinidentben?

  Melyik éri meg jobban, a mikroszkópos fogmegmentés vagy a fogbeültetés?

   

  Neked ajánljuk:

  Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

  2. Akármelyik hídtípust is válasszuk, ideiglenes fogpótlás viselésére mindig lehetőségünk van. A saját fogak lecsiszolásával ideiglenes foghíd készül és kerül rögzítésre a végleges elkészültéig, míg implantációt választva akár már a foghúzás napjától egy speciális klipsz segítségével takarhatjuk el esztétikusan a foghiányunkat.

  3. A fogtechnikai labor a lecsiszolt fogakról vett lenyomat alapján vagy az implantátumban rögzített speciális lenyomati csonkról vett lenyomat alapján készíti a fogpótlást. A fogtechnika digitális eszközökkel, tűpontosan illeszkedő vázakat tervez, melyek kialakításához és megmunkálásához robottechnológiát vesz igénybe.

  4. A munkafolyamatok közé különböző próbákat illeszthetnek, amikor vagy a váz illeszkedését, vagy már az új fogak külalakját, érintkezését ellenőrzi a fogorvos.

  5. A végső mozzanat a fogpótlás rögzítése. A saját fogakra készülő fog híd speciális ragasztóval rögzül, míg implantátumra készített hidak és koronák esetén kérhetjük a csavarral rögzített verziót is, amely így -szükség esetén-, egyéb trauma nélkül könnyen eltávolítható és vissza is helyezhető.

  Ideiglenes korona saját fogakra, melyik típus a tartósabb?

  Ideiglenes fogpótlás esztétikai tervezéssel – Mi a mosolyminta előnye?

  Ideiglenes fogpótlás foghúzás után

  Ideiglenes fogsor azonnal teljes fogatlanságra

  Meddig kell viselni, hogyan kell ápolni az ideiglenes fogakat, és mit ne rágjunk egy ideiglenessel?

   

  Neked ajánljuk:

  Ideiglenes fogpótlás – Fontos, hogy ne maradj fog nélkül!

  Foghíd gyakori kérdések

  Mi a saját fogra készülő foghíd hátránya? 

  Ennek a fajtának az a legfőbb hátránya, hogy egészséges fogak beáldozásával járhat. Ahhoz ugyanis, hogy a hiányt eltüntessük, a szomszédos fogak fogpótlásba való bevonására van szükség. Ilyen esetben, éppen ezért mindig felhívjuk a figyelmet a fogbeültetés lehetőségére is.

  Előfordulhat-e foghíd alatti gyulladás? 

  Igen, sajnos az ínygyulladás híd alatt is jelentkezhet. A foghíd tisztítása során fontos szerephez jutnak az olyan szájhigiéniás eszközök, mint például a fogköztisztító kefe és a híd alá is befűzhető, speciális Superfloss fogselyem.

  Kinek ajánlott az Irányított Biofilm Terápiás fogkőleszedés?

  Miből lesz a fogkő, milyen jelek utalnak fogkő jelenlétére?

  Miért fontos a biofilm eltávolítása fogkőleszedés során?

  Milyen gyakran érdemes fogkőleszedés kezelésre jelentkezni?

  Működik a fogkőleszedés otthon? Melyik a biztonságos módszer?

   

  Neked ajánljuk:

  Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

  Elromolhat egy implantátum a híd alatt?

  Az implantátum nem romlik el úgy, mint egy fog, azonban a hiányos szájápolás és a fogkő miatt az implantátum körüli íny és csontszövet gyulladása kialakulhat, amit peri-implantitis néven emlegetnek az orvosok.

  Ez egy olyan gyulladásos folyamat, mely elpusztíthatja az implantátum körüli csontot, ezzel együtt pedig már az implantátumot és a rá épülő foghidat is veszélybe sodorja.

  Fém allergia esetén hogyan alakul a foghíd ár?

  A fémallergia bármikor, bárkinél kialakulhat, így erre a fogászatok nem tudnak garanciát vállalni. Ez nem a fogorvos vagy a fogtechnikus munkájától függően kialakuló probléma. Tehát a fogászati híd újra készítésének költsége, vagyis az új foghíd ára – fémallergia esetén-, a páciens költsége. Ezt a kellemetlenséget elkerülendő, javasolt nagyobb beavatkozás előtt az allergia teszt elvégzése, de még biztosabb, ha eleve a fémmentes megoldást válasszuk.

  Ezek az előnyei a Clinident fogpótlás konzultációinak

  Szakértő csapatunkkal folytatott konzultáció előnye, hogy minden felmerülő kérdésre azonnali választ kaphat a páciens.

  • Szükség esetén pedig olyan szakemberek is bevonhatók a konzultációba, mint a mosolytervezés szakértője, a szájsebész, a gnatológus vagy a parodontológus.
  • A Clinident szakértő csapata minden esetben személyre szabott és komplex kezelési tervet állít össze, hogy a páciens pontosan, mindenre kiterjedő tájékoztatásban részesüljön.
  • A kezelési tervben valamennyi, kezelésre szoruló fog ellátása és annak pontos költsége feltüntetésre kerül.
  • A páciens igényeihez alkalmazkodva alternatív terveket is készíthetünk a fogpótlás fajtái viszonylatában, a fog híd árak, implantátum árak vagy akár fogkorona árak feltüntetésével. Ezekben a módszerek és anyagok változatára helyezzük a hangsúlyt, így biztosítva, hogy a kiválasztott kezelési terv végül tökéletesen passzoljon a páciens elképzeléseihez.

  Foghíd pótlást készítő fogorvosaink

  Dr. Koncz Zsófia

  Dr. Koncz Zsófia

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
  Dr. Sas Krisztina

  Dr. Sas Krisztina

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

  Kérjen időpontot!