Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

A beteg fog megmentése napjainkban már alapvető igény a páciensek részéről, szerencsére már csak nagyon kevesen döntenek a foghúzás mellett egy fájdalmas, de még menthető fog esetén.

Klinikánkon mindig is alapvető volt, hogy a saját fogak gyógyításáért, megtartásáért mindent megteszünk, minden bevethető eszközt és módszert latba vetünk, így fogászatunkon a korszerű mikroszkópos gyökérkezelés is elérhető.

Tudjuk, hogy a gyökérkezelés szó sokakból ellenérzéseket vált ki a régebbi, kellemetlen tapasztalatok miatt, de mi a helyzet a gyökérkezelés legmodernebb irányzatával, a mikroszkópos gyökérkezeléssel? Van róla elegendő információnk? Mennyit tudunk erről a precíz és ígéretes eljárásról? Mitől sikeresebb és eredményesebb, mint a hagyományos eljárás?

Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a gyulladt fog sorsát nagymértékben befolyásolja az, mennyire precízen történik a kezelés. Ezért a precizitásért azonban a fogorvos csak egy pontig felel, hiszen a fogban, annak belsejében ő is csak a sötétben tapogatózik.

A mikroszkópos technológia elterjedése azonban a fogászatban is új távlatokat nyitott meg:

• A mikroszkópos gyökérkezelés során a gyökércsatornák sokszoros nagyításban válnak láthatóvá (akár 10, 20 vagy 30x-os mértékben is), a fogak így még precízebben kezelhetők.

• Sok esetben plusz csatornák, oldalcsatornák, összeköttetések vannak a gyökércsatornák között vagy villás elágazódások fedezhetőek fel a mikroszkóppal, szabad szemmel azonban szinte lehetetlen ezeket észrevenni.

• A gyulladt szövetek, törmelékek láthatóvá válnak a specialista számára, ami alaposabb kezelést és tisztítást tesz lehetővé, tehát a fogak még jobb esélyekkel indulnak a gyógyulás felé vezető úton.

Milyen esetekben javasoljuk a mikroszkópos kezelést?

A mikroszkóp segítségével tehát minden szövetdarab és törmelék jól láthatóvá válik a szakember számára, így az alkalmazott technológia nyújtotta pontosság a megfelelő szakértelemmel párosítva a létező legprecízebb végeredményt biztosítja a fogaknak. A mikroszkópos fogászat siker aránya 99%-os.

Míg a hagyományos eljárással is jó eredményeket lehet elérni, addig persze felmerülhet a kérdés, melyik a jobb, honnan tudhatjuk melyikre van szükségünk, valóban indokolt-e a mikroszkóppal végzett beavatkozás.

Bár páciensként inkább csak a modern technika lehet csábító, azért van néhány olyan szempont, amely esetén érdemes a hagyományos helyett a modernebb kezelést választanunk.

Ezekben az esetekben Te is nyugodtan választhatod a mikroszkópos kezelést:

• Ha elsőre is a legtöbbet szeretnéd megtenni a fogad egészségért, a gyökérkezelésből a maximumot szeretnéd kihozni.

• Ha szeretnéd a gyökérkezelésre szoruló fogad élettartamát megnövelni.

• Ha a diagnózis során kiderült, hogy a kezelendő fogadnak görbe gyökerei vannak, ami nehezíti majd a hagyományos kezelést vagy csökkenti a sikeres kezelés esélyeit.

• Ha egy korábban gyökérkezelt fogad ismét panaszossá válik, a mikroszkóppal történő új kezelés feltárhatja és megszüntetheti a probléma okát.

• Ha szeretnéd elkerülni a hagyományos eljárás kockázatait. (tűbetörés, gyökérperforáció)

Mikor lenne feltétlenül szükséges a mikroszkópos kezelés?

A hagyományos gyökérkezelésnek tehát megvannak a maga határai, ami sajnos sok esetben leküzdhetetlen akadályt gördít a fogorvos elé. Ezek nem feltétlenül az orvos hibájából adódnak, hiszen hiába a precizitás, ha egy komplexebb eset kapcsán nem áll rendelkezésre a sokszoros nagyítás.

A legnagyobb odafigyelés ellenére is visszamaradhatnak szövetmaradványok, törmelékek, feltáratlan csatornák, melyek szabad szemmel nem észrevehetők, ugyanakkor idővel a fog újra fertőzését válthatják ki.

Mikroszkópos kezelés szükséges:

• A nem megfelelően elkészített, régi gyökértömések kijavításánál.

• Fennálló panaszok, nem megfelelően feltárt vagy feltáratlanul maradt gyökércsatornák esetén.

• Nehéz anatómiájú fogak, görbe gyökerek, beszűkült gyökércsatornák esetén.

• Gyökércsatornába betört, beszorult tű eltávolításánál.

• Perforált gyökér, álutak, lépcsők kijavításánál, a valós csatorna megtalálásához.

Mi a mikroszkópos gyökérkezelés menete?

A mikroszkópos gyökérkezelés az esetek nagy részében két ülésben zajlik, először a trepanálás (a fogbél és gyökércsatornák feltárása), másodszor pedig a gyökértömés készül el.

Persze, az esetek bonyolultságától függően akár több ülésre is szükség lehet. Ami viszont fontos, hogy a modern, helyi érzéstelenítőknek köszönhetően teljesen fájdalommentesen történik a mikroszkópos gyökérkezelés is.

A gyökérkezelést megelőző felépítő tömés

A mikroszkópos fogászati kezelés megkezdése előtt a fogszuvasodástól teljesen meg kell tisztítani a fogat és egy jól záródó, kompozit töméssel ellátni.

• Ez a tömés jobban zár és erősebb, mint a morzsalékony ideiglenes tömés,

• Az íny gyógyul, gyulladásmentessé válik a fog körül.

• Ezzel a töméssel a páciensnek is sokkal komfortosabb a teljes gyökérkezelés folyamata.

Első alkalom: a fogbél és a gyökércsatornák feltárása

Az elkészült tömés után kezdődik a kezelés érdemi része, amikor helyi érzéstelenítés mellett, a fogorvos a csatorna bemeneteknek megfelelően egy bemeneti nyílást fúr a fogba, de mindezt már kofferdám izolálásban végzi.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Fogászati kezeléseken a gumi lepedő (kofferdam) használata mellett sem a nyál, sem az abban levő baktériumok nem juthatnak a foghoz vagy a fogbélbe, így nem fertőzhetik be a csatornát és nyálmentes, tiszta kezelési területet biztosít.

Az izolálás további előnyei:

• Jobb rálátást tesz lehetővé a fogra.

• Megkönnyíti a mikroszkóp használatát.

• A páciensnek is sokkal kényelmesebb, hiszen nem kell folyamatosan nyálszívót használni a kezelés alatt.

restoration of tooth with photopolymer filling close-up macro. Caries

1.Gyökércsatornák feltárása és kezelése

A gyökércsatornák kezdetleges feltágításához kézi gyökérkezelő tűket használ a specialista, majd egy adott méretet elérve gépi gyökérkezelő tűkre vált.

• Kezdetben azért fontos kézi műszerrel dolgoznia, mert a nagyon beszűkült, nem feltárt csatornáknál a gépi tű álutat, perforációt vagy a fog repedését okozhatja. A megfelelő mértékű feltágítás után viszont már sokkal hatékonyabb a gépi gyökérkezelő rendszer.

2. Gyökércsatorna hosszának bemérése

A gyökércsúcs meghatározása digitális, apex locator segítségével történik. S mivel ilyenkor még sokkal könnyebb javítani a hiányosságokat, mint később, ellenőrzésképpen egy kontroll fogröntgen felvételt is kér a szakember.

• Röntgenen ellenőrizhető hogy megfelelőek-e a gyökércsatorna hosszok és

• keletkezett-e álút vagy lépcső a csatornában.

3. A csatornák fertőtlenítése, átöblítés

Mivel a gyökérkezelt fognak nincsen vérkeringése, így az immunsejtek nem jutnak be a fogba, ezért nagyon fontos, hogy a csatornák fertőtlenítésére legalább 5-6 féle, speciális átöblítőszert alkalmazzon az orvos.

• Ezzel az alapossággal a baktériumok sokkal szélesebb spektruma ellen dolgozhat, így kisebb az esély arra, hogy a fog újra panaszos legyen.

4. A gyökércsatornák és a fog ideiglenes lezárása

Az orvos, az első ülés végén, az átfertőtlenítés után gyógyszert helyez a gyökércsatornába, a fog bemeneti nyílásását pedig – a hagyományosan használt, morzsalékony ideiglenes tömés helyett-, egy speciális üvegionomer töméssel zárja le, mindezt azért, hogy nyál és baktériumok még véletlenül se kerüljenek a gyökércsatornába a következő alkalomig.

Második alkalom: a gyökértömés

A gyökértömés során nagyon fontos, hogy az összes csatorna és anatómiai variáció hermetikusan le legyen zárva.

• A gyökértömés készítéséhez teljesen ki kell szárítani a csatornákat, mivel a gyökértömő anyag nedvességre érzékeny, tehát a kofferdam izolálás, a nyál-mentes környezet biztosítása ennél a lépésnél is nagyon fontos.

• Az elkészült gyökértömésről is készül egy kontroll röntgen, mely a fog állapotának évenkénti nyomon követéséhez rendkívül fontos eszköz.

• Végezetül pedig az orvos tömőanyaggal zárja le a fog bemeneti nyílását.

Ha a foganyag nagy részét elpusztította a szuvasodás, akkor a gyökérkezelés után az a legjobb, ha inlay, onlay vagy porcelán korona készül a fogra, mellyel biztonságosan terhelhetővé válik, nem törik, elbírja a kifejtett rágóerőt.

Gyökérkezelés utáni fájdalom

A mikroszkópos kezelés még mindig csak kevés fogászaton érhető el, a fogorvosok zöme hagyományos módszerekkel, digitális eszközök és nagyítás nélkül gyökérkezel, amely során több tényező is nehezíti a kezelést.

Ezek miatt aztán tovább tapasztalhatnak fájdalmat a páciensek, nem ritkán akár hónapokkal később is panaszosak lehetnek a kezelt fogak, melyeket idővel reménytelennek ítélve ki is húznak. Közben pedig a legtöbb páciensnek fogalma sincs arról, hogy akár még ilyenkor is menthető lenne a foga.

Ezzel szemben a mikroszkópos kezeléssel általában kevesebb alkalommal kell kezelni a fogat, mert minden lépésében alaposabb és precízebb a kezelés, és még egy erősen fertőzött fog is nagyobb eséllyel gyógyul meg véglegesen és éri el a teljes panaszmentességet.

Neked ajánljuk:

Gyakori problémák a gyökérkezelés után

Mikre figyelj egy hagyományos gyökérkezelés után?

Mik a nem megfelelően végzett gyökérkezelés jelei?

 

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

 Összeségében elmondható, hogy a megfelelő vizuális rálátás és nagyítás, a nyálmentesen kezelt terület, a szuvas részek precíz eltávolítása, a csatornák és anatómiai variációk megfelelő feltárása és kitisztítása, az átöblítéshez használt szélesebb spektrumot lefedő fertőtlenítő szerek, a hermetikusan, jól záró gyökértömések és félépítő tömések mind-mind ahhoz járulnak hozzá, hogy a gyökérkezelt fog panaszmentessé váljon. Ezt a gyógyultságot és panaszmentességet pedig 99%-ban mikroszkóp segítségével érhetjük el.

Ezek a mikroszkóppal végzett gyökérkezelés előnyei

• Precíz kezelési terv állítható fel.

• A kezelés teljesen fájdalommentes, kezelést követően pedig sokkal kevesebb érzékenységre lehet csak számítani.

• Az eredmény tartósabb, hiszen a kezelést részletgazdag nagyításban végzik.

• Nagyobb eséllyel kerülhető el a foghúzás, és így a fogpótláshoz szükséges szomszédos fogak lecsiszolása is.

• A hagyományos gyökérkezelés komplikációi jó eséllyel megelőzhetők vagy helyrehozhatók (gyökérperforáció elkerülése, betört tű eltávolítása).

• A kedvezőtlen anatómiával rendelkező fogak nagyobb eséllyel gyógyíthatók.

• A gyulladt fog hatása a szervezetre, a krónikus gyulladás kiváltotta gócbetegség is megelőzhető.

Mitől függ a mikroszkópos gyökérkezelés ára a Clinidentben?

• A fogbél anatómiája nagyon változatos, minden páciens más és más, és a gyökércsatornák száma is egyénileg változhat. Érdekesség, hogy jellemzően a felső hatos fogakat kezelve tapasztal igen eltérő csatorna variációkat az endodontus.

A mikroszkópos gyökérkezelés ára klinikánkon, a gyökércsatornák számától függ, hiszen minden feltárt csatorna esetében maradéktalanul el kell végezni, a tisztítást, tágítást, a digitális bemérést, az átöblítést és persze az ideiglenes, valamint a végleges gyökértömést is.

• A fog sikeres gyógyulását a kezeléshez felhasznált anyagok magas minősége, maga az eszköz és az endodontus szakértelme biztosítja, aki kifejezetten a mikroszkópos kezelésre specializálódott. Ezek összessége adja a kezelés magasabb költségét.

• Tény azonban, hogy a mikroszkópos gyökérkezeléssel több fogat meg lehet menteni, mint a hagyományos kezeléssel. Így, ezzel a technológiával már sokkal inkább megéri a saját fogaink egészségébe invesztálni, mint korábban bármikor.

Melyik éri meg jobban, a mikroszkópos fogmegmentés vagy a fogbeültetés?

Az már nem is kérdés, hogy a saját fogak megmentésének mindenképpen esélyt kell adni. Tehát, ha a fog megmentése helyett a foghúzás és a hídpótlás mellett döntenénk, akkor legalább kettő, olykor teljesen egészséges fogat kell beáldoznunk, ami a specialisták szerint sem éri meg.

Ha viszont a mikroszkópos kezelést és az implantálást tesszük mérlegre, akkor a következőket kell tudni:

Jó szájhigiénia és rendszeres fogászati kontroll mellett nem lesz problémád a professzionálisan, mikroszkóppal gyökérkezelt fogaddal, ráadásul gyorsabb is, mint az implantálás teljes procedúrája.

• Egy fogeltávolítás után esetenként csontpótlásra is szükség lehet, amely több gyógyulási időt és magasabb költséget jelent.

• Egy beteg fog eltávolítása után várni kell, nem lehet azonnal implantálni.

• A fogbeültetést követően ki kell várni a gyógyulási időt, csak azután készülhet az új korona és lesz terhelhető a műgyökér. A hiányzó fog pótlása tehát szintén költséges, ráadásul általában 3-9 hónappal kell számolni, mire újra használható fogat kapunk.

Hiába fejlődik rohamosan az implantológia, és állnak rendelkezésünkre egyre magasabb minőségű implantátumok, jelenleg még mindig a saját fog a leginkább személyre szabott és biokompatibilis „implantátum”.

Mikroszkópos gyökérkezelést végző specialista a Clinidentben

A mikroszkópos fogászat tehát egy minden részletre kiterjedő, nem kívánt következmények nélküli végeredményt biztosít. Bátran kérheted a mikroszkópos gyökérkezelést, hiszen semmilyen hátránnyal nem jár, ugyanakkor a kezelés eredménye tartósabb, az így gyökérkezelt fog akár élethosszig is kitarthat egy jó szájhigiénia mellett.

A mikroszkópos kezelést végző szakemberünk empatikus, emberközpontú hozzáállása, professzionalizmussal és garantált fájdalommentességgel párosul.

Dr. Albeck Anna

Dr. Albeck Anna

Endodoncia, hagyományos- és mikroszkópos gyökérkezelés

Kérjen időpontot!