Miért van szükség fogröntgenre?

Bizonyára a legtöbben tapasztaltuk már, hogy a fogászati állapotfelmérés alkalmával, egy modern és jól felszerelt magán rendelőben az orvos fogröntgen vizsgálatot rendel. Sok páciens azonban még mindig megkérdőjelezi a vizsgálat fontosságát, vagy azért, mert állítása szerint régen is megvolt nélküle, vagy azért, mert korábban (1-1,5 éven belül) már készült egy.

Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy páciensként miért fontos tisztában lennünk azzal, milyen is egy precíz és alapos fogorvosi vizsgálat. Miben is segíti az orvos diagnózisát a fogröntgen, milyen típusú fogászati röntgen létezik és mikor melyiket célszerű elvégezni.

panorma_rontgen_gockutatas

Fogröntgen vizsgálat-Clinident Fogászati Centrum Budapest

Mi a fogröntgen, miért szükséges, mik az előnyei?

A fogászati röntgen a száj állapotának feltérképezésére szolgáló, a fogakról, fogsorról készült különböző típusú felvételek.

Egy kisebb, csupán a zománcot érintő fogszuvasodás esetén még egyértelmű a kezelés. Ám, ha a fog romlása már jelentősebb, akkor bizony kezelést meghatározó információ az, hogy milyen mélyre terjedt a fertőzés.

A fogorvosok számára tehát rendkívül fontos kiegészítő diagnosztikai eszköz a fog röntgen, mellyel olyan rejtett problémákra, mélyben zajló folyamatokra kaphatunk választ, mint, hogy van-e gócos fog, mekkora kiterjedésű egy szuvasodás, egészséges-e a fogágy, vagy egészséges környezetben van-e a korábban beültetett implantátum…stb.

Miért jó nekünk, ha fogászati röntgen készül a fogainkról?

  • A fájdalom, probléma forrása könnyebben, gyorsabban beazonosítható.
  • Rátalálhatunk a gócbetegséget kiváltó gyulladásokra.
  • Pontosabb kezelési terv állítható össze.
  • A fogak kezelése, az állapotuk szerint priorizálhatók.
  • A kezelés célirányos, így kíméletesebb és gyorsabb is lehet.

Milyen vizsgálatokhoz, kezelésekhez készülhet fogröntgen?

Fogászati kontroll vizsgálat során

Egy fogászati állapotfelmérés során a lyukas fogak és azok pontos állapota épp úgy feltárható a fogászati röntgennek köszönhetően, mint a fogínygyulladás oka vagy az fogínysorvadás mértéke.

Panaszos fog esetén, a megfelelő képalkotó eljárással a szakember pontosan látni fogja, hogy mivel van dolga, mentehető-e a fog, s ha igen, akkor mely kezelés lehet a leginkább célravezető.

Góckutatás során

Röntgen vizsgálattal a gócnak számító régi gyökértömések állapotáról, gyökércsúcsi elváltozásokról, ciszták elhelyezkedéséről és méretéről, az elhalt és betört fogakról…stb. kapunk információt. Segítségével feltérképezhetők azok a fogászati problémák, melyek ízületi gyulladást, hajhullást, nőgyógyászati panaszokat esetleg szívbelhártya gyulladást is okozhatnak.

Szakértő góckutatás, állapotfelmérés panoráma röntgennel

Milyen fog eredetű betegségek számítanak gócpontoknak és hogyan néz ki egyáltalán egy góc?

Milyen esetekben segítség a fogászati CT?

Neked ajánljuk:

Panoráma röntgen – így néz ki egy fogászati góc

Gyökérkezelés során

A gyökérkezelés során egy úgynevezett tűs kontroll készül. Ezzel ellenőrzi az orvos, hogy a csatorna teljes hosszát sikerült-e kitisztítania. A gyökértömés után készülő kiinduló, kontroll röntgenhez viszonyítva, fél év múlva már következtetni lehet, ha a korábbi gyulladás nem gyógyult tökéletesen és rezekció elvégzésére lenne szükség.

Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Mikor lenne feltétlenül szükséges a mikroszkópos kezelés?

Mi a mikroszkópos gyökérkezelés menete?

Ezek a mikroszkóppal végzett gyökérkezelés előnyei

Neked ajánljuk:

Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

Fogszabályozás előtt

Fogszabályozás előtt is szükség lesz speciális röntgendiagnosztikai vizsgálatokra, hiszen a kezelés tervezéséhez és kivitelezéshez, a teljes fogsor képét együtt kell látnia a szakembernek.

Bölcsességfog eltávolítás és szájsebészeti műtétek során

A sokak számára gondot okozó bölcsességfog helyzetéről, növekedési irányáról is pontos képet kap a szájsebész. A röntgendiagnosztika segíti a szájsebészeti műtét elvégzését is. Elkerülhetővé válnak az anatómiai képletek vagy szomszédos fogak, melyek érintése a beavatkozás komplikációjával járnának.

A fog implantátum beültetéséhez fontos szempont a csont minősége és mennyisége, így implantáció előtt valamelyik képalkotó eljárásra biztosan szüksége lesz a szájsebésznek. Gyakran esik a választás a CT felvételre, hiszen ez háromdimenziós jellegénél fogva még pontosabb tervezést tesz lehetővé a fogbeültetés helyét illetően.

Mi a fogászati CT és mi a különbség a CT és a panoráma röntgen között?

Mit mutat meg a 3D fogröntgen?

Mekkora a sugárterhelés? Légy képben!

Ez a CT felvétel 3 legfőbb előnye!

Neked ajánljuk:

Fogászati CT vizsgálat – miért van rá szükség?

Milyen gyakran szabad fogröntgen vizsgálatot végezni?

Sokan nem tudják, de az egyszer már gyökérkezelt fogak állapotát évről évre, fogászati röntgen vizsgálattal feltétlenül nyomon kellene követni. A gyökérkezelt fogak probléma esetén már nem jeleznek fájdalommal, így észrevétlenül komoly gócok alakulhatnak ki a korábban már kezelt fogaknál.

Műtétek után is fontos a nyomon követés! Kontrollálhatjuk a gyökércsúcs rezekció gyógyulási folyamatát, a csontpótló szervülését, vagy a beültetett implantátum csontosodását.

A gyógyulás állapotának megfigyelésére eleinte lehet gyakoribb a vizsgálat (3-6 havonta), majd már csak az éves szűrések alkalmával kell, hogy lássuk a fogazat állapotát. A kontroll fogászati röntgen készítésének gyakorisága attól függ, hogy milyen beavatkozásunk volt: gyökérkezelés, foghúzás, csontpótlás, szinusz lift műtét…stb.

Ezek a fogászati röntgen típusai

Egy mélyebbre nyúló szuvasodás, bölcsességfog gondok vagy fogínysorvadás esetén mélyreható vizsgálatra lehet szükség a pontos helyzet feltérképezéséhez. Ebben segítenek az olyan korszerű képalkotó eljárások, mint a fogröntgen.

Összességében bármelyik röntgenfelvétel hasznos és indokolt lehet a fogászati beavatkozás egy bizonyos pontján. A szakember sokkal nagyobb biztonsággal tervez és kezel, ha pontos diagnosztikai eszközök is rendelkezésére állnak.

Mi a fogínysorvadás, mik a szövődményei?

Érintett vagy? Ezek a fogínysorvadás tünetei

Ínysorvadás kezelés nélkül – ezek az stádiumai

Fogínysorvadás kezelés Irányított Biofilm Terápiával

Fogínysorvadás kezelése házilag és a megelőzése

Neked ajánljuk:

Fogínysorvadás okai és kezelése a legmodernebb módszerekkel

Intraorális röntgen – kis röntgen

A röntgen készítésekor a filmet a páciens szájában helyezik el. Ez a fajta röntgen 2-3 fogat képes, akár teljes hosszában leképezni. Láthatóvá válnak a gyökércsatornák, a gyökércsúcs körüli elváltozások, de akár még a csontszerkezet is.

Az intraorális röntgen típusai: 

Periapicalis felvétel: Ezeket elsősorban gyökérkezelések során alkalmazzuk, a gyökér csúcsáról és a környező terület állapotáról ad pontos képet.

Szárnyas felvétel: Szárnyas felvétellel az orvos a fogak koronai részét vizsgálhatja meg tüzetesebben, rendkívül pontos képet ad ugyanis a szuvasodásokról és azok kiterjedéséről.

Extraorális fogászati röntgen – panoráma röntgen felvétel

Ezt a fajta felvételt akkor kéri az orvos, ha általános kivizsgálásra érkezünk a fogászatra, vagy góckutatást szeretnénk. A „film” ilyenkor a szájüregen kívül helyezkedik el és az elkészült felvétel a teljes fogazatról ad képet a fogorvosnak. Segítségével nem csak előkészíthetők, de nagyobb precizitással el is végezhetők a szájsebészeti, parodontológiai műtétek, valamint a fogszabályozó szakorvos is igénybe veheti a tervezés során.

fogröntgen

Panoráma fogászati röntgen

Fog panoráma röntgen segítségével tájékozódhatunk: 

• a fogváltás utáni tinédzser fogak helyzetéről

• a gyökértömések állapotáról

• a gyökércsúcsi elváltozásokról

• egy betört foggyökér helyzetéről

• szuvasodásokról

• implantátumok helyzetéről

• a fogágy egészségéről

• gyulladások, ciszták kiterjedéséről

• a bölcsességfogak helyzetéről

Teleröntgen

A teleröntgen szintén extraorális felvétel, melyet a fogszabályozó kezelés megtervezéséhez vesz igénybe az orvos. Ennél a felvételnél a koponya teljes egésze megjelenik a felvételen, mely lehet oldalirányú, de készülhet szemből is. Az oldalirányú felvételen az állcsontok egymáshoz való viszonya, így a harapási rendellenességek is láthatók, míg a frontális felvétel az arc szimmetriájáról árulkodik.

Ez a röntgenkészítés menete

A mai legmodernebb, digitális röntgenkészülékekkel készült felvételek minimális sugárzással járnak, így a testet érő sugárterhelés is elenyésző.

Mindemellett a digitális röntgenfelvétel készítésnek szigorú szabályai vannak, melyeket be kell tartanunk ahhoz, hogy az eljárás abszolút veszélytelen legyen.

Fogröntgen vizsgálat lépésről lépésre

1. A vizsgálat alapvetően nem igényel speciális felkészülést. A legfontosabb, hogy a terhesség a legkisebb esélyét is jelezni kell a kezelőorvosnak.

2. A felvétel készítés előtt le kell venni minden ékszert, szemüveget, fémtárgyat (hajcsatot), piercinget nyaktól felfelé, ezek ugyanis a röntgenkép zavarát idézik elő, a felvétel nem fog pontos képet adni a fogak helyzetéről, vagy egyáltalán nem lesz értékelhető.

3. A röntgent készítő szakember ólomkötényt ad a páciensre, mellyel a szerveket, a test többi részét védjük a sugárzástól.

4. A védőkötény felvétele után – a felvétel típusától függően-, a pácienst a megfelelő pozícióba állítják, majd a röntgenhelyiségben egyedül hagyják a felvétel készítésének idejére, ami kisröntgen esetén 2-3 másodperc, panoráma röntgen vagy CT felvétel esetén maximum 10-15 másodpercet vesz igénybe.

Fontos, hogy amíg a felvétel készül, a páciens nem mozoghat!

A szájban készülő, intraorális kisröntgen esetén, a szenzor megtartása egy garatérzékeny páciensnek minimális kellemetlenséggel járhat, ám az exponálás csupán 2-3 másodpercet vesz igénybe, így még a legérzékenyebbek is könnyedén veszik a vizsgálatot.

A röntgen hatása a szervezetre

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, a felvétel készítésekor a készülék csak minimális sugárzást bocsájt ki, tehát a röntgengépet megfelelően kalibrálva nem csak felnőtt, de akár egy kisgyermek vizsgálata is elvégezhető vele. Ez utóbbi esetben csupán azt kell mérlegelni, hogy tud-e a gyermek mozdulatlan maradni, amíg a felvétel elkészül.

Röntgenkészítés várandósság idején – szabad vagy sem?

A röntgenkészítés a kismamák esetében szigorított, csak a legszükségesebb esetben indokolt az elvégzése! Régebben még abszolút tiltólistás volt ez a vizsgálat a várandósok számára, de ma már a modern, digitális röntgenkészülékeknek köszönhetően kockázat nélkül elvégezhető.

Kismama fogászati szűrésen mégsem végzünk rutinszerűen röntgen vizsgálatot. Ha fájdalom, gyulladás áll fent, az orvos akkor is igyekszik röntgen nélkül kezelni a problémát. Fontos tudni azonban, hogy az orvos alapos körültekintés mellett, bármilyen kezelést elvégezhet a terhesség alatt, ha azzal nagyobb problémát előz meg! 

A nem kezelt gyulladások vetélést és koraszülést is okozhatnak, tehát a magzat érdeke is azt kívánja, hogy mihamarabb szüntessük meg az anya testében zajló gyulladásos folyamatot. Megfelelő óvintézkedés és körültekintés mellett pedig nem árthatunk sem a magzatnak, sem az anyának.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Klinikánkon kizárólag a legszükségesebb esetben, teljes védelem mellett, röntgenvizsgálat elvégzésére is képzett szakemberek által végezzük el a kiegészítő röntgendiagnosztikai vizsgálatokat.

A leggyakoribb páciens kérdés: A panoráma röntgenen mi látszik?

Intraorális röntgen és panoráma röntgen elemzése során is rábukkanhatunk gyanús, kezelésre szoruló fogakra.

Lyukas fog röntgen képe:

A szuvasodás jellemzően sötét, homályos üregként köszön vissza a fog koronai részén. Az egységesen világosszürke vagy „fehér” színű fogakon fekete, sötét foltok láthatók.

Fogciszta röntgen felvételen:

A leggyakrabban általában a foggyökér csúcsa környékén fedezhetők fel a gócnak számító ciszták. A fogcisztának saját burka van, így a képeken élesebb határral rendelkező kisebb vagy nagyobb gombócnak tűnik.

A foggyökér gyulladás röntgen képe:

A gyulladás az egészséges csontszövettől sötétebb foltként jelenik meg, jellemzően szintén a gyökér körüli területen.

Fogciszta röntgen elemzése

Mi a ciszta és milyen fajtái lehetnek?

Így derítheted ki gyorsan, hogy van-e cisztád

Így alakul ki a gyökércsúcsi ciszta

Cisztás fog kezelésének 2 lépése

Ezt teheted a ciszta elkerülésére

Neked ajánljuk:

Fogciszta eltávolítás fájdalommentesen – gyökércsúcs rezekció

Clinident Fogászati Centrum Budapest – Fog röntgen vizsgálat és CBCT

Sokakban felmerül a kérdés, hogy egy kis sajgással, ínyvérzéssel miért fordulnának orvoshoz, ha az ennyi vizsgálattal jár. Ilyenkor azonban ajánlott szem előtt tartani azt, hogy a vizsgálatok nem csupán a fogaink, de az egész szervezetünk egészségmegőrzését szolgálják.

Ugyan a korszerű fogászat sokféle lehetőséget teremt a fogpótlásra, de miért tetéznénk a bajt, ha egy félévenként megejtett kontrollal és fogröntgen vizsgálattal már a legkisebb szuvasodásra, gyulladásra is fény derülhet.

Ráadásul nem csak a problémák felismerését, de magukat a kezeléseket is – a gyökérkezelést, a fogínygyulladás kezelését vagy éppen szájsebészeti kezeléseket is-, biztonságosabbá tehetjük a megfelelő képalkotó vizsgálatok – fog röntgen és CBCT – segítségével.

Új páciensként első alkalommal a panoráma röntgennel találkozhatunk, s ha a vizsgálat és kezelési terv felállítása során szükséges, az orvos kérhet szárnyas, intraorális röntgen felvételt a szuvasodások pontos beazonosítására.

Abban az esetben pedig, ha a fog megmentésére a tömés már nem elegendő, akkor az orvos gyökérkezelést végez. Ilyenkor az adott fogra és annak csatornáira fókuszálva periapicalis kis röntgen mellett kezel az orvos.

A legfontosabb tudnivalók a bejelentkezéstől az érkezésig

Melyik szakorvosi konzultációt válaszd? Segítünk dönteni!

Változtatnál a mosolyodon? Neked ajánljuk az esztétikai – vagy a mosolytervezés konzultációt

Fogszabályozás – és gyermekfogászati konzultáció

Neked ajánljuk:

Első konzultáció a Clinident fogászatán

Röntgenvizsgálatot végző szakembereink

Dr. Albeck Anna

Dr. Albeck Anna

endodoncia, hagyományos- és mikroszkópos gyökérkezelés
Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
Dr. Sas Krisztina

Dr. Sas Krisztina

konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
Dr. Koncz Andrea

Dr. Koncz Andrea

parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek

Online bejelentkezés