Miért van szükség fogröntgenre?

Miért van szükség fogröntgenre?

Az esztétikus, egészséges fogsor nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy elégedettek legyünk megjelenésünkkel és a fájdalmakkal se kelljen a mindennapokban együtt élni. Ugyan a fájdalomcsillapító gyógyszerek időszakosan segítséget jelenthetnek, de huzamos időn keresztüli alkalmazásuk senkinek nem javasolt. A fogorvos rendszeres, körülbelül félévente történő felkeresésével azonnal fény derülhet arra, ha bármilyen fogászati problémával van dolgunk, és ezzel természetesen megelőzhetjük a komolyabb kezelést igénylő betegségeket.

fogröntgen

Fogröntgen

Segítség a kezelési terv felállításához

Egy kis fogszuvasodás esetén egyértelmű a feladat, de ha már jelentős méreteket ölt, akkor mindenképpen tudni kell, milyen mély rétegeket érint a probléma. A pontos kezelési terv felállítását megkövetelő helyzetekben, vagy egy góckutatás elvégzésekor nélkülözhetetlen segítség a röntgen vagy a CT.

Milyen előnnyel jár, ha röntgent készítenek a fogakról?

Legyen szó akár gyökérkezelésről, ínygyulladásról, vagy a foggyökér környékét érintő gócpontokról, a megfelelő képalkotó eljárással a szakember pontosan látni fogja, mivel van dolga, s mely kezelés lehet a leginkább célravezető. Hasonló a helyzet akkor is, ha a sokak számára gondot okozó bölcsességfog helyzetét, növekedési irányát szeretné meghatározni a szájsebész.

Ha pedig fogszabályozással szeretnénk fogaink esztétikussága érdekében tenni, akkor is szükség lesz az ilyen irányú vizsgálatra, hiszen a teljes fogsor képét együtt kell látnia a szakembernek a tervezéshez és kivitelezéshez egyaránt.

Milyen betegségekre derülhet fény a képalkotó eljárásoknak köszönhetően?

A korábbiakban már említett szuvas fogak állapota éppen úgy feltárható ilyen módon, mint a fogínyvérzés oka, az ínysorvadás mértéke. A napjainkban egyre többek által választott fogbeültetéshez nem elhanyagolható a csont állapota. Ilyenkor a kezelés során többször szükségessé válhat a röntgen, mely nem utolsó sorban a gyulladásos gócok és a ciszták elhelyezkedését, mértékét is feltárja. Implantáció előtt egyébként gyakran esik a választás a CT felvételre, hiszen ez háromdimenziós jellegénél fogva még pontosabb tervezést tesz lehetővé a fogbeültetés helyét illetően.

 

  Online bejelentkezés

  Fogröntgen típusok: panorámaröntgentől a CT-ig

  Vannak olyan egészségügyi problémák, melyeket az orvos szabad szemmel is egyértelműen lát. Elég azonban csak egy mélyebbre nyúló szuvasodás, vagy az egyszerűnek tűnő ínygyulladás, és máris mélyreható vizsgálatra lehet szükség a pontos helyzet feltérképezéséhez. Ebben nyújtanak segítséget az olyan korszerű képalkotó eljárások, mint a röntgen vagy a CT. Mindkettőt gond nélkül alkalmazhatjuk a fogak esetében is, ráadásul egyik sem terheli meg a szervezetet. A fogröntgen maximálisan biztonságos, ugyanis csak minimális sugárzás éri az adott területet.

  Röntgenfelvétel típusai:

  Intraorális röntgen – kisröntgen:

  A röntgen készítésekor a filmet a szakember a páciens szájában helyezi el. Ez a fajta röntgen 2-3 fogat képes teljes hosszában leképezni. Láthatóvá válnak a gyökércsatornák, a gyökércsúcs körüli elváltozások, de még a csontszerkezet is. A periapicalis felvételeket elsősorban gyökérkezelések során alkalmazzuk.

  Intraorális röntgen – szárnyas felvétel:

  Szárnyas felvétellel az orvos a fogak koronai részét vizsgálhatja meg tüzetesebben, rendkívül pontos képet ad ugyanis a szuvasodásokról és azok kiterjedéséről.

  Extraorális röntgen – panoráma felvétel:

  Ezt a fajta felvételt akkor kéri az orvos, ha általános kivizsgálásra érkezünk a fogászatra, vagy góckutatást szeretnénk. A „film” ilyenkor a szájüregen kívül helyezkedik el és az elkészült felvétel a teljes fogazatról ad képet a fogorvosnak. Segítségével tájékozódhat a gyökértömések állapotáról, gyökércsúcsi elváltozásokról, szuvasodásokról, implantátumok helyzetéről, a fogágy egészségéről, bölcsességfogak helyzetéről. Segítségével nemcsak előkészíthetők, de kivitelezhetők is a szájsebészeti, parodontológiai műtétek, valamint a fogszabályozó szakorvos is igénybe veheti a tervezés során.

  Összességében bármelyik röntgenfelvétel hasznos és indokolt lehet a fogászati beavatkozás egy bizonyos pontján. A szakember sokkal nagyobb biztonsággal tervez és kezel, ha rendelkezésére állnak ezek a pontos diagnosztikai eszközök. Új páciensként első alkalommal a panoráma röntgennel találkozhatunk, s ha a vizsgálat és kezelési terv felállítása során szükséges, az orvos kérhet szárnyas felvételt a szuvasodások pontos beazonosítására. Abban az esetben pedig, ha a tömés már nem elegendő egy fog megmentésére, akkor egy periapicális kisröntgennel az adott fogra és annak csatornáira fókuszálva vezényli le orvosunk a gyökérkezelést.

  A röntgenkészítés menete

  A fogászati röntgenek a száj állapotának feltérképezésére szolgáló, a fogakról, fogsorról készült felvételek. A fogorvosok számára rendkívül fontos kiegészítő diagnosztikai eszköz, mellyel olyan mélyben zajló folyamatokra kaphatunk választ, mint, hogy van-e gócos fog, mekkora kiterjedésű egy szuvasodás, egészséges-e a fogágy, vagy egészséges környezetben van-e a korábban beültetett implantátum…stb.

  A digitális röntgen vagy CT felvétel készítésnek vannak feltételei és szabályai is, melyeket betartva az eljárás abszolút veszélytelen. A felvétel készítésekor a készülék minimális sugárzást bocsájt csak ki, tehát a készüléket megfelelően kalibrálva, kisgyermek vizsgálata is elvégezhető vele.

  A röntgenkészítés egyedül a kismamák esetében szigorított! Régebben abszolút tiltólistás volt ez a vizsgálat a várandósok számára, de ma már a modern, digitális röntgenkészülékeknek köszönhetően kockázat nélkül elvégezhető. Az orvos alapos körültekintés mellett, bármilyen kezelést elvégezhet a terhesség alatt, ha azzal nagyobb problémát előz meg. A nem kezelt gyulladások vetélést és koraszülést is okozhatnak, tehát a magzat érdeke is azt kívánja, hogy mihamarabb szüntessük meg az anya testében zajló gyulladásos folyamatot. Megfelelő óvintézkedés és körültekintés mellett pedig nem árthatunk sem a magzatnak, sem az anyának.

  Klinikánkon kizárólag a legszükségesebb esetben, teljes védelem mellett, szakember által végezzük el a kiegészítő diagnosztikai vizsgálatokat.

  Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

   Online bejelentkezés

   Felkészülés a vizsgálatra:

   1. A vizsgálat alapvetően nem igényel speciális felkészülést. A legfontosabb, hogy jelezze a kezelőorvosnak, ha terhességnek a legkisebb esélye is van.

   2. A felvétel készítés előtt le kell venni minden ékszert, szemüveget, fémtárgyat (hajcsatot), piercinget nyaktól felfelé, ezek ugyanis a röntgenkép zavarát idézik elő, a felvétel nem fog pontos képet adni a fogak helyzetéről, vagy egyáltalán nem lesz értékelhető.

   3. A röntgent készítő szakember ólomkötényt ad a páciensre, mert ezzel védjük a szerveket, a test többi részét a sugárzástól.

   4. A védőkötény felvétele után a felvétel típusától függően a pácienst a megfelelő pozícióba állítják, majd a röntgenhelyiségben egyedül hagyják a felvétel készítésének idejére, ami kisröntgen esetén 2-3, panoráma röntgen vagy CT felvétel esetén maximum 10-15 másodpercet vesz igénybe. Fontos, hogy amíg a felvétel készül, a páciens nem mozoghat.

   A mai legmodernebb, digitális röntgenkészülékekkel készült felvételek minimális sugárzással járnak, így a testet érő sugárterhelés elenyésző. A vizsgálat teljesen fájdalommentes és biztonsággal alkalmazható felnőttek, de még gyermekek kezelése során is. Az utóbbi esetben csupán azt kell mérlegelni, tud-e a gyermek mozdulatlan maradni, amíg a felvétel elkészül.

   A szájban készülő kisröntgen esetén, a szenzor megtartása egy garatérzékeny páciensnek minimális kellemetlenséggel járhat.

   Rendszeres kontroll

   Sokakban felmerül a kérdés, hogy egy kis ínyvérzéssel miért fordulnának orvoshoz, ha ennyi vizsgálattal jár az. A szájhigiéniát és a fogászati megbetegedéseket illetően mindig ajánlott szem előtt tartani azt, hogy a hosszú távú egészségmegőrzés a cél.

   A fogászati problémák nem csak fájdalmat okozhatnak, de olyan gócponttá is válhatnak a szervezetben, melyek több területen okozhatnak panaszokat. Sokszor még a jelentős szuvasodás sem okoz fájdalmat egy darabig, így hajlamosak vagyunk legyinteni felette. Tény pedig, hogy a kezeletlen szuvasodás egy idő után biztosan fájni fog, ráadásul egy bizonyos szint után már nem kezelhető fogtöméssel, hanem gyökérkezelésre, vagy akár húzásra is szükség lehet. Ugyan a korszerű fogászat sokféle lehetőséget teremt a fogpótlásra, de miért tetéznénk a bajt, ha egy félévenként megejtett kontrollal már a legkisebb szuvasodásra, gyulladásra is fény derülhet.

   Nem csak a problémák felismerését, de a kezelést, vagy az akár éveken át tartó fogszabályozást is megbízhatóbbá tehetjük a megfelelő képalkotó vizsgálatok közreműködésével.

   Az alábbi cikkeink is érdekelhetnek:

   Szakértő góckutatás, állapotfelmérés panoráma röntgennel

   Egy jól felszerelt fogászati rendelőnek fontos részei a digitális röntgenkészülékek, így például

   • a panorámaröntgen
   • és az intraorális kisröntgen,

   amelyek nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a diagnosztikában.

   panorma_rontgen_gockutatas

   panoráma röntgen

   Kezelést végző orvosaink:

   Dr. Albeck Anna

   Dr. Albeck Anna

   endodoncia, hagyományos- és mikroszkópos gyökérkezelés
   Dr. Koncz Zsófia

   Dr. Koncz Zsófia

   konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
   Dr. Sas Krisztina

   Dr. Sas Krisztina

   konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
   Dr. Koncz Andrea

   Dr. Koncz Andrea

   parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek

   Online bejelentkezés