Kismama fogászati szűrés – milyen tünet esetén szükséges?

Kismama fogászati szűrés – milyen tünet esetén szükséges?

Gondtalan terhesség – fogászat biztonságosan. A Clinidentben végzett kismama fogászati szűrés a baba zavartalan fejlődéshez járul hozzá, hiszen az édesanya fogpanaszai a terhesség alatt negatívan befolyásolhatják a baba fejlődését. De mégis mik ezek a panaszok és milyen tünetek esetén kell azonnal fogorvoshoz fordulnia egy kismamának?

A fogantatás pillanatától kezdve -szinte észrevétlenül- egy új élet fejlődik az édesanya méhében. Mire az apróság „életjelet” ad magáról, a picinyke embrió már számtalan, nagyon fontos fejlődési szakaszon át is ment. A szakemberek ezért tanácsolják a tudatos családtervezést: lehetőleg már az első pillanattól kezdve tegyünk meg mindent a problémamentes fejlődéshez.

Kismama fogászati szűrés trimeszterenként

Jellemző fogászati tünetek a terhesség elejétől a végéig

A kismamáknak babavárási időszakban az átlagosnál több gondot kell fordítaniuk a szájhigiéniára, ugyanis a hormonális változások fokozzák a fogínyvérzés és az ínygyulladás kockázatát. A második és nyolcadik hónap között bármikor kialakulhat az úgynevezett terhességi ínygyulladás, kutatások szerint pedig a várandós nők több, mint 50%-a meg is küzd vele.

Terhességi gingivitis – fogínygyulladás és ínyvérzés

• A fogínyvérzés a fogínygyulladás egyik tünete, amelyet a fogak felületén és az ínyszélen lerakódó lepedékben lévő baktériumok okoznak. Ezt a lepedéket rendszeres fogmosással és gyakori fogselymezéssel eltávolíthatjuk.

• A kezeletlen fogínygyulladás azonban fogágybetegséghez vezet, amit parodontológiai kezeléssel, és rendszeres szájápolással lehet gyógyítani.

Milyen vitaminokkal előzheted meg a fogínygyulladást?

Hogyan készül a legjobb házi szájöblögető?

Mivel szüntetheted meg azonnal az íny gyulladását?

Érdekelnek a részletek?

Neked ajánljuk:

Tippek és gyógynövények fogínygyulladás ellen

Fogszuvasodás a terhesség alatt

A terhesség alatt megnő a fogszuvasodás kialakulásának esélye is, ezért rendkívül fontos, hogy a kismamák fokozottabb figyelmet fordítsanak a szájápolásra!

Terhesség alatt fellépő fogszuvasodás okai:

• A várandóság alatt és után megnövekvő lyukas fogak számának, maga a terhességi ínygyulladás, a nassolás, és az elterelődő figyelem miatti rossz szájhigiénia a legfőbb okai.

• A fogak sérülékenységét tovább növelheti a terhességet kísérő hányás, amely a fogzománc meggyengüléséhez vezet.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Az egy tévhit, hogy „A baba szívja el a kalciumot a fogból, ezért gyengül meg és lyukad ki”. Az viszont tény, hogy a terhesség alatt fokozott vitamin és ásványianyag bevitelre azért van szükség, mert így tudjuk segíteni a baba zavartalan fejlődését.

 

Amíg te magadra vigyázol, ezt történik vele odabent:

4-5. hét: csontok kezdeti ásványosodása után alakul ki a baba fogágya.

4-8. hét: a felső állcsont, a maxilla egyesülésének időszaka. A stresszhatás növeli a nyitott szájpad és -ajak hasadék kialakulásának kockázatát.

6-7. hét: kialakul az alsó és felső fogívnek megfelelő fogléc.

9-12. hét: A fogléc hámja burjánzásnak indul, rajta 10-10 tejfogbimbóval, amelyekből majd kifejlődik a tejfogak zománc- és dentin állománya.

16. hét: Megjelennek a maradó őrlőfogak csírái.

20. hét: Kifejlődnek a többi maradó fogak csirái.

Miért fontos a kismama fogászati szűrés az első trimeszterben?

A várandósság első 3 hónapjában robbanásszerű fejlődésen megy keresztül az aprócska magzat, hatalmas erők munkálkodnak az anya pocakjában. A zavartalansághoz tehát fontos, hogy kellő energiát biztosítsunk az egészséges életvitelünk révén (megfelelő ásványi anyag és vitaminbevitel).

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Az is egy tévhit, hogy minden várandóssággal elveszítünk a fogaink közül egyet-egyet, vagyis az „Egy gyerek, egy fog” csak egy mítosz. Ezt sajnos a nem megfelelő gondozás és elhanyagolt szájhigiénia eredményezheti.

Terhesség alatt, a fogászati prevenció azt jelenti, hogy a kismama állapotát úgy támogatjuk megfelelően, ha szájhigiénéjét rendszeresen, három havonta, tehát trimeszterenként kontrolláljuk.

• Egyes káros hatások (stressz, trauma, vírusfertőzések, rossz szájhigiénia, dohányzás, helytelen táplálkozás) maradandóan befolyásolják a gyermek egészséges fejlődését, ezért lehetőség szerint kerüljük ezek kockázatát.

• Fogászati szempontból a terhességi gingivitis, azaz a fogínygyulladás az, melynek elhanyagolása problémákat okozhatnak a várandósság lefolyásában.

A terhességi gingivitis minden 3. nőt biztosan érintő probléma. A vérző, gyulladt, duzzadt, érzékeny fogíny ilyenkor a hormonális változások következményeként alakul ki, s ennek egyik jellemző csúcspontja az első trimeszterben van.

Terhességi gingivitis megelőzése fogkőeltávolítással

Mit tanácsolunk neked az első trimeszterre?

• A lepedéket rendszeres fogmosással és gyakori fogselymezéssel eltávolíthatod.

• Ha már a tüneteit tapasztalod (ínyvérzés, érzékenység, duzzanat) mindenképpen látogasd meg fogorvosunkat, mert szükséged lesz professzionális fogtisztításra, de tanácsot kapsz a fogmosásodra vonatkozóan is.

• Akiknél már korábban is felmerült ez a probléma, számíthatnak rá, hogy a terhesség alatt tovább súlyosbodhat, ezért sűrűbb kismama fogászati szűrés javasolt.

 

Mi történhet veled kismama fogászati szűrés nélkül a második trimeszter után?

A várandósok a második trimeszter végén és a harmadik elején a felszaporodó ösztrogén és progeszteron miatt a második csúcspontját élhetik meg az ínygyulladásnak.A kezeletlen ínygyulladásnak és a fogkő tartós jelenlététnek is áldozatul esnek a fogaink. A terhességet követő fogvesztés legfőbb okai a nem megfelelő szájhigiéné és a gondos kismama fogászati szűrés hiánya.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A fogínygyulladás miatt a kismamák szájában felhalmozódott baktériumok a méhlepényen keresztül elérhetik a magzatot, ahol károsan befolyásolhatják a születendő gyermek fejlődését. Megfelelő koncentrációt, mennyiséget elérve pedig stimulálják a szülést. Tehát koraszülést, vetélést vagy alacsony születési súlyt okozhatnak.

5 fontos szájhigiénés tanács kismamáknak

1. Mindig alaposan moss fogat!

• Lehetőség szerint minden főétkezés után, tehát legalább háromszor, de este és reggel mindenképp moss fogat.

• Azt esti fogmosás után használj fogselymet, fogköztisztítót, nyelvkaparót, szájvizet. Érzékenység esetén cseréld le fogkefét és használj lágy sörtéjű kefét.

• Soha ne maradjon el a fogmosás ínyvérzés és érzékenység miatt! Nem azért vérzik mert mosod, hanem azért vérzik, mert nem mosod alaposan és a szájban maradt baktériumok gyulladást provokálnak.

Hogyan tisztítsd úgy a fogaid, hogy elkerüld a fogkövet és az ínygyulladást?

Milyen fogkefével lehetsz a leghatékonyabb?

Hogyan lehet a fogkövet eltávolítani házilag?

Neked ajánljuk!

Szakemberek 5 tippje fogkő ellen

2. Védd a fogaidat!

• Hányás után vízzel vagy szájvízzel öblögethetsz. A fogmosás pedig legalább 20-30 perccel később következzen.

• A savas gyomortartalom marja a fogfelszínt, fellazítja a zománc felső rétegét, amit ha egy azonnali fogmosással lesikálunk, akkor az érzékennyé és sérülékennyé válik a fog.

• Lehetőség szerint gondoskodj a megfelelő tápanyag-, vitamin- és ásványianyag bevitelről, valamint kerüld azokat az élvezeti cikkeket, melyek fogyasztása negatívan befolyásolhatja a fogak ellenálló képességét.

3. Kismama fogászati szűrés és fogkőeltávolítás

• Trimeszterenként vegyél részt professzionális, kismama fogászati szűrésen és fogtisztításon.

• A megfelelő, professzionális tisztítás nem csak a terhesség alatt létrejövő fogszuvasodást és ínygyulladást előzik meg, hanem fokozott fogszuvasodás elleni védelmet jelentenek a születendő, és a már megszületett gyermek számára is.

4. Azonnal fordulj orvoshoz

• Ha néhány nap után, alaposabb fogmosás után sem szűnik az ínyvérzés és érzékenység.

• Ha ínymegnagyobbodást, nagyobb dudort tapasztalsz.

• Ha hidegre, melegre, édesre fokozott érzékenységgel reagál valamelyik fogad.

• Ha a fogfájás, időről időre visszatér.

• Ha úgy érzed, nem megy a helyes fogmosás, vagy nem tudod milyen eszközöket használj még.

• Ha fehér folt jelenne meg a fogzománcon.

5. Hagyj fel a dohányzással

• A dohányfüst a nyállal keveredve egy rendkívül agresszív vegyületet alkot, mely a nyálkahártyán átjutva mindennel – amivel csak találkozik- kölcsönhatásba lép és kifejti mérgező, karcinogén hatását.

• Csökken a szájnyálkahártya vérellátottsága, kiszárad, folyamatosan gyulladt, irritált. Az ínygyulladás állandó kísérője a dohányosok életének, melyet a fogágybetegség majd a fogak elvesztése követ.

• A káros anyagok a tüdőn keresztül a véráramba kerülve bárhová eljuthatnak a szervezetben, így a fejlődő magzatra is hatással vannak.

A dohányzás hatása a terhességre

• A dohányzás a méhen kívüli terhesség előidézője,

• spontán vetélést idéznek elő a szervezetbe jutó káros vegyületek, toxikus hatással vannak a fejlődő magzatra,

• korai burokrepedést és lepényleválást okoz,

• előidézheti a placenta megnagyobbodását,

• a dohányzás koffeinbevitellel együtt fokozza a koraszülés kockázatát,

• gyakoribbak a perinatális halálozások (halva születés, születés utáni halál) valamint a bölcső halál.

• Fontos tudni, hogy a passzív- vagy kényszer dohányzás ugyanolyan káros a magzat életére és egészségére nézve, mint az aktív dohányzás!

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A dohányzó anyukák hamarabb választják el a kisdedeket, kevesebb ideig vagy egyáltalán nem szoptatják. Viszont más arcszerkezetű az a baba, akit kellő ideig mellről tápláltak. A szoptatás hiányában fellépő fogívszűkületet később csak fogszabályozó kezeléssel lehet majd korrigálni.

A szoptatás élettani hatásai és annak hiányában kialakuló fogazati eltérések. Mit tehetünk ellene?

A fejlődő állkapocs rendellenességei és kusza fogazat gyermekeknél. Mire figyeljünk, mikor kezdjük a kezelésüket?

Gyermek fogszabályzó kezelés – mikor jó elkezdeni?

Rendszeres fogászati kontroll? Fogakat menthet!

Az ép és egészséges fogsor nem csak a magabiztosságra, de a várandósság minőségére is hatással van.

Míg a várandósság előtt, egy idejében elvégzett egyszerű fogtöméssel orvosolható lenne egy lyukas fog, addig a helyzet súlyosbodásával, a gyulladt fog gyökérkezelése is szükséges lehet, ám mindez a terhesség alatt elvégezve felesleges stresszt okoz a kismamának.

Tehát fontos tisztában lenni azzal, hogy a rendszeres fogászati állapotfelméréssel már a várandósságra is tudatosan készülhetünk és elejét vehetjük a fogszuvasodásnak, a fog- és ínygyulladásnak is.

Nem jártál még nálunk?

A legfontosabb tudnivalók a bejelentkezéstől az érkezésig.

Ismerkedj velünk és válassz magadnak fogorvost.

Neked ajánljuk:

Első konzultáció a Clinident fogászatán

Fogászati kezelés terhesség alatt

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL 

A nem sürgősségi fogászati kezeléseket a második trimeszterben és a harmadik elején ideális elvégezni. Tömések, foghúzás, tasak kezelés, ínymegnagyobbodás – terhességi granulóma kezelése, röntgen diagnosztika. Ettől eltérő időszakokban a tünetektől függően mérlegel az orvos, de az első trimeszterben inkább a megelőzésen van a hangsúly, a harmadikban pedig a szülés előtti stresszt kerülendő nem végzünk kezeléseket.

Rendkívüli esetben – kellő körültekintés mellett – ettől eltérő időben is végezhető persze beavatkozás, hiszen a cél a fájdalom és gyulladás mihamarabbi megszüntetése a baba és a mama jólléte szempontjából.

Fogorvosi kezelés terhesség alatt

Fogtömés terhesség alatt?

Ezek az elvégezhető beavatkozások!

Így készülhetsz rájuk! Érdekelnek a részletek?

Neked ajánljuk:

Fogorvos terhesség alatt – kismama a fogászaton

Mi köze van a családtervezésnek a szájhigiéniához?

A tudatos családtervezés és a prevencióra való odafigyelés hozzájárulhat ahhoz, hogy saját fogainkat akár egy életen át sikerüljön megőrizni, még akkor is, ha nagyobb családod tervezünk és nőként több gyermeket szeretnénk.

Tervezés szempontjából mindenképpen szerencsésebb, ha már a fogantatás előtt rendezve vannak a szülők fogai. A kezeletlen, elhanyagolt fogazat, így a krónikus gyulladások, gócok hatással vannak a fogantatásra. Érdemes figyelmet szentelni fogaink állapotára, hiszen a fogászati gócok nőgyógyászati panaszokat, meddőséget okozhatnak, növelik a vetélés kockázatát, míg a férfiak esetén csökkenhet a nemzőképesség.

A szülők prevenciós gondozása, szájuk egészségének monitorozása azért is kiemelkedő fontosságú, mert a szülés utánra hagyott, halasztott, kezeletlen fogak baktérium flóráját óvatlanul is átadhatjuk gyermekünknek, hiszen a fogszuvasodás nyálkontaktus útján könnyedén fertőz. Így az édesapa és az anyuka egyaránt veszélyeztethetik a baba leendő fogainak egészségét.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Az egy tévhit, hogy „A rossz fogaimat a szüleimtől örököltem, az én gyerekem pedig tőlem örököli.” Az viszont tény, hogy a fogszuvasodás fertőző betegség, melyet leghamarabb a szüleinktől kaphatunk el kisgyermek korunkban! Direkt kontaktussal, azaz a nyállal terjed: cumi, kanál lenyalásával, játék közben, puszik útján, akaratunkon kívül fertőzzük meg a gyermekünket.

Születéskor a tejfogak fejlődése már majdnem befejeződött. Azonban az előtörő fogak egészségét nagyban befolyásolja mindkét szülő szájhigiéniája.

E tekintetben a legfogékonyabb kor a 6-31. hónap, vagyis a tejfogak előbújásának időszaka. Ha azonban a szülő odafigyel a saját egészségére és a kicsit is az első fogak előbújásától rendszeresen (6 havonta) hordja a fogászati szűrésre, akkor sokat tett a gyermek fogainak egészségéért.

Családtervezés és tudatos fogápolás az egész családnak

Kismama fogászati szűrés a Clinident fogászatán

Tehát az a legjobb, ha már a baba születése előtt rendben van mindkét szülő szájhigiéniája, a leendő apuka és az anya is kezeltették a fogszuvasodásokat, illetve gócos fogakat, melyek akár a fogantatást sikerét is befolyásolják. Fogászatunkon alapos góckutatással segítjük azon párokat is, akik célirányosan ezért keresik fel szakértőinket.

A fogorvos kerülése könnyen súlyos foggyulladást vagy gócos fogat okozhat. Tudd meg, hogyan néz ki egy gócos fog és milyen tüneteket okozhat!

Neked ajánljuk:

Panoráma röntgen – így néz ki egy fogászati góc

Fogorvosaink szerint a legtöbb kellemetlenség megelőzéséért érdemes a tudatos babavárás lépéseit követni:

1. Rendszeres fogászati kontroll a terhességet megelőzően, kismama vitamin szedése.

2. Rendszeres kismama fogászati szűrés trimeszterenként, fogkőeltávolítás orvosi javaslat szerint.

3. Ínyvérzés, duzzanat, fájdalom esetén azonnal jelentkezni kell a fogorvosnál!

4. Elmaradt, de fontos kezeléseket a második trimeszterben ajánlatos elvégzeni.

5. Esztétikai beavatkozásba, implantálásba, fogpótlások készítésébe csak a szülést követően, a szoptatás befejeztével érdemes belevágni.

Ha azonban az apróságunk érkezésére nem volt időnk tudatosan felkészülni és ő meglepetésként robban az életünkbe, akkor sincs ok aggodalomra. Amilyen hamar csak lehet, egyeztess időpontot kismama fogászati szűrésére, ahol végre megnyugtató válaszokat és kész tervet kapsz a fogaid egészségét és ápolását illetően.  

Kérjen időpontot!