Fogorvos terhesség alatt – kismama a fogászaton

Fogorvos terhesség alatt – kismama a fogászaton

Sok kismama tart attól, hogy a várandósság alatt elvégzett fogászati beavatkozások árthatnak a babának. Aggodalomra azonban nincs ok, mivel a szájhigiénés kezelések döntő többsége a terhesség során is elvégezhető.

A kismamák fogászati szempontból is kiemelt figyelmet igényelnek, tehát a fogorvos terhesség alatt sem hanyagolható el.

Várandósok számára fontos:

 • a rendszeres fogászati ellenőrzés,
 • a fogkő eltávolítása,
 • a lyukas fogak kezelése, betömése.

fogorvos terhesség alatt

  Kérjen visszahívást

  Mikor kell várandósan fogászatra menni?

  1. Lehetőség szerint még a terhesség előtt látogassunk el a fogorvoshoz, hogy az összes góctól, fogkőtől és szuvas fogtól még időben búcsút intsünk. A fogászati góckutatás a tudatos gyermekvállalás részét képezi és azt jelenti, hogy megszüntetjük az éppen zajló, egészségre ható gyulladásos folyamatokat.

  2. Végig a várandósság mindhárom trimeszterében legalább egyszer meg kell jelenni egy-egy szűrővizsgálaton.

  • Első trimeszter:

   A várandósság első harmadában alakulnak ki a baba létfontosságú szervei, így ebben az időszakban lehetőség szerint kerülni kell a fogászati beavatkozásokat, hacsak nem sürgősségi kezelésről van szó.

   Bár az első trimeszterben a kezelést nem ajánlott elvégezni, azonban fogorvosi szűrésen feltétlenül meg lehet jelenni. Erre a következők miatt van szükség:

   • A fogorvos felméri a fogak állapotát, szükség esetén beütemezi a kezelendő fogakat.
   • A vizsgálattal elejét vehetjük olyan problémáknak, melyek beavatkozás nélkül komolyabbra fordulhatnak. Pl.: ínygyulladás esetén speciális fogkefe, fogköztisztító szükséges és a megfelelő fogmosási technika elsajátítása.
  • Második trimeszter:

   A fogászati rutinellenőrzésre a terhesség második harmadában már feltétlen szükség van, ekkor pedig már a kezelések is, kellő körültekintés mellett elvégezhetőek.

  • Harmadik trimeszter:

   Megint inkább csak a megelőzésen van a hangsúly, a helyes szájápolás fenntartásán. Ez az időszak veszélyeket ugyan nem rejt magában, ám ilyenkor már nehézséget okoz a kismamának az, hogy hosszasan, háton feküdjön a fogorvosi székben.

  Cikkajánló:

  Mire figyelj, ha megszületett a kisbabád?

  Melyik fogak bújnak elő először, mikor kell a babádat fogorvoshoz vinni?  Minden a gyermekkori fogváltásról!

  3. Bármikor, ha fogászati probléma akad: A terhesség alatt a fókusz a krónikus folyamtok, a gócok kialakulásának megelőzésén van. A gyulladásos folyamatok károsan befolyásolhatják a születendő gyermek fejlődését, mert a baktériumok a méhlepényen keresztül elérhetik a magzatot. Alacsony születési súlyt és akár koraszülést is előidézhetnek ezek a folyamatok.

  Legfőbb fogászati probléma – Így segít a fogorvos terhesség alatt

  A terhesség során a legfontosabb a kóros folyamatok megelőzése, mert a baktériumok a méhlepényen keresztül eljuthatnak a kisbabához.

  Az egyik legfőbb fogászati probléma, ami súlyos problémát idézhet elő a kismama életében, az a terhességi gingivitisz.

  A megváltozott hormonok hatására több változás is történik a szájüregben, ami károsan hathat az ínyre és a fogazatra. Az ösztrogén hatására fokozódik a vérbőség, mert a hajszálerek tágulnak. A progeszterontól pedig sérülékenyebb és vérzésre hajlamosabb lesz az íny, a fogakat rögzítő rostok lazulhatnak.

  A fogak megőrzése érdekében a szájhigiéniára kell nagyon figyelni, hogy elkerülhessük az „Egy gyerek, egy fog” hiedelmet. Az alapos fogmosás és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a rendszeres fogászati szűréssel és fogkőeltávolítással megelőzhető a fogak meglazulása és a kellemetlen szövődmények többsége.

  Cikkajánló:

  Hogyan tisztítsd úgy a fogaid, hogy elkerüld a fogkövet és az ínygyulladást?

  Milyen fogkefével lehetsz a leghatékonyabb?

  Hogyan lehet a fogkövet eltávolítani házilag?

  Milyen fogászati kezelés jöhet szóba egy kismama esetén?

  • Általános szabály, hogy csak olyan beavatkozást végeztessen el a kismama, amely feltétlenül indokolt – minden mást halasszon a terhességet követő időszakra.
  • Az esztétikai kezelések, mint a fogfehérítés, vagy az olyan komplex beavatkozások, mint az implantációs fogpótlás, nem végezhetőek el a várandósság alatt.

  Fogtömés a terhesség alatt:

  A fogtömés, a gyökérkezelés vagy egy szuvas, menthetetlen fog kihúzása azonban mind olyan beavatkozásnak számít, amely a komolyabb gyulladásokat, szövődményeket előzi meg. Így terhesen még inkább ajánlott ezek elvégzése.

  Fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés a terhesség alatt

  Mindenképpen jelezni kell a várandósságot a fogorvosnak, hogy a megfelelő, a babát legkevésbé veszélyeztető fájdalomcsillapítót, érzéstelenítőt használjon. A cél itt a lehető legkisebb dózis alkalmazása. A régebben használt érzéstelenítő szer, a Lidocain képes volt átjutni a méhlepényen. Ma ezt már egyre kevesebben használják, ám a fogorvosnak tudnia kell a várandósságról, hogy a kismamának a legbiztonságosabb kezelést nyújthassa.

  A ma használt továbbfejlesztett érzéstelenítők már csupán helyileg okoznak érzéskiesést, a modern fájdalomcsillapítás már semmilyen kockázattal nem jár, helyes dózisban gyorsan felszívódik a szövetek között, a babához pedig el sem jut, nincs kimutatható káros mellékhatásuk a terhességre.

  Antibiotikum szedése terhesség alatt:

  A fogászati kezeléseket követően előfordul, hogy antibiotikumot kell szednie a kismamának. A makrolidok azok a típusú antibiotikumok, amelyek jelenleg, várandósság alatt nem tiltott készítmények, ám ezek esetében is a szakemberrel való konzultáció dönti el, melyik gyógyszer alkalmazása rejti magában a legkisebb kockázatot. A penicillin, az amoxicillin és a clindamycin általában jól használható a várandósság alatt is.

   Kérjen időpontot!

   Röntgenfelvétel terhesen

   Ma is egymásnak ellentmondó vélemények olvashatóak arról, kockázatos-e a röntgen alkalmazása a terhesség alatt. Ez természetesen, régebben tiltólistás volt a kismamák számára, ám manapság a modern, digitális röntgenkészülékeknek köszönhetően kockázat nélkül elvégezhető a vizsgálat.

   A sürgősségi esetekben alkalmazott, egyszeri röntgenfelvétel a szakmai ajánlások szerint nem okoz gondot a babának. A megfelelő óvintézkedés és körültekintés mellett nem árthatunk sem a magzatnak, sem az anyának. A Clinident Fogászati Centrumban csakis a legszükségesebb esetben, teljes védelem mellett, szakember által végezzük el a kiegészítő diagnosztikai vizsgálatokat.

   röntgenfelvétel terhesen

   Fogorvos terhesség alatt – Miért jelent ez biztonságot?

   Klinikánkon a kismamáknak is kiemelt figyelmet szentelünk. Ha a leendő édesanya még a baba tervezésekor felkeresi rendelőnket, de legalább elsőként az első trimeszterben, úgy a fogorvos a terhesség alatt végig kíséri a kismamát.

   A rendszeres kontrollokon azonnal kiszúrható, ha ínygyulladás vagy szuvasodás jelei mutatkoznak és még idejében minimális beavatkozással megállítható a folyamat. A sokat emlegetett megelőzés ebben az időszakban kiemelten fontos, hiszen a magzat fejlődését és születését is támogatjuk azzal, ha betartjuk az ilyenkor javasolt fogápolási gyakorlatot.

   Kérjen időpontot!