Porcelán héj – Maximális esztétikum, minimális beavatkozás

Esztétikus foghéj, élethű mosoly, prémium fogászati ellátás. Mi a titka a Clinidentben készült foghéj tartósságának és természetességének?

Nincs olyan nap, hogy a tükörbe nézve ne vennéd észre fogaid zavaró zománchibáit, a frontfogaidat csúfító elszíneződéseket?

Az is lehet, hogy téged inkább az elülső, metsző élek lepattogzása zavar vagy épp az, hogy túl nagyok a rések a fogaid között.

Mielőtt megijednél, hogy csak a hosszú évekig tartó fogszabályozás vagy a fogaid lecsiszolását eredményező porcelán korona segíthet, van egy jó hírünk a számodra! Fogászati rendelőnk által a szép mosoly akár azonnal is elérhető. A magas esztétikai igényeket kielégítő, világszerte kedvelt porcelán héj segítségével biztosítjuk a mosolyod szépségét.

Kerámia héj készítése esztétikai fogászaton

Milyen esetben ajánlott a porcelán héj?

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A foghéj készítésének kihagyhatatlan lépése a fogpótlás alapos tervezése. Egy esztétikai konzultáció során tehát nem csupán a formákról és a fogszínről esik szó. Fontos és a teljes kezelést befolyásoló tényező az is, hogy mi a kiinduló állapot, milyen fogazati vagy harapási eltéréssel érkezel, milyen esetben ajánljuk a porcelán héjat és milyen esetekben nem készíthetünk héjakat.

Érvek a porcelán héj készítése mellett 

 • Fájdalommentes, egyszerűen, néhány nap alatt elkészül.
 • Kényelmes és természetes hatást nyújtó megoldás. Legnagyobb előnye, hogy a porcelán fényáteresztő hatása miatt 100%-ig élethű hatást nyújt.
 • Gyorsabb, mint a fogszabályozás, azonnali megoldást jelent az esztétikai problémákra.
 • Garantáltan szebb és tartósabb a végeredmény, mint a fogfehérítés esetében.
 • Kíméletesebb, mint a fogkorona, minimális foganyag veszteséggel jár.

Páciens vélemények szerint, a kerámia héj előnyei között az egyik legfontosabb az, hogy a fogakat nem kell teljesen lecsiszolni, ha valaki tökéletes mosolyt szeretne.

5 jellemző probléma, amire a porcelán foghéj a megoldás

1. Amikor a fogfehérítés nem hozza a számodra vágyott fehérséget.

• Többszöri fogfehérítés után sem vagy elégedett a fehérítés eredményével, s a kávé, tea, cigaretta hatására újra és újra visszatér a sárgás hatás.

2. Amikor olyan elszíneződéseid vannak, melyekre a fogfehérítés nem jelent megoldást.

• Trauma hatására (gyógyszerszedés, gyökérkezelés, fogat ért ütés) elszíneződött fogak esetében nem csak, hogy nem tartós, de még csak nem is megoldás a fogfehérítés.

• Ugyanígy nem lehet fehérítéssel kezelni a szuvasodást jelző zománchibákat, krétafehér foltokat, melyek jellemzően gyermekkorban jelentkező tünetek, de a fog színéttarkító fehér foltok felnőttként már igazán zavaróvá válnak.

3. Amikor nem áll jól a „madonnás” mosoly.

Diasztéma az, amikor rések vannak a frontfogak között, ám ez nem mindig jelent szexepilt, mert lehet, hogy már túl széles a rés, vagy nem csupán az első két frontfog között húzódik, hanem a többi metszőfog között is.

• A részárás véglegesítésére, szünetek megszüntetésére a kerámia lapocska tökéletes megoldás, felragasztásával egységesíthető a fogak külleme.

Fogászati héj fogak közötti rés zárására

4. Amikor a fogaid szabálytalanul állnak, enyhén kócosak.

• Ha az enyhébb kócosság, szabálytalanság mellé nem társul harapási diszfunkció és előnyben részesíted a gyors megoldást, vagyis nem akarsz fogszabályoztatni, akkor héjak segítségével rendezhetjük a sorokat.

• Az esztétikus kerámia héj mára az egyik legnépszerűbb pótlásfajta a fogászat kelléktárában azok számára, akik nem vállalják a fogszabályozás procedúráját.

 

5. Amikor a fogak formája, külalakja nem passzol a személyiségedhez.

• A fogak ugyan egészségesek, ám azok alakjával és formájával mégis elégedetlen vagy. Lehet sosem tetszett a saját fogformád, de sérülés, magra harapás miatt is csorbulhat a fog esztétikája, ha lepattan vagy letörik.

• Ha nem az a látvány köszön vissza a tükörből, amely a magabiztosságodat támogatni tudná, akkor a probléma orvoslására a porcelán héj készítése kitűnő megoldást jelent.

Kérjen időpontot konzultációra,  és ismerkedjen meg specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Mire számíthatunk a porcelán héj nélkül?

A fogfehérítés eredménye és tartóssága egyénenként változó, ráadásul az egyes elszíneződésekre (elszürkült gyökérkezelt- vagy elhalt fog) egyáltalán nem, vagy csak átmeneti segítséget jelent a fehérítés.

A kuszaság, a zománchibák, esztétikai problémák maradnak tehát, a természetes elszíneződés, időről időre visszatér, a mosoly állandó takargatása mellett pedig a magabiztosság és önbizalom terén sem várható sajnos jelentősebb javulás.

A letört, lepattogzott fogak, akár tovább is törhetnek vagy sérülhetnek, ami nagyobb foganyag veszteség után már csak esztétikus koronával állítható helyre.

Melyik foghéj, milyen anyagból készül, melyiket válaszd?

A foghéjnak alapvetően két típusát különböztetjük meg. Az egyik a direkt héj a másik pedig az indirekt héj.

A direkt héj a fogászati székben ülve, egy alkalommal, azonnal elkészül. Ebben az esetben a fogorvos készíti a héjat, ő építi fel a fog új formáját. Egy speciális kompozit tömőanyaggal fedi el a formai hibákat. Bár azonnal elkészül, tehát gyorsan búcsút inthetünk a problémáknak, ugyanakkor ennek elkészítése nagyobb esztétikai érzéket igényel az orvostól.

Egy-egy fog esztétikai javítására tehát remek lehetőség, azonban több fog egyidejű ellátása már több türelmet is igényel a pácienstől is, hiszen a fogak új formájának megalkotása időigényes folyamat.

A másik típus az indirekt héj, vagyis nem helyben, hanem laborban készül. Ehhez az fogorvos előkészíti a fogat, lenyomatot vesz, de a héjakat már a fogtechnika mintázza, színezi és alakítja a kívánt formára.

Tudd meg mik legfontosabb tudnivalók a bejelentkezéstől az érkezésig.

Ismerkedj velünk és válassz magadnak fogorvost.

Melyik fogorvosi konzultációt válaszd, kihez kérj időpontot, ha esztétikus héjakat szeretnél?

Alábbi cikkünkben keresd a mosolytervezés és esztétikai szakorvosi konzultációt tartó orvosainkat.

Első konzultáció a Clinident fogászatán

Mi az a porcelán foghéj?

Képzelj el egy leheletvékony, tiszta porcelánból készült, mégis hihetetlenül erős kerámialemezkét. Egy kontaktlencséhez hasonlító héjat, amely bár észrevétlenül simul fogad felszínére, mégis elképesztő javulást ad mosolyodnak.

A vékony, mégis páratlanul erős porcelán héjat fogtechnikai laboratórium készíti, és használatával egyedülálló esztétikai hatást érhetsz el, valamint eltüntetheted a kisebb, de zavaró hibákat és aszimmetriákat is.

Clinident porcelán foghéj felragasztás előtt

Porcelán héj készítése 5 lépésben

Amikor megszületik a döntés, hogy szakember véleményét is kikéred fogaid esztétikai ellátását illetően, először egy konzultációra érkezel hozzánk, ahol többek között az is kiderül, hogy a héjpótlás valóban megfelelő-e a fogaid ellátására.

1. A teljes állapotfelmérést panorámaröntgen készítése mellett végzi el az esztétikai fogászat szakértője.

• Pontos kezelési terv készül, hogy a készítés ütemével tökéletesen tisztában lehess. A röntgen készítés elengedhetetlen, hiszen a kezelni kívánt fogak állapotáról csak ez nyújt teljes körű információt.

• Ha korábbi sérülésből kifolyólag elhalt egy fog, akkor az első lépés a héjpótláselkészítése előtt a gyökérkezelés lesz.

2. Ha félsz látatlanban belevágni a porcelán héj kezelésbe, és biztosra szeretnél menni, akkor a mosolytervezés egyenesen a te mentőmegoldásod lesz.

• A modern mosolytervezés valójában egy precíz fogászati eszköz, amely a rólad készült kép változtatásával, láthatóvá teszi a jövőbeli mosolyodat.

• Sőt, ha szeretnéd az új mosolyt felpróbálni, mielőtt belevágnál a kezelésbe, a rendelőnkben erre is lehetőséged nyílik! Egy előzetes lenyomat alapjána fogtechnika meg is tudja formázni a kiválasztott mosolyt, melyet moke-up -nak nevezünk.

Ezt a mosoly mintát, akár egy ideiglenes pótlást, a fogaidra ideiglenesen felhelyezik és máris gyönyörködhetsz a leendő mosolyodban. A mosolytervezés és a moke-up minta előre megmutatja, hogyan fest majd a fogaidon az új héjkerámia pótlás! 

Mosolytervezés porcelán héj készítés előtt

3. A fogak héjakkal való felruházása az előkészítéssel, vagyis a preparálással indul.

• A modern és kíméletes helyi érzéstelenítést követően a folyamat teljes mértékben fájdalommentes.

• A foganyagból minimális mennyiség kerül eltávolításra (< 1mm), hiszen a porcelán héj is csupán egy leheletfinom kerámia lap.

• Az előkészített fogakról lenyomatot veszünk, majd ideiglenes héjak kerülnek rájuk, hogy megóvjuk őket az érzékenységtől. Orvosoddal közösen megállapítjátok azt a fogszínt, mellyel az elkövetkezendő években „villantani” szeretnél, és a lenyomatod már úton is van a laboratóriumba.

4. A porcelán héj elkészítése összehangolt csapatmunka az orvos és a fogtechnikus között.

• Sokan nem tudják, de a fogtechnika egy csodálatos kézműves szakma, ahol rendkívül fontos a szépérzék és a kézügyesség. A tökéletesen passzoló esztétikus héjpótlás elkészítése igazi művészt igényel, ha azt szeretnénk, hogy természetes hatású ragyogó mosolyunk legyen.

5. Amikor a munka elkészül, következik a beragasztás.

• Ha a próba alkalmával a lapocskák tökéletesen passzoltak a felszínekhez és még a színével is maximálisan elégedettek vagyunk, akkor végre helyükre kerülhetnek a kis csodák.

• A héjakat az előkészített fogakraspeciális ragasztóanyaggal rögzítik.

• A folyamat végén ellenőrzik a harapást, hiszen fontos, hogy ne csak szép, de kényelmes is legyen az új fogpótlás. Beszéd és étkezés közben is természetesnek kell lennie, nem terhelődhet túl a fog, mert azzal fennáll a héj törésének veszélye.

Foghéj elkészítése és beragasztása

Kérjen időpontot konzultációra,  és ismerkedjen meg specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Mennyire fájdalmas a héj készítése?

A beavatkozás tejesen fájdalommentes, hiszen az előkészítés helyi érzéstelenítésben történik. A porcelán héj elkészültéig ideiglenes pótlás kapsz, amely védi a fogaid az extrém külső hatásoktól, így fájdalomra nem, ritkább esetekben is csak enyhébb érzékenységre számíthatunk.

Mi jelenthet nehézséget a héj készítése során?

Egy-egy fog héjjakkal való ellátása nagyobb esztétikai precizitást igényel, mint több fog vagy egy teljes mosoly átalakítása. Fontos, hogy a fog új külseje tökéletesen illeszkedjen a szomszéd fogakhoz, természetes hatást keltsen, ne lógjon ki közülük.

Ilyenkor tehát jóval összetettebb feladat a pontos fogszín megállapítása. Ugyanez érvényes akkor is, amikor direkt héj készül, hiszen ott a fogorvos rétegenként viszi fel a tömőanyagot, egyedi színt és megjelenést kölcsönözve a fognak.

Miért ajánljuk a Clinidentben készült porcelán héjakat?

 • A Clinidentben olyan orvosspecialisták dolgoznak, akik a legújabb eszközöket, technikákat és anyagokat ötvözik munkájuk során.

 • Klinikánkon helyben rendelkezésre áll a panoráma röntgen, a 3D CT, a mosolytervezés, a mikroszkópos gyökérkezelés, a digitális lenyomatvétel és az EMS Airflow Prophylaxis Master készüléke is.

 • Fogorvosaink mindig a fogak hosszú távú érdekeit, azok egészségét tartják szem előtt, amellett, hogy maximális természetes hatást igyekeznek elérni a fogpótlások elkészítésével.

Kerámia héj - maximális esztétikum, minimális beavatkozás

 • Partnerünk egy olyan fogtechnikai laboratórium, mely évente több ezer, páratlanul szép, egyedi és természetes porcelán héjat készít kiváló minőségű anyagok felhasználása mellett.

 • A technológiának, a fogorvos és a fogtechnikus szakértelmének köszönhetően a porcelán héj ugyanolyan tartós, mint a fogkorona, viszont minimális foganyag-veszteséggel jár.

 • A fogaid egészségét és az elkészült porcelán héj vagy direkt héj tartós ragyogását két kontroll között, az EMS Irányított Biofilm Terápiával, a leggyengédebb szájhigiéniás tisztítással biztosítja a fogászati rendelő.

Hogyan gondoskodj a porcelán héjról a következő kontrollig? 

Ahhoz, hogy az elkészült porcelán héjak idő előtt ne menjenek tönkre, fontos, hogy otthon is betartsd a rájuk vonatkozó szabályokat és kíméletesen bánj velük.

Mi a titka a Clinidentben készült foghéj tartósságának

Ahhoz, hogy az egészségesen ragyogó porcelán héjak természetességét és élettartamát minél tovább élvezhesd, érdemes az Irányított Biofilm Terápiás fogtisztításunkat választani a fogkő hagyományos eltávolítása helyett. 

Az Irányított Biofilm Terápia professzionális szájhigiéniát biztosít, búcsút inthetsz a fogkőnek, a szuvasodásnak, ráadásul kíméletesen, karcolás, durva dörzshatás nélkül tisztítja a héjakat, koronákat, tartósan megőrizve a fényüket és selymes ragyogásukat.

A profi tisztításon túl azonban a fogak helyes, otthoni ápolása is elengedhetetlen:

• Naponta 2 x 2 percig moss fogat.

• Cseréld le a fogkefédet 3 havonta.

• Ne használj abrazív hatású, fehérítő fogkrémet.

• A fogselyem napi használata mellett a szájzuhanyt vagy a fogköztiszítót fontos beiktatni.

• Mindig használd az éjszakai harapásemelőt a héjak épségének megőrzéséért.

Hogyan, milyen garancia vonatkozik a porcelán héjra?

A porcelán héjra klinikánk 3 év garanciát vállal, mely esetében fontos, hogy betartsd az orvos által javasoltakat, és kövesd az ajánlott gondozási programot.

• A harapás magasságának ellenőrzéséhez és beállításához részt kell venni az INGYENES KORREKCIÓN.

• Évente legalább egyszer részt kell venni egy hagyományos fogkőeltávolításon vagy egy Irányított Biofilm Terápiás fogtisztításon.

• Fél évente meg kell jelenni a kontrollvizsgálatokon.

Kérjen időpontot konzultációra,  és ismerkedjen meg specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Fontos tudni, hogy az elkészített héj – ahogyan a saját fog is – bizony lepattanhat, letörhet, aminek az oka lehet az éjszakai fogcsikorgatás, vagy a fogakra és a héjpótlásra károsan ható rossz szokások: ceruza, köröm rágása, csomag fogakkal való bontása, kupak meglazítása, szotyola, pisztácia feltörése…stb.

Míg a rossz szokások elhagyása tudatos odafigyelést igényel, addig az éjszakai, önkéntelen fogcsikorgatás hatásának kivédésére szakértőink a harapásemelő viselését kérik a páciensektől.

Mennyibe kerül rendelőnkben a porcelán héj

Az elmúlt években – a fogászat és fogtechnika területén- végbement minőségi robbanásnak köszönhetően az esztétikai fogászat forradalmát éljük, ami a foghéj árak viszonylatában is változást hozott. Mára a legmagasabb színvonalat képviselő anyagokból is elérhető áron tudjuk kínálni a különböző fogpótlásokat, így az esztétikus kerámia héj pótlásokat is.

A porcelán héj áráról az árlista menüpontban talál további tájékoztatást.

Porcelán héj pótlás készítését végző orvosaink

Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

Konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

Kérjen időpontot!