Láthatatlan fogszabályozó – Típusok, árak, a kezelés lépései

Az esztétikus mosoly és szabályos fogsor sokak számára vágyott cél, hiszen a természet ilyen tekintetben nem mindenkihez kegyes. Az egymásra torlódott fogak komoly esztétikai problémát okoznak azon túl, hogy fogszuvasodással és akár fogvesztéssel is járhatnak. Nem véletlen tehát, hogy ma már egyre többen döntenek a felnőttkori fogszabályozás mellett.

De mi a helyzet akkor, ha munkahelyi elfoglaltságainkból adódóan folyamatosan kommunikálnunk kell, fontos az esztétikus megjelenés, de mondjuk a szép kiejtés is. Milyen megoldások léteznek arra, ha nem akarjuk, hogy így vagy úgy, de feltűnő legyen a fogszabályozónk viselése? Vajon létezik olyan láthatatlan fogszabályozó, amely minden problémára megoldást kínál?

Láthatatlan fogszabályozás a Clinidentben

  Kérjen időpontot!

  Mit jelent a láthatatlan fogszabályozás?

  Sokan érdeklődnek a láthatatlan fogszabályozás iránt, ami elsősorban azok számára fontos, akik nem szeretnék, ha a fogszabályozó viselése látványos változást jelentene a megjelenésükben. 

  Az, hogy melyik készülék a fogazatunknak megfelelő, azt a kiindulási állapot határozza meg. A láthatatlan fogszabályozó kategóriájába több készülék típust is besorolhatunk, így lehet teljesen láthatatlan, lehet diszkrét, és lehet alig észrevehető, ugyanakkor kifejezetten esztétikus is egy fogszabályozó készülék.

  Láthatatlan fogszabályozó típusok

  A láthatatlan fogszabályzók népszerű és egyben legmodernebb típusai közé tartoznak a teljes mértékben láthatatlan belső fogszabályozók, a diszkrét és kivehető, átlátszó sínek (pl.: Clear Aligner, BioAligner, Invisalign) és az alig észrevehető, esztétikus rögzített kerámia fogszabályozók, mint például a Damon Clear.

  Nyelv felőli, láthatatlan fogszabályozó készülékek

  Ez a típus azoknak ajánlott elsősorban, akik számára fontos a makulátlan megjelenés, vagy javarészt a nyilvánosság előtt élik az életüket, így diszkrét kezelést szeretnének. A teljesen láthatatlan fogszabályozónak köszönhetően magabiztosabbak lehetnek, mint a fém, vagy a kerámia fogszabályozó viselésével.

  • A nyelv felőli fogszabályzók a felső vagy alsó fogak belső felszínén vannak rögzítve, így nem láthatók.
  • Egyedi lenyomat készítése, vagy a fogak belső felszínének szkennelése után, a kapott minta alapján számítógéppel tervezik meg az egyedi bracketeket.
  • Míg az átlátszó és kivehető sínek viselése elfelejtődhet, vagy maga a sín is elveszhet -ami pedig késleltetheti a kezelést-, addig a belső fogszabályozó a fogakra rögzített, nem eltávolítható. 
  • Lehetőség itt is van az alsó és felső fogsoron lévő készülékek gumikkal történő összekötésére – mely egyébként az alsó és felső fogsor egymáshoz való viszonyát segít beállítani-, de a belső felszíneken ezek az illesztékek még nehezebben alkalmazhatók.
  • Az étkezés, a szájhigiénia fenntartása, a lepedék eltávolítása is nehezebb lehet. A fogszabályozó kényelmetlen lehet a nyelvnek, de a beszédben a hangok kiejtését is zavarhatja, így nehezebben megszokható.
  • A páciensek általában egyetértenek abban, hogy a felső fogsor belső oldalán elhelyezett készülék kényelmesebb és könnyebben megszokható az alsóhoz képest.

  Belső láthatatlan fogszabályzó viselése

  Kerámia fogszabályozó: feltűnésmentesen esztétikus

  A komplexebb fogszabályozási problémákkal (a torlódáson túl komolyabb harapási eltérések is vannak) küzdő fiatalok és felnőtt páciensek számára a kívülre rögzített kerámia fogszabályozókat javasolják a szakértők.

   

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

  Klinikánkon a kerámia fogszabályozók két típusát alkalmazzuk. A hagyományos, gumigyűrűkkel rögzített készüléket és az önligírozó Damon Clear-t. Az olykor akár átlátszó fogszabályozó alkatrészei ezekben az esetekben kompozit anyagokból készülnek, így mindkettő esetén inkább csak esztétikus megjelenésről beszélhetünk, mintsem teljes láthatatlanságról.

  A legfontosabb érveink a fogszabályozás mellett

  A Damon fogszabályozó és előnyei

  Leggyakoribb páciens kérdés: melyik esztétikus fogszabályozó a legjobb

  A Damon fogszabályozó rendszer titka

  Damon clear fogszabályozó ár – Összehasonlítottuk, mi éri meg jobban

   

  Neked ajánljuk:

  Damon Clear fogszabályozó, a láthatatlan csoda

  • A fogak külső felszínén rögzített fogszínű bracketekbe, fogszínhez illeszkedő íveket fűznek, ezek rendezik a fogakat. Az eszközt, a fogsor igazodása alapján a cél eléréséig aktiválja az orvos.
  • A hagyományos fogszabályozó esetén kis gumigyűrűkre is szükség van, hogy az íveket a bracketekhez rögzítsék. Mivel azonban ezek a ligatúrák fehérek vagy átlátszóak, ezért az ételek, italok miatt elszíneződnek.
  • Az önligírozó készülék esetén az íveket belső zárak rögzítik, így gumiligatúrára nincs szükség.
  • A hagyományos fogszabályozó aktiválása havonta történik. 4 hetente kell kontrollra járni, de ilyenkor az íveket és a gumigyűrűket is kicserélik.
  • Az önligírozó bracketek ritkább kontrollokat igényelnek. Ennél a készüléknél csak 6-8 hetente történik az ellenőrzés és aktiválás.
  • A rögzített porcelán készülékek hátrányai, hogy ugyanúgy okozhatnak kisebb kényelmetlenséget a nyálkahártyának, akárcsak a fém verziók. Használatuk miatt változtatást igényelnek még a fogápolási- és az étkezési szokásaink, de csekélyebb mértékű változás a beszédünkben is megjelenhet.

  Láthatatlan és esztétikus fogszabályzó

  Kinek segít a láthatatlan fogszabályozás diszkrét, sínes verziója?

  A fogászatban ma már gyakran alkalmazott digitális technológia sokszor az átlátszó fogszabályzó tervezésekor is szerephez jut, így az tökéletesen passzol a fogsorhoz és az elérni kívánt célokhoz.

  A szinte láthatatlan, kivehető, műanyag készülék valójában nem egy darab, hanem személyre szabott sínek sorozatából áll. A sín pedig mivel nincs a fogakra rögzítve, így viselése nem csak kényelmesebb, de az étkezés és a fogmosás egyszerűbb.

  • A sínes láthatatlan fogszabályzókat felnőtteknek és idősebb tinédzsereknek javasolják a betartandó szabályok és a szükséges szoros együttműködés miatt.
  • Naponta legalább 20-22 órát kell viselni, a kezelésnek folyamatosnak kell lennie, nem szabad elfelejteni hordani vagy elhagyni a fogszabályozót.
  • Nagyobb korrekciók esetén nem alkalmazható a megoldás. A láthatatlan sín fogszabályzó általában nem alkalmas az összetett harapási problémák rendezésére.
  • Ez a készülék típus egyéni lenyomatra készül. Nem csak ízléses tok, tartó és persze tisztítótabletta jár hozzá, hanem a levételben segítséget nyújtó eszköz, valamint egy használati utasítás otthonra.

  Mi az a Clear Aligner fogszabályozó?

  A Clear Aligner fogszabályozás menete

  Kinek és miért ajánljuk a Clear Aligner fogszabályozót?

  Mitől függ a Clear Aligner fogszabályozás ára?

  Leggyakoribb páciens kérdések a Clear Aligner láthatatlan, kivehető sín kapcsán

   

  Neked ajánljuk:

  Clear Aligner: láthatatlan, kivehető fogszabályozó – Budapest

  Hogyan alakulnak a láthatatlan fogszabályzó árak?

  A fogszabályozó kezelés során nincs váratlan költség, mert előre választunk az orvos által javasolt készülékek közül, ő pedig előre megtervezi a kezelést. Olyan eset nem fordulhat elő, hogy a láthatatlan típussal való kezelést megszakítják egy rögzítettre való átállás miatt.

  Ellenben rögzített készülék után, ha a páciens nem járt rendszeresen kontrollon, és a kezelés után szükséges retainer sínt sem hordta, akkor a fogak visszarendeződését, elmozdulását ismét kezelni kell, tehát a láthatatlan fogszabályozás ára szükségtelenül is nagyobb költséggel fog járni.

  Fogszabályzó árak – Mennyire éri meg a kezelés, hogyan mérlegeljünk?

  Mit tartalmaz a fogszabályozás ár a magánfogorvosnál?

  Fogszabályzó árak alakulása készülék típusonként

  Kedvezőbb lesz-e a fogszabályozás ár, ha már gyermekkorban elkezdjük a kezelést?

  Hogyan kerülhető el a felnőttkori fogszabályozás?

   

  Neked ajánljuk:

  Fogszabályozás ár. Miből áll, mit tudnak a modern fogszabályzók?

  Átlátszó fogszabályzó ár kivehető sínek esetén

  A sínes, láthatatlan fogszabályozásnak valójában nincsen hivatalos időbeli limitje, ám a gyakorlatban az olyan torlódást, ami 6 hónapnál hosszabb fogszabályozást igényelne, inkább rögzített készülékkel oldják meg a szakemberek. 

  • A tapasztalat az, hogy ennél hosszabb kezelési idő esetén a páciensek már nem feltétlenül hordják rendesen a kivehető sínt, ráadásul a kezelés ára innentől sokkal többe is kerülhet, mint egy teljes, rögzített készülékkel való kezelés, tehát ár-érték arányban sem biztos, hogy megéri a láthatatlan módszer.
  • Az átlátszó műanyag fogszabályzó pontos elkészítéséhez alkalmazott digitális technikának megvannak a maga költségei, így az árak ennek megfelelően alakulnak. Azt pedig, hogy kezelés mennyi időt vesz majd igénybe, a konzultációt követően a tervezés során derül majd ki.

  Láthatatlan fogszabályozó sín

  Rögzített porcelán készülék – az esztétikus láthatatlan fogszabályzó ára

  Bizonyos esetekben tehát nem csak gyorsabb és hatékonyabb a rögzített készülék, de számos esetben nincs is mód a kivehető sínnel történő kezelésre.

  • A fiatalkori csontosodási folyamatok lezárulásával felnőttként a fogszabályozás folyamata akár komplex kezelést is igényelhet, amit pedig csak a rögzített készülékek képesek elvégezni.
  • Ha tehát a rögzített készülék az egyetlen lehetőségünk, akkor még mindig dönthetünk a hagyományos gumikarikákat használó készülék vagy az önligírozó fogszabályozó között.
  • Az önligírozó jóval nagyobb kényelmet jelent mind a viselésében, mind pedig a szükséges kontrollok számát tekintve, viszont valamivel drágábbak is. Általában néhány tíz ezer forint a különbség.

  Honnan tudhatjuk, hogy fogszabályzóra van szükségünk?

  Fogszabályzó típusok a modern fogszabályozásban

  Porcelán fogszabályozó kínálat a Clinidentben

  Mennyibe kerül az esztétikus porcelán fogszabályzó?

  Az 5 leggyakoribb páciens kérdés porcelán fogszabályzó előtt

   

  Neked ajánljuk:

  Porcelán fogszabályzó – Milyen esetben, melyiket, mennyiért?

  A láthatatlan fogszabályozó ára nyelv felőli készülék estén

  Ez a diszkrét fogszabályzó típus azoknak ajánlott, akiknek magas a diszkréció iránti igénye. Ezek a készülékek kizárólag fémből készülnek, és szinte ugyanolyan hatékonyak, mint a kívülre ragasztott rögzítő elemek.

  • A belső fogszabályozó hátrányai közé tartozik hogy a hagyományosan, a fogak külső felszínén rögzítetthez képest magasabb a költsége, mivel a bracketek elkészítéséhez számítógépes tervezés szükséges.
  • A fogszabályzók elhelyezése nagyobb kihívást jelentnek az orvosnak, így az ilyen típusú kezelések költsége akár kétszerese is lehet a hagyományos fém fogszabályozóval végzett kezelés költségének.
  • A különböző technikák és a különböző típusú fogszabályzók kombinálása olyan fogorvos mellett lehetséges, aki több módszert és készüléket is ismer és alkalmaz.

  Például a felső fogsorra felkerülhet egy belső fém fogszabályozó, míg az alsó fogsorra – mely sokaknál alig látszik beszéd közben-, hagyományos fém vagy fogszínű fogszabályozót is rögzíthetnek. Ezzel nem csak az esztétikum növelhető, de a láthatatlan fogszabályozó kezelés ára is kedvezőbb lehet.

  Így alakulnak a fogszabályozás árak rendelőnkben…

  Mennyibe kerül és mit tartalmaz az első fogszabályozó konzultáció ára?

  Mennyibe kerül a kezelés precíz tervezése?

  Esztétikus, rögzített fogszabályozó ára fogívenként

  Professzionális és kényelmes: Damon Clear és Damon Q árak a Clinidentben

   

  Neked ajánljuk:

  Fogászati árak, árlista – professzionális fogszabályzó kezelések

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

  Klinikánkon – a nyelv felőli készülékek magas költsége miatt-, jelenleg nem foglalkozunk belső fogszabályozással. A kivehető sínes fogszabályozók közül a diszkrét Clear Aligner és BioAligner elérhető, míg a feltűnésmentes és esztétikus, kívülre rögzített készülékek közül a hagyományos Signature III. és az önligírozó Damon Clear fogszabályozó szerepel a kínálatunkban.

  A láthatatlan fogszabályozás menete és otthoni teendők

  A láthatatlan fogszabályozó kezelés az alábbi lépésekből állhat

  • Konzultáció: az orvos kezelési tervet állít össze
  • Tervezés: röntgen és lenyomatok készítése
  • Esetenként digitális fogtechnikai tervezés
  • A fogszabályozók elkészítése, majd azok átadása
  • Kontrollok: fogszabályozó sín sorozatok váltása vagy a rögzített készülékek aktiválása.
  • Eset zárása, befejezés: a rögzített készülék eltávolítása
  • Fogkő-eltávolítás
  • A nyelv felőli ragasztott és a kivehető retainer sín átadása

  Mi az irányított biofilm terápia?

  Miért javasolt ezt a korszerű fogtisztítás a fogszabályzás idején és mi a kezelés 5 legfontosabb előnye?

  Hogyan történik a biofilm terápiás fogtisztítás?

  A 7 leggyakoribb páciens kérdés a kezelésről

   

  Neked ajánljuk:

  Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

  Otthoni teendők a fogszabályozás idejére

  Ha rögzített fogszabályzó készüléket viselünk, akkor speciális tisztító eszközökre és fogmosási technikára van szükség ahhoz, hogy a szájhigiénia ne lássa kárát az eszköz jelenlétének:

  • A fogkefén és a fogselymen túl úgynevezett interdentális kefére is szükség lesz, mely az ívek körül távolítja el az ételmaradékokat és a szennyeződéseket.
  • Érdemes a nyelvtisztításra és az antibakteriális szájöblítőre is hangsúlyt helyezni, melyek szintén segíthetnek a fogak egészségének megőrzésében.
  • Szükségünk lehet még némi viaszra is, amely a kiálló alkatrészek elfedését, s így az irritációk, sebek megelőzését segítik.

  A fogérzékenység tünetei és okai

  Azonnali orvosi ellátást igénylő fogérzékenység

  Fogkrém érzékeny fogakra – Ezek a legfontosabb hatóanyagok

  A fogkefe választás legfőbb szempontjai

  Speciális fogmosás az érzékeny fog védelmére

  A legfontosabb, otthoni szájápolási tanácsok fogérzékenységre

   

  Neked ajánljuk:

  Érzékeny fog okai, tünetei, legjobb fogkrémek fogérzékenységre

  Kivehető készülék viselése esetén az eltávolíthatóságnak számos előnye van: 

  • Sem az étkezési, sem pedig a szájápolási szokásainkon nem szükséges a kezelés miatt változtatnunk, így mindkettő jóval egyszerűbb.
  • Fontos azonban, hogy minden étkezés után, a sín visszahelyezése előtt fogat kell mosni.
  • Egy-egy fontos esemény kedvéért, rövidebb időre, a készülékhez kapott ízléses tokban félre is tehetjük az átlátszó sínt.

  Láthatatlan fogszabályozó gyakori kérdések

  A láthatatlan fogszabályozó kezelés előtt is kell fogat húzni?

  A torlódásokat – amelyet kezelni szeretnénk a fogszabályozóval-, a bölcsesség fogak előbújása vagy rendellenes helyzete is okozhatja. Ezek a fogak ritkán bújnak elő optimális szögben, sokszor nincs elég hely a számukra, leghátsó fogként pedig nehezen tisztíthatók, így fájdalmas tasakok is kialakulhatnak körülöttük.

  Azt, hogy valójában mivel állunk szemben egy fogászati szűrővizsgálaton deríthetjük ki, ugyanis az ilyenkor elkészített panoráma röntgen jól mutatja a bölcsességfogak helyzetét is.

  • Ha a fogsorban furcsa feszülést érzünk és a fogselyem sem fér már be oda, ahova korábban még igen, akkor gyanús, hogy egy előbújni készülő bölcsességfog okozza a gondot.
  • Ebben az esetben már nem csupán fogszabályozó szakorvossal, de a szájsebésszel is konzultálni kell a bölcsességfog eltávolításáról.
  • Ezek a fogak még akkor is okozhatnak torlódást, ha egyébként szabályosan nőnek, de a legjellemzőbb, hogy a nehéz tisztítás következtében gyorsan elromlanak.

  Fogszabályozás előtt bölcsességfog húzásra van szükséged?

  Beavatkozás előtti fontos teendők, tippek a foghúzás utáni gyors gyógyuláshoz.

   

  Neked ajánljuk:

  Bölcsességfog műtét – Hogyan készülj?

  Hogyan működnek a láthatatlan fogszabályzó sínek?

  A hagyományos fix fogszabályzókkal ellentétben a sínek nem csak a fogak meghatározott mértékű mozgatását, de az egyes fogak mozgási idejét is szabályozzák. A sínes kezelés szakaszokra oszlik, és mindegyik szakaszhoz más-más sínt készít a fogorvos.

  Ez azt jelenti, hogy míg az egyik sín az egyes fogakat mozgatja, addig a többiek ugyanezen sín mellett nem mozdulnak. A következő sín ezután az eddig nem mozgatott fogakon fog dolgozni, míg a korábban mozdítottakat a helyükön tartja.

  Elképzelhető, hogy nem lehet láthatatlan fogszabályzóm?

  Minden fogszabályozó készüléknek megvan a maga területe, ahol sikeresen és hatékonyan lehet alkalmazni. A láthatatlan fogszabályozás pedig a leginkább kényes terület, mert nem minden fogazati eltérést lehet egyik-másik készülékkel kezelni. 

  A legszűkebb felhasználási területe a síneknek van, utána következik a belső fogszabályozó, majd végül az esztétikus porcelán készülékek, melyekkel tulajdonképpen már bármilyen fogazati problémát kezelni lehet. Az egyetlen módja, hogy biztosan tudjuk milyen lehetőségeink vannak, ha konzultálunk egy láthatatlan fogszabályzót is kínáló fogorvossal.

  Láthatatlan fogszabályzó kezelés Budapest

  Láthatatlan fogszabályozó kezelést végző orvosaink:

  Kérjen időpontot!