Felnőtt fogszabályozás Budapest. Ezek a legkedveltebb készülékek

Sajnos tény, hogy a torlódott fogak, a fogszabályozás elmulasztásának nyilvánvaló jelei nem csak esztétikai problémát okoznak, hanem a fogak egészségére is rányomhatják bélyegüket. Ilyen esetekben a fogközöket igen nehéz tisztítani, ami pedig lassan, de biztosan fogszuvasodáshoz vezethet.

A korszerű eljárásoknak és eszközöknek köszönhetően ma már a felnőtt fogszabályozás is tökéletes eredményekkel valósítható meg. Amennyiben gyermekkorban nem került rá sor, az még nem jelenti azt, hogy le kellene mondani a rendezett, esztétikus megjelenéssel bíró fogakról.

braces

Felnőtt fogszabályozás Budapest

Miért szükséges a felnőtt fogszabályozás, mit kezelhetünk és előzhetünk meg vele?

Bár jobb fiatalabb korban túlesni rajta, igen gyakran előfordul, hogy a fogszabályozás lehetősége csak felnőttként merül fel.  A kezelés célja az esztétikum mellett mindig az, hogy a fogazat ideálisan funkcionáljon, a páciens jól tudjon rágni, nyelni, beszélni.

Fogszabályzóval megelőzhető vagy kezelhető problémák:

 • Kusza fogsor miatti fogszuvasodás
 • Állandó fogínygyulladás
 • Későbbi fogágybetegség – fogínysorvadás
 • A fogvesztés és a foghiány valamennyi káros mellékhatása
 • Rendellenes harapás miatti állkapocsízületi ártalom
 • Önbizalomhiány, önértékelési zavarok.
 • Beszédzavar

Foghiány a mosolyzónában előtte-utána képekkel

Hogyan pótoljuk esztétikusan, láthatatlanul az elvesztett fogat?

Lehet természetes és elegáns megjelenése egy implantátumos fogpótlásnak?

Lehet fémmentes egy implantátum?

 

Neked ajánljuk:

Foghiány esztétikus pótlása cirkon implantátum segítségével

Fogszabályozás felnőtteknek – Hány éves korig érdemes belevágni?

Bár a fogszabályozás felnőtt korban némileg különbözik a gyerekkoritól, sosem késő elkezdeni azt. Még az évtizedek óta fennálló szabálytalanságot, harapási rendellenességet is érdemes rendbe tenni, hogy az egészséges fogak még hosszú-hosszú évekig bírják a rájuk nehezedő erőket.

Az állkapocsízületi problémák legfőbb okai

Honnan tudhatjuk, hogy érintettek vagyunk-e? Tünetek, amelyek gnatológusért kiáltanak

Milyen lépésekből áll a személyre szabott gnatológiai terápia?

Így történik a helyes harapás beállítása új fogpótlás készítése esetén

 

Neked ajánljuk:

Állkapocsfájdalom gyógyítása, ízületi terápia gnatológussal

 • A felnőttkori fogszabályozásnak igazából nincs felső korhatára, ám minél későbbre halasztjuk a kezelést, annál valószínűbb, hogy a fogak rendellenes helyzete és a harapási rendellenesség miatt a fogsorunk már komolyabb kezelésre szorul.
 • Idősebb korban akkor lehet nagyobb jelentősége a fogszabályozásnak, ha mondjuk az alapvetően rendezett és ápolt fogsorunkban változást tapasztalunk: a fogak valamelyest elmozdultak, vagy megváltozott a harapásunk. 
 • Ilyenkor a felnőtt fogszabályozás segítségével megállíthatjuk a folyamatot, mely károsan hatna a fogak esztétikájára, egészségére, de akár az állkapocs ízület egészségére is, s így az igen gyakori gnatológiai problémákat is megelőzhetjük.

Mi okozza a fogak mozgását, meddig normális a mozgásuk?

Mennyi időbe telik a fogak látványosabb elmozdulása?

Milyen tünetekkel kell fogorvoshoz fordulni?

A mozgó fogak legveszélyesebb okai és kezelésük

Hogyan előzhetjük meg otthon a mozgó fogak okozta problémákat?

Mozgó fogak kezelése házilag

 

Neked ajánljuk:

Mozgó fog – Mi okozza, hogyan kezelik, mit tehetünk ellene?

A gyermek- és felnőttkori fogszabályozás közötti különbségek

A kezelés során a fogak ugyanolyan módon mozgathatók a felnőtteknél, akárcsak a fiataloknál, ám mégis vannak különbségek. Vannak esetek, amelyek gyermekkorban még tökéletesen orvosolhatók, míg felnőttkorban ugyanezeket már nem lehet maradéktalanul megoldani.

 • Azért is különböztetjük meg a felnőtt és gyermek fogszabályozást, mert a felnőtteknél az állkapocs és a teljes fogazat már kifejlődött, így a fogak elmozgatása komplex kezelést és több időt igényelhet. 
 • Felnőttkorban a nagyobb mértékű harapási rendellenességet és torlódást tökéletesen csak állcsont műtéttel vagy foghúzással kombináltan kezelhetjük. 
 • Bár a felnőtt fogszabályozás sok esetben komplexebb, mégis fontos kezelés, hiszen az esztétikán és a funkción is jelentősen javítani tudunk.

Mik lehetnek a felnőtt fogszabályozás alternatívái?

Sajnos sok szülő nem fektet elegendő hangsúlyt arra, hogy a gyermeknél a fogszabályozó kezelés a megfelelő időben és módon elvégzésre kerüljön. A fogakkal való elégedetlenség pedig felnőttkorban egyértelműen rányomja bélyegét a magabiztosságra, hátulütőit pedig a felnőtt páciensek mind a magánélet, mind pedig az önmegvalósítás terén megérzik.

 • Aki nem szeretne több hónapon át tartó fogszabályozásba kezdeni, mégis rendezett mosolyra vágyik, az -a fogazat kiindulási állapotától függően-, választhat a porcelán héj és az esztétikus cirkon korona, vagy teljes kerámia korona adta lehetőségek közül. 
 • Az azonban biztos, hogy beavatkozás nélkül a fogszuvasodás, a fogágybetegség és a szinte elkerülhetetlenül kialakuló foghiányok miatt később a mosolynak már komplex ellátásra lesz szüksége. 
 • Ehhez a modern fogászatban a kezelésbe már bevonják a fogínysorvadás-, a szájsebészet– vagy éppen a gnatológia szakértőjét is, és koronákkal, hidakkal és implantátum beültetéssel oldják meg fogazati problémát.

Miből készül a cirkon korona?

Cirkon fogpótlás – Az 5 legfontosabb, amit tudnod kell róla

A cirkon korona és a fémmentes préskerámia korona összehasonlítása

Teljes kerámia korona vagy cirkon korona – Kinek, melyiket ajánljuk?

Így zajlik az esztétikus és elegáns cirkon korona készítése a Clinidentben

 

Neked ajánljuk:

Cirkon korona vagy teljes kerámia korona? Melyik lehet a jobb?

Milyen felnőtt fogszabályozó készülékek léteznek?

Általában elmondható, hogy minél fiatalabb korban történik a fogszabályozás, annál gyorsabban érhető el vele eredmény. Ez természetesen a rendellenesség mértékétől is függ, de fiatal korban a fogakat tartó csontállomány sokkal gyorsabban reagál a kezelésre, jobb az anyagcseréje és gyorsabb a csontképződés.

Az új típusú készülékek legfontosabb előnyei:

 • A kezelések korszerűbbek mint a régi, 1-2 évtizede használt készülékek esetén, így az akár rövidebb is lehet.
 • A legújabb típusú, ragasztott fogszabályozókkal kényelmesen, gyorsan, sőt akár észrevétlenül alakíthatunk fogsorunkon.
 • Többféle fogszabályozó típus közül választhatunk, így a fogszabályozó kezelést akár az életstílusunkhoz is igazíthatjuk.
 • Manapság arra is lehetőség van, hogy láthatatlan fogszabályozót válasszunk, melynek több típusa is ismert: az alig észrevehető esztétikus porcelán fogszabályozó, a diszkréten áttetsző és kivehető sínek, vagy a teljesen láthatatlan, a fogak nyelv felőli oldalán rögzített belső fogszabályozó.
 • A kívülre rögzített készülék esetén dönthetünk az önligírozó mechanizmussal működő szabályozó mellett, mely lágyabb erőleadással, kíméletesebb fogmozgatást végez. A kezelés kényelmesebb és ritkább orvosi vizitekre van szükség.

Honnan tudhatjuk, hogy fogszabályzóra van szükségünk?

Fogszabályzó típusok a modern fogszabályozásban

Porcelán fogszabályozó kínálat a Clinidentben

Mennyibe kerül az esztétikus porcelán fogszabályzó?

Az 5 leggyakoribb páciens kérdés porcelán fogszabályzó előtt

 

Neked ajánljuk:

Porcelán fogszabályzó – Milyen esetben, melyiket, mennyiért?

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Az esztétikus és lágy erőkkel működő rögzített fogszabályozók nem csupán a legmodernebb és legkíméletesebb készülékek, de adott esetben a kezelési idő is lerövidülhet, esztétikus változatban pedig rendkívül diszkrét megjelenést biztosítanak a felnőtt fogszabályozás idejére.

Fogszabályzó felnőtteknek – A Clinident modern készülék ajánlata:

Gyermekkorunkból sokan emlékszünk még a robosztus, messziről is kiszúrható készülékekre, melyek szinte megbélyegezték viselőjüket.

Manapság azonban nem csak, hogy megváltozott a fogszabályozáshoz való hozzáállás, és viselésük már kicsit sem számít cikinek, de a készülékek is sokat fejlődtek, alakultak az évtizedek alatt.

Így az életvitelünktől, foglalkozásunktól függően választhatunk a fixen rögzülő fogszabályozók és a kivehető változatok között.

A Damon fogszabályozó és előnyei

Leggyakoribb páciens kérdés: melyik esztétikus fogszabályozó a legjobb

A Damon fogszabályozó rendszer titka

Damon clear fogszabályozó ár – Összehasonlítottuk, mi éri meg jobban

 

Neked ajánljuk:

Damon Clear fogszabályozó, a láthatatlan csoda

Fix, azaz rögzített fogszabályozóink

Klinikánkon a legkedveltebbek a hagyományos, gumiligatúrával rögzített készülékek, valamint az önligírozó készülékekkel végzett fogszabályozó kezelések. Mindkét típus a kiindulási helyzettől függően, általában 1-2 évig marad a fogakon.

 • A hagyományos fogszabályozónál gumikarikákkal rögzítik a sínt a bracketekhez, ami a fogszabályozó merevebb rögzülését biztosítja.
 • Az önligírozó fogszabályozó esetén az ívet önzáró bracketek vájatába fűzik be, így nincs szükség gumira, az ív pedig így könnyebben el tud csúszni a zárban. A lágy erőkkel dolgozó önligírozó eszközök így finom mozgatást, fogszabályozást tesznek lehetővé.
 • Mindkét készülék esetén, meghatározott időnként aktiválás (ívcsere, gumicsere) szükséges, amit addig folytatnak, míg a fogak a megfelelő pozícióba nem kerülnek.
 • Az önligírozó fogszabályozó esetén ritkábban, kb. 6-8 hetente szükséges a kontroll.

Felnőtt fogszabályzó típusok a Clinidentben

A felnőtt fogszabályozás során a páciensek -a fémszínű készülék helyett-, sokszor előnyben részesítik a szinte láthatatlan és esztétikus megjelenést biztosító porcelán fogszabályozókat:

 • Mind a hagyományos, mind az önligírozó elérhető esztétikus változatban is.
 • Az esztétikus fogszabályozók fogszínű fehér vagy áttetsző alkatrészekkel működnek.
 • Rendelőnk kínálatában a hagyományos Signature III. esztétikus készülék és az esztétikus önligírozó Damon Clear szerepel. Akit pedig nem tántorít el a fogszabályozó fém színe az az önligírozó Damon Q fogszabályozót is választhatja.

Kivehető fogszabályozó felnőtteknek:

Az átlátszó fogszabályozók alkalmazása már szűkebb mozgásteret, felhasználást biztosít.

 • Az átlátszó sínt napi 20-22 órát kell viselni folyamatosan.
 • Nem minden fogazati eltérés alkalmas a kivehető sínnel való kezelésre, jelentős szabálytalanságot nem tudunk korrigálni vele.
 • Ennek ellenére számos olyan helyzet van, amikor ideálisnak bizonyulnak és remekül illeszkednek viselőjük életmódjához, munkahelyi sajátosságaihoz.
 • Rendelőnk kínálatában a Clear Aligner és hozzá hasonló BioAligner sínek szerepelnek.

Belső fix fogszabályozók: Klinikánkon – a nyelv felőli készülékek magas költsége miatt-, jelenleg nem foglalkozunk belső fogszabályozással.

Milyen az átlátszó Clear Aligner fogszabályozó, és mi a menete?

Kinek és mikor ajánljuk a láthatatlan fogszabályozót?

Mitől függ a Clear Aligner fogszabályozás ára?

Leggyakoribb páciens kérdések a Clear Aligner láthatatlan, kivehető sín kapcsán

 

Neked ajánljuk:

Clear Aligner: láthatatlan, kivehető fogszabályozó – Budapest

A felnőtt fogszabályozás menete: tervezéstől a kezelés végéig

A fogszabályozó kezelés előkészületei

1. Az első konzultáció során a fogszabályozó szakorvos felméri a fogak helyzetét és tájékoztat a kezelés menetéről, melynek része az árajánlat összeállítása is.

2. Az elkészült röntgenfelvételek és lenyomatok alapján az orvos megtervezi a kezelést és legyártatja a fogszabályozót.

3. A fogszabályozó felhelyezése előtt fontos rendbe tenni az esetleges fog- és íny problémákat is. Fogkő-eltávolításra biztosan szükség lesz, a lyukas fogakat is be kell tömni, sőt az is előfordulhat, hogy egy-egy fog kihúzására is sort kell keríteni.

A rögzített fogszabályozó felragasztása

A fix fogszabályozó, legyen az fém vagy esztétikus porcelán – átadása általában 1-2 órát vesz igénybe és a következő lépésekben történik.

1. Fogak megtisztítása és a fog felszínek szárítása.

2. Az orvos a megtisztított fogfelszínekre applikálja azt a ragasztót, mely a fém vagy a porcelán bracketeket rögzíti.

3. Végezetül az apró, négyzet alakú bracketbe fűzi be az orvos a fogszabályzó ívet, mely így a fogakat egymáshoz is rögzíti.

4. Maga a felrakás nem jár fájdalommal, nem sokkal később viszont már érezhetjük a fogszabályozó hatását, ezért az első néhány napban érdemes könnyen rágható ételeket fogyasztani.

Hasznos tippek a fogszabályozó viseléséhez!

Érzékenység: Az első egy-két héten normális jelenség a fájdalom, főként rágás és harapás során.

 • Ha nagyon elviselhetetlen az érzés, akkor nyugodtan be lehet venni egy-egy fájdalomcsillapítót az adagolási útmutató szerint.
 • Lehetséges, hogy az első napokban csak joghurtot, rántottát, krémlevest, főzeléket, püréket, banánt és reszelt almát tudunk fájdalom nélkül elfogyasztani.

Sebek: Előfordulhat, hogy a nyálkahártyát irritálja, dörzsöli a fogszabályozó készülék.

 • A sebek kialakulása megelőzhető az orvostól kapott, vagy patikában, drogériában vásárolt viasszal.
 • A viaszt az elálló, kiálló alkatrészre érdemes rányomni fogmosás után, ez véd majd a nyálkahártyát a sérüléstől. Sebek esetén kerülni kell a forró, fűszeres, csípős és savas ételeket, mert fokozzák a kellemetlenséget.

Fogmosás: Mivel a fogszabályozóba könnyen beleragad az étel, sokkal jobban kell ügyelni a megfelelő fogtisztításra.

 • A kezelés időtartama alatt naponta háromszor, vagy minden étkezés után érdemes fogat mosni, melyhez speciális fogköztisztító kefe és fogselyem használata is szükséges, de a szájzuhany sem árt.
 • Az otthoni tisztítás mellett alkalmanként szükség lehet rendelőben végzett fogkőleszedésre is, melynek során a dentálhigiénikus eltávolítja a gyulladást okozó fogkövet és a nem túl esztétikus elszíneződéseket.

Kerülendő ételek: Kerülni kell az olyan élelmiszereket, amik beleragadhatnak a fogszabályozóba, beszorulhatnak a fogak közé, valamint azokat, melyek túl sok cukrot tartalmaznak.

 • Diétázni természetesen nem kell, de néhány dologról jobb lemondani. (Pl.: rágógumi, kemény és ragadós cukorkák, tejkaramella, magvak, pattogatott kukorica, chipsek)

Fogvédő használata: Extrém sportokhoz, küzdősporthoz, csapatjátékhoz fogvédő viselése javasolt.

 • Érdemes ezeknél speciális fogvédőt viselni, ami megvédi a száj belsejét az ütések miatti sérülésektől.

Fogszabi kontroll: Készülék típustól függően 2-8 hetente kell megjelenni kontrollon.

 • Ilyenkor a fogazat változásai mellett a készüléket is ellenőrzi az orvos.
 • Sínes kezelés esetén új szettet ad, vagy dönt a másik sínre való átállásról.
 • A rögzített fogszabályozót igazítják, gumiligatúrát vagy ívet cserélnek, vagyis aktiválják a készüléket.
 • Aktiválás után két-három napig ismét felléphet a kezdetekben tapasztalt érzékenység.

Miből lesz a fogkő és milyen jelek utalnak a jelenlétére?

Miért fontos a biofilm eltávolítása fogkőleszedés során?

A fogkőleszedés menete Irányított Biofilm Terápia (GBT) segítségével

Milyen gyakran érdemes fogkőleszedés kezelésre jelentkezni?

Miért javasolt ezt a korszerű fogtisztítás a fogszabályzás idején?

 

Neked ajánljuk:

Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

Fogszabályozó kezelés után – Éjszakai fogszabályzó felnőtt korban

A kezelés a készülék levételével még nem ér véget, mert az elért eredmények csak annyira tartósak, amennyire gondos gazdái vagyunk az új mosolyunknak.

A fogszabályozó eltávolítása után a fogszabályozás idejének kétszereséig kell még az úgynevezett retenciós készüléket is viselni, melynek két fajtáját alkalmazzuk a Clinidentben.

 • Az egyik típus rögzített, mely a rögzített fogszabályozó eltávolítása után a front fogak belső felszínére kerül fel egyfajta “helyben tartóként”. Viselése kényelmes, a beszédet egyáltalán nem zavarja.
 • A másik típus az éjszakai kivehető fogszabályozó, ami valójában egy átlátszó sín. Ezekkel együttesen a fogak visszarendeződését akadályozhatjuk meg, hiszen a fogak új pozícióban történő rögzülését segítik.
 • A tartós eredmény eléréséhez elkerülhetetlen a viselésük, de idővel ezek is elhagyhatók lesznek.

Így alakulnak a felnőtt fogszabályozás árak

A felnőttkori fogszabályozás árak adott esetben eltérnek a fiatalkorban végzett kezelésétől, de nem azért mert a készülék kerül többe, hanem mert felnőttként komplexebb lehet a kezelés, illetve valamivel tovább is tarthat, ami miatt többször kell kontrollon megjelenni.

Bár a magán fogászat árakat tekintve eltérő ajánlatokkal találkozhatunk, az ár jellemzően a készülék típusától függ. A kezelések általában 200 ezer forint felett kezdődnek, de ezen felül még – minden esetben- a rendszeres kontroll díjával, valamint az utókezelés azaz a retainer díjával is számolnunk kell.

Legyen szó akár karrierről, akár a magánélet alakulásáról, a fogszabályozási kezeléssel nyert mosoly szerepe és értéke valójában felbecsülhetetlen. A kezelési tervben szereplő korszerű készülékek és a kifogástalanul megvalósított szabályozási terv is mind azt a célt szolgálják, hogy mindennapjainkat fogproblémák nélkül, magabiztosabban élhessük meg. 

fogszabalyozas

Fogszabályozás felnőtt korban

Felnőtt fogszabályzó kezelést végző orvosaink:

Fogszabályozás felnőtt korban vélemények:

„Dr. Kerekes Fanni doktornővel: fogszabályozás – Tökéletesen sikerült és abszolút fájdalommentesen.” – H.A.

„Dr. Kerekes Fanni gyorsan és professzionálisan kerekestül jobb irányba megváltoztatta az életem! Örökké hálás leszek érte!” – T.G.

„Dr. Koncz Andrea és Dr. Kerekes Fanni magas szintű kollaborációjának köszönhetően mára olyan javuláson vagyok túl, amire nem számítottam. Rendkívül hatékonyan dolgoznak, és empatikusak, kedvesek mindketten.” – F.ZS.

Kérjen időpontot!