Felnőtt fogszabályozás: tapasztalatok és tippek a kezeléshez

Felnőtt fogszabályozás: tapasztalatok és tippek a kezeléshez

Felnőtt fogszabályozáson gondolkozol? Itt megtalálsz mindent, ami segít dönteni, készüléket választani. Tippek a fogszabályzó viseléséhez. Érdekelnek a részletek? Olvasd tovább szakértőink írását!

Az első benyomás kialakulása nem csak az ápoltságon, az öltözködésen vagy a viselkedésen, hanem bizony a fogsor megjelenésén is múlik. Nem véletlen érdeklődnek egyre többen a rendelőben, illetve az otthon végzett fogfehérítő eljárások iránt. A fehér fogak azonban mit sem érnek, ha azok állása, egymáshoz való viszonya nem kielégítő.

Sajnos tény, hogy a torlódott fogak, a fogszabályozás elmulasztásának nyilvánvaló jelei nem csak esztétikai problémát okoznak, hanem a fogak egészségére is rányomhatják bélyegüket. Ilyen esetekben a fogközöket igen nehéz tisztítani, ami pedig lassan, de biztosan fogszuvasodáshoz vezethet.

braces

Felnőtt fogszabályozás

Felnőtt fogszabályozás a magabiztosságért

A fogakkal való elégedetlenség egyértelműen rányomja bélyegét a magabiztosságra, ennek pedig hátulütőit a felnőtt páciensek mind a magánélet, mind a karrier és önmegvalósítás terén is megérzik. Sajnos sok szülő nem fektet elegendő hangsúlyt arra, hogy a gyermeknél esetlegesen szükségessé váló fogszabályozás a megfelelő időben és módon elvégzésre kerüljön.

Az időben elvégzett fogszabályozás hatása rendkívüli:

 • mert meghatározó a felnőttkori kapcsolatokra és az életminőségre
 • mert gyermekkorban gyorsabban és egyszerűbben alakítható a fogak és az állkapocs helyzete

A korszerű eljárásoknak és eszközöknek köszönhetően ma már a felnőtt fogszabályozás is tökéletes eredményekkel valósítható meg. Ha tehát gyermekként elmulasztották a szülők az erre való odafigyelést, az még nem jelenti azt, hogy egy életen át le kellene mondani a rendezett, esztétikus megjelenéssel bíró fogakról.

A legújabb típusú, ragasztott fogszabályozókkal kényelmesen, gyorsan, sőt akár észrevétlenül alakíthatunk fogsorunkon.

Az új típusú készülékek fontos előnyei:

 • A kezelés rövidebb, mint a hagyományos, 10-15 éve használt készülékeknél.
 • Az újabb készülékek úgynevezett önligírozó mechanizmussal működnek.
 • A régi típusú fém fogszabályozó ívét még mereven rögzítették, így az egész fogszabályozó merevebb volt.
 • Az új típusúnál az ívet már nem mereven rögzítik a brackethez, hanem annak vájatába pattintják be, így könnyebben el tud csúszni a bracketekben.

Az esztétikus és lágy erőkkel működő rögzített fogszabályozók nem csupán a legmodernebb és legkíméletesebb készülékek, de velük rövidülhet a kezelési idő és rendkívül diszkrét megjelenést biztosítanak a felnőtt fogszabályozás idejére.

  Kérjen időpontot!

  Ne hidd, hogy felnőttként lehetetlen a fogszabályozás

  Általában elmondható, hogy minél fiatalabb korban történik a fogszabályozás, annál gyorsabb eredmény érhető el vele. Ez természetesen a rendellenesség mértékétől is függ. Fiatal korban a fogakat tartó csontállomány sokkal gyorsabban reagál a kezelésre, jobb az anyagcseréje és gyorsabb a csontképződés.

  Fogszabályzóval megelőzhető és kezelhető problémák:

  • kusza fogsor miatti fogszuvasodás, fogágybetegség
  • rendellenes harapás miatti állkapocsízületi ártalom
  • beszédzavar

  Bár jobb gyermekkorban túlesni rajta, gyakran előfordul, hogy a fogszabályozás lehetősége csak felnőttként merül fel.  A kezelés célja az esztétikum mellett mindig az, hogy a fogazat ideálisan funkcionáljon, a páciens jól tudjon rágni, nyelni, beszélni.

  Az eredmények mindig annyira tartósak, amennyire gondos gazdái vagyunk az új mosolyunknak.

  A fogszabályozó eltávolítása után a fogszabályozás idejének kétszereséig kell még egy úgynevezett retenciós készüléket is viselni. Ezzel az áttetsző kivehető készülékkel, a visszarendeződést akadályozhatjuk meg, ha minél többet, de legalább éjszakánként viseljük.

  Felnőttként sem késő belevágni kezelésbe

  Bár a felnőttkori fogszabályozás különbözik a gyermekekétől, sosem késő elkezdeni azt. Még az évtizedek óta fennálló szabálytalanságot, harapási rendellenességet is érdemes rendbe tenni, hogy a fogak még hosszú-hosszú évekig bírják a rájuk nehezedő erőket.

  Ezek a legfőbb különbségek a gyermek és felnőttkori fogszabályozás között

  1. A kezelés során a fogak ugyanolyan módon mozgathatók a felnőtteknél, mint a gyereknél, de a felnőtt kezelés pár hónappal tovább tarthat: általában 1,5 – 2,5 év, mire kialakul a gyönyörű és szabályos fogsor.

  2. Azért különböztetjük meg a felnőtt és gyermek fogszabályozást, mert a felnőtteknél az állkapocs és a teljes fogazat már kifejlődött, így a fogak elmozgatása is több időt igényelhet.

  3. A legkisebbeknél sok esetben elegendő lehet a kivehető készülékek használata, idősebb korban azonban a ragasztott, állandó készülékek alkalmazása jellemző és szükséges.

  Felnőtteknek ajánlott modern fogszabályozó készülékek

  A felnőtteknek is számtalan lehetőségünk nyílik, ha az esztétikus mosolyt nem koronákkal, héjakkal akarnák tökéletesíteni, hanem inkább a fogak formáját is megtartva rendeznék sorba azokat.

  A felnőttek életvitelétől, foglalkozásától függően választhatnak a fixen rögzülő fogszabályozók és a kivehető változatok között.

  • Fix, azaz rögzített fogszabályozó lehet pl. a szakértőnk által javasolt Signature
  • Kivehető fogszabályzó sínek pl.: Clear Aligner
  fogszabalyozas

  Fogszabályozó készülékek

  A fix fogszabályozók fajtái:

  • Fogszínű, azaz esztétikus szabályzó, mely lágy erőkkel dolgozik
  • Fémszínű, szintén lágy erőkkel ható fogszabályzók

  A kivehető szabályozók fajtái:

  • Clear vagyis áttetsző fogszabályzó sínek
  • Harapásemelők és harapást is korrigáló sínek

  Klinikánkon a legkedveltebbek a hagyományos és esztétikus rögzített készülékekkel végzett fogszabályozó kezelések:

  • Lágy erőkkel dolgozó eszközök, melyek finom mozgatást, fogszabályozást tesznek lehetővé.
  • Hagyományos vagy szolid megjelenést biztosító esztétikus fogszabályozók.
  • Az esztétikus fajta porcelán fehér és áttetsző alkatrészekkel működik.
  • A rögzített készülékek általában 1-2 évig maradnak a fogakon.

  Fogszabályozás: tervezéstől a felrakásig

  1. Az első alkalommal egy konzultáció során a fogszabályozó szakorvos felméri a fogak helyzetét és tájékoztat a kezelés menetéről. Ennek része az árajánlat összeállítása is, majd az elkészült röntgenfelvételek és lenyomatok alapján az orvos megtervezi a kezelést.

  2. Ezt követően különböző vizsgálatokat kell elvégezni. A felnőttek esetében előfordulhat foghiány, és ebből adódó csontveszteség, ilyenkor szükség lehet szájsebészeti, illetve parodontológiai beavatkozásra.

  3. A fogszabályozó felhelyezése előtt fontos rendbe tenni az esetleges fog és íny problémákat, le kell szedni a fogkövet, a lyukas fogakat be kell tömni. Előfordul, hogy foghúzásra is szükség van a szabályozáshoz.

  Rögzített fogszabályozó felragasztása

  A fix fogszabályozó, legyen az fém vagy esztétikus porcelán – átadása általában 1-2 órát vesz igénybe és a következő lépésekben történik.

  1. Fogak megtisztítása és a fog felszínek szárítása.

  2. Az orvos a megtisztított fogfelszínekre applikálja azt a ragasztót, mely a fém vagy a porcelán bracketeket rögzíti.

  3. Végezetül az apró, négyzet alakú bracketbe fűzi be az orvos a fogszabályzó ívét, mely így a fogakat egybe fűzi, egymáshoz rögzíti.

  4. Maga a felrakás nem jár fájdalommal, nem sokkal később viszont már érezhetjük a fogszabályozó hatását, ezért az első néhány napban érdemes könnyen rágható ételeket fogyasztani.

  Így alakulnak a felnőtt fogszabályozás költségei

  Amennyiben állami ellátás keretében végeztetnénk el a kezelést, úgy a hagyományos, külső fogszabályozó árának kb. 80 százalékának kifizetését remélhetjük a társadalombiztosítótól, de azt csak 18 éves korig finanszírozza a biztosító.

  A kezelésbe felnőttként belevágva egy rögzített fogszabályozóért már mélyebben a pénztárcába kell nyúlni. Bár a magán fogászat árakat tekintve eltérő ajánlatokkal találkozhatunk, az ár jellemzően a készülék típusától függ. A kezelések általában 150 ezer forintnál kezdődnek, de ezen felül még – minden esetben- a rendszeres kontroll díjával is számolnunk kell.

  Erre készülj – tippek a fogszabályozó viseléséhez!

  Ha végre felkerült a készülék, egy kis nehézség még mindig hátra van, meg kell tanulni együtt élni vele:

  Érzékenység

  Az első egy-két héten normális jelenség a fájdalom, főként rágás és harapás során. Ha nagyon elviselhetetlen az érzés, akkor nyugodtan be lehet venni egy-egy fájdalomcsillapítót az adagolási útmutató szerint. Lehetséges, hogy az első napokban csak joghurtot, rántottát, krémlevest, főzeléket, püréket, banánt és reszeltalmát tudsz fájdalom nélkül elfogyasztani.

  Sebek

  Előfordulhat, hogy a szájüreget dörzsöli a fogszabályozó készülék. A sebek kialakulását megelőzheted az orvostól kapott, vagy patikában, drogériában vásárolt viasszal. A viaszt az elálló, kiálló alkatrészre érdemes rányomni fogmosás után, ez védi majd a nyálkahártyát a sérüléstől. Sebek esetén kerülni kell a forró, fűszeres, csípős és savas ételeket, mert fokozzák az egyébként is kellemetlen fájdalmat.

  Fogszabályozás Budapest

  Fogmosás

  • Mivel a fogszabályozóba könnyen beleragad az étel, sokkol jobban kell ügyelni a megfelelő szájhigiénére.
  • A kezelés időtartama alatt naponta háromszor érdemes fogat mosni, melyhez speciális fogköztisztító kefe, és fogselyem használata is szükséges, de akár még a szájzuhany sem árt.
  • Az otthoni tisztítás mellett alkalmanként szükség lehet rendelőben végzett szájhigiénés kezelés is, melynek során a dentálhigiénikus leszedi az esetlegesen kialakult fogkövet.

  Kerülendő ételek

  Arra is vigyázni kell, hogy ne fogyassz olyan ételt, ami beleragadhat a fogszabályozóba. Diétázni természetesen nem kell, de néhány dologról jobb lemondani: a rágógumiról, a kemény és ragadós cukorkákról, például a tejkaramelláról, magvakról, pattogatott kukoricáról és a chipsről.

  Sportoláshoz fogvédelem

  Sportolóknak érdemes speciális fogvédőt viselni sportolás közben, ami megvédi az arcüreget az esetlegesen fejet ért ütések miatti sérülésektől.

  Fogszabi kontroll

  Át kell kicsit szervezni a mindennapokat is, hiszen 2-8 hetente kell megjelenni kontrollon és aktiváláson, mely a fogszabályozó állítását jelenti. Ezután két-három napig ismét felléphet a kezdetekben tapasztalt érzékenység. A kitartás azonban meghozza a gyümölcsét, a szép, szabályos és ragyogó mosolyt.

  Fogszabályozó levétele a kezelés vége?

  A kezelés a készülék levételével még nem ér véget. A fix készülék eltávolítása után, éjszakánként még jó ideig viselni kell a kivehető készüléket, mely a fogak végleges rögzülését támogatják. A tartós eredmény eléréséhez elkerülhetetlen az éjszakai kivehető fogszabályozó, ami valójában egy átlátszó sín, de idővel ez is elhagyható lesz.

  Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

   Kérjen visszahívást

   Láthatatlan fogszabályozás, ha az esztétikum különösen fontos

   Napjainkban már egyértelműen elmondhatjuk, hogy a fogszabályzó készülék viselése nem számít cikinek. Gyermekkorunkból sokan emlékszünk még a robosztus, messziről is kiszúrható készülékekre, melyek szinte megbélyegezték viselőjüket. Napjainkban nem csak, hogy megváltozott a fogszabályozáshoz való hozzáállás, de a készülékek is sokat alakultak.

   Manapság arra is lehetőség van, hogy láthatatlan, kivehető készüléket válasszunk, vagy az állandó viselésre szántat a nyelv felőli oldalra helyezze fel a szakember.

   A tapasztalatok azt mutatják, hogy a clear és a nyelv felőli típusok kisebb hatékonysággal alkalmazhatóak, tehát tovább lehet szükséges viselésük, vagy jelentős szabálytalanságot nem korrigálhatunk vele. Ennek ellenére számos olyan helyzet van, amikor ideálisnak bizonyulnak, illeszkedve viselőjük életmódjához, munkahelyi sajátosságaihoz.

   A nyelv felőli, rögzített fogszabályozót klinikánkon nem teljes fogszabályozó kezelésként alkalmazzuk, hanem retenciós készülékként. A kezelés végén, a kívülre rögzített szabályozó eltávolítása után a fogak belső felszínére kerül fel egyfajta belső szabályozóként. Mivel a külső szabályzókkal gyorsabb a kezelés, ezért a belülre ragasztottat – speciális formában – “helyben tartóként” alkalmazzuk, mely a fogak új pozícióban történő rögzülését segíti. Viselése kényelmes, a beszédet egyáltalán nem zavarja.

   Felnőtt fogszabályozás Budapest kedvelt klinikáján, a Clinidentnél

   A fogszabályozás felnőttként is rendszeres orvos látogatást és ezzel együtt a szakember felé kiépített bizalmat követel meg. Éppen ezért korántsem mindegy, hogy melyik klinika mellett teszed le a voksod. A Clinident Fogászati Centrumnál a saját szakterületük mélyen elhivatott orvosai várják mindazokat, akik fogszabályozással szeretnének tenni az esztétikus, szabályos fogsor érdekében.

   kezelési tervedben szereplő korszerű készülékek és a kifogástalanul megvalósított szabályozási terv is mind azt a célt szolgálják, hogy mindennapjaidat magabiztosabban élhesd meg. Legyen szó akár karrierről, akár magánéleted alakulásáról, a fogaid mozgatásával, a fogszabályozási kezeléseddel nyert mosoly szerepe és értéke felbecsülhetetlen.

   Fogszabályozás kezelést végző orvosaink:

   Kérjen időpontot!