Damon Clear fogszabályozó, a láthatatlan csoda

Damon Clear fogszabályozó, a láthatatlan csoda

Mindenki csodás mosolyra vágyik, de ha ehhez fogszabályozásra lenne szükség, akkor sokakat elriaszt a tudat, hogy hosszú évekig kell egy nagy adag fémmel a szájban élni, sok fájdalmat és szenvedést elviselve.

Pedig ez a fogszabályozók legújabb generációjának köszönhetően már egyáltalán nincs így. A lágy erőkkel működő Damon Clear fogszabályozó szinte teljesen láthatatlan, és sokkal kíméletesebben, ráadásul rövidebb idő alatt mozgatja a fogakat a megfelelő helyre.

Fém fogszabályozó helyett

Olvasóm arról érdeklődött, hogy milyen lehetőségei vannak fogszabályozás terén.

“A felső fogsorom két első szemfoga áll ki. Ez engem egyre jobban zavar, de 23 évesen már nem szeretnék feltűnő fém fogszabályozót. Hallottam az Inspire Ice módszerről, illetve a linguális fogszabályozóról. Ezek körülbelül mennyibe kerülnek a felső fogsorra, és Ön melyiket ajánlja inkább?”

Valóban, manapság sok alternatívája van a hagyományos fém fogszabályozó készülékeknek. Ezek kifejezetten esztétikusak, szinte alig észrevehetők. A megfelelő fogszabályozó készülék kiválasztásához mindenképpen szükség van egy alapos vizsgálatra, és azt követően egy részletes kezelési tervre. Az ár is ennek a függvénye.  Ezért azt javaslom, hogy keressen fel egy fogszabályozó szakrendelést a részletes tájékoztatás érdekében.  – Dr. Czigler Péter

Felnőttkorban is lehetséges!

Az egymásra dőlt, ferdén álló fogak sokak számára okoznak problémát felnőttkorban. Ma már kifejezetten trendinek számít a fogszabályozó készülék viselése, de nem mindig volt ez így. Tény az is, hogy húsz-harminc évvel ezelőtt kevésbé volt elterjedt az, hogy már gyermekkorban megtörtént volna a szükséges fogszabályozás. Jó hír azonban, hogy azoknak a felnőtteknek sem kell lemondaniuk a szabályos, esztétikus fogsor előnyeiről, akiknél egykoron nem történt meg a szabályozás. Ugyan a csontosodási folyamatok lezárulása miatt másfél-két évig is eltarthat a folyamat, de a megfelelő szakember segítségével tökéletes végeredmények érhetők el.

Nem csak az esztétikum a lényeg!

Sokan kifejezetten azért döntenek a fogszabályozás mellett, mert szeretnének esztétikus, igényes fogsornak örvendeni. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy egészségügyi okok is indokolják mindezt. Az egymásra dőlt fogak közötti részeket szinte lehetetlen tökéletesen tisztítani, így előbb vagy utóbb a szájhigiénia látja majd kárát a rendellenesen nőtt fogaknak. A szuvasodás és a nagyobb problémák elkerülése végett tehát mindenképpen érdemes a szabályozás lépéseit megtenni.

„A fogszabályozó már rég nem kizárólag a kisgyerekeknél természetes, évről évre egyre több felnőtt dönt mellette a szabályos fogsor érdekében, amelynek nemcsak esztétikai okai vannak. Jóval könnyebb tisztítani, így megelőzni a fogszuvasodást és más betegségeket, továbbá a megfelelő harapás a fogak hosszú távú egészségének egyik alapja.”  – Dr. Kerekes Fanni fogszabályozó szakorvos

Dr Kerekes Fanni, fogszabályozás

Esztétikus szabályozás előnyei

  • A Damon Clear fogszabályozó teljesen diszkrét, mivel a fogszabályzó ívet rögzítő kis zárak (bracketek) teljesen átlátszó alumínium-oxid kristályból készülnek.

  • A zárak jóval kisebbek, mint a hagyományos készülékeknél, így a fogszabályzó szinte észrevehetetlen és az is marad a kezelés végéig, mert az anyaga nem színeződik el.

  • Bár a kezelés időtartama teljesen egyénfüggő, klinikai kutatások igazolják, hogy a Damon Clear önligírozó fogszabályzó készülékkel történő kezelés átlagosan 6 hónappal rövidíti le a fogszabályozás folyamatát.

  • De nem csak ezzel spórolhat időt és pénzt, hanem azáltal is, hogy kevesebb fogorvosi találkozóra van szükség ezzel a készüléktípussal: előfordulhat, hogy akár csak 10 hét után rendelik vissza állításra, ami után nincs fájdalmas, feszítő érzés, ellentétben a hagyományos technológián alapuló készülékekkel.

  • A fogmosás is könnyebb, mert a Damon Clear fogszabályzó rögzítéséhez nem használnak gumigyűrűket, amelyek megnehezítik a lepedék eltávolítását a fogakról.

Hogyan lehetséges mindez?

Az önligírozó, vagyis alacsony súrlódású bracket rendszernek köszönhetően, melynél a fogszabályozó ívek lazán helyezkednek el a speciális zárakban és ezáltal akadálymentesen, kisebb erővel tudnak elcsúszni. Ez a kisebb erő és ritkább aktiválás viszont nagyobb hatást fejt ki a fogakra, bármilyen meglepő is.

A fogszabályozók világa

Ma már a felragasztott, állandó készülékek számos fajtájából választhat a kezelőorvos és a páciens. A drótíveket elvezető, fogakra ragasztott kis zárak (bracketek), készülhetnek fémből, porcelánból, műanyagból, ezek kombinációjából, vagy zafírkristályból.

A fém készülékek anyaga általában az acél, de lehet titán, vagy akár arany is. A porcelán fogszabályozó készülék ugyanazon az elven működik és ugyanolyan hatásfokkal, mint a hagyományos fém készülék, azonban annál sokkal szebb és esztétikusabb, hiszen ugyanolyan színű mint a fogak. Tartós is, mert a elég szilárd ahhoz, hogy sem a törésétől, sem pedig az elszíneződésétől nem kell tartani. Kényelmes viselni, és a sima felszínének köszönhetően könnyen tisztán tartható.

Az elmúlt években a fogszabályozók új generációja jelent meg, amelyek a hagyományos készülékekkel szemben önligírózó mechanizmussal működnek (például Damon Q, vagy Damon Clear). Nem gumi, illetve fém elemek, hanem egy speciális kialakított zárrendszer rögzíti a fogszabályozó íveket, így azok lazán helyezkednek el akadálymentesen, kisebb erővel tudnak elcsúszni. A fogak szabadabban és kényelmesebben mozognak, ami megakadályozza a hagyományos rögzített fogszabályozóknál érezhető kellemetlen feszülést, ráadásul érdekes módon a fogakat sokkal gyorsabban mozgatják, és kevesebb állítást, kontrollvizsgálatot igényelnek.

Az önligírozó rendszerek ugyanúgy elérhetők fém, vagy porcelán változatban, mint a hagyományos készülékek.

Akit esztétikailag nagyon zavar a fogszabályozó készülék, választhatja a nyelv felőli fogszabályozást is. A zárakat ilyenkor fogak belső oldalára helyezik fel, így gyakorlatilag teljesen láthatatlan. Ezek a készülékek csaknem minden fogszabályozási feladatra alkalmasak, de jóval drágábbak az előzőekben felsorolt típusoknál.

Esztétikus fogsor zafír fogszabályozó segítségével

A magabiztos mosoly nem pusztán valamiféle belülről fakadó önbizalomból ered, hanem nagyon is tudat által vezérelt lehet. Ha nem vagyunk elégedettek fogainkkal, akkor jó eséllyel nem is merünk önfeledten mosolyogni. Míg a fogszuvasodás vagy az elvesztett fogak pótlása rutin beavatkozásnak bizonyuló kezelésekkel akár egy-két fogorvos látogatás alkalmával megoldható, addig a fogsor teljességének alakítása már hosszabb időt vesz igénybe.

Eltérő igények, többféle készülék

Ha a fogszabályozás kérdése kerül szóba, akkor sokan éppen azért nem szeretnének belevágni, mert a készülék látszik, és így a mindennapi kommunikáció, a beszéd, vagy akár a munkahelyi tevékenység során akadályozó lehet viselője számára. Legtöbbször ez csak a tudat szintjén érvényesül, bár tény, hogy a hagyományos, rögzített fémkészülékek tényleg feltűnőbbek, mint az egyéb típusok. Sokféle fogszabályozó közül válogathatunk ugyanis, és ami kevésbé feltűnő, az sajnos a nagyfokú rendellenességek korrigálására nem mindig alkalmas. Az egyre bővülő választékot azonban a szakemberek igyekeznek úgy alakítani, hogy abban mindenki megtalálhassa az igényeinek és persze a szabályozás szükségességének megfelelőt.

A hagyományos, még a fogakra ragasztott fém tappancsok, bracketek láthatósága ellenére is népszerű készülékre gyakran esik a választás. Vannak, akik a nyelv felől felragasztott fogszabályozó mellett döntenek, mások a kivehető, vagy a láthatatlan felhelyezhető sínek pozitívumait részesítik előnyben. A fogorvos mindig egyéni kezelési terv felállításakor javasolja egyik vagy másik megoldást, szem előtt tartva persze azt, hogy elérhető-e a kiszemelt készülékkel a kívánt végeredmény.

fogszabályozás

Az oldalon feltüntetett, Damon fogszabályozó kezelésről tájékoztató jelleggel írunk. Klinikánkon, fogszabályozó specialistáink javaslatára a Signature III. rendszerrel történő kezelést biztosítjuk.

A Signature fogszabályozók esztétikus formában porcelán bracketekkel és hagyományos fém kivitelezésben, fémszínű bracketekkel is elérhetőek.

Szóljon hozzá Ön is

Az e-mail címe nem fog megjelenni a kommentben.

tizenkilenc + 10 =