Damon Clear fogszabályozó, a láthatatlan csoda

Mindenki csodás mosolyra vágyik, de ha ehhez fogszabályozásra van szükség, akkor sokakat elriaszt a tudat, hogy hosszú évekig kell egy nagy adag fémmel a szájban élni, sok fájdalmat és szenvedést elviselve.

Pedig ez a fogszabályozók legújabb generációjának köszönhetően már egyáltalán nincs így.

A lágy, biológiai erőkkel működő Damon Clear fogszabályozó például, teljesen diszkrét sőt sokkal kíméletesebben, akár rövidebb idő alatt is a megfelelő helyre mozgathatja a fogakat.

A Damon fogszabályozás kevesebb fogorvosi időpontot, vizitet igényel a többi készülék viseléséhez képest, így nagyobb szabadság a viselőjének, kényelmesebb érzés a fogaknak. Kérj időpontot a Damon fogszabályozó specialistánkhoz és vedd könnyedén a fogszabályozást! 

Rögzített fogszabályozó készülék

A legfontosabb érveink a fogszabályozás mellett

A magabiztos mosoly nem pusztán valamiféle belülről fakadó önbizalomból ered, hanem sok esetben nagyon is tudatos cselekedet, így, ha nem vagyunk elégedettek fogainkkal, akkor jó eséllyel nem is merünk önfeledten mosolyogni.

Bár nem csupán az esztétikum a lényeg, mégis sokan kifejezetten azért döntenek a fogszabályozás mellett, mert szeretnének szép és igényes fogsornak örvendeni.

Mi az irányított biofilm terápia és miben más a hagyományos fogkőeltávolításhoz képest?

Hogyan történik a biofilm terápiás fogtisztítás?

A 7 leggyakoribb kérdés a kezelésről

Miért javasolt kifejezetten ez a fajta fogtisztítás a fogszabályozó viselése mellett?

Neked ajánljuk:

Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

1. Esztétikus fogsor fogszabályozó segítségével

A rendezett fogazattal élők könnyebben ismerkednek, könnyebben találják meg a helyüket egy új közösségben, bátrabban kezdeményeznek és vállalnak új kihívásokat. Összességében több siker és felszabadultabb, tartalmasabb társas élet várhat ránk, ha nem kell a fogaikat takargatni, vagy leszokni a mosolygásról.

2. Szájhigiénia

Az egymásra dőlt fogak közötti részeket szinte lehetetlen tökéletesen tisztítani, így előbb vagy utóbb a szájhigiénia látja majd kárát a rendellenesen nőtt fogaknak. A kritikus helyeken jelentős mennyiségű fogkő halmozódik fel, melytől állandó fogínygyulladást, érzékenységet és kellemetlen leheletet tapasztalunk.

 

3. Fogvesztés megelőzése

A fogszabályozásnak szintén fontos egészségügyi oka lehet a torlódott fogak gyors ütemű romlása, szuvasodása.

A sorozatos fogtömés készítésén túl, súlyosabb esetben akár a fogmegmentés is terítékre kerülhet egy parodontológiai kezelés vagy gyökérkezelés által, ezért aztán érdemes mihamarabb lépéseket tenni a fogszabályozás irányába.

Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Mik a mikroszkópos kezelés előnyei, milyen esetekben javasolt, mi a menete?

Melyik éri meg jobban hosszú távon, a mikroszkópos gyökérkezelés vagy a foghúzást követő fogbeültetés?

Neked ajánljuk!

Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

4. Harapási rendellenesség és gnatológiai problémák kezelése

A fogak szabálytalansága ritkán merül ki annyiban, hogy annak csupán esztétikai hátrányát vagy a fogszuvasodást tapasztaljuk meg. A rendezetlenség mögött jellemzően mindig van egy harapási rendellenesség is (nyitott-, mély-, kereszt-, bulldog- vagy túlharapás), mely megfelelő kezelés nélkül a rágóapparátus és a rágóízület túlterhelődését, rossz rágást, végeredményben pedig rossz emésztést is okoz.

A felnőtt fogszabályozás idején ezért gnatológus bevonására is szükség lehet azért, hogy a fogak mellett a rágóízület is a megfelelő ellátást és szakértelemet kapja.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A fogszabályozó már régen nem kizárólag a gyermek fogazat helyreállítása kapcsán természetes. Évről évre, egyre több felnőtt dönt mellette a szabályos fogsor érdekében, amelynek nemcsak esztétikai okai vannak. 

Kezelést követően jóval könnyebb tisztítani a fogakat, így könnyebb megelőzni a fogszuvasodást és más betegségeket, továbbá a helyreállított, megfelelő harapás a fogak hosszú távú egészségének az egyik alapja.

Hány éves kortól kaphat a gyerek fogszabályzót? Tehetünk-e ellene?

Mit jelent a megelőző fogszabályozás?

Neked ajánljuk:

Gyermek fogszabályzó kezelés – mikor jó elkezdeni?

Fogszabályozó készülékek – miből válogathatunk?

Ha a fogszabályozás kérdése kerül szóba, akkor sokan éppen azért nem szeretnének belevágni, mert a fogszabályozó látszik, így pedig a mindennapi tevékenység, a beszéd, vagy akár a munkavégzés során is akadályt jelenthet a viselője számára.

Harminc évvel ezelőtt még kevésbé volt jellemző, hogy már gyermekkorban elejét vegyék a felnőttkori fogproblémáknak és szabályoztassák a fogakat, ám akinek meg volt fogszabályozója, az sem szívesen emlékszik vissza. A régebbi készülékek és a folyamatos gúnyolódás csak nehézségeket jelentettek a fiataloknak. 

Ezek után, nem csoda, ha felnőttként, első ránézésre kínosan érinthet egy rögzített készülék viselése. Mára azonban nagyot változott a világ és kifejezetten trendinek számít a fogszabályozó készülék viselése!

Diszkrét kerámia fogszabályzó

A fogszabályozó viselése

 • ápoltságról
 • igényességről és
 • egészségtudatosságról árulkodik.

 

Bár a hagyományos, rögzített fémkészülékek tényleg feltűnőbbek, mint az esztétikus fogszabályozó típusok, mégis a tapasztalat az, hogy ez a kezdeti ellenállás csupán a tudat szintjén, a régi emlékek miatt érvényesül és a páciensek 99%-a gyorsan és sikeresen túllendül rajta.

Hála a fogászati iparág rendkívül gyors ütemű fejlődésének, mára igen sokféle fogszabályozó közül válogathatunk, – pl.: fém- és porcelán fogszabályzó, rögzített, átlátszó fogszabályzó, önligírozó fogszabályozó…stb. – hiszen az eltérő igények többféle készülék fejlesztését teszik szükségessé.

Az egyre bővülő választékot pedig a szakemberek igyekeznek úgy alakítani a fogászat palettáján, hogy abban mindenki megtalálhassa az igényeinek és persze fogazati adottságának megfelelőt.

Végül pedig, hogy melyik készülék a legmegfelelőbb számunkra, azt fogszabályozó orvos a fogazatunk vizsgálatakor dönti el. Az egyéni kezelési terv felállításakor – az igényeinket figyelembe véve-, tesz javaslatot egyik vagy másik megoldásra, szem előtt tartva azt, hogy a kiszemelt készülékkel elérhető-e a kívánt végeredmény.

Láthatatlan fogszabályozók – Clear Aligner sínek

Az áttetsző, kivehető sínekre jellemző, hogy sem annak törésétől, sem pedig az elszíneződésétől nem kell tartani. Ugyanakkor kényelmes viselni, hiszen igény esetén eltávolítható, ráadásul a sima felszínének köszönhetően könnyen tisztán is tarthatók.

A kezelés során, időről-időre azonban új sínt kell készíteni annak megfelelően, mennyire lelkiismeretesen viseljük -napi 20-22 órát-, azaz milyen gyors változást, fogmozgatást érünk el velük.

Bár sokan a kivehető, víztiszta, Clear Aligner sínek pozitívumait részesítenék előnyben, annak könnyű kezelhetősége miatt, fontos azonban tudni, hogy a nagyfokú torlódások és harapási rendellenességek korrigálására nem alkalmas. 

Clear aligner fogszabályozó készülékek

Belső fogszabályozók

Vannak, akiknek rendkívüli jelentőséggel bír, hogy ne legyen észrevehető a fogszabályozójuk, ezért a nyelv felől felragasztott fogszabályozó mellett döntenek. Akit tehát esztétikailag nagyon zavar, hogy a fogszabályozója bármilyen módon látható, az választhatja azt a megoldást is, hogy a bracketeket a fogak belső felszínére helyezik fel, így gyakorlatilag teljesen észrevehetetlen.

Ezek a készülékek csaknem minden fogszabályozási feladatra alkalmasak. Komfortfokozatukat illetően fontos megemlíteni, hogy a beszédben, hangképzésben akadályt jelenthetnek a belső felszínre rögzített alkatrészek, így, ha sokat kell beszélnünk, nem feltétlenül ez lesz a legmegfelelőbb fogszabályozó eszköz a számunkra, ráadásul a hagyományos fogszabályozó típusokhoz képest, jellemzően drágábbak is.

Rögzített készülék fémből és porcelánból

Manapság, a felragasztott készülékek számos fajtájából választhat a kezelőorvos és a páciens. A drótíveket elvezető, fogakra ragasztott kis zárak (bracketek), készülhetnek fémből, porcelánból vagy egyfajta speciális kristályból.

A hagyományos fogszabályozó még a fogakra ragasztott fém tappancsok, bracketek láthatósága ellenére is népszerű, így gyakran esik rájuk a választás.

A fém készülékek anyaga általában az acél, de lehet titán vagy akár arany is.

A rögzített porcelán fogszabályozó készülék ugyanazon az elven működik és ugyanolyan hatásfokkal, mint a hagyományos fém készülék, azonban annál sokkal szebb és elegánsabb, hiszen ugyanolyan színű, mint a fogak. 

A Damon fogszabályozó

Az elmúlt években a fogszabályozók új generációja jelent meg, amelyek a hagyományos készülékekkel szemben önligírozó mechanizmussal működnek. Ilyen például Damon Q fogszabályzó és esztétikus változata, vagy Damon Clear fogszabályozó.

A Damon fogszabályozók jellemzői

 • Nem gumi, illetve fém elemek, hanem egy speciálisan kialakított zárrendszer rögzíti a fogszabályozó íveket a fogak külső felszínére.

 • Az ívek lazán helyezkednek el és akadálymentesen, kisebb erővel tudnak elcsúszni a rögzítő elemekben.

 • A fogak szabadabban és kényelmesebben mozognak, ami megakadályozza a hagyományos rögzített fogszabályozóknál érezhető kellemetlen feszülést.

 • Az önligírozó rendszerek ugyanúgy elérhetők fém, vagy porcelán változatban, mint a hagyományos készülékek.

Damon Clear fogszabályozó

A Damon fogszabályozás előnyei

 

Áttetsző, diszkrét alkatrészek

 • A Damon Clear fogszabályozó teljesen diszkrét, mivel a fogszabályzó ívet rögzítő kis zárak (bracketek) teljesen átlátszó alumínium-oxid kristályból készülnek.

Kisebb alkatrészek nagyobb kényelem

 • A zárak jóval kisebbek, mint a hagyományos készülékeknél, így a fogszabályzó rendkívül kényelmes és szinte észrevehetetlen, az anyaga nem színeződik el.

Hatékonyabb és gyorsabb kezelés

 • Bár a kezelés időtartama teljesen egyénfüggő, klinikai kutatások több esetben mégis azt támasztják alá, hogy a Damon Q és a Damon Clear önligírozó fogszabályzó készülékek gyorsabban mozgatják a fogakat, akár még a fogszabályozás folyamatát is lerövidíthetik.

Kevesebb fogorvosi ellenőrzés, kevesebb fájdalom

 • Időt nyerhetünk azáltal is, hogy kevesebb fogorvosi találkozóra lesz szükségünk. Ezzel a készüléktípussal ugyanis csak 6-8 hét után szükséges az aktiválás, ami után nincs fájdalmas, feszítő érzés, ellentétben a hagyományos technológián alapuló készülékekkel.

Könnyű tisztítás, problémamentes szájhigiénia

 • A fogmosás is könnyebb, mert a Damon Q és a Damon Clear fogszabályzó rögzítéséhez nem használnak gumigyűrűket, amelyek egyébként megnehezítik a lepedék eltávolítását a fogakról.

Leggyakoribb páciens kérdés: melyik esztétikus fogszabályozó a legjobb

Melyik rögzített, fehér fogszabályozó a legjobb, melyiket válasszam?

“A felső fogsorom két első szemfoga áll ki. Ez engem egyre jobban zavar, de 23 évesen már nem szeretnék feltűnő fém fogszabályozót. Hallottam az Inspire Ice és a Damon Clear módszerről is. Ezek körülbelül mennyibe kerülnek a felső fogsorra, és Önök melyiket ajánlják inkább?”

Valóban, manapság sok alternatívája van a fém fogszabályozó készülékeknek. Ezek között találunk kifejezetten esztétikusat, szinte alig észrevehetőket is.

• Az Inspire Ice fogszabályozó a hagyományos technológián alapul, vagyis az íveket nem zárak, hanem gumigyűrűk rögzítik, ezáltal kevésbé kényelmes, sűrűbb orvosi vizitet is igényel. A bracketek víztisztán áttetszőek, ezért diszkrétek. A Clinident fogászat fogszabályzó készülékeinek palettáján, ugyanebben a kategóriában, a Signature III. esztétikus, kerámia fogszabályozó érhető el.

• A fogszabályozók esztétikumán túl azonban a kényelmi funkciók és – adott esetben- a gyorsaság is sokat nyomhatnak a latban. A Damon Clear rendszer amellett, hogy a víztiszta bracketek révén biztosítja az elvárt esztétikumot, még az önligírozó technológiájának köszönhetően is népszerű. A Damon Clear tehát a legmagasabb minőségben és hatékonyság mellett szolgálja ki az esztétikai igényeket.

Rögzített fehér fogszabályzó

Ez a Damon fogszabályozó rendszer titka

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Az önligírozó, vagyis alacsony súrlódású bracket rendszernek köszönhetően, a fogszabályozó ívek lazán helyezkednek el a speciális zárakban, és ezáltal akadálymentesen, kisebb erővel tudnak elcsúszni. Ez a technológia, a ritkább aktiválással is képes nagyobb hatást kifejteni a fogakra, mint a hagyományos szabályozók, ráadásul lágyabb, biológiai erővel, kíméletesebben dolgozik.

 

Összességében tehát bármelyik készülék jó döntés, ha az esztétikum az elsődleges szempontunk, ám ha a fogszabályzáson a legkevesebb törődéssel, kényelmesen szeretnénk túljutni, akkor a Damon Clear fogszabályzó kifejezetten jó döntés. 

Ahhoz pedig, hogy a megfelelő fogszabályozó készülékről, a kezelés időtartamáról és költségeiről érdemben tájékozódjunk, mindenképpen szükség van egy alapos fogászati állapotfelmérésre és a fogszabályozó szakorvos vizsgálatára. Az ugyanis teljes mértékben egyedi és fogazati problémától függ, hogy kinek, melyik rendszer elegendő vagy melyik éri meg jobban.

Damon clear fogszabályozó ár – Összehasonlítottuk, mi éri meg jobban

Míg a rendezetlenség miatti fogszuvasodás és a foghiány pótlása rutin beavatkozásnak számító kezelésekkel, – így fogtöméssel és híd készítésével -, akár néhány fogorvos látogatás alkalmával is megoldható, addig a szabálytalan fogsor átalakítása fogszabályzó kezeléssel, már hosszabb időt vesz igénybe.

Fogszabályozás helyett

Amennyiben fogszabályozás helyett csupán sodródunk az árral, akkor előbb rendszeres fogtömésekre, gyökérkezelésekre, utóbb pedig porcelán korona készítésére és foghiány pótlásra lesz szükség.

Ugyan a kevésbé kócos fogak esetén tökéletes eredményt érhetünk el a porcelán héjakkal is, ám az egyszer lecsiszolt fogak időről időre megkívánják a restaurációt, ami lássuk be, időszakosan ugyan, de jelentős kiadást jelent majd.

Damon fogszabályozás mellett

Az egymásra dőlt, ferdén álló fogak sokak számára okoznak pszichés problémákat és egészségügyi panaszokat is. A megnyugtató azonban az, hogy a felnőtteknek sem kell lemondaniuk a szabályos, esztétikus fogsor előnyeiről.

Ugyan a csontosodási folyamatok lezárulása miatt valamivel tovább tarthat a folyamat, mint fiatalon, de egy megfelelő szakemberrel és egy kényelmes, lágy, biológiai erővel működő, önligírozó fogszabályozó segítségével tökéletes végeredmény érhető el felnőtt korban is.

Önligírozó damon fogszabalyozó

Damon fogszabályozás árak kontra fog implantátum árak

A Damon clear fogszabályozó ár egy fogív, 14 fogának szabályozását lefedi, míg ugyanebből az összegből, -1 db fog beültetésével és az arra készülő koronával-, csupán 1 db hiányzó fogat tudunk pótolni.

 

Damon fogszabályozás árak kontra cirkon korona árak

Egy állcsontra (14db fog) készült Damon clear fogszabályozó árából 3 db cirkónium koronát vagy porcelán héjat tudunk elkészíteni.

Tudd meg, mik a legfontosabb tudnivalók a bejelentkezéstől az érkezésig!

Ismerkedj velünk és válassz magadnak fogorvost!

Mire figyelmeztet még a fogszabályozó orvos az első konzultáción?

Neked ajánljuk:

Első konzultáció a Clinident fogászatán

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy hosszú távon, az esztétikus és lágy, biológiai erőkkel működő Damon fogszabályozóba, így a saját fogaink épségébe és egészségébe fektetni, mindennél jobban megéri: 

 • Akár életünk végéig rendezett, egészséges, saját fogakból álló, tartósan szép fogsorunk lehet.
 • Rendszeres fogászati ellenőrzés és fogkő eltávolítás mellett kevesebb beavatkozásra lesz szükségünk, mint torlódott fogak és rendezetlen harapás esetén.
 • A rendezett fogak tökéletesítik a harapást, ami csökkenti a támasztó csontok és szövetek megterhelését.

A fogazat és a harapási rendellenesség rendezésével pedig olyan járulékos panaszoktól sem kell tartanunk, mint a rágóízületi – gnatológiai problémák vagy amelyek drága és komplex fogazati átalakítást igényelnének. Pl.: foghiány pótlás implantátummal, parodontológiai műtétek 

Önligírozó fogszabályozó kezelést végző orvosunk

Online bejelentkezés