A gyökérkezelés lépései

A fogászati kezelések kapcsán, a fogorvostól való félelem mellett a páciensek másik legnagyobb félelme a fájdalom átélése.  A beteg fog miatt való rettegés annyira meghatározóvá válik, hogy az ellenőrzést, sőt az olyan egyszerű beavatkozásokat is halogatják, mint a lyukas fog betömése.

Így a kezdetben még egy egyszerű töméssel kezelhető problémából idővel egy sor kellemetlenség adódik, pedig a fájdalom 100%-ban elkerülhető az idejében, helyi érzéstelenítés mellett végzett fogászati kezelésekkel.

Mire számíthatunk tehát, ha nem fordulunk időben fogorvoshoz, milyen érvek szólnak a gyökérkezelés mellett, és mitől lehet biztonságos és sikeres egy gyökérkezelés?

Mikor kell a fog gyökérkezelés

Miért van szükség a fogak gyökérkezelésére?

A fogak gyökérkezelését jellemzően akkor végezzük, ha a fogszuvasodás a zománcot és a dentint, azaz a kemény fogállományt is elpusztítva eljutott a fogbélig és ott gyulladást idézett elő.

• A foggyulladást általában igen kínzó, nehezen csillapítható fogfájdalom kíséri, hiszen amíg a zománc és a dentin nagy részét szervetlen, idegpályák nélküli anyag teszi ki, addig a fogbél, a sejtek és erek mellett azokat az idegeket is tartalmazza, amelyek a fájdalmat közvetítik az agy felé.

Ha tehát a szuvasodást nem állítjuk meg, mielőtt a pulpa begyullad, akkor ebben az esetben a folyamat már nem lesz visszafordítható, a fájdalom megszüntetése és a fog megmentése csak gyökérkezeléssel lehetséges.

Mi a gyökérkezelés célja?

• A kezelés legfőbb célja, hogy a gyulladást okozó gennyet eltávolítsuk, a gyulladást felszámoljuk és a további komplikációkat és a gócbetegségeket megelőzzük.

• A panaszokat okozó fog gyökérkezelésével a tünetmentesség elérését célozzuk meg. A gyökértöméssel a fog csatornáit hermetikusan zárjuk le, hogy a baktériumok újbóli bejutását megakadályozzuk.

• A kezelés végső célja nem más, mint, hogy a tünetmentes fog megfelelő odafigyeléssel és szájhigiéniával hosszú évekig is megtartható legyen.

Gyökérkezelés korona alatt

3 érv a gyökérkezelés mellett

 • Megelőzheted a foghúzást és elkerülheted a fogpótlást vagy az implantátum beültetését.

 • A sokak számára csak fog idegelés néven ismert beavatkozás teljesen fájdalommentes és mára ugyanolyan rutineljárás, mint az esztétikus tömés.

 • A legmodernebb digitális eszközök (3D CT, digitális apex lokátor, fogászati mikroszkóp) és kiváló minőségű anyagok állnak a gyakorlott és precíz fogorvosok rendelkezésére.

Kérjen időpontot, hogy panaszait minél előbb megszüntethessük!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Milyen tünetek jelzik, ha a fognak gyökérkezelés kell?

A gyulladt fog vagy fertőzött fogbél tünetei a következők lehetnek:

A kiváltó inger szempontjából: hidegre, melegre vagy ráharapásra, érintésre, kopogtatásra jelentkező fájdalom.

A fájdalom intenzitása szempontjából: a kiváltó inger hatására fokozódó, elhúzódó, egyre tovább tartó fájdalom, mely idővel a fájdalomcsillapítóra sem reagál.

A fájdalom jellege szempontjából: tompa fájdalom, vagy sajgás, de éjjel fekvő helyzetben lüktető fájdalom is tapasztalható.

Kísérő tünetek: arcduzzanat, láz, ínyduzzanat vagy genny ürülése a fertőzött fog közelében

Radiológiai tünetek: Gyökércsúcs körüli gyulladás, granulóma, ciszta

Milyen esetekben fontos gyökérkezelni a fogat?

• Akut foggyulladás esetén, melyet heves fájdalom kísér.

• Fogbél elhalás miatt, melyet a fog elszíneződése jelezhet, és akár egy, a fogat ért ütés, sérülés is kiválthatja.

• Előzőleg már gyökérkezelt fogak gyökércsúcsa körül kialakult krónikus gyulladás esetén, mely gócbetegség kiváltója is lehet.

• A fogászati beavatkozás során megnyílt fogbél esetén. Ebben az esetben a későbbi felülfertőződés miatt a fogat megelőzésképpen gyökérkezelni kell.

Ezek a gyökérkezelés elmaradásának kockázatai

• Amennyiben a gyulladás kezeletlen marad, a fertőzés átterjedhet a szomszédos fogakra is.

• Amikor a fogbél elhalt, a fájdalom ugyan abbamaradhat, ám ettől még a gyulladás fennáll és tovább is terjed.

• Sipolyjárat alakulhat ki, mellyel a felgyülemlett genny a szájüregbe ürül.

• A kezeletlen fertőzés megtámadja az állkapocs csontállományát, mely további fogvesztést és akár az arc torzulását is előidézheti.

• A gócos fog, a tartós gyulladás növeli a szisztémás betegségek kialakulását, mint pl.: a cukorbetegség, vérmérgezés, légzési probléma, szívbetegség, keringési panaszok.

• Előrehaladott gyulladás esetén tapasztalhatunk rossz közérzetet, hidegrázást. A láz és az arcduzzanat szintén a fertőzés elhatalmasodásának tünetei, ilyenkor a gyulladás az állkapocs és a környező szövetek rétegeibe jut, ahonnan képes az egész szervezetet megbetegíteni. Okozhat még csontvelőgyulladást és bőrbetegséget is.

Milyen típusú gyökérkezelések léteznek, miből választhatunk?

Néhány évtizede még a régi típusú, kézi gyökérkezelést alkalmazták a fogorvosok, mely a tapasztalatok szerint a legkevésbé sikeres és számos hibalehetőséget rejt magában, de mára a legtöbb magán fogászati rendelő modernizálta az eljárását.

Manapság tehát két típusát különböztetjük meg a gyökérkezeléseknek, így lehet szó a hagyományos gyökérkezelésről vagy a mikroszkópos gyökérkezelésről.

Egy jól felszerelt rendelőben még a hagyományos gyökérkezelés is rendkívül precíz eljárásnak minősül, melyhez a legmodernebb és kíméletes, gépi eszközöket és digitális technológiát használják.

 

EZT MINDEKÉPPEN TUDNOD KELL:

Klinikánkon is a modern, digitális technológia és gépi gyökérkezelő eszközök mellett tettük le a voksunkat, mely mellett a mikroszkópos gyökérkezelést is elérhetővé tettük pácienseink számára, tehát a bonyolultabb eseteket is helyben kezelni tudjuk.

A hagyományos gyökérkezelés menete 5 lépésben

1. Diagnózis:

• A diagnózist a fogorvos, röntgenfelvétel alapján állítja fel, sőt a kezelés több lépésénél is kontroll fogröntgent készít. A sugárterhelés a modern digitális készülékünknek köszönhetően olyan elenyésző, hogy az teljes biztonsággal alkalmazható a beavatkozásokhoz.

 

2. A fog feltárása:

• A teljesen fájdalommentes gyökérkezelés első lépéseként az orvos a fogat megtisztítja a szuvasodástól, az idegkamra megnyitása után pedig eltávolítja a fertőzött pulpát.

3. A gyökérkezelés:

• Egy erre a célra kifejlesztett géppel halad tovább a gyökércsatornák feltárásával. Eltávolítja a fertőzött szöveteket, szövettörmeléket, alaposan kitisztítja a csatornákat, ideális teret adva a későbbi gyökértömésnek.

• A kezelés során digitális műszerrel méri be a gyökércsatorna hosszát, így a gyökértömés pontosan a gyökér csúcsáig fog érni.

• A csatornák végleges hosszáról kontroll röntgen készül.

Modern, digitális gyökérkezelés

4. Gyógyszeres gyökértömés:

• Ezután következik a gyökércsatorna gyógyszerrel való feltöltése, hogy a fog tovább gyógyulhasson, majd ideiglenes töméssel zárja le a fogat kb. 7-10 napra.

 

5. Végleges gyökértömés:

• A fogorvosnak el kell távolítani az ideiglenes tömést és a maradék kórokozókat is elpusztító gyógyszert a csatornákból, s ha a fog tünetmentes, akkor ezt követően egy speciális tömőanyaggal zárja le véglegesen a gyökércsatornákat.

• A jó, végleges gyökértömés jellemzője, hogy a gyökér csúcsáig ér és résmentesen kitölti a teljes csatornát, ezáltal a fog a későbbiekben nem okoz kellemetlenségeket, már nincs lehetősége újra fertőződni.

Kérjen időpontot, hogy panaszait minél előbb megszüntethessük!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Mennyire fáj a gyökérkezelés?

Sajnos egy-egy régebbi rossz tapasztalat miatt számos tévhit kering a gyökérkezelésről. Az egyik ilyen a fájdalommal kapcsolatos. Hiába a modern érzéstelenítés, a páciensek többsége még mindig tart a kezelés közbeni fájdalomtól.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A legtöbb fájdalmat valójában a kezelés előtt tapasztaljuk meg, addig, amíg halogatjuk a fogászati beavatkozást. Ezzel szemben viszont a gyökérkezelés már teljesen fájdalommentes a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően, így semmit nem érzel majd belőle.

Tehát minél tovább halogatunk, a gyulladás annál intenzívebb, így komoly fájdalmat kell kibírni. Ennek megfelelően pedig a gyökérkezelés során is több érzéstelenítőre lesz szükségünk, hogy ne legyen kellemetlen a beavatkozás és az fogorvos is nyugodtan dolgozhasson.

Milyen komplikációk adódhatnak gyökérkezelés során?

A gyökérkezelésre igaz az, hogy az egyik leginkább precizitást igénylő beavatkozás, ugyanakkor a végeredmény nem csupán a fogszakorvos precizitásán múlik.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Minden fog eltérő anatómiai sajátosságokkal bír, eltérő kondícióban vannak és eltérő a szervezet gyulladásra adott reakciója is, így a gyökérkezelés a legkevésbé prognosztizálható végeredménnyel bír. Mindemellett a saját fog még mindig a leginkább „biokompatibilis implantátum”, így megmentése a páciensnek is elsőszámú érdeke.

A modern eszközök abban segítik a fogorvosok és gyökérkezelő specialisták munkáját, hogy a fog megmentését hosszú távon is sikeresnek könyvelhessük el, így manapság mindenképpen megéri a fog megmentésébe fektetni az energiáinkat.

Gyökérkezelést nehezítő körülmények:

• Erősen fertőzött fogak esetében jellemző az, hogy a fog gyökérkezelését, tisztítását több alkalommal kell elvégezni. Az ilyen fogak végleges ellátása, a végleges tömés tehát csak akkor készülhet el, ha a fog panaszmentessé válik.

• A gyökér kezelése során előfordulhat a gyökérkezelő tűk betörése, fog- és gyökérperforáció, álút kialakulása.

• Bizonyos anatómiai sajátosságok pl.: szűk, görbe gyökér, csatorna elágazódások, plusz csatornák nehezíthetik a kezelés folyamatát.

• Régi csap eltávolításakor a csap beletörhet a csatornába.

• A gyökérkezelés alatt álló fogak könnyen törnek. Ha az ideiglenes tömés kiesik a fogból, mihamarabb új ideiglenes tömést kell készíteni, hogy megelőzzük a fog letörését és az ilyenkor szükséges foghúzást.

 

EZT MINDEKÉPPEN TUDNOD KELL:
Rendelőnkben a legmodernebb gépi gyökérkezelő eszközt és kiváló minőségű gyökértömő anyagokat használnak orvosaink, sőt az esetek bonyolultságától függően fogászati mikroszkóp is helyben a rendelkezésünkre áll, tehát a komplikációk nagy része kivédhető vagy a kezelés során sikeresen korrigálható.

Milyen tünetekre számíthatunk gyökérkezelés után

A gyógyszeres gyökértömés után feszítő érzés jelentkezhet 1-2 napig: 

• Ez normális jelenség, ami fájdalomcsillapító hatására elmúlik. Ha azonban olyan nagy mértékű a fájdalom, hogy a fájdalomcsillapító is kevéssé hatékony, akkor újra ki kell tisztítani a fogat.

• Ilyenkor a gyulladás során termelődött váladék okoz feszítő jellegű fájdalmat a fog belsejében. A csatornák tisztításával és fertőtlenítésével azonban a tünetek is megszűnnek.

Súlyosabb gyulladás leküzdésére az orvos antibiotikum szedését írhatja elő:

• Antibiotikum kúra során az utasítások betartása a gyógyulás és fog megmentése érdekében rendkívül fontos, tehát a felírt gyógyszert be kell szedni.

• Érzékenység esetén allergiás reakciók jelentkezhetnek, melyet azonnal jelezni kell a kezelőorvosnak.

• Az antibiotikum szedése az emésztőrendszert is megviseli, így probiotikum szedése javasolt, míg a hölgyeknek a női panaszok megelőzéséről is érdemes gondoskodniuk.

Miért éri meg a Clinidentet választanod?

A Clinident Fogászati Centrumban az egyik legsűrűbben elvégzett kezelés a gyökértömés. Mivel ez az egyik utolsó lehetőség, amikor még meg lehet menteni a fogadat, így kiemelten fontos, hogy a kezelés a lehető legpontosabban legyen elvégezve!

 • Klinikánkon a diagnózis felállításához minden esetben digitális röntgenfelvételt vagy 3D CT-t készítünk, hogy pontosan lássuk a gyökér helyzetét és a gyulladás mértékét.

 • A gyökércsatorna hossz az európai színvonalnak megfelelően digitális eszközzel kerül meghatározásra, így tökéletesen pontos értékek mentén tudunk dolgozni.

 • A ma elérhető legmodernebb i-Pad vezérlésű gyökérkezelő motort használjuk rendelőnkben.

 • A gyökérkezelést nagyítás alatt végezzük, ami így sokkal precízebb és pontosabb.

 • A kezelés gyors és fájdalommentes, klinikánkon átlagosan évente közel ezer sikeres gyökérkezelést végzünk el.

 • Fogászatunkon a hagyományos gyökérkezelés mellett a mikroszkópos gyökérkezelés is elérhető.

Kérjen időpontot, hogy panaszait minél előbb megszüntethessük!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Hogyan gondoskodj a gyökérkezelt fogadról?

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Amennyiben a fog egyedi anatómiai jellemzői (szűk-, görbe csatorna, csatorna elágazódás) miatt nem biztosított a tünetmentesség vagy egy régi, elégtelen gyökértömés miatt jelentkezik panasz, akkor még mindig megoldást jelenthet a mikroszkópos gyökérkezelés.

A többszörös nagyítás mellett végzett beavatkozással a legtöbb esetben az utolsó utáni esélyt kapja meg a fog, így elkerülhetővé válik a műtéti gyökércsúcs rezekció, de akár a fogeltávolítás is. Beavatkozás nélkül azonban nem szüntethető meg a krónikus gyulladás és végül szövődményre vagy a fog elvesztésére és szájsebészeti kezelésre kell számítanunk.

A gyökérkezelt fog alaki, esztétikai helyreállítása:

Fontos tudnod, hogy egy gyökérkezelt fog sokkal törékenyebb, mint a még élő. Kiszáradnak, elveszítik vitalitásukat, az idő múlásával pedig el is színeződnek. Ha a szuvasodás a fog koronai részén nagyobb pusztítást végzett, akkor a legjobb megoldás az, ha gyökérkezelés után a fogra inlay betét vagy esztétikus porcelán korona készül, hogy a fog ne csak szép, de jól terhelhető is legyen.

A gyökérkezelt fogak kontrollja, a gyökértömés ellenőrzése:

A gyökérkezelést követően a legtöbben évekre mellőzik a fogászati kontrollt, pedig ilyenkor válik csak igazán fontossá. Bár a kezeléssel a fogorvos mindent elkövet és minden rendelkezésre álló eszközt és módszert bevet, mégis előfordulhat, hogy baktérium marad vissza a csatornában, így rendszeres kontroll nélkül a fog gócossá válhat és fájdalom vagy fogászati tünet nélkül terheli a szervezetünket.

Gyökérkezelés árak a Clinidentben

A gyökérkezelt fog várható élettartama:

A hagyományos gyökérkezelésen átesett páciensek 90-95 százalékának évtizedekkel a kezelés után is egészséges és jól funkcionál a foga. Persze ehhez az kell, hogy a páciens jó szájhigiéniát tartson fenn és rendszeresen járjon fogászati ellenőrzésre.

Érdemes félévente kontroll röntgen mellett ellenőriztetni a gyökérkezelt fogat, valamint a fogkő hagyományos eltávolítása helyett részt venni az Irányított Biofilm Terápián. A létező legkorszerűbb fogtisztítást rendszeresen, 6 havonta elvégezve akár a fogkő kialakulását is megakadályozhatjuk, sőt a szuvasodást okozó baktérium telepek megtapadása és szaporodása is lehetetlenné válik.

A gyökérkezelést végző orvosaink:

Dr. Albeck Anna

Dr. Albeck Anna

Endodoncia, hagyományos- és mikroszkópos gyökérkezelés
Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

Konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

Kérjen időpontot!

  Click here to change this text