A fogászati kezelések kapcsán a páciensek legnagyobb félelme a fájdalom átélése. A beteg fog miatt való rettegés annyira erőssé válik, hogy az ellenőrzést, sőt a kezelését is halogatják, amivel viszont éppen a nem kívánt fájdalom fokozódását tapasztalják meg. A fájdalom viszont 100%-ban elkerülhető az idejében, helyi érzéstelenítés mellett végzett kezelésekkel.

gyökérkezelés

Ezért probléma a gyökérkezelés hiánya

A fogaidat pusztító szuvasodás először a zománcot roncsolja, majd megtámadja az alatta lévő dentint is. Ha nem állítjuk meg, akkor a szuvasodás a felszínről befelé haladva, a kemény fogállomány után eljut a fogbeledbe (más nevén pulpába) is.

Ebben az esetben az idült folyamat már nem fordítható vissza.

Mi ennek az oka?

Az, hogy amíg a zománc és a dentin nagy részét szervetlen, idegpályák nélküli anyag teszi ki, addig a fogbél a sejtek és erek mellett azokat az idegeket is tartalmazza, amelyek a fájdalmat közvetítik az agy felé.

A kezdetben még egy egyszerű töméssel kezelhető problémából így egy nagyobb kellemetlenség születik: a fertőzött pulpa miatt a fogbelet teljes egészében el kell távolítani, majd a baktériumoktól megtisztított gyökércsatornákat le kell fedni.

Az utolsó pont, amikor fogaidat megmenthetjük: a gyökérkezelés célja

A gyökérkezelés a végső lehetőség, hogy megőrizzük eredeti fogaidat. Évtizedekkel ezelőtt ilyen esetben a fájó fogakat még ki kellett húzni, de szerencsére a fogászat megtalálta az ideális megoldást a problémára.

Egy gyökérkezelésen átesett fog megfelelő odafigyeléssel és szájhigiéniával hosszú évekig vagy évtizedekig kiszolgálhat még téged, tehát nem érdemes félned tőle.

A beavatkozás nagy tapasztalatot és tudást, valamint türelmet és precizitást igényel, de mivel mi naponta végzünk gyökérkezelést, ezért az mára ugyanolyan rutineljárás számunkra, mint az esztétikus tömés.

  Online bejelentkezés

  Milyen tünetek esetén lehet szükség gyökérkezelésre?

  A gyökérkezelés a megbetegedett fogbél gyógyítására szolgál. A gyulladt vagy fertőzött fogbél tünetei a következők lehetnek:

  A fogak gyökérkezelésének lépései

  • A diagnózist digitális röntgenfelvétel alapján állítjuk fel, és az elkészült gyökértömést is ily módon elemezzük, ezért a végeredmény nagy biztonsággal értékelhető.

  • A kezelés során digitális műszerrel mérjük meg a gyökércsatorna hosszát, így a gyökértömés pontosan a gyökér csúcsáig fog érni a fog gyökerében.

  • A teljesen fájdalommentes beavatkozás első lépéseként megtisztítjuk a szuvas területet, majd egy speciális tű vagy lézer segítségével eltávolítjuk a gyökércsatornákból a fertőzött szöveteket.

  • A gyökércsatornát az erre a célra kifejlesztett géppel tisztítjuk ki és tágítjuk fel, ideális teret adva a gyökértömésnek.

  • A gyökércsatornát ezt követően gyógyszerrel töltjük fel, majd ideiglenesen lezárjuk. 7-10 nap múlva az ideiglenes tömést és a maradék kórokozókat elpusztító gyógyszert eltávolítjuk, végezetül pedig a gyökércsatornát feltöltjük egy speciális tömőanyaggal.

  A jó, végleges gyökértömés jellemzője, hogy teljesen kitölti a gyökércsatornádat, ezáltal a fogad a későbbiekben sem okoz kellemetlenségeket.

  gyökérkezelés lépései

  Tévhitek a gyökérkezelésről:

  • Fájdalmas? Nem az, hiszen a beavatkozásból- a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően- semmit nem érzel majd a gyökérkezelés során.
  • Kockázatos? Nem az, hiszen csak akkor alkalmazzuk, ha a diagnosztika során megbizonyosodtunk szükségességéről. Ilyenkor pedig már csak ez az egyetlen lehetőségünk van a fog megmentésére.
  • A gyökérkezelés megöli a fogat? Nem teljesen, hiszen hiába szüntetjük meg a fog belső vérkeringését, annak tartószerkezete ezután is megmarad.
  • Veszélyes az egészségre nézve? Nem az, mivel a megfelelően elvégzett gyökérkezelés semmilyen káros hatással nincs a szervezetedre nézve.

  Ritkán előfordul, hogy a fogat nem szuvasodás, hanem trauma (például baleset vagy fogat ért ütés) miatt kell gyökérkezelni. A beavatkozás menete ebben az esetben sem változik.

  A gyökérkezelés eredményessége

  A gyökérkezelés sikerességének aránya igen magas. Gyökérkezelésen átesett páciensek 90-95 százalékának kiválóan működik a foga a kezelés után. Az endodonciai kezelésen átesett fog nagyon sokáig jól funkcionálhat, feltételezve, hogy a páciens jó szájhigiénét tart fenn, és rendszeresen jár fogászati ellenőrzésre.

  Fontos tudnod, hogy egy gyökérkezelt fog sokkal törékenyebb, mint a még élő. Kiszáradnak és elveszítik vitalitásukat. Emellett az idő múlásával el is színeződnek. A legjobb megoldás az, ha gyökérkezelés után a fogakat betéttel vagy koronával látjuk el, hogy a fog minél hosszabb ideig jól működhessen, és a végeredmény tökéletesen esztétikus legyen.

  gyökérkezelés eredmény

  Miért éri meg a Clinidentet választanod?

  A Clinident Fogászati Centrumban az egyik legsűrűbben elvégzett kezelés a gyökértömés. Mivel ez az egyik utolsó stádium, ahol még meg tudjuk menteni a fogadat, kiemelten fontos, hogy ez pontosan hogyan is történik!

  Miért különleges a Clinident Fogászati Centrumban elvégzett gyökérkezelés?

  Klinikánkon a diagnózis felállításához minden esetben digitális röntgenfelvételt készítünk, hogy pontosan lássuk a gyökér helyzetét és a gyulladás mértékét

  A gyökércsatorna hossz az európai színvonalnak megfelelően számítógépes eszközzel kerül meghatározásra, így tökéletesen pontos értékek mentén tudunk dolgozni

  A ma elérhető legmodernebb i-Pad vezérlésű gyökérkezelő motort használjuk rendelőnkben

  A gyökérkezelést nagyítás alatt végezzük, ami így sokkal precízebb és pontosabb

  A kezelés gyors és fájdalommentes, klinikánkon átlagosan évente közel ezer sikeres gyökérkezelést végzünk el

  Ezeket tapasztalhatjuk gyökérkezelés után

  • Tompa, feszítő fájdalom jelentkezhet 1-2 napig a gyökérkezelés után, ami fájdalomcsillapító hatására elmúlik. Ha olyan nagy mértékű a védekező reakció, hogy fájdalomcsillapítóra is csak percekre szűnnek meg a tünetek, akkor újra ki kell tisztítani a fogat. Ilyenkor a gyulladás során termelődött váladék okoz feszítő jellegű fájdalmat, a csatornák tisztításával, fertőtlenítésével a tünetek megszűnnek.
  • Anatómiai okok (szűk-, görbe csatorna) vagy régi, elégtelen és nem korrigálható gyökértömés miatt szükségessé válhat a műtéti rezekció vagy fogeltávolítás, máskülönben nem szüntethető meg a krónikus gyulladás.
  • A gyökérkezelés alatt álló fogak könnyen törnek. Ha az ideiglenes tömés kiesik a fogból, mihamarabb új, ideiglenes tömést kell készíteni, hogy a nem kívánt törést megelőzzük.

  Az alábbi írásunk is érdekelhet:

  Gyakori problémák a gyökérkezelés után

  A fájdalom egy szubjektív érzés, mely a saját érzésvilágunkból indul ki. Van, aki jól tűri a fájdalmat, azaz magas a fájdalomküszöbe és van, akit pedig jobban megvisel. A fogászati kezelést azért címkézzük kellemetlennek, mert sok esetben már fájdalom jelzi, ha a fogainknak beavatkozásra van szükségük.

  Hála a modern fájdalomcsillapításnak ma már nem kell végig szenvednünk a kezeléseket. A fájdalom csak addig tart, míg “beülünk” az fogorvos székébe.

   Kérjen visszahívást

   Bejelentkezés telefonon: 06 20 264 5840

   Gyökérkezelés árak a Clinident Fogászati Centrumban

   Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

   Gyökérkezelés áraink az árlista menüpont alapján

   Gyökércsatorna feltárás, tisztítás:

   20 000 Ft-tól

   A kezelés díja a fogak gyökércsatorna számától függően változik.

   • helyi érzéstelenítés

   • trepanálás (gyökércsatorna megnyitása)

   • csatornák digitális műszeres bemérése

   • gyökércsatornák tisztítása, tágítása

   • gyökércsatornák fertőtlenítő átöblítése

   • ideiglenes fedőtömés

   A kezelés díja az alábbi kezeléseket nem tartalmazza:

   Gyökércsatornák ideiglenes gyógyszeres lezárása

   13 000 Ft

   Gyökércsatornák végleges gyökértömése

   19 000 – 35 000 Ft

   A kezelés díja a fogak gyökércsatorna számától függően változik.

   A gyökérkezelést végző orvosaink:

   Dr. Albeck Anna

   Dr. Albeck Anna

   endodoncia, hagyományos- és mikroszkópos gyökérkezelés
   Dr. Koncz Zsófia

   Dr. Koncz Zsófia

   konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
   Dr. Sas Krisztina

   Dr. Sas Krisztina

   konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

   Online bejelentkezés