A Gyökértömés tudnivalói – így mentjük meg a beteg fogakat!

A Gyökértömés tudnivalói – így mentjük meg a beteg fogakat!

A fogászati kezelések során az orvosok rendszerint a saját fog megmentésére törekednek. A kezdődő fogszuvasodás elsőként a fogzománcot támadja meg, majd a dentint is célba veszi. Nem véletlen hangsúlyozzák a szakemberek a rendszeres, legalább félévente történő fogorvos látogatást, mellyel még időben orvosolható a probléma. Ám, ha a szuvasodás eléri a fogbelet, akkor már a sejtek, erek és idegek is bekapcsolódnak a folyamatba, tehát, ha tömés kerül a fogba, az magában már nem elegendő.

Cikkünkben felvázoltuk, hogy mikor válik szükségessé a gyökérkezelés, amely megszünteti a fog belsejében zajló gyulladást. A fogfájás tehát nem jár szükségszerűen foghúzással! A gyökértömés kíméletesebb, tartósabb és akár évtizedekre is megmenti a fogad.

Gyökérkezelés pontos, profi kivitelezéssel

Mint azt a bevezetőben vázoltuk, a gyökérkezelés ideje akkor érkezik el, ha a szuvasodás a fog belsejét, azaz a pulpát is elérte. Ilyenkor a fog heves fájdalommal jelzi, nincs több halogatni való időnk, cselekedni kell. Az orvos számára is az a legfontosabb, hogy minél hamarabb, minél kevesebb fájdalom vagy kellemetlenség mellett tudja kezelni a fogat. A halogatás azért sem jó megoldás, mert a gyulladás erősödésére a fájdalom egyre kevésbé csillapítható, a kezeléskori érzéstelenítőből is jóval többre lesz szükség.

Amint sikerült a fájdalmat kiiktatni az érzéstelenítő beadásával, az orvos megnyitja a fogat. Eltávolítja a szuvas részeket, majd eltávolítja a pulpát és feltárja a csatornákat. A többgyökerű fogak esetén több csatorna kitisztításával kell számolnunk. Ehhez a művelethez érzékeny és finom műszerekre, gyökérkezelő tűkre, digitális technológiára van szükség. Persze lehet gyökérkezelni nélkülük is, de a technológia fejlődése sokkal precízebb munkafolyamatot tesz lehetővé, melynek eredményeképp a fog tartóssága is megsokszorozódik.

  Időpontot kérek

  A gyökérkezelt fogak későbbi funkcionálása, valamint a szövődmények elkerülése nagymértékben múlik azon, hogy milyen színvonalon történik az ellátás. Mivel gyakran olyan méretű gyökércsatornákról van szó, melyek szabad szemmel alig láthatóak, ezért a digitális eszközök és a nagyításban végzett kezelés jelentik a leginkább korszerű megoldást. Egyébként a fertőzött foganyag eltávolítására és a fertőtlenítésre is érdemes többszörösen hangsúlyt helyezni. Nem véletlen, hogy először ideiglenes tömés kerül a gyökércsatornákba, a végleges gyökértömésre pedig körülbelül tíz nap után egy ismételt tisztítást követően kerül sor.

  gyökértömés menete

  Mennyi a gyökértömés ára?

  Mint a legtöbb fogászati kezelés során, így gyökérkezelés kapcsán is több tényező függvényeként alakul a gyökértömés ár. Nem mindegy, hogy hány gyökércsatorna kezeléséről van szó, és a végleges gyökértömés is plusz költséggel jár. A kezelést helyi érzéstelenítés előzi meg, majd egy speciális digitális műszerrel bemérésre kerül a gyökércsatorna hossza. A fertőzött anyag eltávolításához precíz, néhány milliméter átmérőjű tűket használ a szakember, majd a gyökércsatorna tisztítása, tágítása és fertőtlenítése következik. A gyökérkezelés ára a gyökércsatornák számától függően eltérő lehet. Ehhez jön hozzá a speciális gyökértömő anyaggal végzett végleges gyökértömés.

  Gyökértömés cseréje vált szükségessé? Ilyenkor mindenképpen számolni kell az ismételt tisztítással, valamint az előzetes vizsgálatokkal, amelyekből kiderül, mi okozza a panaszokat, és hogyan orvosolható a helyzet a legegyszerűbben.

  Eredményes fogkonzerválás gyökérkezeléssel

  A gyökérkezelés mindig egy nagyobb bajt védhet ki. A legfőbb előnye a foghúzással szemben, hogy a kezelésnek köszönhetően a saját fog megtartható, ami aztán még hosszú évekig kiválóan funkcionálhat, természetesen a megfelelő szájhigiénia mellett. Ezzel szemben, egy foghúzás esetén azonnal kihívásokkal kerülünk szembe: esztétikai problémák, megváltozott rágás, beszédproblémák, emésztési gondok jelentkeznek. A hiányzó fog pótlása esetén pedig mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, mint egy gyökérkezelés során.

  A gyulladást megszüntető gyökérkezelésen átesett páciensek körülbelül 95 százalékánál kifogástalan lesz a gyökértömés végeredménye. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy bár a gyökérkezelt fogak akár több évtizedig is megtarthatók, idővel biztosan törékenyebbé válnak majd, hiszen veszítenek vitalitásukból. Ennek egyik látható jele a fog elszürkülése és a már említett törékenység. Ez utóbbi akkor fenyeget a leginkább, amikor jellemzően jelentős foganyag veszteséggel járó szuvasodás volt a gyulladást kiváltó ok. Tehát ahhoz, hogy kifogástalanul funkcionáljon a fog, meg kell őt erősíteni, fel kell építeni olyan formájúra, mint egy egészséges fog. Ha esztétikus tömés kerül az erősen letört fogba, az nem biztos, hogy hosszútávon biztosítani tudja a szükséges stabilitást. A megoldást ilyenkor az inlay betét és az esztétikus korona jelentik.

  Ha pedig egy gyökérkezelt fog élettartamát szeretnénk úgymond „kimaxolni”, akkor annyi a teendőnk, hogy rendszeresen járunk kontrollra. Gyökértömés után röntgen felvételen követhető nyomon a már kezelt fogak állapota, akárcsak az egészségeseké. A gyökérkezelt fogak esetében ez különösen fontos, hiszen az ideg eltávolítása után a fog már nem fáj. Tehát ha a fog mégis, újra megbetegszik, egy újabb gyulladás üti fel a fejét, az akár észrevétlenül is megtörténhet.

  Gyökértömés a Clinidentnél

  Budapesten a Clinident Fogászati Centrum széles körű fogászati ellátással és jelentős tapasztalattal rendelkező szakemberekkel várja a pácienseket. S hogy miért érdemes a klinika mellett letenni a voksot? A Clinidentnél igen sűrűn végeznek gyökérkezelést, amihez korszerű készülékek állnak rendelkezésre. A kezelési terv felállításához digitális röntgenfelvétel készítésére a helyszínen van lehetőség. Ennek segítségével megállapítható a gyulladás helye, mértéke. Az elmaradhatatlan gyökércsatorna hosszának megállapítása korszerű számítógépes eszközzel történik. A kezelés mikroszkóp segítségével történik, ami lehetővé teszi a legnagyobb precizitást.

  A gyökérkezelés eredményessége nagymértékben függ attól, hogy minden csatorna teljesen a csúcsáig betömésre kerül-e. Ennek érdekében viszont nem csak a szakértelem a fontos, hanem a rendelkezésre álló profi felszerelés is. A gyökérkezeléstől ugyan sokan tartanak, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a megfelelő érzéstelenítéssel és hatékonyan végzett kezeléssel gyorsan, gördülékenyen történhet az eljárás. A Clinident az igényes környezeten, a korrekt árakon és az emberközeli hozzáálláson túl mindezt biztosítja a páciensek számára.

  A fogfájás megszüntetése nem jár feltétlenül foghúzással

  … még egy extrém körülmény idején sem!

  Jó hír a fájós fogaknak, hogy a gyökérkezelés segítségével kiiktatható a fájdalmat generáló gyulladás, hatására elmúlnak a kellemetlen kísérő tünetek, elkerülhető a foghúzás. Halogatás esetén azonban tályogos, gennyes, akut folyamattá súlyosbodhat a panasz. Ráadásul a kezeletlen fogak olyan gócbetegséget is előidézhetnek, mint például szív-érrendszeri betegségek, tüdő problémák, nőgyógyászati megbetegedés. A gócos fogak felkutatására az egyik legjobb diagnosztikai eszköz, amely klinikánkon is elérhető, a panoráma röntgen.

  A gyökérkezelésre szoruló fog legfőbb tünetei:

  • érintésre is érzékeny fog
  • heves, folyamatos, fájdalomcsillapításra nem vagy kevésbé reagáló, lüktető fájdalom
  • feszítő érzés, pukli, dudor az ínyen
  • láz, duzzadt arc

  A kezelést végző orvosaink:

  Dr. Koncz Zsófia

  Dr. Koncz Zsófia

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

  Kérjen időpontot!